Frfattare mne: Statistik om lågt förtroende till Polisen.Poliser får inte kritisera polischefer  (lst 2970 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.2014-12-16
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20027545.ab
Polisens hemliga register om misshandlade kvinnor
I tio års tid har Stockholmspolisen haft ett hemligt register med kränkande omdömen, spekulationer och rena felaktigheter om över 2 000 misshandlade kvinnor, avslöjar Ekot i dag.
Linn, 28, beskrivs med orden: "ryggsäck med misshandel av föräldrar samt utsatt för pedofili i unga år".
– Det är så kränkande att de tar sig friheten att göra det, säger hon till Aftonbladet.
    Dela   
    TweetaI största hemlighet och helt olagligt, har polisen vid Södertörns brottsoffergrupp i över tio år samlat omfattande information om hotade och misshandlade kvinnor, enligt Ekots källor.
Databasen påminner mycket om det omtalade "romregistret" och innehåller uppgifter om kvinnornas barn, diagnoser och religion.
Hade ingen aning
Ekot-journalisten berättade för Linn, 28, att hon är en av över 2 000 kvinnor i databasen. Då trodde hon först att det handlade om den gången hon knivskars av en pedofil när hon var 15 år.
– Jag har en historia av knas, jättemycket knas, säger hon till Aftonbladet.
Linn hade ingen aning om att Stockholmspolisen hade ett hemligt register. Än mindre att hon själv fanns med i det.
För några år sedan levde hon i ett destruktivt förhållande. I perioder var hennes dåvarande sambo mycket våldsam, men hon valde att inte anmäla. Det skulle ändå inte hjälpa, trodde hon.
Men en dag, för tre år sedan, under ett bråk plockade han fram flera knivar och hotade att skada husdjuren. Då ringde Linn polisen och hamnade i registret:
"Målsägande borderline, samt bipolär. Ryggsäck av misshandel av föräldrar samt utsatt för pedofili i unga år".
Linn har lämnat sambon som misshandlade henne. Hon är i dag drogfri, har jobb och lägenhet. I och med Ekots avslöjande "kom allt upp till ytan igen", som hon uttrycker det.
– Jag tror inte polisen vill oss illa. Men jag förstår inte att de kan ta sig sådana friheter att ta den här typen av uppgifter. De skuldbelägger kvinnorna.
Ville ”ha koll”
Vad var då syftet med registret som för tio år sedan upprättades av Brottsoffergruppen i Södertörn, söder om Stockholm?
Enligt Ekots uppgiftslämnare ville polisen "ha koll på kvinnorna om de hittar sig en ny våldsverkare". Idén bakom är alltså att misshandlade kvinnor söker sig till en ny man som misshandlar dem.
Gun Heimer är överläkare och leder Nationellt centrum för kvinnofrid på regeringens uppdrag. Hon är expert på mäns våld mot kvinnor och till Ekot säger hon så här om det hemliga registret:
– Att kvinnor skulle söka till förövare igen är antiintellektuellt att säga. Vi borde fokusera på förövaren.
”Det är förtal”
Nina är en annan kvinna som finns i databasen. Enligt den har hon träffat sin sambo på ett behandlingshem och hon ska vara Jehovas vittne. Båda uppgifterna har polisen fått om bakfoten, säger Nina till Ekot.
– Det är förtal egentligen. Det här tror man ju var på 1800-talet.
Beatrice har upprepade gånger anmält sin förre make för misshandel. Uppgifter om att en av hennes söner är tvångsintagen på psyket chockar henne.
– Fy fan, rent ut sagt, säger hon.
”Syftet är att skydda”
Upprepade gånger ringer Ekot till före detta och nuvarande poliser, många i chefsställning, som haft tillgång till registret. Ingen säger sig känna till det, till och med de poliser som själva fört in uppgifterna i databasen. Till sist de får tag på Christian Agdur, polismästare i Södertörn. Databasen finns, allt är i sin ordning, alla nödvändiga tillstånd finns, berättar Agdur för Ekot:
– Syftet är att skydda kvinnorna bättre.
Men det visar sig att polisen har fått tillstånd att kartlägga män som slår, inte kvinnor som blir slagna. Och att tillståndet gick ut 2010.
– Det är den information jag fick. Det låter allvarligt i mina öron, säger Agdur när Ekot konfronterar honom med uppgifterna.
 
