Författare Ämne: Botkyrka och soc  (läst 9267 gćnger)

DaMum

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 1
 • Karma: 0
  • Visa profil
  • http://flaeskdansen.wordpress.com
Botkyrka och soc
« skrivet: 08 december 2008, 17:18:52 PM »
Hej! Jag Ă€r helt ny hĂ€r pĂ„ forumet, och har försökt lĂ€sa ikapp lite men det Ă€r sĂ„ mĂ„nga berĂ€ttelser och upprörande historier,  sĂ„ mitt hjĂ€rta blöder.

SjĂ€lv Ă€r jag ensamstĂ„ende mamma till en 11-Ă„rig dotter med diagnoserna Asperger, ADHD, Tourette och Ångest UNS.

Jag har ocksÄ en 23-Ärig dotter som vÄrdats inneliggande pÄ psyk i Äratal varvat med boende i behandlingshem. Hon har egen lÀgenhet.

Min yngsta dotter har lÀrt sig av storasyster att om man skÀr sig sÄ fÄr man som man vill!

Trots att hon bara Àr 11 Är Àr hon fruktansvÀrt intelligent och mÀnniskor luras ofta att tro att hon Àr mycket Àldre. Hon skriver och bloggar och hennes intellektuella nivÄ Àr bedömd som mycket hög. Hennes kÀnslomÀssiga nivÄ dÀremot Àr motsvarande en 4-5-Ärings.

Vi har haft ett ganska tufft liv. SjÀlv har jag varit funktionshindrad och permobilburen i flera Är, men lyckats vÀnda det hela och Àr idag nÀstan fullt frisk, Àven om jag behöver gÄ med rollator. Jag klarar mig sjÀlv.

SjĂ€lvklart Ă€r det tufft att vara ensam med ett barn som har de diagnoser min dotter har. Men jag Ă€lskar henne och vi har ett gott liv. Ända tills för c:a ett Ă„r sedan.

DÄ blev jag kompis med en tjej som flyttade in i min lÀgenhet. Hon blev sedan kontaktperson Ät min dotter. Men min dotter mÄdde inte bra av det, och jag försökte parera dem bÄda, som en Äsna mellan hötappar. Jag VILLE ju sÄ gÀrna att det skulle gÄ bra och jag hade varit sÄ himla ensam i sÄ mÄnga Är.

Allt trappades upp och för nÄgra veckor sedan skar sig min dotter pÄ armarna och pÄ halsen för att fÄ en reaktion. Min kompis/kontaktpersonen fick ett psykbryt och för hennes skull ringde jag socialjouren. Det skulle jag aldrig ha gjort!

(Tro nu inte att jag bagatelliserar att min dotter skurit sig! Men jag har stor erfarenhet av sjÀlvskadebeteende p g a min Àldsta dotter och psykolog och psykiater har upprepade gÄnger intygat att det inte handlar om suicidförsök, utan att man vill ha uppmÀrksamhet. Och jag kÀnner min dotter utan och innan och kan gÄ i god för att det inte alls förelÄg nÄgon fara.)

Socialjouren gjorde hembesök, och vi beordrades att Äka in pÄ BUP:s psykiatriska akutmottagning över natten för observation.

Dagen efter beslutades att min dotter skulle tillbringa helgen hos sin pappa.

Efter helgen kom hon hem igen, och allt blev lugnt och bra. Men min kompis/kontaktpersonen stack pÄ onsdagen och lÀmnade mig i ett chocktillstÄnd. Jag fick ingen kontakt alls med henne.

PÄ torsdagen ringer soc och berÀttar att min dotter ska jourhemsplaceras. Jag försöker protestera, men de kommer med bil och vi blir hÀmtade.

Min dotter fÄr bo hos en Àldre, sjuklig, storrökande kvinna som inte ens kan sitt eget telefonnummer!

Redan första kvÀllen lÀmnades hon ensam och skar sig med en sax. Soc hade inte upplyst kvinnan om villkoren för min dotter.

