Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Alina

Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 19
31
1.
2014-07-31
http://mobil.dn.se/debatt/det-ar-inte-kommunernas-ansvar-att-forebygga-brott/
”Det är inte kommunernas ansvar att förebygga brott”

Publicerad 2014-07-25 16:15

REPLIK. Generalsekreteraren för stiftelsen Tryggare Sverige, Magnus Lindgren, hävdar (DN debatt 24/7) att den pågående omorganisationen av den statliga polisen inte kommer att lösa problemen med kommunernas oförmåga att förebygga brott.

Han har både rätt och fel. Rätt, därför att avskaffandet av den nuvarande uppdelade polismyndigheten till en enda nationell myndighet, trots påståenden om motsatsen, inte kommer att få avsett lokalt genomslag. Fel, därför att det inte är kommunernas ansvar att förebygga brott. Det är Polisens.

Svensk polis, som till numerären aldrig varit större än i dag, är ett svart hål i vilket det öses miljarder men ger ifrån sig mycket lite i form av trygghet och uppklarande av brott. Det finns många utomordentligt duktiga enskilda poliser men någonstans i ledningsstrukturer och rutiner  jämte  polisfackliga ambitioner) går systemet i baklås. Mina erfarenheter från USA, Frankrike och Storbritannien ger mig god grund till att påstå, att de svenska medborgarna i den jämförelsen har den sämsta Polisen. Och jag fruktar att den pågående gigantiska omorganisationen inte är lösningen. I stället kommer det ofrånkomliga kaos, som varje stor omorganisation skapar, ge Polisen ursäkter för år framöver att leverera ännu mindre- till ännu högre kostnad.

Lösningen på lokal trygghet i brottsbekämpning och brottsprevention heter istället en reellt lokalpolitiskt styrd polis. Ge de kommuner som vill en möjlighet att upprätta en egen poliskår.  Förslaget finns utvecklat i min rapport "Polis i kris-har kommunerna kraften?" (Timbro). Framgångarna i New York på 1990-talet, till vilka det ofta hänvisas i svensk debatt, hade mindre med antal poliser att göra och mer med att det var borgmästaren som var politiskt ansvarig gentemot invånarna för trygghet och brottsbekämpning. Så borde det också vara hos oss.

Krister Thelin, domare och statssekreterare i Justitiedepartementet 1991–1994

Läs mer:
”Kommunerna klarar inte brottsförebyggande arbetet”
”Kan offentlig trygghet privatiseras?”
Dela  

2.
2013-09-23

http://www.expressen.se/kvp/ex-polischefen-har-funnits-redan-2005/

Ex-polischefen: Har funnits redan 2005
 
Här började polisen kartlägga romerna| 06:22

 
FN-kritik mot Sveriges romerpolitik| 03:18

 
Reinfeldt om polisens register över romer| 01:35

 
Nytt register över romer hos polisen| 01:11

 
Karin Olsson: "Rena rama Jönssonligan, klädd i brunt"| 23 sep

 
Polisen: Inget register baserat på etnicitet| 23 sep

 
Romerna kartlades med verktyg för kriminella nätverk| 23 sep

 
Nu ska registret utredas: "Riktigt illa"| 23 sep

 
Sara registrerades när hon var tre månader| 23 sep

 
Soraya Post: Det är en rättsskandal| 23 sep

 
Europas mest utsatta minoritet| 23 sep

 
"Det är fullständigt, fullständigt ofattbart"| 23 sep

 
Maria Leissner: Det är sanslöst, totalt illegalt| 23 sep

 
Tusentals romer kartläggs av polisen| 23 sep

 
"Det här är hemskt, helt fruktansvärt"| 23 sep
En pensionerad spaningschef inom polisen i Lund berättar att han var med och skapade Skånepolisens register över tusentals svenska romer.

Han menar att registret funnits redan 2005 och att skatteverket kände till det.

– Ingen av cheferna sa att detta var något vi inte fick syssla med, säger han till Aftonbladet.
 

I går avslöjade Dagens Nyheter att Skånepolisen haft ett olagligt register där över 4000 romer registrerats. Många är barn och i registret finns personer som levde på 1800-talet listade.

Polisen sa vid en presskonferens i går att registret skapades 2011, men enligt en pensionerad polischef i Lund som Aftonbladet pratat med så ska registret ha skapats 2005 i samband med att polisen börjat kartlägga romer.

– Att det bara skulle funnits ett par år är en superlögn från polisledningen, säger han till Aftonbladet och berättar att han var den som tog initiativ till registret och att polisledningen visste vad som pågick.

Även skatteverket ska ha känt till registret.

– Vi får undersöka saken ­vidare under ­tis­dagen, säger Charlotte Nilsson på Skatte­verkets pressjour, till Aftonbladet.

Reinfeldt har reagerat

Flera rättsexperter och politiker har reagerat kraftigt på Dagens Nyheters avslöjande och menar att det strider mot flera lagar.

– Diskriminering är inte tillåtet i svensk lagstiftning. Jag förstår att det är många människor som ställer sig frågande inför detta, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Expressen.
.
Av Stina Loman Av Stina Loman
 stina.loman@expressen.se


2.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17527380.ab
Polisen: ”Jag är inte förvånad”

Poliser som kallar folk "apejävel" och "blattajävlar".

Poliser som använder namn som "Neger Niggersson" i intern utbildningsmaterial.

Och nu skakas Skånepolisen av ännu en rasistskandal med sitt "rom-register".

– Jag blir inte förvånad, men förtvivlad, säger Jeanette Larsson, polis i Malmö som utbildat sina kollegor i värdegrundsfrågor.
<a href="http://www.coveritlive.com/mobile.php/option=com_mobile/task=viewaltcast/altcast_code=84784f2e3b"></a>  

Jeanette Larsson har arbetat som polis i Skåne sedan 1989. Mellan 2008 och 2012 har hon föreläst för sina kollegor om hatbrott, värdegrundsfrågor och mänskliga rättigheter.

– Tyvärr är ju dessa frågor inte polisens starka sida, säger hon när Aftonbladet träffar henne på ett fik i centrala Malmö.

Hon berättar att hon blev förtvivlad när hon hörde om DN:s avslöjande om ett "romregister".

– För mig är det ett fullständigt olagligt om det inte finns brott i botten.

Är öppet gay

Normpolisen är fortfarande vit, medelålders, heterosexuell man, berättar Jeanette. Och det är där grundproblemet ligger.

– Hur många romer umgås den här normpersonen med? Noll, gissar jag. Och när möter man romer då? Jo i kriminaliteten. Hade polisen haft en rom anställd eller hade ett aktivt arbete med romska föreningar hade man skaffat sig mer kunskap om gruppen, säger hon.

Jeanette Larsson är öppet gay. Hon har själv blivit utsatt för hatbrott när en kollega, i tron om att hon inte hörde honom, sa att "homosexuella är en cancersvulst på samhället" för några år sedan. Hon gick till en av de högsta cheferna inom Skånepolisen.

– Hennes reaktion var "skit i det, gå hem och fira semester".

Hennes kollega fick ett samtal som straff. Och det är där problemets kärna ligger; att ledningen inte tar hatbrotten på allvar. De enskilda poliser är inte rasister, men ledningen är konservativ, som gör "brandkårsutryckningar istället för långsiktiga satsningar", menar Jeanette Larsson.

– Hur man kan man förvänta sig att den enskilde polismannen på gatan ska vara bättre än de signalerna som ledningen sänder ut?

"Skåne sticker ut"

Under de senaste åren har Skånepolisen skakats av flera liknande skandaler. Jeanette själv nominerades till "Svenska hjältar" i Aftonbladet när hon 2008 sa ifrån efter ett 50-tal kollegor gjorde sig lustiga över att en transperson hade tagit livet av sig. Hon slog också larm när polisen använde sig av namn Neger Niggersson och Oskar Neger i sin interna utbildningsmaterial 2009.

– Då blev jag en illojal medarbetare som gick ut i medierna.  För mig är det helt obegripligt att ingen annan reagerade.

I samband med kravallerna i Rosengård i slutet av 2008 filmades några skånska polismän som talade om "apejävlar och blattejävlar". Också en händelse som fick stor uppmärksamhet.

– När jag träffar kollegor ute i landet säger dem att Skåne sticker ut. Vi jobbar i Malmö som är en internationell stad. Här om någonstans måste vi ha koll på värderingar och attityder, säger Jeanette Larsson.

"Prata inte med media"

Hennes arbete och utbildningsinsatser togs positivt emot av kollegorna, berättar hon. Men cheferna var inte lika glada. Efter ett lönesamtal förra året fick hon nog.

Jeanette Larsson hoppades på den högsta höjningen med tanke på allting som hon hade gjort. Men hon fick istället den lägsta, med motiveringen att hon bedömdes utifrån sin grundtjänst.

– Det var ett sätt att sätta mig på plats och säga "håll käften, prata inte med media". Jag gick hem och kom aldrig tillbaka.

Hon är formellt anställd hos polisen, men är tjänstledig. Nu driver hon företaget Carpe Courage där hon föreläser om civilkurage bland annat. Om eller när hon kommer tillbaka är oklart.

 – Jag känner inte att jag kan jobba i en organisation om mina värderingar inte stämmer överens med mina arbetsledares, säger hon.
 Kenan Habul  
 
2.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17529576.abPoliskälla: ”Registret blev en lekstuga”

”Behövs inga inloggningsuppgifter till servern” – Experten: ”Ett skämt”


MALMÖ. Skånepolisens hemliga dataserver X skulle innehålla känsliga uppgifter som bara ett fåtal inom kriminalunderättelsetjänsten (KUT) kunde komma åt.

I servern finns bland annat namnen på drygt 4 000 romer – men inga inloggningsuppgifter behövs och det går inte att se vem som har varit inne i den hemliga mappen.

– Istället blev det KUT:s lekstuga, berättar en poliskälla.


”Kringresande” kallas den mapp där Skånepolisen samlat namnen på tusentals romer, många av dem små barn.

– Jag vet inte varför man valt just det namnet, för det kan ju ge vissa associationer, säger länskriminalens biträdande chef Petra Stenkula. Men jag förutsätter att det rör sig om kringresande som begår brott.

Kallar det ”analysfil”

Polisen vägrar kalla registreringen för ett register, man hävdar istället att det handlar om en ”analysfil”.

Bakgrunden är att man 2009 hade problem med två kriminella grupperingar i Lund.

– Vi kartlade de här båda grupperingarna, förklarar Thomas Nilsson chef för polisen i Mellersta Skåne. Det handlade bland annat om att se om de dök upp på andra platser i landet och om det kunde väntas fler problem. Vi hade kontroll över deras kontaktnät.

– Väldigt många av dessa var av romskt ursprung, medger han.

Andra uppgifter säger att det enbart handlade om romer.

Den aktuella ”analysfilen” hamnade i den hemliga X-servern hos polisen.

– I den finns en mängd underrättelsematerial som samlats in, berättar Petra Stenkula.

”Har spridits”

Enligt polisen kan det till exempel handla om mc-brottslighet och annan grov brottslighet

– Det är ett fåtal personer som har behörighet att gå in i detta sekretessbelagda material. Förutom personalen på KUT:en kan det vara utredare och spaningspersonal. Detta är ett verktyg mot kriminell verksamhet.

Hur många som har behörighet vill hon inte svara på. Men uppgifter till Aftonbladet uppger att en mängd anställda har tillgång till uppgifterna. Källor uppger också att materialet spridits till andra polisdistrikt och till enskilda polismäns bekanta.

– Vi har fått uppgifter om att detta skickats ut via mejl, bekräftar Petra Stenkula. Det är i så fall utanför regelverket, så får inte sekretessbelagt material hanteras. Detta kommer att utredas.

– Det får inte vara så att dessa uppgifter kan skickas runt lite hur som helst. Vi har lagt ett stort ansvar på enskilda medarbetare och utgår från att reglerna följs. Om det inte är så får vi lägga in fler kontrollpunkter.

Ingen inloggning krävs

Med det system som hittills gällt kan man inte ens gå in och se vilka som varit inne i den hemliga mappen. Inga inloggningsuppgifter behövs.

X-servern kom, enligt en poliskälla, till för att man skulle lagra bilder från barnporrutredningar så att endast ett fåtal skulle komma åt dessa.

– Den har svällt rejält, uppger källan. Idag gömmer den lite av varje och har blivit rena lekstugan för personalen på kriminalunderättelsetjänsten. Här kan man sitta och plocka fram namn på folk lite hur som helst – och sprida uppgifterna till andra.

Lars Förstell, informationschef på Skånepolisen, har svårt att tro att de hemliga registren har blivit en lekstuga för enskilda poliser.

– Jag tror att man istället fokusera på sin uppgift att lösa brottslighet, säger han. Då har man inte tid att leka och syssla med annat.

Experten: ”Ett skämt”


Och enligt Tomas Djurling, säkerhetskonsult och it-säkerhetsexpert, är det ”skrämmande” om det inte behövs inloggningsuppgifter till dataservern.

– Det är närmast att betrakta som ett skämt ur en säkerhetssynpunkt. Om man inte behöver inlogg så finns det inget skydd. Jag vet inte exakt hur många poliser som arbetar i Sverige, men potentiellt så kan ju alla ha tillgång till den i så fall, säger han.

Han menar också att det borde finnas möjlighet att kunna ta reda på vem som har varit inne i mappen.

– Annars finns det ingen som helst möjlighet till spårning. En av de viktigaste hörnstenarna i säkerhet är att kunna se vem som har varit där och vem som har gjort vad. Det är grunden i säkerhet, säger Tomas Djurling.
Pelle Tagesson  
Emmelie Wallroth  

3.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/hundratals-romer-i-nytt-register/

Hundratals romer i nytt register

Publicerad i dag 01:04
Senaste nytt
Ex-polis: Jag skapade registret över romer
Reinfeldt: Förstår om romer känner sig utpekade
Polis: ”Foton på romer lades i särskilda lådor”
Polisen: Inga uppgifter om etnicitet
”Både olagligt och ineffektivt”
Överåklagare: Finns anledning att misstänka brott
”Vi tar det här på största allvar”
DO utreder registrering
Rikspolischefen: Det gör mig förbannad
Ullenhag : Det här skadar hela staten
JK kan väcka åtal om tjänstefel
Intern polisutredning kan bli aktuell
Registrerade romer kan få skadestånd
Avancerad mjukvara driver polisens register

I måndags avslöjade DN svenska polisens olagliga romska kartläggning av 4 029 personer, av vilka över tusen är barn.

Nu kan vi visa att polisen har ytterligare ett omfattande register över romer. 997 människor finns i detta andra register.

En av de registrerade är Soraya Post från Göteborg, människorättsaktivist och sakkunnig i Europarådet om romska frågor.

DN kan också berätta att Skånepolisen redan 1998 hade ett register över ”zigenare”.

Först förnekade Skånepolisen helt att myndigheten hade ett register över tusentals romer, inklusive över tusen barn.

– Det finns inget sådant register, sade presstalesmannen Lars Förstell tidigtpå måndagsmorgonen.
 
Sedan bekräftade polisen att registret fanns – men valde att kalla det en ”analysfil” istället. Myndigheten lade locket på och hade interna krismöten.

– Vi jobbar just nu på en beskrivning och förklaring till det här så man inte känner sig så illa till mods som man annars skulle göra, sade Lars Förstell till DN.

Klockan 15.30 hade polisen jobbat klart med det. Tre skånska polischefer sa att de ”kände starkt obehag” inför att så många barn registrerats. De förnekade all kännedom om registret och pekade ut de anställda vid kriminalunderrättelsetjänsten i Lund som ansvariga för kartläggningen.

När DN frågade om något tyder på att polisen har fler liknande register svarade Petra Stenkula, biträdande chef för länskriminalen:

– Nej.

Rikspolischef Bengt Svenson sa:

– Jag tror och hoppas vid min gud att det här är det enda registret av den här karaktären.

Nu kan DN berätta att Skånepolisen har ytterligare ett stort register med totalt 997 personer, i alla åldrar och bosatta över hela landet. Förutom enstaka namn som även är registrerade i det stora ”Total”-registret som DN beskrev igår, så rör det sig om andra människor som registrerats. Den överväldigande majoriteten har romska namn.

Precis som ”Total” ligger register nummer två i den mapp i Skånepolisens datasystem som döpts till ”Kringresande”.

Även i det andra registret är många av de kartlagda barn. 106 av dem är under tio år. De yngsta är två år.

Deras personnummer, adresser och släktband är noga bokförda. De äldsta registrerade föddes i slutet på 1800-talet eller början på 1900-talet och har hunnit dö. Till skillnad från ”Total”, som gjorts i det dyra och avancerade IBM-programmet Analyst’s Notebook (se faktaruta), är register nummer två gjort i datorprogrammet Excel.

Registret visar inte kriminalitet, utan är liksom ”Total” en kartläggning av släktband.

De skånska polischeferna sade vid presskonferensen på måndagen att massregistreringen av romer var kopplad till en brottsutredning om grov misshandel. De kunde inte svara på hur det gått med utredningen, om den lett till åtal eller lagts ned.

Länspolismästare Klas Johansson hade svårt att ge en bra förklaring till varför små barn och döda människor registreras i stor skala vid myndigheten. Han och hans polischefskollega Petra Stenkula förnekade bestämt att det skulle handla om registrering på etnisk grund.

– Jag vet inte varför de valt beteckningen ”Kringresande” på mappen. Det kan ju ge vissa associationer. Jag förutsätter att det rör sig om kringresande som begår brott, sade Petra Stenkula.

Det finns en lång tradition inom den svenska polisen att sortera och registrera romer. I en annan artikel på detta uppslag berättar polisen Jeanette Larsson om de lådor av foton på misstänkta märkta ”Z” eller ”Zigenare” som fanns i Malmö på 1990-talet.

För Sydsvenskan medgav polisen i Skåne 1998 att de hade ett register över ”zigenare”, som man uttryckte sig på den tiden.

– Det är inte officiellt, utan fungerar som ett arbetsredskap, sade en kriminalinspektör om det romska registret till Sydsvenskan då, 1998.

Kriminalinspektören som registrerade romer har avlidit sedan dess. Han ingick i en grupp utredare som ägnade sig åt vad som kallades ”zigensk brottslighet”. Den nu avlidne kriminalinspektören berättade för Sydsvenskan att han och hans kolleger även förde statistik över andra grupper som ansågs ”brottsbenägna”.

– De är zigenare, jugoslaver, polacker och araber, sade kriminalinspektören som även för Sydsvenskan hävdade att ”alla zigenare känner varandra oavsett nationalitet”.

57-åriga Soraya Post från Göteborg är en internationellt erkänd expert på frågor som rör mänskliga rättigheter, och anställd som människorättsstrateg av Västra Götalandsregionen.

Tårarna kommer när DN berättar för Soraya Post att hon är en av de 997 personerna som registrerats i det andra registret.

– Jag är född här. Det är mitt land, det här. Jag är helt ostraffad och har till och med föreläst för polisen om mänskliga rättigheter! Det som polisen har gjort är ovärdigt ett demokratiskt samhälle, säger Soraya Post.

Hon påminner om att Sverige och många andra länder fördömt Italiens Silvio Berlusconi och Frankrikes Nicolas Sarkozy för deras brutala särbehandling av romer.

– Nu kan man inte skylla på Sarkozy eller Berlusconi eller Ungern längre. Det här är inte ”där borta” – det är här. En svensk myndighet som ska ge medborgarna trygghet har registrerat oss!

Soraya Post tänker anmäla den svenska polisen för att de har registrerat henne.

 Niklas Orrenius

 niklas.orrenius@dn.se

32
Uppfostran av barn och ungdomar / Göteborg. Pedofil idrottsledare.
« skrivet: 23 september 2013, 16:27:49 PM »
1.
2014-02-24
Snippan visades på skola – på lovet
Caroline Falkholts omtalade konstverk Övermålning har varit täckt sen den skapades. Men när alla barn gått på sportlov avtäcktes snippmålningen.
– Personalen var nyfiken, säger rektorn Harke Steenbergen.
    Dela   
    Tweeta


Hösten 2013 fick Caroline Falkholt i uppdrag att dekorera en högstadieskolas vägg i Nyköping. Grafittikonstnären skrev en massa grova ord på väggen och målade sedan över orden med en gigantisk, färgglad snippa.
Kommunen tyckte att det var olämpligt att en snippa skulle synas i skolmiljön och sedan dess har målningen varit övertäckt.
Men i går, när alla elever hade gått på sportlov, avtäcktes snippan för skolans personal.
– Den var avtäckt under några timmar ja. Vi hade en studiedag där inga elever var närvarande. Personalen var nyfiken och vi ville undersöka om det finns någon som inte kan vara i skolan på grund av målningen, säger rektorn Harke Steenbergen.
Ingen hade problem med snippan
Skolan som målningen finns på är nybyggd och målningen har varit övertäckt sedan invigningen i augusti. Innan måndagen hade nästan ingen i personalen sett målningen. Nu fick de svara på en fråga om de skulle ha problem med att vistas på skolan om snippan syntes.
– Alla i personalen svarade nej, säger Harke Steenbergen.
Skolledningen har många diskussioner med elevrådet som nu ska fortsätta. Om ingen elev eller personal har problem med att vistas på skolan när målningen syns så kan det bli så att målningen avtäcks.
– Men det krävs bara att en enda elev inte kan vistas på skolan för att vi måste göra oss av med den.
Har skapat bra debatter
Övermålning har enligt Steenbergen skapat många och bra debatter om konst på skolan. Trots att nästan ingen har sett konstverket annat än på bild i media.
– Vi har fått mycket att diskutera. Vad är konst? Vad är provokativ konst? Vad är lämpligt?
Steenbergen själv gillar konstverket och om ingen tar illa upp av det så ser han gärna att målningen är synlig.
– Den är fin, budskapet är ännu finare. Men jag vet inte om den är lämplig på en skola. Elevernas bästa kommer alltid först, om någon inte kan vara på skolan på grund av målningen så får vi ta det därifrån, säger han.
Nyköping Konst
 Jon Demred
24 februari 2015  11:40

2.
2014-11-18
http://www.expressen.se/gt/larare-kallade-eleven-otrevlig-och-elakast/
Lärare kallade eleven "otrevlig och elakast"

En lärare ska ha kallat eleven för "den otrevligaste och elakaste ungen" i ett mejl. Eleven ska också ha slagits och sparkats av andra elever och en elev sa ha sagt till honom att "han skulle hjälpa honom att dö". OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Den synskadade eleven blev sparkad och slagen i skolan – men Göteborgs kommun ansåg inte att han utsattes för kränkande behandling.
I ett mejl kallar också en lärare eleven för den "otrevligaste och elakaste ungen".
Nu kräver Skolinspektionen att de två skolorna vidtar en rad åtgärder.
Dela
Tweeta
Mejla

I början av augusti i fjol skickades en anmälan in till Skolinspektionen, det var en förälder till en elev som berättade att hennes son blivit utsatt för kränkande behandling och att skolorna som sonen gått på dessutom inte tillgodosett hans stödbehov.
Eleven har en synskada och har därför behov av extra stöd och tillsyn och i anmälan listar föräldern upp flera gånger då skolan brustit. Men framför allt radas kränkningar upp som eleven utsatts för.
Bland annat ska en lärare ha kallat honom för "den otrevligaste och elakaste ungen" i ett mejl. Eleven ska också ha slagits och sparkats av andra elever och en elev sa ha sagt till honom att "han skulle hjälpa honom att dö".
Skolorna nekar
Eleven ska också ha hotats med kniv på en av skolorna och en annan gång ska en lärare ha kontaktat hans mamma då han visat ovilja att till en läxa i matematik – läraren hade glömt bort att eleven inte ser.
De båda skolorna menade dock att eleven inte blivit utsatt för kränkande behandling, vare sig av lärare eller av andra elever. De ser heller inte de brister i skolans tillsynsansvar eller att eleven inte fått de stödinsatser som han behövt.
Men Skolinspektionen ser brister i hanteringen av eleven och förelägger Göteborgs kommun, som står ansvarig för skolorna, att skolorna innan den 15 december ska vidta en rad åtgärder. Bland annat ska skolorna skyndsamt utreda omständigheterna kring kränkningar, se till att åtgärdsprogram utarbetas för eleven och säkerställa tillsynen.
Av Maya Dahlén Persson
Publicerad 18 nov 2014 12:25
Dela
10
Tweeta
5
Till GT:s startsida
2.
2014-08
http://www.expressen.se/kvallsposten/2-aring-misstanks-ha-valdtagits-pa-forskola/
Start
Nöje
Sport
TV
2-åring misstänks ha våldtagits på förskola

OBS. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och har inget med händelsen att göra.  Foto: Andreas Öberg
MALMÖ. Åklagare har inlett en förundersökning om ett misstänkt fall av våldtäkt på en förskola i Malmö.
En man i 20-årsåldern utpekas i polisanmälan och ska förhöras under förmiddagen.
Offret, en 2-årig pojke, ska ha utsatts för både våldtäkt och misshandel i underlivet när han varit ensam med mannen på sin förskola. Övergreppen misstänks ha skett vid flera tillfällen.
Dela
Tweeta
Mejla
Det var pojkens pappa som gjorde polisanmälan till Malmöpolisens kriminaljour. Han ringde dit efter att sonen berättat om vad som hänt på den kommunala förskola han vistats på fram till sommaren.
– Vi märkte att han inte ville gå till dagis före sommaren. Han grät och var ledsen när vi skulle lämna honom. Vi förstod då inte varför, säger pappan.
Föräldrarna hade samtidigt reagerat över att förskolan hade en hög andel unga vikarier som tilläts vara helt ensamma på pojkens avdelning utan stöd eller tillsyn av äldre och mer erfarna kolleger.
– Jag reagerade på att det ibland kunde vara unga vikarierande killar som mötte oss på morgonen samtidigt som det kunde finnas fast anställda personal på en annan avdelning, säger pappan.
"Gjorde ont"
Eftersom familjen flyttat blev det naturligt för pojken att efter sommaren byta till ett annat dagis. Det var i samband med att han började där som föräldrarna för första gången fick veta vad pojken upplevt.
– Han beskrev bland annat hur den här unge vikarien skulle ha tagit på hans könsorgan på ett sådant sätt att det gjorde ont, säger pappan.
Övergreppen ska ha skett vid flera tillfällen. Vikarien ska enligt uppgifter till Kvällsposten ha arbetat på förskolan i cirka fyra månader och även varit på flera avdelningar.
Utredningen görs av Malmöpolisens familjevåldssektion.
När den misstänkte mannen i dag på förmiddagen fick en offentlig försvarare hade brottsrubriceringen ändrats från sexuellt ofredande till våldtäkt och sexuellt ofredande under våren och sommaren 2014.
För pojkens föräldrar är det en lättnad att åklagare och polis agerat snabbt.
– Vår son trivs bra på det nya dagiset och vi har varit försiktiga med att prata om det som hänt. Jag har sagt till honom att vi gjort en polisanmälan och det tyckte han var bra, säger pappan.
Pappan kritisk
Föräldrarna har fått stöd av en kristerapuet som gett dem råd om hur de ska agera för att stötta sin son så bra som möjligt.
– Vi har fått rådet att prata om det som hänt om han tar upp det själv men annars ska vi försöka vara precis som vanligt, säger pappan
Pappan är dock mycket kritisk till hur det fungerat på pojkens gamla förskola.
– På vår sons nya dagis är man noga med att unga manliga vikarier inte är ensamma med barnen. Det är inte för att man är misstänksamma mot dem utan ett sätt att skydda dem mot den här typen av misstankar men också för att skydda barnen. Det tycker jag är bra, säger pappan.
Förskolans ledning har informerats av polisen att man utreder ett misstänkt sexbrott mot barn på förskolan.
Kammaråklagaren Daniel Svensson som leder förundersökningen vill i dagsläget inte ge några kommentarer. Men i en skrivelse till tingsrätten skriver han att ärendet är brådskande och att den misstänkte mannen ska förhöras i dag på förmiddagen.
Av Micke Ölander
Publicerad 15 aug 2014 12:27
467
Dela
5
Tweeta

3.

Publicerad 2013-09-19

Skriv ut

Tipsa en vän

Granskning


Stadsdelen anlitar kriminella för att jobba med unga


Granskning: Stadsdelens arbete med unga

Minst två aktivt kriminella personer har fått uppdrag av stadsdelen att jobba med ungdomar.
 En av personerna är, enligt polisen, en av de tongivande tungt kriminella i hela Järva.
 - De legitimerar egentligen rekryteringen till kriminella gäng, säger föräldern Hagi Farah.

 

Minst två aktivt kriminella personer har fått uppdrag av stadsdelen att jobba med ungdomar.

En av personerna är, enligt polisen, en av de tongivande tungt kriminella i hela Järva.

- De legitimerar egentligen rekryteringen till kriminella gäng, säger föräldern Hagi Farah.

 ”Samarbete i världsklass för ungdomars trygghet och framtidstro.”

