Författare Ämne: radioprogram  (läst 2924 gćnger)

susanna svensson

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 280
 • Karma: 0
  • Visa profil
radioprogram
« skrivet: 15 februari 2009, 14:30:26 PM »
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2634940  Lyssna pĂ„ det hĂ€r ungdomar lĂ„ses in i 24 timmar eller mer i isoleringsceller trots att dentillĂ„tna tiden Ă€r högst en kvart. Programmet tar Ă€ven upp bristen pĂ„ rĂ€ttssĂ€kerhet för ungdomar under 15 som misstĂ€nks för brott

Jan-Olof Larson

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 38
 • Karma: 0
  • Visa profil
radioprogram
« Svar #1 skrivet: 16 februari 2009, 07:52:53 AM »
FruktansvÀrda metoder !

Hörde ocksÄ att Socialen uttalat sig om att barnen inte fÄr vÀnda sig till media, helt sjukt Àr detta och pÄminner mer Ä mer om sovjet-metoder..
Barn har sin fulla rÀtt till yttrandefrihet bÄde via tidningar Ä radio och socialen har ingen rÀtt att sÀtta munkavel pÄ dom

Tack för lÀnken Susanna

J-O

Stockholm

 • Gäst
radioprogram
« Svar #2 skrivet: 16 februari 2009, 14:45:49 PM »
SÄ hÀr skriver SIS i ett pressmeddelande:

- " Förtydligande kring avskiljning

Att avskilja nÄgon anvÀnds nÀr ungdomar eller vuxna pÄ SiS behandlingshem Àr sÄ aggressiva, vÄldsamma och utagerande att det Àr risk för att han/hon skadar sig sjÀlv, andra ungdomar/klienter eller personal.
Detta ingÄr i SiS sÀrskilda befogenheter.
SiS fÄr dÀremot inte bÀlteslÀgga eller tvÄngsmedicinera med lugnande medel, nÄgot som psykiatrin fÄr.

Statens institutionsstyrelse, SiS, sÀrskilda ungdomshem för barn och ungdomar 12-21 Är, och LVM-hem för missbrukare frÄn 18 Ärs Älder har, till skillnad frÄn andra behandlingshem, sÀrskilda befogenheter.

Dessa innebÀr bland annat rÀtt att hindra ungdomar och vuxna klienter att lÀmna institutionen, begrÀnsa hans eller hennes rörelsefrihet pÄ institutionen, rÀtt att kroppsvisitera, ta urinprov med mera.

Avskiljning, som beslutas av institutionschefen, anvÀnds nÀr en omhÀndertagen Àr sÄ aggressiv, vÄldsam och utagerande att det Àr risk för att han/hon skadar sig sjÀlv, andra ungdomar/klienter eller personal.

Befogenheten ska bara anvÀnds nÀr det inte gÄr att lugna ner barn, ungdomar eller vuxna klienter pÄ nÄgot annat sÀtt, till exempel genom att lyfta bort dem frÄn gruppen och att samtala.

FrÄn 15 minuter till 24 timmar.

Vanligast Àr att avskiljningen varar frÄn 15 minuter upp till nÄgra timmar. Som lÀngst fÄr den pÄgÄ i 24 timmar.

Om den som ska avskiljas Àr under 15 Är krÀvs att institutionen kontaktar lÀkare, som kan bestÀmma att avskiljningen ska avbrytas.

Till skillnad frÄn barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin har SiS inte rÀtt att bÀlteslÀgga eller tvÄngsmedicinera med lugnande medel.

Följs upp med samtal.

Den som avskiljs ska tittas till av personal minst var 15:e minut, men det Àr inte ovanligt att personal finns utanför avskiljningsrummet, ibland med dörren pÄ glÀnt, och försöker tala klienten lugn. Detta gÀller sÀrskilt om den som avskiljs Àr mycket ung.

- Vi följer alltid upp en avskiljning med ett samtal med den unge. Nio av tio tycker efterÄt att det trots allt var bra att vi bröt en aggressiv situation och gav dem möjlighet att komma till ro, sÀger Robert Claesson, institutionschef pÄ Lövsta skolhem.

Av de ungdomar och klienter som varje Är vÄrdas pÄ SiS institutioner blir de flesta aldrig avskiljda. Det finns dock nÄgra som blivit avskiljda flera gÄnger, kortare eller lÀngre stunder.

Besluten gÄr att överklaga till LÀnsrÀtten.
Alla barn, ungdomar och vuxna som kommer till SiS fÄr en broschyr dÀr det tydligt framgÄr vad de sÀrskilda befogenheterna innebÀr och vilka rÀttigheter de har. De fÄr ocksÄ hjÀlp med att framföra klagomÄl och att överklaga. " - Slut pÄ citat