Visa inlägg

Denna sektion lćter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i omrćden som du har tillgćng till.


Meddelanden - Rigmor Persson

Sidor: [1]
1
Tisdagen den 10 / 5 2005 klockan 20.00 belyser Uppdrag Granskning i TV 1 den rÀttsröta som i allt för mÄnga incestmÄl förekommer. Resultatet blir sjÀlvklart oskyldigt dömda. I " fallet Ulf " som belyses i programmet kommer mycket höga skadestÄnd att utkrÀvas efter 3,5 Är i fÀngelse som oskyldigt dömd. DessvÀrre Àr inte Ulf ensam, men hade tur som fick en journalist att titta nÀrmare pÄ hans fall. Ska det till en journalist som grÀver i fallet för att fÄ rÀttssystemet att fungera? Alla har inte den turen som "Ulf" hade.
Titta programmet och diskutera rÀttsrötan i incestmÄl som alltför ofta förekommer i vÄra domstolar.

2
Incest och andra sexuella övergrepp / Brottsbalken 6 kap §6
« skrivet: 23 september 2003, 23:10:39 PM »
6 §
Har nÄgon, i annat fall Àn som avses förut i kapitel, samlag med eget barn eller dess avkomling, döms för sexuellt umgÀnge med avkomling till fÀngelse i högst tvÄ Är. Den som, i annat fall Àn som avses förut i detta kapitel, har samlag med sitt helsyskon, döms för sexuellt umgÀnge med syskon till fÀngelse i högst ett Är.
Vad som sÀgs i denna paragraf gÀller inte den som förmÄtts till gÀrningen genom olaga tvÄng eller pÄ annat otillbörligt sÀtt.

3
Som svar pÄ ditt inlÀgg vill jag hÀnvisa till inlÀgget den 14 september 2003 med rubriken RÀttssystemet mÄste fungera i bÄda fallen.