Sedan började helvetet pÄ allvar. Skolan ringde mig flera gÄnger varje dag och rapporterade att min dotter kom utan klÀder. Och min dotter har matlÄdor p g a specialkost, och dessa var undermÄliga. Ibland fick skolan slÀnga maten för den var helt oÀtlig. Rutten sallad, dÄliga tomater o s v.

Skolan försökte kontakta soc, men de var inte antrÀffbara. Jourmamman var ocksÄ omöjlig att fÄ tag pÄ.

Den som fick sitta som en sambandscentral hela dagarna, var jag. Jag försökte ocksÄ nÄ soc och jourmamman, men det var vÀldigt svÄrt.

Soc terroriserade min dotter i skolan. Upprepade besök och samtal.

Skolan, sÄvÀl som BUP, har ett flertal gÄnger intygat för soc att de utÄtagerande beteenden min dotter har visat upp, Àr diagnostypiska och att vad hon framförallt behöver Àr lugn, ro och struktur.

I fredags besökt soc min dotters skola igen, men den hÀr gÄngen krÀvde jag att fÄ vara med vid samtalet. Soc pumpade min dotter samtidigt som hon Ät sin lunch! Hon fick inte ens matro. Och frÄgorna de stÀllde var avancerade frÄgor som jag helst sÄg att BUP eller nÄgon utbildad person stÀllde. "Vad har du för sjÀlvbild?" och "Vem Àr du?" o s v. Min dotter fÄr bara Ängest av sÄdana frÄgor och vÀrjer sig.

Jag har hur mÄnga som helst som har intygat att jag Àr en bra förÀlder. Jag missbrukar inte, det förekommer inget vÄld i hemmet o s v.

Ett av min dotters stora problem Àr att om man samtalar med henne, alltsÄ pratar allvar, tolkar hon det som att man skÀller pÄ henne. Detta har bl a psykologen som utrett henne pratat om. Min dotter kan inte tolka det som hÀnder och sker runtom henne pÄ samma vis som vi andra. Och hon förstÄr heller inte orsak och verkan, att det hon sÀger och gör kan fÄ konsekvenser lÀngre fram.

Nu Àr hon hemma igen, men jag lever under ett stÀndigt hot om tvÄngsomhÀndertagande. Senast för ett par timmar sedan ringde soc och talade om att nÄgon gjort en anonym anmÀlan mot mig. Denna "nÄgon" Àr ingen mindre Àn min f d kompis/kontaktperson!

Nu Àr socialjouren pÄ vÀg hit igen. Hela mitt liv Àr söndertrasat, och vi fÄr inte en lugn stund.

Jag har skriftligen ansökt via kommunen om att de ber LÀnsrÀtten anordna en advokat Ät mig, och jag har ocksÄ haft kontakt med en sÄdan som sÀger sig villig att ta sig an detta. Han Àr specialist pÄ socialrÀtt och LVU-Àrenden.

Men som soc hÄller pÄ, blir det ju snart en sjÀlvuppfyllande profetia. De hÀrskar genom att söndra. Snart har de fÄtt mig sÄ krossad, att jag ger upp och dÄ kan de slÄ sig för bröstet och sÀga att de hade rÀtt.

SocialtjÀnsten Àr i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Alby utredningsenhet, familjesektionen.

susanna svensson

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 280
 • Karma: 0
  • Visa profil
Botkyrka och soc
« Svar #1 skrivet: 08 december 2008, 22:09:40 PM »
Jag lider med dig har en son med asperger. Vi har hamnat mellan stolarna jag skulle behöva hjÀlp med en kontktperson som hjÀlper till med att peppa sonen med skolarbetet, men soc hÀnvisar bara till LSS eftersom att deras kontaktpersoner har bÀst kompetens pÄ omrÄdet, men lss kontaktpersoner fÄr absolut inte ha nÄtt annat syfte med sitt uppdrag Àn att vara extra kompis. Du kanske kan hitta nÄn som kan ge dig rÄd och tipps pÄ www.aspergerforum.se

AS76

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 106
 • Karma: 0
  • Visa profil
Re: Botkyrka och soc
« Svar #2 skrivet: 09 december 2008, 00:08:55 AM »
Tragisk historia, du Àr inte ensam i att falla offer för socialtjÀnstens onda verksamhet. De enda tvÄ saker som verkar vara relevanta för dem Àr att slösa sÄ mycket skattemedel som möjligt, och att mobba sina klienter för att sjÀlva nÄ psykologisk tillfredsstÀllelse.

