Författare Ämne: Moralisk Radikalism  (läst 4685 gćnger)

Avos

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 1242
 • Karma: 0
  • Visa profil
  • Ett Annat Sverige
Moralisk Radikalism
« skrivet: 08 maj 2012, 20:41:19 PM »
Vilka lÀnder Àr mest kÀnda svaga familjerelationer och vilka lÀnder Àr kÀnda för starka familjerelationer ?

För svaga familjerelationer Àr Skandinavien, England, Norra Tyskland och USA kÀnt.

För starka familjerelationer Àr Spanien, Italien, Grekland, Balkan, Ryssland och de slaviska staterna.

Vad kÀnnetecknar dessa grupper ?

Den första gruppen med svaga familjerelationer Àr de protestantiska lÀnderna.

Den andra gruppen Àr de katolska och ortodoxa lÀnderna med ursprung i det vÀst och östromerska riket.

Kan det alltsÄ finnas ett direkt eller indirekt samband mellan svaga familjerelationer och Protestantiskt ursprung ? Troligen inte ett direkt samband, men ett indirekt samband. Jag tror inte att protestantiska prÀster Àr omoraliska, men detta handlar inte om en religion utan om en kulturell tradition dÀr samhÀllet anser sig har rÀtt att vara uppfostrare av barn och bestÀmma över individernas privatliv, och i den andra gruppen har den motsatta politiken förts med vÀrnandet om familjens integritet genom kyrkan.

Vissa tendenser kÀnnetecknar dessa lÀnder i nord som svÄrt störda barn, barnmördare och skjutningar pÄ skolor, myndigheternas ingripanden i familjer ofta helt utan nÄgon orsak alls, galna religiösa dödssekter, ett samhÀllsklimat dÀr samhÀllet Àr familjen och förÀldrarna bara Àr delegerade barnpassare. Att en bok skrevs i England " 1984" av G Orwell, dÀr en figur som kallade sig Storebror styrde Àr ganska typiskt.

SamhÀllet prÀglas av en moralisk radikalism. Exempelvis nÀr dessa dödssekter med en radikal tolkning av vad som Àr god moral tar ungdomar med sig i döden försöker fÄ sin handling att framstÄ som ett rÀttfÀrdigt val.

En socialsekreterare kan komma in pÄ samma vÀg nÀr hon pÄ ett djupt moraliserande sÀtt förklarar att pÄ grund av att ett av barnen i en familj KAN ha blivit slaget bör familjen upplösas dÄ en aspekt av mÄnga andra anses som helig. Och klienten dör. Moralen i detta tÀnkande Àr inte medlet, det Àr mÄlet, mÀnniskan Àr en ett medel som förbrukas pÄ vÀgen mot mÄlet. MÄlet har en ideologisk karaktÀr. Storebrors staten.

I ett katolskt eller ortodoxt land har kyrkan denna rÀtt att vara stödjande för familjen, i de protestantiska lÀnderna Àr det staten som tagit sig an den uppgiften utan att frÄga. Kan det bli vÀrre ?
Denna person har av myndigheterna berövats sina rÀttigheter, och skriver dÀrför mot sin vilja anonymt.Att skriva anonymt skadar de mÀnskliga rÀttigheterna och skyddar de som angriper rÀttigheterna

Avos

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 1242
 • Karma: 0
  • Visa profil
  • Ett Annat Sverige
SV: Moralisk Radikalism
« Svar #1 skrivet: 10 maj 2012, 22:07:20 PM »
Moralisk Radikalism kanske man kan kalla det för som du beskriver... LÀnder med katolska eller ortodoxa religioner har som du redan skrivet en annan kultur och samhÀllsordning med andra familjetraditioner .. vi hÀr i Sverige lever i en sekulariserad stat dÀr kyrkan inte har nÄgon makt eller ens inflytande pÄ familjen direkt i dagslÀget... Men fortfarande anvÀnds kyrkan oftast för barn-dop, konfirmation,vigsel, begravning mm... I gamla böcker kan man finna pÄ under vilka barbariska metoder som kan liknas vid hedendomens som anvÀndes för att föra in gudstron i vÄrt land. Metoder som att hota med döden om de inte erkÀnde kyrkans religion... Oftast byggde man kyrkorna pÄ kultplatser dÀr gamla ritualer hade varit...

Jag tĂ€nkte fundera vidare pĂ„ detta tema. Kommer att tĂ€nka pĂ„ dessa ungkommunister uppvuxna i öst och vĂ€st. Framförallt mötet mellan dem visar att ideologier Ă€r en illussion. De som Ă€r uppvuxna i en moralisk radikalism kommer att anse dessa grabbar frĂ„n öst som slĂ€tkammade , kortklippta mammagossar, kavaj-Nissar utan egen vilja. Dessa Komsomolare ser pĂ„ de svenska Ungkommunisterna, som ser ut som uteliggare och hoppas att de bara ser ut sĂ„ dĂ€r, fast verkligheten Ă€r vĂ€rre Ă€n sĂ„.  De svenska kommer att anse att Komsomolarna företrĂ€der allt de bekĂ€mpar. De ideologier bĂ„da sidor har visar sig vara en ren illusion, i sjĂ€lva verket Ă€r de uppfostrade av seklers moral.

TÀnkte pÄ en annan sak vi diskuterade pÄ Skype. Ofta ges ju kapitalismen skulden för det moraliska förfallet, men exempelvis i Italien och Spannien rÄder en ganska hÄrd kapitalism, men familjerelationerna Àr mycket starka. I Italien bor barnen hemma tills de blir 30-35 för att spara pengar till ett hus eller en insatslÀgenhet. I svenska familjer Àr sÄdant vanligen otÀnkbart.

Som sagt jag talar om ett indirekt inflytande frĂ„n religionen, dvs att religionen pĂ„verkat hur starka familjebanden blivit. Inte religionens teori utan dessa praktik.  Vad skulle det annars varit som byggt upp starka familjeband i just dessa lĂ€nder och svaga familjeband i de protestantiska lĂ€nderna ?
Denna person har av myndigheterna berövats sina rÀttigheter, och skriver dÀrför mot sin vilja anonymt.Att skriva anonymt skadar de mÀnskliga rÀttigheterna och skyddar de som angriper rÀttigheterna