Frfattare mne: Socialen och poliser överlämnar barnen till mammas mördare  (lst 3066 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
Socialen och poliser överlämnar barnen till mammas mördare
« skrivet: 19 april 2013, 18:10:55 PM »
1.
2015-05-18
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20810152.ab
INRIKES
mindre än 2 tim sedan
Kommunchefer åtalas för bedrägeri
BROTT. Två före detta chefer i Svenljunga kommun åtalas för grovt bedrägeri då de misstänks för att ha ändrat siffror som ligger till grund för det statliga bidrag som betalas ut för verksamhet inom LSS. Kommunen har därmed fått sex miljoner kronor för mycket av staten.
Cheferna själva har inte haft egen vinning och båda förnekar brott.
– Även om de själva inte gjort några ekonomiska vinster så är det allvarligt att man inte följer det regelverk som finns och i ambition att visa sig duktig inte sköter beräkning korrekt, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt till P4 Sjuhärad.
TT
18 maj 2015  13:25

2.
mars 2013
http://dodadekvinnor.aftonbladet.se/2013/03/kommunen-kritiseras-efter-malmomordet/

Kommunen kritiseras efter Malmömordet

Ett år har gått sedan en kvinna dödades av exsambon inför ögonen på deras två små döttrar på gatan i Malmö, där hon levde gömd.
 Nu kommer Socialstyrelsens skarpa kritik av socialnämnden.
 
Vellinge kommun får bakläxa på punkt efter punkt. För det första skulle barnens situation ha utretts redan november 2011, då kvinnan berättade för socialtjänsten om våld och hot. Men inga frågor ställdes om flickorna upplevelser, och om risken fanns att de skulle bevittna mer våld.
 
Efter att barnen sett pappa dödat mamma valde socialtjänsten att inte frånta mannen vårdnaden genom att använda LVU, Lagen om vård av unga. Inte ens när pappan vägrade låta flickorna träffa BUP fråntogs han genast vårdnaden.
 
Socialstyrelsen skriver i beslutet att LVU är ”… en markering att förövaren genom sitt brott har förverkat sin rätt att bestämma över barnet. Barnet kan i vuxen ålder ifrågasätta varför ingen tog ansvar for att det oacceptabla i faderns handling inte ledde till att hans rätt som vårdnadshavare begränsades av samhället.”
 
Ett viktigt klargörande, en påminnelse om att socialnämnden alltid bör ta vårdnadsfrågan till domstol när en förälder dödat den andre. I vår specialgranskning av 54 barn avslöjade vi att fyra av tio fortfarande hade pappa som vårdnadshavare, fast han dödat deras mamma.
 
Vellinge kommun får även kritik för att inte göra tillräckligt för våldsutsatta kvinnor och deras barn. Det fanns inget informationsmaterial, inget uppsökande arbete och ingen särskild handlingsplan. Riskbedömningar saknades.
 
Redan 2009 påpekades bristerna, som inte åtgärdats. Vilket är ”anmärkningsvärt”, skriver Socialstyrelsen.
« Senast ndrad: 18 maj 2015, 17:21:10 PM av Alina »