Det är den uttalade visionen i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning när det gäller arbetet med ungdomar.

Men en granskning som Norra Sidan har gjort visar att stadsdelen anlitar personer med pågående kriminalitet för att jobba med ungdomar och barn.

Bland brotten finns bland annat narkotikabrott, rån, våld mot tjänsteman och olovlig körning.

En av personerna är en man i tjugoårsåldern. I januari 2013 fick han sin senaste dom. Samma månad förlängde stadsdelen hans uppdrag som kontaktperson.

Uppdraget som kontaktperson får man genom socialtjänsten. Enligt socialtjänstlagen är kommunen skyldig att ge stöd och skydd till barn och unga som riskerar att fara illa.

Tanken är att barn som saknar ordnade familjeförhållanden, ska få stöd i vardagslivet av en vuxen kontaktperson.

Men vår granskning visar att personen som jobbat som kontaktperson har blivit dömd för flera brott under uppdragstiden.

Bland brottsrubriceringarna finns:

narkotikabrott


olovlig körning


våld mot tjänsteman


Kontaktpersonen har tidigare varit föremål för utredning hos socialtjänsten. Han hade själv en kontaktperson genom stadsdelen för några år sedan.

Han fick sin senaste dom i början av 2013 och i samma månad fick han sitt uppdrag som kontaktperson förlängt.

Den andra personen som jobbat som fritidsledare är också i tjugoårsåldern. Han dömdes senast i juni i år för en grovstöld som begicks sommaren 2012.

Enligt en källa inom polisen med insyn i området, har fritidsledaren varit en av de tongivande kriminella personerna i området i mer än tre år.

- Det skulle vara svårt att hitta en sämre lämpad person för att jobba med ungdomar. Han är en tungt kriminell person som vi har god kännedom om. Det är chockerande att höra att han fått uppdrag att jobba med unga, säger han.

När Norra Sidan i slutet av augusti begärde en lista med förnamn och efternamn på personer som fått uppdrag som kontaktpersoner i Spånga-Tensta stadsdel fick vi avslag.

I vanliga fall är uppgifterna om vilka personer som får uppdrag eller anställning av kommunen offentliga. Det innebär att tjänstemännen är skyldiga att lämna ut uppgifter.

Men stadsdelsförvaltningen valde att sekretessbelägga uppgifterna och hänvisar till socialtjänstlagen. De menar att uppgifterna kan röja barn och ungas identitet. Trots att Norra Sidan bara frågat efter namnen på kontaktpersonerna.

Toni Mellblom är avdelningschef för Individ och familj i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Han vill inte kommentera Norra Sidans uppgifter med hänvisning till socialtjänstlagen.

- Jag tar med mig informationen men jag kommer varken bekräfta eller dementera uppgifterna, säger Toni Mellblom.

Vilka kontroller har ni innan ni ger uppdrag till personer för att jobba med ungdomar?

- När det gäller kontaktpersoner så tar vi utdrag ur belastningsregistret och tittar på individens personliga förhållanden.  Det ska vara trygga och stabila personer med ordnade livssituationer.

Men vi har uppgifter som visar att ni anlitat minst en person som inte uppfyller de kraven.

- Jag kommer inte kommentera de uppgifterna.

Tycker du att det är lämpligt att en person som dömts till brott ska få förtroendet att jobba med utsatta unga?

- Det beror på när de dömdes och vad det var för typ av brott. Vi gör alltid en kontroll och bedömning.

Har ni rutiner för uppföljning efter att ni gett uppdrag till en person?

- Om vi bedömer att det behövs så följer vi upp ja, säger Toni Mellblom.

Ann-Katrin Åslund (FP) är ordförande i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta. Hon bekräftar delvis de uppgifter som Norra Sidan fått fram.

- Det visar sig att en av dessa personer fått en andra chans genom att få uppdrag inom stadsdelen men återfallit i brott, säger Ann-Katrin Åslund.

Den kontaktperson som vi granskat fick sitt uppdrag samma månad som han fick sin dom. Hur kan det gå till?

- Nej. Det låter inte alls bra. Jag som politiker har inte den detaljkunskapen. Men jag kan säga att överlag finns det en brist när det gäller uppföljning av den typen av saker lite överallt, säger lokalpolitikern Ann-Katrin Åslund (FP).

rouzbeh.djalaie@norrasidan.se

rouzbeh.djalaie@norrasidan.se

4.
2014-06-09
http://www.expressen.se/kvallsposten/elever-fick-vara-nakna--idrottslarare-utreds/
Somstraff för att ha bråkat med varandra lät idrottsläraren dem vara nakna under lektionen. OBS, genrebild.   Foto: Richard Ström /Expressen  

Elever fick vara nakna – idrottslärare utreds
  
Eleverna hade kommit i konflikt med andra elever och som straff lät idrottsläraren dem vara nakna under lektionen.

Nu utreds händelsen av Skolinspektionen.

Samtidigt är läraren föremål för en polisutredning misstänkt för flera sexövergrepp mot barn.Mejla  
.


Kvällsposten har tidigare berättat om den lärare som arbetat vid en skola i Trelleborg och i påskas greps misstänkt för flera grovs sexövergrepp mot elever. Nu har mannen även anmälts till Skolinspektionen.

Bakgrunden till anmälan, som gjorts av skolans biträdande rektor, ska vara mannens agerande i samband med flera olika idrottslektioner.

Vid tre olika tillfällen uppges läraren ha låtit elever uppträda nakna under lektionerna. Enligt eleverna egna vittnesmål ska handlingen ha varit en straffåtgärd efter att de hade hamnat i konflikt med övriga elever.

Men i anmälan nämns även en del andra incidenter med den aktuelle läraren.

Vid flera tillfällen ska läraren ha varit högljudd och skrikig mot elever samt uppträtt olämpligt mot flera föräldrar. Incidenterna ska ha skett under en tvåårsperiod.

"Nämnd lärare har visat oskicklighet och stor olämplighet i sitt yrkesutövande", skriver rektorn till Skolinspektionen.

Misstänkt för sexövergrepp

Skolinspektionen har nu valt att utreda händelsen vidare och begärt in ett yttrande från Trelleborgs kommun om vilka åtgärder som har vidtagits.

Samtidigt utreds läraren av polis och åklagare misstänkt för flera grova sexövergrepp mot elever på samma skola.

Samtliga övergrepp ska ha skett mot barn i lågstadieålder och pågått från januari 2013 fram till att han greps i april. Totalt ska polisen ha fått in två anmälningar mot mannen.

Den 17 april i år greps läraren och ställdes ett par dagar senare inför häktningsdomare i Lund misstänkt för sexuellt övergrepp mot barn, våldtäkt mot barn och flera fall av sexuellt ofredande.

Rätten ansåg att bevisningen mot mannen inte räckte för att frihetsberöva honom och försatte honom på fri fot, men misstankarna mot honom kvarstår.

– Det är den tekniska undersökningen som drar ut på tiden, säger Ewa-Gun Westford, informatör vid polisen.


5.
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17528510.ab
2013-09-23
Idrottsledare häktad för våldtäkt


Göteborg. En ungdomsledare från en idrottsklubb i Skaraborg häktades på måndagen av Skaraborgs tingsrätt misstänkt för våldtäkt mot barn. Mannen, som är i 20-årsåldern, misstänks även för ett fall av utnyttjande av barn för sexuell posering och sex fall av försök till samma brott.

Händelserna ska ha inträffat i våras och polisen inledde en förundersökning sedan föräldrar till barn i idrottsklubben anmält mannen, rapporterar P 4 Skaraborg.

6.
2014-03-18
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18565792.ab
Förskollärare åtalas för barnporr

Stockholm. En förskollärare i Norrköping har blivit åtalad för barnpornografibrott i hemmet.

Det var i november som polis hämtade förskolläraren på sin arbetsplats. Den anställda stängdes omedelbart av från sin tjänst i samband med misstankarna, men det finns inga tecken på någon koppling till barnen på förskolan. Åtalet gäller nedladdning och delning av bilder och filmer från den anställdes hemdator.

Åtalet väcks för misstanke om grovt barnpornografibrott och utgången av det kommer ha betydelse för arbetsgivarens hantering av ärendet.

Föräldrarna får hela tiden information från förskolan om vad som händer.

33
2013-09-23
1.
http://www.expressen.se/nyheter/polisen-bekraftar-registret-over-romer/
Polisen bekräftar registret över romer

Polisen bekräftar nu att det finns ett register över 4 000 romer hos Skånepolisen - som de kallar för "analysfil".

Enligt Skånepolisens pressinformatör Lars Förstell har registret upprättats av en enskild anställd.

– Det finns ett sådant register men det är inte upprättat av myndigheten. Vi håller på att undersöka om det är en enskild eller några enskilda medarbetare som har upprättat ett sådant register. Det är inte i enlighet med regelverket, säger Lars Förstell.
 

I natt publicerade Dagens Nyheter uppgifter om att över 4 000 romer, en del så unga som två år, kartlagts av polisen i Malmö just för att de är romer.

Flera experter kallar registret grundlagsvidrigt.

– Vi har uttryckligen sagt att vi har fem minoriteter i landet, vars rättigheter vi stöder, och om vi samtidigt undersöker dem på det här sättet så strider det mot grundlagen, säger Olof Ruin, professor emeritus till Expressen.

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Lena Olsson gick tidigt ut och krävde polisen på ett svar:

"Om uppgifterna visar sig stämma är det en stor skandal. Vänsterpartiet kräver i första hand en förklaring av den högsta polisledningen" skriver hon i ett uttalande.

"Det är så pass allvarliga uppgifter att Beatrice Ask bör komma till justitieutskottet och tala om vilka åtgärder hon avser att vidta".

Polisen bekräftar

På måndagsmorgonen bekräftade polisens pressinformatör Lars Förstell Dagens Nyheters uppgifter, men underströk att polisen som myndighet inte står bakom det.

– Det är i strid med alla regelverk, det ska inte finnas. Om vi skulle göra ett sådant register så skulle bland annat jag känna till det. Det finns inget sådant beslut och registret är inte upprättat av myndigheten, säger han.

Enligt Dagens Nyheter innehåller registret uppgifter om svenska romers personnummer, familjeband och folkbokföring.

– Det finns ett register som motsvarar den beskrivningen, men om den beskrivningen är helt korrekt kan jag inte svara på. Jag har andra som sitter och tittar på det just nu.

Lars Fröstell berättar att registret ligger i ett datasystem där det finns väldigt många olika mappar som flera har tillgång till.

Senare under förmiddagen säger Förstell till Aftonbladet att det inte rör sig om ett register utan en analysfil.

Filen ska ha upprättats i programmet Analyst Notebook, som används av dem inom polisen som jobbar med kriminalunderrättelsetjänst.

Hur kommer det sig att registret inte upptäckts?

– Det är inte konstigt att man inte upptäcker det omedelbart eftersom det är en väldigt omfattande databas med oerhört många uppgifter. Det är ingenting som ligger öppet på ett skrivbord. Vi har ju tillståndsgivna register som utförs och upprättas i ett särskilt program. För att få möjlighet att upprätta register av det här slaget så krävs det att man har behörighet till programmet och att man genomgått en utbildning, så det är inte var mans egendom. Det är inte heller så att det ligger tillgängligt i våra datasystem så att vem som helst kan se. Det är den enda förklaringen jag kan ge just nu.

Polisen håller just nu på att hämta in information kring registret för att se vem eller vilka som skapat det och när det skett.

– Vi undersöker hur det här har uppstått och ser till att plocka bort det samtidigt som vi säkrar alla uppgifter som vi behöver för att eventuellt göra en lagföring om det visar sig att någon person begått något fel, säger Lars Fröstell.

Enligt Dagens Nyheter ska bland annat Rikskriminalen, länskriminalen i Skåne och Kriminalunderrättelsetjänster använt registret. Men Lars Fröstell vet ännu inte om det stämmer.

– De som jobbar med register kan gå in och hämta och tillföra uppgifter. Men det betyder inte att de ska se att det finns ett register som handlar om romer eller annat.

Rikskriminalpolisen håller just nu på att undersöka saken.

- Vi tittar på och ser om vi har haft någon tillgång till det, säger Sara Kvarnström, pressekreterare hos Rikskriminalpolisen.

Privatperson JO-anmäler

Under måndagsförmiddagen fick Justitieombudsmannen in sin första anmälan från en privatperson som vill att JO undersöker om polisen brutit mot lagen.

- Vi har just fått in en anmälan via e-post och vi kommer att fundera på hur den ska hanteras. Vi kan inte diskutera hur vi ska handlägga den eller hur JO ska förhålla sig till andra tillsynsmyndigheter, exempelvis datainspektionen, på det här området som har i uppdrag att titta på polisens register och personuppgiftsbehandlingar, säger Per Lagerud, byråchef på JO.

Han tror även att fler JO-anmälningar kommer in under dagen.
.
Av Mats Bax Av Mats Bax
 mats.bax@expressen.se  

 
Av Stina Loman Av Stina Loman
 stina.loman@expressen.se  

2.
http://www.expressen.se/nyheter/sara-registrerades-nar-hon-var-tre-manader/

Sara registrerades när hon var tre månader

Romerna kartlades med verktyg för kriminella nätverk| 11:52

Nu ska registret utredas: "Riktigt illa"| 10:48
Soraya Post: Det är en rättsskandal| 02:28
Europas mest utsatta minoritet| 02:22
Det är fullständigt, fullständigt ofattbart"| 01:08  
Maria Leissner: Det är sanslöst, totalt illegalt| 01:08
Tusentals romer kartläggs av polisen| 01:07
"Det här är hemskt, helt fruktansvärt"| 01:07
...


När Sara Håkansson var tre månader gammal förde polisen in henne i det hemliga registret.

I dag är hon två år.

– Det känns inte bra alls. Det känns precis som en sak Hitler skulle ha gjort, säger Saras mamma Sandra Håkansson till Expressen.
 I polisens register över romer finns fler än 1000 barn. Sara Håkansson är en av de yngsta. Och hennes mamma Sandra,

hennes man och deras andra barn, Miranda, 3, och Adriano, 6, är registrerade i polisens hemliga register, skriver Dagens Nyheter. Där finns uppgifter om deras personnummer, deras postadress, deras lägenhetsnummer och vilka släktband de har.

"Vill veta varför"

Men det är inte bara den närmaste familjen som finns i registret. Där finns också uppgifter vem som är Saras mormor, morfar, farmor och farfar. Till och med en avlägsen släkting som inte är romsk finns med bland uppgifterna.

Sandra har aldrig varit inblandat i något kriminellt. Hon är 44 år gammal och utbildad fritidsledare. Hennes man har en gång fått böta tusen kronor för att han körde i bussfilen. Trots det finns de alltså registrerade hos polisen.

– Jag vill veta varför mina barn är med. Det är absolut inte okej att ha med små oskyldiga barn i ett polisregister.

"Har aldrig gjort något"

Barnens morfar Marcello Demeter är lika upprörd:

– Det känns hemskt. En sådan här sak gör att man tänker tillbaka på andra världskriget. Man får upp minnesbilder av Hitler framför sig. Att polisen kan göra något sådant här och dessutom i Sverige. Det trodde jag inte, säger han till Expressen.

- Varför är vår familj med? Vi har aldrig gjort något.
.
Av Henrietta Johansson Av Henrietta Johansson
 henrietta.johansson@ expressen.se  

 
 Av Jon Wahlqvist
 jon.wahlqvist@ expressen.se  

2.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/rikspolischefen-det-gor-mig-forbannad/

Rikspolischefen: Det gör mig förbannad

 Uppdaterad i dag 13:02. Publicerad i dag 12:06

Polisens registrering av romer

Senaste nytt
Överåklagare: Finns anledning att misstänka brott
”Vi tar det här på största allvar”
Ullenhag : Det här skadar hela staten
JK kan väcka åtal om tjänstefel
Intern polisutredning kan bli aktuell
Registrerade romer kan få skadestånd
Justitieutskottet kallar till sig Ask

Rikspolischefen Bengt Svenson är mycket upprörd över att polisen i Skåne haft ett register över romer. ”Jag har inte fått svar på vad det använts till och det gör mig än mer förbannad och får mig att undra varför man över huvudtaget har gjort det”, säger han till DN.se


Bengt Svenson berättar att när han läste DN tidigt på måndagmorgonen trodde han först inte att det var sant. Men efter kontakter med polismyndigheten i Skåne förstod Rikspolischefen att uppgifterna stämmer. Enligt de uppgifter som Bengt Svenson fått handlar det om en analysfil som upprättats i ett av polisområdena i Skåne.

– Nu har jag förstått att er artikel är riktig. Det är helt oacceptabelt och enligt mitt förmenande är det helt i strid mot gällande lagstiftning, säger han.
Polisen i Skåne lämnade i morse in en anmälan till polisens internutredningar. Bengt Svenson kommer träffa samtliga länspolismästare på onsdag för att försäkra sig om att det inte finns några fler liknande register.

 
– Jag har ingen anledning att misstänka att det förekommer någon annanstans än i Skåne. Men jag måste ta den här diskussionen med dem, vilket ansvar de har och hur de sköter det ansvaret, säger Bengt Svenson som samma dag kommer att träffa Rikspolisstyrelsens styrelse.

DN:s avslöjande om registren över romer är inte första gången som polisen i Skåne förekommit en skandal med främlingsfientliga förtecken.

– Jag tycker att Skåne måste ta de här uppgifterna på särskilt stort allvar. Jag kan inte annat än att hålla med om att det varit en del händelser i Skåne som avviker från annat beteende. Skåne måste ta sin egen rannsakan i de här frågorna, säger Bengt Svensson.

Rikskriminalpolisen i Stockholm är en av flera som uppges ha haft tillgång till registret. Där bekräftar de att man känner till datafilen, men den har inte använts.

– Tekniskt sett är det möjligt att enskilda befattningshavare på rikskrim, precis som på andra myndigheter, har kunnat få tillgång till den här filen. Den ligger på en gemensam tillgångsskyddad server. Men i nuläget finns det ingen indidkation på att någon på rikskrim varken har behörighet till filen eller har använt sig av den, säger Sara Kvarnström, pressansvarig på Rikskriminalpolisen i Stockholm.

Hon poängterar dock att de kommer att fortsätta undersöka uppgiften.

– Vi kan inte garantera att enskilda individer på rikskrim inte har fått acess och den frågan fortsätter vi att undersöka. Men det är så här det ser ut i nuläget, säger hon.

 Jens Kärrman

 jens.karrman@dn.se

 Katarina Lagerwall

 katarina.lagerwall@dn.se
3.
http://www.dn.se/ekonomi/zaratroja-vacker-ilska-liknar-forintelseklader/
2014-08-28
Zaratröja väcker ilska – liknar Förintelsekläder
Uppdaterad 2014-08-27 14:22. Publicerad 2014-08-27 10:01


Skärmdump: Zara, Foto: AP

Skriv ut
Öka textstorlek
Rätta artikeln
LÄSARREAKTIONERTipsa via e-post
En tröja som säljs av klädkedjan Zara i Sverige har väckt ilska. Tröjan som är för småbarn påminner till sitt utseende om fångkläder från Förintelsen.

Tröjan "Sheriff" är blå-vit-randig och har en stor gul stjärna över bröstet. Stjärnan ska föreställa en sheriffstjärna med ordet "Sheriff" skrivit över den, men liknar också formen av en gul davidsstjärna. I nazisternas Tyskland tvingades judar att bära symbolen. Den satt även på de judiska fångarnas randiga kläder i nazisternas koncentrationsläger.

Likheterna mellan fångkläderna och Zaras tröja har väckt bestörtning i sociala medier. På Twitter rasar flera användare, däribland författaren Henrik Arnstad, som skrivit flera böcker om nazism och fascism, som undrar om det "är nåt sjukt skämt". Även på företagets egen Facebooksida är kritiken hård.

ANNONS:

Zara fick även 2007 kritik för att de sålde en väska med hakkors. Företaget sade då att de missat hakkorsen, tog bort väskan från hyllorna och bad om ursäkt.

DN har sökt Zaras svenska vd som inte går att nå över telefon. Företaget uppger att det är flera personer som ringt och haft frågor om tröjan under morgonen.

Zaras officiella twitterkonto skriver i ett svar till journalisten Nathalie Rothschild att man drar tillbaka tröjan. "Vi ber uppriktigt om ursäkt, den var inspirererad av sheriffens stjärna i de klassiska Västernfilmerna och finns inte längre i våra butiker", skriver företaget. Tröjan gick då inte heller längre att beställa via företagets webbutik, även om annonsen fanns kvar.

Mikael Delin
mikael.delin@dn.se
Dela
     
Tipsa via e-post
ANDRA HAR LÄST
400 000 kronor – kostnaden för en utbränd medarbetare
Zaratröja väcker ilska – liknar Förintelsekläder
Därför renoveras Pub-huset

34
2014-12-16
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20030898.ab
Inrikesministern ”bedrövad” över #kvinnoregistret
”Jobbigt behöva föra den här diskussionen”
Datainspektionen och polisen själva har inlett en utredning av kvinnoregistret.
– Jag har svårt att se det polisiära värdet i registret, säger Anders Ygeman, inrikesminister.
Stockholmspolisen har i tio år fört ett hemligt register med integritetskränkande uppgifter om över 2 000 kvinnor som anmält misshandel, rapporterar Sveriges Radio.
Nu kommenterar inrikesminister Anders Ygeman uppgifterna för Aftonbladet:
– Jag har svårt att se det polisiära värdet i ett sådant register.
Diskuterat registret med rikspolischefen
Han har även under morgonen haft ett möte med tillträdande rikspolischefen Dan Eliasson.
– Vi delar samma uppfattning, att polisen ska ta tag i vad man har för register och hur man får föra dem. Det kan vara ett register som är lagligt från början men som sedan fylls med uppgifter som inte är det. Polisen måste arbeta igenom sina regler och rutiner.
– Det här är förstås bedrövande. Svensk polis gör väldigt många bra saker och har förbättrat sitt arbete med våldsutsatta kvinnor, därför är det extra jobbigt att behöva föra den här diskussion, säger Anders Ygeman.
 Nina Svanberg
16 december 2014  13:37
4
    Dela   
11
    Tweeta


2014-12-16
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20030898.ab

Aftonbladet möter Christian Agdur, polismästare i Södertörn på tisdagsförmiddagen, på ett hotell i centrala Stockholm.
Han är där på en konferens med landets polischefer. Men har haft fullt upp sedan tidig morgon med att svara i telefon.
I morse avslöjade Ekot att Brottsoffergruppen vid Södertörns polisen har registrerat tusentals våldsutsatta kvinnor.
I många fall har de enskilda poliserna skrivit kränkande omdömen om kvinnor, enligt Ekot. ”Mytoman, ­psykiskt instabil, knepig, svag”, står det i databasen.
Försvarar registret
Christian Agdur säger att han fick kännedom om registret i samband med att han blev uppringd av journalisterna på Ekot nyligen.
Han förklarar också att registret skapades 2002. Och att inga nya uppgifter läggs till i det sedan förra året.
Men han försvarar idén bakom det.
– Registret har i första hand skapats för att skydda kvinnorna. Vi ville veta vilka hot som finns och vilka åtgärder vi kan vidta för att de inte blir uppsatta för upprepade brott, säger han.
Databasen fick alla nödvändiga tillstånd. Fokus har varit att kartlägga de våldsamma männen. Polisen har också gjort den tolkningen att förutom gärningsmännen var det också tillåtet att lägga in ”deras närmaste krets, där även kvinnorna ingår”, enligt Agdur.
– Jag uppfattar inte att vi har fokuserat på kvinnor. Vi har fokuserat på gärningsmännen. Men brottsofferarbetet handlar om målsägande, oftast kvinnan. Då behöver vi de här uppgifterna.
”Förstår att man känner sig kränkt”
När man lyssnar på intervjun som han gjorde med Ekot framstår det som att Agdur inte kände till att registreringen av kvinnorna var så omfattande.
– Det jag inte kände till var att tillståndet inte förnyades. Och därför ska jag låta en oberoende åklagare pröva om vi har gjort fel.
På vilket sätt skyddar man en våldsutsatt kvinna genom att spekulera i hennes psykiska tillstånd?
– Det kan vara relevant att veta om man ska göra en bedömning av hennes trovärdighet. Är hon utsatt för större risk därför att hon är psykisk vek, om det finns en sådan diagnos.
Men enligt Ekot handlar det inte om läkarutlåtanden, utan om de enskilda polismännens gissningar?
– Det är ditt påstående, jag kan inte verifiera det. Men det är klart det ligger i sakens natur att en polisman som talar med ett brottsoffer gör även en subjektiv bedömning.
Hur ser du på att även barnens psykiska status tagits med?
– Det kan vara högst relevant. Det finns situationer där barn till och med mördar sina föräldrar.
Förstår du att många av kvinnorna i registret känner sig kränkta över att finnas med där?
– Jag kan förstå att man känner sig kränkt. Men det här ett register som används av tre fyra medarbetare som haft uppgift att skydda och stödja brottsoffren.
Varför förnekar flera poliser som jobbat med registret att det finns när Ekot ringer upp?
– Jag kan bara svara för mig själv. När jag fick frågan satte jag mig in i det och erkände att vi har ett register, men sen har det visat sig att det gick ut. Min tolkning är att det kan vara ett missförstånd, att poliserna inte förstått vad man har frågat efter.
Det har uppenbarligen funnits felaktiga uppgifter, enligt Ekot. Ska det vara så?
– Det ska inte vara slarvigt, inte innehålla fel. Man ska formulera sig omsorgsfullt. Och där kan vi ha brustit. Utredningen får visa om vi har brustit i vår kompetens och utformning.
 Kenan Habul
16 december 2014  13:40
 
    Dela   
 
    Tweeta

LÄS MER
Axplock ur ”kvinnoregistret” om utsatta kvinnor
 Nedan följer omdömen ur Stockholmspolisens hemliga register om misshandlade kvinnor.


1.
2013-09-23
http://www.aftonbladet.se/incoming/article17523134.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17523022.ab

Polisen registrerar romer i stor databas


Här ska enligt DN polisen ha förvarat sin lista över romer. Här ska enligt DN polisen ha förvarat sin lista över romer.

Svensk polis registrerar romer i en hemlig och olaglig databas.

I registret finns 4 029 människor utspridda över hela landet - många av dem barn.

Registret används i polisarbetet och är tillgängligt för ett stort antal polisanställda, avslöjar Dagens Nyheter.Registret är döpt till "Kringresande" och finns i en stor datafil som getts namnet "Total". Databasen utgörs av ett slags släktträd med totalt 4 029 människor över hela Sverige, uppger DN. I släktträdet presenteras varje registrerad person med uppgifter som personnummer och folkbokföringsadress - och släktband till andra personer i registret.

Registrerar småbarn

Enligt uppgifter till DN har polisens ambition varit att skapa ett sökbart register över alla Sveriges romer. Minst ett 70-tal poliser ska ha haft möjlighet att utan begränsningar slå i filen men troligen har långt fler haft tillgång till registret, enligt DN.

De yngsta i registret är bara två år gamla och lades in 2011 när de var bara några månader gamla. Totalt finns över 1 000 barn registrerade i databasen. Enligt DN har polisen registrerat dem eftersom de är barn till romer och därför anses värda att hålla koll på i framtiden.

Sköts av Skånepolisen

Registret har enligt DN upprättats av polisen i Lund och hanteras av polismyndigheten i Skåne. Men även Rikskriminalen i Stockholm, länskriminalen i Skåne och kriminalunderrättelsetjänsten i flera svenska städer uppges ha tillgång till registret.

I registret finns många helt ostraffade människor - den enda gemensamma nämnaren är att de är romer, har romska rötter eller har en relation med en rom.

Enligt DN skapades registret 2012 och används av polisen än i dag, som ett uppslagsverk och ett referensmaterial vid utredningar där det finns romska misstänkta.

Bryter mot flera lagar

Enligt svensk lag är det förbjudet att upprätta etniskt baserade register i Sverige och enligt experter som DN talat med bryter polisens registrering av romer mot flera lagar, bland dem polisdatalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister. Dessutom kan den ingående registreringen av släktband och personuppgifter bryta mot Europakonventionens artikel 8 som slår fast rätten till skydd för privat- och familjeliv, enligt DN.
.


 John Granlund  
 
Polisen: "Är inget register utan en fil"
I går förnekade polisen…
Justicieminister Beatrice Ask: Jag är chockad
Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) rasar mot polisens register över romer och kräver att…
Mellin: "Påminner om Nazityskland"

Polisen måste reda ut ansvaret för registreringen av romer, efter Dagens Nyheters avslöjande. Och regeringen måste fördöma den, anser…

Polisen: Det finns inget register
Polisen har enligt Dagens Nyheter registrerat tusentals romer. Uppgiften förnekas däremot bestämt av…

Polisen: "Är inget register utan en fil"

I går förnekade polisen att romer registrerats av…
Polisen registrerar romer i stor databas

Svensk polis registrerar romer i en hemlig och olaglig databas. I registret finns 4 029 människor utspridda…
”Det är väldigt obehagligt”
Sunita Memetovic, 23, är djupt engagerad i romers rättigheter. Hon är själv rom och är chockad över Dagens…


2.
Polisen: Det finns inget register

Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen, säger sig aldrig ha hört talas om registret.    Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen, säger sig aldrig ha hört talas om registret. Foto: SCANPIX


Polisen har enligt Dagens Nyheter registrerat tusentals romer.

