Kommunens socialsekreterare tar ett förslag till beslut (inte sÀllan med en helt eller delvis uppdiktad dokumentation, och helt förutan en etablerad utredningsmetodik).
Den politiska sociala delegationen (nÀmnden) lÄter beslutet gÄ igenom.
Vid tvÄngsvÄrd faststÀller LÀnsrÀtten beslutet utan nÄgon vidare eller fördjupad utredning, inte heller ombudet utreder.
SIS uppgift Àr: citerar . . .
- " Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver vÄrd och behandling av vuxna missbrukare och ungdomar. VÄrden ges efter beslut i förvaltningsdomstol.
PÄ LVM-hemmen vÄrdas vuxna enligt Lagen om vÄrd av missbrukare i vissa fall (LVM). VÄrden syftar till att bryta ett destruktivt missbruk och motivera till frivillig vÄrd.
PÄ de sÀrskilda ungdomshemmen vÄrdas ungdomar med tung psykosocial problematik enligt Lagen med sÀrskilda bestÀmmelser om vÄrd av unga (LVU).
VÄrden syftar till att hjÀlpa den unge till utveckling och mognad och skapa förutsÀttningar för ett liv utan vÄld, droger och kriminalitet.
Frivilligt placerade klienter kan ocksÄ vÄrdas bÄde vid LVM-hemmen och inom ungdomsvÄrden med stöd av SocialtjÀnstlagen (SoL).
Vid de sÀrskilda ungdomshemmen vÄrdas Àven ungdomar som av allmÀn domstol dömts till sluten ungdomsvÄrd. VÄrden sker enligt Lagen om verkstÀllighet av sluten ungdomsvÄrd. (LSU).
Antal institutioner och platser 2008
För unga finns 31 institutioner med 680 platser.
För vuxna missbrukare finns 13 institutioner med 350 platser.
Placerade ungdomar/vuxna missbrukare 2007
Det totala antalet enskilda ungdomar som togs in var 1 101 varav 693 pojkar och 408 flickor.
Det totala antalet enskilda vuxna missbrukare som togs in var 1 096, varav 716 mÀn och 380 kvinnor.
SiS organisation
Chef för SiS Àr generaldirektör Ewa Persson Göransson.
SiS Àr indelat i fyra regioner: Södra regionen, VÀstra regionen, MÀlardalsregionen och Norra regionen.
Regionerna ansvarar bland annat för planering, utveckling och uppföljning av verksamheten.
PÄ huvudkontoret i Stockholm finns funktioner för administrativt och strategiskt stöd.
SiS insynsrÄd, som bestÄr av representanter för bland annat riksdag och kommuner, ska utföra insyn i verksamheten och ge myndighetschefen rÄd.
Till SiS finns knutet ett vetenskapligt rÄd med uppgift att bitrÀda SiS i granskning och bedömning av forskningsansökningar.
Antal anstÀllda
Antalet tillsvidareanstÀllda Àr cirka 2 800.
Den största personalgruppen Àr behandlingsassistenter.
Dessutom finns institutionschefer, psykologer, sjuksköterskor, lÀkare, psykoterapeuter, lÀrare och speciallÀrare, vaktmÀstare, administrativ personal, kökspersonal och lokalvÄrdare.
SiS bedriver kontinuerlig kompetensutveckling för all behandlings- samt skolpersonal. " -