4
Debatten om sexuella övergrepp och incest i detta forum bör innefatta mĂ„nga olika aspekter av Ă€mnet. Mediadebatten just nu handlar mycket om de barn som utnyttjas för videoinspelningar  av  perversa övergrepp pĂ„ barn, vilket förekommer i Sverige men företrĂ€desvis utnyttjas barn i fattiga lĂ€nder, vilket inte gör det mindre upprörande. Filmerna distribueras perversa mĂ€nniskor emellan pĂ„ bl a Internet. Ecpat och andra organisationer arbetar internationellt för att i görligaste mĂ„n störa och stoppa distributionen av filmerna.
NKMR har klargjort och gör det igen, att faktiska sexuella övergrepp pĂ„ barn förekommer och Ă€r inte en ny företeelse. Detta Ă€r helt oacceptabelt och den som utnyttjar barn sexuellt skall straffas/ vĂ„rdas för detta avvikande beteende. Hur hög siffran pĂ„ verkliga pedofiler som utnyttjar barn Ă€r finns dock  flera olika och motstridiga uppgifter om. Det brukar benĂ€mnas i media som ”mörkertalet Ă€r mycket stort.”.
NĂ€r vi lĂ€ser i tidningar om sexuella övergrepp mot barn, handlar artiklarna nĂ€stan uteslutande om en man som misstĂ€nks ha begĂ„tt denna handling. Den allmĂ€nna tron Ă€r att det enbart Ă€r mĂ€n som förgriper sig pĂ„ barn, sĂ„ Ă€r inte fallet. Vi har svĂ„rt att tĂ€nka tanken att en kvinna kan begĂ„ sexuella övergrepp mot ett barn – vem ska vi kunna lita pĂ„ om en mamma kan göra detta?   Vid en undersökning som gjorts vid Psykologiska Inst. I Stockholm framkom att vart tionde sexuellt övergrepp mot barn begicks av en kvinna. Ytterst fĂ„ kvinnor fĂ€lls i domstol för sexuella övergrepp mot barn och blir det en fĂ€llande dom fĂ„r kvinnorna korta fĂ€ngelsestraff om de fĂ€lls.( till skillnad mot mĂ€nnen som fĂ€lls). De vanligaste pĂ„följderna för kvinnor som begĂ„tt sexuella övergrepp Ă€r vĂ„rd, skyddstillsyn, villkorlig dom och böter. Vi har en oförmĂ„ga att se kvinnor som förövare och detta drabbar Ă€ven professionella inom rĂ€ttsvĂ€sendet, sociala myndigheter , BUP mm. Brittiska experter menar att andelen kvinnor som begĂ„tt sexuella övergrepp Ă€r 25 % av de anmĂ€lda eller utredda övergreppsmisstankarna mot barn.
Vi kan och fĂ„r inte blunda för att det förekommer falska anmĂ€lningar om sexuella övergrepp mot barn och dĂ„ pĂ„fallande ofta i en umgĂ€nges/ vĂ„rdnadstvist mellan förĂ€ldrarna. Det effektivaste vapnet en mamma kan anvĂ€nda sig av för utesluta pappan frĂ„n umgĂ€nge/ vĂ„rdnad av barnen Ă€r just en anmĂ€lan om misstĂ€nkt sexuellt övergrepp. Pappan avstĂ€ngs frĂ„n umgĂ€nge med barnet under utredningen eller fĂ„r trĂ€ffa barnet med kontaktman nĂ€rvarande. NĂ€r det handlar om en falsk anmĂ€lan innebĂ€r detta ett trauma och en mycket grov krĂ€nkning för bĂ„de pappan och barnet. Psykoterapeuten Börje Svensson vid RĂ€dda Barnen menar att det finns mammor som pĂ„ grund av egna problem Ă€r övertygade om att deras barn utsatts för sexuella övergrepp.  JustitierĂ„det Torkel  Gregow skrev i SvJt  bl a ” barn kan pĂ„verkas av andra i frĂ„ga om uppgifter betrĂ€ffande övergrepp , tex i fall förhör inte frĂ„n början har skett förutsĂ€ttningslöst. PĂ„verkan kan Ă€ven ske av andra förĂ€ldern tex i anledning av att det uppkommit en vĂ„rdnadstvist”.