Fotnot: Namnen på offren är fingerade
 Kenan Habul
16 december 2014  05:46
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/kerstinweigl/article20027690.ab
Kerstin Weigl: Vad är poängen med att spara uppgifterna?
    Dela   
    Tweeta

 

Vad är detta? Aningslöshet, slarv, arrogans? Återigen verkar polisens sätt att arbeta med register ­tveksamt, lindrigt uttryckt.
Förra året fastslogs att Skåne­polisens register över romer på flera sätt var olagligt. Nu fram­kommer att Stockholmspolisen sedan tio år bygger en databank om minst 2000 misshandlade och hotade kvinnor. Ett register vars existens i förstone förnekades när reportrarna Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano på Sveriges Radio började höra sig för. ”Nej-nej, någon sådan databas har vi ­inte”.
Följande måste sägas:
Det är inte givet att poliserna uppfattat sitt arbete som upp­rättande av ”register” eller ”databas”. Att ställa ingående frågor till vålds­utsatta kvinnor är nämligen ­ingenting konstigt. Tvärtom ingår det i polisarbetet.
Över hela Sverige har poliser lärt sig att göra riskanalyser när en person (för det mesta en kvinna) anmäler partnervåld. Det vanligaste verktyget heter ”SARA”, en checklista med frågor som enligt forskningen ringar in farliga omständigheter.
De flesta frågorna rör gärningsmannen, om det finns missbruk, ­tidigare våld, psykiska problem och så vidare. Men en del i frågeformuläret handlar om ”sårbarhetsfaktorer hos offret”. Som sista punkt ställs sex frågor om ”Personliga problem som kan påverka skyddsarbetet”. Där ingår missbruk, ­depression, psykiska problem.
Och här uppstår en rad allvarliga problem.
För det första: Kvinnorna har ­inte lämnat sitt medgivande att ­deras svar har skrivits in och bevarats i ett register. De kom för att anmäla ett brott.
Men framför allt: Vad är poängen med att spara sådana uppgifter, som att en kvinna utsatts för ­sexuella övergrepp eller ska göra abort? Är katolik?
För att vi ska kunna göra ett ­bättre jobb, svarar polisen.
Men hur skyddas den vålds­utsatta kvinnan bättre för att man i en sökbar databas finner uppgifter om hennes familj? Att hennes son tvångsvårdats inom psykiatrin? Är ”förståndshandikappad rom”?
Dessutom är vissa av de känsliga uppgifterna felaktiga, enligt kvinnorna som Sveriges Radio ­intervjuat. Åtskilligt förefaller även ­vara svepande omdömen och tolkningar; ”svag”, ”befunnit sig på olämpliga ställen”, ”största brottsoffret är mannen själv”.
Det kan vara så att just denna ­enhet, Brottsoffergruppen i Södertörn, har varit särskilt ambitiösa när de för tio år sedan lade upp ett Excelark. Eller arbetar polisen på ett liknande sätt i andra delar av Sverige?
Det allvarligaste felet med Skåne­polisens romregister var att det var oprecist, en ”bra att ha”-­uppgiftssamling” om ditten och datten. Det är ingen vild gissning att ­Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden snart har ett nytt ärende på sitt bord.
 Kerstin Weigl
16 december 2014  05:47
 