Citat frćn: "DaMum"

I fredags besökt soc min dotters skola igen, men den hÀr gÄngen krÀvde jag att fÄ vara med vid samtalet. Soc pumpade min dotter samtidigt som hon Ät sin lunch! Hon fick inte ens matro. Och frÄgorna de stÀllde var avancerade frÄgor som jag helst sÄg att BUP eller nÄgon utbildad person stÀllde. "Vad har du för sjÀlvbild?" och "Vem Àr du?" o s v. Min dotter fÄr bara Ängest av sÄdana frÄgor och vÀrjer sig.Det pÄminner mig lite om nÄgot som hÀnde mig. Jag har ocksÄ detta aspergers syndrom, fast jag skulle sÀga att jag haft vÀldigt lite problematik med det, Àven om omgivningen under Ärens lopp insett att jag haft ett socialt handikapp. PÄ grund av ren otur föll jag offer för en socialutredning nÀr jag var 19 Är gammal och bodde hos min mor. Det första inlÀgget jag skrev pÄ detta forum var en mer omfattande redogörelse av det, men just de dÀr frÄgorna din dotter fick pÄminde mig om frÄgor jag sjÀlv fick nÀr socialen invaderade mitt liv. Uppenbarligen försökte de förstöra min identitet, de lÄtsades som att jag inte klarade av nÄgonting alls och frÄgade om jag sov gott om nÀtterna, om jag skötte mina matvanor, de kallade mig ond och mycket annat, detta tillsammans med de krÀnkande insatser de försökte fÄ in mig pÄ gjorde det hela mycket traumatiskt.

NÄgot som kan vara bra att göra Àr att förklara för din dotter att svenska myndigheter Àr onda, sÄ att hon inte misstar deras insatser för vÀlvilja. SjÀlv skulle jag nog ha behövt nÄgon som förklarade det för mig nÀr jag attackerades av dem sÄ att de undvikande drag de orsakade i mig inte blev för mycket av min personlighet. Om du tittar runt pÄ denna webbplats och forum sÄ ser du nog att de förgripit sig pÄ en enorm mÀngd mÀnniskor, och nÄgon rÀttvisa finns inte att hitta i vÄrt samhÀlle. Massmedia hÀr Àr ocksÄ medlöpare förstÄs, men nÄgot som ger mig tillfredsstÀllelse dÀremot Àr att berÀtta för resten av vÀrlden just hurdant systemet hÀr Àr. Det Göran Persson sa inför riksdagen 950614 Àr en bra drivkraft: "Jag kommer, liksom den regering jag tillhör, att i alla sammanhang med kraft brÀnnmÀrka dem som utomlands talar illa om Sverige." Vad spelar hans hot för roll nÀr man redan behandlats som smuts av myndigheterna?

Lycka till med ert fall och hoppas att du kan fÄ socialtjÀnsten att lÀmna er i fred. I allmÀnhet skulle jag sÀga att aspergers-problematiken minskar drastiskt med Ärens lopp, fÄr bara hoppas att din dotter inte blir emotionellt söndertrasad av myndigheterna under tiden.

"Myndigheterna tror de Àr
ofelbara förmyndare
men dÄ sÀger jag bara det
ta er i hÀcken!"

/Eddie Meduza

Avos

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 1242
 • Karma: 0
  • Visa profil
  • Ett Annat Sverige
Re: Botkyrka och soc
« Svar #3 skrivet: 09 december 2008, 08:12:57 AM »
Citat frćn: "DaMum"
Hej! Jag Ă€r helt ny hĂ€r pĂ„ forumet, och har försökt lĂ€sa ikapp lite men det Ă€r sĂ„ mĂ„nga berĂ€ttelser och upprörande historier,  sĂ„ mitt hjĂ€rta blöder.