Ett barn kan införliva en berĂ€ttelse som ett ”Ă€kta minne”. Detta har den amerikanske professorn Stephen Ceci visat. Man kan fĂ„ barn att berĂ€tta lĂ„nga, detaljerade historier om hĂ€ndelser som aldrig har intrĂ€ffat menar han. Vice riksĂ„klagren Catharina Bergqvist Levin uttalde i SvD 17/7 2002 att ”Barnets berĂ€ttelse kan inte hĂ€nga ensamt som en ballong, ytterligare bevisning krĂ€vs” angĂ„ende RÅ:s nya riktlinjer för polis och Ă„klagare som utreder brottmĂ„l gĂ€llande sexuella övergrepp pĂ„ barn.
Bo Severin fd rÄdman anser att vi saknar kunskap om att mÀnniskor Àr beredda att ljuga avsiktligt inför polis och domstol. SamhÀllet kommer om nÄgra Är att drabbas av stora skadestÄndskrav dÄ oskyldigt dömda begÀr ersÀttning för sitt lidande. I en del fall har barn manipulerats till oriktiga uppgifter. Vi mÄste lÀra oss mera pÄ detta omrÄde annars kommer vi inte att vÄga ingripa dÀr brott verkligen har skett.
Docenten i straffrĂ€tt Hans Gunnar Axberger skrev i en artikel i DN om problematiken i incestmĂ„l bl a ”Beviskraven i incestmĂ„l Ă€r alltför lĂ„ga och man löper dĂ€rför risken att döma oskyldiga.”  Enligt Axberger förekommer motsvarande lĂ„ga beviskrav inte i nĂ„gon annan brottskategori. Under 90-talet har alltför mĂ„nga och höga skadestĂ„nd betalts ut till mĂ€n efter friande dom i HD .Det Ă€r en katastrof att detta intrĂ€ffar. I mĂ„nga av fallen har mannens hela liv slagits i spillror och mĂ„nga av dessa mĂ€n har stora svĂ„righeter att Ă„tergĂ„ till ett normalt liv igen. Att som man bli falskt anklagad och kanske dömd för detta brott Ă€r en krĂ€nkning mot person och ett livslĂ„ngt mentalt lidande. Alkoholmissbruk, depressioner och sjĂ€lvmord följer i de falska anklagelsernas spĂ„r bland flera av dessa mĂ€n. Man Ă€r ”mĂ€rkt” pĂ„ flera sĂ€tt. Att se mannen som ett offer och inte förövare Ă€r absolut ingen orimlighet. En av mĂ€nnen i de falskt anklagades skara uttryckte det sĂ„ ” Tiden gĂ„r, men den lĂ€ker inte sĂ„ren”.
De ofta mycket bristfĂ€lliga utredningarna och förundersökningarna som  bedrivs inom sociala myndigheter, polis och Ă„klagare kan fĂ„ till följd att en skyldig förövare gĂ„r fri och det utsatta krĂ€nkta barnet inte fĂ„r upprĂ€ttelse genom en fĂ€llande dom för förövaren. Lika illa Ă€r det nĂ€r en oskyldigt anklagad man anhĂ„lls, hĂ€ktas och döms till fĂ€ngelse pĂ„ slarvigt och ensidigt gjorda utredningar och förundersökningar döms för ett brott han aldrig begĂ„tt pĂ„ svag eller ingen bevisning alls. Det strider mot rĂ€ttsprincipen att förundersökning ska bedrivas förutsĂ€ttningslöst, att det som talar till den anklagades förmĂ„n skall tas tillvara och att den anklagades skuld skall faststĂ€llas bortom allt rimligt tvivel i domstol.
Man kan inte diskutera i termer av att det Ă€r vĂ€rre för barnet att bli utsatt för övergrepp Ă€n det Ă€r för en man att bli oskyldigt anklagad för sexuella övergrepp. Det finns ingen motsĂ€ttning mellan dessa bĂ„da senarion – tragedin och traumat Ă€r lika stort i bĂ„da fallen för de inblandade.

