Författare Ämne: Nyfødt tvangsfjernet fra barselssengen  (läst 3219 gånger)

leif

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 39
 • Karma: 0
  • Visa profil
Nyfødt tvangsfjernet fra barselssengen
« skrivet: 14 april 2003, 13:48:03 PM »
Hej

I ett sevärt reportage från danska TV2's "Dags dato", får den tragiska historien ett "lyckligt slut". Föräldrarna flyttade 500 meter till en annan kommun, och vips löstes problemet.

Mvh, Leif

Ruby Harrold-Claesson

 • Global Moderator
 • Newbie
 • *****
 • Antal inlägg: 690
 • Karma: 1
  • Visa profil
Nyfødt tvangsfjernet fra barselssengen
« Svar #1 skrivet: 14 april 2003, 16:50:59 PM »
Tack för informationen, Leif. Det finns numera en länk till reportaget från NKMR:s artikelsektion.

Reportaget visar med all önskvärd tydlighet att tvångsomhändertagande / tvangsfjernelse av barn är ett lotteri. Det sker alldeles för många godtyckliga omhändertaganden.

Det intressanta i det här fallet är att det räckte med att föräldrarna flyttade från Horsens kommune till grannkommunen. I Sverige släpper inte de sociala myndigheterna ifrån sig ett omhändertagandeärende oavsett hur lång tid föräldrarna har varit utanför deras upptagningsområde.

Med vänlig hälsning

Ruby H-C

leif

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 39
 • Karma: 0
  • Visa profil
Nyfødt tvangsfjernet fra barselssengen
« Svar #2 skrivet: 15 april 2003, 19:38:43 PM »
Hej

Sverige och Danmark är två skandinaviska länder med snarlika samhällssystem. Bägge är som bekant medlemmar i EU.
För medlemsländerna fastställs riktlinjerna för tolkning av lagarna numera i Bryssel.

Därför tror jag att om man flyttar t.ex. från en kommun till en grannkommun, så blir det andra handläggare av de eventuella ärenden som medföljer. Dvs förhoppningsvis med en annan syn på hur det skall lösas. Papperen och historien suddas inte ut, men däremot kan innebörden skilja. Vilket illustreras av tv-reportaget från Horsens i Danmark.

Vad är det som skiljer mellan Sverige och Danmark i det fallet? Lagarna är i stort sett lika men tolkningen av dem kan som sagt variera. Det kan vara en mängd olika bakomliggande anledningar och intressekonflikter som gör att varje enskild person ser annorlunda på saker och ting, än vad de gör i grannskapet typ "dem på andra sidan bron".

Jag tror att danskarna är mindre auktoritetstro och mer vana att "ge rum till varandra" än vad svenskar i gemene man är. Kanske är det anledningen till att fallet om omhändertagande av lilla Kimberley löstes så oväntat snabbt, efter att föräldrarna flyttade till sin grannkommun endast 500 meter bort? Eller finns det andra tänkbara mer mänskliga förklaringar? Det finns väl mer än enbart de juridiska aspekterna?

Karin och Lasse i Oskarshamn får väl också andra handläggare om de flyttar till en annan kommun?

