Frfattare mne: Socialtjänsterna i Gävle raderade 150 anmälningar om övergrepp mot barn.  (lst 3250 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2015-02-27
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20388644.ab
Ivo-kritik mot passiv socialtjänst
BROTT. Socialtjänsten i Vänersborg har anmält sig själva sedan en flicka i 13-årsåldern utsatts för sexuella övergrepp medan hon var familjehemsplacerad. Enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har flickans mamma flera gånger uttryckt sin oro för dottern utan att bli tagen på allvar av socialtjänsten, rapporterar P4 Väst.
Först ett halvår efter mammans klagomål avbröts flickans placering i familjehemmet och en anmälan om missförhållanden upprättades. Ivo riktar kritik mot socialtjänsten för att det tog för lång tid att upprätta anmälan. Socialtjänsten har i sin anmälan till Ivo uppgett att de vidtagit flera åtgärder efter det inträffade så att liknande händelser inte ska upprepas.
TT
27 FEBRUARI 2015  15:45

2.
2014-07-06
http://omni.se/topic/1836bfcc-4c03-433a-b0cf-33c180409d63/a640c594-a7b8-4fee-a3d0-b6ccd7c31164

Gammys surrogatmamma vill ha friska tvillingen
● AUSTRALISKA SURROGATBEBISEN Den australienska pappan, som anklagats tillsammans med sin fru för att ha lämnat kvar Down-syndroms sjuka Gammy hos sin surrogatmamma, har suttit i fängelse för ”oanständigt beteende med en minderårig”, det rapporterar australiensiska Nine Network. Efter att pedofilanklagelserna mot pappan har uppdagats säger nu den thailändska surrogatmamman som födde Gammy och hans tvillingsyster att hon vill att flickan ska få återvända till henne. Det rapporterar AFP.
Igår, 09.12

Gammys pappa: ”Vi fick inte veta att han fanns”
● AUSTRALISKA SURROGATBEBISEN Den biologiska pappan till Gammy – den sju månader gamla pojke med Downs syndrom som nu vårdas av sin surrogatmamma – nekar nu till att ha övergivit pojken. För australiska ABC uppger han att den ansvarige läkaren inte berättade att pojken hade fötts. Paret tog med sig Gammys friska tvillingsyster och reste tillbaka till Australien.
Gammys surrogatmamma hyllas nu över hela världen. Australiens migrationsminister Scott Morrison beskriver henne som ”en hjälte” och ”ett helgon”.
4 aug, 08.53Gammy väcker debatt om surrogatmammor
● AUSTRALISKA SURROGATBEBISEN En internationell debatt om surrogatmödraskap har blossat upp efter fallet med en thailändsk surrogatmamma som lämnades med den nyfödde pojken Gammy med Downs syndrom, skriver Svenska Dagbladet. I Thailand, där den nya militärjuntan infört tuffare lagar mot kommersiellt surrogatmödraskap, diskuteras nu hårdare tag mot surrogatmammor. Vissa talar även om ett internationellt avtal om surrogatmödraskap, skriver SvD. Men frågan är laddad med länder som Spanien, Frankrike, Tyskland och Nederländerna som helt förbjuder det. I Sverige håller regeringen på att utreda om surrogatmödraskap utan vinstintresse ska tillåtas.

Krav på bättre regler om föräldrarna eller surrogatmamman vill avbryta graviditeten
svd.se
Läs mer om:
Australiska surrogatbebisenAsienAustralien
Publicerad: 3 aug, 23.38 Ines Micanovic

Surrogatmamman: ”Han är som mitt barn nu”
● AUSTRALISKA SURROGATBEBISEN Den thailändska surrogatmamma som födde ett barn med Downs syndrom lovar att ta hand om honom. Pojken, nu sex månader gammal, övergavs av hans australiska föräldrar, men de tog hans friska tvillingsyster.
– Varför måste han gå igenom alla vedermödor? Jag älskar honom... Han är som mitt barn nu, säger den 21-åriga surrogatmamman Pattaramon Chanbua till den australiska tv-kanalen ABC.
Chanbua har redan två barn sedan tidigare. Hon betalades 100 000 kronor för att vara surrogatmamma, vilket hon tänkt använda för att betala tillbaka skulder och låta de två barn hon redan hade gå i skolan.
2 aug, 15.20Australiskt par övergav surrogatbarn med Downs syndrom
● AUSTRALISKA SURROGATBEBISEN Det australiska paret betalade motsvarande 100 000 svenska kronor till en 21-årig thailändsk surrogatmamma för att hon skulle föda barn åt dem. Kvinnan födde ett par tvillingar, men det visade sig att en av dem, en pojke, hade Downs syndrom och var i stort behov av medicinsk behandling. Då lämnade paret kvar honom hos surrogatmamman och tog med sig den andra friska tvillingen, en flicka, hem, skriver BBC. Nu har en insamling startats för pojken, som heter Gammy. Den har hittills samlat in motsvarande 800 000 kronor.
2 aug, 08.59

3.
Onsdag 24 april 2013
http://www.expressen.se/nyheter/anmalningar-om-overgrepp-mot-barn-i-gavle-raderade/

Anmälningar om övergrepp mot barn i Gävle raderade

Anmälningar om övergrepp mot barn och unga som far illa kan ha raderats - utan åtgärd. Nu misstänker kommunen att en handläggare på socialtjänsten i Gävle har tagit bort viktig dokumentation ur myndighetens system.
 
– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Mats Collin, socialchef i Gävle.


Det var efter att en anställd på en förskola i Gävle kontaktade socialtjänsten om ett ärende där en anmälan skickats in som kommunen upptäckte att dokumenten var spårlöst försvunna ur datorsystemet.
 
En kontroll visade att en handläggare på socialtjänsten gått in och raderat uppgifterna. Härvan har svällt upp, och det visar sig nu att handläggaren raderat runt 150 anmälningar och ansökningar om ärenden som rör barn och unga som kommit in till socialtjänsten i Gävle.
 
Oklart vilka uppgifter som är borta
 
Det kan röra anmälningar om övergrepp mot barn eller dokumentation om det skett några insatser i aktuella fall som helt kan ha lämnats utan åtgärd eftersom dokumentationen är försvunnen. Kommunen vet inte säkert.
 
– Det kan man inte utesluta. Det är därför vi lägger ett fokus på att få fram uppgifterna och vilka det handlar om, säger Mats Collin, socialchef på Gävle kommun.
 
Varför handläggaren tagit bort uppgifterna är fortfarande ett mysterium.
 
– Handläggaren säger att den inte gjort det, och att det som hänt är mycket allvarligt. Men vad vi kan se är det precis det som har skett, säger Mats Collin.
 
Kan polisanmälas
 
Handläggaren är avstängd från jobbet. Mats Collin beskriver situationen som ansträngd.
 
– Vi har ju en dialog om vi kan få fram mer uppgifter, och i viss mån har vi ju fått det. Men det är klart att det är en ansträngd situation.
 
Det är heller inte helt otänkbart att det kan komma en polisanmälan om tjänstefel mot handläggaren.
 
– Vi ska ta beslut om det i veckan, säger Mats Collin.
Av Ludvig Drevfjäll
ludvig.drevfjall@expressen.se
« Senast ndrad: 28 februari 2015, 01:04:09 AM av Alina »