5
Incest och andra sexuella övergrepp / Nu rÀcker det Cornelia och Natalia
« skrivet: 31 augusti 2003, 23:04:00 PM »
Debatten mellan Cornelia och Natalia har kommit att handla om olika tolkningar och definitioner inom psykologin, vilket i och för sig Àr intressant att diskutera. Rubriken i detta forum Àr dock Incest och andra sexuella övergrepp och önskvÀrt Àr dÀrför att föra en saklig diskussion om just detta. HÀrmed avslutas diskussionen mellan Cornelia och Natalia angÄende psykologins mÄnga olika skolor, tolkningar och definitioner. VÀlkomna med en saklig diskussion om Àmnet Incest och andra sexuella övergrepp.
Rigmor Persson

6
NKMR förnekar inte att det finns mÀn som begÄr sexuella övergrepp mot barn och de mÀnnen ska sjÀlvklart lagföras och straffas och fÄ adekvat vÄrd mot detta avvikande beteende.
IncestmĂ„l som lagförs i vĂ„ra domstolar i Sverige, dĂ€r den misstĂ€nkte förnekar gĂ€rningen pekar dock pĂ„ att alltför mĂ„nga misstĂ€nkta mĂ€n döms oskyldigt till fĂ€ngelse pĂ„ mycket lĂ„g eller ingen bevisning alls. Domstolarna frĂ„ngĂ„r i alltför mĂ„nga fall HD: s praxis. Det rĂ€cker med en anmĂ€lan om incest  frĂ„n modern (ofta vid en vĂ„rdnads/ umgĂ€ngesprocess) för att anhĂ„lla och hĂ€kta mannen. Mannens förnekande vĂ€ger mycket lĂ€tt i denna situation.
RĂ€ttsstaten Sverige har som mĂ„l att inte fĂ€lla en oskyldig för brott men i incestmĂ„l tycks detta intrĂ€ffa alltför ofta. Beviskraven i incestmĂ„l tycks i realiteten  vara mycket lĂ€gre Ă€n i andra brottmĂ„l. JustitierĂ„det Torkel Gregow skrev i en artikel i svensk Juristtidning 7-96 ” att de höga beviskrav som gĂ€ller i brottmĂ„l och frĂ€mst i frĂ„ga om grövre brott , bör tillĂ€mpas med strĂ€nghet i incestmĂ„len. Dessa mĂ„l krĂ€ver ofta ingĂ„ende bedömningar och nĂ€rmare övervĂ€gande om beviskravet Ă€r uppfyllt. Den domare som efter en sĂ„dan genomgĂ„ng anser att det finns nĂ„gon som helst tvekan om den Ă„talades skuld bör ogilla Ă„talet.”
Höga skadestĂ„nd har under 1990 och 2000 talet betalats ut av Svenska Staten till mĂ€n som dels suttit hĂ€ktade och frikĂ€nts eller dömts till fĂ€ngelse pĂ„ falska incestanmĂ€lningar och oskyldigt avtjĂ€nat ett straff. Processerna föregĂ„s av en undermĂ„lig, subjektiv och alltför snabb förundersökning som enbart bygger pĂ„ mĂ„lsĂ€gandens utsaga. Sociala myndigheter BUP -psykologer , poliser och Ă„klagare saknar i alltför mĂ„nga fall kompetens att utreda dessa anmĂ€lningar, dĂ„ man utreder efter hypotesen att ett övergrepp faktiskt Ă€gt rum, vilket fĂ„r till resultat att man inte kan skilja ut de falska anmĂ€lningarna frĂ„n de verkliga övergreppen.. Detta Ă€r förödande för bĂ„de barnet och den misstĂ€nkte. Den misstĂ€nkte (vid de falska anmĂ€lningarna)  fĂ„r ofta sitt liv totalt sönderslaget vare sig han döms eller frias.MĂ„nga kvinnor som anvĂ€nder sig av rĂ€ttssystemet för att skaffa fördelar i ex en vĂ„rdnadsprocess drivs av ett hĂ€mndmotiv mot mannen, lider av personlighetsstörningar eller för ekonomisk vinnings skull.
