Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Alina

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 19
16
1.
2014-11-26
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/kommunal-chef-delade-ut-sexpack-anstalld-tog-aterfall/
Kommunal chef delade ut sexpack – anställd tog återfall

Uppdaterad i dag 09:21. Publicerad i dag 07:12

En avdelning inom Jönköpings kommun skulle på studieresa – och redan på bussen dit delade chefen ut sexpack med öl till alla. En i personalen, som var nykter alkoholist, tog ett återfall.

Annons:
 
I Jönköpings kommuns alkoholpolicy står det att man inte får dricka alkohol på arbetstid. Ändå delade en avdelningschef ut sexpack med öl på bussen vid en studieresa, skriver Jönköpings-Posten.

Det ska ha lett till att en av de anställda som hade missbruksproblem, och där samme chef hade varit inblandad i att ta fram ett rehabiliteringsprogram, tog ett återfall.

– Det här är någonting som har skett som vi absolut inte kan stå bakom. Det är svårt för en person med beroendeproblematik att hantera en sådan situation, säger Bodil Nordberg Grahn, verksamhetschef på kommunhälsan, till Jönköpings-Posten.

Enligt tidningen har också chefer på avdelningen ägnat sig åt att försöka spåra tidningens eventuella uppgiftslämnare, och en anställd ska ha fått höra att ”det kunde bli problem med jobbet” om allt kom ut i tidningen.

Senare ska personalchefen ha ringt upp personen, som efter hotet mått dåligt och gått hem, och förklarat att det inte fanns någon risk att förlora jobbet.

Juan Flores

juan.flores@dn.se

2.
2014-11-26

  http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/sjukhus-tillat-nargangen-tv-nu-kommer-domen/

NYHETER
KULTUR
EKONOMI
Sjukhus tillät närgången tv – nu kommer domen

Publicerad 2014-11-25 21:15


Sanna Engström med dottern Linn Clevesjö
Foto: Thomas Karlsson

Sanna Engström med dottern Linn Clevesjö
Foto: Thomas Karlsson

Sanna Engström med dottern Linn Clevesjö
Foto: Thomas Karlsson

Sanna Engström med dottern Linn Clevesjö
Foto: Thomas Karlsson
Landstinget i Uppsala lät ett filmteam komma in på sjukhuset och följa Sanna Engströms dödssjuke far. På onsdag avgör Svea hovrätt om landstinget i Uppsala ska betala skadestånd till Sanna och hennes anhöriga. Domen får stor betydelse för hur vården ska tillåta kommersiella bolag att filma känsliga situationer.

Annons:
 
– Det var bara några veckor efter pappas död. Jag satt med mamma och bläddrade mellan tv-kanalerna. Plötsligt fick jag se pappas fötter med hans speciella tubsockor i rutan. Vi bara skrek rätt ut, berättar Sanna.

Hennes mor, som inte vill vara med i tidningen, stod inte ut att se sin makes dödskamp, utan lämnade rummet.

Programmet hette ”Sjukhuset” och sändes i TV3. Landstinget hade släppt in filmteamet i salarna på Akademiska sjukhuset, där hennes pappa vårdades för sin cancer. Två dagar senare avled han. I filmen pratar två sköterskor om hur sjuk pappan är. Hans ansikte hade pixlats, men anhöriga och vänner kände igen honom.

Sanna ringde sin dotter Linn Clevesjö som hittade filmen på internet och såg den där. Senare förmådde de TV3 att ta bort inslaget.

Det har gått sju år sedan fadern, maken och morfadern avled. På onsdagen kommer Svea hovrätts dom i målet. Efter att DN och andra uppmärksammade målet har diskussionen gått het om landstinget etik när man släppte in filmteamet i sjukhuset.

Läkare och sjuksköterskor har reagerat och Statens medicinsk-etiska råd har uppmanat landstingen att hejda sig. ”Skriv inga kontrakt om tv-inspelningar där integriteten kan hotas för patienter i utsatta situationer”, manar rådet.

Trots detta fortsätter striden mellan landstinget i Uppsala på ena sidan och Sanna och hennes anhöriga på den andra.

Att fadern filmades under vården hade de ingen aning om. Först påstod landstinget att det fanns ett godkännande från fadern, men det har man nu tagit tillbaka.

Sanna, modern och dottern Linn har krävt landstinget på vardera 125.000 kronor i skadestånd. Landstinget har vägrat betala, vilket har lett till striden i domstol.

I tingsrätten fick landstinget rätt. Skadeståndskraven ogillas. Dessutom skulle de tre betala landstingets rättegångskostnader på drygt 592.000 kronor. Nu, efter hovrättsförhandlingen är kostnaderna uppe i över en miljon.

I verkligheten har landstinget inte haft några rättegångskostnader alls. Det är i stället filmbolaget Titan Television som betalar.

Att Sanna, Linn och modern ändå har vågat driva processen beror på att de har stiftelsen Centrum för rättvisa bakom sig, som driver processen åt dem.

– Det visar hur svårt det är för vanliga människor att reagera mot den här sortens övertramp. Det är inte många som har råd att ta en sådan smäll, säger Clarence Crafoord från Centrum för rättvisa.

Jens Larsson är chefsjurist vid Landstinget i Uppsala län. Han medger att Sanna och de andra anhöriga inte har blivit bra behandlade, men menar ändå att det har varit viktigt att driva processen i domstol.

– Vi har bett dem om ursäkt vid flera tillfällen för att filmsekvensen var med. Men de anhöriga vill ha mer, och där går vår gräns, säger Jens Larsson till DN.

Vad händer om ni vinner i domstolen? Blir det nya filminspelningar?

– För närvarande är det inte aktuellt. Men den här processen är av intresse för alla landsting. Det vore oerhört synd om man stängde alla möjligheter för medier att vara på sjukhus. Vi tror på öppenhet, säger Jens Larsson.

Om familjen förlorar så ska de betala kostnaderna, medan ni får betalt av Titan Television.

