Visa inlägg

Denna sektion lćter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i omrćden som du har tillgćng till.


Meddelanden - Ruby Harrold-Claesson

Sidor: 1 ... 41 42 [43] 44 45 46
631
Fosterhem och institutioner / TillgÄng och efterfrÄgan
« skrivet: 21 maj 2003, 17:44:09 PM »
Just nu pÄgÄr det en stor offensiv att hitta fosterhem. Sveriges Radio har haft ett par inslag om fosterhem och fosterhemsbolag under senaste veckan. SR:s hemsida har följande artikel: "SvÄrt hitta familjehem Ät utsatta barn"

En annan artikel har titeln: "Risker med företag som familjehem". Jag har saxat följande stycke ur artikeln:
 
"Bristen pÄ familjer som Àr beredda att ta emot fosterbarn Àr stor och som Ekot berÀttade tidigare vÀxer det nu fram flera privata företag som Àgnar sig Ät att rekrytera, utbilda och utreda nya familjehem. Enligt socialtjÀnstlagen Àr det kommunens ansvar att utreda de familjer som ska bli familjehem och det finns stora risker med att företag till viss del tar över kommunernas ansvar."

Det egendomliga Àr att ingen tÀnker pÄ alternativet - att ge barnen hjÀlp och stöd i sina biologiska hem.

Ju fler fosterhem, desto fler barn som mÄste tvÄngsomhÀndertas för att fylla platserna!

Ruby H-C

632
Biologiska familjens betydelse / INTERNATIONELLA FAMILJEDAGEN
« skrivet: 15 maj 2003, 21:59:15 PM »
NKMR FIRAR INTERNATIONELLA FAMILJEDAGEN
den 15 maj 2003

I hela vÀrlden firas den 15 maj som internationella familjedagen. Eftersom Nordiska Kommittén för mÀnskliga rÀttigheter - NKMR - För skydd av familjers rÀttigheter i de nordiska lÀnderna erkÀnner familjens betydelse och vÀrde för varje individ - barn som vuxen, vill vi göra sÄvÀl medborgarna i Sverige och de övriga nordiska lÀnderna som vÀrlden i övrigt medvetna om det faktum att internationella familjedagen förbigÄs med tystnad av de styrande i vÄra lÀnder.

Blod Àr tjockare Àn vatten!

Ruby H-C

633
SlÀktingplaceringar i fosterbarnsvÄrd Àr titeln pÄ en uppsats som Bo Vinnerljung skrev 1993. Artikeln finns sedan igÄr pÄ NKMR:s artikelsida.

I dag har DN tvÄ artiklar om slÀktingplaceringar. Av artiklarna framgÄr att socialen - av ideologiska skÀl - föredrar att placera barn hos vilt frÀmmande mÀnniskor trots Àndringen i SoL som Àgde rum 1997-98. LagÀndringen innebÀr att mor- och farförÀldrar och andra slÀktingar skall utredas om ett barn behöver placeras utanför sitt förÀldrahem.

Margit Eliasson, sprÄkröret för Mormorsupproret upplystes av en högt uppsatt politiker att lagÀndringen hade inte Ànnu trÀngt in i socialsekreterarnas medvetande.

Vanliga dödliga mÄste dock rÀtta sig efter nya lagar helst innan de trÀder i kraft.

VÀnliga hÀlsningar

Ruby H-C

634
HandlÀggning av Àrenden / FÄr övergrepp preskriberas?
« skrivet: 06 maj 2003, 09:18:49 AM »
FÄr övergrepp preskriberas?

TV4 Nyheterna den 4 maj -03 hade ett inslag om att Reumatikerförbundet har begÀrt att regeringen betalar ersÀttning till de personer som felaktigt fÄtt sina tÀnder utdragna pÄ grund av en reumatisk sjukdom.

Av nyhetsinslaget framgick att ingreppen gjordes under 1950 - 1960.

