Frfattare mne: Politiker anser gjort allt rätt:sexofredar ungdomar från deras Ungdomsförbund  (lst 1937 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
FREDAG 10 MAJ 2013
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16754442.ab

Riksdagsledamot utredd för sexuella inviter

Roger Haddad (FP) säger att han blev överraskad när han fick reda på anmälan.    Roger Haddad (FP) säger att han blev överraskad när han fick reda på anmälan. Foto: Peter Knutson


Fem medlemmar i Liberala ungdomsförbundet vittnar om att de fått sexuella inviter från riksdagsledamoten Roger Haddad (FP) på nätet.

Partiet har genomfört en intern utredning gentemot politikern.

– Det här är ingenting som Folkpartiet kommer att kunna acceptera om det upprepas, säger Anders Frostell, ordförande i Folkpartiets etikkommitté.


I januari i år startade Folkpartiets etikkommitté, ett fristående organ inom partiet, en utredning som gällde riksdagsledamoten Roger Haddad, 35, som även sitter i Rikspolisstyrelsens styrelse.

Några veckor tidigare hade man fått in en anmälan från en person aktiv i partiets ungdomsförbund, LUF. Personen ansåg sig ha blivit utsatt för för sexuella inviter av Haddad.

Samma person berättade också att fyra andra ungdomar hade känt samma sak. De påstådda inviterna ska ha skett under 2011-2012, flera gånger innan eller i samband med partiarrangemang. Det handlade om mejl, aldrig några fysiska kontakter.

Utreddes internt i partiet

FP:s etikkommitté gav partiet i uppdrag att ta reda på fakta i ärendet. När det var färdigt kallade man in Roger Haddad för ett samtal med kommitténs ordförande Anders Frostell.

– Vi uppfattade hans agerande som omdömeslöst. Det sätt som han hade gjort inviter till ett antal personer som upplevt det som besvärande var inte acceptabelt. Det här är ingenting som partiorganisationen kommer att kunna acceptera om det upprepas. Det här får inte hända igen, säger Frostell.

Under utredningens gång så var även FP:s partisekreterare Nina Larsson inkopplad. Inför samtalet med Haddad hade partiorganisationen tagit kontakt med alla fem personer som ansett att de fått sexuella inviter av Haddad.

– Vi tog kontakt med alla och frågade vad som hänt. Vi frågade om något hänt som gjorde att de ville polisanmäla, men alla svarade nej. Efter att vi haft samtalet och fattat beslutet så har vi frågat dem om de var nöjda med hur vi agerat och då svarade alla ja. De sa att de ville att han skulle förstå att han inte kunde hålla på så här, säger Anders Frostell.

”Det handlar om ungdomar”

Eftersom det handlade om unga personer var partiet extra angelägna om att gå till botten med frågan.

– En äldre person gentemot ungdomar, då måste man ta det på allvar och det tycker jag vi har gjort. När vi hade kontakt med dem i januari så var alla över 18, men möjligen en eller två var under 18 när de fick inviten. Men då var de 17 år, säger Anders Frostell.

Han berättar att Haddad var väldigt illa berörd under deras samtal.

– Han var mycket skakad över att det uppfattats på det viset. Han sa att han aldrig haft för avsikt att göra några inviter som på något sätt kunde missuppfattas.

Kommer han att uteslutas ur partiet om det händer igen?

– Det är inte min sak att bedöma. Men vi ville vara tydliga med att det inte är ett accepterat beteende i Folkpartiet. Det var så vi uttryckte det och sedan får han själv dra slutsatserna av det.

Haddad blev överraskad

Roger Haddad själv säger att han var överraskad när han fick reda på anmälan.

– Jag vill börja med att säga att jag blivit utsatt för både hot, påståenden och bedrägerier från alla möjliga håll tidigare. Jag vet inte exakt vad personerna anfört. Jag har aldrig träffat personerna i fråga heller. Det handlar om kontakter på Facebook om att ta en fika eller äta lunch i riksdagen. Det är på den nivån.

Etikkommittén säger att du uppträtt omdömeslöst och att det aldrig får hända igen. Hur ser du på det?

– De bedömer ju utifrån sina kriterier men jag vet ju att jag inte begått något brott och inte gjort något annat än att chatta med partivänner. Jag får sms från dem också där de frågar om jag vill gå ut och fika eller festa. Men kan bara beklaga att de uppfattade det så. Kommittén avslutade sedan ärendet och skickade med att jag får tänka på hur jag kommunicerar och med vilka så att det inte tolkas på fel sätt.

Det är fem personer som säger att du kommit med otillbörliga inviter?

– Jag vet inte vad det beror på, jag blev uppringd av en annan vän i ungdomsförbundet som blivit uppringd av en annan som nästan hade bett honom om att ringa in till partiet och säga saker. Då sa kompisen ifrån. Jag vill inte använda det ordet, men jag hoppas det inte finns något annat syfte med det här. Jag har inte ens träffat dem fysiskt, någon gång kanske på någon konferens. Det är därför jag så klart blev väldigt ledsen när det tolkades på det här sättet.

Tycker du själv att du gjorde något fel?

– När man träffar någon på en konferens lägger man ofta till varandra på Facebook efteråt. Men eftersom jag inte hade systematiskt kontakt med personerna i fråga så känner jag inte att jag har gjort något fel. Men om någon tolkat det som att jag haft andra syften så beklagar jag självklart det.

 Pär Karlsson
« Senast ndrad: 12 maj 2013, 23:09:09 PM av Alina »