FŲrfattare ńmne: Familjerna som styr Socialdemokraterna(S)  (lšst 2669 gŚnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlšgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
Familjerna som styr Socialdemokraterna(S)
« skrivet: 26 april 2013, 22:46:16 PM »
2013-04-26
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16673131.ab

Familjerna som styr S
 
Så har fem kärlekspar blivit en maktfaktor: Gäller att vara obrottsligt lojal


Arbetarrörelsen i Stockholm är en ren familje­affär.

Aftonbladet har kartlagt de fem toppfamiljerna.

‚Äď Stockholm styrs p√• sovjetiskt s√§tt, s√§ger en k√§lla med insyn i parti¬≠arbetet.
 
  Turerna kring Omar Mustafas avhopp har gjort att striderna inom arbetarr√∂relsen i Stockholm har kommit upp till ytan.

I morgon har S-distriktet i Stockholm årsmöte och en ny styrelse ska väljas. Turerna kring stockholmaren Omar Mustafas korta tid i Socialdemokraternas partistyrelse har fått gamla ­konflikter att blossa upp.

Distriktsordföranden ­Veronica Palm har fått hård ­kritik för sin inblandning i affären och tunga S-företrädare har krävt hennes ­avgång. Flera vill i stället se exministern ­Ylva ­Johansson i hennes ställe. Johansson har sagt att hon inte kandiderar och Palm föreslås bli omvald.

Gammal sanning

Men kritiken mot Palm har ocks√• blottlagt en ¬≠gammal sanning om arbetar¬≠r√∂relsen i Stockholm ‚Äď att flera i toppen √§r gifta eller har relationer med varandra. De privata banden mellan arbetarekommunen, LO-distriktet och Stockholms stadshus f√∂rgrenar sig vidare till riksdagen och Stockholms l√§ns landsting. Aftonbladet har kartlagt fem av ¬≠familjerna i toppen.

Nyligen stod det klart att Veronica Palm och hennes man Roger Mogert ska ­skilja sig. Paret har länge varit en tung maktfaktor i S-sfären i Stockholm.

Palm nådde via riks­dagen S-toppen och ­sitter i dag i den högsta parti­ledningen, verkställande utskottet. Mogert gjorde samtidigt karriär i Stockholmspolitiken och är i dag oppositionsborgarråd.

Finns ett missnöje

Elisabeth Brandt Ygeman har länge spelat en central roll i rörelsen, ­både som S-politiker i Stockholm, men även som försteombudsman i LO-­distriktet. Hennes man, Anders Ygeman, sitter ­sedan länge i riksdagen. ­Båda två med bakgrund i Stockholms arbetare­kommun.

Flera k√§llor uppger f√∂r ¬≠Aftonbladet att det l√§nge funnits ett missn√∂je med att ‚ÄĚfamiljerna‚ÄĚ styr i Stockholm.

Kritikerna skräder ­inte orden och menar att ­maktambitionerna går ­före partiets bästa.

‚Äď Det g√§ller att vara obrottsligt lojal mot familjerna, det g√•r f√∂re v√§ljarintresset. Stockholm styrs p√• sovjetiskt s√§tt, s√§ger en S-k√§lla.

Förnekar bilden

Roger Mogert vill inte ­uttala sig om familjebanden. Men Elisabeth Brandt ­Ygeman, som nu lämnar LO-distriktet för att vara valledare på central facklig nivå, menar att bilden inte alls stämmer.

‚Äď Jag tycker det √§r lite trist att man tycker s√•, jag k√§nner inte att jag aspirerar p√• en massa platser i arbetarekommunens ledning s√• d√§rf√∂r finns det ingen anledning f√∂r mig att kommentera detta, ¬≠s√§ger hon.

Ett tredje exempel är ­Karin Wanngård, toppnamn i valet i Stockholm nästa år, som dessutom sitter i styrelsen i arbetare­kommunen. Hennes man K-G Westlund arbetat som facklig-­politisk utredare på LO-distriktet. I dag är han fortfarande ombudsman men framförallt föredragshållare.

Ylva Johansson, suppleant i styrelsen, är gift med förre finansministern ­Erik Åsbrink, som dock inte har något uppdrag i Stockholm.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, ­säger att familjeband ­inom politiken är problematiska. Men han tror ­inte att det behöver ­vara värre inom S i Stockholm än på andra ställen.

‚ÄĚFinns √∂verallt‚ÄĚ

‚Äď Jag tror inte heller att det √§r v√§rre inom politiken √§n i den akademiska v√§rlden och i media. Det √§r problem som kan ¬≠f√∂rekomma √∂verallt, s√§ger han.

Enligt Bjereld kan dock starka familjeband inom ­politiken leda till jäv­situationer som kan resultera i grumlighet i den ­demokratiska ­processen.

‚Äď En av orsakerna till det h√§r tror jag √§r att partierna i dag har f√§rre aktiva, d√• synligg√∂rs banden tydligare. Det kan leda till diskussioner om att politiken styrs som familje¬≠f√∂retag, √§ven om s√• absolut inte beh√∂ver ¬≠vara ¬≠fallet, s√§ger han.
 
P√§r Karlsson
  Anette Holmqvist
 
  Klicka p√• bilden f√∂r att se den i st√∂rre version!