Kopierar från ett pressmeddelande
-"Barnfattigdomen stabiliseras och klyftorna ökar. :cry:
Hälften av alla barn till ensamstående föräldrar med utländsk bakgrund lever i fattigdom. Det visar årets barnfattigdomsrapport från Rädda Barnen.
12,6 procent av Sveriges knappt två miljoner barn lever i fattigdom, det innebär att 242 000 barn lever i ekonomisk utsatthet. Under åren 2002-2005 har barnfattigdomen i Sverige stabiliserats på en jämn nivå. Samtidigt ökar skillnaderna mellan olika grupper och mellan olika delar av landet. Vartannat barn i familjer med en ensamstående förälder med utländsk bakgrund lever under fattigdomsgränsen enligt rapporten.
- Barnfattigdomen i Sverige har stabiliserats och skillnader mellan grupper och områden är stora. År 1991 fanns sju gånger så många fattiga barn i Rosengård i Malmö som i Torslanda, Göteborg. År 2005 var skillnaden nästan tjugo gånger så stor, säger Kalle Elofsson programhandläggare på Rädda Barnen.
Barn som lever i fattigdom diskrimineras även i skolan. Till exempel kan en insamling till en gemensam klassresa exkludera dem som inte har råd från dem som har det. Den svenska skollagen säger att skolan ska vara kostnadsfri och att endast enstaka och obetydliga avgifter får förekomma. Men vad som är en enstaka eller obetydlig avgift är en tolkningsfråga. Rädda Barnen kräver att skolan görs helt fri från avgifter och uppmanar regeringen att ändra skollagen och Sveriges kommuner att redan nu fatta principbeslut i frågan. Åtgärden minskar inte fattigdomen, men den mildrar utsattheten och utanförskapet.
- Varje avgift, hur obetydlig den än kan verka, kan få diskriminerande effekter för barn som lever i fattigdom. Att kunna delta i alla skolans aktiviteter oberoende av föräldrarnas ekonomiska situation är en självklar rättighet som är långt från verklig för alla barn i Sverige idag, säger Kalle Elofsson på Rädda Barnen. " -