Reumatikerförbundets skrivelse till regeringen ger bl. a följande bakgrundsinformation:
"I mitten av 1900-talet var det ganska vanligt att reumatiker fick sina tÀnder utdragna pÄ grund av en reumatisk sjukdom. LÀkarna misstÀnkte att det fanns infektioner i tÀnderna som orsakade ledgÄngsreumatism. MÄnga har berÀttat om att lÀkaren inte sagt nÄgot, utan att de fick en kallelse till folktandvÄrden. NÀr de kom dit informerade tandlÀkaren om att tÀnderna skulle dras ur. NÄgot samrÄd med patienten skedde inte pÄ den tiden. Och mÄnga har vittnat om att de inte vÄgade ifrÄgasÀtta vad som skulle ske."

HÀr följer en lista över skandalerna om tvÄngsÄtgÀrder mot olika delar av den svenska befolkningen som har Àgt rum under 1900-talet och fÄtt massmedial fokus sedan mitten av 1990-talet:
1 - TvÄngssterilisering av "utvecklingsstörda". Debatten startade med en DN-artikel av Maciej Zaremba i augusti 1997 och fick eko internationellt.
2 - Studio Ett i P1 hade ett program om att utvecklingsstörda, som togs frÄn sina förÀldrar som nyfödda och placerades pÄ institution, krÀver upprÀttelse och skadestÄnd
3 - Den nu pÄbörjade skandalen om tvÄngstandvÄrd för reumatiker

Advokat Lennart Hane har i skrivelse till regeringen begÀrt skadestÄnd för offren för LVU men Ànnu har inte massmedia uppmÀrksammat frÄgan. SkadestÄndsmÄlet i VÀxjö tingsrÀtt, dÀr en jÀgmÀstare krÀver VÀxjö kommun pÄ en miljon kronor för tvÄngsomhÀndertagandet som han utsattes för som barn kanske kan fÄ fart pÄ debatten!

PreskriptionsinvÀndning fÄr inte accepteras i fall av övergrepp.

Ruby H-C

635
KĂ€ra GĂ€st,

TyvÀrr mÄste jag göra dig mycket besviken. SocialtjÀnstens personal tillÄter inte att ett barn fÄr byta fosterhem. Detta oavsett hur barnet mÄr i fosterhemmet dvs blir misshandlad - fysiskt eller psykiskt - eller om barnets förÀlder inte kommer överens med fosterfamiljen. Det Àr endast i yttersta undantagsfall som barn fÄr byta fosterhem.

Det förefaller vara en frĂ„ga om prestige. De surrogatförĂ€ldrar som socialen har valt för ett tvĂ„ngsomhĂ€ndertaget barn ÄR ofelbara. I ett fall valde ett socialkontor pĂ„ Hisingen i Göteborg ett fosterhem som kunde "tackla kontakterna med modern".

I ett fall i "Linköping" beslutade socialnÀmnden pÄ förslag av den handlÀggande socialsekreteraren att tvÄ bröder skulle fÄ bo kvar i fosterhemmet, trots att barnen som var i skolÄldern berÀttade pÄ BUP att de hade blivit misshandlade pÄ olika sÀtt. Till saken hör att fosterfamiljen hade informerat socialsekreteraren tre mÄnader tidigare om att de ville sÀga upp fosterhemsavtalet.
 
I fallet "Olsson v. Sverige" underlÀt Sveriges advokat att upplysa Europadomstolen att fosterfadern stod under Ätal för sexuella övergrepp pÄ ett annat fosterbarn. I stÀllet lovordades fosterhemmet som utmÀrkt och det pÄstods att barnen trivdes dÀr.

Inte att undra pĂ„ att sĂ„ mĂ„nga som 60 % av tvĂ„ngsplaceringarna havererar – oftast pga att barnen flyr frĂ„n fosterhemmet.

För mer information klicka pÄ lÀnkarna i mitt inlÀgg.

Med vÀnliga hÀlsningar

Ruby H-C

636
Hej Svenab!

Din redogörelse visar att det Àr sjuka mÀnniskor som befolkar socialkontoren. Det mÄste vara svÄrt att hÄlla sig lugn nÀr man har att göra med sÄdana personer.