– Det är ett konstigt fokus. Jag har gjort ett avtal med Titan för att värna om skattebetalarnas pengar, säger Jens Larsson.

Stefan Lisinski

stefan.lisinski@dn.se

Dela  


Quiz

Stockholmstestet v. 47

3.

2013-09-28
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17561480.ab
17-åring åtalas för våldtäkt i skola

Jönköping. En 17-åring från Jönköpings kommun har åtalats för våldtäkt mot barn. Flera av sexövergreppen ska ha skett på en skola i kommunen, uppger P4 Jönköping.

Han ska, enligt åklagaren, har haft samlag med ett barn fött 1999, trots att han kände till att barnet var under 15 år. Rättegången mot 17-åringen hålls nästa vecka. Utdrag ur en dagbok men också uppgifter i en mobiltelefon utgör bevis mot honom.

17
1.
2012-12-12
http://www.expressen.se/gt/pappa-frias-fran-overgrepp-pa-dotter/
Pappa frias från övergrepp på dotter
GÖTEBORG. Mannen ska ha utnyttjat sin dotter sexuellt under nio år. Men det var först under hypnos som den nu vuxna kvinnan mindes övergreppen.
Tingsrätten dömde mannen i 55-årsåldern till tre års fängelse men på fredagen friades han av hovrätten. Rätten anser att dotterns uppgifter inte är tillförlitliga.
Dela
Tweeta
Mejla
Annons:

Det var när flickan var i förskoleåldern som hon ska hon börjat utsättas för sexuella övergrepp. Övergreppen pågick under nio år, fram till 1999.
Men det var först 14 år senare som brotten polisanmäldes. Anledningen var att minnena av övergreppen kom först när hon kom upp i tonåren. Bilderna av vad hon utsatts för ska ha kommit som flashbacks under flera år.
I tingsrättsdomen står det att ett av de första minnena hon har var att hon tvingades ge sin pappa oralsex.
Kvinnan valde att gå till en psykolog för att få fram om det var verkliga eller inbillade minnen. Och efter flera terapisamtal då hon hypnotiserades klarnade minnena. Hon kunde berätta var och när övergreppen ska ha inträffat, vad hon haft på sig och andra detaljer från händelserna.
Frias
Göteborgs tingsrätt ansåg att det var bevisat att pappan begått se sexuella handlingarna mot sin dotter. Han dömdes mot sitt nekande till tre års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av underårig. I tingsrättens dom stod det att det i detta fall inte finns någon annan bevisning än de inblandades berättelser. Därför krävdes det att det inte finns något tvivel på att det som offret berättat är sant. Och enligt rätten har man ansett att hon har berättat om det hon utsatts för på ett sammanhängande och logiskt sätt.
Men på fredagen kom hovrättens dom – de friar mannen och ogillar åtalet.
Inte tillförlitligt
I hovrättsdomen står det att det i målet har varit centralt att utreda tillförlitligheten av bortträngda minnen. En forskare på området har sagt att användningen av hypnos ökar risken för pseudominnen av detaljer och falska minnen av hela händelseförlopp.
Rätten skriver att i och med att uppgifterna vuxit fram gör att det ska råda stor försiktighet vid bedömningen av uppgifterna.
Enligt hovrätten är inte dotterns uppgifter så tillförlitliga att de kan läggas till grund för en fällande dom.
Av Sandra Divinyi
Publicerad 12 dec 2014 11:36
Dela
Tweeta
Mejla
Till GT:s startsida
2.
2013-09-28
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17561850.ab
Överläkare åtalas för tjänstefel

Sundsvall. Åklagaren Peter Salzberg har beslutat att åtala en överläkare som tidigare arbetade vid rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall för tjänstefel, rapporterar SVT:s Mittnytt.

Läkaren ska känt till att en dömd pedofil skaffat sig en egen lägenhet under 2008 och även tillstyrkt permissioner som gav mannen möjlighet att visats i lägenhet.

Under sina permissioner utsatte mannen en liten flicka för övergrepp.

SVT:s Uppdrag Granskning tog upp det inträffade i ett program 2011 och efter programmet polisanmäldes överläkaren.

