Frfattare mne: Flera ungdomar som kastar stenar mot polis, blev upfostrade av kommunanställda  (lst 2246 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil

1.
Kommentar:Det började med att Polis bröt sig hem hos ett pensionärspar (en portugisk och finsk medborgarna som bodde i Sverige i 30 år).Polis dödade lilla ca.70åriga mannen,även hans fru intygade att mannen inte gjort nån illa och inte är aggressiv utan bara kände sig hotad av ungdomsgänget som förföljde dem.
Polis hade fått tips från  ungdomsgäng från Husby om att det fanns en pensionär som viftade lite med kniv mot dem från sin balkong på 3je våningen.
Ungdomarna i Husby kände sig skyldiga  till mordet eftersom det var ju de själva som kallade på Polisen.
Därefter 200 grannar, vuxna och ungdomar,började kräva rättvisan och dialog,men polis vägrade att förklara sig utan kallade Husbyborna och  ungdomarna för "apor, jävlar,luffarna, råttor",hotade dem med vapen, slog med batonger och hotade dem med vapen.
Ungdomar började kasta stenar mot polis och bränna allmän egendom samt bilarna.
De flesta ungdomar,enligt Polisen,som gör uppror och bränner bilar samt kastar stenar på polisen på flera ställen i  Sverige,(ungdomar) som hade haft statlig "omsorg och upfostran" enligt LVU.Polis hävdar att de flesta har familjeproblemer,psyko-sociala problemer,är kriminella och att uploppet handlar om invandrarproblemer och inte politisk.

Citat från Polisens rapport om gripna upprorsmakarna(tonåringar):"Flera unga män har i omgångar varit omhändertagna av sociala myndigheter och i perioder levt på olika behandlings- och ungdomshem".

2.
http://www.dn.se/sthlm/de-flesta-tidigare-domda-for-brott
De flesta tidigare dömda för brott


Publicerad i dag 07:49


De är unga män tidigare dömda för brott, har svåra problem med droger, familj och psykisk hälsa. Dagens Nyheter har kartlagt de misstänkta för kravallerna i förorten.Minst 19 personer är nu formellt misstänka för inblandning i kravallerna i Stockholms förorter.

En är häktad för mordbrand och elva personer sitter anhållna misstänka för våldsamt upplopp i de södra förorterna natten till fredagen. Under helgen ska de förhöras och sedan kommer åklagare besluta om de ska gå vidare och begära dem häktade.
   


Under den gångna veckan har ett hundratal bilar stuckits i brand, skyltfönster har krossats, poliser och brandmän har angripits. Kravallerna började i Husby men har nu spridit sig till andra Stockholmsförorter.

I Älvsjö attackerades natten till fredagen polisstationen och ungefär samtidigt försökte fyra unga män tända eld på en bil i Norsborg.

Dagens Nyheter har kartlagt de misstänkta personerna. Det visar sig att en överväldigande majoritet tidigare är dömda för brott och välkända för polisen. Många har också omfattande problem i familjen.

Flera unga män har i omgångar varit omhändertagna av sociala myndigheter och i perioder levt på olika behandlings- och ungdomshem.

I socialtjänstens utredningar skildras tragiska familjeförhållanden med missbruk och våld. Fadern till en av de unga männen har dömts till fängelse för misshandel av barnen.

Förvaltningsrätten beslutade nyligen att omhänderta en 15-årig pojke som rymt från sitt familjehem. Hans föräldrar ansåg att de inte kunde ta hand om honom.

”Hans socialt nedbrytande beteende och vagabonderande underminerar hans förutsättningar att fungera socialt” skriver rätten i beslutet.

Domstolen konstaterar också att han riskerar att begå nya kriminella handlingar och missbruka narkotika om han inte omhändertas.

En annan 17-årig pojke har också omhändertagits av socialen. Under en period på fyra år fick socialtjänsten inte mindre än 26 anmälningar om att pojken for illa i sitt hem. Han har senare också vårdats för narkotikamissbruk.

DN:s kartläggning visar att de misstänkta för kravallerna är mellan 15 och 28 år och kommer från olika delar av Stockholms län, några är bosatta i andra delar av landet.

Flera har redan i tidig ålder ett långt straffregister. En 25-årig man förekommer mer än 65 gånger i belastningsregistret och flera brottsutredningar pågår.

