Författare Ämne: Vårdpersonal säger:"låt barnet dö"  (läst 2231 gånger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlägg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
Vårdpersonal säger:"låt barnet dö"
« skrivet: 23 mars 2013, 13:28:38 PM »
1.
2015-04-14
www.socialanyheter.se/kategori/dn/?sorting=12
www.dn.se
”Norrmännen mest inavlade i hela världen”
Publicerad 2015-04-13 15:21

Norska myndigheter anklagas för att omhänderta litauiska barn i syfte att förbättra landets genmassa. Nu tvingas Norge anlita en pr-firma för att förbättra landets anseende. ”Det sägs att det finns norska traditioner för inavel”, säger ambassadör Dag M. Halvorsen till NRK.

De senaste månaderna har de norska myndigheterna fått sig en rejäl känga i litauiska medier.

I tv-programmet ”Timmen med Ruta” på tv-kanalen LNK säger till exempel programledaren att litauiska barn är en ”efterfrågad vara” i Norge, där de tas från sina invandrade föräldrar. En tolk förklarar det hela med att Norge har lägst födslotal och störst inavel i hela världen. Hon säger också att landet har högst andel födslar av barn med Downs syndrom och andra funktionshinder.

ANNONS:

– Skulle du säga att det är speciellt lätt att ta invandrarnas barn från familjen för att tillfredsställa önskemålen hos en familj som själv inte har barn? Helt enkelt och cyniskt, som om det var en skobutik? frågar programledaren tolken Neringa Ozolina som bor i norska Ålesund.

– Invandrarnas barn, ja! Men missförstå mig inte, det gäller också norska barn, svarar tolken.

Tolken, som har haft ett stort inflytande på medierapporteringen, menar att Norge har behov av litauiska barn för att förbättra den genetiska arvsmassan.

– När vi började forska på hur barnomsorgen fungerar fann vi – genom wordpress.com och Statistiska centralbyrån – att det finns ett sådant samband, säger Neringa Ozolina till NRK.

Och politiker har reagerat på medierapporteringen.

Den litauiska regeringen har visserligen uttryckt starkt stöd för norska myndigheter, men saken har blivit en het fråga bland oppositionen i parlamentet.

Kritiken mot norska myndigheter har varit så omfattande att den norska ambassadören har varit belägrad av demonstranter och fått polisbeskydd.

Ambassadör Dag M. Halvorsen säger att han måste nypa sig i armen när han läser nyheter om sitt hemland. Enligt ambassadören visar en färsk opinionsundersökning att 33 procent av litauerna inte litar på att norska myndigheter skyddar barns rättigheter. Nu har ambassaden hyrt in en pr-firma för att förbättra landets anseende.

– Den här saken har varit den största nyhetshändelsen i Litauen i år, och har tagit merparten av vår tid de sista månaderna, säger Dag M. Halvorsen till NRK.

Marit Sundberg
marit.sundberg@dn.se


2.
2014-09-02
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19467005.ab
Butiksansällda falskt anklagade en tonåring(tiggarpojke från Rumänien)för att ha stulit nåt i butiken och började jaga den.
16-åring död efter t-banebråk
Den 16-årige pojke som i går klämdes mellan ett  tunnelbanetåg och perrongen har dött av sina skador.
Samtidigt har den 33-årige butiksarbetare som först greps för mordförsök nu släppts.
Efter att upptagningar från övervakningskameror granskats har misstankarna mot honom avskrivits.
Strax före klockan 18 på måndagskvällen trillade  den 16-årige pojken och den 33-årige mannen båda ner på spåret vid stationen Hägerstensåsen på tunnelbanans röda linje i södra Stockholm.
Blev bråk
– En man från en butik följde efter en man som var misstänkt för att ha snattat. Det blev bråk på perrongen och de hamnade nere på spåret, sa Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen på måndagskvällen.
När ett tåg sedan rullade in på stationen klämdes pojken mellan perrongen och tåget. I går kväll beskrevs hans tillstånd som livshotande och på tisdagen kom beskedet att han dött till följd av sina skador.
– Det stämmer. Vår pressansvariga, Karin Solberg, har visst gått ut med att han avlidit, säger Mikko Airén, stationsbefäl vid Söderortspolisen i Stockholm.
Kröp in under perrongen
Den 33-årige mannen ska ha lyckats krypa in under perrongen och uppges ha klarat sig med mindre blessyrer.
Efter händelsen inleddes en förundersökning om försök till mord. 33-åringen greps på måndagskvällen men släpptes sedan under natten. På  tisdagen kom sedan beskedet att polisen avskrivit misstankarna mot honom efter att ha granskat videoupptagningar från övervakningskameror.
 Staffan Dickson

