Att överklagaOm du anser att hovrätten har fattat ett felaktigt beslut eller dömt fel och vill att beslutet eller domen ska ändras, måste du överklaga till Högsta domstolen.
Att överklaga en hovrättsdom till Högsta domstolenEtt överklagande skall alltid göras skriftligen. Skrivelsen skall vara egenhändigt undertecknad av klaganden eller hans/hennes ombud. Det krävs prövningstillstånd för att Högsta domstolen skall pröva ett överklagat mål.
Skrivelsen skall ställas till Högsta domstolen. Den skall emellertid lämnas in eller sändas till hovrätten. Överklagandet får inte skickas med e-post. Vid brådskande fall kan överklagandet faxas, men måste då även lämnas in eller skickas med post.
Skrivelsen skall ha kommit in till hovrätten senast den dag som anges i det överklagade avgörandet. Man har fyra veckor på sig att överklaga en hovrättsdom från den dag domen meddelades.
Ett överklagande skall innehålla följande: Information om det avgörande (dom, beslut eller utslag) som överklagas. Det vill säga hovrättens namn, målets nummer och datum för avgörandet.
Uppgift om vad det är i avgörandet du anser skall ändras.
Uppgift om varför du som klagande anser att avgörandet skall ändras.
En redogörelse för de omständigheter som du som klagande åberopar till stöd för att prövningstillstånd skall meddelas.
De bevis som du hänvisar till och vad som skall styrkas med varje bevis.
Att överklaga hovrättens beslutDe flesta av hovrättens beslut överklagas på samma sätt som hovrättens domar. Tiden för överklagande är fyra veckor från dagen för hovrättens beslut eller i vissa fall fyra veckor från den dag då den som vill klaga informerades om beslutet.
Beträffande en del beslut måste man, för att få överklaga, snabbt anmäla att man är missnöjd med beslutet, s.k. missnöjesanmälan.
En missnöjesanmälan kan göras muntligen eller skriftligen. Om beslutet fattas vid en muntlig förhandling i hovrätten måste man genast anmäla missnöje. Muntlig anmälan måste i annat fall göras inom en vecka från det man har fått veta hovrättens beslut. Skriftlig anmälan skall ha kommit in till hovrätten inom samma tid.
Om man anmäler missnöje inom rätt tid lämnar hovrätten närmare upplysningar om hur man överklagar.
http://www.domstol.se/templates/DV_InfoPage____4056.aspx