Uppgiften förnekas däremot bestämt av Skånepolisens informationsdirektör:

– Det finns inget sådant register, säger Lars Förstell.
 


 Mejla


Johan Hirschfeldt, jurist och grundlagsexpert,    Johan Hirschfeldt, jurist och grundlagsexpert,

Enligt Dagens Nyheter upprättades registret av polisen i Lund och hanteras av polismyndigheten i Skåne. Även Rikskriminalen i Stockholm och länskriminalen i Skåne har haft tillgång till registret, enligt tidningen.

Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen, säger till Aftonbladet att han aldrig har hört talas om ett sådant register.

– Jag vet inte alls vad de talar om, säger han.

"Vi har inget sådant register"

Förstell säger att han undersökt frågan efter att journalister kontaktat honom under helgen.

– Jag har talat med kollegor och de har samma uppfattning som jag, säger han.

Kan det vara ett register som du inte känner till?

– Vi har olika sorters register, men vi har inga olagliga register och inga specifika register över romer.

Är du övertygad om det?

– Ja. Vi har inget register som stämmer in på den beskrivningen.  

Registret är olagligt enligt expert

Juristen och grundlagsexperten Johan Hirschfeldt, säger till Dagens Nyheter att myndigheter inte har rätt att fritt sortera eller registrera efter etnisk ursprung. Han blir allvarligt bekymrad över uppgifterna i tidningen.

– Myndigheter ska ha stöd i lag för vad de gör, det står i grundlagens första paragraf. I regeringsformen finns även ett skydd för personlig integritet och mot diskriminering, säger han till Dagens Nyheter.

Han säger även att de som registrerats har möjlighet att anmäla polisens hantering. Första steget är att vända sig till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

– Dit kan man vända sig med frågan: Är polisens behandling av mina personuppgifter laglig, säger han till Dagens Nyheter.
Olof Svensson  
 
3.
Ask: Jag är chockad

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) rasar mot polisens register över romer och kräver att Beatrice Ask kommer till riksdagen och förklarar sig.

Nu uttalar sig justitieministern

– Jag blir chockad, för jag vet ju att vi har lagar och regler som är väldigt noggranna när det gäller polisens möjligheter att behandla personuppgifter, säger hon till TT.


Avslöjandet i Dagens Nyheter om att polisen i Skåne har upprättat ett register över tusentals romer i Sverige - barn, unga och gamla - har slagit ned som en bomb.

Morgan Johansson är en av dem som upprörs kraftigt.

– Registret är olagligt, oacceptabelt och måste upphöra omedelbart. Det här avslöjandet verkar ju främst beröra Skånepolisen, men polisen som myndighet måste gå till botten och se om det finns något liknande någon annanstans, säger han.

Men det är inte tillräckligt, enligt Morgan Johansson, som är justitieutskottets ordförande och Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson. Även ansvarig minister Beatrice Ask måste förklara sig, menar Johansson.

– Beatrice Ask måste komma till riksdagen och förklara hur något sådant här kan ske. Hon ska ändå till riksdagen och förklara sig om NSA, vad Sverige gjorde och inte gjorde. Som högst ansvarig för polisen måste hon också reda ut detta, säger Johansson.

Däremot slår han fast att det är för tidigt att ännu så länge utdela ansvar för vem som begått fel.

Sjöstedt: Det är ren rasism

Vänsterpartiet kräver omedelbart besked om polisens register. Partiledaren Jonas Sjöstedt säger att man begärt att Beatrice Ask kommer till justitieutskottet så fort som möjligt.

– Hon måste förklara vad det som har hänt och hur det har kunnat bli på det här viset. Hon måste också dra någon sorts politisk slutsats av det här och berätta hur man ska undvika att det här sker i framtiden och utkräva ansvar för att det här har hänt nu, säger han.

Sjöstedt kallar polisens register för "ren rasism".

– Det är svårt att inte dra historiska paralleller. Det fanns ju länder och tider när man registrerade människor på grund av ras eller etnicitet. Vi borde ha lärt av det, att aldrig göra om det misstaget. Vi vet vilken utsatt grupp romerna har varit och att de är utsatta för diskriminering. Det här är systematisk diskriminering mot dem av polisen och det är helt häpnadsväckande.

Nu kräver han att polisens högsta ledning tar sitt ansvar.

– Förtroendet för polisen har fått sig en rejäl törn och hur de hanterar det här nu kommer att bli avgörande för om det här kommer leda till någon bestående skada på polisens anseende.

MP: "Det är obehagligt"

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Maria Ferm tycker att polisens dataregister är oroväckande.

– Det är obehagligt att det har funnits ett etniskt register över romer. Det är olagligt och någonting som inte får förekomma. Därför kommer jag ta ett initiativ till ett extra möte med Rikspolisstyrelsens styrelse för att Rikspolisstyrelsens chef ska redogöra för vad som har hänt, vem som ansvarar för det här och hur man ska agera, säger hon till TT.

– Om det är så att vi har ett olagligt register så måste det så klart avskaffas och ansvariga måste ställas till svars.

Ask kommenterar

Vid 11.30-tiden på måndagsmorgonen valde justitieminister Beatrice Ask att kommentera uppgifterna för TT.

– Man får inte behandla uppgifter om personer bara på grundval av en persons ursprung. Nu har jag krävt och utgår ifrån att jag får en ordentlig genomlysning av vad som är fakta i detta och på vilket sätt det hanteras. Vad jag förstår så är det inte Rikspolisstyrelsen som haft kunskap om detta, men innan vi fått alla fakta på bordet är det litet svårt att säga hur det ser ut, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det ska vara ordning och reda på hur polisen hanterar personuppgifter. Vi lade en ny polisdatalag som gäller från 2012, och det är otroligt viktigt att man följer den, säger Beatrice Ask.

Ullenhag: "Minst sagt upprörande"

– Det här är minst sagt upprörande, registrering på etnisk grund är olaglig och hör inte hemma i ett rättssamhälle, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i en kommentar till TT.

På TT:s fråga om hur romer efter detta ska kunna känna förtroende för det svenska rättssamhället, säger Ullenhag:

– Just när det gäller romer så riskerar man att tappa förtroendet för det svenska samhället. Romer är en grupp som diskriminerats och utsatts för utanförskap under mycket, mycket lång tid. Det gör det särskilt angeläget att polisen går till botten med uppgifterna och att det blir ett rättsligt efterspel.

Lyfter frågan i polisstyrelsen

Johan Linander, vice ordförande i riksdagens justitieutskott (C), är bedrövad över de uppgifter som kommit fram.

– Man tror ju att det ska sitta i ryggmärgen hos varenda polis i landet att man inte ska skapa register utifrån etnisk tillhörighet. Man blir sorgsen, säger han.

Riksdagsledamoten sitter dessutom i Rikspolisstyrelsens styrelse och kommer där att lyfta frågan.

– Det måste redas ut hur det här kunde ske, finns det mer och vem eller vilka som ligger bakom, säger Linander.

I ett senare skede kan det också bli rättssak, där de skyldiga till registret ställs till svars, menar han.
.


 Pär Karlsson  
 Lisa Röstlund  
  Anette Holmqvist  
 4.
2014-08-30
http://www.expressen.se/nyheter/polisen-ska-ha-stormat-kulturhus-i-hogdalen/
Polisen ska ha stormat kulturhus i Högdalen

Publicerad 30 aug 2014 11:25

Polisen ska ha stormat kulturhuset Cyklopen i Högdalen södra Stockholm, enligt ett vittne.

Polisen ska ha samlat ihop folk utanför huset och gripit dem.

– Vi har ett par pågående insatser i länet som just nu sker på ett par ställen, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

Enligt vittnesuppgifter ska polisen ha stormat kulturhuset Cyklopen i Högdalen.

– Polisen stormade huset och grep samtliga som var där, säger ett anonymt vittne som stod utanför.

Polisen vill inte bekräfta vittnets berättelse.

– Vi har ett par pågående insatser i länet som just nu sker på ett par ställen, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

I övrigt vill polisen inte kommentera händelsen. De vill inte heller säga om det ska ha skett några gripanden eller om insatserna är kopplade till dagens planerade demonstration mot nazistiska Svenskarnas parti.

Hur många poliser deltar?

– Tillräckligt många, säger Lars Byström.

Enligt vittnesuppgifter samlade polisen ungdomarna utanför huset på led.
.
Av Mimmi Nilsson
 mimmi.nilsson@expressen.se  
 

 

 

35
1.
2014-11-16
Madeleines kamp för
sin mobbade dotter
http://www.expressen.se/kvallsposten/madeleines-kamp-for-sin-mobbade-dotter-1/
"Jag gör det här för att Gabriella ska få upprättelse, detta arma barn har blivit illa behandlat sedan hon började dagis. Jag vet inte hur jag ska fortsätta orka", säger Madeleine Moberg. Hon kämpar för att dottern ska få en lämplig skolgång. Fotograf: Ronny Johannesson
1/2
Efter en flera år lång kamp för att den autistiska dottern Gabriella ska få rätt till en lämplig skolgång polisanmäler nu Madeleine Moberg Lunds kommun.
Det gäller i flera avseenden "grovt tjänstefel".
– Jag gör det här för att Gabriella ska få upprättelse, detta arma barn har blivit illa behandlat sedan hon började dagis. Jag vet inte hur jag ska fortsätta orka, säger Madeleine Moberg.
Dela
Tweeta
Mejla
Gabriella har enligt mamman alltid varit en överaktiv tjej som har haft svårt att anpassa sig socialt. Detta har lett till att hon blivit illa behandlad i samtliga förskolor, fritidshem och skolor hon vistats i, hävdar hennes mamma. Det har handlat om att personalen har använt våld, hårda ord och frusit ut flickan.
Vid ett tillfälle ska Gabriella ha blivit knuffad i en lerpöl på rasten och kommit försent, detta ledde till att personal på förskolan i Lund låste in den då 6-åriga Gabriella på toaletten som straff. Skolan själva har dock förklarat händelsen med att Gabriella var upprörd och stod och slog i toalettdörren. Personalen ställde sig då framför dörren för att både lugna henne och för att de andra eleverna inte skulle få dörren på sig, enligt förklaringen till Barn- och elevombudet.
- De har inte kunnat hantera min dotters avvikande beteende, hon förstår inte sociala regler och kan till exempel inte vänta på sin tur. Men i stället för att hjälpa henne så har man lagt skulden på henne, säger Madeleine.
Skolpsykolog inkallades
Vid ytterligare ett tillfälle ska en ur personalen på skolan, inför Madeleine, ha sagt "Hade jag varit barn så hade jag inte heller velat leka med dig", till Gabriella. Madeleine rapporterade omgående detta till skolans rektor. Denne ska i sin tur ha upprörts av det inträffade och en skolpsykolog inkallades.
Men situationen blev inte bättre och efter att rektorn sjukskrevs och psykologen försvann från skolan så valde Madeleine att ta sin dotter ur skolan.
– Hon kom hem och grät varje dag. När hon skulle lägga sig på kvällen sa hon "Det är ingen som tycker om mig, det är lika bra att jag dör", berättar hon.
Blev psykiskt nedbruten
Madeleine bokade tid på BUP i Lund och vädjade om hjälp, men kuratorn som träffade Gabriella slog fast att flickan inte hade någon diagnos.
Efter en tid av hemskolning som fungerade dåligt på grund av en lärare som mamman beskriver som direkt olämplig, blev hon desperat efter att hitta en passande skola till sin dotter. Efter dialog med skolområdeschefen fick Gabriella plats på en ny kommunal skola. Även denna utan specialkompetens, enligt Madeleine som såg det destruktiva mönstret upprepa sig.
– Min dotter har problem med impulskontroller och bör inte gå i en kommunal skola, men jag tvingades sätta henne där. Det tog inte lång tid förrän hon var psykiskt nedbruten, säger Madeleine.
"Jag blir förtvivlad"
Gabriella hävdar att bland annat att en manlig lärare vid ett tillfälle har slagit henne på armen. Vid ett möte i skolan framkommer det att personal har behandlat dottern illa på olika sätt.
– Jag blev förtvivlad. Gabriella säger till mig "Alla hatar mig, vad är det för fel på mig?" Och tårarna bara strömmar ner, berättar Madeleine.
I samband med detta får Gabriella träffa en psykolog som konstaterar att Gabriella har adhd och atypisk autism.
Isolerades på skolan
Hösten 2013 får Gabriella äntligen börja på en ny skola anpassad för barn med autism. Här får Gabriella sitta isolerad i ett eget rum på skolan, och får träffa de andra barnen endast på rasterna, enligt Madeleine. Dessutom får hon veta, via en av lärarna, att Gabriellas assistent vid ett tillfälle ska ha slagit henne. Händelsen polisanmäls men ärendet läggs ned och assistenten slutar.
Madeleine har i efterhand varit i kontakt med assistenten som förklarat att det absolut inte handlar om något slag utan att hon "dragit" i Gabriella för att lugna och skydda flickan. Assistenten bekräftar dock att Gabriella haft "en tuff tid" på skolan och att den pedagogiska planeringen lämnade mycket i övrigt att önska.
Skolinspektionen kopplades in i Gabriellas skolgång i slutet av 2012. Den anmälan ledde till att rektor på skolan fick i uppgift att "skyndsamt utreda elevens behov av särskilt stöd" och se till att upprätta ett åtgärdsprogram där det framgår vilka behov som finns, hur de behoven ska mötas och hur det ska följas upp.
I en uppföljning från i slutet av 2013 konstaterade Skolinspektionen att det åtgärdsprogram som lämnats in var för knapphändigt. Skolinspektionen bedömde, vid det tillfället, att skolan inte uppfyllde författningarnas krav "avseende elevers rätt till särskilt stöd". Under 2014 har Skolinspektionen utrett Gabriellas situation. I det senaste beslutet har Lunds kommun fått till i december på sig att "vidta åtgärder så att elevens rätt till skolgång tillgodoses".
Där konstaterar de att Gabriellas frånvaro å ena sidan saknar "giltiga skäl" men också att den senaste skolan har brister i sitt arbete med särskilt stöd och motverkande av kränkande behandling.
"Måste träffa henne"
Ingrid Kanje, chef på Lunds skolors resurscentrum, säger att kommunen lämnat flera förslag på hur skolgången kan lösas men att de alternativen inte accepterats.
– Det är beklagligt. Vi tycker från vår sida att vi gör vad vi kan men de har bedömt att det inte är tillräckligt. Självklart ska flickan ha sin skolgång.
– Vi måste träffa henne för att få i gång en skolundervisning och har bjudit in till möte men de har inte kommit. Det är svårt att hitta en bra lösning när vi inte träffas.
"Det är ett samhällsproblem"
Madeleine Moberg menar å sin sida att de förslag som funnits varit sena nödlösningar hon inte kunnat känna sig trygg med och att Lunds resursskolor ännu inte lyckats infria löftet om att ordna en lämplig skolgång till Gabriella. Hon har nu vänt sig till Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) i förhoppning om att de kan hjälpa henne.
Gabriella har nu varit utan skolgång i åtta månader och har under hösten mått mycket dåligt, enligt Madeleine. Hon har själv tvingats vara borta från sitt arbete för att hjälpa sin dotter.
- Jag känner mig förtvivlad. Jag är så slut och har inte haft semester på nio år, men man ger ju inte upp när det gäller ens barn.
Hon tillägger:
– Det här ett samhällsproblem. Jag är bara en av alla föräldrar som kämpar för de här barnen som utgör en stor grupp. Jag hoppas kunna hjälpa andra.
Av Malin Forsberg
Av Henrik Högström
Publicerad 16 nov 2014 10:17

2.
2014-08-07
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19327864.ab
Ammade bebis - blev utslängd
Anahi Lindqvist, 31, fick lämna restaurang
Hon råkade visa bröstet när hon ammade sin son.
Då blev Anahi Lindqvist, 31, ombedd att lämna restaurangen i Stockholm.
– Jag kände mig ivägkörd och nedtryckt. Att neka ett barn att äta är inte okej, säger hon.
    Dela   
    Tweeta


För två och en halv vecka sedan födde Anahi Lindqvist sin son. I förrgår satt hon tillsammans med två vänner på restaurangen Babylon vid Medborgarplatsen i Stockholm.
– Jag hade beställt lemonad och en kaffe och satte mig för att amma. Jag hade en sjal för att skyla mig, men den gled åt sidan utan att jag märkte det, säger hon.
Restaurangens ägare kom fram och bad henne att dölja bröstet.
– Jag blev väldigt förvånad och undrade vad han menade. Då blev han provocerad och sa att om jag inte gillade läget kunde jag gå därifrån. Jag förklarade att sjalen glidit åt sidan av misstag, men han ville inte lyssna, säger hon.
”Kände mig nedtryckt”
Anahi Lindqvist tog illa upp. Samtidigt poängterar hon att mannen inte förbjöd henne att amma, han ville att hon skulle skyla sig.
– Jag började grina. Jag kände mig ivägkörd och nedtryckt. Att neka ett barn att äta, oavsett tid och plats, är inte okej. Det var 32 grader varmt och jag behövde ge min två veckor gamla bebis mat. Både ur barnets perspektiv och ur ett feministiskt är det beklagligt, säger hon.
En annan gäst, som ska ha befunnit sig på plats, har kommenterat händelsen på restaurangens hemsida: ”tråkigt att ägaren både skällde ut och körde i väg en ammande mamma i går när vi var där”.
Uppmanar till bojkott
Radioprofilen Kitty Jutbring har uppmärksammat händelsen på sin blogg och uppmanar nu till bojkott.
– I vårt samhälle ser vi bröst överallt, fast på ett sexualiserat och objektifierat sätt. Då störs ingen. Brösten är ju till för just amning. Barnets överlevnad hänger på mjölken, säger hon.
Jakub Vávra, en av ägarna till Babylon, säger till Metro:
– Jag bad henne lugnt och stilla att skyla bröstet med en filt eller liknande, så som 99 procent av alla kvinnor här gör, säger han och påpekar att de heller inte välkomnar män med bar överkropp.
 Julia Wågenberg
7 augusti 2014  09:56

3.
14-06-26
http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.2448895-porrsurfning-vanligt-pa-kommundatorer
Om att flera lärare och andra anställda på Kommunen porrsurfar på deras arbetstid.

4.
2014-06-09

http://www.expressen.se/nyheter/cannabisplanta-hittad-vid-forskola/

Cannabisplanta
hittad vid förskola

Det hör inte till vardagen att det växer en 25 centimeter hög cannabisplanta på förskolans gård.

Men det är precis vad som växer på en förskola utanför Norrköping.

– Mycket märkligt. Det har jag aldrig varit med om tidigare, säger Maria Johansson, chef för förskolan Stationsgärdet i Åby, när Expressen berättar om plantan.

Två föräldrar lekte i söndags med sitt barn vid förskolan när de såg plantan.

– Jag blev ju en aning chockad kan jag säga, berättar pappan i familjen.

Jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker på Naturhistoriska riksmuseet identifierar plantan som en cannabis sativa.

– Eller hampa som den heter på svenska, förklarar han.

Pappan såg inga andra plantor eller något som kan förklara varför den växte vid förskolan. Men enligt honom är förskolan ibland tillhåll under helgerna för ungdomar och han misstänker att det även kan förekomma haschrökning där.

– Jag har hittat en del fimpar, säger han.

Maria Johansson uppger att det har varit lugnt den senaste tiden.

– Vi har inte hittat några fimpar i år, säger hon.

Fåglar kan vara ansvariga

Enligt Didrik Vanhoenacker är hampfrön vanliga vid fågelmatning, men växter från dessa frön används enligt honom inte vid narkotikaframställning.

Några fåglar har inte matats vid förskolan den senaste tiden, uppger personalen.

Vilken sorts cannabis som slagit rot vid förskolan är oklart. Oavsett vilken sort man hittar är det en polisiär sak att ta hand om plantan, uppger Thomas Rahnel, chef för narkotikasektionen vid polisen i Norrköping.

– Den ska tas bort, slår han fast.

När förskolechefen kontaktar polisstationen får hon dock beskedet att själv ta bort plantan.

– Så jag gjorde det och står med här med plantan i handen nu. Jag ska slänga den, säger Maria Johansson.

Kommer ni att söka igenom gården efter fler plantor?

– Vi får titta lite mer noggrant nu när vi vet hur de ser ut.


5.2013-09-22

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17518911.ab

Tog med dottern till Ica - fick inte handla folköl

Malin Widell och Martin Nylander nekades att köpa folköl för att dottern Linnéa Eriksson (mitten) var med.    Malin Widell och Martin Nylander nekades att köpa folköl för att dottern Linnéa Eriksson (mitten) var med. Foto: THOMAS JOHANSSON


Malin Widell, 29, skulle handla tacos och några folköl till middagen på Ica Maxi.

När hon kom fram till kassan nekades hon handla - för att hon hade med sig sin 13-åriga dotter.

– Hon krävde leg på oss båda. Jag blir så himla arg. Får barnfamiljer inte handla på Ica längre? säger hon.


Malin Widell, 29, och sambon Martin Nylander, 40, är trogna kunder på Ica Maxi i Partille.

På lördagkvällen skulle familjen äta tacos till middag och Malin gick tillsammans med dottern Linnea, 13, in i butiken.

– Min sambo, som satt vid förbutiken och matade vår nyfödda dotter, bad mig köpa med några 3,5:or folköl, säger Malin Widell.

Hon och dottern lastade upp matvarorna, en nappflaska och ett sexpack folköl på bandet. När Malin skulle betala sa kassörskan att hon ville se legitimation - på både henne och dottern.

– Jag sa att det här är min dotter. Hon är 13 och har ingen legitimation. Då fick vi inte handla, säger Malin Widell.

"Vi kommer undersöka det här"

Det uppstod en diskussion men kassörskan gav sig inte. Till slut gick sambon Martin Nylander fram till kassan för att betala för ölen.

– De sa prompt nej, att det är leg på alla som gäller. Hur många barnfamiljer köper inte vanlig folköl tillsammans med andra matvaror? Eller tobaksvaror? Vi blev så arga att vi gick därifrån, säger Malin Widell.

Ica Maxi menar att deras regler är tydliga - om man är under 30 ska man vara beredd på att visa leg.

– Jag förutsätter att mamman har handlat och att mamman fått visa leg, säger Thomas Strindeborn, ägare till Ica Maxi i Partille.

Enligt henne krävde kassörskan även leg på dottern?

– Jag kan inte säga emot. Vi kommer undersöka det här. Vi vill ju följa de lagar och förordningar som finns.

Gick till en annan affär

Ska man som kund inte kunna ta med sig sin minderåriga dotter om man vill köpa folköl till maten?

– Absolut. Har man barn med sig som är underåriga så kan jag inte föreställa mig att man måste visa leg. Det låter lite orimligt. Men jag var inte på plats så jag kan inte kommentera det.

Malin Widell och familjen gick i stället vidare till en annan affär - där de utan problem kunde handla middagsmat, nappflaska och folköl.

– Efter det här har vi sagt att vi inte ska handla på Ica Maxi längre, säger Malin Widell.
 Olof Svensson  
 
6.
2015-01-12
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/lararna-var-sjuka-da-fick-eleverna-samma-betyg/
Lärarna var sjuka – då fick eleverna samma betyg

Publicerad i dag 10:30


Foto: Alamy
Elever på två grundskolor i Älmhult fick kollektiva E-betyg i tyska och musik, på grund av att lärare varit sjukskrivna. Nu utreder skolinspektionen det inträffade. ”Det verkar inte rätt, som en rektor har gjort” säger enhetschefen Lotta Kårlind.

Det handlar sammanlagt om ett par hundra elever på Linnéskolan och Gemöskolan som inte verkar ha fått individuella betyg, utan klumpats ihop och fått betyget E, efter att lärarna i tyska och musik varit sjukskrivna, skriver Smålandsposten.

Vikarierna har inte kunnat sätta betyg, och då har rektorn gått in och gjort det. I musik handlar det också om att man överfört betygen från tidigare årskurs, i stället för att sätta nya betyg – trots att man haft undervisning.

Skolinspektionen håller redan på att utreda ett av fallen, betygssättningen i tyska på Linnéskolan – som anmäldes för jul – och ställer sig frågande till det inträffade. De nya uppgifterna om massbetyg i musik kommer man att lägga till samma utredning.

Enligt enhetschefen Lotta Kårlind är det strikt reglerat hur betygssättningen får gå till, och mycket tyder på att rektorn gjort fel.

– Principiellt ska man ständigt alltid värdera elevens kunskaper. Att man skulle hamna så att alla elever i en stor grupp får samma betyg är osannolikt. Jag vet inte om det inträffat någon gång tidigare, men det är en varningssignal.

Enligt Kårlind ska man ta reda på vad som hänt och se till att skolan vidtar åtgärder så att det inte inträffar igen.

Att sätta kollektiva betyg är inte tillåtet.

– En rektor kan ibland gå in och bestämma betyget om två lärare är oense. Men i det här fallet verkar det inte riktigt, som en rektor gjort, utifrån det som skrivits om det här.

Om man inte haft undervisning i ett ämne så skulle man tidigare ändå sätta ett betyg, men nu är lagstiftningen ändrad så att man inte behöver överföra tidigare betyg.

Juan Flores

juan.flores@dn.se 

36
1.
2014-06-20
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article19053067.ab
Polisen misshandlar oskyldiga föräldrar framför ögonen på deras barn,hemma hos dem,mitt på natten.

Polisens terrornoja får storstryk av JO

Jurist: "beviskraven i utredningen har sänkts eftersom det handlar om män med muslimsk bakgrund"


Stormade idyllen I oktober 2010 grep tungt beväpnad polis fyra män i Göteborg på misstanken att de skulle spränga köpcentret Nordstan. Men utredningen var undermålig och helt oskyldiga personer pekades ut. Idag kom JO med förödande kritik av polisens arbete. 
   Stormade idyllen  I oktober 2010 grep tungt beväpnad polis fyra män i Göteborg på misstanken att de skulle spränga köpcentret Nordstan. Men utredningen var undermålig och helt oskyldiga personer pekades ut. Idag kom JO med förödande kritik av polisens arbete.

Foto: PRIVAT

På morgonen 30 oktober 2010 slog beväpnade poliser in dörren hemma hos Nizar Khalayli. Han tvingades naken ner på golvet inför sina barn och delgavs senare misstanke om terroristbrott.

Polisen hade några dagar tidigare fått tips om en terroristattack mot köpcentret Nordstan i Göteborg. Efter en kortare utredning grep polisen fyra personer i en synnerligen brutal gryningsräd. De tog ingen hänsyn till att det bodde små barn i lägenheterna som stormades och de behandlade även anhöriga till de gripna brutalt och kränkande.

Men det fanns ingen bomb och alla var helt oskyldiga.

Tog fel på tiden

I dag kom JO:s utlåtande om ingripandet och kritiken mot polisens arbete är förödande.

- Det jag läst låter väldigt positivt, det är viktigt att polisen får kritik när de gör fel, säger Nizar Khalayli till Aftonbladet.

JO går noggrant igenom polisens åtgärder efter att tipset om bomben kom in. Det började med att en kvinna överhört ett telefonsamtal på gatan där en man pratade om att spränga Nordstan. Polisen tömde då närmsta telefonmast och gick igenom trafikdatan över vilka som talat i telefon vid den aktuella tidpunkten. Problemet var att kvinnan uppgett fel tid. De personer som pekades ut hade alltså omöjligen något med saken att göra.

Muslimer särbehandlas

När man läser JO:s genomgång är det uppenbart att tipsarens berättelse inte hänger ihop. Förutom att tidpunkten var fel ändrar hon signalement på den hon hört prata i telefon.

Detta visste polisen redan innan tillslaget, men det genomfördes ändå.

Polisens utredning betonade genomgående det som talade till de misstänktas nackdel, medan det som pekade på deras oskuld förbisågs.

- Det framgår enligt min tolkning ganska tydligt att beviskraven i utredningen har sänkts eftersom det handlar om män med muslimsk bakgrund, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders som företrädde tre av de fyra felaktigt utpekade männen.

Skadestånd

Polisens övergrepp skedde dessutom för nästan fyra år sedan. De interna utredningar som tidigare gjorts av Riksenheten för polismål har inte klarat att tydligt kritisera polisens arbete. Ingen har heller fått ta ansvar för fiaskot.

De fyra felaktigt gripna, och deras familjer, har inte fått någon upprättelse och inte ens en offentlig ursäkt.

- Vi överväger nu hur vi ska gå vidare, en del kan vara att begära skadestånd från staten, säger Robert Hårdh.