18
1.
2015-04-04
http://www.expressen.se/nyheter/40-aring-kopte-valdssex-av-tove-16--frias-fran-valdtakt/
40-åring köpte våldssex av Tove, 16, – frias från våldtäkt
TINGSRÄTTDOMEN: FRIADES PÅ FLERA OLIKA PUNKTER
Tove, 16, träffade den 40-årige mannen på nätforumet "Snyggast chatten". De har bestämt att de ska ses och att hon mot betalning ska ha våldsamt sex med honom, men det hela urartar snart.
Mannen vill göra våldsamma saker med Tove - som hon efter mycket tjat gått med på i chatten med den många år äldre mannen att göra.
40-åringen dömdes för: Sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuell handling av barn vid fem tillfällen, sexuellt ofredande, och för att vid fyra tillfällen ha begått av barnpornografibrott. Påföljden blev ett års fängelse samt skadestånd till två av de tre flickorna.
Mannen frikändes samtidigt för: Misshandel, grov misshandel, grov våldtäkt och fyra andra fall av våldtäkt.
- Han hällde någon jättestark alkohol i min mun, jag kunde inte göra något eftersom jag satt fast, säger Tove och berättar att hon redan i bilen på vägen dit drack två starkcider för att det skulle göra mindre ont senare.
Det finns en film, berättar Tove, som hon själv har fått höra ljudupptagningar från. I den sluddrar hon och gråter. Men tingsrätten gjorde bedömningen att hon inte var full. Den visades också i tingsrätten.
När Tove sagt hejdå till 40-åringen bryter hon ihop och ringer 112, som lägger på luren eftersom de inte förstår vad hon säger.
- Jag hade tappat det fullkomligt, det var som en jordbävning inom mig.
Undersöks på akuten
Tack vare en konduktör som kontaktar ordningsvakter kommer snart poliser för att hjälpa Tove. De tar henne till akuten för våldtagna kvinnor där hon undersöks.
- De ringde mina föräldrar och min mamma kom hit, men jag ville inte träffa henne. Jag ville inte att mina föräldrar skulle veta vad som hade hänt, säger Tove och berättar att de poliser hon träffat varit ett stort stöd för henne genom hela processen.
Polisen lyckas hitta 40-åringen och beslagtar hans dator och mobiltelefon. När de gick igenom materialet uppdagas en rad andra brott och polisen hittade uppemot 500 barnpornografiska bilder och ett tiotal filmer av varierande längd.
Träffat två flickor till
Mannen hade även träffat ytterligare två flickor, en så ung som 13 år, och hade en rad filmer och bilder på dem. Den andra flickan, okänd ålder, bodde på behandlingshem för flickor som i ung ålder blivit utsatta för övergrepp.
SKARPA EXPERTKRITIKEN MOT DOMEN MOT 40-ÅRINGEN
Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt som länge har arbetat med sexual- och våldsbrott:
"Det är en kolossal rabatt tingsrätten ger honom. Samtliga brott han har begått är av mycket allvarlig karaktär och bör vart och ett ge en högre straffsats", säger hon.
"Trots att jag är väldigt luttrad är det så svårt att läsa den här domen att jag nästan inte står ut, säger Leijonhufvud. Att tingsrätten överhuvudtaget diskuterar om det fanns samtycke eller inte är bisarrt, eftersom det rör sig om självdestruktiva och mycket sårbara unga flickor".
Leijonhufvud menar också att relationen mellan den 40-åriga mannen och de unga flickorna inte har någonting med sex att göra, utan att det rör sig om våldtäkt och grov misshandel.
"Det finns folk som vid sina sinnens fulla bruk använder sig av våldsinslag när de har ömsesidigt sex, men det är inte det som det här handlar om."
Leijonhufvud är också mycket kritisk till det ettåriga fängelsestraff som mannen fick. Han dömdes för 13 brott mot tre personer som är barn i FN:s barnkonventions mening. Fyra av dessa handlingar ger i sig upp till ett års fängelse och resterande nio upp till två års fängelse.

– Jag kände mig lite stolt när jag fick höra att det fanns fler utsatta tjejer och att det faktum att jag hade berättat för polisen kunde rädda dem också, säger Tove.
Dömdes på 13 punkter
Den 27 februari i år dömdes 40-åringen för 13 av 30 åtalspunkter. Straffet blev ett års fängelse och skadestånd till två av flickorna. Stockholms tingsrätt dömde honom för barnpornografibrott, utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuell handling av barn och för sexuellt övergrepp på 13-åringen.
Men han friades för de allvarligaste åtalspunkterna: Ett fall av grov våldtäkt, grov misshandel och flera fall av våldtäkter, eftersom tingsrätten inte ansåg att det var bevisat att samtycke saknades när de våldamma sexuella handlingarna utfördes och att han inte förstått att befann sig i en särskilt utsatt situation i lagens mening.

Toves polisanmälan ledde till att 40-åringen dömdes för brott mot flera flickor. "Jag kände mig lite stolt när jag fick höra att det fanns fler utsatta tjejer och att det faktum att jag hade berättat för polisen kunde rädda dem också", säger hon.
Foto: Izabelle Nordfjell
I tingsrätten menade flickans målsägandebiträde, Silvia Ingolfsdottir, att det var ett klart fall av våldtäkt och misshandel det rörde sig om. Men tingsrätten i sin tur menar att eftersom flickan i chattkonversationen sagt ja till de saker mannen sedan gjort mot henne och under tiden de hade sex inte sa nej, går det inte att döma mannen till våldtäkt eller misshandel, då slagen hon utsattes för med beaktande av omständigheterna inte anses oförsvarliga.
"Sätt att manipulera"
Ingolfsdottir, som tidigare var åklagare och drev målet mot den så kallade "Modellfotografen", som dömdes till åtta års fängelse för bland annat koppleri och våldtäkt, menar att män som köper våldsamt sex av unga flickor följer samma mönster.
– Det finns en anledning till att de söker sig till unga tjejer och får dem att skriva i olika chattar att de går med på allt de säger. Det är ett sätt att manipulera, säger Ingolfsdottir och fortsätter:
– Det handlar om att försätta sina offer i skam och skuld där de tror att det är deras eget fel eftersom de har gått med på vissa av handlingarna innan, säger hon.
Synliga ärr på kroppen
POLISEN: HÄR ÄR VARNINGSSIGNALERNA
Patrik Lillqvist vid polisen i Nacka menar att det finns vissa saker föräldrar bör vara extra uppmärksamma på:
Om man ser annonser på diverse chattforum där vuxna efterfrågar till exempel barnvakter i specifika åldrar och utseende och där priset är orimlig högt för arbetsinsatsen kan det röra sig om sexköp.
Det blir också allt vanligare att barn och unga säljer sex på nätet. Även där ska man vara uppmärksam på höga löneanspråk, utseendebeskrivningar och att barnen använder flera olika telefoner.
Ett annat skäl som Ingolfsdottir menar talar för en fällande våldtäktsdom är det faktum att Tove hade synliga ärr på kroppen och att hon därför befann sig i en särskilt utsatt situation eftersom hon skurit sig själv. Tingsrätten menade dock att det inte gick att fastställa att den 40-åriga mannen visste om att flickan fortfarande skar sig, utan kan ha uppfattat det som att ärren var gamla.
Åklagare i målet är Petra Götell. Hon kommer att överklaga domen då hon menar att den är dåligt motiverad.
– I domen har man inte beaktat varken vittnesmål eller någon form av bevisning. De får det att låta som att det är ord mot ord mellan mannen och flickorna, vilket inte är fallet.
Hon tror också att Hovrätten kommer att göra en annan bedömning.
– Jag tror att han utöver det han redan dömts för även kommer att dömas för grov våldtäkt och grov misshandel.
Men 40-åringens försvare Marija Novosel Nyström håller inte med. Hon anser att domstolen har dömt korrekt och att domen är välmotiverad.
– För att man ska kunna dömas till våldtäkt krävas att man tvingar någon till samlag, något tvång har inte förekommit. Under förhör med målsägandena och av annan bevisning i målet har det framkommit att min huvudman och de var överens om, såväl innan som under samlaget, att de skulle träffas för att utöva BDSM-sex, säger Nyström.
Vill inte uttala sig
Hon tror inte heller att hovrätten kommer att göra en annorlunda bedömning om målet tas upp igen.
När Expressen når rådmannen Tore Gissin, domare i målet, hänvisar han till domen och vill inte uttala sig ytterligare.
Tove känner sig nedslagen och besviken över domen. Fram till nu har hon mått så dåligt att hon känt sig likgiltig till allt som hänt, men när domen kom blev hon för första gången arg.
– Det var först då jag kände och förstod att: Nej, det här som han har gjort är inte okej.
I dag får hon hjälp av psykologer och går i terapi.
– Jag har äntligen förstått hur fel de här männen behandlar unga tjejer och trots att jag nu lever under väldigt stort skydd så är jag glad att allt det här kom fram, säger hon.
Fotnot: Tove heter egentligen något annat.
 