FrÄgan Àr varför de inte slÀpper barnet förrÀn om en mÄnad. Jag förmodar att de kommer att försöka hitta nÄgon anledning att hÄlla barnet kvar i fosterhemmet. NÄgon tjÀnar pengar pÄ honom!

Soliga hÀlsningar frÄn

Ruby H-C pÄ semester i London

637
Tack för informationen, Leif. Det finns numera en lÀnk till reportaget frÄn NKMR:s artikelsektion.

Reportaget visar med all önskvÀrd tydlighet att tvÄngsomhÀndertagande / tvangsfjernelse av barn Àr ett lotteri. Det sker alldeles för mÄnga godtyckliga omhÀndertaganden.

Det intressanta i det hÀr fallet Àr att det rÀckte med att förÀldrarna flyttade frÄn Horsens kommune till grannkommunen. I Sverige slÀpper inte de sociala myndigheterna ifrÄn sig ett omhÀndertagandeÀrende oavsett hur lÄng tid förÀldrarna har varit utanför deras upptagningsomrÄde.

Med vÀnlig hÀlsning

Ruby H-C

638
Övriga frĂ„gor / Tack sjĂ€lv!
« skrivet: 12 april 2003, 11:19:06 AM »
Hej "En av Ulla B:s studenter",

Tack för dina uppmuntrande ord. Det Àr alltid lika givande att förelÀsa pÄ Göteborgs Universitet och delge mina erfarenheter som jurist i ett komparativrÀttsligt sammanhang.

FrĂ„gan om tvĂ„ngsomhĂ€ndertagande av barn presenterades inte som ett problem i fördjupningskursen i förvaltningsrĂ€tt nĂ€r jag lĂ€ste juridik. Jag tror inte heller att LVU presenteras som ett problem pĂ„ de juridiska institutionerna i dag. Men, problemen har funnits under lĂ„ng tid. Se t ex Åtta barn placerades pĂ„ hemlig ort för att modern ej skulle hitta dem och artiklarna som Ă€r lĂ€nkade till denna artikel.

Tack Àn en gÄng och vÀlkommen att besöka vÄr hemsida och diskussionsforumet Àven i framtiden.

VÀnliga hÀlsningar

Ruby H-C

639
Fosterhem och institutioner / § 12-hemmen
« skrivet: 12 april 2003, 11:05:28 AM »
Hej Rolf,

Under de gÄngna Ären har SvT:s granskningsprogram Striptease och Uppdrag granskning gjort ett antal reportage om § 12-hemmen.

Statens institutionsstyrelse (SiS) har avgivit stora utfĂ€stelser om att se över och reformera verksamheten, men din redogörelse för hur Östhammars kommun placerade ditt barnbarn pĂ„ EknĂ€s i 9 mĂ„n x 105.000 kr - dvs nĂ€stan en miljon kronor av skattebetalarnas surt förvĂ€rvade medel - en ofantlig summa som inte gav nĂ„got resultat, visar att ingen förĂ€ndring har skett. Det finns fortfarande mindre nogrĂ€knade personer i samhĂ€llet som drar fördel av systemet.

Att "barnets bÀsta", mantrat som alltid Äberopas i samband med tvÄngsomhÀndertagande, inte har nÄgot med det hÀr geschÀftet att göra bevisas av det faktum att vanliga förÀldrar fÄr endast 950 kr/mÄn dvs under 12 000 kr/Är i barnbidrag, medan fosterhem och institutioner kan fÄ mÄngmiljonbelopp.

Det var av ren illvilja som socialen inte beviljade 500 kr i matpengar nÀr pojken kom hem. Vad Àr det för folk som befolkar socialkontoren egentligen?

FörtrÀffligt att Upplands VÀsby kommun har lagt ned sin socialtjÀnst!

HĂ€lsningar

Ruby H-C

640
Hej Bensmamma!

UrsÀkta dröjsmÄlet med det hÀr svaret.

Jag sÄg ditt förtvivlade rop pÄ hjÀlp pÄ NKMR:s diskussionsforum nÀr socialen gjorde det som du beskrev som ett "akut" LVU.