Hans Gunnar Axberger, docent i straffrĂ€tt och forskare vid BRÅ, kallar detta för en katastrof för rĂ€ttsvĂ€sendet. ”VĂ„rt rĂ€ttssystem bygger pĂ„ att inga oskyldiga döms” Enligt Hans Gunnar Axberger förekommer motsvarande lĂ„ga beviskrav inte i nĂ„gon annan brottskategori. Under 90 talet har HD tagit emot 40 resningsansökningar i mĂ„l om sexuella övergrepp mot barn.Minst fyra domar har rivits upp. ”Det Ă€r vĂ€ldigt mycket för ett system som Ă€r uppbyggt pĂ„ att aldrig döma oskyldiga. I vĂ„rt rĂ€ttsvĂ€sende kanske man skulle rĂ€kna med ett sĂ„dant hĂ€r fall per decennium eller ett per 25 Ă„r. HĂ€r har man fyra-fem fall pĂ„ kort tid som ser ganska likartade ut. Det Ă€r katastrofer att det intrĂ€ffar i rĂ€ttsvĂ€sendet. SĂ„ lĂ€nge vi bara tror kan vi inte döma en misstĂ€nkt.” (DN mars 1998)
” Den största hĂ€mnden – att falskt anklaga mannen för incest. För hĂ€mndlystna kvinnor Ă€r en falsk incestanmĂ€lan det mĂ€ktigaste av alla vapen,” sĂ€ger en av vĂ€rldens frĂ€msta incestexperter, den amerikanske professorn Richard A Gardner.  
Ann Christin Cederborg vid Lindköpings Universitet har gjort en undersökning av förhör med barn som misstÀnks ha blivit utsatta för sexuella övergrepp. Hon kom fram till att mer Àn hÀlften av frÄgorna var suggestiva och ledande. Detta anser hon Àr ett hot mot rÀttssÀkerheten. ( Ekot 5.30 991217) Redan pÄ detta stadie i utredningen kan misstankarna om incest peka i helt fel riktning för den misstÀnkte mannen.
I incestmÄl praktiseras en omvÀnd bevisbörda, dvs mannen ska bevisa att han inte begÄtt gÀrningen ( en omöjlighet) trots att det i andra brottmÄl Àr Äklagaren som har bevisbördan för att den misstÀnkte begÄtt brottet.
Det Ă€r mycket allvarligt nĂ€r de mĂ€nniskor som verkar inom socialtjĂ€nst, BUP, polis, Ă„klagarvĂ€sendet och domstolar i mĂ„nga fall Ă€r sĂ„ okunniga om mekanismerna bakom en falsk anmĂ€lan om sexuella övergrepp. Detta gynnar vare sig de verkligt utsatta barnen eller de barn som Ă€r inblandade i en falsk anmĂ€lan om incest. Det finns ingĂ„ende  forskning att tillgĂ„ pĂ„ detta omrĂ„de, det gĂ€ller bara för de mĂ€nniskor som arbetar med problematiken att utbilda sig inom omrĂ„det. Konsekvensen om rĂ€ttsstaten Sverige handlĂ€gger incestmĂ„l pĂ„ detta vis och hĂ€ktar och dömer oskyldiga mĂ€n till fĂ€ngelse , Ă€r att alltför mĂ„nga barn utsĂ€tts för förhör, krĂ€nkande lĂ€karundersökningar, psykologbehandlingar pĂ„ BUP  och förnekas att ha kontakt med sin pappa och detta oavsett om mannen befunnits skyldig eller inte. Blotta anklagelsen om incest rĂ€cker att skilja barnet frĂ„n fadern.Lagarna Ă€r till för att skydda barnet mot övergrepp av olika slag men vid falska anmĂ€lningar om incest utsĂ€tts barnet för mentala vĂ„ldtĂ€kter och krĂ€nks pĂ„ grövsta sĂ€tt av olika myndigheter.
Vi mĂ„ste inse att det finns kvinnor/ mödrar/ döttrar/ styvdöttrar som av olika anledningar och motiv  utnyttjar rĂ€ttssystemets hysteri nĂ€r det gĂ€ller sexuella övergrepp, som inte drar sig för att göra en falsk anmĂ€lan mot en man.