I några få fall handlar det om tidigare helt ostraffade personer. Dagens Nyheter träffade i går mamman till en av de misstänkta som tidigare är ostraffad. Hon kan inte förstå varför kravallerna pågår.

– Jag är själv jätteförbannad, man kan inte bara gå och bränna bilar för ingenting. Jag förstår inte varför det började, jag har ingen förklaring till det, säger hon.

En del har hävdat att upploppen bland annat beror på ilska över polisens agerande i fallet med en 68-årig man som sköts ihjäl vid ett polisingripande.

– Ungdomarna har ingenting med det att göra så att jag fattar inte varför det började och varför det fortsätter, säger mamman.

Hennes son har nu släppts men är nu ute på gatan igen med sina kompisar.

– Jag har bett honom att vara hemma, men jag kan inte tvinga honom. Jag har sagt till honom att han ska hålla sig borta i väntan på rättegången, säger hon.

Mamman är besviken på att polisen inte lyckats stoppa kravallerna.

– Jag tror alla föräldrar är arga och förbannade, även vi som har barn som är misstänkta. Det är inte så att vi inte bryr oss om våra ungdomar, det är inte alls så, säger hon.
Mattias Carlsson

mattias.carlsson@dn.se
Stefan Lisinski
stefan.lisinski@dn.se

3.
http://www.dn.se/sthlm/stokig-natt-pa-flera-hall-i-landet
Stökig natt på flera håll i landet
2013-05-25

Uppdaterad i dag 09:01. Publicerad i dag 06:22

Upplopp i förorterna

Senaste nytt
Ny varning för resor till Sverige
Reinfeldt och Ask mötte polisen
Polisen skingrade medborgargarde
Stockholmspolisen får förstärkning

Upplopp med bilbränder och skadegörelse verkar sprida sig över landet. I Örebro, Linköping och Uppsala har det varit stökigt under fredagskvällen. I Stockholm greps en person och 18 personer omhändertogs. Ett 20-tal bilar stacks i brand på lördagsmorgonen.Vid 05.30-tiden på lördagen kom larm om fordonsbränder i Åkersberga i Stockholm. Inom loppet av en timma raporterades om att ett 20-tal bilar hade börjat brinna. Polisen satte in helikopter i jakten på gärningsmannen, men ingen har ännu gripits.

Vid åttatiden var bränderna släckta.
Tidgare på fredagskvällen brann minst åtta bilar i Stockholm, och under natten har det varit mellan 30 och 40 brandkårsutryckningar. Ändå var kvällen betydligt lugnare än de senaste dagarna, sammanfattar polisen tidigt på lördagsmorgonen.

– Vi har jobbat på men det har varit lugnare, bland annat för att räddningstjänsten har kunnat ta sig fram utan att bli attackerade och kunnat släcka bränder, säger Towe Hägg, pressansvarig vid Stockholmspolisen.

Men oroligheterna i Stockholm fortsätter att sprida sig ut i landet. Även Örebro, Linköping och Uppsala har haft en stökig natt, med bränder och våld. I Örebro var det främst stadsdelen Vivalla som drabbades. En polis skadades på grund av stenkastning, minst fem bilar har brunnit och en polisstation i området har vandaliserats, uppger polisen i Örebro län.

Läs mer: Har gett ringar på vattnet.

I Linköping totalförstördes en mängd bilar och husvagnar i bränder. En skola och en förskola utsattes dessutom för brandattentat.

Även i Uppsala utsattes Sävjaskolan för en brand och fönster krossades vid 23.30-tiden på fredagskvällen. Ett apoteket utsattes för skadegörelse och en parkerad bil blev totalförstörd i vad som tros vara en anlagd brand.

Mest oroligt var det dock i Stockholmsområdet då bland annat 18 person omhändertogs för ordningsstörning i närheten av Mälarhöjdens tunnelbanestation vid midnatt.

Vid 21-tiden greps en person misstänkt för skadegörelse i Tumba efter att polisen hade fått ett larm om att någon hade setts tända eld på en återvinningscontainer.

I samma område lyckades en större polisstyrka stoppa ett medborgargarde som förföljde personer.