Mvh, Leif

Lennart Hane

 • Gäst
Barnkonfiskationerna
« Svar #3 skrivet: 16 april 2003, 20:50:41 PM »
Tvångsvården av barn i Sverige har påfallande pekuniära inslag. Ett konfiskerat barn försörjer 2-4 årsarbetare inom socialbyråkratin med partiska utredningar, sammanträden inbördes eller med utomstående konsulter eller sakkunniga förståsigpåare som barnpsykologer, barpsykiatriker, fosterhemsbesök, besök av föräldrar, domstolsförhandlingar sammanträden med poliser eller advokater, andra möten, resor och konferenser mm. Det är en ansenlig person-skara som har starka ekonomiska intressen i att ordna respektive vidmakthålla samhällsvård av ett barn och se till att den blir bestående. Barnet har blivit något av en guldkalv för byråkratin och av den försörada.Samtidigt som förgyllningen sprider sin glans över beslutande politikers godhet - eller är det fråga om okunnig, principlös opportunism.
Här ligger en av förklaringarna till att den socialsekreterare som initi-erade och egentligen självsvåldigt bestämmer om tvångsvården av ett barn följer barnet under hela placeringstiden med utredningar, hem-besök och olika beslut mm. Det blir då inte bara eventuella personliga fördelar för socialsekreteraren utan denne tillförsäkras en kontroll över att ingen annan socialsekreterare får utreda och bedöma om icke barnet äntligen bör återförenas med sina föräldrar.
Oberoende av var Carls föräldrar bosatter sig i Sverige så beslutar Oskarhamns socialnämnd om eller när han skall återförenas med sin familj. Detta gäller också om fosterföräldrna flyttar till annan ort eller exempelvis län.
Carls enda chans att återförenas med föräldrarna , farfar och morföräld-rarna är att de byter advokat eftersom denne enbart förstört återfören-ingsmöjligheterna. Advokatbytet måste ske snarast annars är även den möjligheten för Carls återförening förlorad.

Marianne Haslev Skånland

 • Gäst
Danmark og Sverige
« Svar #4 skrivet: 07 maj 2003, 15:20:51 PM »
Kjære Leif.

Dessverre tror jeg ikke at danskene er mindre autoritets-avbøyende enn svenskene. Om de TROR mindre på autoriteter, kan diskuteres, men jeg tviler egentlig på det også.

Du finner tallrike eksempler på skrekkelig barnevern i Danmark ved å konsultere nye og gamle innlegg på http://www.borgerdebat.dk

Imidlertid er Horsens kommune i Danmark kjent for å være helt ekstrem til å fjerne barn, det er et rent redselsregime, selv sammenlignet med andre skrekkelige kommuner. Det er bare helt nylig der er kommet andre forslag derfra, og det skyldes ikke at de har mistet lysten på å herje med familier, men bare at de er i ferd med å gå konkurs fordi de bruker alle sine penger på det vi kjenner godt: psykolog-utredninger, fosterhjem, institusjoner, nye runder med journal-føring og vurderinger av foreldre, mere penger til barnevernsarbeidere (kalt "pædagoger" i Danmark), osv osv osv i kjent stil. Hvorvidt Horsens I PRAKSIS vil legge om, gjenstår å se, og om de vil forstå at deres virksomhet er skadelig fra grunnen av, er enda mer tvilsomt. Vi har jo gang på gang, her i Norge også, samt fra Socialstyrelsen i Sverige, fått høre at nå skal man satse mer på å hjelpe familiene. Det skjer bare ikke i praksis.

Hilsen Marianne

Annelise Rasmussen

 • Gäst
Svar på Mariannes indlæg
« Svar #5 skrivet: 16 maj 2003, 13:16:47 PM »
Horsens borgmester kalder forældre til tvangsfjernede børn for fattigrøve, slapsvanse og skvatrøve.
Det fortæller en del om standarden i Danmark.
Danmark har iøvrigt verdensrekord i tvangsfjernelser.
Ikke en rekord jeg er stolt af.


Mvh Annelise
www.borgerdebat.dk

leif

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 39
 • Karma: 0
  • Visa profil
Nyfødt tvangsfjernet fra barselssengen
« Svar #6 skrivet: 20 maj 2003, 11:17:10 AM »
Hej

Att det förekommer en märklig "yrkesjargong och kåranda" inom slutna kretsar är inte ovanligt. Enligt Annelise verkar även de ledande danska politikerna ha sin egna jargong och metoder när det gäller rekordet i tvångsomhändertaganden av barn. Häromdagen fann jag en intressant artikel om den problematiken från den danska föreningen Børnenes Stemme.

(I Sverige blev en rad politiker i sina valstugor och inför sista valet ertappade med att hysa en starkt uttalad främlingsfientlighet. Vilket gav det Stora Journalistpriset till "avslöjarna" Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson vid SVT's Uppdrag Granskning. Avslöjade politiker avgick).


Det får mig att tro dolda inspelningar är ett effektivt motmedel mot myndighetsövergrepp och märkliga företeelser. Typ små inspelningar att publicera i ett virtuellt samhällsforum som NKMR's?

Mvh, Leif