Författare Ämne: Mamman flydde med sina barn från hemlandet till Sverige, för ett bättre liv.....  (läst 1695 gånger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlägg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2014-04-22
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18754575.ab
MOTALA. Ivana, 8, är född på Hudiksvalls sjukhus.

Hon bor i Motala och har levt större delen av sitt liv i Sverige.

Men har aldrig gått i skolan.

Fakta

Lagligt i Sverige

 EU-medborgare som kommer till Sverige som turister får stanna i tre månader. Söker de arbete får de stanna i sex månader om de kan för­sörja sig. Inga pass stämplas i EU och det är svårt att veta hur länge någon vistats i landet.

 Socialtjänsten har ansvar för att inga barn under 18 år far illa.

 Tiggeri är lagligt i Sverige.

 Enligt Michael Anefur (KD), nationell hemlöshetssamordnare, finns det inget som tyder på att tiggarna är del av organiserade ligor.

 Enligt Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen, är vissa en del av organiserad brottslighet – främst handikappade personer utnyttjas av människohandlare.

Romerna i Motala

 Det pågår en tvist mellan hyresvärden Thomas Gruber som hyr ut lägenheter och husvagnar till EU-migranter i Motala. Kommunen anser att han behöver campingtillstånd för husvagnarna och att lägenheterna är hotellverksamhet. Gruber menar att kommunen agerar för att bli av med romerna. Han vill hjälpa tiggarna att få trygga hem för barnen.

Romerna i Bulgarien

 En miljon romer bor i Bulgarien och utgör 8 procent av den totala befolkningen.

I Bulgarien börjar bara 47 procent av de romska barnen i skolan och knapp hälften av dem går ut grundskolan.

Endast 7 procent av de romska barnen går ut motsvarigheten till gymnasiet.

Källa: Unicef


Sängar står överallt i den slitna men välstädade lägenheten i Motala. Här bor fyra vuxna och tre barn mellan 5 och 12 år sedan några månader tillbaka.

De är romer från Bulgarien och tillhör en grupp på 80 personer som slagit sig ner i den östgötska kommunen med 43 000 invånare. Alla hyr lägenheter eller husvagnar av hyresvärden Thomas Gruber.

Ivanas mamma Serafina, 33, tar fram pass och id-kort för att visa oss.

– Titta, Ivana är född i Sverige. Det står i passet.

Barnen håller sig hela tiden nära sina föräldrar och ser oroliga ut. De tror att vi är här för att skicka tillbaka dem till Bulgarien.

Ska räcka till alla

Vanligtvis tigger Serafina utanför butiker på dagarna och pappa Vasil, 30, är hemma med barnen eller samlar burkar. Ibland hjälper han hyresvärden med praktiska sysslor.

– Varje timme som jag inte är ute och försöker tjäna pengar betyder att mina barn inte får någonting, säger Serafina.

De får ihop 100–300 kronor om dagen som ska räcka till sju personer. Hyran är på 1 000 kronor per vuxen och månad. Då ingår värme, vatten och el.

Familjen har varit resande i Sverige i närmare tio år. De har hankat sig fram med hjälp av tillfälliga påhugg, bärplockande, burksamlande och tiggeri.

Sedan de kom till Motala har de fått hjälp av hyres­värden och frivilliga som skänkt leksaker och kläder.

Vill träffa andra barn

Socialtjänsten gjorde i februari en kartläggning av situationen för romerna som kommit till Motala. Då fanns 19 barn under 15 år. Och enligt kommunen var det fattigt men inte ”akut social misär”.

– Som vi förstår det har flera bott i Sverige i många år. Hade de varit asylsökande eller papperslösa hade vi kunnat erbjuda saker som skola men nu faller de mellan stolarna. Vi har ställt en fråga till Skolinspektionen om hur vi ska agera, säger bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S).

Ivana har aldrig gått i skolan, hennes 12-årige bror en kort tid men inte i Sverige.

– Jag vill jättegärna gå i skolan och träffa svenska barn, säger Ivana.

I stället leker de med syskon och kusiner, tittar på tv och spelar spel. En 10-årig flicka som vi träffar sitter uppkrupen i en fåtölj och ser på bulgariska såpor.

I Bulgarien och Rumänien lever 80 procent av den romska befolkningen på mindre än 30 kronor om dagen. Fattigdomen gör att Serafina och Vasil menar att familjen inte har någon framtid i Bulgarien. De vill leva i Sverige.

– Här har vi det bra, säger Serafina.

Kyrkan hjälper till

I Motala har EU-migranternas ankomst lett till viss oro men också engagemang.

– Tiggeri är så verklighetsfrämmande. Man är förbannad på hur vi behandlar folk i den europeiska unionen, säger Nicklas Rudberg.

Kyrkan har engagerat sig i barnen och erbjuder två timmar i veckan när de träffas, målar och leker. Kommunen bidrar med en tolk.

Innan vi åker från romernas lägenheter kör en vinröd Volvo förbi med nedvevade rutor, föraren lägger sig på tutan och pekar finger åt barnen som leker.

– Främlingsfientligheten finns överallt. Även i Motala, säger hyresvärden Thomas Gruber.
Karin Östman   
 
2.17 MAJ 2013
Vad hände sen? Flyktningbarnens mamma blir psyksjuk förklarad, förtalad, barnen blir förtalade och bortförda ifrån henne.
Lever hon nu fortfarande?  Blev kvinnans och hennes barnens liv bättre efter att de sökte politisk asyl till Sverige  eller sämre?
 Det är ingen som vet och ingen intresserad för att veta.
 