Rigmor Persson

7
Till Gisela

Jag tycker du Ă€r oerhört modig och klok som vill berĂ€tta din historia. Gisela , du har ingen skuld i det som hĂ€nt dig , du Ă€r ett offer för systemet och du fĂ„r inte ens tĂ€nka tanken att ta ditt liv , du Ă€r alltför vĂ€rdefull.  Att du berĂ€ttar kan hjĂ€lpa andra ungdomar som drabbas som du att bli starkare och modiga nog att protestera mot orĂ€ttfĂ€rdiga myndighetsbeslut. KĂ€mpa pĂ„ och ta tillbaka din rĂ€tt att bo med din familj igen. Jag tror absolut att du kommer att lyckas med att fĂ„ ditt LVU upphĂ€vt.

I rĂ€ttssamhĂ€llet Sverige vĂ€rnar vi om barnens bĂ€sta som det heter och för detta har vi inrĂ€ttat Sociala myndigheter som ska tillse detta. Vi vet genom undersökningar och uppmĂ€rksammade artiklar i media att mĂ„nga av dessa sk behandlingshem för LVU barn / ungdomar i flera fall drivs av personer som inte har den utbildning som borde krĂ€vas för att bedriva sĂ„dan verksamhet. Bara detta i sig Ă€r skrĂ€mmande.  En plats pĂ„ ett LVU hem för en ungdom kostar skattebetalarna ca 90.000 kr per mĂ„nad. En lukrativ verksamhet med andra ord.

Incest förekommer och har alltid förkommit och skall med alla medel bekĂ€mpas i ett civiliserat samhĂ€lle. Att det Ă€ven förekommer falska incestanklagelser som av olika anledningar anmĂ€ls, tycks inte ens föresvĂ€va sociala myndigheter mm. Är det, som i ditt fall , en nĂ€ra slĂ€kting som agerar ”hjĂ€lpare” gĂ€llande incestanklagelsen förstĂ€rks sanningshalten i anklagelsen oavsett det bakomliggande motivet för detta frĂ„n din slĂ€ktingens sida. Barn omhĂ€ndertas med stöd av LVU efter en anmĂ€lan av skolsköterska, daghemspersonal mm. Även i det fall Ă„klagaren har avskrivit brottsmisstanken dĂ€rför att det inte finns nĂ„got som styrker att nĂ„got brott begĂ„tts,  gĂ„r ofta socialassistenter och BUP psykologer vidare med vad de tror Ă€r sant och ett tvĂ„ngsomhĂ€ndertagande sker. Allt för barnets bĂ€sta. Utredningsmaterialet som inte rĂ€ckte att Ă„tala den misstĂ€nkte rĂ€cker till för lĂ€ns- kammar-och regeringsrĂ€tten i LVU mĂ„l. Familjen splittras, barnen rycks frĂ„n förĂ€ldrar och syskon. Allt för barnens bĂ€sta. Den misstĂ€nkte
( oftast pappan) som friats frÄn brottsmisstankar fÄr i mÄnga fall uppleva att hela hans familj slÄs sönder och splittras. BrottmÄlsprocessen ersÀtts av en administrativ process med LÀnsrÀtten som första instans.

Precis som du sĂ€ger Gisela kan kritik riktas mot sĂ€ttet att förhöra barn vid en anmĂ€lan om incest. Psykologen och fil dr. Lena Hellblom Sjögren har bl a skrivit om detta i sin bok”Hemligheter och Minnen” Barnet vill vara till lags, man stĂ€ller förvĂ€ntansfrĂ„gor och precis som du sĂ€ger, du vill bara att det ska ta slut med alla frĂ„gor och fĂ„ Ă„ka hem till dina förĂ€ldrar. UtsĂ€tts barnet dessutom för hotet att inte fĂ„ trĂ€ffa sina förĂ€ldrar om barnet inte avger det ”rĂ€tta”  svaret (i ditt fall inövade ) Ă€r det inte mindre Ă€n psykisk tortyr och en mental vĂ„ldtĂ€kt pĂ„ barnet. I det lĂ€get sĂ€ger ett barn precis vad som förvĂ€ntas av det för att slippa ifrĂ„n hela situationen.

Rudolf Schlaug numera pensionerad psykiater skrev i en artikel 1992:
”De sĂ„ kallade experterna pĂ„stĂ„r att man alltid ska tro pĂ„ barnens berĂ€ttelser om sexövergrepp. Men i sjĂ€lva verket Ă€r det ett antal oseriösa socialarbetare, barnpsykologer, barnpsykiatrer och polisinspektörer som fejkar förhör med barnen och pressar fram bekĂ€nnelser ur dem”
Förhörsmetoderna tycks vara desamma i dag 11 Är senare.