SjĂ€lv Ă€r jag ensamstĂ„ende mamma till en 11-Ă„rig dotter med diagnoserna Asperger, ADHD, Tourette och Ångest UNS.


Det Àr första gÄngen jag ser att en person hÀr pÄ NKMR med nÄgon typ av "problem" har rÄkat ut för socialförvaltningen. "Problem" avser dÄ ditt handikapp, din dotters neuros, dvs hanterbara problem, som ni utan vidare kan lösa sjÀlva. Vanligen Àlskar ju socialförvaltningen att angripa folk som inte har nÄgot annat problem Àn att de har skilt sig, en lön har fallit bort tillfÀlligt , övervikt etc och att detta blir inledningen till att myndighetsbrottslingarna stjÀl deras barn. Du verkar ju ha kunnat prata med dem Ätminstone tidvis.Det slutade tydligen illa i alla fall. Det brukar det ocksÄ göra nÀr man har att göra med barnens och familjernas vÀrsta fiende.
Denna person har av myndigheterna berövats sina rÀttigheter, och skriver dÀrför mot sin vilja anonymt.Att skriva anonymt skadar de mÀnskliga rÀttigheterna och skyddar de som angriper rÀttigheterna

cicci

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 174
 • Karma: 0
  • Visa profil
Botkyrka och soc
« Svar #4 skrivet: 09 december 2008, 10:01:17 AM »
TyvÀrr Àr min erfarenhet att soc inte har nÄgra kunskaper alls om neuropsykiatriska funktionshinden och dÀrför med förkÀrlek"förklarar" barnets beteende som "brister i hemmet/förÀldraförmÄgan".

Att de dÀremot inte lyssnar pÄ Bup och skolan Àr extra anmÀrkningsvÀrt för annars brukar de minsann anvÀnda sig av uttalanden dÀrifrÄn som de vÀnder mot förÀldrarna.

Hoppas det löser sig för er, du har ju i alla fall fÄtt hem ditt barn igen och det Àr i alla fall positivt. KÀnner för dig och förstÄr att det Àr jobbigt för er.

Morgan Ohlson

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 176
 • Karma: 0
  • Visa profil
Det moderna Sverige
« Svar #5 skrivet: 10 december 2008, 14:46:40 PM »
.

Olyckligt, sorgligt... man fÄr hÄlla tummarna.

Idag 2008 i Sverige finns alltsÄ fortfarande ingen instans som pÄ allvar har resurser och kan bevaka att lagarna följs, att mÀnniskor behandlas vÀl och kan "hota myndigheten" att agera juridisikt och etiskt korrekt.

Den hyllade demokratiska staten har, för de allra flesta fallen knappast nÄgonting alls att komma med utöver en maktfullkomlig socialtjÀnst och "socialhÀmnder". Privatpersoner mÄste ha mycket god position för att vÄga sÀga pip angÄende andras Àrenden.

Första instansen som bevakar socialkontoret Àr som ni vet LÀnssstyrelsens sociala enhet. Dvs socialkontorets tidigare arbetskamrater. Ja, dÄ hajjar ni!

Detta Àr sÄ tragiskt... men tyvÀrr kan man ju knappast sÀga nÄgonting annat till drabbade i Sverige Àn ord i stil med att: Hoppas du orkar bita ihop och kÀmpa pÄ mot pennalist-Sverige!

.
.
Morgan Ohlson, terroriserats systematiskt i över 20 Är.

__ LĂ€nkstation Fakta, vittnesmĂ„l:   http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=11929

.

Stockholm

 • Gäst
Botkyrka och soc
« Svar #6 skrivet: 12 december 2008, 09:20:56 AM »
"cicci"

De saknar kunskaper om trafikskadade ocksÄ.

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=160647

Stockholm

 • Gäst
Botkyrka och soc
« Svar #7 skrivet: 12 december 2008, 10:59:32 AM »
LĂ€stips

http://www.bokrecension.se/9189604229 (Janusansikten)

Den stereotypa modellen:
Stereotypa förestÀllningar om klienterna, lÀmnar stort utrymme för godtycke.