LÄS MER: Britta Svensson: Han är inget monster, han är grannen, det är rena mökret
TERAPEUTENS TIPS TILL OROLIGA FÖRÄLDRAR: MANAR TILL LUGN
Börje Svensson är terapeut och har arbetat på Rädda barnen med sexualbrott mot barn. Eftersom det ofta är barn och unga som utsätts på nätet har Svensson förståelse för att föräldrar kan bli väldigt upprörda och oroliga, men han manar till lugn och förståelse.
– Man får inte förbjuda barn från att göra saker, barn testar alltid gränser. Det är i stället viktigt att tala om för barnen att de kan komma och prata med dig som förälder om det skulle vara så att det har råkat ut för något, om de skickat nakenbilder eller på något sätt blir utpressade.

Av Irena Pozar
Publicerad 04 apr 2015 13:36
SKARPA EXPERTKRITIKEN MOT DOMEN MOT 40-ÅRINGEN
Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt som länge har arbetat med sexual- och våldsbrott:
"Det är en kolossal rabatt tingsrätten ger honom. Samtliga brott han har begått är av mycket allvarlig karaktär och bör vart och ett ge en högre straffsats", säger hon.
"Trots att jag är väldigt luttrad är det så svårt att läsa den här domen att jag nästan inte står ut, säger Leijonhufvud. Att tingsrätten överhuvudtaget diskuterar om det fanns samtycke eller inte är bisarrt, eftersom det rör sig om självdestruktiva och mycket sårbara unga flickor".
Leijonhufvud menar också att relationen mellan den 40-åriga mannen och de unga flickorna inte har någonting med sex att göra, utan att det rör sig om våldtäkt och grov misshandel.
"Det finns folk som vid sina sinnens fulla bruk använder sig av våldsinslag när de har ömsesidigt sex, men det är inte det som det här handlar om."
Leijonhufvud är också mycket kritisk till det ettåriga fängelsestraff som mannen fick. Han dömdes för 13 brott mot tre personer som är barn i FN:s barnkonventions mening. Fyra av dessa handlingar ger i sig upp till ett års fängelse och resterande nio upp till två års fängelse.
Silvia Ingolfsdottir, advokat, tidigare åklagare och flickan Toves målsägarbiträde i det aktuella fallet:
Ingolfsdotter menar att det var ett klart fall av våldtäkt och misshandel. Tingsrätten i sin tur menar att eftersom flickan i chattkonversationen sagt ja till de saker mannen sedan gjort mot henne och under tiden de hade sex inte sa nej, går det inte att döma till våldtäkt eller misshandel.
Ingolfsdottir menar att män som köper våldsamt sex av unga flickor följer samma mönster.
"Det finns en anledning till att de söker sig till unga tjejer och får dem att skriva i lika chattar att de går med på allt de säger. Det är ett sätt att manipulera", säger Ingolfsdottir.
"Det handlar om att försätta sina offer i skam och skuld där de tror att det är deras eget fel eftersom de har gått med på vissa av handlingarna innan".
TINGSRÄTTDOMEN: FRIADES PÅ FLERA OLIKA PUNKTER
Tove, 16, träffade den 40-årige mannen på nätforumet "Snyggast chatten". De har bestämt att de ska ses och att hon mot betalning ska ha våldsamt sex med honom, men det hela urartar snart.
Mannen vill göra våldsamma saker med Tove - som hon efter mycket tjat gått med på i chatten med den många år äldre mannen att göra.
40-åringen dömdes för: Sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuell handling av barn vid fem tillfällen, sexuellt ofredande, och för att vid fyra tillfällen ha begått av barnpornografibrott. Påföljden blev ett års fängelse samt skadestånd till två av de tre flickorna.
Mannen frikändes samtidigt för: Misshandel, grov misshandel, grov våldtäkt och fyra andra fall av våldtäkt.
POLISEN: HÄR ÄR VARNINGSSIGNALERNA
Patrik Lillqvist vid polisen i Nacka menar att det finns vissa saker föräldrar bör vara extra uppmärksamma på:
Om man ser annonser på diverse chattforum där vuxna efterfrågar till exempel barnvakter i specifika åldrar och utseende och där priset är orimlig högt för arbetsinsatsen kan det röra sig om sexköp.
Det blir också allt vanligare att barn och unga säljer sex på nätet. Även där ska man vara uppmärksam på höga löneanspråk, utseendebeskrivningar och att barnen använder flera olika telefoner.
TERAPEUTENS TIPS TILL OROLIGA FÖRÄLDRAR: MANAR TILL LUGN
Börje Svensson är terapeut och har arbetat på Rädda barnen med sexualbrott mot barn. Eftersom det ofta är barn och unga som utsätts på nätet har Svensson förståelse för att föräldrar kan bli väldigt upprörda och oroliga, men han manar till lugn och förståelse.
– Man får inte förbjuda barn från att göra saker, barn testar alltid gränser. Det är i stället viktigt att tala om för barnen att de kan komma och prata med dig som förälder om det skulle vara så att det har råkat ut för något, om de skickat nakenbilder eller på något sätt blir utpressade.


