1.
2014-12-16
Kommunal chef åtalas för trolöshet
BORÅS. Den före detta kommunale chefen såg till att mångmiljonbelopp felaktigt betalades ut i försörjningsstöd till flera personer - som sedan gav pengarna tillbaka till chefen. Nu åtalas mannen för grov trolöshet mot huvudman, skriver bt.se.
Mannen misstänks för att ha skapat konton till minst tre personer som alla fått försörjningsstöd trots att de inte varit berättigade till det. Totalt uppges närmare sex miljoner kronor ha betalats ut. Pengar som den tidigare chefen till största delen fått tillbaka från klienterna.
Mannen stängdes av från sin tjänst i en kommun i Västra Götaland i mitten av april och sade upp sig själv två veckor senare.
TT
16 december 2014 12:48
Dela
Tweeta
2.
2014-11-20
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19887755.abKommuner dåliga på att fråga barn
Dela
Tweeta
STOCKHOLM. Regeringen vill göra FN:s barnkonvention till svensk lag. Men en ny undersökning visar att kommunerna är dåligt rustade för att tillgodose barns rättigheter.
Det är bland annat få kommuner som gör barn delaktiga inför beslut som berör dem.
"Att barnkonventionen blir svensk lagtext riskerar att bli kraftlöst om inte de tjänstemän som har inflytande över barns vardag samtidigt får utbildning och vägledning i hur arbetet ska se ut i praktiken", skriver Lisa Ericson, ordförande i Nätverket för barnkonventionen, på Dagens Nyheters debattsida.
Undersökningen som nätverket gjort visade att varannan kommun i dag saknar en plan för att implementera barnkonventionen. Bara en av tjugo uppger att de alltid inhämtar barns åsikter inför beslut som rör kommunens barn. Hela 43 procent uppger att de sällan tillfrågar barnen.
I Nätverket för barnkonventionen ingår 45 organisationer, exempelvis Rädda barnen och Unicef. 203 av 299 kommuner besvarade nätverkets webbenkät under perioden 10 oktober- 11 november.
Statsminister Stefan Löfven, barnminister Åsa Regnér samt drottning Silvia är i New York med anledning av att FN:s barnkonvention fyller 25 år. Enligt Löfven är nu målet att barnkonventionen ska bli svensk lag, vilket den inte är i dag.
En utredning ser över frågan och förhoppningen är att lagen ska träda i kraft redan nästa år.
– Vi ska jobba på så snabbt som möjligt. Förhoppningsvis vid halvårsskiftet, men det är mycket som ska vägas av, säger Stefan Löfven till Ekot.
TT
20 november 2014 07:44
1
Dela
0
Tweeta
3.
2013
http://www.dn.se/sthlm/socialnamnd-vagrade-lata-pappa-traffa-dotterSocialnämnd vägrade låta pappa träffa dotter
Publicerad 2013-03-22 14:37
Pappan fick träffa sin dotter om socialtjänsten deltog. Men Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd i Stockholm vägrade följa tingsrättens dom. Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) allvarligt kritik mot nämndens agerande.
I vårdnadstvisten mellan föräldrarna till en fyraårig flicka hade tingsrätten beslutat att pappan skulle få träffa sin dotter två timmar per vecka. Villkoret var att det skedde under övervakning i ett ”barnrum” på socialförvaltningen, så kallat umgängesstöd.
Men Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd struntade i beslutet. De skyllde på att det inte gick att ordna något rum ”av praktiska skäl”, och att det inte gick att hitta en person som kunde vara med vid umgänget.
Skälet man angav var att pappan tidigare var dömd för misshandel mot modern. När det har förekommit våld eller hot om våld i familjer har socialtjänsten ingen skyldighet att ge stöd för umgänge, menade nämnden. Det är också väldigt svårt att rekrytera en stödperson om det finns risk för våld.
Dessutom var det ett interimistiskt, tillfälligt, beslut och inte den slutliga domen i vårdnadstvisten. Sammantaget gjorde det att nämnden inte hade möjlighet att verkställda tingsrättens beslut.
Nu har JO granskat ärendet och riktar allvarligt kritik mot Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd. Enligt JO kan inte en stadsdelsnämnd köra över ett domstolsbeslut, även om det är ett tillfälligt beslut, eller ha en egen uppfattning i frågan.
Misshandelsdomen ser inte JO heller som något skäl att inte respektera tingsrättens beslut.
”Det finns skäl att se allvarligt på nämndens agerande att inte ens försöka verkställa tingsrättens dom. Nämnden förtjänar allvarlig kritik”, skriver JO.
Nämnden kritiseras också för att den inte har tillgodosett flickans bästa genom att vägra följa domen.
JO befarar att det kan råda förvirring kring hur lagen ska tolkas på fler socialnämnder i landet och uppmanar dem att se över sitt arbete. Kommuner är skyldiga att följa domstolars beslut i vårdnadsfrågor.
Katarina Lagerwall
katarina.lagerwall@dn.se