1.
2015-02-04
svt.se
svt Nyheter Västernorrland
Socialtjänsten jämförs med Titanic
Ett sjunkande skepp. Så beskrivs Socialtjänsten i Sundsvall. Det framgår i en ny rapport från Kommunhälsan. Rapporten innehåller svidande kritik mot den högsta ledningen.
För en vecka sedan vädjade socialsekreterarna i Sundsvall till politikerna om hjälp. De signalerade att verksamheten är i kris. Många har slutat och man hinner inte ge utsatta barn, unga och vuxna hjälp i tid, menade de.
Nu kan Mittnytt berätta om allvarliga arbetsmiljöbrister i den högsta ledningen. En rapport från Kommunhälsan visar att det finns skarp kritik från cheferna i förvaltningen mot de högst ansvariga. Rapporten är daterad januari 2015. Men när vi först begärde ut den hos kommunstyrelsen fanns den inte diarieförd. Dagen efter registrerades den och vi fick efter några dagar en version där en del av materialet var överstruket, med hänvisning till sekretess.
"En av handlingarna är maskad, med hänvisning till sekretess i personalsocial verksamhet och företagshälsovårdsverksamhet (25 kap. 1 § och 39 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen)", skrev kommunjuristen Eva- Lisa Järvinen på koncernstaben till oss.
"En ständig kamp"
Men nu har vi, på annan väg, kommit över den ursprungliga texten. Där framgår en rad allvarliga brister som cheferna i organisationen riktar mot den högsta ledningen. Det framgår att det är "ensidigt fokus på ekonomiskt resultat" och att det är en ständig kamp att kunna leda och utföra sitt uppdrag. Man beskriver kränkningar och det beskrivs till och med som att befinna sig i ett " rasande inbördeskrig."
– Arbetsgivaren har fått ett uppdrag att räta upp det. Funkar inte det, så får man gå vidare. Vi har inte sett någon plan på det här än. Signalerna har varit att det inte har fungerat en tid, säger Robin Fångsjö ordförande på fackförbundet Vision i Sundsvall.
Han säger att det är många pusselbitar som hänger ihop, politik, ekonomi och ledning.
– Det är ingen roddbåt man ska vända på. Det här är en oceanångare, säger Robin Fångsjö.
Ökad splittring
Fler saker som framkommer i Kommunhälsans rapport är:
- Otydligt ledarskap
- "Alla viktiga frågor skjuts på framtiden"
- Otydliga mål från politiken och socialdirektören
- Splittringen har ökat
- Enda målet är en budget i balans
- Man upplever sig motarbetad, påhoppad och kränkt i sitt arbete
- Organisationen kallas ibland för "Titanic"
- Uppgiven stämning. Många har tystnad.
- Rädsla för att förlora jobbet om man är obekväm
- Tillit och tilltro måste ersätta misstroende och överdriven kontroll
Pressad situation
Kommundirektör Stefan Söderlund säger att socialtjänsten har ett svårt uppdrag och en pressad situation och han säger så här om rapporten.
– Om man ser på resultatet kan vi konstatera att vi behöver göra ett arbete inom ledningsgruppen. Naturligtvis är ledningen otroligt viktig för att skapa förutsättningar för organisationen i övrigt. En fungerande ledning är ju helt nödvändig.
Sekretessprövning
I den version av rapporten som vi fick ut från kommunen hade alltså delar av kritiken strukits över. Till exempel tyckte de ansvariga på kommunen att uppgiften om att - man upplever otydliga mål från politiken och socialdirektören skulle sekretessbeläggas, och inte nå allmänheten. Man kan undra varför?
- Det kan jag inte svara på. Jag har inte varit med i sekretessprövningen men så här spontant känner jag inte att det är någon uppgift som är känslig att lämna ut, säger kommundirektör Stefan Söderlund.
Turbulent tid
I rapporten framkommer också att en del upplevde att man för cirka två år sedan jobbade med helhetssyn och tydliga mål. Dialogen beskrivs som mer öppen och mer tillåtande. Socialnämnden har länge haft stora ekonomiska bekymmer och den förre socialdirektören Peter Löthman fick sluta 2013. Då utsåg kommundirektör Stefan Söderlund Torbjörn Stark till ny socialdirektör.
Målet var bland annat att säkra en god kostnadsstyrning och kontroll och att säkerställa medarbeternas delaktighet. Men problemen tycks hopa sig. Ekonomin är fortfarande problematisk. I december var underskottet 132 miljoner kronor och verksamheten signalerar nu om allvarliga brister i arbetsmiljön.
- Man får en bra ekonomi om man har en bra verksamhet, säger Robin Fångsjö på fackförbundet Vision.
Politiker vill inte kommentera
Men den nya ordföranden i Socialnämnden vill inte ställa upp på någon intervju om ansvaret för hur det fungerar i den skattefinansierade verksamheten hon är vald att företräda.
- Det är en intern angelägenhet att de ska ha en bra arbetsmiljö. Jag ställer inte upp på någon intervju i det här läget. Den här processen måste få ta sin tid, säger nämndsordföranden Malin Larsson (S) per telefon.
2.
2014
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19675354.abSocialen i Botkyrka nekar vården på äldreboende till dödssjuka ensamma gamlingar.
Lennart, 60, tynar bort – får inget vårdboende
Lennart Warring, 60, har en svår och sällsynt kärlsjukdom. Han väger 34 kilo, kan bara äta lax, är sängbunden och har mycket svårt att andas.
Men Botkyrka kommun nekar honom vårdboende.
– Läkaren säger att jag bara har några månader kvar om det fortsätter så här.