Differentieringsmodellen:
Man gör om mÀnniskor utan problem till mÀnniskor med problem. Resulterar i meningslösa ÄtgÀrder.

http://www.soch.lu.se/images/Socialhogskolan/WP2007_1.pdf

Stockholm

 • Gäst
Botkyrka och soc
« Svar #8 skrivet: 12 december 2008, 12:55:41 PM »
"DaMum"

Konventionsbrott.

BegĂ€r krĂ€nkningsersĂ€ttning enligt Europakonventionen  :!:

Via JK eller direkt till TingsrÀtten.

Ett exempel pĂ„ detta:  HD mĂ„lnr T 672-06.
http://www.domstol.se/Domstolar/hogstadomstolen/Avgoranden/2007/2007-09-21%20T%20672-06%20Dom.pdf

Avos

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 1242
 • Karma: 0
  • Visa profil
  • Ett Annat Sverige
Botkyrka och soc
« Svar #9 skrivet: 12 december 2008, 13:34:05 PM »
Citat frćn: "Stockholm"
LĂ€stips

http://www.bokrecension.se/9189604229 (Janusansikten)

Den stereotypa modellen:
Stereotypa förestÀllningar om klienterna, lÀmnar stort utrymme för godtycke.

Differentieringsmodellen:
Man gör om mÀnniskor utan problem till mÀnniskor med problem. Resulterar i meningslösa ÄtgÀrder.

http://www.soch.lu.se/images/Socialhogskolan/WP2007_1.pdf


I avhandlingen kallas de inte ens "klienterna", de kallas "brukare". Dvs mÀnniskor som Àr sammanvÀxta med systemet, och inte folk som kommit dit i ett Àrende för att fÄ ett problem löst.
Denna person har av myndigheterna berövats sina rÀttigheter, och skriver dÀrför mot sin vilja anonymt.Att skriva anonymt skadar de mÀnskliga rÀttigheterna och skyddar de som angriper rÀttigheterna

Stockholm

 • Gäst
Botkyrka och soc
« Svar #10 skrivet: 12 december 2008, 15:11:48 PM »
"DaMum" och "mamma1"

XX i England sökte vid inhemsk domstol fÄ skadestÄnd för att hon och hennes dotter varit tvÄngsvis Ätskilda pÄ, som det skulle visa sig, felaktiga grunder.
House of Lords fann slutligen att de lokala myndigheterna av principiella skÀl inte kunde ÄlÀggas att utge skadestÄnd för det sÀtt pÄ vilket de fullgjort sina lagstadgade uppgifter till skydd för barn.
 Europadomstolen fann Ă„ sin sida att tvĂ„ngsomhĂ€ndertagandet utgjorde en krĂ€nkning av artikel 8.

VAD GÄLLER KLAGANDENS Ă„beropande av artikel 13 för uteblivet skadestĂ„nd i det inhemska systemet uttalade Europadomstolen följande.

För " 
.den hĂ€ndelse rimligt grundade pĂ„stĂ„enden om krĂ€nkningar av en eller flera rĂ€ttigheter i Konventionen föreligger, mĂ„ste det för offret finnas tillgĂ€ngligt en mekanism som syftar till att faststĂ€lla statliga tjĂ€nstemĂ€ns eller enheters ansvar för krĂ€nkningarna."

HĂ€refter Ă€r det lĂ€mpligt att citera originaltexten: “Furthermore, in appropriate cases, compensation for the pecuniary and non-pecuniary damage flowing from the breach should in principle be available as part of the range of redress." (st nr 107).

