Skilja på struktur och på ideologi
Många diskuterar demokrati som att det ena stunden är ett "valsystem" och nästa stund jämför med "socialism" som är en ideologi. Visst går det, om man noga hanterar de båda olika perspektiven.
Själva grunden i en seriös diskussion om rättvisa (i form av t.ex demokrati) måste ske med ambitiöst medvetandegörande om vilken aspekt, vilket perspektiv på fenomenet (här demokratin) som man använder.
...den som inte gör det, visar i själva verket på att hen inte alls ens förstått sina egna reflexioner och att dessa dansar omkring som egna "skuggor på hemma-grottans vägg".
Det som jag de senaste åren upprepat är just att flertalet Svenskar glömmer, att för att demokratins rättvisa, i form av det administrativa sytemet (polis, domstolar mm) ska kunna vara /bli rättvist .... Då måste man se till att demokratin, vid strukturens uppbyggnad formas utifrån demokratins inre ideologi... eftersom det faktiskt finns en sådan.
Medan t.ex hinduer (genom teorier om Mayas slöja) inte ens säkert erkänner andra människor som fysiskt existerande måste man, i demokratins uppbyggnad ta stor hänsyn till demokratins väsen. Det talas inte ofta om det, men naturligtvis är det så att ett samhälle noga måste ordnas enligt vissa former för att demokratin som administrativt utanpåverk ska kunna fungera.
Många stater har visat att demokrati förblir ett luftslott, ett hjärnspöke om /när man inte lägger de ideologiska nödvändiga grunderna. Sannolikt fungerar Jesus kärleksbudskap delvis som en sådan demokratisk grund. Att västeuropa var tidiga ut med demokrati beror antagligen just på att kristendomen var tidigt här. Jag vet inte om det går att bevisa, men på distans kan det förefalla som att maffiaverksamheter är betydligt vanligare i de katolska och ortodoxa områdena än i de protestantiska. Detta är entagligen en effekt av ideologin (religionens inflytande)
...men när demokratin ska utvecklas blir successivt de kristet troende de som är minst demokrater medan humanisterna borde vara de som bäst försvarar demokratin. Tyvärr är inte alltid det fallet i verkligheten.
Eftersom demokrati och rättvisa måste vara objektivt grundad duger det, tyvärr inte att folk "vet det goda" utan att tillräckligt många på intellektuellt plan även förstår sambanden mellan respekt för individen och principen "en person, en röst".
Enligt mig är det således betydligt mer betydelsefullt för demokratins rättvisa att samhället står på och tillämpar de demokratiska värdegrunderna än att man med millimeterprecision har ett pedantiskt valsystem.
/m