Allvarliga systemfel

JO:s utredning visar på allvarliga systemfel. Efter 11 september är vi alla inte längre lika inför lagen. Om de utpekade hade hetat Svensson i efternamn är det i praktiken helt otänkbart att något liknande skulle kunna hända. Polisens uppträdande 30 oktober 2010 var ovärdigt en rättstat.

Vi kan inte ha ett system där vi tummar på rättsäkerheten vid anklagelser om terrorism, eller där människors bakgrund avgör beviskraven. Förhoppningsvis leder JO:s allvarliga kritik till att polis och åklagare börjar ta dessa frågor på allvar.

Terrornojan måste få ett slut.
Anders Lindberg

2. 2013-09-21

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article17290853.ab

Samhället har svikit mig under 45 års tid

Debattören: Då lät man övergreppen pågå - nu vill man ta min assistans

I behov av assistans. Jeanettes morfar förgrep sig på henne under elva år utan att myndigheterna grep in. Nu vill Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning i Stockholm ta ifrån henne assistansen.    I behov av assistans. Jeanettes morfar förgrep sig på henne under elva år utan att myndigheterna grep in. Nu vill Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning i Stockholm ta ifrån henne assistansen.


Jeanette Eriksson, 52, Stockholm.

Har skrivit boken ”När jag blir stor” (Natur & Kultur) om sin uppväxt.

 Aftonbladet har tidigare berättat om Jeanette Eriksson, som under hela uppväxten våldtogs av sin morfar – vilket myndigheterna visste om men lät pågå. Övergreppen ledde till skador som i dag gör henne beroende av assistans. Men nu ska hennes assistans dras in.


När jag kom hem från dagis kunde jag redan i hallen märka om det var snälla eller dumma morfar i dag. Det syntes på hur han ställt skorna och lagt mössan.

Från att jag var fyra år gammal låste min morfar regelbundet fast mina händer i handbojor, la en kudde över mitt huvud och våldförde sig på mig. Trycket, kallade jag det då.

Två år senare blev jag lam. Benen spretade värkande och krampande rakt ut åt varsitt håll, fastlåsta i samlagsställning. Jag lades in på Kronprinsessan Lovisas barnsjukhus, där läkare från hela världen kom och klämde på mig. Mitt fall var tydligen unikt. Jävlar vad dåligt jag mådde, när jag i bara trosorna låg på den kalla plåtsängen. Det spelades in en utbildningsfilm för läkare och psykiater, jag har en kopia hemma. Glad musik och en speakerröst som säger ”Is her grandfather her father?”. I barnpsykologens journaler finns anteckningar om hur jag binder fast händerna på en docka och lägger tyg över ansiktet. Psykologen skriver hur jag visar stort intresse för en leksaksapa som är röd i stjärten. I andra journaler skriver de rakt ut att ”flickan är utsatt för någon slags incest av morfadern”.

 

Sjukvården och barnavårdsnämnden valde att blunda. Ett halvår senare hade jag lärt mig att gå själv igen och skickades ensam i en taxi tillbaka hem till min morfar. Då var jag sex år gammal. Där och då blev samhället medskyldigt till övergreppen på mig.

Jag bor än i dag kvar i samma område i Stockholm. Mina ben krampar fortfarande kraftigt efter alla år av incest. När jag var 31 år gammal bedömdes jag vara handikappad. I handikappfacket har de aldrig tidigare haft någon som varit utsatt för incest, sa enhetschefen på stadsdelförvaltningen. Men det var aldrig mitt beslut att klassificeras på det viset. Något som går att åtgärda är inte ett handikapp. Jag har alltid varit tvärsäker på att jag skulle ha kunnat lära mig att gå, med rätt hjälpmedel, rätt behand­ling och stöd. Stadsdelsförvaltningen har förvägrat mig detta.

Den 15 september förlorar jag min personliga assistans. I stället får jag besök sex gånger om dagen av någon som hjälper mig att gå på toaletten och ger mig mat. Jag kommer att vara inlåst i min lägenhet utan möjlighet att ta mig ut.

Hur ska jag kunna behålla min assistanshund Cennja om jag inte får hjälp att rasta henne? Cennja är min levande rullator, hon gör att mina ben inte stelnar. Läkare har sagt att våra promenader är anledningen till att jag inte är rullstolsburen i dag. Ändå påstår utredningens handläggare att jag inte har någon önskan att komma utanför bostaden. Det är en lögn. Tvärtom är mitt så kallade liv över utan assistans. Jag blir sittande i lägenheten och blir helt beroende av mina söner för att komma ut. De vet vad det innebär att ständigt hjälpa sin mamma, de är uppväxta med det. De måste få ha sina egna liv nu.

 

Man väljer inte sina föräldrar, mina söner lika lite som jag. Man skulle tro att Hägersten-Lilje­holmens stadsdelsförvaltning skulle visa förståelse för min situation. Att de skulle visa en vilja att gottgöra de oförrätter som begåtts mot mig. I stället säger tjänstemännen att de blir obekväma när jag berättar. Det känns som att jag ständigt måste försvara mig för att jag varit utsatt för incest. Varför är det så? Myndigheterna förstår inte att barn blir stora, men att problemen inte växer bort bara för det. Morfars övergrepp på mig pågick under elva år. Han dog 1986. Myndigheternas övergrepp har pågått i 45 år. Det måste få ett slut. Låt mig behålla assistansen.
Jeanette Eriksson

2.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15627492.ab

Jeanette våldtogs hela sin uppväxt

 Morfaderns våldsamma övergrepp fick hennes ben att fastna i kramp  Myndigheterna förstod – men ingrep aldrig

”Myndigheternas fel” När Jeanette Eriksson var sex år fastnade benen i kramp. Trots att alla misstänkte att morfadern våldtog henne skickades hon hem igen. ”Jag anser att det är myndigheternas fel att ytterligare tio år av incest fick fortsätta”, säger Jeanette. ”Myndigheternas fel”  När Jeanette Eriksson var sex år fastnade benen i kramp. Trots att alla misstänkte att morfadern våldtog henne skickades hon hem igen. ”Jag anser att det är myndigheternas fel att ytterligare tio år av incest fick fortsätta”, säger Jeanette. Foto: LOTTE FERNVALL


 Under hela sin uppväxt våldtogs Jeanette Eriksson, 51, av sin morfar.

 Hennes journaler avslöjar att myndigheterna förstod – men ingen ingrep.

– Det är ett jävla svek från samhället. De har suttit på första parkett och bara tittat på, säger hon.INCEST OCH SEXUELLA ÖVERGREPP

 Inget är så svårt att prata om som sexuella övergrepp – särskilt om förövaren är en förälder eller nära släkting.

 De allra flesta sexuella övergrepp mot barn polis­anmäls aldrig. Trots att kunskap­en är större i dag och trots att de myndigheter och vuxna som arbetar med barn är skyldiga att anmäla om de misstänker övergrepp mot barn finns stora brister.

– Många professionella har väldigt stora skygglappar. Skolan har blivit bättre men sjukvården är fortfarande jättedålig på att anmäla, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda barnen.

 Det är än i dag så att utsatta barn upplever att de har visat eller gjort allt för att de vuxna ska förstå eller fråga om övergreppen, utan att någon reagerat.

 Alla barn visar inte symtom men det är vanligt med depression och posttraumatisk stress hos barn som utsatts för allvarliga övergrepp. Många barn reagerar med att behandla sig själva på samma sätt som förövaren, de trycker undan sina egna behov och känner inget värde för sin egen kropp.

– För de barn som är svårt traumatiserade handlar det om att hjälpa dem att kunna stå ut med minnena, säger Åsa Landberg.

 HYPNOS

 I klinisk psykologi används hypnos för att fördjupa patientens kontakt med sitt inre.

 Det vanligaste är att terapeuten talar lugnande med patienten så att tankarna far i väg, sedan guidas personen ner i ett avspänt djupare tillstånd.

 Olika personer kan vara olika mottagliga för hypnos. Personer som upplevt svåra trauman har ofta lättare för att komma i trans.

 Enligt Michael Rundblad, psykolog och psykoterapeut inom Dalarnas vuxenpsykiatri och ordförande för hypnosföreningen, är en av de vanligaste patientgrupperna personer som utsatts för sexuella övergrepp som barn.

– Det är tydligt att de kan få hjälp att få kontakt med sådant som de stängt av med hjälp av hypnos, säger han.

 Enligt Socialstyrelsen är hypnos ingen evidensbaserad metod och hypnos finns inte med i myndighetens riktlinjer. Men det betyder inte att metoden inte fungerar eller att den är skadlig.

 Svenska hypnosföreningen har runt 400 medlemmar, de allra flesta är psykologer och psykoterapeuter.

Källor: Socialstyrelsen och Svenska föreningen för klinisk hypnos.


Benen står krampaktigt rakt ut, fötterna är krökta. På den repiga filmen syns hur en sköterska lyfter den sexåriga flickan. Ben­en fortsätter att spreta, stela som pinnar.

Den engelskspråkiga speaker­rösten berättar om flickan i den korta 60-talsklänningen. Hennes fall beskrivs som ett mysterium, retoriska frågor radas på varandra:

”Hade flickan blivit utsatt för en snuskgubbe?”

”Var hon homosexuell?”

Sexåringen på filmen är Jeanette Eriksson. ”A case of conversion hysteria” spelades in i utbildningssyfte, avsändare var den docent i barnpsykiatri som behandlade Jeanette på Kronprinsessan Lovisas barnsjukhus i Stockholm. Dit kom hon efter att benen fastnat i kramp. I ”samlagsställning”, som hon säger.

Då hade morfaderns våld­täkter pågått sedan hon var en liten bebis.

– Från att jag var fyra år var det regelrätta samlag, innan dess oralsex, säger Jeanette.

Hon lades in och utreddes under flera månader utan att någon riktig diagnos kunde ställas.

– Bara du säger vad som har hänt kommer du få den hjälp du behöver, fick Jeanette höra gång på gång.

”Allt fanns ju där”

Men sexåriga Jeanette kunde inte sätta ord på vad hon hade varit med om. För sin psykolog berättade hon i lek och teckningar. I journaler beskrivs dockor med fastbundna ben, som får en kudde eller tygbit över ansiktet, om bilder med rött blod i stjärten.

”OBS!” antecknade psykologen i marginalen flera gånger.

– Allt fanns ju där, säger Jeanette.

Men ändå: Efter ett halvår på sjukhuset lärde Jeanette sig att gå igen med egen viljekraft. Hon skrevs ut från sjukhuset och sattes i en taxi hem till mamma, lillebror, mormor – och morfar.

– Jag glömmer det aldrig, säger hon om avskedet från psykologen hon litat på.

Myndighetskontakterna upphörde inte där. Den 26 november 1968 antecknade barnavårdsmannen (på den tiden ett obligatoriskt stöd för barn födda utom äktenskapet):

”... det är nödvändigt att flickan kommer från morfar. Ingen vet, men av flickans uppträdande befarar man något slags incest från morfars sida mot flickan.”

Samtidigt pågick en utredning om faderskapet. Hennes mamma hade uppgett ett namn på en man men faderskapstestet visade att det inte stämde.

Testade hypnos

Barnavårdsnämnden ingrep aldrig, Jeanettes mamma och barnen fick en lägenhet men de hann bara bo där i några timmar.

– Sen kom morfar och hämtade oss.

För Jeanettes del fortsatte morfaderns våldtäkter tills hon flyttade hemifrån som 15-åring, berättar hon.

1986 när Jeanette var 25 år och mamma till två små barn kom krampen i benen tillbaka med full kraft.

– Jag bestämde mig för att pröva hypnos, jag hade alltid velat göra det men jag fick höra att det skulle vara livsfarligt för mig.

Efter bara några gånger kom de förträngda minnesbilderna tillbaka. Hon mindes mor­faderns våldsamma övergrepp, kopplade dem till minnena av hur mormor tvättade hennes blödande underliv och smörjde med Idominsalva. Hon kunde i detalj återge hur det såg ut och vad som hade hänt.

Letat bevis

Sedan dess har hon samlat bevisen som bit för bit har bekräftat att hon har rätt. Under årens lopp har hon fått fram journaler, hittat filmen och konfronterat läkare.

– Jag ringde och sa: ”Nu kan jag berätta”. Jag hade orden, jag ville höra hennes version.

”Jag är säker på att din morfar utsatte dig för incest”, svarade den ansvariga barnpsykiatern som spelade in filmen och som sedan hade följt henne under hela uppväxten.

Kan inte gå själv

Jeanette åkte hem till sin mormor och morfar och sa som det var: ”Jag vet vad du har gjort, jag vet vad du har utsatt mig för.”

Morfar började skratta. Mormor grät. En vecka senare var han död.

Jeanette hade växt upp i tron att om hon bara satte ord på det hon varit utsatt för skulle kramperna i kroppen släppa. Ingen hade förberett henne på det helvete som väntade. Sedan minnena kom tillbaka har hon inte kunnat gå själv. Över­greppen gör sig ständigt påminda.

Hon har svårt att stoppa saker i munnen, kan varken äta eller borsta tänderna som vi andra.

Assistanshunden Cennja fungerar som hennes levande rullator. Men den behandling som hjälpt henne att minska spänningarna i kroppen vägrar kommunen att betala för och Jeanette har inte råd.

– Det enda jag vill är att få ut den här skiten ur kroppen. Den har inte hajat att faran är över, den tror fortfarande att den är utsatt.

I början av 1990-talet förtidspensionerades Jeanette. Intyg efter intyg vittnar om hennes omfattande problem, om incesten som visar sig i form av kramp och förlamning. Under några år på 1990-talet föreläste hon på Karolinska institutet om sina upplevelser för personer som arbetar med sexuella övergrepp mot barn.

Ändå upplever Jeanette att hon ständigt måste slåss för sin sak, för rätten till assistanstimmar eller rätt behandling. För upprättelse.

”Mitt liv är redan förstört”

Att hennes funktionsnedsättning inte självklart syns utåt gör att hon blir ifrågasatt, av färdtjänsten eller av personer hon möter i mataffären.

Barndomens övergrepp förföljer henne.

– Jag berättar inte om det här för att någon ska tycka synd om mig. Jag gör det för att folk ska veta hur verkligheten ser ut och för att andra barn inte ska drabbas. Mitt liv är redan förstört, säger Jeanette.
.


 Kristina Edblom  
 


”Man kommer aldrig över det”

 Läsarna chattade med Jeanette

Hör Jeanette berätta i P1-dokumentären Inferno

 Lyssna på Bengt Boks dokumentär här. 


37
1.
2016-05-05
www.expressen.se
Sveriges tjänstemän/kommunanställda  mår dåligt av sina egna handlingar. Genom omänskligt och omoraliskt beteende mot medborgare bli de sjuka själva, inte bara att de förstör liv på främmande barn och andra som kommer i kontakt med dem.

Samvetsstressen i välfärden farligt tecken
Publicerad 5 maj 2016 kl 08.32

Samvetsstressen ökar bland personalen i vården. Politiker kan hjälpa – eller stjälpa.
Samvetsstressen ökar bland vårdpersonal, enligt en långtidsstudie av forskare vid Umeå universitet. För tio år sedan var det 20 procent av personalen som måste döva sitt samvete för att orka med jobbet, säger professor Gunilla Strand till SVT Västerbotten. I dag är siffran 40 procent.
Samvetsstress - att inte räcka till, att tvingas kompromissa med sin etiska kompass - kan leda till sömnsvårigheter, depression, missbruksproblem, utbrändhet. När fler drabbas, försämras vården. Både för att stressade människor presterar sämre och för att sjukskrivningar tilltar, liksom avhopp.
Risken för samvetsstress är inte begränsad till vård och omsorg. Den kan drabba grupper som socionomer i socialtjänsten, poliser, lärare - alla som arbetar med hjälpbehövande och utsatta människor.
Ökande samvetsstress är på så sätt ett hot mot välfärden.

Chefer kan spela en avgörande roll i kampen mot detta krissymptom. De kan skapa en kultur med hög men samtidigt realistisk arbetsmoral, där personalen inte kräver mer av sig själv än vad som är rimligt, sett till resurserna.
Chefen måste vara öppen med prioriteringar; hinns inte allt med, får man koncentrera sig på det viktigaste. Ibland måste gott nog vara gott nog. Chefen måste förstås också rapportera prioriteringarna uppåt i organisationen.
Högst upp i välfärdens organisationer sitter de folkvalda politikerna. De kan hjälpa - eller stjälpa. De stjälper när de lovar välfärdsreformer utan att det finns, eller tillförs, resurser nog att förverkliga dem, finansiellt och personalmässigt.

Exempelvis lovade Jan Björklund "laga mat"-garanti i hemtjänsten på Folkpartiets riksmöte 2015. Men - har hemtjänsten för gott om pengar och personal? Nej, det är oftare tvärtom. Det enda Liberalerna kan tänkas ha bidragit med, så långt, är ökad samvetsstress hos den hemtjänstpersonal som tvingas servera de mikrorätter som Jan Björklund så tjusigt förkastade från sin talarstol.
Välfärden sviktar på många håll i dag: stressen och sjuktalen ökar, personal hoppar av. Många organisationer är så stressade att det inte räcker att prioritera bort det mindre viktiga. Man tvingas kompromissa med det viktiga, som strålbehandlingar och kontroller av cancersjuka eller orosanmälningar om barn inom socialtjänsten. Det är ett recept på akut samvetsstress.

En åldrande befolkning och stor invandring gör att pressen på välfärden kommer fortsätta att öka. Politiken måste leverera lösningar.
Onödiga föreskrifter, som dokumentation in absurdum, måste bort.
Kringpersonal måste sättas in så att yrkeskårer kan ägna sig åt de uppgifter som de utbildades för. Ny teknik måste tas i bruk för att underlätta. Nyckelgrupper måste få en bättre löneutveckling och bästa möjliga arbetsscheman. Nya pålagor måste strängt ransoneras.

Annars är det lika bra att partierna säger som det är: Hörni, nu rullar vi faktiskt tillbaka välfärden.
'' Många organisationer är så stressade att det inte räcker att prioritera bort det mindre viktiga.

2.
2015-04-22
http://www.expressen.se/kvallsposten/maria-kallades-dalig-mamma-av-tagvard/
Maria kallades "dålig mamma" av tågvärd

Maria Eid kallades för en "dålig mamma" av tågvärden på Pågatågen.
Hennes son grät. Då blev Maria Eid kallad för "en dålig mamma" av tågvärden på pågatåget. Nu polisanmäler hon Arrivas tågvärd för kränkning och ofredande.
– Jag blir chockad att någon på pågatågen kan behandla en så, säger Maria Eid.
Klockan 14.14 hoppade Maria Eid och hennes två barn på tåget från Malmö mot Hyllie. Som vanligt visade Maria upp sin gilltiga biljett. När tågvärden senare gick förbi Maria Eid och hennes gråtande son kallades hon Maria för en "dålig mamma" av tågvärden.
– Min son grät därför att han råkat klämma handen mellan sätena. "Vad är du för en mamma som inte tröstar din unge" sade hon då till mig och fortsatte att kalla mig för en dålig mamma, säger Maria Eid.
Chockerad över bemötandet
Trots den smärre chocken, påtalade Maria för tågvärden att hennes föräldraskap inte är tågvärdens angelägenhet. Maria bad om att få namnet på den Arriva-anställda men tågvärden vägrade.
– Tåget stannar och hon säger åt mig "skulle inte du gå av?" Jag säger åt henne att jag inte tänker gå av innan jag får hennes namn och att det hon sysslar med inte är okej. Jag blir chockad att någon på pågatågen kan behandla en så.
När Maria fotade tågvärden från plattformen försökte tågvärden få Maria att radera bilden. Hon grep först tag om Maria och sedan om barnvagnen.
– Hon tog först tag i min arm. Sedan började hon dra i min barnvagn.
Upptäckte Facebookgrupp
För att kunna anmäla händelsen till polisen försökta Maria Eid söka reda på vad tågvärden hette. Då upptäckte hon en Facebookgruppen. Hon godkändes som medlem och noterade då inlägg där plankande resenärer hängts ut med bild. Resenärerna omnämns bland annat som ”tomtar” och "asylsökande med ”lökringar under armarna”.
– Jag började scrolla ner på sidan och såg just att det var samma kvinna som hade kränkt mig som kränkte folk i gruppen. Då blev jag ännu mer arg.
Arriva om händelsen
Maria Eid har polisanmält händelsen som kränkning och ofredande. När Kvällsposten pratar med Arrivas driftchef i Malmö säger han att han ännu inte känner till fallet med Maria.
– Jag måste få lov att undersöka vad det är som har hänt innan jag kan uttala om mig om vad som är rätt eller fel, men det du beskriver är inte acceptabelt. Sedan får vi titta på vad det är som har hänt och varför det ser ut som det gör, säger driftchefen Robert Schneider.
Arriva är ett dotterbolag till det tyska företaget Deutsche Bahn och jobbar på uppdrag av Skånetrafiken.
 
Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter - där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​
 
Av Georgina Harris

3.
Publicerad 21 apr 2015 21:40


http://mobil.dn.se/ekonomi/tagvardar-hanger-ut-resenarer-i-sluten-grupp/
Tågvärdar hänger ut resenärer i sluten grupp

Publicerad i dag 08:16

”Tomtar”, ”asylsökande” och diskussioner om huruvida vissa mörkhyade män haft lökringar under armarna eller inte – så går snacket bland flera av tågoperatören Arrivas tågvärdar i en sluten grupp på Facebook, rapporterar Metro.

Kollegor varnar varandra för resenärer som inte har betalat för resor på Pågatåg, i vissa fall med både bild och kränkande kommentarer. En kvinna i Skåne upptäckte gruppen när hon sökte efter en tågvärd som, enligt egen uppgift, varit otrevlig mot henne. Nu polisanmäler hon Arrivas tågvärd för kränkning och ofredande, enligt Kvällsposten.

Långt ifrån alla tågvärdar i gruppen på Facebook ägnar sig åt att hänga ut resenärer, betonar kvinnan. Men Arriva tar avstånd från inläggen och påpekar att gruppen inte är en officiell grupp för företagets anställda.

– Arriva tar avstånd från kränkande särbehandling och diskriminering, säger Ola Insulander, kommunikatör hos Arriva, till Metro.

TT

4.
2015-01-19
Tolvåring kastades av bussen
http://mobil.dn.se/sthlm/tolvaring-kastades-av-bussen/
Publicerad i dag 15:54
Den tolvårige pojken var på väg hem från skolan med bussen. Då tvingades han kliva av. Föraren lämnade pojken mitt på vägen och körde därifrån.

Det var i början av förra veckan som Vincent Säll, 12 år, satte sig på skolbussen från Bällsta till Kårsta där han bor tillsammans med sin familj. Men en halvmil från Kårsta stannade bussen. Där tvingades Vincent Säll kliva av.

– Chauffören sa till Vincent att han skulle vända bussen. När han sedan vänt bussen så lämnade han bara Vincent där, berättar hans mamma Annelie.

Bussen hade stannat på grund av det hala väglaget. Flera bussar hade fastnat i en uppförsbacke. Det var där busschauffören sade till Vincent att kliva av.

Turen var redan en halvtimme sen, vilket Vincent hade berättat för sin mor. Men när bussen stannat kunde Vincent inte få tag i sin mor. Hennes telefon hade dött. Vincents mamma Annelie hade inget annat val än att åka ut och leta efter sin son.

– Under tiden försöker jag leta mig till den här platsen han förmodligen är på. Jag åker mot Kårsta, den gamla vägen som bussen går på. Då kommer jag fram till ett ställe där jag ser bussarna som blockerar vägen. Så jag måste ställa min bil där och börjar leta honom till fots.

En dryg timme efter att hon börjat leta efter sin son hittade hon honom vid vägkanten.

– Framför allt känner han sig så lurad. Han gick av bussen för att chauffören skulle vända den. Vincent trodde att han skulle få åka med till civilisationen. I stället drar han därifrån, säger Annelie.

SL och Arriva beklagar det inträffade. Tomas Hedenius, komunikationschef på Arriva, säger till Mitt i att föraren trodde att Vincent hade kontakt med sin mor via telefon.

– Föraren ska ha lånat ut sin mobil till pojken. Föraren hörde även att den bilist som hämtade de andra passagerna erbjöd sig att ta med sig pojken, säger Tomas Hedenius till Mitt i.

5.
2015-01-18

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20174298.ab
Elvaåring avslängd från skolbussen
JÖNKÖPING. Det fattades sju kronor på busskortet. Då blev elvaåringen avhyst från bussen på väg till skolan. Mamman fick lämna sitt jobb och köra den förtvivlade dottern den sista biten, skriver Jönköpings-Posten på nätet.
När flickan som vanligt klev på skolbussen hade hon bara elva kronor kvar på kortet. Resan skulle kosta 18 kronor. Då stannade busschauffören sex hållplatser från skolan och tvingade flickan att gå av.
– Det är makabert. Om man har något hjärta i kroppen slänger man inte av en elvaåring som ska till skolan, säger flickans pappa, till J-P.
Ansvariga på bussföretaget beklagar det inträffade.
– Vi är jätteledsna och har framfört vår ursäkt. Oavsett om det är rätt eller fel enligt några regler ska vi ta extra hänsyn till barn i alla situationer. Nu ska vi ta tag i det här så att det inte kan hända igen, säger Mattias Galante, områdeschef på bussföretaget Keolis, till tidningen.
TT
16 januari 2015

6.
2014-12-02
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19950472.ab
Christina hade kunnat räddas från döden
Nu har pappan polisanmält Trafikverket för att de inte stoppade tåget trots larm
24-åriga Christina tog sig ner på järnvägsspåret.
En lokförare slog larm men trafiken stoppades inte.
Christina dog.
Nu har hennes pappa polisanmält Trafikverket.

Den 11 maj 08.58 larmade en lokförare på norrgående tåg att det fanns människor på spåret vid Kuggebro söder om Uppsala.
Enligt Trafikverkets egna rutiner ska all trafik genast stoppas om det uppstår fara på spåren.
Det gjorde man inte den här dagen.
Föraren på tåget som lämnade Uppsala station söderut elva minuter senare hade visserligen fått varningen men inga instruktioner om att sänka farten eller stanna.
- Jag är så ledsen och arg, säger hennes pappa Morten Moland som på måndagen polisanmälde Trafikverkets generaldirektör, den ansvariga för ledningscentralen och den som utrett olyckan hos Trafikverket.
Hade ingen aning
- Det är så uppenbart att de försöker mörka olyckan och sitt eget ansvar genom att undanhålla information, säger Morten Moland.
Innan SVT granskade fallet den 25 november hade Christinas föräldrar ingen aning om att olyckan hade kunnat stoppas och Christina vara i livet.
- Jag var i Norge och min fru såg på nyheterna att det handlade om en 24-åring som tagit livet av sig på spåret utanför Uppsala. Vi förstod att det måste handla om Christina.
Raderade uppgifter
Genom SVT har Morten Moland kunnat ta del av de rapporter som visar att ledningscentralen larmats om människor på spåret och att Trafikverket raderat uppgifterna internt.
- Jag har sett polisförhöret med lokföraren, där står det ingenting om att det larmats om människor på spåret, säger Morten Moland.
Ingen gång, inte i samband med olyckan och inte i samband med SVT:s granskning har någon från Trafikverket varit i kontakt med Christinas familj.
Betalade schablonbelopp
- Inte mer än att fakturan från begravningsbyrån var mindre än vi räknat med. Trafikverket hade visst betalat ett schablonbelopp på 25 000 kronor för begravningen.
När de drabbades av vissheten om Trafikverkets slarv som kostade dem en dotter var det som att slungas tillbaka ner i mörkret från den 11 maj igen.
- Det var fruktansvärt. Jag driver inte det här för att sätta dit någon enskild person utan för att det inte ska drabba någon annan, säger Morten Moland.
Aftonbladet har sökt ansvariga på Trafikverket utan att lyckas.
 Karin Ahlborg
2 december 2014  08:10


7.
2013-09-21

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article17503637.ab

Ledsen SJ, jag måste nog störa er ordning

Debattören: Strukturell orättvisa avgör vem ni kastar av i Katrineholm


Astrid Menasanch Tobieson.    Astrid Menasanch Tobieson. Foto: Matilda Landsberg

Den 11 september bli en kille avslängd från ett SJ-tåg. När det hela händer är jag fortfarande nyvaken. Runt sextiden lämnar vi Stockholm, vid sjutiden är biljettkontrollanterna i vår vagn. ”God morgon, god morgon”, säger de. Till nästan alla.

Killen bakom mig sover. Till honom säger de inte god morgon. Till honom säger en lång kontrollant ”hörru”. Killen visar sin ungdomsbiljett och kontrollanten insisterar på att han ska visa legitimation. Han måste bevisa att han är under 26 år. Killen har ingen legitimation. Kontrollanten ber honom om hans fyra sista siffror. Killen kan inte sina fyra sista siffror. Han lovar att han är 25. Kontrollanten vill se studentkort, kårkort eller annat som kan bevisa åldern. Killen pluggar inte men föreslår att de kan ta kontakt med någon som kan verifiera hans ålder, någon myndighet ifall kontrollanten vill. Kontrollanten säger ”det är inte mitt jobb att ta reda på hur gammal du är, det är din uppgift att bevisa det”.