Det som socialen gjorde heter egentligen ett "omedelbart omhÀndertagande". Det fanns ingen anledning till en sÄdan ÄtgÀrd endast pga att du hade varit borta nÄgra timmar utan att meddela var du var. Din son var redan "omhÀndertagen" och bodde med dig i det s k familjehemmet. AlltsÄ, det omedelbara omhÀndertagandet var en onödig och överflödig ÄtgÀrd.

Är din son kvar i hemmet eller har de flyttat bort honom? Är du kvar dĂ€r du ocksĂ„?

Du mÄste försöka att visa att du inte hade - och inte har - för avsikt att överge din son. Visa att du Àr en god och lÀmplig mor. Jag vet att du Àr medveten om att vistelsen pÄ ett sÄdant "hem" dÀr du och din son Àr placerade har som ÀndamÄl att leta efter fel för att ge stöd Ät socialens "beslut" att tvÄngsomhÀnderta din son och placera honom i fosterhem. LikvÀl mÄste du visa att du duger som mor och vÄrdgivare för din son.

Onödigt att sÀga att det var lite dumt av dig att du hade varit borta nÄgra timmar utan att meddela var du var. Du visste ju att de letade efter anledningar att ta din son. Men, jag ska inte klandra dig. Gjort Àr gjort och du Àr ung och oerfaren. Nu mÄste vi se framÄt. Hoppas att du har kontaktat nÄgon av advokaterna som jag har rekommenderat. De Àr mycket skickliga vad gÀller LVU.

Ha en bra dag - och gör inget oövertÀnkt.

VÀnliga hÀlsningar

Ruby H-C

641
Förslag till nya diskussionsforum / Fackliga övergrepp
« skrivet: 10 april 2003, 22:05:21 PM »
Hej James J!

Du Àr hjÀrtligt vÀlkommen att skriva ditt inlÀgg om fackliga övergrepp i sektionen övriga frÄgor. DÀr behandlas redan Ätskilliga frÄgor rörande rÀttsrötan i vÄrt samhÀlle.

VÀnliga hÀlsningar

Ruby H-C

642
Hej Mikaela,

Rigmor Persson, moderatorn för den hÀr sektionen, har bett mig svara pÄ din förfrÄgan.

Ja, det finns ganska mycket information om tvÄngsomhÀndertagande av nyfödda pÄ NKMR:s hemsida.

Se t ex K & T v. Finland och Johansen v. Norway i sektionen Europadomstolen.

Andra fall som jag rekommenderar till lÀsning Àr
1 - "För dumma" för att ha barn. Fallet Lars & Karin Holmgren - Oskarshamnsfallet. (Artiklar). Se Àven de utlÀndska artiklarna.
2 - Fallet Isabella, Danmark (PÄgÄende rÀttsfall)
3 - Fallet Lars og Ina i Fredericia, Danmark (PÄgÄende rÀttsfall)
4 - Att ta ett barn (PÄgÄende rÀttsfall)
5 - Karlskogafallet (PÄgÄende rÀttsfall)
6 - Tinafallet (PÄgÄende rÀttsfall)
7 - FörtÀckta adoptioner. TvÄ fall (Arkiv I)

OBS! Uppgifterna inom parentes anger sektionerna dÀr informationen finns.


Hoppas att den hÀr listan hjÀlper dig pÄ traven!

Med vÀnlig hÀlsning

Ruby H-C

643
Domstolsbeslut m.m. / Likhet inför lagen?
« skrivet: 06 april 2003, 11:30:15 AM »
FörÀldrar döms för dotterns död

En tingsrÀtt i SmÄland har dömt förÀldrarna till den 13-Äriga flickan som dog av brusten blindtarm. FörÀldrarna hade inte tagit henne till sjukhus i tid. Före den tragiska hÀndelsen granskades familjen av socialförvaltningen - men utredningen lades ner.

FörÀldrarna dömdes till villkorlig dom och 75 dagsböter vardera för vÄllande till annans död. RÀtten konstaterar att de inte tycks ha varit fullt medvetna om de rÀttigheter och skyldigheter de haft gÀllande grundlÀggande mÀnskliga rÀttigheter och behov. FörÀldrarna anses vara utvecklingsstörda.

