Frfattare mne: Landstingsanställda på sjukhus ger lugnande mediciner till nyfödda utan förälder  (lst 2898 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2014-08-09
http://www.expressen.se/gt/lexgt/simone-skickades-hem-med-skallfraktur/
Simone skickades hem med skallfraktur

Pappa Joakim Lamotte och Simone.
Joakim Lamotte, 35, kände ett hålrum på sin dotter Simones huvud, men skickades hem utan vård.
När det sedan visade sig att den tio månader gamla flickan hade en skallfraktur, anmälde Lamotte vårdcentralen. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot de ansvariga.
– Det känns bra att de tar det på allvar och riktar kritik mot vårdcentralen, säger Lamotte.
Dela
Tweeta
Mejla
Det var i vintras som Joakim Lamotte sökte vård på Lindome vårdcentral. Han hade upptäckt en bula, stor som en femkrona, på sin dotters skalle och var orolig. Men två läkare som tittade på flickan, skickade hem henne med motiveringen att det förmodligen var en rest efter en blödning som fanns vid födseln. Bland annat på grund av att pappan inte kunde ge någon detaljerad bild av när det ska ha inträffat.
Men en vecka senare ville Joakim Lamotte ändå ha ett svar på vad bulan var. Han krävde att få komma till en barnläkare och fick en tid veckan därpå. När flickan där blev röntgad, visade det sig att hon hade en fraktur i skallen.
– Mitt råd är att aldrig, till fullo, lita på en allmänläkare på en vårdcentral. Lita i stället på din magkänsla när det gäller ditt barn, och tjata tjata tjata, har Joakim Lamotte sagt om händelsen till GT tidigare. Han anmälde då vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg.
"Stora problem inom sjukvården"
Nu har IVO yttrat sig och riktar kritik mot de ansvariga för att Joakims oro inte togs på allvar, vilket sannolikt ledde till att den korrekta diagnosen fördröjdes.
– Jag förstår det som att vårdcentralen har fått i uppgift att göra förbättringar vad gäller rutiner. IVO tar det på allvar.
Han berättar att det är många som har kontaktat honom. Ansvarig läkare har hört av sig och chefen på vårdcentralen har bett om ursäkt.
– Jag har blivit väl bemött, men jag anar att det beror på att jag är journalist och driver en blogg. Jag känner flera som inte alls har fått samma bemötande. Det tycker jag är märkligt. Man ska inte behöva vara journalist för att bli väl behandlad. Mitt förtroende för vården är inte jättestort.
Fler dimensioner
Flickan ska inte ha fått några men av frakturen och skallfrakturen krävde ingen behandling. Men i anmälan sätter Joakim Lamotte händelsen i ett större perspektiv. Han skriver att han några veckor senare fick träffa en läkare som förklarade att ett barn som kommer in med en sådan skallskada alltid måste utredas noggrannt för att utesluta att det blivit misshandlat av föräldrarna. Det tycker han är bra.
"Denna dimension av saken gör att vårdcentralens läkares hantering av min dotter blir ännu märkligare. En vacker dag kanske det sitter en barnmisshandlare där framför dem, som spräckt skallen på sin dotter", skriver mannen i anmälan.
GT har utan framgång försökt nå Lisbeth Bertilsson, vårdcentralchef på Lindome vårdcentral. Hon har tidigare sagt att hon inte kommentera det enskilda fallet, men tycker att det är olyckligt om patienter känner ett sviktat förtroende för vården.
– Det är tråkigt att patienter känner så. Det är klart att patienter ska känna sig trygga hos oss, det är vårt mål, sa hon i mars.
Av Christer El-Mochantaf
Av Therese Aronsson
Publicerad 09 aug 2014 12:28
0
Dela
1
Tweeta

2.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/spadbarn-fick-overdos-av-lugnande/
2013-06-07
Spädbarn fick överdos av lugnande

Publicerad i dag 14:49
    
En för tidigt född pojke som vårdades på Skånes universitetssjukhus i Lund fick en tio gånger för hög dos av lugnande medel.  


Efter överdoseringen sjönk pojkens blodtryck snabbt och några dagar senare konstaterades att han drabbats av en hjärnblödning, en skada som kan ha uppstått på grund av perioden med för lågt blodtryck, rapporterar SVT:s Sydnytt.