Jag försöker hitta något tillfälle att hoppa in i samtalet och medla, killen har ju biljett. Lika mycket biljett som jag.

 

”Hoppar du av i Katrineholm eller hoppar du inte av i Katrineholm?!” Killen svarar till slut ett tveksamt ja. Dels på grund av svenskan och dels för att han måste ju till Göteborg. Inte konstigt att han tvekar. Jag ska också till Göteborg. Kontrollanten går sin väg.

Någon i SJ:s högtalarsystem säger nu ankommer vi snart till Katrineholm, killen reser sig och går. Strax därefter patrullerar tre SJ-kontrollanter in i vagnen. En går förbi våra platser och ställer sig längst bort i vagnen, de andra stövlar fram till vår sektion av tåget. Killen sitter inte kvar på sin plats. De ser arga ut. ”Såg någon var han gick någonstans?!”, ropar den långe kontrollanten. Jag tittar bara på dem. Blir nästan full i skratt, vad håller de på med?

Och då! Då händer det! En kvinna på andra sidan gången halvreser sig och pekar ”Ditåt!! Ditåt gick han!”

Va? Vad hände nu? Angav hon honom precis? Så säker, så säker på att hon gjorde rätt. Att hon gjorde rätt för oss alla i vagnen. Jag vill bara vråla. Skrika mig hela vägen till Göteborg. I protest. I motstånd! Jag tänker: gör något, gör vad som helst, gör bara något! Jag kommer inte på något annat än att gå och köpa kaffe för att tänka. Så jag går och köper kaffe. Spiller hela kaffekoppen på mig innan jag kommit tillbaka till min plats. När jag kommer tillbaka till min plats med kaffefläck och utan kaffe har vi lämnat Katrineholm, kvinnan sover sig hela vägen till Göteborg och killen ser jag inte mer.

 

Jag kollar rakt fram och tänker på motstånd. Jag har länge tänkt på motstånd. Ofta tänker jag på det, hur bästa möjliga motstånd ser ut. Nu vet jag att riktigt motstånd inte går att göra inom ramen för det etablerade en gör motstånd mot. För att gå och köpa en kaffe hjälpte ingen, och i onsdags var en kille med om att han blev avslängd med giltig biljett från ett tåg medan en hel vagn inte lyfte ett finger, inte sa ett ord, inte en enda protest. Och av kliver jag i Göteborg med min legitimation i fickan.

 

Fyra dagar senare får jag ett sms av min vän Lisa som åker på SJ. Det var henne jag var på väg till när det hela på SJ hände. Nu är det hon som åker tåg. Hon skriver såhär: ”aj nej, åh nej, nu händer det igen. Nu är det SJ igen, en grupp passagerare har inte med sig giltiga biljetter. De kan bara visa upp konfirmationen på sin mejl och det gills inte enligt konduktören som biljett eftersom han inte kan veta om det är riktiga biljetter. ’Det är reglerna, de är sådana’ säger konduktören.

Men. Passagerarna som inte har giltiga biljetter är fyra medelålders vita män. De har fina klockor och kostymer på sig. Och konduktören ler överseende medan han informerar om reglerna. Han säger ”men hörni, det är verkligen inte lätt att veta det! Systemet är ju lite krångligt. Nu vet ni det till nästa gång! Trevlig resa!”

Jag undrar om de fyra medelåldersmännen med dyra klockor och mörka kostymer förstod att de precis klarade sig från att bli avslängda i Katrineholm. Fattade de det? Eller var de redan från första början säkra på att satt tryggt med sina ogiltiga biljetter? Vänlig tillsägelse och trevlig resa. Tryggheten. Förutsättningarna. Kostymerna.

 

SJ, nästa gång jag ser strukturell orättvisa utövas av era anställda kommer jag att bete mig enligt er punkt 7.2. i era Allmänna villkor: jag kommer att vara en resande som ”stör ordningen”. För en sådan ordning vill jag inte vara med och upprätthålla. Kanske hittar ni mig liggandes gången (jag har övat olika avslappnings tekniker och vet när min kropp är som tyngst), kanske argumenterar jag högljutt och tar avstamp i FN:s olika konventioner (jag har läst dem ofta och grundligt) eller så tar jag till statistiken (min vän), kanske försöker jag mobilisera vagnen eller så reciterar jag valfri text som dyker upp i huvudet (det sägs att jag är bra på dramatik) eller så vrålar jag mig hela vägen till Göteborg (eller till Katrineholm ifall jag inte hinner längre än så innan jag blir avslängd. Folk har ju blivit avslängda för mindre, så att säga).

 

Men om ordningen är att vara en passagerare som pekar ut människor, köper kaffe och lägger mig för att sova så vill jag inte vara del av det. Inte ens om det innebär att bara hålla tyst. Jag hoppas att ni respekterar det ifall vi möts.


Astrid Menasanch Tobieson

Regissör, dramatiker och medlem i Stå!Gerillan
. 

38
1.
www.expressen.se
I Sverige-sämsta och livsfarlig dagis-och skolomsorg. Kommunanställda struntar i främmande barnen och låter dem bara drunkna och dö. Föräldrar kan inte vara säkra på , om de ska återse sina barn eller om de ska återse sina barn levande efter ha lämnat dem på dagisar och skolor. Barnen kan likaså tvångsköras från dagisar och skolor av polisen till HVB , fosterhem , andra socialernas hem och pedofiler, lämnas i skogen , rövas bort av pedofiler, skadas av brottslingar, överköras, allt framför likgiltiga kommuannställdas ögon, ramla från ett stege eller från trädet och bryta arm eller få huvudskador, medan dagisföknar bara står och tittar på och som inte är  intreserade för att hjälpa till eller rädda.

5-årig pojke hittades drunknad i damm
Publicerad 6 jun 2016 kl 20.03

En femåring drunknade i en damm på Sturkö utanför Karlskrona i måndagseftermiddagen.
Trots återupplivningsförsök gick pojkens liv inte att rädda.
– En fruktansvärd händelse, säger brandmästare Stefan Sjöholm.
 Vet du mer om händelsen? Hör av dig till Kvällsposten direkt!
 Kontakta redaktionen på redaktionen@kvp.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.
 Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!
 Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 040-18 90 90.
Larmet om drunkningstillbudet kom vid 17.30-tiden på måndagseftermiddagen. Några förbipasserande hade då upptäckt den livlöse pojken i ett vattendrag på Sturkö.
– De lyckas få upp honom ur vattnet och påbörjar återupplivningsförsök samtidigt som de slår larm, säger Stefan Sjöholm.
När räddningstjänsten kommer fram till platsen fortsätter de arbetet med hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans.
– När ambulans sedan kommer till platsen konstaterar de att pojken är avliden, säger Stefan Sjöholm.
Oklara omständigheter
Hur pojken hamnat i vattnet eller hur länge han blivit liggande är i nuläget oklart.
Pojkens anhöriga är informerade om dödsfallet, enligt polisen.
Strax före midnatt på måndagskvällen fanns det ingen brottsmisstanke och ärendet hade heller ingen rubricering.
– Än så länge finns det ingen rubricering mer än dödsfall. Men man har öppnat en anmälan i väntan på utredning så man har öppnat upp för en eventuell rubricering, säger Kim Hild, informatör vid polisens ledningscentral region syd.
Under kvällen har räddningsmanskapet, anhöriga och personerna som hittat pojken fått krisstöd.
– Vi försöker ta hand om alla dessa på bästa sätt. Det är förstås en fruktansvärd tragedi, säger Stefan Sjöholm.
Över 40 har drunknat i år
Enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet hade 45 personer – varav två barn – omkommit genom drunkning till och med maj i år.
I maj drunknade en 2-årig flicka i en trädgårdsdamm i Ljungby. Flickan ska ha snubblat under en lek med sina syskon och sedan hamnat under vattnet.
I mars omkom en 3-årig pojke efter att ha hittats livlös i en sjö i Markaryds kommun. Pojken fördes med ambulans till sjukhus där hans skador beskrevs som allvarliga, men avled senare till följd av sina skador.
Ytterligare incidenter
Bara i början av juni har två barn omkommit i samband med drunkningstillbud.
I slutet av förra veckan drunknade en 15-årig pojke i Eskilstunaån efter att ha kommit bort från sitt sällskap.
Dagen därpå drunknade en 15-årig pojke i Alafors i samband med en skolutflykt.
Alexander Vickhoff

2.
15-06-11
Expressen.se
Fosterpappan: "Hela livet slås i spillror"

En av stugorna vid det familjehem i Halland som de två 13-åringarna rymde ifrån tidigare i veckan har polisen spärrat av i utredningen om mordet på en man i 65-årsåldern i Varberg.
I flera år har den halländske fosterpappan tagit emot barn och ungdomar i sitt hem.
Tidigare i veckan hände det som inte får hända: två familjehemsplacerade 13-åringar rymde och misstänks nu för att ha mördat en 65-årig man i Varberg.
– Du kan ju förstå att det är en katastrof, säger fosterpappan till GT.

Familjehemmet ligger avsides och består av flera röda träbyggnader, en större huvudbyggnad och flera mindre inredda stugor. När GT kom dit under onsdagen hade polisen spärrat av ingången till en av stugorna - en liten röd friggebod en bit upp i terrängen.
Avspärrningen sattes upp efter att polisen först sökt igenom friggeboden efter bevis i utredningen av mordet i Varberg.
Är kortfattad
Fosterpappan som tagit emot familjehemsplacerade barn och ungdomar under många år beskrivs av sin omgivning och andra fosterfamiljer i området som seriös. Han är mycket kortfattad när GT når honom:
– Vänd dig in mot dig själv: hela ditt liv slås i spillror, säger han.
Fosterpappan varken vill eller kan kommentera det inträffade i sak och hänvisar till den stränga sekretess som råder för alla de familjer som engagerar sig och tar emot familjehemsplacerade barn.
– Jag har ett viktigt uppdrag men får inte prata med dig. Jag har en sekretess och bryter jag mot den blir jag straffad, säger han, men tillägger för egen del:
– Du kan ju förstå att det är katastrof. Det räcker ju.
Kommer från Göteborg
De två 13-åringarna var placerade i Halland av socialtjänsten i två olika stadsdelar i Göteborg. De stadsdelarna fick först under onsdagen reda på att pojkarna rymt och var föremål för en mordutredning.
Lisbeth Nilsson är avdelningschef för individ- och familjeomsorgen vid stadsledningskontoret i Göteborg.
– Vi kan bekräfta att de är från Göteborg och att de har varit familjehemsplacerade i Halland, säger Lisbeth Nilsson.
Placerade av tvång
Den ansvarige för familjehemsplaceringarna i en av de två aktuella stadsdelarna i Göteborg säger att de fick kännedom om det inträffade först under onsdagen.
– Vi har barn placerade i familjehem enligt två olika lagar, dels en tvångsmässig placering enligt lagen om vård av unga, dels en frivillig placering enligt socialtjänstlagen.
Vad som var aktuellt för de nu 13-åriga pojkarna vill hon inte uppge av sekretesskäl.
Familjehem är den moderna benämningen av äldre tiders fosterhem och är ett kommunalt finansierat uppdrag. Det är socialnämnderna i landets kommuner som fattar beslut om placering av barn och ungdomar i familjehem. Ofta sker placeringarna i en annan kommun en den som den unga är uppväxt i.
Båda pojkarna nekar till brott enligt deras juridiska ombud.
Av Daniel Olsson
Publicerad 11 jun 2015 12:45


3.
2015-04-02
http://www.expressen.se/nyheter/2-arig-pojke-kvavdes-till-dods-pa-forskolan/
Pojke kvävdes efter lunch på förskolan

Pojken avled på sjukhuset.  
En 2-årig pojke satte en korvbit i halsen under lunchen på förskolan i Nacka och fördes till sjukhus.
Pojken avled senare på sjukhuset.
– Tyvärr slutade det på mest tragiska vis. Skadorna blev för omfattande så det gick inte att rädda pojken, säger Patrik Lillqvist på Nackapolisen.
Det var förra torsdagen som den 2-åriga pojken fördes i ambulanshelikopter till Astrid Lindgrens barnsjukhus med efter att ha fått andningssvårigheter. Pojken ska ha satt en korvbit i halsen under lunchen på förskolan i Nacka kommun, vilket NVP.se då rapporterade.
Enligt polisen har pojken nu avlidit.
– Tyvärr slutade det på mest tragiska vis. Skadorna blev för omfattande så det gick inte att rädda pojken, säger Patrik Lillqvist vid Nackapolisen.
Hände tidigare
På sjukhuset försökte man kyla ned pojken för att minska effekten av syreskadorna, men hans tillstånd från olycksfallet förbättrades aldrig.
Det var på torsdagen förra veckan som pojken fördes till sjukhus. Dödsfallet inträffade tidigare men polisen bekräftade det först under torsdagen.
– Det hände inte i dag, utan lite tidigare. Men med tanke på föräldrarnas sorg så vill jag vara lite försiktig med att berätta för ingående, säger Patrik Lillqvist.
Polisen har ännu inte tagit ställning till om brottsmisstankar i samband med olycksfallet på förskolan.
– Det är för tidigt att svara på. Vi kommer att samla ihop alla handlingar och ta det i lugn och ro och bedöma situationen, om huruvida det finns något eventuellt vållande, säger Patrik Lillqvist.
Av Louise Cassemar
Av Kim Malmgren
Publicerad 02 apr 2015 10:25

4.
2015-01-10
http://www.expressen.se/kvallsposten/autistiske-filip-lamnad-ensam-ute-i-tva-timmar/
Autistiske Filip lämnad ensam ute i två timmar

Kent Borg i Blentarp är lättad att det trots allt slutade lyckligt när hans autistiske 14-årige son Filip lämnades ensam ute i kylan i flera timmar.  
I över två timmar stod autistiske 14-årige Filip ensam och väntade i vinterkylan utanför ett stängt korttidsboende i Blentarp.
Taxichauffören hade släppt av honom och kört i väg – och ingen hade talat om för personalen att pojken skulle komma.
– Det får aldrig hända igen, säger Helen Persson på Sjöbo kommun.
Filip hade varit i sin särskoleklass på Färsingaskolan sista fredagen före jul. Helgen skulle han tillbringa på ett korttidsboende i Blentarp som avlastar föräldrarna.
Skolan stängde några timmar tidigare än vanligt eftersom jullovet började, och Filip hämtades med en taxi som tog honom till boendet.
– Där släppte chauffören av honom och körde i väg direkt, säger Filips pappa Kent Borg.
– Men klockan var knapp tolv och huset var låst och tomt. Personalen börjar inte jobba förrän flera timmar senare. Och de visste inte att Filip skulle komma extra tidigt, det hade ingen berättat.
Väntade i kylan
Den autistiske 14-åringen stod kvar vid husknuten och väntade ute i kylan. Hans funktionsnedsättning fungerar på det viset, förklarar pappa Kent.
– Filip kan inte gå någon annanstans i det läget. Han blir kvar där man ställer honom, brukar jag säga.
– Är där ingen får man vänta, så enkelt är det för honom.
Efter två timmar kom en bil. Det var ett föräldrapar som skulle lämna julklappar till boendet och som kom lite för tidigt. Filip gå in och sitta i värmen i deras bil tills personalen kom och tog emot honom.
– För det första var det så klart fel av taxichauffören att bara köra i väg utan att följa Filip in, säger Kent Borg.
– Sedan har jag försökt få reda på vem som missat att skolan skulle sluta tidigare. Nu hände lyckligtvis inget mer och Filip har inte tagit skada, han är en ganska trygg kille.
"Gjorde fel"
Till Skånska Dagbladet, som först skrev om händelsen, säger vd Bo Gustafsson på Taxi Ystad att bolaget håller på att utreda det som skett.
– Vi gjorde fel och det som hände är beklagligt, kommenterar han.
Helen Persson, enhetschef LSS på Sjöbo kommun, medger också att något gått snett.
– Någonstans är det en kommunikationsmiss, säger hon till Kvällsposten.
– Jag har pratat med min personal. Alla måste se över sina rutiner. Det får aldrig hända igen.
Av Claes Carlson
Publicerad 08 jan 2015 09:50
Till Kvällspostens startsida

5.
2014-12-07
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article19974937.ab
Min son är 9 år och deprimerad
Debattören: Varför satsar inte samhället mer på barn som mår dåligt?
Jag heter Janne och är 38 år. Jag har en dotter på sju år och en son på nio. Min son har diagnosen asperger och adhd. Han är sjukskriven på halvtid på grund av depression.
Jag har vetat om sonens neuropsykiatriska diagnoser länge, ända sedan förskoleåldern. Redan då började min kamp för att han skulle få den hjälp man förväntar sig i ett välfungerande samhälle. Sedan dess har kampen pågått. År efter år. Dag efter dag. Timme efter timme. Nya kartläggningar av min sons särskilda behov. Nya strider om att han ska få den resurs han behöver. Nya strider om att hans skolgång skall vara lika viktig som alla andras.
Men min kamp är osynlig, vi är osynliga. Varje år tvingas jag göra samma resa med samma utredningar, samma möten och samma kartläggningar. Jag blir slussad fram och tillbaka och vi når aldrig någon slags lösning, trots kontakter med rektorer, Bup, speciallistläkare och habilitering.
 
I stället är min son sjukskriven för depression.
Han är nio år och hela han borde sprudla av livsglädje. Han ska busa springa, leka och bara vara i livet varje dag. Hans vardag borde vara bekymmersfri och fylld av det härliga barnasinnet.
Men han är nio år och deprimerad.
Min son säger till sina fröknar att han inte orkar med detta livet. Att han känner sig utsatt. Att alla hatar honom. Hur kan vi låta ett 9-årigt barn gå in i livet med dessa känslor? Hur kan vi låta ett enda barn må såhär, mitt eller någon annans?
I våras kom det upp att min son skulle byta skola. Jag sa att han inte skulle fixa det, att en större skola med fler barn var en dålig lösning. Att det var en usel idé att han skulle dela kapprum med femteklassarna och att han inte borde placeras på ett fritids där man inte tog hänsyn till hans behov. Allt detta sa jag, men ingen lyssnade. Beslutet fattades ändå – och sen, när allt rasade samman för min son, vände man bara ryggen åt honom. Som om han var osynlig.
 
Det är viktigt att komma ihåg att allt det som händer inte är min sons fel. Jag är helt övertygad att om han helst vilja vara med sina klasskamrater i klassrummet, i stället för att bli utskickad till ett enskilt rum för att kunna lära bättre. Jag är helt övertygad om att han skulle vilja var i skolan på heltid, men han orkar inte. Han har en diagnos som inte syns – men betyder ju inte att min son inte syns. Istället för att flytta på honom, som upplever problemen, borde man i stället angripa själva problemet. Borde man inte med alla medel se till att min son och andra med liknande problem får en bättre tillvaro?
Jag ber samhället att ta sitt ansvar. Vänd inte ryggen åt de små människorna som kommer bli en del av samhället. Låt inga besparingar eller åtgärder ske på bekostnad av våra barns välmående. Ta vara på dessa barn som sitter på en otrolig gåva och som kommer hjälpa till att bygga en bättre vardag på allvar.
Själv fortsätter jag slita här allt vad jag förmår. Jag fortsätter strida, för det är inte på något sätt acceptabelt att min nioåriga son ska vara sjukskriven för depression. Han förtjänar så mycket mer.
 
Janne Alm

6.
2014-10-28
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19767203.ab
Kritik mot undervisningen på hem

MALMÖ. Skolundervisningen på hem för kriminella ungdomar brister. Lärarna känner inte att deras arbete tas på tillräckligt allvar, något som kan få konsekvenser för barnens framtid. Det visar en ny studie från Lunds universitet.
Skolgången är ett av de viktigaste förebyggande verktygen mot kriminalitet vi har i dag. Det menar sociologen David Wästerfors, som spenderat åtskilliga timmar de senaste åren ute på några av statens 24 särskilda ungdomshem. Han är kritisk till hur undervisningen fungerar, där lärarna inte bara måste tampas med skoltrötta och ibland motsträviga elever.
Kamp mot systemet
– Lärarna kämpar också inom det institutionella systemet, där skolan har haft en undanskymd plats. De upplever att de är undanskuffade, att deras status inte räknas lika tungt som behandlingspersonalens, säger David Wästerfors.
– Till exempel kan lektionerna avbrytas av att en psykolog kommer in och lånar en elev, eller att man lägger mötestider på lektionstid.
Resultatet blir att många av ungdomarna lämnar sin behandling med bristfälliga betyg, något som kan få konsekvenser i framtiden.
– Om man lämnar de här hemmen utan att ha läst upp sina grundskolebetyg, då är ju många dörrar stängda. Och då är risken större att man återgår till en tidigare kriminell sysselsättning.
Känner inte igen
Statens institutionsstyrelse (Sis), som ansvarar för hemmen, har en annan syn på undervisningen och lärarnas situation.
– Jag känner inte alls igen den här bilden. Våra ungdomar upplever Sis skola som meningsfull, de känner sig nöjda och vill gå i skolan. Vi har satsat mycket på Sis-skolan de senaste åren, säger Christer Pedersen, kommunikationsdirektör på Sis.
Pedersen pekar också på att man har hög lärartäthet och att 70 procent av Sis ungdomar i undersökningar ger bra betyg till undervisningen.
– Vi vet ju det här, hur viktig skolan är för att man ska lyckas med det fortsatta livet.
TT
28 oktober 2014  11:12
 
7.
2013-09-21
http://bloggar.aftonbladet.se/mobbad/2013/09/jag-sattes-i-sarskola-for-att-jag-blev-mobbad/

Mobbning i skolan påverkar ett helt liv.
 Hundratals läsare har delat med sig av sina egna erfarenheter av mobbning. Många bryter tystnaden för första gången och vågar nu berätta om sitt helvete.

I skrivande stund har över 200 läsare laddat upp sina egna berättelser om mobbning. Flera berättar hur ärren efter mobbningen i skolan finns kvar och gör sig påminda 10, 20 och 30 år senare.

Många har svårt att lita på andra och känner inte att de är värda att bli älskade. Studier, kärleksliv och vänskapsrelationer har blivit lidande. Ett helt liv påverkas av mobbningen och kränkningarna under skoltiden.

Flera har aldrig berättat för någon om mobbningen utan lidit i det tysta.
 De känner skam över att ha blivit bortvald, utstött och påhoppad.
 Vi tycker att det är dags att sluta sopa mobbningen under mattan. För mobbning är ett samhällsproblem. Och du som mobbas är inte ensam. 50 000 barn drabbas varje dag.

Här kan du läsa andras erfarenheter av mobbning och berätta din egen historia.

”Det är pinsamt att erkänna att jag har gått på särskola för grunden som jag anser att jag placerades där på var pga mobbningen och att skolan ville bli av med mig. Jag har kollat i mina papper och jag ser att jag var normalbegåvad då jag placerades… De övertalade min mor att det bästa för mig var att gå på särskola. Hon ville inte att jag skulle bli mobbad mer så därför godtog hon deras förslag”.

”Jag stötte på några av de värsta mobbarna ett år efter nians slut. De kände inte ens igen mig. De har förstört mitt liv men jag får inte ens en plats i deras minne”.

”Precis hela min skoltid var ett helvete. Varje dag tvingades man gå dit där man blev utsatt för allehanda grymheter såsom, tuggummikastning i mitt hår (som min mor var tvungen att klippa bort och därför kunde jag aldrig ha långt hår), stora matkassar fyllda med vatten som mobbarna slängde över mig mitt i smällkalla vintern så kläderna frös till is på vägen hem från skolan, busringningar hem, glåpord som glasögonorm, CP-skadad och annat haglade över mig. Mina skor spolades ner i toaletten. Lärarna gjorde inget, de sa bara att jag skulle ignorera vad de gjorde så skulle de sluta.
Icke!”.

”Jag har kämpat mig igenom kraftig social fobi, ångest, panikångest, sömnstörningar och grava depressioner. För när en sanning upprepas för någon tillräckligt länge så blir det sanning och man tror på det man hör. Jag vågade inte berätta hemma, för jag var så ful, vidrig och oälskad att mina mobbare fått mig att tro att inte ens mina föräldrar ville veta av mig”.

 ”Hela mitt liv har påverkats av vad jag gick igenom som barn. Jag känner att jag missade min barndom, varje gång någon skrattar så tror jag dom skrattar åt mig, jag ser absolut inget värde i mig och jag har känt mig fruktansvärt ensam ända sedan det började”.

”Jag funderar ofta på att ta mitt liv då jag har svårt att se hur jag ska kunna reparera skadorna av mitt förflutna. Jag känner mig fortfarande som det där rädda barnet som inte är värt att älskas”.

”Det var så lätt att reta mig, och ingen förstod hur ont det gjorde i mig, hur ont det kan göra än idag. Hur jag nästan gråter när jag skriver det här, trots att jag idag älskar vad jag gör, mina studier på universitetet, mina framtidsplaner.”

”I åttan fick jag gå till en kurator som sade att allt var mitt fel eftersom jag var mer lik en pojke än en flicka. Så då fick jag börja i obsklass. Halva nian skolkade jag för att jag hade så ont i magen av att behöva gå i skola”.

”Det enda man fick höra från lärare, kurator osv. var att ”det är normalt att man retas lite…” Inombords grät man, man hade ständig ångest varje dag för att möta sina plågoandar, betygen blev direkt lidande pga skolk.”


Nyhetsreporter på Aftonbladet.
karin.ostman@aftonbladet.se Alla inlägg av Karin Östman»

39
1.
2015-05-19
http://www.expressen.se/nyheter/sd-man-atalas-for-valdtakt-av-barn/
SD-man åtalas för våldtäkt av barn
En nämndeman som var vikarie på ett behandlingshem för ungdomar misstänks för brott.
Nu åtalas mannen som är politisk engagerad i Sverigedemokraterna - misstänkt för att ha våldtagit en 17-årig flicka som vårdades på hemmet.
– Han förnekar brott, säger mannens advokat.
Det var i början av januari i år som nämndemannen arbetade som vikarie på ett behandlingshem för ungdomar i en kommun i Mellansverige.
Personalen på boendet uppger enligt åtalet att mannen var väl medveten om ungdomarnas utsatta situation, men att han trots det visade "ett visst gränslöst beteende i sitt arbete med ungdomarna".
En natt då nämndemannen var i tjänst misstänks han ha våldtagit en 17-årig flicka som var intagen på hemmet. Han åtalas nu vid en tingsrätt i Mellansverige för våldtäkt av barn efter att målet utretts vid Särskilda åklagarkammaren som utreder poliser, åklagare, domare och andra befattningshavare.
Avstängd som nämndeman
Rättegången kommer att ske vid samma tingsrätt som den där han sedan årsskiftet innehar en tjänst som nämndeman. Mannen är även politiskt engagerad för Sverigedemokraterna.
Trots att mannen ännu inte är dömd är han avstängd som nämndeman vid tingsrätten han har arbetat vid.
En lagman vid tingsrätten säger till lokala medier att han är avstängd i och med att det pågår en förundersökning mot mannen.
Nämndemannen har även fått kontaktförbud mot den 17-åriga flickan. Särskilda åklagarkammaren skriver att det på grund av särskilda omständigheter finns risk att mannen "kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera" flickan, och han ska redan tidigare ha skickat en stor mängd sms till henne.
Nekar till brott
Det här är inte första gången nämndemän misstänks för allvarliga brott.
Expressens reporter David Baas har tidigare i år kartlagt ett stort antal nämndemän som uttryckt sig grovt rasistiskt på internet. Flera av dem valde senare att lämna sina uppdrag.
Den nu brottsmisstänkte nämndemannen är åtalad för våldtäkt mot barn. Brottsrubriceringen "mot barn" beror på att den 17-åriga flickan var intagen för vård efter myndighetsbeslut och nämndemannen ansvarade för vården, vilket innebär att lagen innefattar personer upp till 18 år.
Nämndemannen nekar till brott och hävdar att han inte kände till att den 17-åriga flickan var intagen på behandlingshemmet enligt LVU, lagen om vård av unga.
– Han menar att det förekommit sex men att det inte handlar om våldtäkt av barn. Han förnekar brott, säger mannens advokat.
Nämndemannen sitter fortfarande häktade för brottet. Rättegången är beräknad till slutet av maj.
Av Åsa Asplid
Publicerad 19 maj 2015 18:41

2.
2015-04-30
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/elev-bodde-i-kallare-under-odragliga-forhallanden/
Elev bodde i källare ”under odrägliga förhållanden”

Uppdaterad i dag 10:02. Publicerad i dag 07:34


En elev på ett gymnasium utanför Umeå bodde under flera månader i sin egen avföring i ett källarutrymme utan att någon ingrep, rapporterar SVT Västerbotten. ”Det är inte första gången något sådant händer”, säger en elev på skolan.