3.
2014-08-14
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19360964.ab
Fick gift i stället för bedövning
Det ska vara ett minne för livet när första barnet föds - för Lin Wang och Michael Ho blev det en mardröm.
I stället för koksaltlösning fick Lin ett nervgift rakt in i ryggraden.
– Jag blev jätterädd, men ville inte skrämma henne, säger Michael Ho.
    Dela   
    Tweeta


Lin Wang, 32, skulle få en epiduralbedövning, med ett smärtstillande medel som sprutas in i ryggraden. Det är en vanlig åtgärd under förlossningar, men den här gången blev det fel.
– Jag kommer inte riktigt ihåg vad som hände, jag hade så ont, säger mamman Lin Wang.
Hennes sambo Michael Ho, 39, var med under hela förlossningen.
– Först var där en narkosläkare som injicerade läkemedel i Lins ryggrad, men efter en stund hade hon jätteont igen, säger Michael Ho.
När en andra narkosläkare tog över insåg både han och Michael att det hade blivit fel första gången, berättar paret.
– När undersköterskan gav läkaren ampullen såg han att det var fel preparat. Hade inte läkaren sett det så hade det blivit fel igen, säger Michael Ho.
”Jag blev jätterädd”
I stället för koksaltlösning hade den första läkaren sprutat in det bakteriedödande medlet klorhexidin genom slangen som gick in i Lins ryggrad - ett slags rengöringsmedel som dessutom är ett nervgift.
– Jag blev jätterädd när de sa att det hade blivit fel preparat, men jag ville vara lugn och inte skrämma Lin, säger Michael Ho.
Anders Rehn är tillförordnad verksamhetschef för narkosläkarna i Malmö på Skåne universitetssjukhus.
– Förpackningen har inte tidigare funnits på avdelningen och är för lik koksaltlösningen. Nu finns den inte kvar längre och vi har kontaktat tillverkaren som ska se över om de kan förändra förpackningarna, säger han.
Lin och Michael verkar trötta. Den nyfödde sonen har lite problem med blodsockret och de har precis köpt ett nytt hus. Nu är paret oroliga för framtiden och för Lins jobb.
– Jag har ont i magen och på baksidan av ryggen. Benen och fötterna domnar flera gånger om dagen. Jag kan bara stå i tjugo minuter och jag kan inte sova om nätterna, säger hon.
Sjukhuset: Allvarligt
Anders Rehn håller med om att händelsen är allvarlig.
– Vi ser allvarligt på det som har hänt och en internutredning pågår. Men redan nu är det klart att det kommer att leda till en lex Maria-anmälan, säger Anders Rehn.
Paret är besvikna på hur sjukvården agerat sedan förlossningen, och kommer att anmäla händelsen.
– Jag var närvarande hela tiden och märkte hur dåliga rutiner de har. Det är helt ofattbart att de kan förväxla något som de använder dagligen. Jag är jättearg, säger Michael Ho.
 Christoffer Malm  Niklas Eriksson
14 augusti 2014  11:07


4.
Publicerad 2013-03-22 06:08

http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsokte-komma-in-hos-flyktingpojke

Ambulanspersonalen som vägrade köra en 16-årig flykting till akuten försökte vid samma tillfälle ta sig in i det hus som 16-åringen stod redo att hoppa från. Det framgår av ett polis-PM som Arbetarbladet har tagit del av.