    Dela   
 
    Tweeta

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20027689.ab
Axplock ur ”kvinnoregistret” om utsatta kvinnor
Nedan följer omdömen ur Stockholmspolisens hemliga register om misshandlade kvinnor.
 ”Målsägaren är med i någon typ av sekt, okänd vilken”
 ”Kvinnan har befunnit sig på olämpliga ställen”
 ”En liten flicka med problem, inget för oss”
 ”Mytoman, ­psykiskt instabil, knepig, svag”
 ”Målsägaren har enligt tidigare ­anmälan borderline och personlighetsklyvning”
 ”Målsägande ­mytoman. Kvinnan verkar ha vissa ­psykiska besvär enligt min uppfattning”
 ”Eventuellt förstånds­handikappad”
 ”Målsägaren: förstånds­handikappad rom”
 ”Målsäganden är mycket speciell. Det känns nästan som om det är den misstänkte som är offret”
Aftonbladet
16 december 2014  05:47
 
    Dela   
 
    Tweeta


2.Många problem för polisledningen

tisdag 16 apr 2013
http://www.dn.se/nyheter/sverige/manga-problem-for-polisledningen

Polisen har de senaste åren fått kraftigt ökade resurser. Satsningen som regeringen har genomfört är en av de största på rättsväsendet någonsin.• Statens anslag har ökat med fyra miljarder kronor sedan 2006 och i regeringens höstbudget förra året lades ytterligare en och en halv miljard kronor på rättsväsendet.
 
• Det finns nu drygt 20 000 poliser i landet.
 

• Samtidigt visar statistik att polisen inte löser fler av de anmälda brotten. Tvärtom minskar personuppklaringsprocenten (andel anmälda brott som går till åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse).
 
• Förra året löste polisen 14,8 procent av brotten. År 2010 var brottsuppklaringen 16,9 procent.1.Missnöjet med ledningen stort bland poliserna
http://www.dn.se/nyheter/sverige/missnojet-med-ledningen-stort-bland-poliserna
 Publicerad i dag 07:39, tisdag 16 apr 2013


Polisen har fått hård kritik för att tysta medarbetare.
 
• Många polisanställda vittnar om att det är lågt i tak inom organisationen. DN avslöjade i höstas att Kalle Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsen, på en föreläsning uppmanade nyblivna studenter att vara försiktiga med att uttala sig kritiskt om den egna organisationen. ”Se till att ni inte skjuter oss själva i foten”, sade han.
 
DN

Statistikmål

• Polisen har vid flera tillfällen framhållit att man löser fler brott. Men DN:s granskning visar att statistiken är en glädjeredovisning. Vid flera tillfällen har ett enda brott bokförts som flera stycken. Och ibland används en definition av uppklaring som klassificerar avskrivna brott som lösta. Samtidigt är många anställda kritiska till att polisen satsar alldeles för mycket på kvantitativa mål, till exempel antal blåsningar och fartkontroller.
 
Det finns ett stort internt misstroende mot rikspolischefen Bengt Svenson och hans kolleger i den högsta polisledningen. Fyra av tio medarbetare har inget eller lågt förtroende, visar en undersökning från Rikspolisstyrelsen.Myndigheten berättade om rapporten förra veckan men undanhöll då den svidande kritiken.
 
Polisen har fått mångmiljardbelopp i ökat anslag. Ändå minskar brottsuppklaringen. Rikspolischefen Bengt Svenson har fått hård kritik för att regeringens stora polissatsning inte har gett önskad effekt.
 

 
Nu möts han även av stort missnöje internt. DN kan i dag avslöja resultatet av en medarbetarundersökning som innehåller svidande kritik mot landets högsta polisledning.
 


Närmare 22 000 polisanställda (81 procents svarsfrekvens) har under våren svarat på enkätfrågor om sin arbetsgivare. Ett moment bestod av ett antal påståenden som fick betygsättas på en skala mellan ett och tio, där tio är bäst. På påståendet ”Jag har förtroende för Rikspolisstyrelsens ledning av polisen” gav 42 procent av de svarande ett betyg mellan ett och fyra.
 
När undersökningen offentliggjordes förra veckan valde Rikspolisstyrelsen att inte berätta om kritiken mot den högsta ledningen. I en artikel på polisen.se skrev myndigheten förvisso att ”nöjd medarbetar-index” har sjunkit, men berättade i övrigt enbart om en av de få punkter i rapporten som är positiv. Det handlar om förtroendet för medarbetarnas närmsta chef, som har förbättrats något sedan tidigare mätningar.
 