Stanken från elevboendets källarutrymme är outhärdlig – det är urin på golvet och avföring i en hink, berättar Liv Sundkvist, 18, och Love Sjögren, 17.

– Det är helt förfärligt att någon ska bo under sådana här förhållanden, säger Liv Sundkvist till DN.

Maria Öhgren är tillförordnad gymansiechef i Vännäs och den högsta ansvariga för verksamheten. Hon säger sig inte ha något svar på hur det kommer sig att en elev på skolan tillåtits att bo i misär på ett av elevboendena.

– Absolut ingen ska få bo där nere i källaren i fortsättningen, säger hon till SVT.

En elev som bott i källaren har blivit avstängd från skolan.

Robert Holender
robert.holender@dn.se

3.
2015-03-11
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20449062.ab
Unga våldsverkare mår psykiskt dåligt
HÄLSA. Den psykiska ohälsan hos unga våldsbrottslingar är betydligt större än vad man tidigare trott. Barn i riskzonen måste hittas tidigare än vad de gör i dag, säger forskare till Dagens Medicin.
En procent av befolkningen förekommer i 63 procent av alla våldsbrottsdomar. I en nyligen avslutad men ännu opublicerad studie har forskare vid Lunds och Göteborgs universitet kartlagt den psykiska ohälsan bland unga manliga våldsbrottslingar.
Hälften av de 270 män i åldrarna 18-25 år som ingick i studien hade någon gång haft en depression som normalt kräver behandling. Åtta av tio uppfyllde kriterierna för en missbruksdiagnos och fyra av tio för adhd.
Tidigt utanförskap präglade också dem som ingick i studien. En stor del av de undersökta hade redan lång tid innan sin anstaltsvistelse fått någon form av ungdomsvård. 40 procent hade varit i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin.
TT
11 MARS 2015  09:28
4.
2014-11-07
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/anstalld-pa-ungdomshem-overnattade-med-intagen/
Anställd på ungdomshem övernattade med intagen

Publicerad 2014-11-06 17:19

En medarbetare på HVB-hemmet Jan Emanuelsgården tog med sig en av de intagna ungdomarna hem. Enligt pojken hade de därefter sex, vilket medarbetaren nekar till. Händelsen är polisanmäld och utreds även internt.

Jan Emanuelsgården är ett HVB-hem, hem för vård eller boende, som startades av den tidigare riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson (S). Det har tidigare kritiserats för sina metoder, både av myndigheter och före detta anställda. Hemmet tar emot pojkar mellan 15 och 21 år med psykosociala problem och måttlig kriminell belastning.

En medarbetare hade tidigare i år fått i uppgift att hämta en av pojkarna på Stockholm central, för vidare färd till Jan Emanuelsgården. Men i stället för att åka dit tog medarbetaren med sig pojken hem, där de övernattade. Enligt pojken hade de också sex.

Detta framgår av lex-Sarah-anmälan som gjorts i ärendet, som också är polisanmält. Medarbetaren, som nekar till anklagelserna, ska omedelbart ha stängts av från sitt arbete.

Jan Emanuelgården är under avveckling och den aktuella pojken var vid tillfället den enda placerade på HVB-hemmet. Avvecklingen beror enligt Anne-Lie Granroth, affärsområdeschef på Frösunda, som driver hemmet, på för dålig beläggning. Kritiken har inte spelat in i beslutet.

– Nej det har den inte. Det är väldigt viktigt, tror vi, att få kritik. Det tillhör vår vardag att se över våra rutiner och arbetsmodeller och ibland behöver man ta till åtgärder, säger Granroth till DN.

Emma Löfgren

emma.lofgren@dn.se

5.
2014-10-14
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19701941.ab
Donia, 15, vanvårdades till döds
Hennes liv hade gått att rädda med vanlig antibiotika
Donia Hassan, 15, dog i sin säng på familjehemmet och begravdes under en omärkt anonym sten.
Efter hård kritik mot hanteringen av fallet backar kommunen och öppnar för att bekosta en riktig grav.
– Vi är beredda att vara positiva i det här för att kunna få ett avslut, säger socialchefen i Simrishamn till TV4:s Kalla Fakta.
Donia Hassan dog i sin säng på familjehemmet i slutet av april 2012 efter att ha varit sjuk i en månad.
Det började som halsont redan i slutet av mars men blev snabbt värre. Hon dog av dubbelsidig lunginflammation med omfattande vävnadsdöd och varbildning i lungorna.
Anonym grav
Hennes liv hade sannolikt gått att rädda med vanlig antibiotika.
Men trots att hon var uppenbart och akut sjuk under så lång tid fick hon aldrig ordentlig läkarvård.
Donia begravdes under en återanvänd anonym gravsten utan inskription.
Hennes anhöriga polisanmälde kommunen för vållande till annans död, men utredningen lades ner.
Däremot har Socialstyrelsen senare riktat skarp kritik mot kommunen för hanteringen av fallet. Och Donias anhöriga har fortsatt att kämpa för upprättelse.
– Jag tycker dom ska betala gravskötsel för 50 år framåt minst, och sätta text på den. Det tycker jag. Det är väl den minsta ursäkt de kan ge, säger Donias mamma Annina Karlsson till TV4:s Kalla fakta, som i ett långt reportage i gårdagens program granskade fallet.
”Få ett avslut”
Och nu backar kommunen och öppnar nu för att gå familjen till mötes.
– Vi beklagar naturligtvis det som hänt och är beredda att vara positiva i det här för att kunna få ett avslut. Men samtidigt måste vi få in en ansökan och pröva den. Jag kan inte stå här och lova rakt av, säger Roland Persson, socialchef i Simrishamn, till TV4.
Granskningen ha visat på en rad brister i handläggningen av fallet.
Kommunen var ytterst ansvarig för flickans vård men hade anlitat vårdbolaget Attendo Care för att hitta ett lämpligt familjehem.
Någon särskilt utredning av den utvalda familjen gjordes dock aldrig.
Trots att Attendos personal mejlade kommunen om flickans akuta hälsotillstånd i mitten av april vidtogs inga åtgärder för att se till att hon fick den vård hon behövde.
 Fredrik Rundkvist
16 oktober 2014  08:24

6.
2013-09-20
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17514207.ab
Åtalas för felaktig inlåsning

Uppsala. En ung man skrevs in på ett ungdomshem i Uppsala kommun och placerades på en låst avdelning från juli till oktober förra året. Nu åtalas chefen som tog beslutet om inskrivningen för tjänstefel eftersom detta var felaktigt, skriver unt.se.

Tidigare hade förvaltningsrätten avslagit en ansökan från kommunen om att få placera ynglingen vid hemmet. Den domen tog aldrig chefen vid hemmet reda på innan sitt beslut om placeringen av mannen, vilket är ett brott mot gällande föreskrifter.
TT
7.
2014-11-07
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19817314.ab
Kvinna skulle få hjälp mot missbruk – dog på boende
Källa: Personalen gjorde ingenting
På stödboendet Magnolia i Örebro skulle den 22-åriga kvinnan få stöd att komma ur sitt narkotikamissbruk.
Men när andra boende slog larm en kväll om att kvinnan var påverkad av droger – så lät personalen det bero till nästa dag.
Då var kvinnan död.
SVT:s "Uppdrag Granskning” berättade i onsdags om Leon, 21. I väntan på att få komma till ett behandlingshem för sitt drogmissbruk placerades han av Stockholms kommun på stödboendet Skarpnäck Care Herrgården.
Där kunde han – utan att personalen märkte något – fortsätta sitt missbruk. Tillsyn skedde endast en gång per dygn.
I början av januari hittades Leon död i en överdos på boendet.
Men Leon är inte den enda som dött på ett så kallat stödboende.
I slutet av september dog en 22-årig kvinna på stödboendet Magnolia i Örebro. Det har plats för sex kvinnor med missbruksproblematik och drivs av kamratföreningen Fenix019.
”Har gjort Lex Sarah-anmälan”
Den 22-åriga kvinnan var där frivilligt. Socialtjänsten i Örebro kommun betalade platsen. Men den 30 september klockan sju på morgonen hittades hon död på sitt rum.
– Vi har gjort en Lex Sarah-anmälan och kan inte uttala oss innan den är klar, säger Peter Holmqvist, verksamhetsansvarig på Fenix019.
I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver föreningens ordförande Mikael Österberg om vad som hände kvällen innan den 22-åriga kvinnan hittades död.
• Att nattpersonalen hade fått höra av andra boende att den 22-åriga kvinnan hade tagit droger.
• Att nattpersonalen hade ringt sin chef som beslutat att urinprov skulle tas och att "vidare åtgärder i fallet skulle utredas" – men först morgonen därpå. Skälet till att avvakta var att den 22-åriga kvinnan hade gått och lagt sig.
”De gjorde ingenting”
I kamratföreningen Fenix019 är upprördheten stor över personalens agerande.
– De gjorde ingenting. Personalen hade kunnat gå en trappa upp, kollat hur hon mådde, ringt ambulansen som skulle ha kört henne till sjukhus, säger en källa till Aftonbladet.
– Vi i kamratföreningen vill ju ha klarhet i det här. Inga droger ska finnas i huset. Personalen försökte mörka, skyllde dödsfallet på allt möjligt. De ville att vi skulle hålla käften. Men det här är en försummelse.
Magnolia har fyra anställda på rullande schema, dygnet runt. De boende erbjuds, enligt hemsidan för Fenix019, "ett skyddat och strukturerat boende i hemmiljö". Alla som jobbar på boendena har erfarenhet av kriminalitet och missbruk och "vet vad som krävs för att lyckas bryta med det här livet".
Ingen brottsmisstanke
Anhöriga till den döda kvinnan polisanmälde personalen för tjänstefel, men ärendet är nedlagt.
– Det kan inte vara frågan om tjänstefel eftersom boendet inte är att jämföra med myndighetsutövning. Så någon brottsmisstanke finns inte, säger Peter Springare, förundersökningsledare vid polisen i Örebro.
Vad som orsakade den 22-åriga kvinnans död är dock inte fastställt än – om det berodde på narkotika eller något annat.
– Det brukar som regel ta minst två månader innan rättsmedicin lämnar sitt slutgiltiga besked, säger poliskommissarie Jonas Rydén.
Socialtjänsten i Örebro kommun beviljade boendet för den 22-åriga kvinnan.
Vilket ansvar har ni för det som hände henne på boendet?
– Vårt konkreta ansvar är att följa upp beslutet. Vi kommer att följa IVO:s utredning och vad de kommer fram till. Det är väldigt tragiskt när sådant här inträffar. Det var ju inte detta som klienten hade tänkt sig, säger Susanne Bergström, socialchef.
Örebro kommun har flera klienter placerade på boendet och betalar årligen 450 000 kronor till Fenix019.
– Vi avvaktar IVO:s utlåtande. Om det framkommer väldigt stark kritik från IVO så får vi fundera över hur vårt åtagande ser ut i framtiden, säger Susanne Bergström.
 Mary Mårtensson
7 november 2014  13:39

40
1.
2015-04-14
Sju års fängelse för brutala barnvåldtäkter
Publicerad 14 apr 2015 12:16
LitenMellanStor
BROTT. Fem unga flickor utsattes för grova sexbrott av en man i 45-årsåldern som nu dömds till sju års fängelse av Borås tingsrätt.

Han ska också betala drygt 800 000 kronor i skadestånd till flickorna, skriver lokala medier.
Två av tre våldtäkter han döms för klassas som grova. Han har också ägnat sig åt grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott och sexuellt ofredande.
Flickorna, som var mellan sex och tio år då övergreppen begicks, fanns i förövarens bekantskapskrets. I höstas praktiserade han på en skola men brotten skedde inte där.
 
Av TT
expressen@expressen.se

2.
2015-04-13
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sexualitet-handlar-om-mer-an-underliv_4478269.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20150413

Jag är sexmoralist. Vi kallas ”underlivsbesatta” av sexliberalerna. Så reducerar de ett filosofiskt samtal om en av mänsklighetens viktigaste sociala, kulturella och politiska värdegrunder till att handla om en del av kroppen stor som en normal Bibel.

Man undrar, att kräva respekt för sexuella minoriteter, är det en simpel underlivsfråga? Könsstympning av bebisar? Tonårsföraktet för flickors sexuella integritet? Fattiga barn som säljs digitalt till flåsande fähundar med kreditkort och Kleenex?

Vilka frågor om sex är det som kan reduceras till ”underlivsfrågor”?


Om sexliberalerna i stället kunde gå med på att sexualitet alltid handlar om mer än underlivet finns en del verkliga meningsskiljaktigheter att diskutera. Ett exempel. Häromåret protesterade jag mot att kommunala skolor låser ute lärare från klassrummen och hyr in aktivister från RFSU och RFSL att undervisa 13-åringar i analsex. Stödet från läsare, radiolyssnare och TV-tittare… jag hade kunnat bli statsminister den veckan.

Följande sade jag: RFSL och RFSU har genomtänkta idéer värda att ta på allvar, men deras åsikter är starkt värdeladdade och bara ett randfenomen. Att staten tvingar barn att höra deras propaganda är därmed antidemokratiskt.

”Inte propaganda, utan vetenskap”, svarade RFSL och RFSU.

Fel. Blommor och bin är vetenskap. Sexliberalism, däremot, är ytterligare en variant på att storken kommer med bebisen.

Nu är det dags igen. RFSU har producerat skolmaterial för 13-åringar, explicita sexfilmer, hårda tag i sängen. Sålunda har jag några frågor.

Bör sexpropaganda i skolan tillåtas? Att främmande vuxna pratar om soft eller hårt sex med barn, känns det normalt? Är det ett problem att barn sexdebuterar för sent och att de inte är tillräckligt hämningslösa? Är flickor inte djärva nog när pojkar vill spela in dem som masturberingsmaterial i mobilen?

Tro inget annat än detta: RFSU och RFSL har inte mer kompetens än grannen och vi vet lika lite om deras individuella motiv. De är volontärer med stort intresse för sex som undervisas av varandra för att sedan släppas lösa i skolorna.

Praktiken strider mot EU:s och FN:s mänskliga rättigheter. Den strider förmodligen mot svensk lag. Den strider mot demokratins anda. Den strider mot en erkänd syn på föräldrars rätt till sina barns uppfostran.

Vad ni än tycker om hur barn bäst vägleds in i sin sexualitet – fattar ni inte att någon annan har makten över staten i morgon? Då har ni gett den verktyg och legitimitet att indoktrinera era barn. Tycker ni om RFSL:s budskap? Nå, i morgon kan det vara Kristdemokraternas.

Att tillåta staten att via tvångsutbildning och propaganda forma barn till ideala medborgare är fascistiskt. Förbjud det. Och förbjud den töntretoriska etiketten ”underlivsfrågor”. Som angrepp är den helt idiotisk: hela poängen med sexmoralism är ju att sexualitet inte är enbart underlivsfrågor.

ROLAND POIRIER MARTINSSON Författare och filosof och bor i Austin, Texas.
rolandpoiriermartinsson@yahoo.com
3.
2015-03-05
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/elev-fotade-smiskande-larare-utskalld-av-rektorn/
Elev fotade smiskande lärare – utskälld av rektorn

Publicerad i dag 11:00

En pojke i Sundsvall tog en bild av en lärare som lagt en flicka över knät för att smiska henne. När han vände sig till rektorn ska han ha fått höra att han inte fick använda mobiltelefon på lektionen. Händelsen utreds av kommunen.

Annons:
 
– Vi har fått ärendet nu från Skolinspektionen och jobbar för fullt med det, säger den tillförordnad skoldirektör Ulf Fryklund till P4 Västernorrland.

Händelsen, som utspelade sig i början av februari, ska ha börjat med att en manlig lärare lagt en flicka över knät som för att smiska henne. När en pojke då fotograferade ska läraren ha skrikit till honom att ta bort bilden för att den skulle kunna missuppfattas.

Pojken vände sig då till rektorn som enligt anmäla blev arg för att han använt telefonen under lektionen i stället för att undersöka den eventuella kränkningen. Läraren uppges därtill ha antastat flickor på skolan förr, bland annat ska han ha dragit dem i behån.

– Om någon i personalen ens misstänker en kränkning då ska det utredas och det ska utredas skyndsamt. Det ligger också mycket i kulturen och bemötandet av skolledarna att personer känner att de kan komma och berätta när något hänt, säger Ulf Fryklund om likabehandlingsplanen som finns för skolorna i kommunen.

DN

www@dn.se

4.
2014-12-30
expressen.se

Skrev om sexbrott i uppsats – man döms
SKÖVDE. En flicka utsattes för sexövergrepp när hon var i tioårsåldern, något hon skrev om i en skoluppsats i nian. Men det dröjde ytterligare sex år innan mannen polisanmäldes. På tisdagen dömdes han, en 65-åring från en ort i Skaraborg, för sexuellt utnyttjande av underårig.
Dela
Tweeta
Mejla
Annons:

 Eftersom han tidigare är ostraffad slipper han fängelse och döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han ska också betala 75 000 kronor i skadestånd till den utsatta, som i dag är 23 år gammal.
Skaraborgs tingsrätt anser att hennes berättelse är trovärdig trots att det har gått mer än tio år sedan händelsen. Uppsatsen har använts som stödbevisning.
Mannen döms även för barnpornografibrott eftersom det fanns nästa 3 000 barnpornografiska bilder i hans dator.
Han nekar till alla anklagelser.
Av TT
Publicerad 30 dec 2014 14:23
Dela
1
Tweeta
1
Till GT:s startsida

5.
http://www.expressen.se/gt/tioaring-svimmade--hittades-efter-en-timme/
2014-12-06
Tioåring svimmade – hittades efter en timme
 En tioårig flicka låg avsvimmad på skolgården i nästan en timme, uppger TTELA.
Dela
Tweeta
Mejla
Annons:

Flickan var ensam när hon halkade och svimmade. När rasten var slut märkte ingen att hon var borta förrän uppskattningsvis 50 minuter hade gått. Efter att två andra elever hittat henne fördes hon till sjukhus med en hjärnskakning. Hon var även nedkyld och hade dålig syrenivå.
Flickan mår efter omständigheterna bra.
Skolan ska starta en utredning om händelsen.
Av TT
Publicerad 06 dec 2014 04:41


6.
2014-05-24
Pedofil skolpersonal anställs av kommuner.
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/man-gripen-for-valdtakt-mot-pojke/
Man gripen för våldtäkt mot pojke

Publicerad i dag 12:19

En man har anhållits misstänkt för våldtäkt på en pojke i lågstadiet. Händelsen ska ha inträffat på en skola i Stockholm.

 
Mats Eriksson, informationsansvarig hos Västerort polisen, bekräftar att man arbetar med ärendet som är rubricerat som våldtäkt mot barn.

– Ja, jag kan bekräfta att vi har anhållit en man som är misstänkt för våldtäkt på ett skolbarn, säger han till DN.

Mannen anhölls under torsdagen. Enligt uppgifter till Expressen är det en man i 25-årsåldern som arbetar med barn på skolan. Övergreppet ska ha skett någon gång mellan den 18 april och 20 maj i år.

På fredagseftermiddagen ska häktningsförhandlingar hållas mot mannen.

Katarina Lagerwall

katarina.lagerwall@dn.se

7.
2013-09-20

http://www.expressen.se/kvp/elev-sextrakasserad---larare-pa-skola-anmald/

Pedofil lärare avskedas inte efter att ha sextrakasserat eleverna.

Elev sextrakasserad - lärare på skola anmäld


En elev på ett högstadium i Lund känner sig sexuellt trakasserad av en lärare. Elevens förälder har nu anmält kommunen, skriver Sydsvenskan.
 
Eleven berättade för en i personalen om sina upplevelser och det ledde till en kommunal anmälan om kränkande behandling. Skolinspektionen har dock inte kunnat styrka uppgifterna.

- Uppgifterna är utredda genom samtal med inblandade personer. Vid samtalen har inga uppgifter kommit fram som ger grund för en polisanmälan, säger rektorn på skolan till Sydsvenskan.

Rektorn menar att ärendet har hanterats enligt gällande föreskrifter.

I anmälan finns uppgifter om det handlar om flera utsatta elever, men det känner inte rektorn till.
.
 Av Jennie Aquilonius
 jennie.aquilonius@gt.se  

8.
2014-11-18
www.dn.se
RFSU i samarbete med politikerna på Utbildningsdepartamentet, med kommunala Utbildningsförvaltningar,skolanställda, Skolinspektionen, Barnombudsmsnnen och Skolverket ofredar sexuellt och svårt traumatiserar barnen på skolorna med deras s.k. sexuel- och samkevnadsundervisning som är just nu obligatorisk på skolorna fom. ÅK4 eller ÅK3.
Resultat- perversitet och ökat sexbrottslighet bland barnen på skolorna, bland tonåringar och i vuxnas samhälle. Ökat pedofili.

17-årig pojke våldtog äldre kvinna

Publicerad i dag 08:36

En 17-årig pojke döms till åtta månaders sluten ungdomsvård och skadestånd för att fört bort och våldtagit en 77-årig mentalt och fysiskt handikappad kvinna, skriver Juridik Idag.

Annons:
 
Det var i Katrineholm i april som kvinnan utsattes för brott. Efter att ha burit in kvinnan i ett skogsparti våldförde sig 17-åringen på henne. Iakttagelser från vittnen och dna-prov binder 17-åringen till brottet.

TT

9.
2014-11-18
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19878885.ab
Anmälan om våldtäkt på Lundsbergs skola
En anmälan om våldtäkt på internatskolan Lundsberg har kommit in till polisen.
Händelsen ska ha ägt rum i torsdags förra veckan, rapporterar Expressen.
– Det stämmer. Det anmäldes i torsdags och rubriceringen är våldtäkt, säger Christer Magnusson på Värmlandspolisen till Aftonbladet.
Enligt tidningen är det eleven själv som har gjort anmälan. Våldtäkten ska ha skett på internatet.
Polisen bekräftar att en anmälan kommit in.
– Vi har nyligen fått in en anmälan om Lundsberg, som var rubricerad som våldtäkt när den kom in till polisen. Den är åtkomstskyddad och föregås av sekretess, säger Värmlandspolisen pressinformatör Tommy Lind till Expressen.
Skolan har skickat ut ett informationsbrev till föäldrar.
 Mer information kommer
 Olof Svensson
10.
2015-01-19
http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/sex-och-smisk-under-julfest-pa-skola-uppror-alanningar/
Sex och smisk under julfest på skola upprör ålänningar

Publicerad i dag 18:01


Högstadieskolans sexinramade julshow har mötts av förundran även bland ledamöter i åländska parlamentet Lagtinget. Foto: Johannes Jansson / Wikimedia Commons (CC BY 2.5 DK)
En julfest vid Övernäs högstadieskola på Åland handlade mer om sex och naket än om julefrid, rapporterar tidningen Nya Åland. Exempelvis avrundades en julsång med smisk på tre nunnors bara rumpor. ”Det är sorgligt”, säger Sia Åkermark, föräldraföreningens ordförande.

Elever i klass nio i skolan i Mariehamn hade tillsammans med lärare satt ihop en rad sketcher. I en framförde tre nunnor en julsång, ett uppträdande som ändade med att en präst smiskade nunnornas bara rumpor, skriver Nya Åland. I en annan tog en elev strypgrepp på en klasskamrat med ett bälte i en anspelad sexscen.

I en video till en poplåt presenterades två elever som ”porrstjärnor”. Vid flera tillfällen följde ”modevisningar” med killar klädda i underkläder, svängandes sina bakdelar ute bland publiken.

I slutet av föreställningen hade en lärare iklätt sig rollen som tysk sexdoktor som svarade på frågor.

Upprörda föräldrar har hört av sig genom föräldraföreningen Övernäs Hem och skola.

– Det är sorgligt. Min personliga åsikt är att detta är väldigt olämpligt, säger föreningens ordförande Sia Åkermark.

Igge Holmberg, folkvald politiker för partiet Ålands socialdemokrater i parlamentet Lagtinget och vice ordförande i dess justeringsutskott, skriver indignerat i en insändare:

”I en skola där 40 procent av flickorna säger sig ha upplevt sexuella trakasserier, så väljer man att släppa fram en hypersexualiserad julfestshow.”

Skolans rektor Peter Holm försvarar festens showinslag med att eleverna ville skapa en överdriven parodi på sådant de ser i tv och på webben varje dag. Han säger till Ålands Radio:

– Ingen elev har hittills sagt att han eller hon känt sig uthängd eller kränkt.

Kalle Holmberg

kalle.holmberg@dn.se

41
1.
2016-05-18
aftonbladet.se
2016-05-18
Petter Rörström, 25, ligger på marken, med tre poliser över sig.
Då tar den ena polismannen fram pepparsprej, och sprejar från bara centimeters avstånd den unge mannen i ögonen – i strid med gällande regler.
Petter polisanmälde händelsen, men utredningen lades ner.
– Jag trodde faktiskt inte det gick till såhär, säger Petter.
 Polisens avrapportering efter omhändertagandet.
  Polisens avrapportering efter omhändertagandet.

Det var strax efter klockan 13 den 6 mars i år. Petter Rörström och flera kamrater till honom skulle gå på Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården.
Före matchen hade vännerna mött upp på Medborgarplatsen för att dricka öl.
– Jag drack tre öl, sedan tog vi tunnelbanan mot matchen och gick av vid Gullmarsplan.
Stoppades av poliser
Vid Globentorget stoppas sällskapet av två poliser som säger till dem att de måste gå en annan väg, eftersom polisen hade spärrat av.
– Vi frågade varför, och så, men det var ingen hätsk stämning eller något.
Petter säger att sällskapet började gå den anvisade vägen, men att poliserna plötsligt kallade tillbaka honom.
– Du i mössan, skrek de. Jag fattade ingenting, men följde med dem.
På en film som Aftonbladet tagit del av syns hur poliserna leder Petter mot en polisbuss.
Tumult uppstår av okänd anledning, och poliserna lägger ner Petter på marken.
– Hallå, vad gör ni, han gör ju inte ens motstånd, hörs Petters vänner skrika på filmen.
– Jag fattade ingenting, de sa inget, de bara slängde ner mig på marken, säger Petter.
Sprejar honom i ögonen
När Petter ligger på marken tar den ena polismannen fram sin OC-sprej. Från bara ett par centimeters håll sprejar han Petter, som med händerna försöker skydda sitt ansikte, i ögonen.
Först en gång. Sedan en gång till.
– Det sved rejält och jag fick svårt att se. Jag försökte skydda mina ögon.
Samtidigt ligger en polisman över Petter, en annan sitter på knä bredvid honom och en tredje håller hans ena arm. De belägger honom med handfängsel och för in honom i en polisbil.
– Jag bad att få skölja ögonen, men nekades. Jag frågade vad jag gjort, då sa de att jag var jättefull, men när jag bad att få blåsa för att visa att jag inte var det fick jag inte det.
Petter blev omhändertagen enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer m.m.
”Utåtagerande och gapig”
Enligt LOB-rapporten, som Aftonbladet tagit del av, frihetsberövades Petter Rörström på grund av "ordningsstörning".
I rapporten skriver polismannen att Petter Rörström "blivit sprayad" och har en "rodnad på höger öga/ansiktshalva" och att han var "utåtagerande och gapig" och gjorde våldsamt motstånd vid omhändertagandet.
Men själv hävdar Petter Rörström att han inte gjorde motstånd. Att han tog upp ena handen säger han beror på att han kände andnöd och behövde skydda sina ögon.
Enligt polisens föreskrifter får den så kallade OC-sprejen "bara användas om den polisiära uppgiften inte kan lösas på något annat, mindre ingripande, sätt".
Vidare står i reglerna att "OC-sprej mot personer som utövar motstånd enbart genom att hålla sig fast i annan person eller föremål eller spjärna emot med ben eller armar, ska ske med stor restriktivitet."
När Petter Rörström två dagar efter händelsen besökte polisstationen för att få kopia på beslutet om hans omhändertagande slutade det med att han själv blev förhörd och delgiven misstänkt för våldsamt motstånd. Något han ställer sig oförstående till.
Förundersökningen lades ner
Petter Rörström anmälde poliserna som omhändertog honom för tjänstefel och misshandel. Till anmälan bifogade han filmen på ingripandet.
Ärendet utreddes av polisens enhet för särskilda utredningar, under ledning av chefsåklagare Anders Jakobsson.
Den 12 maj kom beslutet:
"Förundersökningen läggs ned".
Enligt åklagarens beslut fanns det "inte längre anledning att fullfölja förundersökningen" eftersom det på "det utredningsmaterial som nu föreligger" inte går att bevisa att de poliserna gjort sig skyldiga till brott, varken tjänstefel, misshandel eller olaga frihetsberövande.
– Jag blev chockad av beslutet. Jag tycker bevisen om vad de gjort är helt uppenbara – det finns ju på film. Jag trodde inte det gick till såhär.
Polismannen tidigare dömd
Chefsåklagare Anders Jakobsson, som lade ner utredningen om OC-sprejen den 12 maj, säger att han inte minns ärendet.
– Nej, då måste jag gå in och kolla, och jag har ingen dator framför mig. Jag kan inte ge några besked innan jag har tittat på handlingarna, och det kan jag göra tidigast på fredag.
Polismannen som satt över Petter Rörström, och som var den som sprejade honom i ansiktet, har tidigare fällts för övervåld.
2011 dömdes han för tjänstefel och vållande till kroppsskada efter att ha att tagit hand om en kvinna på Stockholms central, trots att skäl till detta enligt rätten saknades. I det så kallade avräkningsrummet, dit han förde kvinnan, vred han upp armen på hennes rygg så hårt att armen gick av.
Polismannen dömdes till dagsböter och fick behålla jobbet.
 