Hög arbetsbelastning tros vara en av orsakerna till felmedicineringen. Socialstyrelsen bedömer att tillräckliga åtgärder har vidtagits för att upprätthålla patientsäkerheten.
3.
2014-08-13
http://www.expressen.se/gt/hon-ar-sjukvardens-daliga-publicitet/
Hon är sjukvårdens "dåliga publicitet"

 Foto: Per Wissing
Efter flera självmordsförsök både hemma och när hon var inlagd på avdelningar inom psykiatrin stod hon denna gång på en bro. Hon ville bara dö.
Hon berättar att hon stoppades från att hoppa och fördes tillbaka till den psykiatriska avdelningen. I journalen beskriver personalen henne som "en marionett inför sina egna impulser".
Där bad hon om tvångsvård, hon var rädd för sig själv.
I stället blev hon klassad som dålig publicitet för sjukhuset.
Dela
Tweeta
Mejla
Under de senaste 10 åren har den 28-åriga kvinnan varit inlagd på sjukhus i sammanlagt två år. Hon vill inte berätta vad hon heter, men hon kan berätta att det började tidigt. Redan i åttaårsåldern började hon skära sig på benen och på privata ställen där ingen kunde se.
– Det var ärr jag inte fick plats med inuti. När jag skar mig försvann smärtan från det som jag nu förstår var ångest. Det gjorde ont på andra ställen, säger hon.
Tidningen Faktum har genomfört en stor granskning av missförhållanden inom den svenska psykiatrin som publiceras i september. När ett missförhållande skett skrivs en avvikelserapport. Där beskriver sjukhuset konsekvensen för sin egen verksamhet, som bland annat kan vara "dålig publicitet". 28-åringen är dålig publicitet.
I mars i år hade hon redan legat inne ett tag på en psykiatrisk avdelning för att hon var suicidal. Ändå lyckades hon flera gånger med att försöka ta sitt liv. Men hon dog inte. Varken när hon medvetslös hittades hängande i en handduk eller när hon svalde över 100 tabletter.
"Ville bara dö"
Den här gången hade hon bestämt sig.
– Jag gick bara ut från avdelningen och gick till en bro. Tog av mig skorna och skrev mina avskedsbrev. Med solen i ögonen kände jag bara frid, det var en lätt känsla i bröstet, ångesten försvann och jag ville bara dö, jag började klättra över räcket.
Men hon stoppades. Efter ett samtal i panik till avdelningen kom räddningstjänst och polis. Hon slets ner från broräcket men lyckades ta sig tillbaka. Händerna blödde när hon krampaktigt höll sig fast för att få fullborda självmordet. Den enda utvägen hon såg.
– Sen blev jag rädd. Rädd för mig själv och vad jag höll på att göra. När de väl fick tillbaka mig till avdelningen bad jag om att få tvångsvård. Jag litade inte på mig själv.
Det blev ingen tvångsvård. Hon nekades och därefter följde veckor av skräck berättar hon.
– Jag var rädd för att gå ut, för vad jag skulle göra då. Och i och med att jag var där frivilligt så kan ju ingen tvinga mig att vara kvar. Sen kände jag mig totalt värdelös, hjälplös. Man är hjälplös när man är rädd för sig själv.
Kände kaos
Tillslut kom vändningen. Extra personal sattes in av sjukhuset och hennes familj fick henne att inse att hon hade ett värde.
– Jag insåg att jag inte bara ville överleva. Jag ville leva. Om de trodde på mig då skulle jag själv kanske också tro på mig, säger hon.
Men sen kom nästa smäll i ansiktet. Hon är en av de människor som sjukhuset i sina avvikelserapporter klassar som dålig publicitet för den egna organisationen.
När GT på torsdagen pratade med Sahlgrenska om formuleringen hade de svårt att förklara, men att den nu kommer att tas upp för diskussion. Men att katalogiseringen ingår i ett regionalt system och därför måste diskuteras på den nivån.
– Jag förstår hur folk tänker och att det kan uppfattas negativt när det handlar om en tragisk händelse, säger Joakim Kenndal vid Sahlgrenskas pressjour.
28-åringen tycker däremot att det är ett kränkande misstag som redan skett.
– Det jag kände var kaos, smärta och att jag var helt värdelös. Är det dålig publicitet? Det känns som om de ignorerade hela min mänsklighet, jag var bara en vara, säger hon.
Av Maya Dahlén Persson
Publicerad 13 sep 2014 09:06
HÄR KAN DU SÖKA HJÄLP
Att tänka på självmord är inget ovanligt, men ibland blir tankarna allvarliga och upptar större delen av ens tid. Det är ett tecken på att man behöver hjälp! 