Tanten

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 86
 • Karma: 0
  • Visa profil
Botkyrka och soc
« Svar #11 skrivet: 22 december 2008, 17:37:22 PM »
FrÄn och med Ärsskiftet 2008 dvs sedan ett Är tillbaka Àr det de inhemska myndigheterna som ansvarar för skadestÄnd. Alla krav enligt artilkel 8 samt andra mÄl dÀr prejudicerande domar finnes skall handlÀggas av JK

Stockholm

 • Gäst
Botkyrka och soc
« Svar #12 skrivet: 22 december 2008, 17:49:08 PM »
Var stĂ„r detta  :?:  Har du nĂ„gon lĂ€nk  :?:

Om jag inte minns fel, sÄ ska det rÀcka med att gÄ till TINGSrÀtten direkt.
Konventionen finns ju inkluderad  i svensk lag.
Och den svenska domstolen kan dÄ / ska dÄ ibland vÀnda sig till EU-domstolen för att höra deras mening i mÄl.

Tanten

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 86
 • Karma: 0
  • Visa profil
Botkyrka och soc
« Svar #13 skrivet: 22 december 2008, 18:09:39 PM »
MÄl T 672-06, Högsta Domstolen http://www.rattsinfosok.dom.se/lagrummet/index.jsp

Tanten

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 86
 • Karma: 0
  • Visa profil
Botkyrka och soc
« Svar #14 skrivet: 22 december 2008, 18:17:45 PM »
Samt : Prövningen av skadestÄndskrav med anledning av beslut av de högsta statsmakterna och domstolarna (10.4)


I betÀnkandet föreslÄs att 3 kap. 10 § SkL justeras för att klargöra att den numera Àven reglerar hanteringen av krav grundade pÄ övertrÀdelser av gemenskapsrÀtten.


Justitiekanslern motsÀtter sig den del av förslaget till Àndring av 3 kap. 10 § SkL som innebÀr att talan om ersÀttning pÄ grund av övertrÀdelser av EG-regler genom beslut av riksdagen eller regeringen skall vÀckas i Högsta domstolen.


Den nuvarande ordningen dÀr skadestÄndsansprÄk som hÀnför sig till beslut av regering och riksdag samt avgöranden av Högsta domstolen och RegeringsrÀtten skall prövas av Högsta domstolen har sin bakgrund i forumbestÀmmelserna vid Ätal mot statsrÄd, justitierÄd och regeringsrÄd. Det kan frÄn mera principiella utgÄngspunkter ifrÄgasÀttas om forumbestÀmmelserna verkligen motiverar att samma ordning skall tillÀmpas nÀr det Àr frÄga om övertrÀdelser av EG-rÀtten som regering och riksdag svarar för. Anknytningen till brott som kan begÄs i tjÀnsten av denna personkrets Àr ytterligt svag nÀr det gÀller skadestÄnd pÄ grund av övertrÀdelser av gemenskapsrÀtten.


Justitiekanslern kan för sin del inte finna nÄgra principiella, tungt vÀgande skÀl för att talan om skadestÄnd som grundas pÄ övertrÀdelser av EG-rÀtten hÀnförliga till ÄtgÀrder av riksdagen eller regeringen skall handlÀggas i annan ordning Àn tvistemÄl i allmÀnhet. Ett stöd för att underrÀtt bör kunna pröva sÄdana mÄl Àr att nÄgra sÀrskilda forumregler inte gÀller vid laglighetsprövningen enligt 11 kap. 14 § regeringsformen. I bÄda fallen Àr det ytterst frÄga om att regeringen eller riksdagen pÄstÄs ha överskridit de rÀttsliga ramarna för sin verksamhet.