Förbereder överprövning
Petters advokat Douglas Blidberg anser att det var fel att lägga ner ärendet.
– Det är ju först när han ligger ner, när tre poliser redan är på honom, som man använder OC-sprej - flera gånger rakt in i ögonen på bara några centimeters avstånd.
– Det är inte en proportionerlig tjänsteåtgärd.
Petter Rörström, som är ostraffad, tänker nu begära överprövning, att hans ärende granskas av en högre uppsatt åklagare.


2.
2015-10-08
dn.se
"Pressas att erkänna att han slagit barnen"

(Om hur det går till när domstolarna är partiska och går på Socialnämndernas och övriga tjänstemannens, till exempel okunniga läkarens eller okunniga dagisfröken etc. linje.)


En pappa som dömts för grov misshandel av sina nyfödda tvillingbarn frias nu helt. Hovrätten för nedre Norrland anser att pappans tidigare erkännanden inte är tillförlitliga. DN kan här visa hur pappan pressades i polisförhören

”Hovrätten har vidare, efter att ha tagit del av under vilka förhållanden pappan gjorde sina tidigare erkännanden, ansett att pappans erkännande inte heller är tillförlitligt” heter det i ett pressmeddelande från hovrätten.

Pappan erkände efter flera pressande förhör. Tingsrätten dömde honom till fem års fängelse.

ANNONS:

Men i hovrätten tog han tillbaka sina erkännanden. Efter förhandlingarna släpptes han. Ett skäl till erkännandena var att han ville att barnens mamma skulle gå fri. DN har tagit del av de filmade förhören och visar här delar av dem.

Pappan är till en början helt frågande till de nyfödda barnens svåra skador. Han berättar gång på gång att om han visste hur de fått sina skador så skulle han berätta. Han berättar också att han och hans hustru har kämpat länge för att få barn.

Men förhörsledaren går hårt åt fadern. Efter att förhörsledaren fått honom att tro att mamman kan ha fortsatt kontakt med barnen så erkänner han. Det leder till att mamman släpps ur häktet. Men hennes kontakt med barnen är fortsatt bruten. Dottern har fortfarande svåra skador.

Hovrätten för Nedre Norrland konstaterar nu att förhörsledaren kan ha "förmedlat föreställningen att den förälder som inte skadat barnen skulle kunna få vara med dem, om någon av (föräldrarna) erkände att de skadat barnen". Det kan ha fått pappan att "lämna en berättelse som inte har sin grund i verkliga förhållanden".

– Jag har personligen aldrig varit med om liknande polisförhör. Min huvudman pressas av förhörsledarna så att han lämnar ett falskt erkännande. Jag hoppas att man slipper se sådana här förhör i framtiden, säger advokat Anna Dahlbom till DN. Hon gick in som ny försvarare av pappan i hovrätten.

Hovrätten konstaterar också att pappan lämnat motsägelsefulla uppgifter under förhören.

– Det är ytterst glädjande att hovrätten går på försvarets linje och en stor upprättelse för min huvudman. Det har varit en fruktansvärd press för honom och hans hustru, säger Anna Dahlbom.

Hon berättar att föräldrarna har hållit ihop under hela rättsprocessen och att mamman hela tiden varit övertygad om pappans oskuld.

– Om min huvudman inte hade fått det villkorslösa stöd han fått från sin fru och sin familj så hade han antagligen mått mycket sämre i dag.

Den påstådda misshandeln är ännu ett så kallat skakvåldsfall, där experterna strider om orsakerna till nyfödda barns skador. En del förklarar skadorna med misshandel, andra menar att det kan finnas andra förklaringar, som förlossningsskador och benskörhet.

Advokat Anna Dahlbom berättar att föräldrarna nu ska kämpa för att få kontakt med sina barn. Ingen av dem har träffat barnen sedan i februari. Tvillingarna är i dag cirka nio månader gamla.

Kammaråklagare Elly-Anne Öholm säger till DN att hon ännu inte har läst domen och avstår för tillfället från att ge någon kommentar.

Stefan Lisinski
stefan.lisinski@dn.se

3.
2015-06-08
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20934561.ab
Åklagare åtalas för barnvåldtäkt
BROTT. En åklagare som varit verksam i Gävleborg åtalas för flera brott, bland annat våldtäkt mot barn, tjänstefel och ett flertal dataintrång.
Enligt ett pressmeddelande från Särskilda åklagarkammaren misstänks åklagaren för en rad sexbrott. Utöver våldtäkt mot barn handlar det om köp av sexuell tjänst och sexuellt ofredande.
När det gäller dataintrången handlar det om att åklagaren ska ha gjort slagningar i Åklagarmyndighetens ärendehanteringssystem på olika personer som han inte haft något skäl att kontrollera i tjänsten.
Tjänstefelet består i att han har handlagt ett ärende med en misstänkt person som han har haft en personlig relation till. Han ska ha påverkat utgången till den misstänkta personens fördel.
Om åklagaren fälls för brotten kan han efter beslut av Statens ansvarsnämnd komma att avskedas.
TT
9 juni 2015  10:52

4.
2013-09-19
http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.1914802-valdtaktsmisstankte-taxichaufforen-frias

Våldtäktsmisstänkte taxichauffören frias
 
Eskilstuna
Tingsrätten anser inte att den taxichaufför som åtalades för att ha förgripit sig på en 16-årig flicka har begått något brott.
 
Se också
Åtalade taxichauffören släppt efter rättegång
Rättegång inledd mot våldtäktsåtalad chaufför
Taxichauffören åtalad för våldtäkt
Taxichauffören häktad för våldtäkt
Taxichaufför misstänkt för våldtäkt på 16-åring

Det var på midsommaraftonen som 16-åringen beställde en taxi för att komma hem säkert. Men enligt åklagaren utsattes hon istället för ett sexövergrepp av chauffören.
 Misstankar som chauffören nu frias från av tingsrätten. Enligt rätten håller inte åklagarens bevisning.

5.
http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.1891531-rattegang-inledd-mot-valdtaktsatalad-chauffor
Rättegång inledd mot våldtäktsåtalad chaufför

Eskilstuna
På torsdagsmorgonen inleddes rättegången i Eskilstuna mot den taxichaufför som står åtalad för våldtäkt på en 16-årig flicka.
 
      

Rättegången hölls bakom stängda dörrar, utan insyn från allmänhet och media. Men den var offentlig när åklagaren läste upp sina yrkanden och gärningsbeskrivning.

Precis som tidigare och under häktningsförhandlingen nekade chauffören till de anklagelser som åklagaren läste upp. Därmed nekade han också till det skadestånd som flickans målsägandebiträde yrkade på. 115- 000 kronor kräver hon å flickans vägnar för den kränkning och det psykiska lidande som flickan har fått till följd av övergreppet.

Händelsen ägde rum på midsommaraftonens kväll när flickan vid 20-tiden skulle ta en taxi från Eskilstuna centrum och åka hem. Men taxichauffören har åtalats för att styrt bilen mot busstationen i- stället där flickan utsattes för övergrepp inne i taxibilen. Både polis och åklagare menar att bevisläget mot chauffören är mycket gott - eftersom dna och sperma ska ha knutit taxichauffören till brottet och brottsplatsen.

Rättegången är beräknad att pågå hela dagen.

6.
http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.1914988-valdtaktsmisstankte-taxichaufforen-frias

Våldtäktsmisstänkte taxichauffören frias

Eskilstuna
Tingsrätten anser inte att taxiföraren begick något brott när han onanerade på den 16-åriga flickan. Men flickans trovärdighet ifrågasätts eftersom hon varit berusad.
 
Rättegång inledd mot våldtäktsåtalad chaufför
Åtalade taxichauffören släppt efter rättegång

Det var på midsommaraftonen som 16-åringens mamma beställde en taxi åt sin dotter för att flickan skulle kunna känna sig trygg när hon reste hem efter en fest. På vägen förnedrades hon sexuellt av chauffören och åklagaren ville få mannen fälld för våldtäkt.

Men bevisen räcker inte till en fällande dom, anser tingsrätten.

Flickan berättar i förhören att den mer än dubbelt så gamle mannen försökte kyssa henne i bilen. Hon säger att hon blev chockad och bad att få gå ut och kissa.

När hon satt sig ner bakom ett buskage upptäcker hon att chauffören också klivit ur bilen. Han står bakom henne och onanerar.

Det sista medger även chauffören. Men han hävdar också att 16-åringen försökt förföra honom trots att han inte ville.

Han säger att han onanerade i smyg när flickan kissade och det är därför som polisen fann spår av hans sperma på flickans kläder och på marken vid brottsplatsen.

Chaufförens förklaring är att han onanerade för att "släcka sina känslor". Han trodde inte att flickan skulle se honom, säger han.

Flickan säger själv att hon var "något alkoholpåverkad" i förhören. Därför har hon haft svårt att beskriva exakt vad chauffören gjorde och hur sädesvätskan hamnade på hennes kläder. Hon har dock sagt att mannen tryckte sitt könsorgan mot hennes ansikte och mun.

Det sistnämnda var skälet till att åklagaren rubricerade brottet som våldtäkt eller försök till våldtäkt.

16-åringens berusning är ett starkt skäl till att tingsrätten nu tvivlar på hennes berättelse.

Rätten fäster sig i domen vid att 16-åringen har lämnat olika uppgifter om var på hennes kropp chauffören sprutade sperman i två olika förhör. Dessutom kan hon inte redogöra för om hon hade en ciderflaska med sig in i bilen när taxiresan påbörjades eller inte.

Tingsrätten tycker samtidigt att chaufförens berättelse verkar osannolik, men valde i går ändå att fria mannen.

Åklagare Maria Estberg tänker överklaga den friande domen.

— Jag håller inte med tingsrätten. Jag uppfattar inte hennes eventuella berusning på det sätt rätten gör och tycker att de lagt alldeles för stor vikt vid hennes minnesbilder av flaskan. De gör en helhetsbedömning av hennes trovärdighet som jag inte delar, säger Maria Estberg.


 Mathias Ståhle016 - 15 62 08 mathias.stahle@ekuriren.se

42
1.
2015-07-16
http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.3315562-trearing-stangdes-in-i-torkskap-pa-forskola
Treåring stängdes in i torkskåp på förskola
Eskilstuna I slutet av januari upptäcktes flickan i det påslagna värmeskåpet och incidenten var inte den första.
Kränkningarna på en förskola i Eskilstuna mot treåringen började hösten 2014. Flickan blev då slagen vid flera tillfällen av jämngamla barn utan att personalen märkt något. I februari fick skolinspektionen in en anmälan från flickans föräldrar om kränkningarna mot dottern. Ingen i personalen hade uppmärksammat händelserna förutom vid ett tillfälle då flickan blev puttad och fick ett blåmärke på foten.
Dagen innan flickan stängdes in i torkskåpet hittade en av föräldrarna dottern under en rutschkana på förskolans gård. När en av pedagogerna såg de äldre barnen utanför torkskåpet frågade hen om någon fanns i skåpet och barnen nekade. Till slut sade ett av barnen att någon var där inne. Förskolan bytte ut låsmekanismen till ett magnetlås.
Föräldrarna blev lovade att få hjälp av förskolans personal att tillsammans bygga upp dotterns tillit och förtroende. Dock var personalen underbemannad och till slut fanns ingen tid till detta. Förskolan erbjöd även stöd från psykolog men även detta gick i stöpet.
I beslutet står det att förskolan inte förstått att flickan blivit kränkt av skåpsincidenten men när föräldrarna påtalat detta började de utreda händelsen. Skolinspektionen anser inte att förskolan tillräckligt utrett torkskåpsincidenten och inte haft tillräcklig uppsikt över barnet.
– Personalen har brustit och även i säkerhetsfrågan, att det ens var möjligt att skåpet gick i lås. Det som är svårt är att komma fram till att det ska vara kränkande behandling. Skedde det oavsiktligt under lek eller gjorde barnen det för att kränka flickan.
– Det är svårt för oss med kommunikation när barnen är så små. Men oavsett är det en väldigt allvarlig händelse och det räcker inte att barnen bara är på hörbart avstånd, säger Carin Holtz, jurist på Skolinspektionen.
Senast 9 september måste förskolan redovisa sina rutiner för tillsynsansvaret och utreda omständigheterna kring torkskåpshändelsen.
PERNILLA SIDÉN
pernilla.siden@ekuriren.se
Publicerad 15 juli 2015Uppdaterad 15 juli 2015


2.
2014-08-14
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19361859.ab
Dom mot lärare som slog överklagas
SVENLJUNGA. Domen mot en lärare i Svenljunga som gav en sjuåring en örfil sedan förstaklassaren spottat henne i ansiktet överklagas av Barn- och elevombudet.
Tingsrätten ansåg brottet som ringa och läraren dömdes till 500 kronor i böter, skriver Borås Tidning på nätet. I överklagan till hovrätten krävs ett skadestånd på 20 000 kronor, eftersom händelsen bidrog till sveda och värk samt att eleven blev utsatt för en kränkning.
TT
14 augusti 2014  07:58

3.
2014-12-18
http://www.expressen.se/kvallsposten/synskadad-flicka-blev-mobbad-av-sina-larare/
Synskadad flicka blev  mobbad av sina lärare

Klassrummet på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Per Wissing
Den synskadade flickan fick sina kläder sönderklippta, sina hjälpmedel stulna och hängdes ut på nätet. Även lärarna ifrågasatte och gjorde sig lustiga över hennes synskada. Skolinspektionen konstaterar nu att den aktuella skolan och Oskarshamns kommun brustit på flera punkter.
I anmälan till Skolinspektionen framgår det att kränkningarna av flickan började redan i första klass och pågick i sex år. Det framgår också att flickan under det första året valde att berätta om sin synskada för klassen i förhoppning om att detta skulle bli något positivt, men effekten blev i stället den motsatta. Eleverna kränkte flickan med skällsord och stal saker från hennes skolväska. Enligt anmälan svarade flickan tillbaka vid ett tillfälle när de andra eleverna kommenterade hennes syn, varefter skolan skuldbelade flickan för den uppkomna situationen.
Fick sitt förstoringsglas stulet
I tredje klass fick flickan sina kläder sönderklippta och sitt förstoringsglas stulna. Flickan mådde då så dåligt av mobbningen att hon inte gick till skolan på närmare två månader, utan att skolan vidtog några åtgärder. Situationen ledde också till att flickan gick ner i vikt.
– Hon var alltid ledsen, rädd för att gå till skolan och kom efter i ämnena, skriver flickans vårdnadshavare i sin anmälan.
Hängdes ut på nätet och kränktes av lärare
Året därpå förvärrades kränkningarna när en av eleverna hängde ut flickan på internet och skrev nedvärderande saker om henne. Men flickan fick inte bara utstå elakheter från skolkamraterna utan även från lärarna.
– Lärare har sagt "klart du ser" och inte varit lyhörda, skriver anmälaren.
Skolinspektionen har konstaterat att flickan utsatts för kränkningar av både andra elever och lärare.
"Det har varit fråga om märkbara och tydliga kränkningar och det råder ingen tvekan om att den behandling eleven X har fått utså har förminskat eleven som personen och skadat X:s självkänsla", skriver Skolinspektionen i sitt beslut.
Skolan har brustit i sitt arbete
Den aktuella skolan har enligt Skolinspektionen brustit i sitt arbete mot kränkningarna genom att bland annat inte ha utrett händelserna i den utsträckning som krävs och inte förhindrat ytterligare kränkningar av flickan. Rektorn vid den aktuella skolan anses också ha brustit i sin skyldighet att anmäla kränkningarna.
Barn- och elevombudet kommer att utreda förutsättningarna för ett skadestånd för flickan.
Flickan har bytt klass och har nu enligt sin vårdnadshavare en bra och fungerande skolsituation.
Av Evelina Olsson
Publicerad 17 dec 2014 13:44
Dela
94
Tweeta
7
Till Kvällspostens startsida

4.
2014-06-09
http://www.expressen.se/kvallsposten/8-aring-hemskickad-for-tidigt---hittad-frusen/
Fritidspersonal släppte iväg flickan flera timmar för tidigt
8-åring hemskickad för tidigt - hittad frusen
Vid två olika tillfällen släppte fritidspersonalen hem den 8-åriga flickan helt utan tillsyn flera timmar för tidigt.

Den ena gången hittades hon frusen utomhus av en granne, den andra mötte flickans mamma dottern av en slump på parkeringsplatsen.

Nu utreds händelsen av Skolinspektionen.
Den första incidenten inträffade i vintras. När mamman kom hem vid 16.30-tiden möttes hon av en lapp på dörren från en granne.

Tidigare samma eftermiddag ska grannen ha hittat 8-åringen ensam och frusen utomhus. När grannen frågade henne vad hon gjorde där förklarade flickan att hon väntade på sin mamma. Grannen tog då med flickan hem till sig i väntan på att mamman skulle komma hem.

Men i maj återupprepade sig historien.

Enligt den anmälan som mamman gjort till Skolinspektionen hade flickans pappa och fritidspersonalen kommit överens om att mamman skulle hämta 8-åringen under eftermiddagen. Men när mamman kom hem vid tvåtiden på eftermiddagen mötte hon flickan på parkeringsplatsen.

När hon frågade dottern vad hon gjorde där fick hon till svar att personalen hade skickat hem henne eftersom "hon inte hade fritids den eftermiddagen".

"Helt oacceptabelt"

På vägen hem ska flickan ha berättat att hon hade väntat på lekplatsen eftersom hon inte hade någon nyckel. Men med tiden hade hon blivit hungrig och törstig och då bett en förbipasserande kvinna om vatten eftersom ingen av de närmaste grannarna var hemma.

Kvinnan ska då ha erbjudit sig att följa flickan till en förskola i närheten där hon fick både mat och dryck innan hon återvände till lekplatsen.

"Jag blev helt skräckslagen! Tänk om det var någon annan!" skriver mamman i sin anmälan.

I samband med den andra incidenten ringde mamman till fritidset och fritidspedagogen som svarade ska då ha erkänt att det var hon som släppt i väg 8-åringen. Kort därefter ska en annan fritidspedagog börjat fråga runt i området efter flickan.

"Hon ringde på vår dörr och var orolig för flickan. Ville de blidka mig? Hon 'var orolig' cirka en och en halv timme efter att de släppt i väg henne", skriver mamman i sin anmälan.

Hon frågar sig nu hur fritidset kunnat släppa i väg flickan helt utan tillsyn vid olika två tillfällen.

"Det är helt oacceptabelt! Jag är förtvivlad och vet inte hur vi ska lösa det".

Utreds vidare

Efter anmälan har Skolinspektionen nu valt att utreda händelsen vidare. Myndigheten har begärt in ett yttrande från Landskrona kommun, som är ansvarig för det kommunala fritidset. I sitt yttrande ska kommunen redovisa sin syn på händelseförloppet och vilka eventuella åtgärder som vidtagits.

Landskrona kommunen har fram till den 16 juni på sig att komma in med ett yttrande.


5.
2014-05-01

http://www.expressen.se/nyheter/deras-barn-forsvann--forskolan-ringde-inte/

Femåriga Gabriella (höger) och Marta (vänster) rymde från sin förskola och var försvunna i Tensta centrum i flera timmar. Fotograf:Theo Elias Lundgren
Deras barn försvann – förskolan ringde inte
ANNONS:

Femåriga Gabriella och Marta rymde från sin förskola och var försvunna i Tensta centrum i flera timmar.
Föräldrarna fick inte veta något förrän de skulle hämta sina döttrar.
– Jag kunde inte andas. Jag fick en chock. Dagiset ringde inga föräldrar, de försökte tysta ner händelsen, säger Gabriellas mamma Emelie Nilsson, 30.
 Mejla
Förskolekompisarna Gabriella och Marta cyklade i väg från Björinge förskola i Tensta väster om Stockholm någon gång runt halv två på onsdagseftermiddagen.
Först runt tre timmar senare, klockan 16.43, hittades de av en polispatrull.
Gabriellas och Martas föräldrar säger att förskolan inte ringde dem och berättade vad som hänt - och att de inte heller ringde polisen förrän flickorna varit borta i runt två timmar.
– Jag kom vid tjugo i fyra för att hämta min dotter. Då var det bara en ung kille som jobbade där som letade efter dem. De hade varken ringt polisen eller mig. Jag är väldigt besviken på att de inte följde sina rutiner, säger Martas pappa Baagii, 38.
"Är för jävligt"
När Emelie Nilsson kom till förskolan en timme möttes hon av polisen. Först när hon sa att hon var Gabriellas mamma fick hon veta att hennes dotter varit försvunnen i Tensta centrum i runt tre timmar.
– Jag är chockad, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Ingen på dagiset har ringt till mig eller till pappan, säger hon och berättar att hon fick svårt att andas när polisen berättade vad som hänt.
Hon och andra föräldrar blev rasande på förskolans hantering.
– Jag reagerade på att ingen meddelat mig under tre timmar. De vill tysta ner det här. Alla chefer hade gått från dagiset. Det var bara en ung kille där som letade efter dem. Det är för jävligt att de inte ringde föräldrarna. Jag hoppas de ber om ursäkt, säger Emelie Nilsson.
– Det gjorde ett jättestort misstag, det går inte. Om ett barn är borta måste de säga till föräldrarna och ringa polisen. Vad skulle ha hänt om barnen blev påkörda. De ville göra allt i hemlighet, säger Martas mamma Lkhagvasuren Barbaatar, 33.
"Personalen måste ha ansvar"
Emelie Nilsson säger att hennes dotter chockades av händelsen.
– Hon grät och tog på sig själv skulden. Hon bad om ursäkt för att de gick från dagiset. Men det är ju personalen som måste ha ansvar för att barnen inte försvinner.
Polisen uppger att de fick larmet klockan från förskolan klockan 16.17.
Elisabeth Westberg, biträdande förskolechef på Björinge förskola vill inte kommentera händelsen.
– Det är så klart inte bra när något sådant händer. Jag ska gå igenom det här med personalen på fredag och innan dess vill jag inte uttala mig, säger hon.

6.
2014-01

http://www.expressen.se/gt/ali-15-forsvann-fran-dagis---satt-fast-i-grop/
Ali, 1,5, försvann från dagis - satt fast i grop
ANNONS:

TIDIGARE ARTIKLAR

Mario och Jonathan räddade Ali ur gropen| 15 jan
Ali, 1,5 år gammal, försvann på förmiddagen från Kalvhagens förskola på Öxnehaga i Huskvarna.
Det blev ett stort sökpådrag under flera timmars tid.
Vid 15-tiden hittades pojken - i en grop på förskolans område.
– Nu är vi väldigt lättade, säger Alis föräldrar Tamam och Nabil till GT på onsdagseftermiddagen.
 Mejla
Det var strax innan klockan halv tolv på onsdagsförmiddagen som polisen fick larmet om att en 1,5-årig pojke försvunnit från en förskola i Huskvarna.
– Han sågs senast av personalen när de åkte pulka på gården till förskolan, men sedan upptäckte de att han var borta, säger Bo Gunnarsson vid Jönköpingspolisen.
Vid 15-tiden på onsdagen hittades Ali - inne i ett buskage på förskolans område.
– Pojken har hittats inne på förskolans område, buskaget ligger i en slänt. I buskpartiet finns ett hål som är cirka 30 centimeter brett och cirka en meter djupt. Pojken har trillat ner, inte med huvudet först utan han har stått i detta hål, säger Göran Gunnarsson, presstalesman vid polisen i Jönköpings län.
Fast i slukhål
Enligt polisen finns det varken några markarbeten eller rör kring hålet.
– Utan här har vi nog med naturkrafter att göra, som påverkat jordlagret. Det här är bitvis gammal åkermark och det är uppfyllt så vi tror att det myckna regnandet och grundvattnet har släpat bort jordmassor och skapat det här, så att det blir ett så kallat slukhål. Det är inget hål som någon har grävt eller så, utan ett hål som naturen helt själv har gjort, säger Göran Gunnarsson.
Så det är ett slukhål?
– Ja, helt klart. Det är något i den stilen, säger Göran Gunnarsson.
GT träffade familjen när de kom ut från sjukhuset strax innan 18-tiden på onsdagseftermiddagen. Det var märkbart lättade föräldrar till Ali som via GT passade på att skicka en hälsning:
– Vi vill tacka polisen och allmänheten och passa på att rikta ett särskilt tack till kvinnan som hittade Ali och till killarna som lyfte upp honom ur gropen. Nu är vi väldigt lättade, hälsar mamma Tamam och pappa Nabil via GT.
Blev inte knuffad
Det finns ingen misstanke om att någon skulle ha knuffat ner pojken i håret.
– Han har nog själv tittat lite för djupt i det här hålet och kanat ner i det, säger Göran Gunnarsson.
Det tog fyra timmar att hitta pojken, och han upptäcktes då av en slump när en kvinna upptäckte hålet.
– Trots att personal och polis sökt i området två gånger har man inte sett hålet utifrån. Jag pratade med presstalesmannen som var på plats och han stod en och en halv meter ifrån och tittade in i buskaget, men då ser man faktiskt inte det här hålet, säger Göran Gunnarsson.
– Får man inte in några tips när man går ut så brett som vi gjorde i sociala medier och sprider fotografer, men ändå inte får några heta tips, då förstår man att han måste finnas någonstans i närheten, då kan han inte ha kommit speciellt långt.
Borde man inte ha sökt igenom området mer grundligt?
– Det har man gjort. Man sökte igenom hela förskolan. Men presstalesmannen som var på plats stod en och en halv meter ifrån men man ser inte hålet. Du ser det knappt, 30 centimeter, hur brett är det? Det är mycket svårupptäckt, det här hålet.
Hur mår pojken?
– Han ska vara vid god vigör. Han ska ha skrikit och gråtit så att de funktionerna är i gång på honom, säger Göran Gunnarsson.
Pojken ska ha undersökts av läkare och återförenats med sin familj.
En anmälan om framkallande av fara för annan har upprättats.
Gropen ska utredas
Peter Lindström, chef för för- och grundskola i Jönköpings kommun, har varit på plats vid förskolan.
– Vi är väldigt lättade över att det här fick ett lyckligt slut. Nästa fundering är hur det här hålet inne på gården har kunnat uppstå. Det där kommer det att göra sen polisutredning på och vi kommer att anmäla det till arbetsmiljöverket.
Området kring gropen har spärrats av och ska åtgärdas.
– Det tycks vara någon form av sättning i marken som har gjort att det här hålet har uppstått. Man ser det mer eller mindre inte om man inte är precis där hålet är, det är mitt inne i ett buskage, säger Peter Lindström, chef för för- och grundskola i Jönköpings kommun.
Man reagerar på att pojken har kunnat vara där så länge utan att bli upptäckt?
– Ja, och jag tolkar det som att han helt enkelt inte har hört. Vi har varit där och ropat, men inte hört några tecken. Men när han kom upp tolkade vi det ändå som att han var vid god vigör. Han var ledsen och skrek, säger Peter Lindström.
Stor pådrag
Försvinnande av pojken ledde till ett intensivt sökpådrag i Huskvarna på onsdagen. Minst tio patruller var ute och sökte, liksom en helikopter. Både buss- och taxibolag kontaktades kring pojkens försvinnande och en bild på Ali tillsammans med en beskrivning av hans klädsel för dagen skickades ut.
Polisen vädjade allmänheten om tips men hade länge inga spår efter pojken, som hittades först efter fyra timmar.
Den aktuella förskolan ligger i närheten av en sporthall, en skola, en kyrka och en vårdcentral i Öxnehaga. Det finns också bostäder i området. Vid 14-tiden söker en helikopter i området och den omfattande sökinsatsen fortsätter. Kommunens krisgrupp tillkallades medan sökandet efter pojken pågick


7.
2013-09-18

http://www.aftonbladet.se/ledare/article17496959.ab

Inte konstigt att barnen mobbar

Eleverna kommer i andra hand och det är det största sveket.    Eleverna kommer i andra hand och det är det största sveket. Foto: Thinkstock


Varje dag anmäls tre nya fall av mobbning till Skolinspektionen. Ja ni läser rätt. På ett år plågas nära 4 000 elever så svårt att det anmäls till den statliga skolmyndigheten.