Du skriver att nĂ€r du berĂ€ttar för andra om ditt helvete sĂ„ vill dom inte förstĂ„ och framför allt inte tro att detta förekommer i  rĂ€ttsstaten Sverige. Just dĂ€rför Ă€r det sĂ„ viktigt med sĂ„dana modiga och kloka ungdomar som du som kan berĂ€tta om sin situation. NKMR:s diskussionsforum kom till för att ge röst Ă„t alla de mĂ€nniskor som  far illa av orĂ€ttfĂ€rdiga myndighetsbeslut och förhoppningsvis fĂ„ en förĂ€ndring till stĂ„nd. För att förĂ€ndra ett ickefungerande system mĂ„ste det ventileras och pĂ„talas om och om igen,  inte gömmas undan och glömmas bort.
Lycka till och hoppas att du kÀmpar vidare. Vi Àr mÄnga som stöder och tÀnker pÄ dig och följer din modiga kamp att fÄ förenas med din familj.

Rigmor Persson

8
En anmÀlan till polisen om ett misstÀnkt sexuellt övergrepp pÄ ett barn sker oftast av sociala myndigheter och har i de flesta fall initierats av daghemmet, skolsköterskan, kurator mm. Under 90-talet har pÄfallande mÄnga anmÀlningar skett av modern vid en separation mellan förÀldrarna och dÄ i samband med en umgÀnges/vÄrdnadstvist dem emellan. Ett annat senario Àr styvfÀder som anmÀls av sin styvdotter/son för övergrepp pÄ sin sambos barn.
En anmÀlan till polisen mÄste alltid utredas. Barnet förhörs och videofilmas i mÄnga fall flera gÄnger. Det finns sannolikt kompetenta poliser utbildade att hÄlla förhör med barn men alltför mÄnga förhör pekar pÄ att barnet utsÀtts för ledande förvÀntansfrÄgor. Barn vill vara till lags och kÀnner av vilket svar som förvÀntas av dem. LÀs Lena Hellblom Sjögrens bok Hemligheter och Minnen och Pelle Svenssons bok HÀxprocesser mot mÀn.
Eftersom sexuella övergrepp mot barn Àr ett sÄ vidrigt brott blir det ocksÄ mycket laddat nÀr en sÄdan anmÀlan sker. Just av den anledningen Àr det sÄ viktigt att förhöret med barnet sker förutsÀttningslöst, objektivt och med förnuft och logik. Den misstÀnkte Àr just bara misstÀnkt, inte befunnen skyldig, men redan bara anmÀlan i sig föranleder troligen mÄnga poliser och Äklagare att betrakta den misstÀnkte som skyldig redan pÄ detta stadium och sjÀlvfallet styr detta förhören med barnet. Möjligheten att anmÀla polisen till JO finns om man anser att fel begÄtts i tjÀnsteutövningen. I regel avskrivs dessa anmÀlningar av JO. NÄgon anmÀlan i den meningen att det senare visar sig att nÄgot brott inte gÄr att styrka och barnet sÄ att sÀga utsatts för flera förhör i "onödan" faller pÄ det faktum att polisen mÄste utreda en anmÀlan om brott.
Tragiken Àr att mÄnga av anmÀlningarna om sexuella övergrepp Àr falska och barnet utsÀtts dÄ för en "mental vÄldtÀkt" vid förhöret, vilket sjÀlvklart kan Äsamka barnet stor skada. Detta faktum hindrar dock inte flera mödrar att göra en falsk anmÀlan om sexuella övergrepp vid en separation eftersom detta Àr det starkaste av alla vapen mot fadern för att fÄ ensam vÄrdnad om barnen. Ett par mÀn har under Äret begÄtt sjÀlvmord pÄ grund av falska anmÀlningar, men vid sidan om mannen Àr barnet den stora förloraren.

Rigmor Persson

Sidor: [1]