2.
2014-11-09
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article19834406.ab
Krönika
OISÍN CANTWELL
Läkare polisanmäld för mened
En läkare anklagas för att ha undanhållit viktiga uppgifter i en rättegång där en man dömdes till fängelse för att ha misshandlat sina spädbarn.
Mannen har polisanmälts för mened och fallet utreds av landstinget.

Högsta domstolen har, i en viktig vägledande dom, slagit fast att expertutlåtanden inte räcker för fällande dom när en förälder misstänks ha misshandlat sitt spädbarn.
Då professorer och läkare har backat från sina tidigare tvärsäkra påståenden om skakvåld och erkänt att forskningen egentligen inte vet särskilt mycket alls om detta fenomen konstaterade HD det självklara, att de vita rockarnas påståenden måste stödjas av annan bevisning.
 
En man som hade dömts för grov misshandel av sitt barn i hovrätten friades och en annan man, som redan har avtjänat sitt straff, har fått resning.
I ett tredje fall finns det dessvärre anledning att fråga sig vad den vittnande läkaren egentligen hade för drivkraft.    
En pappa dömdes i tingsrätten till 2,5 års fängelse för att grovt ha misshandlat sina tre månaders gamla tvillingpojkar så allvarligt att de fick frakturer.
 
Åklagarens viktigaste bevis var vittnesmålet från experten, som intygade att den medicinska utredningen starkt talade för att barnen hade utsatts för våld.
En dom som hovrätten senare rev upp. Mannen, som hade suttit häktad i sex månader, dömdes i stället till villkorligt för grovt vållande till kroppsskada då han varit oaktsam då han skötte en av pojkarna.
Efter den juridiska processen gick en anhörig igenom den medicinska dokumentationen och fann att experten hade undanhållit viktig information.
 
Läkaren hade vänt sig till några professorer och frågat om skadorna kunde förklaras med sjukdom. De skrev i ett utlåtande att den ena tvillingen led av brist på benvävnad och att skelettsjukdomen rakit inte kunde uteslutas.
Men i det rättsintyg som läkaren lämnade in till domstolen fanns inte denna information med. Tvärtom, han skrev att det inte hade gjorts fynd som tydde på rakit.
Då läkaren vittnade under ed nämnde han visserligen professorernas synpunkter, men på en fråga om skadorna kunde bero på rakit svarade han att "vi har vänt på den stenen ordentligt och vi har inte hittat några hållpunkter för den diagnosen".
Den anhörig som upptäckte bristerna i dokumentationen gjorde för ett par månader sedan en anmälan till det landsting där läkaren är anställd.
 
Mats Holmberg, jurist på landstinget, säger att en utredning är inledd och att en anmälan troligen ska göras till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för att få en utomstående bedömning.
Den dömde mannen ska även polisanmäla läkaren för mened. Jag förstår honom.
Om experten har gjort sig skyldig till brott eller inte återstår att se. Men redan tanken på att en människa kan ha dömts till fängelse för något så stigmatiserande som misshandel av sina spädbarn utan annan bevisning än en läkare som under ed har utelämnat väsentliga uppgifter är mardrömslik.
 Oisin Cantwell
10 november 2014  15:59
 

3.
2014-09-27

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17555735.ab
Hovrätten sänker straff för pedofil

Göteborg. Hovrätten för västra Sverige sänker fängelsestraffet för en 33-årig man som var en så kallad "elitanvändare" inom ett internationellt pedofilnätverk på internet.

Han dömdes i somras av Göteborgs tingsrätt till sex års fängelse för flera sexövergrepp mot tolv flickor. Hovrätten sänker straffet till fem års fängelse.

I tingsrätten dömdes mannen även att betala totalt 608 400 kronor till de tolv flickorna. Nu sänks skadeståndet till en av dem från 115 000 till 25 000 kronor.

Hovrätten friar mannen från den del av åtalet som gäller anstiftan till grovt sexuellt övergrepp mot barn. Tingsrätten fällde 33-åringen för att ha instruerat en 20-årig kvinna, som dömdes till skyddstillsyn, att framför en webbkamera utsätta en femårig flicka för grova sexuella övergrepp.

Enligt hovrätten är bevisningen inte tillräcklig för att slå fast att det var 33-åringen som låg bakom inspelningen.

En nämndeman vill, till skillnad från majoriteten, att tingsrättens straff på sex år ska stå kvar. Han instämmer däremot i att mannen ska frias från anstiftan.

I 33-åringens lägenhet i Göteborg hittades över 15 300 barnpornografiska bilder och nästan 380 filmer på en hårddisk.

Mannen kunde gripas efter tips från tysk polis om nätverket.
.

TT
4.
2015-01-12
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/forlorade-son-vid-adoptionsmiss/
Förlorade son vid adoptionsmiss

Publicerad i dag 08:05

En miss vid en adoption gjorde att de juridiska banden mellan en mamma och hennes biologiske son klipptes av. Nu får Skaraborgs tingsrätt skarp kritik av justitieombudsmannen.

Annons:
 
Mamman ville att mannen som följt och uppfostrat hennes son också juridiskt skulle vara far till honom.

Men tingsrätten tog inte reda på att mamman och mannen inte var gifta och att detta krävdes för att båda skulle stå som föräldrar, rapporterar P4 Skaraborg.

Sonen är nu vuxen och har enligt folkbokföringen bara en förälder – adoptivpappan.

