Frfattare mne: Grundare BRIS&advokat för LVU/vårdnad förtalar föräldrar till kommunanställda  (lst 2975 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
http://www.dn.se/nyheter/sverige/kand-advokat-mejlade-ut-krankande-uppgifter/
Känd advokat mejlade ut kränkande uppgifter

Publicerad 2013-06-10 23:40
 
En av Sveriges mest kända advokater i övergreppsmål uppmanade kommunala tjänstemän att sprida anklagelser mot en pappa, trots att han hade friats. Nu har advokaten blivit varnad för sitt agerande.

– Det känns väldigt skönt. Det här är en upprättelse för mig, säger pappan till DN.

För några år sedan genomgick han en uppslitande separation från sin dåvarande fru. Därefter följde en strid om vårdnaden av deras två gemensamma barn, en dotter och en son. Mamman företräddes av advokat Lena Feuk.
 
Efter separationen flyttade modern till en annan del av Sverige. Fadern anklagades för misshandel av modern och ”sexuellt överskridande handlingar” mot dottern. Han åtalades, men friades för misshandeln, medan anklagelserna om övergrepp mot dottern lades ned.

År 2010 beslutade domstolen, trots samarbetssvårigheterna mellan föräldrarna, att döma till gemensam vårdnad om barnen. Därefter har båda föräldrarna kunnat umgås med barnen.

Strax efter vårdnadsdomen skrev Lena Feuk ett mejl till kommunen där hon berättade om anklagelserna mot pappan, anklagelser som alltså då var nedlagda. Hon skrev att modern vore tacksam om ”information i detta brev sprids till berörda personer och myndigheter” i moderns hemkommun.

Brevet fick pappan att anmäla Lena Feuk till Advokatsamfundets disciplinnämnd. I svaret på anmälan nekar hon till att ha spridit några sekretessbelagda uppgifter och menar att hennes klient har rätt att ”stå upp för sin sak”.

Disciplinnämnden beslutade att varna Lena Feuk för att hon ”allvarligt åsidosatt god advokatsed” genom att uppmana till spridning av de kränkande uppgifterna till ”en obestämd krets”. En varning är den näst allvarligaste påföljden för en advokat, efter uteslutning ur samfundet.

Lena Feuk har sedan 70-talet engagerat sig i frågor om våld och övergrepp mot barn. Hon var en av grundarna av organisationen Barnens rätt i samhället, Bris, och anlitas i medier som expertkommentator i frågor om vålds- och sexualbrott mot kvinnor och barn. Hon har suttit med i statliga utredningar och föreläser på juristutbildningar och även utbildningar som arrangeras av Advokatsamfundet.

DN har sökt Lena Feuk, som meddelar att hon inte vill ge någon kommentar.Stefan Lisinski

stefan.lisinski@dn.se