Polisen som har skrivit PM:n fick blockera dörren när en ambulanssjuksköterska försökte ta sig in, trots förmaningar från polisen. Ambulanssköterskan ska då ha uttryckt att det inte spelade någon roll om pojken hoppade.
 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ambulans-vagrade-kora-flykting1

Ambulans vägrade köra flykting

Uppdaterad 2013-03-22 14:40. Publicerad 2013-03-22 06:08


Ur polisens händelserapport.
”Låt honom hoppa, det är ju ändå bara en flykting”. Så ska en sjukvårdare ha sagt innan en tonårspojke hoppade från ett fönster på sex meters höjd. Ambulanspersonalen vägrade sedan köra pojken till sjukhuset.Landstinget har först nu börjat utreda en händelse i Gävle för nära två månader sedan då en flyktingpojke som hoppat från ett fönster på andra våningen vägrades ambulans.
 
– Det är starkt beklagligt. Det här behöver vi gå till botten med och granska oss själva, säger Jörgen Tranevik, chef för ambulansverksamheten vid Gävleborgs läns landsting.
 

Det var en fredagseftermiddag i början av februari som polis och ambulans larmades till ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Gävle. En sextonårig pojke satt i ett fönster på andra våningen och hotade att hoppa. Han hade fått avslag på sin asylansökan.
 
Medan polisen, tolk och personal på boendet försökte tala pojken till rätta lade brandkåren ut en uppblåsbar skyddsmatta under fönstret. Beteendet från ambulanspersonalen på plats ska ha fått flera vittnen att reagera starkt, rapporterar Arbetarbladet.
 
En av de ambulansanställda ska ha sagt till polis och räddningspersonal på platsen att det var lika bra att låta pojken hoppa, eftersom han ”bara” var en flykting.
 
När pojken hoppat vägrade en annan ambulanssjukvårdare att lägga in honom i ambulansen. I stället fick polisen köra pojken till sjukhuset.
 
I polisens händelserapport har fyra utropstecken lagts till uppgiften om att ambulansen vägrade ta med sig sextonåringen. Ambulansens körvägran tas upp ytterligare en gång i rapporten.
 
Enligt Åsa de Veen, pressansvarig vid Gävleborgspolisen, har de poliser som var på plats diskuterat händelsen internt efteråt. Den togs också upp under ett så kallat samverkansmöte mellan polis, räddningstjänst och ambulanspersonal.
 
En mycket bekymrad Jörgen Tranevik säger till DN att han fick kännedom om händelsen först på torsdagen, när lokaltidningen hörde av sig angående polisens kritik.
 
– För det första bör vi kritiskt granska varför vi inte utrett avvikelsen. Våra rutiner är att vi startar våra avvikelseutredningar efter sju dagar.
 
Händelsen i sig är ”otroligt bekymmersam”, menar Tranevik, såväl det faktum att patienten blivit lämnad som att det fällts uttalanden som uppfattats som rasistiska.
 
– Oavsett kön, ålder eller ursprung ska vi inte göra några undantag, alla i länet ska känna trygghet.
 
– Jag tar starkt avstånd från det man kan uppfatta som rasistiska uttalanden. Vi ska inte göra skillnad på individer. Men vi behöver mer fakta i målet, säger Jörgen Tranevik.
 
Landstinget har på fredagen påbörjat arbetet med att höra inblandade personer.
 
Vilka blir konsekvenserna för de ambulansanställda som pekats ut?
 
– Vi måste undersöka exakt vad som hänt innan vi kan göra en bedömning.
 
Om anklagelserna visar sig riktiga kan arbetsrättsliga åtgärder vidtas, enligt Tranevik, som i början av nästa vecka tror sig ha en bättre bild av vad som gjordes och sades den där fredagen i början av februari.

Anders Bolling

anders.bolling@dn.se
« Senast ändrad: 14 april 2015, 15:24:17 PM av Alina »