■ Våga berätta för anhöriga. Håll inte dina tankar för dig själv. När vi ensamma bär på ett problem kan det kännas omöjligt att lösa. Det hjälper ofta att dela känslorna och tankarna. 

Finns det någon anhörig du kan dela tankarna med? Finns det någon på jobbet? Våga prata om hur du tänker.


■ Ring en hjälplinje. Det finns kloka människor som vill hjälpa dig. Det finns alltid andra vägar än att välja självmord, även när det känns som mörkast, och det finns hjälp att få! Du har ingenting att förlora. 


■ Välj livet. Känns allt hopplöst? 

Tänk på att du förmodligen är inne i en djup depression, i ett sjukdomstillstånd och att du behöver hjälp. Stressa inte fram ett förhastat beslut om att ta ditt liv. Skjut upp det beslutet. 


Prova alla andra utvägar först. 


4.
2014-09-26
http://www.expressen.se/kvallsposten/hon-skickades-hem--ofodda-dottern-dog/
Hon skickades hem  – ofödda dottern dog

Publicerad 26 sep 2014 19:17

Gravida Patricia Dianda, 23, blev hemskickad från sjukhuset trots havandeskapsförgiftning i sjunde månaden. Några dagar senare fick hon åka in akut. Då hade dottern Haileys hjärta redan slutat slå.

Nu Lex Mariaanmäler sjukhuset händelsen.

– Jag vill att folk ska få höra min historia så att de förstår att man måste vara mera på och att man inte alltid kan lita på läkarna, säger Patricia.

Förstagångsföräldrarna Patricia och Simeon George hade köpt kläder, skruvat upp en hylla och beställt både säng och barnvagn. Deras barn, en liten tjej, skulle få heta Hailey.

– Det är skotska och betyder fält. Vi ville egentligen att hon skulle heta Hailey Joy för att man skulle förstå att det skulle vara som ett stort fält av glädje, säger Simeon.

Graviditeten gick bra. Patricia var lite orolig eftersom hon rökte men de första kontrollerna visade att både hon och bebisen mådde bra.

– Det var en normal graviditet. Jag mådde lite illa och hade foglossning. Men eftersom jag rökte gick jag på extra ultraljud. Senare påpekade de att hon var lite mindre än normalt men att det inte var något att oroa sig över.

Den normala lunken bröts i slutet av sjunde månaden. Efter ett besök hos barnmorskan fick Patricia veta att hon hade högt blodtryck och proteiner i urinen. Tecken som tydde på havandeskapsförgiftning.

Skrevs ut efter två dagar

Patricia skickades vidare till Kvinnokliniken (KK) på SUS där Patricia blev inlagd. Efter två dagar konstaterade sjukhuset att hennes värde var stabila och lät Patricia åka hem. Men vid utskrivningen fick Patricia också veta att hon skulle gå på kontroll varannan dag.

Vid den andra kontrollen hade Patricia börjat oroa sig. Hon hade fått veta att havandeskapsförgiftning var farligt för henne men inte för bebisen. Trots det frågade hon om man kunde sätta i gång förlossningen i förtid med tanke på att graviditeten nästan var inne i den 36:e veckan. Den ansvarige läkaren avgjorde att det var alldeles för tidigt. I stället fick Patricia och Simeon åka hem till sitt och "lite påskledigt" med åtta dagar till nästa kontroll. Hon blev försäkrad att allt såg bra ut och åkte hem.

– Men han sa också att om det flimrar för ögonen, eller du känner dig svimfärdig eller svullnar rejält så ska du komma in direkt.

Kände inga sparkar

Vid det här laget hade Patricia släppt rädslan för att havandeskapsförgiftningen skulle kunna påverka barnet i magen. Hon hade inte fått någon information som sa någonting annat.

Den sjunde dagen efter att hon blivit hemskickad kände hon på sig att någonting var fel. Hailey sparkade inte. Patricia blev orolig men tänkte samtidigt på att inte jaga upp sig i onödan. Till slut kände hon en spark eller en sammandragning. Ett livstecken.

På natten märkte Patricia att hon svullnat trots att hon tagit det lugnt hela dagen. Hon ringde till Kvinnokliniken. Hon berättade att hon skulle komma in om hon "svullnade rejält" och nu hade hon gjort det. Sköterskan i telefonen menade först att det inte stod någonting i journalerna om detta och att Patricia ju hade tid för kontroll dagen efter. Men Patricia stod på sig och tillsammans med Simeon tog de en taxi in till sjukhuset.

– Då var jag så svullen att jag knappt kunde gå trots att jag gick i foppatofflor, säger Patricia.