Är det dĂ„ inte anmĂ€rkningsvĂ€rt att inget Ă„tal har vĂ€ckts mot fosterförĂ€ldrarna till Daniel Sigström? Daniel dog av ett svĂ„rt epileptiskt anfall pga de inte tog honom till sjukhus. FosterförĂ€ldrarna var ju handplockade av socialtjĂ€nsten i Gottsunda kommun, Uppsala. StĂ€ller man större krav pĂ„ utvecklingsstörda förĂ€ldrar Ă€n pĂ„ fosterförĂ€ldrar som betalas av skattemedel?

Se vidare Maciej Zarembas artikel i DN "Varför dog Daniel, 14 Är?"

Undrande

Ruby H-C

644
Övriga frĂ„gor gĂ€llande socialtjĂ€nsten / Socionomutbildningen
« skrivet: 05 april 2003, 10:23:16 AM »
Hej Allesammans,

Jag vill bara göra Er uppmÀrksamma pÄ en ny artikel om socionomernas utbildning i NKMR:s artikelsektion. Artikeln Àr tidigare publicerad i SKTF-tidningen och den Àr skriven av Lasse Nilsson. Titeln Àr "För lÄga krav pÄ socionomutbildningarna".

Av artikeln framgĂ„r att "Studenterna uppger ocksĂ„ att de har lĂ„g status i förhĂ„llande till studenter pĂ„ andra utbildningar." Är det denna underlĂ€gsenhetskĂ€nsla socionomerna försöker kompensera nĂ€r de kommer till socialkontoren dĂ€r de kan förtrycka, förfölja och förnedra barn och deras familjer?

Att socionomernas utbildning Àr undermÄlig Àr ett sedan lÀnge kÀnt faktum. De ansvariga myndigheterna har dock inte gjort nÄgonting för att rÀtta till missförhÄllandena inom socialhögskolorna eller för att höja kvalitén pÄ deras utbildning.

Det enda som har Ă„stadskommits har varit att Högskolan i Örebro har lagt ned docent Bo Edvardssons kurs i
"Kritisk utredningsmetodik" sedan klagomÄl inkommit frÄn kommunförbundet? att studenterna som hade genomgÄtt hans kurs var alldeles för kritiska och besvÀrliga pÄ socialkontoren!

Fantastiskt! Eller hur?!!!

Ruby H-C

645
Invandrarfamiljer / Socionomutbildningen
« skrivet: 05 april 2003, 10:20:16 AM »
Hej Allesammans,

Jag vill bara göra Er uppmÀrksamma pÄ en ny artikel om socionomernas utbildning i NKMR:s artikelsektion. Artikeln Àr tidigare publicerad i SKTF-tidningen och den Àr skriven av Lasse Nilsson. Titeln Àr "För lÄga krav pÄ socionomutbildningarna".

Av artikeln framgĂ„r att "Studenterna uppger ocksĂ„ att de har lĂ„g status i förhĂ„llande till studenter pĂ„ andra utbildningar." Är det denna underlĂ€gsenhetskĂ€nsla socionomerna försöker kompensera nĂ€r de kommer till socialkontoren dĂ€r de kan förtrycka, förfölja och förnedra barn och deras familjer?

Att socionomernas utbildning Àr undermÄlig Àr ett sedan lÀnge kÀnt faktum. De ansvariga myndigheterna har dock inte gjort nÄgonting för att rÀtta till missförhÄllandena inom socialhögskolorna eller för att höja kvalitén pÄ deras utbildning.

Det enda som har Ă„stadskommits har varit att Högskolan i Örebro har lagt ned docent Bo Edvardssons kurs i "Kritisk utredningsmetodik" sedan klagomĂ„l inkommit frĂ„n kommunförbundet? att studenterna som hade genomgĂ„tt hans kurs var alldeles för kritiska och besvĂ€rliga pĂ„ socialkontoren!

Fantastiskt! Eller hur?!!!

Ruby H-C

Sidor: 1 ... 41 42 [43] 44 45 46