Det var i samband med att justitieombudsmannen (JO) tog upp ärendet och kritiserade tingsrätten som sonen fick ta del av JO:s kritik.

Tingsrättens miss har bland annat gjort sonen arvlös efter sin mamma.

– Jag och sonen fick gå och göra ett testamente där jag fick skriva att om det skulle hända mig något så skänker jag till min bortadopterade son, det var mycket känslor och jobbigt, säger kvinnan till kanalen.

Justitieombudsmannen Lars Lindström är den som har granskat ärendet och kommenterar tingsrättens agerande som rent slarv.

– Det första misstaget tingsrätten gjorde var att inte skicka över pappren till de biologiska föräldrarna och domaren svarar också att han inte varit tillräckligt noggrann.

Rådmannen själv har inte nåtts för en kommentar, enligt P4 Skaraborg. 

19
1.
2015-06-08
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20924996.ab
INRIKES
idag  01:34
Krav på stopp för diskriminering
FÖRÄLDRASKAP. Kring 30 procent av barnen till föräldrar med utvecklingsstörning omhändertas, ofta på lösa grunder, skriver sex experter på DN-debatt.
De hänvisar till ny forskning som visar på "allvarliga brister i socialtjänstens hantering".
"För att diskrimineringen ska upphöra måste socialtjänsten bedöma föräldrarnas omsorgsförmåga utan fördomar, utveckla rutiner som motverkar risken för vanvård och ge omvårdnadsfokuserad utbildning", skriver de sex.
TT
8 juni 2015  01:34

2.
Regering erkänner här bl.annat, att "invandrarbarnen"(i detta fall svenska/romska barnen) tvångsomhändertas hemifrån med stöd av LVU , av politiska (nazistiska ) skäl.

http://www.dn.se/debatt/omfattande-kartlaggning-av-romer-i-1900-talets-sverige/
Omfattande kartläggning av romer i 1900-talets Sverige”

Publicerad 2014-03-25 00:40

Erik Ullenhag presenterar i dag regeringens vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet. I september förra året berättade han om en del av rapporten i en intervju i Dagens Nyheter.
Foto: Anders Hansson Erik Ullenhag presenterar i dag regeringens vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet. I september förra året berättade han om en del av rapporten i en intervju i Dagens Nyheter.
Vitbok om övergrepp och kränkningar av romer. I Sverige fanns under nittonhundratalet en bred uppslutning kring rasistiska föreställningar. Och på område efter område kan man se hur romer systematiskt behandlats som andra klassens människor, skriver integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Vitbok om övergrepp och kränkningar av romer. I Sverige fanns under nittonhundratalet en bred uppslutning kring rasistiska föreställningar. Och på område efter område kan man se hur romer systematiskt behandlats som andra klassens människor, skriver integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

I dag presenterar jag den vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet som regeringen har tagit initiativ till. Boken bygger på intervjuer med romer och resande, på arkivmaterial samt forskarstudier. Vitboken ger en mer fullständig beskrivning av en mörk del av Sveriges historia än vad vi tidigare haft. På flera punkter visar också vitboken att romers egna berättelser om 1900-talet ligger närmare sanningen än den tidigare historieskrivningen.

Även i Sverige fanns det en bred uppslutning kring rasistiska föreställningar. När landets polismyndigheter i början av 1900-talet skulle beskriva romer och resande var svaren tydliga. ”Fula”, ”opålitliga” och ”odågor” var vanliga omdömen om romer. Slutsatsen från flera polisdistrikt var att romerna var ”fullständigt onyttiga människor” som borde ”utrotas”.

1920-talets parlamentariska Fattigvårdslagstiftningskommitté var tydlig i att romernas ”inblandning i den svenska folkstammen innebär en försämring av vår folkras” och förespråkade ett konsekvent försvårande av romernas levnadsvillkor som skulle leda till att de lämnade landet.

Kommitténs tankesätt kom att forma den politik som drabbade romer under 1900-talet. På område efter område ser vi hur romer systematiskt behandlats som andra klassens människor.

Ett liv utan bostad – de ”obefintliga”. ”Jag föddes utomhus i ett läger i Norrbotten. Jag skulle haft två systrar – tvillingsystrar – men de frös ihjäl i tältet när de bara var ett par månader.”

Mikael Demeter Taikons historia är inte ovanlig. 1900-talet är för många romer ett århundrade utan fast bostad. Romer förvägrades bostad, var förbjudna att vistas i flera kommuner och fördrevs. I många kommuner fick den som hyrde ut en bostad eller gav mat till en rom eller resande vite. Vitboken motbevisar alltså fördomen att romer inte ville vara bofasta.

Effekten av att romerna var oönskade var att många romer förnekades rätten att mantalsskriva sig. Den som inte var mantalsskriven sågs i registren som ”obefintlig” och nekades därmed barnbidrag, folkpension, socialförsäkringar och rösträtt.

1954 års zigenarutredning föreslog åtgärder för att romer skulle bli bofasta. Men långt senare levde fördomarna kvar. Romer fanns i hyresvärdars ”svarta böcker”, de fortsatte drabbas av trångboddhet och så sent som 1985 tog fastighetsnämnden i Stockholm fram ett handlingsprogram mot ordningsstörningar i boendet som särskilt riktade sig mot ”zigenare”.

Sterilisering och omhändertagande av barn. Tidigare studier har dragit den generella slutsatsen att det inte finns stöd för antagandet att sterilisering var en riktad åtgärd mot romer. Samtidigt har romer vittnat om hur de drabbades: ”Min mamma och min faster blev steriliserade”. (Rose-Marie Wallengren). ”När min mamma var gravid för tredje gången ställdes hon inför ett ultimatum: om du inte går med på abort och sterilisering kommer vi att omhänderta dina barn.” (Soraya Post).

