Författare Ämne: Sveriges polis skickar grova sex-sms till familj,från inlåsta tonåringens mobil  (läst 1317 gånger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlägg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
http://www.expressen.se/kvp/polisen-skickade-grova-sms-i-mobilen/
2013-05-18

Kränkande sms. Under tiden Bato Schlueter, 19, satt inlåst hos polisen i Malmö skickades flera grova sms från hans telefon - som var omhändertagen av polisen efter gripandet. Nu utreds händelsen av åklagare på riksenheten för polismål i Malmö. "Jag hoppas att de kommer fram till vem som har gjort det här, den eller de personerna måste bli av med sina jobb", säger Bato.   Foto: Ulf Ryd  

Polisen skickade grova sms i mobilen
 
  

Internutredningar inom polisen - så går de till
Anställda inom polisen som kan misstänkas ha begått ett brott utreds av polisens avdelning för interna utredningar, IU. Utöver poliser kan även åklagare, poliselever och arrestvakter utredas av IU.

Verksamheten är frikopplad från de lokala polismyndigheterna och utredningsenheterna leds av en kommissarie.

Det är alltid en åklagare som tar beslut om en förundersökning ska inledas eller inte, i de fall en förundersökning startas leds utredningen av åklagare.

Om åklagaren beslutar att inte inleda en förundersökning avslutas ärendet vid IU men lämnas över till den lokala polismyndigheten för eventuellt arbetsrättsliga åtgärder. Källa: polisen.se
.


Malmö.  2013 maj.

Bato Schlueter, 19, greps och låstes in hos polisen i Malmö och hans mobiltelefon togs i beslag.

Men medan han satt inlåst skickades flera grova sms till 19-åringens släkt och vänner - från Batos telefon som var omhändertagen av polisstationens personal.

- Det är osmakligt och oprofessionellt, säger Thomas Brandt, stationsbefäl vid Davidshalls polisstation.
 
Tidigt på kvällen den 2 maj greps Bato och några av hans kamrater i Malmö misstänkta för försök till inbrott. Vännerna placerades i olika polisbilar och transporterades till polishuset på Davidshall i centrala Malmö.

- Där blev jag visiterad och de som jobbar där plockade av mig alla mina prylar, nycklar, plånbok och min mobiltelefon, säger Bato.

De personliga tillhörigheterna togs om hand av arrestvakterna och Bato sattes i en cell.

Grova sms skickades

Vad som sedan hände och hur det hände är oklart men flera personer i Bato Schlueters bekantskapskrets fick under kvällen och natten flera sms med mycket grova budskap från Batos telefon, som alltså var omhändertagen i polishuset.

- Min 18-årige lillebror undrade var jag var någonstans. Till svar fick han frågan om vi skulle runka tillsammans, säger Bato.

Under kvällen och natten fortsatte brodern och andra personer, bland andra Batos dåvarande flickvän, att få flera grova sms med Bato som avsändare. Flera av sms:en handlar om hur Bato säger sig ha blivit homosexuell och att han håller sig undan med sin nya man.

Allt medan 19-åringen alltså satt inlåst hos polisen och utom någon som helst kontroll över sin telefon.

- Det här är så jävla sjukt och kränkande. Det var först när jag släpptes ut på kvällen den 4 maj som jag fick veta vad som hade hänt, säger han.

Polisanmält händelsen

Tillsammans med sin pappa Janko har Bato Schlueter lämnat in en polisanmälan efter händelsen.

Anmälan har lämnats över till polisens avdelning för internutredningar. Nu leds utredningen av åklagaren Jan Pernvi på riksenheten för polismål i Malmö.

- Det har precis nått mig och jag har gett direktiv till polisen att närmare ta reda på omständigheterna i det här fallet. Vi vill klara upp vad det handlar om och se om det stämmer att hans telefon har använts under tiden han var frihetsberövad, säger Jan Pernvi.

Bland annat hoppas utredarna kunna styrka tidsangivelserna som finns från meddelandena.

Fortfarande beslagtagen

Telefonen är fortfarande i beslag eftersom den ingår i utredningen om det misstänkta inbrottsförsöket som Bato greps för. Men konversationerna finns sparade hos mottagarna av de grova sms:en.

- Om de som skickade sms:en har raderat meddelandena går det ändå att kontrollera vilken tid de sändes via min operatör, säger Bato som är djupt förbannad.

- Det här är inte klokt, någon använder min telefon för att skicka kränkande meddelanden till min familj och mina vänner. När mamma såg att "jag" skulle vara på väg att sticka utomlands blev hon jätteorolig. Det här måste polisen utreda noga, jag vill få en ursäkt, säger Bato Schlueter.

Thomas Brandt, stationsbefäl vid polisstationen på Davidshall, känner inte till ärendet och kan inte närmare kommentera anmälan.

- Men om det har hänt på det sättet som det beskrivs är det både osmakligt och oprofessionellt, säger han.
.
Av Magnus Andersson Av Magnus Andersson
 magnus.andersson@kvp.se