Finns det rättssäkerhet
inom socialtjänsten?I en rad reportage kommer Sveriges Radio Gävleborg att titta närmare på hur säkert systemet är framför allt för barn och barnfamiljer som får sina förhållanden granskade av socialtjänsten. Kritiker menar att det finns barn som faller igenom systemet, barn som tvingas leva i misär utan att socialtjänsten gör sitt jobb och barn som rycks ifrån sina föräldrar, trots att de hade kunnat bo kvar i hemmet.
Bo Edvardsson, docent i psykologi och socialt arbete: ”Det är en mycket svag rättssäkerhet”
I detta reportage har vi valt Gävle som exempel, eftersom det är länets största kommun.
För att det ska finnas en rättsäkerhet för gruppen människor som utreds av socialtjänsten är första prioritet att socialsekreterarna har rätt kompetens, att de är proffs på sitt jobb, och inte gör några misstag som kan få ödesdigra konsekvenser.
Men det finns inga krav, socialstyrelsen har en rad allmänna råd - till exempel att personalen BÖR ha socionomutbildning. Inte måste. Bara bör.
Varje månad startar över femtio utredningar på socialtjänstens familjeenhet i Gävle. Det är många. Socialsekreterarna har en tung börda. Men socialchefen Christine Hemborg är medveten om riskerna. Och vikten av att varje utredning är perfekt.
– Vi utsätter människor för väldigt stora ingrepp i deras liv, så det här med rättssäkerhet är väldigt viktigt när man är en myndighet.
http://www.sr.se/gavleborg/nyheter/artikel.asp?artikel=2477549