Här är domen som jag och som flickan har överklagat.
Det skall bli intressant att se vad Hovrätten gör med detta då varken jag eller flickan har varit part i Tingsrättens mål.
Att jag inte varit part har jag mer förståelse för än att flickan inte har betraktats som part - Tror att det finns någonting som heter så fint som Europeisk konvention om utövandet av barns rättigheter som kanske borde ha gällt för flickan .
http://www.manskligarattigheter.gov.se/dynamaster/file_archive/020521/fc02076bf410095ad18d9a78da817fe7/europa%5f960125.pdfSid 1 (5)
~ VÄNERSBORGS DOM ~Mål nr
T1NGSRÄTT 2008-04-02 13268-06
Meddelad i
Vänersborg
PARTER
KÄRANDE
Socialnämnden i Vänersborgs kommun
462 85 Vänersborg
SVARANDE
****Saknar känd adress
God man: ***
Advokatfirman *** Trollhättan
DOMSLUT
1. Med stöd av 6 kap 8 a § föräldrabalken förordnas **** till vårdnadshavare för
****.
2. Advokaten **** tillerkänns ersättning av allmänna medel för sitt arbete som god man i målet med 5 971 kr, varav 4 777 kr för arbete och 1194 kr för mervärdesskatt.
BAKGRUND
****, född 1995, kom under år 2001 till Sverige från Somalia utan vårdnadshavare. Enligt folkbokföringen är ****, född 1957 och ****, född 1964, registrerade som vårdnadshavare för ****, Enligt uppgift skall **** ha avlidit den 9 december 2006 medan **** uppges vistas i Somalia. **** har i Sverige bott tillsammans med sin moster fram till våren 2005. Därefter har hon bott med en äldre syster fram till februari 2006 då hon blev omedelbart placerad enligt LVU. Under juli 2007 beviljades en familjehemsplacering. **** har uppgett att hon har blivit slagen i familjehemmet och hon har uppvisat tecken på psykisk ohälsa. Det har legat till grund för ett beslut om omedelbart omhändertagande enligt LVU den 5 november 2007. Beslutet om omhändertagande har fastställts av Länsrätten i Vänersborg i en dom meddelad den 16 november 2007. Sedan **** har beviljats permanent uppehållstillstånd har Socialnämnden i Vänersborgs kommun till tingsrätten anmält behov av särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § föräldrabalken.
Tingsrätten har med stöd av 20 kap. 2 § föräldrabalken förordnat advokaten **** att som god man bevaka **** rätt i målet.
Tingsrätten har med stöd av 42 kap. 18 § första stycket p. 5 rättegångsbalken avgjort målet utan att hålla huvudförhandling. Parterna har beretts tillfälle att slutföra sin talan.
YRKANDEN M.M.
Socialnämnden i Vänersborg kommun har yrkat att en särskild vårdnadshavare skall utses för **** med stöd av 6 kap. 8 a § föräldrabalken.
• Till stöd för sin talan har socialnämnden i huvudsak anfört följande:
Enligt 10 § lagen (2005:429) om god man för ensamkommande flyktingbarn skall, om barnet beviljas uppehållstillstånd, socialnämnden i den kommun där barnet vistas väcka talan om eller anmäla behov av särskild förordnad vårdnadshavare enligt föräldrabalken. ****s vårdnadshavare vistas utomlands och eftersom det är oklart om mer än en av vårdnadshavarna lever eller om denne avser att komma till Sverige har socialnämnden uppfattningen att det är av största vikt att en vårdnadshavare förordnas. Den nuvarande gode mannen **** bör enligt socialnämnden inte förordnas som särskild vårdnadshavare för **** eftersom han saknar insikt i hennes behov och hennes bästa. Socialnämndens uppfattning är att **** bör förordnas som särskild vårdnadshavare. Hon är känd av socialnämnden och har bedömts som lämplig. **** har förklarat sig villig att åta sig uppdraget som särskild förordnad vårdnadshavare.
Mamman har genom den gode mannen anfört följande.
Hon anser inte att hon är varaktigt förhindrad att utöva vårdnaden om ****. Hon har för avsikt att komma till Sverige och ta hand om sin dotter. Eftersom det finns en god man som ombesörjer ****s angelägenheter föreligger inte något behov av att förordna vårdnadshavare i avvaktan på att hon kommer till Sverige.
****s gode man **** har i en skrift till tingsrätten anfört att han bör utses som särskilt förordnad vårdnadshavare för ****. Han har uppgett att socialförvaltningen har svartmålat honom utan grund och att han har förmåga att se till ***s bästa.
DOMSKÄL
Enligt 6 kap. 8 a § föräldrabalken kan rätten på talan av socialnämnden flytta över vårdnaden om ett barn till en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare när barnets vårdnadshavare är varaktigt förhindrade att utöva vårdnaden om barnet. Bestämmelsen har tillkommit med hänsyn särskilt till behovet att kunna utse företrädare för ensam-kommande flyktingbarn. Enligt 10 § lagen (2005:429) om god man för ensamkommande barn skall, om barnet beviljas uppehållstillstånd och därför i de flesta fall kan anses ha hemvist här, socialnämnden i den kommun där barnet vistas hos rätten väcka talan om eller anmäla behov av en särskilt förordnad vårdnadshavare enligt föräldrabalken, om inte särskilda skäl talar mot det. Med att en förälder är varaktigt förhindrad att utöva vårdnaden avses att han eller hon under överskådlig tid inte kommer att kunna fatta beslut i frågor som rör barnet. Hindret kan bestå i att föräldern på grund av att han eller hon är skild från barnet inte kan se till att barnet tas om hand eller ens ta ställning till vilka åtgärder som kan vara behövliga för att tillgodose barnets behov.
Av utredningen har framgått att **** kom till Sverige utan vårdnadshavare under år 2001 och att hon sedan ankomsten hit har haft god man förordnad.
För närvarande är **** förordnad som god man. Den 14 november 2005 har
Överförmyndarnämnden anmält till Individ- och familjeomsorgen i Vänersborg att
**** har beviljats permanent uppehållstillstånd.
Mot bakgrund av att **** har varit utan vårdnadshavare sedan 2001 och då kontakt inte har kunnat etableras med någon av dem måste de anses vara varaktigt förhindrade att utöva vårdnaden om henne. Det föreligger därför förutsättningar att med stöd av 6 kap. 8 a § föräldrabalken flytta över vårdnaden om henne till en särskilt förordnad vårdnadshavare. Med hänsyn till vad som har framkommit genom utredningen i målet får det anses vara till **** bästa att i enlighet med socialnämndens ansökan förordna **** som särskild förordnad vårdnadshavare för henne. Vad **** har anfört i sin skrift till tingsrätten föranleder inte någon annan bedömning.
Det kan anmärkas att det ankommer på Överförmyndarnämnden att pröva frågan om
**** entledigande från uppdraget som god man för ****.
HUR MAN ÖVERKLAGAR se bilaga (Dv 401)
Överklagande ges in till tingsrätten senast den 23 april 2008 och ställs till Hovrätten för
Västra Sverige.
Dok.ld 85156
Postadress Besöks’adress Telefon Telefax Expeditionstid
Box 1070 Hamngatan 6 052 1-270 200 0521-270 280 måndag—fredag
462 28 Vänersborg 13-post: vanersborgs.tingsratt~dom.se 09:00-16:00