Han är otroligt skör och svag. Det rosslar hela tiden i hans bröst och luftvägar när han talar och rösten är bräcklig. Lennart Warring väger 34 kilo. Hans lungkapacitet är bara 28 procent.
För två år sedan diagnosticerades han med den sällsynta kärlsjukdomen Churg-Strauss syndrom. Den drabbar en till två per miljon invånare.
– Det är en på tio miljoner som har den svåra varianten av sjukdomen som jag har. Det gör att ingen riktigt vet vad jag behöver, säger Lennart.
Attackerar organen
Sjukdomen innebär att hans blodkärl täpps igen och att organen attackeras, ett efter ett. Den har slagit sig på lungorna och njurarna. Han har astma och allvarlig allergi. Lennart har mycket svårt att andas och på nätterna får han våldsamma hostattacker.
Lennarts läkare Peter Bárány, överläkare på njurmedicinska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, säger:
– Detta är en kärlinflammation som kan drabba luftvägarna och njurarna. Ofta har patienten en astmaliknande sjukdom. Hur njurarna påverkas beror på hur allvarlig sjukdomen blir. Det är väldigt olika förlopp. Den kan återkomma i skov. Men ofta lugnar den ner sig med immundämpande behandling. De allra flesta kan man behandla så att sjukdomen blir lugn, säger han.
Allergisk mot all mat
Lennart är allergisk mot all mat. För några månader sedan kunde han äta färskt lamm, zucchini, ris och potatis.
– Jag kan bara äta lax just nu, så jag får inte tillräckligt mat i mig.
Laxen mixas och äts med sked. Lennart tål inte kranvatten och måste koka vattnet han dricker.
I våras blev läget kritiskt. Lennarts lungor och hjärtsäck var fulla av vätska och fick tömmas på fyra liter. Botkyrka kommun skickade honom till ett korttidsboende i två veckor, men där blev han sämre och tappade flera kilo.
När Lennart kom dit kunde han gå med rollator. Nu är han orörlig i större delen av kroppen.
– Jag kan vifta på tårna och böja huvudet. Det är allt.
Maten är central för hans tillfrisknande.
”Måste gå upp tio kilo”
– Läkarna har sagt att jag måste gå upp tio kilo för att inte riskera mitt liv.
Lennart behöver hjälp med allt: personlig hygien, påklädning, avklädning, toalettbesök, måltider, städning. Två personer krävs när han ska förflytta sig och han tas ur sängen med lift.
– Jag ligger fast i sängen och kan inte röra mig.
Hemtjänsten kommer sex gånger per dag, men bara en gång på natten i några minuter för att byta blöja. Om nätterna känner sig Lennart mycket otrygg och ångestfylld.
– Jag kan inte ligga, utan måste halvsitta. Jag glider ner i sängen och då kan jag inte andas för jag har svår astma. När jag larmar tar det en halvtimme innan jag får hjälp. Ibland blir det helt stopp och då får jag panik när ingen finns här som kan ta hand om mig.
Lennart vill ha personal omkring sig dygnet runt. Han begärde att få komma till ett vårdboende, men Botkyrka kommun avslog hans ansökan i september.
Får hjälp av grannarna
Handläggaren anser att den vård som ges i hemmet räcker för att Lennart ska ha en "skälig levnadsnivå". I stället utökades hjälpen från hemtjänst något. Nu tvingas grannar och vänner rycka in.
– Det här är ett dygnet runt-jobb. Jag kan inte förstå hur kommunen resonerar när de låter en så här sjuk människa ligga hemma, säger vännen Taina Kantola som besöker honom dagligen.
Beatrice Nordebrink är verksamhetschef inom vård- och omsorgsförvaltningen i Botkyrka. Hon råder Lennart Warring att överklaga beslutet till kommunen senast den 15 oktober.
– Om han överklagar så gör vi en omprövning. Är det som du berättar för mig, då måste vi titta på det här för att se om det finns grund för att ändra beslutet. Om vi ser att beslutet inte uppfyller lagens krav på skäliga levnadsvillkor kan vi ändra det, säger hon.
Ida Persson Mary Mårtensson
10 oktober 2014 14:31
FAKTA
Churg-Strauss Syndrom
3.
http://vlt.se/asikt/svarasnabbt/1.1965473-socialtjansten-bluffarPublicerad 4 februari 2013
Socialtjänsten bluffar
När vi frågade vår son vad han önskade sig i julklapp svarade han ”att inget barn ska behöva träffa tanterna på socialen”. Att ett barn har den erfarenheten är skrämmande.
År efter år har vi kunnat läsa medias rapportering om missförhållandena på Västerås socialtjänsts barn- och ungdomskontor. Nu har socialtjänsten återigen presenterat en brukarenkät som pekar på hur mycket bättre socialtjänsten blivit.
När jag läst denna tog jag kontakt med ett tiotal som drabbats av socialtjänsten. Ingen av dessa har fått delta i enkäten. När flera begärt att få vara med har de bland annat fått till svar att den är avslutad. Veckan efter har dock andra fått delta.
Det är klart att socialtjänsten kan presentera fina siffror när de gör ett urval på vilka som får delta och sålla bort dem som kommer med kritik.
VLT har ofta rapporterat om att socialtjänsten får kritik av olika granskningsmyndigheter för att de gör felbedömningar. Jag vill att ansvariga offentligt i VLT svarar på hur många gånger detta skett de senaste fem åren.
Jag syftar på kritik från JO, Socialstyrelsen, länsstyrelsen, kammarrätten, förvaltningsrätten med flera.Det är dags att sticka hål på missförhållandena i denna verksamhet.
Har man inget att dölja är man inte rädd för att ha en transparent verksamhet.