Beskedet: Hailey är död

När hon kom in på salen fick hon ett CTG-bälte på sig för att lyssna efter barnets hjärtljud men kunde inte höra något. Ingen spark, ingen rörelse, ingenting.

Simeon märkte att sköterskorna blir frustrerade. Två läkare kallades in för att undersöka Patricia med ultraljud innan de lämnar beskedet. Hailey är död.

– Jag har inte mycket minne av vad som händer efter det. Jag var bara förkrossad. Det är en helt för jävlig känsla. Det går inte att beskriva för någon hur det känns, säger Patricia Dianda.

Dagen efter förlöstes hennes barn. Föräldrarna fick ha henne hos sig på rummet i två dagar för att ta farväl.

– Nu i efterhand tycker jag att det var en bra grej. Jag fick en stund att prata med henne. Men jag skulle ha hållit i henne mer, pratat med henne mer.

"Det är någonting som fattas"

Tiden efter Haileys död har varit lång och smärtsam. Patricia beskriver sig som en glad människa från en glad familj som har tappat glädjen. Visst kan hon skratta men det går inte hela vägen från munnen till hjärtat.

– Det finns hela tiden en klump i mig. Det är någonting som fattas och ingenting kan fylla den platsen, säger Patricia som har ältat och ältat. Vad kunde hon ha gjort annorlunda, tänk om det var rökningen, har hon gjort fel?

– Sen när man ser gravida tjejer och barnvagnar på stan så får man den där avundsjuka känslan att shit, det kunde ha varit jag och mitt barn. Jag vet att det är fel men jag kan inte hjälpa det.

Sjukhuset erkänner fel

I veckan som gick fick Patricia Dianda ett samtal från sjukhuset. De förklarade att de hade undersökt hennes ärende och att de funnit att sjukhuset brustit. Hon borde inte ha skickats hem och kontrollerna borde ha varit tätare. Rökning är, som bekant, en allmän riskfaktor för gravida. Det finns dock inget samband mellan rökning och risken att drabbas av havandeskapsförgiftning, enligt Andreas Herbst specialistläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Patricia och Simeon har inte gett upp hoppet att få barn. Men de vet också hur det känns att behöva begära ett intyg från sjukhuset för att kunna avboka den beställda barnvagnen.

– Det är många som tänker att det här inte kan hända mig. jag var en av dem, säger Patricia Dianda.

– Det som är jobbigast är att de låtit mig gå så lång tid och sväva i ovisshet. De skulle ha lagt in mig och gjort tätare kontroller, säger Patricia Dianda.

"Vi behöver bli noggrannare"

Med sin historia vill de visa att det är viktigt att stå på sig, att ifrågasätta.

– Vårt fall var inte akut förrän det var för sent. Det var då de tog oss på allvar, säger Simeon.

Marie Ekberg, chefsläkare på Skånes Universitetssjukhus, bekräftar anmälan.

– Det är åtminstone där vi har sett att man behöver göra noggrannare bedömningar och uppföljningar. Verksamheten har ändrat sina rutiner när det gäller patienter som har en lätt havandeskapsförgiftning (preklampsi). Så som det var i det här fallet. Det innebär att man ska vara frikostigare med att observera dem här på sjukhuset. Alla behöver inte vara kvar som har lätt havandeskapsförgiftning men vi behöver bli noggrannare när det gäller att välja de patienter som ska läggas in.

– I det här fallet gör vi anmälan för att vi inte kan utesluta att vi hade kunnat förhindra det här om modern och barnet kommit in för tätare kontroller.

Var det rätt att skicka hem henne?

– Nej, inte om man ser det så här i efterhand.
.
Av Henrik Högström
Av Henrik Högström
 henrik.hogstrom@kvp.se  
 5.
2014-11-07
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/lakare-bytte-vard-mot-datorreparation/
Läkare bytte vård mot datorreparation

Publicerad i dag 05:50

Mannen led av svåra ryggsmärtor och tog smärtstillande medel. Men när han skulle betala räkningarna till Örebroläkaren saknade han pengar och betalningen bestod i att serva läkarens dator.
    
Läkaren i sin tur betalade för patientens arbete med datorn genom att skriva ut narkotikaklassade preparat.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu läkaren, skriver Nerikes Allehanda. Myndigheten anser att händelsen visar på brister i läkarens yrkesutövning.

"Det är inte etiskt försvarbart att idka byteshandel mellan läkare och patient", skriver IVO.

TT
« Senast ndrad: 07 november 2014, 09:06:38 AM av Alina »