Författare Ämne: radioprogram  (läst 2570 gånger)

susanna svensson

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 280
 • Karma: 0
  • Visa profil
radioprogram
« skrivet: 15 februari 2009, 14:30:26 PM »
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2634940  Lyssna på det här ungdomar låses in i 24 timmar eller mer i isoleringsceller trots att dentillåtna tiden är högst en kvart. Programmet tar även upp bristen på rättssäkerhet för ungdomar under 15 som misstänks för brott

Jan-Olof Larson

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 38
 • Karma: 0
  • Visa profil
radioprogram
« Svar #1 skrivet: 16 februari 2009, 07:52:53 AM »
Fruktansvärda metoder !

Hörde också att Socialen uttalat sig om att barnen inte får vända sig till media, helt sjukt är detta och påminner mer å mer om sovjet-metoder..
Barn har sin fulla rätt till yttrandefrihet både via tidningar å radio och socialen har ingen rätt att sätta munkavel på dom

Tack för länken Susanna

J-O

Stockholm

 • Gäst
radioprogram
« Svar #2 skrivet: 16 februari 2009, 14:45:49 PM »
Så här skriver SIS i ett pressmeddelande:

- " Förtydligande kring avskiljning

Att avskilja någon används när ungdomar eller vuxna på SiS behandlingshem är så aggressiva, våldsamma och utagerande att det är risk för att han/hon skadar sig själv, andra ungdomar/klienter eller personal.
Detta ingår i SiS särskilda befogenheter.
SiS får däremot inte bälteslägga eller tvångsmedicinera med lugnande medel, något som psykiatrin får.

Statens institutionsstyrelse, SiS, särskilda ungdomshem för barn och ungdomar 12-21 år, och LVM-hem för missbrukare från 18 års ålder har, till skillnad från andra behandlingshem, särskilda befogenheter.

Dessa innebär bland annat rätt att hindra ungdomar och vuxna klienter att lämna institutionen, begränsa hans eller hennes rörelsefrihet på institutionen, rätt att kroppsvisitera, ta urinprov med mera.

Avskiljning, som beslutas av institutionschefen, används när en omhändertagen är så aggressiv, våldsam och utagerande att det är risk för att han/hon skadar sig själv, andra ungdomar/klienter eller personal.

Befogenheten ska bara används när det inte går att lugna ner barn, ungdomar eller vuxna klienter på något annat sätt, till exempel genom att lyfta bort dem från gruppen och att samtala.

Från 15 minuter till 24 timmar.

Vanligast är att avskiljningen varar från 15 minuter upp till några timmar. Som längst får den pågå i 24 timmar.

Om den som ska avskiljas är under 15 år krävs att institutionen kontaktar läkare, som kan bestämma att avskiljningen ska avbrytas.

Till skillnad från barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin har SiS inte rätt att bälteslägga eller tvångsmedicinera med lugnande medel.

Följs upp med samtal.

Den som avskiljs ska tittas till av personal minst var 15:e minut, men det är inte ovanligt att personal finns utanför avskiljningsrummet, ibland med dörren på glänt, och försöker tala klienten lugn. Detta gäller särskilt om den som avskiljs är mycket ung.

- Vi följer alltid upp en avskiljning med ett samtal med den unge. Nio av tio tycker efteråt att det trots allt var bra att vi bröt en aggressiv situation och gav dem möjlighet att komma till ro, säger Robert Claesson, institutionschef på Lövsta skolhem.

Av de ungdomar och klienter som varje år vårdas på SiS institutioner blir de flesta aldrig avskiljda. Det finns dock några som blivit avskiljda flera gånger, kortare eller längre stunder.

Besluten går att överklaga till Länsrätten.
Alla barn, ungdomar och vuxna som kommer till SiS får en broschyr där det tydligt framgår vad de särskilda befogenheterna innebär och vilka rättigheter de har. De får också hjälp med att framföra klagomål och att överklaga. " - Slut på citat