Frfattare mne: Svenska tjänstemän&polisen har befogenheter att slå&misshandla barn&ungdomar  (lst 1925 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
http://www.expressen.se/ledare/skolan-ar-nyckeln/
2010-05-21

Kommentar:Poliserna och andra Sveriges tjänstemän får slå och misshandla barn&ungdomar. Det tycks att om man anställer fler personal på Husbys skola,ungdomarna ska inte längre göra uppror. och ska "integreras". Som om det  är fel på "ointegrerade ungdomar".........
Men tjänstemän,kommunanställda  och poliserna tycks vara väl "integrerade"
.......
Skolan är nyckeln


Megafonen, en organisation som arbetar med förortsungdomar, hävdar att kravallerna i Husby uppstod då "minst 200 Husbybor visade missnöje" med en dödsskjutning av polisen nyligen. I pressmeddelandet läggs skulden för upploppet på polisen. Det är en usel förklaring. Upplopp och skadegörelse är inget acceptabelt - eller trovärdigt - sätt att protestera mot myndigheter på. De som får betala för förstörelsen är för- tvivlade Husbybor som drabbats materiellt.

Alla Husbybor, utom den lilla klick som gillar att vandalisera och leka katt och råtta med polisen, får betala priset i form av minskad trygghet. Det är ett mycket högt pris.

Men på en punkt måste Megafonens röst tas på allvar: den vittnar om ett destruktivt "vi mot dom"-tänkande som dock har sina förklaringar. I förorter som Husby finns det svenskfödda ungdomar som knappt har träffat en etnisk svensk.

I rapporten "Att vara ung i Husby", som Megafonen gjorde på uppdrag av Svenska bostäder, berättar ungdomar om ett samhälle där svenska språket aldrig riktigt erövras, eftersom så få har det som modersmål. Och om en skola med svajig lärarstab, stökiga klassrum och minimala krav; byter man till en innerstadsskola upptäcker man att ens förkunskaper inte räcker till.

2009 rapporterade Ungdomsstyrelsen att bara hälften av ung-domarna i skolorna i Husbytrakten nådde grundskolans mål. Innanför tullarna är siffran 90 procent. 40 procent av 20-25-åringarna i Husby varken arbetade eller studerade. 57 procent sa att vandalism och skadegörelse var vanligt - siffran för hela Sverige är 13 procent.

 

Segregationen är en fara för Sverige. Den måste motarbetas. Boendesegregationen lär inte kunna brytas under överskådlig framtid. Men man kan och måste kompensera.

Där spelar skolan en nyckelroll. Det behövs en förskola av toppkvalitet i utsatta förorter, där barnen lär sig svenska. Grundskolan måste få resursförstärkningar med mindre klasser och löner som attraherar de bästa lärarna. Att Akalla bibliotek, som erbjöd läxläsning, stängdes av politikerna i fjol, framstår som ren anti-integrationspolitik. Ledordet måste vara kompensation. Då kan man skapa positiva spiraler.

Sverige har en stor grupp unga arbetslösa, inte minst män från bruksorter och förorter. Det är tragiskt och oroande. Vad gör ynglingar som ser alla legitima vägar till framgång och respekt stängas? En del lockas in i kriminalitet. Där måste samhället markera tidigt. Det får aldrig framstå som en ofarlig lek att begå brott.

Polisen har absolut rätt att använda våld vid upplopp, så länge det sker korrekt. Dessutom måste poliser vara närvarande i förortens vardag. Men som forskaren Tove Pettersson sade till TT i går: "Långsiktigt är det här är ingenting som polisen kan lösa. Det är politikerna som måste ta tag i det."
 

Publicerad 21 maj 2013 06:11


  


  

 ”Magnetterapi är inget hokus pokus.” Styrkan och kvalitén avgör effekten.    


  

 Morsdagstips: Just nu får du en härlig rabatt på allt hos Rock by Sweden.    


  

 Gör skillnad. Kvinnor i Tanzania gör smycken som du får komplimanger för.  
..

Annons:       

 Skolan är nyckeln  

Att ge skolorna i Husby rejäla resurser är enda vägen att integrera.  
.


 

 Förbifart Stockholm är ett rent vansinne  

KRONQVIST: De styrande ville dra motorleder kors och tvärs.  
.


 

 En kamp som vi alla måste delta i  

Man kan få intryck att garderobs-dörren stor vidöppen.  
.


 

 Kronkursen hotar svenska jobb  

Wetterberg: De närmaste åren kan bli ett stålbad för svensk arbetsmarknad.  
.


 

 Kan vi lita på Borg?  

Kan vi lita på Borg?  
.


 

 Sätt P för bilbidraget  

Sätt P för bilbidraget  
.


Expressen TV
Mer från tv  
.

 Jenny Madestam - ny kolumnist på Expressen  
 Fräsig debatt mellan Schyman och Sabuni  
.
.


 Inte en siffra rätt  

Läs fler blogginlägg av Ledarredaktionen här!  
.

Annons:  


    
Senaste artiklar

Expressen ledare
 Expressen ledarkrönikor
 GT
 Kvällsposten
 .


 
 06:11   Skolan är nyckeln  
 20 maj   En kamp som vi alla måste delta i  
 18 maj   Skrota tinget  
 17 maj   Hemma är värst  
 16 maj   Bakläxa för Anders Borgs glädjekalkyler  
 15 maj   Smussla inte med relationen  
 14 maj   Slopa det så kallade överskottsmålet  


Senaste veckan  

Visa fler  

.  
  
  
  


.  
  
  
  
  
  
  


..

Skolan är nyckeln  


« Senast ndrad: 21 maj 2013, 14:05:30 PM av Alina »