Frfattare mne: S &MP vill återinföra LVU :tvångsförflytta hemifrån protesterande ungdomar  (lst 1956 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
2013-05-21

http://www.dn.se/sthlm/s-reinfeldt-gommer-sig-nar-landet-brinner

Sverige socialsiter/kommunister  och miljöpartister vill återinföra tvångsbortförandet hemifrån (de vill återinföra tvångs-LVU för sådana fall) av ungdomar som protesterar mot våldsama poliser som dödar deras fäder eller som gör uplopp mot våldsamhet från statsmakter.


S: Reinfeldt gömmer sig när landet brinner

Publicerad i dag 10:56

 
Oppositionen anklagar regeringen för passivitet efter upploppen i Stockholmsförorten Husby. Nu kräver Socialdemokraterna att statens subvention till kommuner för omhändertaganden av unga återinförs.– De mest brottsaktiva ungdomarna måste i många fall bort från gatan, och det gör man med LVU-omhändertaganden, säger Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justititeutskott.

Han vill att den subvention till landets kommuner för omhändertaganaden enligt lagenmed särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) ska återinföras. Den togs bort av regeringen 2007.
  
– Den akuta insatsen bör handla om det, så att man akut kan ta hand om dem mest brottsaktiva, säger Morgan Johansson.

Läs mer: Flera gripna efter nytt bråk i Husby

DN har sökt justititeminister Beatrice Ask (M), som inte vill kommentera händelserna i Husby. Hon hänvisar till integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som pekar på åtgärder som redan vidtagits av regeringen för att fler poliser ska finans på plats och insatser från den borgerligt styrda Stockholms stad för bättre skolor i förorter som Husby.

– Jag blir ibland ganska störd på att det ges en bild av att det är ungdomar i Rinkeby eller Husby eller någonstans vill någonting och därför kastar sten på polisen. Det är inte så att det är representativa för ungdomarna i Husby. Den kraftiga majoriteten i Husby vill ha trygghet, säger han.

Erik Ullenhag är den ende minister som kommenterat upploppen i Husby. Oroligheterna där elva poliser skadats och mer än 50 bilar stuckits i brand startade samtidigt som många svenskar var upptagna med att titta på VM-finalen i ishockey i söndags kväll.

 Läs mer: Sju poliser lindrigt skadade


På plats i Globen fanns en jublande statsminister Fredrik Reinfeldt som sedan dess inte visat sig utanför regeringshögkvarteret Rosenbad.

– Det passar att visa sig på hockey-VM. Men när det egna landet brinner springer man och gömmer sig, säger Morgan Johansson.

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk till Fredrik Reinfeldt. Han anser att statsministern borde kallat till presskonferens – på samma sätt som han gjorde den 26 april när han reagerade mot hot inom fotbollen när två tränare i hans favoritlag Djurgården avgått efter hot.

– Jag tycker att samhället borde markerat och det är ytterst statsministerns uppgift - mot våldet och mot den otrygghet som skapat våldet och som växer av våld, säger Gustav Fridolin.Mats J Larsson

matsj.larsson@dn.se


Erik Åberg

erik.aberg@dn.se
« Senast ndrad: 21 maj 2013, 14:26:23 PM av Alina »