DN har sökt rikspolischefen Bengt Svenson men hänvisas till personalchefen Elisabeth Bjar.
 
– Det är inget bra resultat i undersökningen för landets högsta polisledning. Vi måste nu börja analysera vad det står för. En tolkning kan vara att det varit ett starkt fokus på resultaten de senaste åren. Det är inte roligt att läsa om sin egen verksamhet i tidningen så negativt – vecka efter vecka. Jag tror att det påverkar nöjdheten, säger hon.
 
Varför berättade ni inte om kritiken?
 
– Det kan jag inte svara på.
 
Men det är ju du som har skrivit texten.
 
– Nej, det är inte jag som har skrivit den. I och för sig – vi har ju faktiskt gjort det i samarbete.
 
Jo precis. Varför nämnde ni då inte kritiken?
 
– Medarbetarundersökningen består av många frågeområden. Nu valde vi ut dessa punkter. Det hade lika gärna kunnat vara något annat.
 
Var det så att ni inte berättade om kritiken för att skydda ledningen?
 
– Här finns inga spöken. Vi har inget att dölja. Vi är väldigt öppna.
 
Motsvarande medarbetarundersökning genomfördes år 2010. Då gav 35 procent av de svarande ett betyg mellan ett och fyra på förtroendet för polisledningen, alltså 7 procentenheter lägre än resultatet år 2013.
 
Medarbetarundersökningen år 2013 uppmärksammades även internt i en lång artikel på polisens intranät. Inte heller där nämndes kritiken mot Rikspolisstyrelsens ledning.
 
Källor på Rikspolisstyrelsen uppger för DN att resultatet medvetet undanhölls för att skydda ledningen mot negativ uppmärksamhet. Polisens kommunikationsenhet lägger normalt sett dessutom ut pdf-filer i deras helhet i samband med att rapporter släpps. I detta fall valde Rikspolisstyrelsen, enligt DN:s källor, att inte publicera undersökningen på polisen.se, på grund av att den var för kritisk.
 
– Det jag kan säga är att det var många som var med och skrev artikeln. I övrigt har jag inga kommentarer just nu, säger Carolina Ekéus, pressekreterare vid Rikspolisstyrelsen.
 
En företrädare för Rikspolisstyrelsen deltog förra veckan i SVT:s Debatt och berättade om medarbetarundersökningen. Men han tog inte heller upp kritiken mot ledningen, utan lyfte förtroendesiffrorna för den närmsta chefen som ett gott exempel.
 
Polisförbundets ordförande Lena Nitz är inte förvånad över att kritiken mot polisledningen är så omfattande. Hon upplever att det är lågt i tak inom polismyndigheterna och att många är rädda för att förlora sin tjänst om de för fram kritik.
 
– Rikspolisstyrelsen har ett varumärkesarbete att ta tag i. Det är vår bild, säger Lena NitzKristoffer Örstadius

kristoffer.orstadius@dn.se

3.Så svarade poliserna om förtroendet
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-svarade-poliserna-om-fortroendet
 Publicerad i dag 07:48

 21 737 polisanställda svarade under våren 2013 på frågor om sin arbetssituation.
 


Medarbetarundersökningen har genomförts av Statistiska centralbyrån p uppdrag av Rikspolisstyrelsen. Medarbetarna fick betygsätta olika pståenden med en siffra från ett till tio, där tio var högst betyg.
 
Ett av påstående var: ”Jag har stort förtroende för Rikspolisstyrelsens ledning av polisen.”
 
 
42 procent gav ett betyg mellan 1 och 4.
 
40 procent gav ett betyg mellan 5 och 7.
 
18 procent gav ett betyg mellan 8 och 10.DN
« Senast ndrad: 16 december 2014, 09:48:29 AM av Alina »