Frfattare mne: Kommunanställda på skolorna tvinger normalbegåvade barnen till särskolor  (lst 2041 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
http://vlt.se/nyheter/omvarlden/1.2023785-stod-till-felplacerade-sarskolebarn

Publicerad 28 mars 2013

Stöd till felplacerade särskolebarn

Stockholm/TT Kommunerna måste ta sitt ansvar och kompensera elever som satts i särskola på felaktiga grunder, anser Skolinspektionens generaldirektör. Hon kritiserar kommunerna för bristfälliga utredningar av barnens behov.


När Skolinspektionen gick igenom 4 800 bedömningar av barn som särskoleplacerats var hälften bristfälliga. När kommunerna gjort om utredningarna gjorde inspektionen 100 stickprov. Hälften av dem höll fortfarande inte måttet.
- Jag skulle vilja att eleverna går ekonomiskt skadelösa ur detta. Hur det sedan ska gå till får kommunerna själva hitta vägar för. Det viktiga är att hjälpa till så att eleverna kan bli självförsörjande och få ett rikt liv, säger Ann-Marie Begler till TT.
Det mest framträdande problemet som Skolinspektionen lyfter fram är att de nödvändiga specialistutredningarna är otillräckliga eller ibland saknas helt. Det handlar om medicinska, psykologiska, sociala och pedagogiska utredningar.
- För det första ska de ju göras. Och sedan har vi sett att utredningarna inte varit så samstämmiga och då måste man ju fortsätta tills man får en klar och tydlig bild.
Skolinspektionen ska fortsätta att följa hur kommunerna arbetar med att utreda vilka elever som ska få plats i särskola eller inte.
- Jag hoppas att kommunerna gör det de är skyldiga att göra och tar tag i frågan och rättar till de misstag man har gjort.
Per-Arne Andersson är direktör för avdelningen för lärande och arbetsmarknad hos Sveriges Kommuner och Landsting, (SKL) Han säger:
- Vi tycker också att det är allvarligt om eleverna inte är placerade för den utbildning som de ska ha. Min bild är att kommunerna tar det här på stort allvar, säger Per-Arne Andersson, direktör för lärande och arbetsmarknad hos Sveriges Kommuner och Landsting, (SKL).
Han tror inte att de medvetet vill göra dåliga utredningar.
- De kanske behöver mer allmänna råd från Skolverket om hur utredningarna ska se ut.Mer från Vlt.se