Frfattare mne: Kronofogdemyndigheten får tvinga ut små barn ut ur bilen på motorvägen  (lst 2063 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
TISDAG 23 APRIL 2013

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16656209.ab

Småbarnsfamilj tvingades lämna bilen på motorvägen
 
Drabbade plåtslagaren: Så här får det bara inte gå till
 

Plåtslagaren Anders Petersson, 41, stoppades vid en fartkontroll på motorvägen utanför Västerås.

Eftersom han hade en skuld beslutade kronofogden, som var med vid kontrollen, att han och hela småbarnfamiljen skulle lämna ifrån sig bilen på plats.

– Hon sa att vi kunde ringa nära och kära för att få hjälp att komma därifrån, säger Anders Petersson som tycker att kronofogden varit totalt hjärtlös.
 

Dottern som är 3,5 år hade en tid hos logopeden i Västerås.

Övriga i familjen, sambon, 19-åriga dottern och tvåårige sonen följde också med på resan från Hallstahammar vid lunchtid i går .

– Vi var lite sena men jag körde inte fortare än vad folk brukar göra för att hålla trafikrytmen, men nu råkade jag ligga först i kön, säger Anders Petersson.

På E18 vid Erikslund, någon mil utanför Västerås, blev bilen invinkad av polisen.

– Det är 100 kilometer där och efter avdrag hade jag kört tio kilometer för fort, det blev 2 400 kronor i böter.

När polisen var klar med sitt ärende fick han beskedet att även en annan person ville prata med honom - kronofogden.

Betalat tillbaka 18 000 kr

– Jag har en skuld på 62 000 och hon frågade hur det gick med återbetalningen. Jag svarade att det gick bra, att de nyligen tagit 18 000 som jag fått tillbaka på skatten.

Efter en stunds diskussion kom beskedet att bilen, som ägs av Anders Peterssons chef och arbetsgivare, skulle beslagtas.

– Det spelade ingen roll om någon annan är ägare, vi anser att du är brukare av bilen, sa kronofogden. Hon värderade den till 15 000.

Anders Petersson påpekade att hela familjen nu satt i bilen, att de hade en tid på lasarettet att passa för yngsta dottern, och föreslog att kronfogden kunde ta bilen senare, när de kommit hem.

”Ring efter hjälp själva”

– Men det gick inte. Då kunde jag ju gömma bilen. Nej, vi skulle hoppa ut allihopa. Det var regn i luften men vi hade inga regnkläder till barnen. Och till pojken hade vi inte någon vagn. Det vara bara att ta ut dem och lyfta ur bilbarnstolarna.

Anders Petersson berättar att han frågade om kronofogden skulle betala taxi för dem in till Västerås. Det var inte aktuellt. I stället uppmanades de själva ringa efter hjälp.

– Min pappa bor i Västervik, det är 25 mil bort så det skulle ju ta många timmar innan han skulle kunna ta sig dit.

Sambons mamma befann sig utomlands och pappan var på lantstället utanför Norrtälje och inte heller anträffbar. Ingen anhörig kunde hjälpa dem med så kort varsel.

”Det är för jävligt”

– Jag såg på polisernas kroppsspråk att de tyckte det var fel av kronofogden. Så det slutade med att de avvarade två polisbilar, vi var ju fem stycken, och fick skjuts av dem till lasarettet.

– Vi kom dit en kvart försenade men vi fick komma in direkt ändå.

Anders Petersson tycker att kronofogden uppträtt fullständigt hjärtlöst emot dem.

– Det är för jävligt, lite väl magstarkt att bara sätta två små barn på backen. Så här får det väl inte gå till?

Ansvarig enhetschef vid Kronofogden i Västerås har inte varit anträffbar för en kommentar.

Kronofogden: Inte acceptabelt

Men Göran Erixon, chef för Kronofogdens enhet för specialindrivning i Stockholm, säger rent allmänt, utan att känna till ärendets detaljer, att det som beskrivs inte är ett accepterat arbetssätt.

– Jag håller definitivt med, man kan ju inte strandsätta personer! Och det hoppas jag inte heller har varit förrättningsmannens avsikt.

– Det säger ju sig självt, så där agerar inte en statstjänsteman! Normalt sett tar man ju ett fordon när inte någon är inne i det.

Anders Petersson och hans chef på plåtslageriet kommer att klaga på utmätningsbeslutet