Författare Ämne: Flicka tog sitt liv - misstänkt våldtäktsman går fri  (läst 1994 gånger)

partybrud

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 107
 • Karma: 1
  • Visa profil
  • http://www.domglomdabarnen.dinstudio.se
Flicka tog sitt liv - misstänkt våldtäktsman går fri
« skrivet: 10 april 2009, 15:47:37 PM »
http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=2759933

Bara timmar innan en 15-årig flicka skulle vittna om hur hon blivit brutalt våldtagen av en 42-årig man tog hon sitt liv. Det gör att mannen nu slipper åtalet för de misstänkta våldtäkterna mot henne.

Många är upprörda över det som har hänt och över vilka följder det får.
– De som är ansvariga för det här måste ställas till svars, säger en nära vän till familjen.

Det handlar om en 15-årig flicka med många kompisar. Flickan fick problem med att hänga med i skolan och började må dåligt. Det gick så långt att socialen kopplades in.

Samtidigt som hon var som svagast kom hon i kontakt med 42-åringen som gav henne narkotika.

Han ska sedan också, enligt åtalet mot honom, ha våldtagit henne vid ett stort antal gånger under förra året, när hon bara var 14 år.

Inför rättegången, tidigare i veckan, när hon skulle vittna mot honom, var hon mycket skör. I tisdags, bara några timmar innan hon skulle möta mannen i rätten, tog hon alltså sitt eget liv.

Att flickan mådde dåligt är något som åklagaren, Erik Schreiber, också var medveten om. Trots det så förutsatte polis och åklagare att hon skulle orka att vittna och byggde därför hela bevisningen på det. Följden blir nu att Erik Schreiber tvingas att lägga ner åtalet.
– Det är ju inte bra, men jag kan inte göra annat när jag ställs inför fullbordat faktum.

Reporter Jimmy Karlsson
 jimmy.karlsson@sr.se

partybrud

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 107
 • Karma: 1
  • Visa profil
  • http://www.domglomdabarnen.dinstudio.se
Flicka tog sitt liv - misstänkt våldtäktsman går fri
« Svar #1 skrivet: 10 april 2009, 15:48:50 PM »
http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=2760306

Det här har hanterats så illa”
Trots att socialtjänsten i Jönköpings kommun fick larm om hur dåligt en 15-årig flicka mådde togs uppgifterna inte på allvar, det säger Peter Lindberg som själv slog larm. I tisdags tog flickan sitt liv.

Socialtjänsten i Jönköpings kommun får nu kritik efter att en 15-årig flicka tagit sitt eget liv, bara några timmar innan hon skulle vittna i tingsrätten om hur hon blivit våldtagen av en 42-årig man.

Peter Lindberg, med förflutet i organisationen Stulen barndom, har engagerat sig i fallet och larmade själv socialen för att flickan skulle få hjälp, men fick inget gehör.

- Det har hanterats så illa, det gör mig så förgrymmad att inte socialchefen fattade när jag sa till honom att det har kommer gå åt fanders, säger Peter Lindberg.

Enligt Peter Lindberg så har Socialtjänsten i Jönköping gjort en rad fel i samband med omhändertagandet av den här flickan.

Hon sattes på behandlingshem och det var i samband med det, när hon var skör och mådde mycket dåligt som hon träffade den man som under flera månader bjöd henne på narkotika och våldtog henne upprepade gånger.

Problemen blev bara värre på LVU-hemmet, enligt Peter Lindberg.

- Där till och med började hon dricka brännvin, detta var ju för att protestera ”varför skulle jag råka ut för det här”, sedan gick det bara utför, säger han.

Bo Samuelsson är chef för Individ- och familjeomsorgen i Jönköpings kommun. Han vill inte kommentera det här enskilda fallet, men ska gå tillbaka och kontrollera om något beslut har varit felaktigt.

- Efter en sådan här tragisk händelse behöver vi vara självkritiska och konstatera vad har vi gjort? Bedömningarna som gjorts,  har dom varit korrekta? Hade vi kunnat göra på något annat sätt?, säger han


- Ni kommer titta på det här fallet igen?

- Vi kommer gå igenom vad vi gjort, vilka beslut har vi tagit för att skärskåda vad vi har gjort, säger Bo Samuelsson.

Reporter Jimmy Karlsson
 jimmy.karlsson@sr.se

Stockholm

 • Gäst
Flicka tog sitt liv - misstänkt våldtäktsman går fri
« Svar #2 skrivet: 19 april 2009, 19:37:33 PM »
Varför  använder de inte eller mycket sällan externa oberoende revisorer  :?:

Citat:

- "Kommun granskar sig själv.
En av kommunens jurister ska granska socialtjänstens agerande i Jönköping i fallet med en 15-årig flicka som tog livet av sig strax innan en våldtäktsrättegång.
Socialtjänsten vill också att kommunrevisionen ska granska. " -