Frfattare mne: Svenska medborgarens integritet brukar kränkas genom hans sjukjournaler,2013  (lst 2103 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
17 maj 2013
http://www.expressen.se/gt/lakare-tjuvlaste-patientjournaler/Läkare tjuvläste
patientjournaler
Vid minst 30 tillfällen sen början 2012 gick läkaren i Värmland in i patientjournaler.

Eftersom det inte var hans patienter anses det vara dataintrång.

Nu är han polisanmäld för intrånget, skriver P4 Värmland på nätet.
 

Det var vid en stickprovskontroll som läkarens dataintrång upptäcktes.

– Jag har gjort stickprov under olika veckor ett år bakåt i tiden, säger Kerstin Karlsson, verksamhetschef i nordöstra Värmland för allmänmedicin, till P4 Värmland. Det handlar om 30 olika tillfällen.

Tredje gången i år

Detta är tredje gången på ett år som en läkare i Värmland blir påkommen med att läsa patientjournaler utan lov.

En läkare måste nämligen ha en vårdrelation till patienten för att få lov att läsa journalen.

Läkaren som är polisanmäld stängdes först av från sitt arbete men har nu sagt upp sig.

– Vi har inte längre fortsatt förtroende för läkaren, säger Kerstin Karlsson till P4 Värmland.
.
Av Anette Fredriksson Av Anette Fredriksson
 anette.fredriksson@gt.se  


Alla  anställda på alla Sveriges Landsting  får läsa  vad de vill och hur mycket de vill i vilken som helst medborgarens sjukjournal, utan förvarning och utan tillåtelse. Alla uppgifter finns i sammanhållen sjukjournalsystem på Landstingets datorer. Anställda och tjänstemän bestafaffas inte för det , bara om medborgare inte gör polisanmälan på någon sjiksköterak, eller någon lärkare och om polisanmälan inte läggs ner,efter anmälning.
Landstinget och Datainspektion är inte intresserade för att åtgärda medborgarens integitets kränkning alls.Det är jättevanlig företeelse, att helt obehöriga människor , de som är anställda på Landstinget och som har ingen vårdrelation till medborgare, klickar på något personnummer och läser journalerna.

Till ex., om en medborgare kritiserar någon tjänsteman, särskild någon anställd på kommunen eller på Landstinget, så denna medborgare kan få flera klickningar på hans personnummer av obekanta personer anställda på Landstinget.Denna medborgare kan även få någon sjukjournal utfärdad på någon klinik eller på någon vårdcentral där han aldrig varit och medborgare inte ens får kännedom om att någon utfärdade någon sjukjournal för den eller för dennes barn. Det finns medborgare som är helt friska och inte vårdades nånstans, de kan få ändå även  över 20-100 klickningar på deras personnummer på Landstinget, av tiotals personer som de inte känner, från Landstingets ställerna där de har aldrig varit.
Denna fenomen av att tjänsteman  får göra olika saker utan Sveriges medborgarens tillåtelse och kränka medborgarens integritet utan att bli bestraffad är  jättevanlig på Sveriges Ladsting.
Landstinget i Värmland är ingen undantag, bara kanske därför att den beskrevs i tidning och någon tog sin tid för att polisanmäla 1 anställd av Värmlands Landstinget.
Man får begära "loggningslista" från Landstinget och där kan man få information hur många personer klickade
 på ditt personnummer och från vilka ställerna.

 Anledning av integritetskränkning på medborgare kan vara att allt detta gjordes på socialtjänstemannens  och i sin tur på någon vårdcentralens eller sjukhuschefens beställning,utan att medborgare blev  informerad,utan vårdkontakt  och utan någon verklig faktisk anledning.
 Integritetskränkning av medborgare och utfärdnadet av  "sjukjournaler" utan någon faktiskt vårdkontakt med medborgare  i Sverige får baseras  på  "anonym orosanmälning" från någon hämndlyst granne eller av någon släktning vilka har kontakter inom polisen eller med kommunanställda.
« Senast ndrad: 17 maj 2013, 16:37:43 PM av Alina »