SkÀlet till Justitiekanslerns instÀllning Àr dock i första hand att Högsta domstolen inte bör belastas med uppgiften att vara första instans annat Àn nÀr det saknas nÄgon annan rimlig lösning. Justitiekanslern kan för sin del inte finna nÄgra principiella eller praktiska skÀl som talar för att mÄl om ersÀttning grundade pÄ pÄstÄende om övertrÀdelse av EG-rÀtten bör handlÀggas i annan ordning Àn den som normalt gÀller för tvistemÄl, dvs. med tingsrÀtt som första instans. Justitiekanslern kan dessutom konstatera att sÄdana mÄl i flera fall redan anhÀngiggjorts vid och prövats av tingsrÀtt som första instans i avsaknad av en uttrycklig forumbestÀmmelse i SkL och utan att nÄgra olÀgenheter av principiell art kunnat mÀrkas. Det bör vidare framhÄllas att sÀrskilda komplikationer kan intrÀda om den föreslagna forumregeln införs. Erfarenheterna hÀr visar att det inte Àr helt ovanligt att ersÀttning yrkas i första hand med stöd av en nationell regel och blott i andra hand enligt de gemenskapsrÀttsliga skadestÄndsprinciperna. Skall en sÄ utformad talan först prövas av tingsrÀtten i enlighet med förstahandsyrkandet och sedan, om detta yrkande inte bifalls av Högsta domstolen?


Till det sagda vill Justitiekanslern lÀgga den synpunkten att arbetsbelastningen i Högsta domstolen periodvis kan komma att öka vÀsentligt om förslaget genomförs. Erfarenheterna frÄn Justitiekanslern skadereglerande verksamhet ger sÄlunda vid handen att antalet skadestÄndsmÄl pÄ grund av en och samma ifrÄgasatta övertrÀdelse av EG-rÀtten i vissa fall kan bli stort. Som exempel kan nÀmnas att en brist vid genomförandet av EG:s lönegarantidirektiv föranlett drygt 250 skadestÄndsansprÄk och att en ifrÄgasatt övertrÀdelse av mineraloljedirektivet hitintills har genererat uppemot 700 ansprÄk frÄn enskilda. I sammanhanget bör ocksÄ pÄpekas att det inte Àr endast principfrÄgan om en övertrÀdelse skett som aktualiseras i de EG-relaterade skadestÄndsmÄlen. RegelmÀssigt uppkommer frÄgor om orsakssamband mellan den pÄstÄdda övertrÀdelsen och skadan liksom spörsmÄl om ersÀttningens storlek.


Sammanfattningsvis anser Justitiekanslern att mÄl om övertrÀdelser av EG-rÀtten i princip bör tas upp av allmÀn underrÀtt Àven om det Àr frÄga om ÄtgÀrder som vidtagits eller underlÄtits av riksdagen eller regeringen. NÀr det gÀller tillÀmpningsfel av domstolar kan det dock finnas anledning att göra avsteg frÄn denna princip och lÄta de forumbestÀmmelser som anges i 3 kap. 10 § första och andra meningarna SkL gÀlla ocksÄ för de EG-relaterade skadestÄndsmÄlen. Justitiekanslern vill dock ifrÄgasÀtta om det inte frÄn systematiska utgÄngspunkter skulle vara mera tilltalande att denna forumfrÄga reglerades i en sÀrskild lag. Förslaget i betÀnkandet innebÀr att SkL i princip inte bör reglera rÀtten till ersÀttning vid övertrÀdelser av EG-rÀtten. De EG-relaterade skadestÄndsfrÄgorna skall sÄledes ocksÄ fortsÀttningsvis bedömas med utgÄngspunkt uteslutande i de principer som lagts fast av EG-domstolen. SkadestÄndslagen kommer dock att vara tillÀmplig betrÀffande vissa spörsmÄl som kausalitetsfrÄgor samt frÄgor om exempelvis jÀmkning. Att sÄ blir fallet följer emellertid inte direkt av SkL utan beror pÄ att EG-domstolen hitintills ansett att nationell lag skall tillÀmpas betrÀffande vissa spörsmÄl. FörhÄllandet kan beskrivas sÄ att vi har tvÄ skadestÄndsrÀttsliga system, ett rent nationellt och ett EG-rÀttsligt som dock i vissa delar anknyter till det nationella. Den nationella anknytningen Àr emellertid inte given för all framtid utan kan modifieras eller försvagas genom nya avgöranden i EG-domstolen. Enligt Justitiekanslerns uppfattning skulle förhÄllandet mellan den svenska skadestÄndslagstiftningen och EG-rÀtten klarare markeras om forumfrÄgorna inte reglerades i SkL utan i en sÀrskild lag. http://www.jk.se/