Mamma hävdar att  socialtjänster ljuger om henne,eftersom hon tog bra hand om sina barn och inte lämnade dem.

Flyktninghatande fastighetsskötare anmälde familj till socialtjänster,medan mamma gick hem upp för trapporna, för att hämta en hamburgare till sin 5årig son: han cyklade på sin cykel på gården och väntade på sin mamma.  

Socialtjänster kom, tog brutalt barnen, mot deras viljan, förtalade mamman för psyksjuk och familj gick i spillor  sedan dess.
Vad barnen vill-ingen som frågar. Enda vi vet, det är vad socialernas fostermamma och andra inblandade i härvan hävdar. Barnen fick inte eget ord att säga i någon av de alla tv-oh tidnings-berättelserna.

Socialerna förbjöd till mamma och barnen att träffas och av dennaa grund barnen fick stanna i Sverige,3 år senare, eftersom "de har inte längre anknytning till sin mamma och till sitt hemland", utan bara till socialen och till Sverige.Men är de lyckliga?  Det är ingen intresserad för att fråga.De är kommunens barn nu. Derass mamma ska utvisas ensam till hemland. Så slutade flyktningmammas flykt från hemlandet, för hennes  familjens bättre liv i Sverige. Är det bättre  för någon nu Sverige eller längtar  de alla tillsammans till hemlandet-fattigt med tillsammans? Vad är viiktigare:staten och pengar eller kärlek och familj?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16784580.ab


Utvisningshotade syskonen får stanna

Skulle separeras och utvisas till Serbien


1/3

De skulle utvisas med sin sjuka mamma – till ett land vars språk de inte talar och som har dåliga möjligheter att ta hand om dem.

I tre år har syskonen hotats av utvisning.

Men nu vänder Migrationsverket och låter syskonen stanna hos sina fosterfamiljer i Sverige.


Syskonen Natalie, Lukas och Anna, fem, åtta och elva år skulle splittras. De två äldre skulle skickas till Serbien där de inte pratar språket och där svårt funktionsnedsatta och epileptiska Anna inte kan få den vård hon behöver.

Men på onsdagen kom glädjebeskedet: syskonen får stanna i Sverige.

– Vi är så glada, samtidigt är det djupt beklagligt att Migrationsverket tagit tre år på sig att komma fram till det här, säger barnens juridiska ombud Veronica Hedenmark.

Var illa däran

För tre år sedan hittade hemtjänstpersonal den då femåriga pojken Lukas på en cykel. Han grät och letade efter sin mamma. I hemmet hittades pojkens svårt funktionsnedsatta åttaåriga syster och deras ettåriga lillasyster, som gick omkring i sin egen avföring.

Syskonen var så illa däran att sociala myndigheter valde att placera dem hos fosterföräldrar, samtidigt som Anna fick hjälp med sin epilepsi och en höftledsoperation.

Sedan beslutade Migrationsverket att Lukas skulle tas från sitt och lillasysterns gemensamma fosterhem och utvisas till Serbien tillsammans med sin svårt sjuka storasyster och deras psykiskt sjuka mamma.

Fick ytterligare dokumentation

Efter tre år får de två utvisningshotade syskonen permanent uppehållstillstånd av Migrationsverket. Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson förklarar det nya beskedet:

– Man har som sökanden alltid möjlighet att lyfta fram omständigheter som vi inte har kunnat ta ställning till tidigare.

Vad var det för omständigheter?

– Vi fick ytterligare dokumentation.

Dokumentationen är den utredning Veronica Hedenmark låtit göra som bland annat innehåller läkarintyg och språktester i serbiska och romani.

 
 Anders Clark  

Mest läst idag

 

Mamman död efter förlusten av döttrarna

 Det har snart gått ett år sedan de tre danska systrarna…


 

Styvpappa dömd för att ha dödat Daniel

 18-årige Daniel blev knivhuggen av sin styvfar. Den…”Migrationsverket mer intresserat nu”

 De senaste dagarnas nyhetsartiklar och tv-inslag om de vanvårdade syskonen har påverkat Migrationsverket. – Det har gjort att…Oron gnager i Lukas, 8, inför utvisningen

TV+TEXT HALMSTAD. Fosterföräldrarna beskriver hur Lukas, 8, bär sin oro i kroppen. – Han förstår vad som håller på att hända. Han har…
Unicefs jurist: ”Det här är fruktansvärt”

 Haddile, syskonen i Halmstad – och nu Julia, 14 med sin psykiskt sjuka mamma. Allt fler fall med…


 


Migrationsverket hävdar heliga moderskapet

 Tre små barn vanvårdades av sin mamma. Barnen…”Man dömer med paragrafer – inte med hjärtat”

 Migrationsverket skyller utvisningen av vanvårdade syskonen i Halmstad på domstolarna. Och domaren Sten Wahlqvist som avslog prövning…


 


Migrationsverket: ”Tryggt mottagande ska säkerställas”

 Att mamman inte kan ta hand om barnen, att de inte…


Vanvårdade barn utvisas

 Barnen var 1, 5 och 8 år gamla när de hittades vanvårdade och placerades i fosterhem. Nu, tre år senare, slår…

« Senast ändrad: 22 april 2014, 22:58:02 PM av Alina »