Genomgången av akter från mitten av 1940-talet bekräftar många romers erfarenheter. Idén om ”rasförbättring” som var grunden för steriliseringspolitiken drabbade romer. Beräkningar utifrån inskickade steriliseringshandlingar som gällde ”tattare” visar att minst var fjärde resandehushåll hade någon som blev steriliserad. Vitboken visar också att Socialstyrelsen tog fram en handbok om mödrahjälp som bl.a. föreskrev att romska kvinnor inte skulle ha en självklar rätt till mödrahjälp. I denna handbok framhölls också att ”sterilisering ofta är den enda utvägen för att undvika framtida komplicerade hjälpbehov”.
Många romer och resande omhändertogs av samhället. De vittnar om övergrepp i samhällets vård. Hans Caldaras berättar att han som spädbarn på barnhemmet ”utsattes för tvångsmatning och badades i kallt vatten”.

Omfattande kartläggning med rasistiska motiv. Kartläggning och registrering av romer har varit omfattande under hela 1900-talet. I början av 1900-talet var rasbiologin stark och det märks vid genomgången av registren. Huvuden mättes, intelligenstester gjordes och negativa egenskaper hos romer söktes.

Kurt Magnusson, som omfattades av ”tattarinventeringen” den 31 maj 1943, vittnar om hur ”Inventeringen var en förberedelse till Nazityskland. Så upplever jag det. Hade Sverige blivit ockuperat och tyskarna hade kommit hit, hade jag inte levt i dag.”

Andra hälften av 1900-talet fortsätter kartläggningen av romerna. Syftet är då att välfärdsstaten försöker assimilera romerna in i det svenska samhället. Även i de senare kartläggningarna går dock fördomarna som en röd tråd genom myndigheternas datainsamling.

Inreseförbud riktat särskilt mot romer. Utifrån den rasbiologiska övertygelsen om den nordiska rasens överlägsenhet infördes förbudet mot romsk inresa som kom att gälla mellan 1914 och 1954. En effekt av inreseförbudet var att romer som levde i Sverige inte kunde vara säkra på att komma in i landet igen om de reste utomlands. Det är särskilt anmärkningsvärt att inreseförbudet gällde fram till 1954. Rosa Taikon uttrycker detta faktum smärtsamt träffande: ”Vi ansågs vara en föraktad och mindervärdig ras. Romer som överlevde nazisternas förföljelse fick inte komma in i landet förrän långt efter andra världskrigets slut”.

Ett diskriminerande skolsystem. ”Under min barndom försökte vi ett flertal gånger få tillträde till skolan. Men det var omöjligt. Vi var inte välkomna” (Singoalla Millon). Under första hälften av 1900-talet stängdes många romer och resande ute från den skola som borde ha omfattat alla. Under andra hälften av 1900-talet fick romska barn formellt tillträde till utbildning. Men det var regel snarare än undantag att barnen sattes i hjälpklasser. Romer och resande vittnar också om en skolvardag av diskriminering och fördomsfulla lärare.

En i princip stängd arbetsmarknad. Diskriminering, avsaknad av fast bosättning och ett diskriminerande utbildningsväsende har kraftigt försvårat för romer att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom har lokala ordningsstadgor använts som ett verktyg för att förhindra romer från att utföra näringsverksamhet. Sammantaget kan konstateras att romer under 1900-talet levde i ett samhälle som systematiskt begränsade möjligheterna till egenförsörjning.

Många av de fördomar som lever kvar mot romer i dag och mycket av det utanförskap vi fortfarande ser är en följd av de historiska övergreppen. Vitboken är en del av regeringens arbete för ökad inkludering av romer. Ett första steg för att i dag bekämpa antiziganism och fördomar är att erkänna den historia som vi länge förtigit. Romer och resande har försökt berätta om vad de utsatts för men samhället har i hög grad blundat. Det är sorgligt att behöva konstatera att vitbokens omfattande genomgång av 1900-talet visar att romernas berättelser om historien nu bekräftas.

Erik Ullenhag (FP), integrationsminister med ansvar för minoriteter och mänskliga rättigheter

3.
2013-09-27

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17555769.ab
Stockholmsregister över romer

Stockholm. Stockholms stad hade fram till 1996 ett eget register över romer. Registret, som det kommunala organet Zigenarsektionen hade hand om, använde beteckningar som "hel Z" och "halv Z", skriver Dagens Nyheter.

Regeringens vitbok om Sveriges behandling av romer presenteras i januari nästa år. Men redan nu presenteras en del uppgifter som har kommit fram i arbetet.

Det handlar om flera systematiska kartläggningar av romer som gjorts under 1900-talet.

Vitboken beskriver hur Stockholms stads tjänstemän gick hem till romer, registrerade dem och värderade dem. Intelligens, skolprestationer, renlighet och uppförande bedömdes bland annat.

Om z-klassificeringarna säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till DN att de går direkt tillbaka till rasbiologi och att det är obehagligt att sådana begrepp använts långt in i vår tid.

– Jag skäms över Sverige när jag läser det här, säger Ullenhag.

En "zigenarinventering" genomfördes den 10 december 1954. Enligt direktiven från Socialstyrelsen skulle polisen "en viss dag finkamma hela landet på zigenare" för att få fram ett tillförlitligt resultat. Varje individ försågs, enligt vitboken, med ett z-nummer och varje familj med ett z-familjenummer som sedan användes av den statliga och kommunala förvaltningen.

Kartläggningarna och "inventeringarna" av tattare och zigenare motiverades uttryckligen med att lösa den "samhällsfara" dessa påstods utgöra.

Socialstyrelsen fick 1942 i uppdrag av regeringen att "verkställa en inventering av de tattare och zigenare som finnas inom riket". För att möjliggöra detta gav Socialstyrelsen Statens rasbiologiska institut i uppdrag att "utröna om tattarna i antropologiskt avseende verkligen ha annan karaktär än svenska folket i genomsnitt".

Först på mitten av 1950-talet vände perspektivet från myndigheternas sida. Zigenarutredningen 1954 betonade samhällets ansvar för romernas situation och att de ofta var offer för trakasserier, hat och fördomar. Tillvägagångssättet förblev dock det samma: kartläggning och inventering.