Totalt beräknas 50 000 barn utsättas för mobbning i grundskolan.

Det avslöjar Aftonbladet i sin granskning av kränkningar i skolan.
 Skriv på ledarsidans upprop för mer pengar till skolan!


Mobbningen sker såväl i den fina friskolan som på toaletten i en sliten förortsskola. Hela svenska skolsystemet är statt i upplösning och i en kaotisk miljö är det inte konstigt att barnen krisar.

En del skolor snålar in för att gå med vinst. Andra tvingas spara för att stat och kommun hellre vill sänka skatten.

Förr fanns det många vuxna i skolan, men under de senaste sju åren har 12 600 lärare försvunnit. Under alliansregeringens tid har var tionde specialpedagog plockats bort.

Många kommuner har sparat in på de assistenter som hjälper barn med särskilda behov.

Även skolsköterskan, kuratorn, fritidsledaren och vaktmästaren har drabbats av besparingsivern. I Stockholm har en genomsnittlig fritidsavdelning i dag nästan 50 barn. I alliansens Sverige har sänkt skatt varit viktigare än satsningar på vuxna i skolan.

I många skolor får en ensam lärare numera hantera allt från matematik till bråk på skolgården - och det ofta samtidigt. Mobbningen sker många gånger utomhus eller i korridorer och omklädningsrum. Enligt en undersökning från Bris är toaletten faktiskt skolans mest otrygga rum.

Det finns ett regelverk mot mobbning. Skolan ska upprätta en likabehandlingsplan och varje misstänkt kränkning måste åtföljas av en kränkningsrapport. Men med den låga bemanningen kan det innebära att läraren sitter och skriver rapporter medan eleverna fortsätter att trakassera varandra i korridorer och mörka prång.

Det behövs fler vuxna i skolan. Så enkelt är det.

Studieresultaten måste bli bättre. Eleverna behöver fler pedagoger för att lära sig mer, men de behöver också personal som garanterar tryggheten. Som ser, sätter gränser och stöttar dem som mobbas.

Aftonbladets granskning visar att var fjärde skola förnekar mobbningen. När varje skola konkurrerar om eleverna vill ingen framstå som mobbarskola. När konkursen är nära blir uppdraget att säkra intäkterna. Eleverna kommer i andra hand och det är det största sveket.
 Eva Franchell  
  

43
1.
2015-12-07
Klara Svensson: Ska bara extrovert beteende belönas?

PUBLICERAD: 7 DECEMBER, 2015
Inte kan väl svenska skolans mål vara att få barn att uppleva att något hos dem saknas, att de aldrig någonsin kommer att duga som de är? Skolan måste lära sig förstå att alla inte är extroverta, och ta vara på de introvertas kompetens.

Vad tycker du?
97% håller med
Facebook 87 Twitter 12

Jag har under min skoltid om och om igen fått kommentarer som ”Försök att vara mer utåtriktad!”, ”Prova att prata mer!” eller ”Det vore kul om du vore mer muntligt aktiv på lektionerna!” Alla dessa uppmaningar har inte hjälpt mig. Jag är introvert.

Susan Cain, en amerikansk författare och föreläsare som är aktuell med sin bok ”Tyst – De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns” (2012), uppskattar att drygt en tredjedel av alla människor liksom jag är introverta. Samma tredjedel som får kommentarer om sin socialitet från lärare och andra i sin närhet.

Caine menar att det här sättet att försöka få inåtvända människor att agera utåtriktat inte bara är missriktat och dömt att misslyckas, utan som sin själva utgångspunkt tar att det extroverta står över det introverta. I praktiken blir det till en härskarteknik, och samtidigt till en förnekelse av den styrka det ofta innebär att vara introvert. En styrka som bygger på att hämta energi inifrån, från att ha egentid och rum för sig själv och genom inre reflektioner om den värld man upplever.

Går det att rättfärdiga att extrovert beteende belönas?

Jag vet av erfarenhet att det inte fungerar att forcera en inåtvänd människa till att ta plats på ett sätt som hen inte mår bra av. Vi introverta lär oss att låtsas. Även om tanken att premiera det extroverta säkert ofta är välment, så skapar den onödig ångest och en känsla av att inte räcka till. Jag kan inte tro att den svenska skolans mål kan vara att få barn att uppleva att något hos dem saknas, att de aldrig någonsin kommer att duga som de är.

Albert Einsteins kommentar var att om du bedömer en fisk utifrån dess förmåga att klättra i träd så får du en fisk som tror att den är oduglig. Den här aspekten beskriver Linus Jonkman i sin bok ”Introvert. Den tysta revolutionen” (2013), där han bland annat visar hur mycket högre betyg i matematik han lyckades få, när han fick en lärare som förstod hans behov som introvert.

Att vara övervägande introvert kan nämligen innebära en stor styrka. Vi kan ha lättare att fokusera på att till exempel läsa och ta till oss innehållet i texter, och koncentrera oss på uppgifter under lång tid, eftersom vi inte blir uttråkade eller rastlösa på samma sätt som extroverta tenderar att bli (även om vi förstås kan distraheras av våra egna tankar). Vi är också bra på att arbeta ensamma.

De grupparbeten vi utsätts för i skolan blir därför lätt också missriktade. Inte så att vi introverta nödvändigtvis saknar förmåga att samarbeta med andra, men för att grupparbeten utformas utan hänsyn till våra olika förutsättningar. För att kunna bidra, behöver jag få gå in i en egen ”bubbla”, söka svaret i mig själv.

På detta sätt slarvas mycket begåvning bort, genom att de introverta inte får chans att redovisa de kunskaper och förmågor de verkligen har.

Men social kompetens måste en väl ändå ha? Det går ju inte att ha en blyg människa som aldrig säger något som chef, så alla tystlåtna måste ju faktiskt lära sig att ta för sig för att klara sig?

Nej, men det är stor skillnad på social kompetens och att vara social. Det är något som den finländska psykologiprofessorn Liisa Keltikangas-Järvinen kommit fram till. Hon varnar för de problem som kan uppstå på arbetsplatser där det finns för många sociala medarbetare. Hon påpekar att introverta kan ha bättre sociala förmågor än extroverta, just för att de är mindre sociala och inte har lika stort behov av att ha mycket uppmärksamhet riktat mot sig. Blyghet är starkt kopplat till att ha mycket empati, och därför är introverta ofta bättre på att läsa av stämningar och vad situationen kräver.

Liisa Keltikangas-Järvinens slutsats är att vi måste sluta värdera det sociala temperamentet högre än den faktiska kompetensen, både i arbetslivet och i skolan. Vi måste lära oss att se dem som inte har behovet av att ständigt ses och höras, lära oss vad de har för behov och ge dem en rättvis chans att ta vara på sina förmågor.

Det är hög tid att uppmärksamma och omvärdera hur vi ser på människors sociala temperament, för att rädda de fantastiska talanger som annars riskerar att gå till spillo, enbart för att vi är ett alldeles för extrovert och högljutt samhälle.

2.
2015-09-30
friatider.se
Artikel i dagens tidning om vad socialtjänsten och skolanställda gjorde för flyktningbarnens skolgång på 4 år och hur de upfostrade honom på 4 år han bodde på fosterfamiljer och HVB hem.
Flyktingbarn var för gammal för gymnasiet – misshandlade rektorn som "hämnd"
Publicerad 29 september 2015 kl 12.44
INRIKES.Ett ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan åtalas nu för att ha misshandlat en rektor på Hagagymnasiet i Borlänge. Misshandeln var en "hämnd" för att han inte fick börja på skolan på grund av att han är för gammal.

3.
2014-12-02
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19952228.ab
OECD:s larm: Svensk skola är för ojämlik
Efter de svenska elevernas rekordfall i Pisa-resultaten sågar nu OECD:s experter det svenska skolsystemet.
Elever med störst behov får minst resurser.
– Vi vet att jämlikhet ger högre resultat. Sverige är inte där. Sverige borde vara där, säger Beatriz Pont, analytiker vid OECD:s utbildningsdirektorat.

I april kom Pisa-rapporten som visade att Sveriges utbildning är i en katastrofal utförsbacke.
Svenska 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap låg på en dålig nivå redan, men försämras ytterligare.
Fallit mest senaste decenniet
Sverige är det land av alla OECD-länder där elevernas skolresultat fallit mest mellan år 2002-2012.
Därför har Sverige begärt hjälp från OECD att granska det svenska skolsystemet och ta fram förslag på förändringar.
I dag presenterade OECD:s skolenhet det preliminära resultatet och rekommendationerna. Skolsystemet sågas, och både borgerliga regeringens skolvalssystem och S-regeringens kommunalisering kan ses som syndabockar.
Beatriz Pont, analytiker vid OECD:s utbildningsdirektorat, har lett expertgruppen och visade på en presskonferens vid regeringskansliet Rosenbad i dag en grafik över OECD-ländernas resultat.
– Bland de högst presterande finns de länder som satsar mycket på jämlikhet inom utbildningssystemet. Sverige är inte där. Sverige borde vara där. Svenska Pisa-resultat har fallit mest av alla OECD-länder under de senaste tio åren. För Sverige borde det inte hända. Det har varit för såväl hög- som lågpresterande, över hela utbildningssystemet. Trenden är väldigt negativ.
Expertgruppen har tittat på studier av skolan, men även intervjuat elever, lärare, rektorer, fack och kommunrepresentanter.
Man har bland annat funnit att svenska elever i större grad än elever i andra länder svarar att de är studiemotiverade, men samtidigt att deras lärare inte kan förklara ordentligt eller visar tillräckligt engagemang.
Störst problem: ojämlikheten
Brist på disciplin är även påtaglig, och i nivå med Portugal och Bulgarien sett till elever som kommer sent eller inte dyker upp på lektionerna.
Dessutom anger endast fem procent av lärarna att läraryrket värdesätts högt, vilket är lågt internationellt.
Sverige har ett internationellt sett extremt decentraliserat skolsystem, men kommunaliseringen genomfördes inte på ett sätt så att kommunerna fick de resurser som krävs. Den stora mängden administration för lärare och rektorer tar fokus från pedagogiken,
Men det största problemet är enligt OECD:s experterna ojämlikheten inom utbildningssystemet – att resurserna inte satsas på de elever som har störst behov. Sverige lägger mer per capita på utbildning, men ojämlikheten är större än i övriga OECD.
– Hög jämlikhet vet vi ger bättre resultat, säger Beatriz Pont.
I det svenska skolvalssystemet har jämlikheten glömts bort.
– Skolval i sig höjer inte resultat om det inte fokuserar på att höja jämlikheten.
Skotska professor Graham Donaldson ingår i expertgruppen.
– Som skotte hade jag förväntat mig Sverige som ett land som fokuserade på hög kvalitet inom utbildning, men det var en stor kontrast mot det vi har sett. Det är ett land som inte alls presterar som förväntat.
Regeringens svar: rapport – 2017
OECD vill nu se större fokus på jämlikhet, högre förväntningar på elevernas prestationer, bättre lärarutbildningar och rekrytering av lärarstudenter, och ett tydligare ansvar.
Utbildningsminister Gustav Fridolin och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic kommenterade saken efteråt.
– Utbildning är en av våra topprioriteringar, säger Fridolin.
Han tar upp att regeringen nu vill fokusera på tre områden: tidiga insatser för barn med större behov, bättre lärarrekrytering med höjda lärarlöner som kopplas till pedagogisk utveckling och högre jämlikhet i utbildningssystemet, med extra resurser till mer behövande skolor.
Aida Hadzialic betonade att satsningar ska göras från förskolan och genom hela grundskolan, för att förbereda elever antingen för högre studier eller att bli en kunnig arbetskraft för att möta kraven på marknaden.
OECD:s slutrapport kommer i april 2015.
Regeringen tillsätter nu en skolkommission baserat på rapporten, vetenskap och dialog med elever, lärare, fack och andra skolintressenter, uppger Fridolin.
Hadzialic säger att en referensgrupp från riksdagen ska medverka.
– Vi hoppas verkligen att det skapar stabilitet i vårt utbildningssystem. Vi har en skakig situation i vårt budgetsystem just nu som vi alla vet, men med detta vill vi som regering skapa stabilitet.
I november 2015 ska kommissionen presentera ett första resultat och sina mål. Först i början av 2017 ska den slutgiltiga rapporten presenteras.
Lärarfack: "Har vi råd att vänta?"
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är inte förvånad:
– Vi blir bekräftade i det vi påpekat hela tiden. Återigen får vi bevis för lärarnas roll.
Hon repeterar att förbundet lägger stor vikt vid den nationella samlingen för att vända kunskapsresultaten.
– Vi måste få förnuftiga politiker att komma överens över blockgränserna för att få en långsiktig lösning. Då kan man inte låta maktbegär och prestige stå emellan. Vi måste fråga oss: Har vi råd att vänta?
Jaara Åstrand är optimistisk och hänvisar till budgetomrösningen.
– Redan i morgon har politikerna möjlighet att visa samförstånd.
Hur ska det gå till?
– Vår uppmaning är att komma överens för att få till en förändring i kunskapsutvecklingen. Det viktiga är lönesatsningarna för att få fler lärare som tar ansvar för kunskap.
Men viljorna skiljer ju sig politiskt kring hur det ska gå till. Hur ska man komma överens?
– Alla är överens om att det måste till kraftiga åtgärder.
FP: "Behåll fria skolvalet"
Christer Nylander (FP) vice ordförande i utbildningsutskottet anser att OECD:s expertgrupp pekar på viktiga saker.
– Framför allt bristen på politisk styrning, där vår slutsats är att ett tydligt statligt huvudmannaskap krävs. Även betydelsen av ordning och reda i klassrummen. Tyvärr är ju det här något som den nuvarande regeringen inte prioriterar.
Att kritik kommer mot ojämlikhet anser Nylander främst kunna lösas med ett förstatligande av skolan.
– Kommunerna satsar olika mycket på utbildning och har helt olika förutsättningar, med olika storlek, landsbygd och storstad. Staten sätter målen och då är det också rimligt att staten delar ut resurserna.
Vad anser du om att skolvalet kritiseras för att inte fokusera på jämlikhet?
– Jag tror att det är viktigt att man behåller det fria skolvalet, men också att resurserna anslås där de behövs mest.
 
Fotnot: Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, består av 34 medlemsländer som verkar för för utbyte av idéer och erfarenheter inom områden som påverkar den ekonomiska utvecklingen mellan de industriella länder som har demokrati och marknadsekonomi.
Källor: Regeringen och OECD.
 Lisa Röstlund
2 december 2014  11:06

4.
2014-05-28
Skolanställdas brottslig samarbete med övriga kommunanställda på BUP och socialtjänster,mot kritiska elever/föräldrar.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18962476.ab
Lundsbergselev stämplad som psykiskt störd efter skämt

Pappan: "Rektorn hämnas för att vi klagat på pennalism"


Lundsbergs skola.  
  Lundsbergs skola.

Foto: LOTTE FERNVALL


Eleven på Lundbergs skola skulle skämta och visa hur en lönnmördare kunde agera.

Skämtet ledde till att eleven blev stämplad som psykiskt störd och drogmissbrukare – och stängdes av.

– Vi har klagat på kamratuppfostran och pennalism, det är vad rektor vill hämnas på, säger pappan till Aftonbladet.
Incidenten inträffade en hösten 2012 och sonen, som gick sista året på gymnasiet, var i cafeterian och hjälpte en kvinna i personalen.

De hade blivit kompisar och brukade skojbråka med varandra.

Sonen berättade den här kvällen att han sett en tv-dokumentär om USA:s värsta lönnmördare. Han gick iväg en stund för att sedan dyka upp plötsligt bakom kvinnan. Han lade vänsterarmen om hennes bröstkorg och höll upp en sax mot hennes hals, enligt kvinnan alldeles intill där nyckelbenet fäster i bröstbenet.

Ett antal sekunder senare släppte han greppet och fortsatte prata om att han själv skulle kunna bli en bra lönnmördare.

”Var så äckligt”

Några hot uttalades aldrig, men senare på kvällen bröt kvinnan ihop.

– Det som var så äckligt var att jag inte kunde avgöra vad som skulle hända, berättade hon senare i polisförhör. Jag kände en väldig osäkerhet på hur det skulle gå. Det var otäckare när han var så lugn istället för att skrika och gå på.

Dagen därpå kallades sonen till rektor. Sonen och kvinnan fick talas vid i enrum och de kramade om varandra innan de gick därifrån.

Sonen hade nu förstått att hans skämt hade skrämt kvinnan. Han bad om ursäkt och trodde att saken var utagerad.

Skulle hämtas på en gång

Men rektorn ville inte ha kvar eleven på skolan utan kontaktade föräldrarna och bad dem hämta honom omedelbart, annars skulle polisen få göra det.

– Det var uppenbart att rektor inte lyssnat på sonens version av händelsen och att det saknades skäl att han skulle stängas av, berättar pappan.

Veckan därpå gjorde skolan också en anmälan som ledde till åtal om olaga hot – och där sonen senare skulle komma att frikännas eftersom han avsett att skämta och inte hota på allvar.

– Rektor uppgav till familjen att avstängningen var förankrad hos styrelsen och att skälen var att sonen av honom själv och skolläkaren diagnostiserats med antisociala störningar i sannolik kombination med drogmissbruk.

Gick på rektorns uppgifter

Skolläkaren sa själv till familjen att han aldrig träffat sonen utan enbart gått på rektors uppgifter.

– När vi erbjöd oss att komma till hans mottagning så han i vart fall fick träffa eleven avböjde han och sa att nu krävde han ett friskintyg för att ändra uppfattning.

Föräldrarna ordnade först ett intyg vilket underkändes för att det var utfärdat "bara" av en psykolog och inte en psykiater. När familjen presenterade ett nytt, utfärdat av psykiater, underkändes det också. Familjen tvingades hela tiden skaffa nya intyg – som alla kom fram till samma slutsats.

– Tre psykiatriker, en psykolog, en neuropsykolog och en drogterapeut har samstämmigt förklarat att det inte finns minsta skäl att misstänka någon störning, säger pappan.

Skolans kurator sa till sist ja till att sonen fick återvända. Då hade fem veckor gått.

”Missbrukat sin ställning”

Föräldrarna är mycket kritiska och anser att rektorn, som senare fick sparken, missbrukat sin ställning. Pappan säger till Aftonbladet att det finns ytterligare två familjer som nu anmält skolan på grund av liknande upplevelser.

– Vi är ju inte någon typisk Lundsbergsfamilj, ingen i familjen har gått på internatskola, och vi har inget känt namn. Det blev Lundsberg för att vi bodde utomlands och vår son behövde gå i svenskt gymnasium.

Föräldrarna tror inte att skämtet som gick fel är den verkliga orsaken till att rektorn velat bli av med sonen. Pappan förklarar:

–  Vår son har aldrig anpassat sig helt till de oskrivna reglerna som finns på skolan och framförallt inte till den kamratuppfostran som regelmässigt utförts på skolan.

”Ville hämnas kritiken”

Pappan berättar att de upprepade gånger klagat hos "hemföräldrar" och rektor om alltifrån pennalism till rent fusk när yngre elever tvingats utföra äldre elevers skolarbeten.

– Och det fick vi ju aldrig några applåder för, säger pappan. Det är klart att vi uppfattades som besvärliga som klagade. Detta är vad rektor ville hämnas på. Han ville få oss att må så dåligt att vi frivilligt skulle ge upp och lämna skolan.

Sonen studerar i dag vid universitet.

– Det har gått bra för honom, han är stark så han lyckades ta sig igenom det här.

Ärendet granskas nu av skolinspektionen. Lundsberg har fått två veckor på sig att svara på en mängd frågor om agerandet.

Lundsberg ska senast den 30 maj svara skolinspektionen.

– Vi har tagit del av anmälan och har rutiner för det här. Allt finns väl dokumenterat. Jag kan inte säga något om det nu. Vi måste gå igenom det först, säger Johan von Schéele, ledamot i styrelsen för stiftelsen Lundsberg.
.


 Anders Johansson  


5.
2013-09-18

http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.1913758-var-felplacerad-i-sarskola-i-13-ar

Var felplacerad i särskola – i 13 år?

Eskilstuna
Skolinspektionen kräver att kommunen utreder om en elev i Eskilstuna varit felaktigt placerad i särskola under hela sin skoltid.
 
  

Det efter en anmälan från eleven själv.

I anmälan skriver eleven att en utredning gjordes när hen var åtta år och gick i första klass. Eleven blev därpå placerad i särskola där eleven gick i 13 år, alltså under hela grundskolan och gymnasietiden. När eleven tog studenten initierade en lärare en ny undersökning som visade att eleven inte hörde hemma i särskolan och särgymnasiet.

Skolinspektionen kräver nu att skolans huvudman, Eskilstuna kommun, ger svar på flera frågor. Bland annat vill man veta vilka utredningar som gjorts.

Anita Eriksson är utvecklare för särskola och grundskola på kommunen, och den som ska skriva ett yttrande till Skolinspektionen. Enligt henne är den har typen av ärenden ovanliga.

— Nej, det är inte vanligt alls. Det ska ju överhuvudtaget inte uppstå sådana här situationer, det är väldigt noggranna processer och underlag inför sådana här beslut, säger hon.

Hon ska nu sätta sig med rektorn på skolan där eleven gick senast och gå igenom underlaget för att svara på Skolinspektionens frågor. Kommunen har fram till den 24 september på sig att svara.

44
1.
2015-02-28
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20389696.ab
Pappan: Vi har känt oss hotade
Familjen vaknade mitt i natten av tjutet från brandvarnaren och lukten av brandrök.
– Då fick jag se någon krypa sakta, sakta i trädgården, säger Veroslav Savic som omedelbart larmade polisen.
Det var hans dotters pojkvän – som nu är anhållen misstänkt för mord och mordbrand.
    Dela   
    Tweeta


Attentatet i Finspång skedde strax efter midnatt natten till i torsdags. Fasaden och porten till villan blev indränkt med bensin, som tändes på. I huset bor Veroslav Savic och hans familj.
De väcktes av att brandvarnaren tjöt och att huset var rökfyllt. Veroslav Savic sprang ner till nedervåningen, därifrån kom röken och lågor slog ut från porten.
– Jag hämtade en brandsläckare och började släcka inifrån. Jag fortsatte sedan ut på trappan. Då fick jag se någon krypa sakta, sakta i trädgården, säger Veroslav Savic.
"Är hon död, frågade jag"
Veroslav Savic kände omedelbart igen mannen som hans dotters sambo. Mannen hoppade in i en bil och körde iväg. En stund senare greps 32-åringen av polis under dramatiska former.
Dagen efter, i torsdags, gjorde polisen en husrannsakan hemma hos 32-åringen. Där hittades 20-åringen död. Polisen uppger att de är säkra på att hon mördats.
– Jag undrade först varför de var här igen. Branden hade de redan undersökt. De sa att det handlade om något ännu värre, att de hade tråkiga nyheter. Är hon död, frågade jag. Ja, det är hon, svarade de.
Veroslav Savic är i sorg.
– Hon var så väldigt snäll, positiv, lugn och rar. Aldrig någonsin har jag mått såhär dåligt, säger han.
"Jag försökte rädda henne"
På fredagen utvidgades misstankarna mot 32-åringen till att innefatta mordbrand – och mord.
Den senaste tiden, berättar Veroslav Savic, har familjen känt sig hotade av 32-åringen.
– Jag visste att något sådant här skulle hända, säger han.
Dottern och 32-åringen började träffas förra året och har bott tillsammans den senaste tiden. Pappan har varit orolig med anledning av dotterns relation med mannen. Veroslav Savic påstår att dottern blev påverkad av 32-åringen på ett sätt som riskerade att skada henne.
Polisen: Inget tidigare våld
– Jag kontaktade socialen, skolan och polisen. Ingen gjorde något. Från början, när jag sa att han skulle göra illa min dotter, trodde de inte på mig, säger han tillägger:
– Jag försökte rädda henne.
Veroslav Savic har polisanmält hoten upprepade gånger.
– Polisen har kört förbi huset ibland, gjort kollar och ringt, säger han.
Enligt polisen i Östergötland finns för dem ingen känd historik av våld mellan paret. De har beskrivit att familjen och 32-åringen varit i "osämja". 32-åringen har också polisanmält Veroslav Savic.
– Det handlar om att han ville skapa kontaktförbud mellan oss, säger han.
"Berör hela Finspång"
Socialchefen i Finspång, Annika Ottosson, berättar att mordet på 20-åringen är "något som berör hela Finspång". En stödgrupp dit anhöriga, vänner och klasskamrater till den 20-åriga kvinnan kan vända sig har satts in.
Men Annika Ottosson kan inte kommentera hur socialtjänsten agerat i fallet.
– I dagsläget kan jag varken kommentera eller dementera någonting. Jag har inte detaljkännedom och vi går aldrig in på enskilda ärenden utifrån sekretessynpunkt, säger hon.
 
Fotnot: Aftonbladet har sökt 32-åringens advokat utan framgång.
 Julia Wågenberg
28 FEBRUARI 2015  10:32
FAKTA
Detta har hänt
 Natten till i torsdags, den 26 februari, började en villa i Finspång att brinna. Branden var anlagd, bensin hade kastats mot fasaden och tänts på.
 
 Kort efter händelsen greps, enligt polisen under dramatiska former, en 32-årig man. Han hade lämnat villan med bil. För att få stopp på honom fick polisen preja bilen och använda pepparsprej för att slutligen kunna göra gripandet.

2.
Kommunanställda och andra tjänstemän som liksom vad medborgarana tror, anställs på sådana politioner och bekostas av samhällets skattemedel,"skulle vara ansvariga för barnfamiljen och välfärden" håller varandra om ryggen mot familjerna: alla kommunanställda och andra i samma ärende insatta tjänstemän v/s 1 barn och hennes 2 föräldrar
2013-09-18

http://www.expressen.se/gt/har-borjar-gravskopan-riva-familjens-stuga/

Här börjar grävskopan riva familjens stuga

Tidigare artiklar

 
"Vi har samlat en hel lägenhet med saker"| 14 sep

 
Familjen efter allt stöd: "Vi är så tacksamma"| 14 sep

 
Ettåringen som kan bli hemlös - när som helst| 13 sep

 
Ingen vill hjälpa den vitryska familjen| 29 aug

 
Kommunen: Det är föräldrarnas ansvar| 21 aug

 
"Man kan inte utsätta barn för sådant här"| 20 aug

MÖLNDAL. Här börjar grävskopan riva stugan på Åby camping där den ettåriga vitryska flickan och hennes mamma och pappa bor.

– Vi har order på att stugorna ska vara borta före månadsskiftet men det känns hemskt, säger Alexander, en av dem som ansvarar för rivningen.
 GT har i flera artiklar berättat om familjen som flytt terrorn i Vitryssland och sökt asyl i Sverige.

Här har de hamnat i invandrarbyråkratins ingenmansland. Familjen har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd men har ansökt om verkställighetshinder så att den kan komma med nya uppgifter som får migrationsverket att ändra sig.

Det innebär att verket inte längre har försörjningsplikt mot mamman, pappan och ettåringen.

"Ingenstans att ta vägen"

De har då tagit sin tillflykt till Åby camping som är utdömd och håller på att rivas. Där har de bott i en fallfärdig stuga utan el och vatten.

Familjen har ansökt om att Mölndals kommun ska ordna mat och husrum men kommunen vägrar och säger att det är migrationsverket sak.

Polisen är inte intresserad av att avvisa familjen eftersom deras ärende ligger på migrationsverket.

Och samma kommun som inte vill hjälpa flyktingarna har beslutat att Åby camping ska vara borta vid månadsskiftet.

Den förre vaktmästaren Alexander är en av dem som jobbar med rivningen.

– I morse skulle vi riva stugan där familjen bor. Vi började med altanen – men jag vet inte om vi orkar fortsätta. De har ju ingenstans att ta vägen, suckar han.

Familjen har fått besked av Mölndals socialkontor att de själva måste ta sig hela vägen till migrationsverket i Kållered för att få skriftligt på att de vägras hjälp av verket.

– Det är en mil dit och jag vet inte ens om de har öppet om vi kommer, säger ettåringens pappa till GT.
.
Av Jimmy Fredriksson Av Jimmy Fredriksson
 jimmy.fredriksson@gt.se

45
2013.09.18

http://www.expressen.se/gt/17-arig-pojke-doms-till-vard-for-flera-sexbrott/

17-årig pojke döms till vård för flera sexbrott

BORÅS.
 
En 17-årig pojke från Borås döms till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader för grova sexbrott, rapporterar SVT:s Östnytt.

Pojken har fått 16 flickor i åldern 11 till 15 år att klä av sig nakna och posera sexuellt framför sina webbkameror. Han ska via chat ha hotat att sprida bilderna.

Dessutom ska 17-åringen, som tidigare är dömd till skyddstillsyn för liknande brott, även betala totalt 190 200 kronor i skadestånd till 14 av flickorna.
.
 Av TT
 expressen@expressen.se


Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 19