Polisen larmades till Tumba vid 22.30-tiden sedan mellan 50 och 60 ungdomar samlats för att angripa en annan grupp i Tumba. Enligt uppgifter till DN rörde det sig om nynazister som samlats i centrala Tumba.

Gruppen, som agerade som ett medborgargarde, hindrades av poliser i minst tio piketbussar från att angripa tumbabor.

Polisens presstalesman Lars Byström vill inte uttala sig om vilka grupperingar det rörde sig om men säger att polisen vid 22.50-tiden lyckades få gruppen att lämna Tumba.

– Vi har också avlägsnat ett par personer, ingen har dock gripits eftersom det inte har begåtts något brott.

Den grupp som pekas ut som drivande bakom medborgargardet skriver på sin Facebooksida att det finns en "större grupp svenskar" i södra Stockholm samt "mindre grupper som är ute på gatorna för att hjälpa till att upprätthålla lag och ordning".

Brandkåren har fått släcka bränder i papperskorgar vid fasaden till Tumba gymnasium och på järnvägsstationen i Tumba.

Sedan polisen skingrat gruppen gav den sig iväg till Älvsjömässan och sedan söderut.

Klockan 00.50 kom ett nytt larm. Tre bilar brann ovanpå ett parkeringsgarage på Husingeplan i Tensta. Mitt emot hade någon tänt eld på en miljöstuga.

Räddningstjänsten fick rycka ut på ett flertal larm om bränder och oroligheter i Stockholmsförorter.

Det första larmet om att det brann i en bil kom till polis och räddningstjänst vid 20.48. Bilen stod dock ensam på en parkering på Tenstastråket och någon spridningsrisk fanns inte. Ett stort antal personer samlades vid brandplatsen.

Strax efter larmet om branden i Tensta fick brandförsvaret ta emot två falsklarm om bilbränder. Ett från Odlingsvägen i Tumba klockan 20.45 och ett från Frihetsvägen i Jakobsberg 20.53.

– Det kan röra sig om att någon vill att vi ska sprida våra resurser, säger polisens talesman Lars Byström.

Nästa larm om en bilbrand kom 21.41 då en bil vid Hjulstaskolan rapporterades brinna och några minuter senare, 21.47, en bilbrand på Vinggatan i Skarpnäck. På båda platserna väntade brandpersonalen på att åka fram till platsen tills polisen sett till att det gick att arbeta säkert. Efter midnatt brann ytterligare en bil i Årsta.

– Det är en ren rutinåtgärdad under de här omständigheterna och vi har ännu inte utsatts för någon stenkastning, säger Lars Byström vid 22-tiden.

Förutom bilbränderna förekom skadegörelse på Nytorpsskolan på Pater Nostervägen i Hammarbyhöjden och vid 22.20-tiden kom ett larm om att det brann i ett skjul vid Valstaskolan i Märsta. Ett stort antal människor hade samlats på platsen. Branden kunde snabbt släckas.

Vid 23-tiden släcktes en bilbrand på Iduns väg i Norsborg.

På torget i Husby hade några privapersoner satt upp skylten "Lämna en sten, plocka en korv" i ett försök att lugna stämningen. Många tog chansen att ta en korv, en grillad majskolv och ett glas juice.

– Syftet med hela grejen var för att bryta trenden, det har varit tillräckligt med oroligheter. Budskapet med affischen var att göra något, att folk skulle låta stenarna ligga kvar på marken och det har varit lugnt här i kväll, vi har säkert gett bort 600–700 korvar bara i dag, säger Zakarias, 25 år, och en av dem som arrangerade grillningen som kunde genomföras tack vare att privatpersoner skänkt korvar och bröd.

För Zakarias och hans kamrater var det viktigt att göra något positivt:

– Många här i området har varit ute och prata med folk. Vi gjorde detta för dem som bor här. Jag har mått jättedåligt de här dagarna, min mamma har gråtit och många har mått dåligt, säger Zakarias.

Ytterligare en bil har brunnit vid Shellmacken på Spångavägen-Bromstensvägen men enligt räddningstjänsten rörde det sig om en olycka.Clas Svahn

clas.svahn@dn.se
Katarina Lagerwall

katarina.lagerwall@dn.se« Senast ndrad: 26 maj 2013, 23:23:58 PM av Alina »