Syftet med Zigenarsektionen i Stockholm, som skapades 1959 och lades ned 1997, var att hjälpa romer med bostad, utbildning och arbete. Men historiker har kunnat visa att man också ville kontrollera gruppen. Många akter över de hundratals romer som registrerades innehöll läkarjournaler, lönespecifikationer, polisrapporter och tjänstemäns utlåtanden om hur "zigenarna sköter sig".
.

4.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/romer-kontrollerades-i-sina-egna-hem/
2013-09-27
Romer kontrollerades i sina egna hem

Publicerad i dag 00:09

Fakta: Zigenarsektionen

• I samband med att Zigenarsektionen lades ned 1997 begärde socialtjänstens sektionschef om undantag från gallringsplikten, enligt 60 § socialtjänstlagen. Begäran motiverades med att Zigenarsektionen var en av de största kunskapsbankerna om romska frågor i Sverige och ett intakt arkiv skulle möjliggöra romsk släktforskning och akademisk forskning om minoritetsgruppen.
• Den som vill ta reda på om man finns i Zigenarsektionens pärmar och läsa sin personakt kan vända sig till Stockholms stadsarkiv.

Vitbok ska ge samlad bild av övergreppen
• Regeringens vitbok ska ge en samlad översikt över särbehandlande åtgärder och övergrepp gentemot romer under 1900-talet, fram till år 2000. I det ingår vittnesmål och intervjuer.
• Boken ska identifiera och belysa vilken roll och vilket ansvar olika samhällsinstitutioner haft i övergreppen, samt ställa övergreppen i relation till de olika konventioner av betydelse för mänskliga rättigheter som Sverige har förbundit sig till och svensk lagstiftning.
• Vitboken kommer också att belysa Förintelsen som drabbade romer under andra världskriget.
DN


Registreringen av romer

Senaste nytt
Integritetskommission snart på plats
Internationellt genomslag för DN:s nyhet
SD-ledamot försvarar polisens register över romer
Rikspolischefen kräver svar om register
Polislärare: Rekrytera fler romer
Skånepolisen teg om sina register
Uppgifter mejlades ut i landet
Polisen öppnar registren för allmänheten
Ex-polis: Jag skapade registret över romer
Släktfejd polisens förklaring till registren
”Polischefer i Skåne måste avgå”
Krav på kommission om registrerade romer
Ivans föräldrar dödades – nu är han registrerad av polisen
Reinfeldt: Förstår om romer känner sig utpekade
Mer om
Niklas Orrenius: I registret finns musiker, fritidspolitiker, författare, debattörer och massor av vanliga familjer.
Många vill se om de nämns i polisens register
Ask: Å Sveriges vägnar ber jag om ursäkt
Rikspolisstyrelsens styrelse: Många frågetecken kvarstår
Detta har hänt
Skandalen har raserat många romers förtroende för staten
”Vi har uppmuntrats att arbeta på det här sättet”
”Det kan finnas flera excelfiler”
Polisen: Samma register fast i en annan form
Analys
Ewa Stenberg: Varningsklockorna borde ha ringt
Mircea Cartarescu för DN: Också ­nazisterna registrerade ­romer
”Vad vi nu bevittnar är en nationell katastrof”
Opinion
En skam för Sverige


Allt om:Registreringen av romer
○ Så sent som 1996 använde Stockholms stad ett stort register över romer med rasbiologiska inslag. Den kommunala Zigenarsektionen stämplade människor som ”hel Z”, ”halv Z” och ”icke-Z”.

○ Registret med Z-klassificeringar finns kvar i Stadsarkivet.

○ Uppgifterna framkommer i regeringens vitbok om Sveriges behandling av romer. DN har som första tidning fått ta del av rapporten.
De fyller 15–20 hyllmeter i Stadsarkivets lokaler i Frihamnen, de 128 lådorna med arkivmaterial från den kommunala Zigenarsektionen. Här finns många hundra, troligen tusentals romer registrerade och kategoriserade.

Personuppgifterna är sekretessklassade. Men i arbetet med rege­ringens vitbok om Sveriges övergrepp mot romer har forskare ändå fått läsa akterna. De har funnit att personer i registret kodats med beteckningar som ”Z” och ”halv Z”. Den som levde med en rom men själv inte hade romskt ursprung fick stämpeln ”icke Z’.

 
Registret med Z-stämplarna användes och uppdaterades ända fram till 1996, när Zigenarsektionen lades ned.

Zigenarsektionen var ett kommunalt organ som bildades i maj 1959. Det fanns åtminstone delvis välvilliga tankar bakom inrättandet: Romer som förföljts och levt i fattigdom skulle få tillgång till bostäder och skolgång. Men arbetet styrdes också av tankar om att myndig­heterna behövde kontrollera romerna och registrera dem enbart därför att de var romer.

”Man var i viss mån säker på att det så kallade ’zigenarproblemet’ på något sätt var gruppens eget fel, något som kunde korrigeras genom assimilering och normering”, står det i regeringens vitbok.

Stockholms stads tjänstemän sökte upp romer i deras hem, registrerade dem och värderade dem. Varje aspekt av romers liv var föremål för granskning: intelligens, skolprestationer, renlighet och uppförande. Här är några kommunala omdömen om romska familjer i Stockholm:

”Hygglig familj.” ”I intellektuellt hänseende bedöms mannen som klart överlägsen hustrun.” ”Rätt prydlig flicka.” ”I emotionellt hänseende tycks ingen av makarna ha något omfångsrikt register.”

Och så är det Z-klassificeringarna, som alltså fanns kvar ända fram till 1996.

– De går direkt tillbaka till ras­biologi. Det är obehagligt att sådana begrepp använts långt in i vår tid, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Regeringens vitbok om Sveriges övergrepp mot romer ska presenteras i januari nästa år. DN har redan nu läst den del som handlar om myndigheters registrering och kartläggning av romer.

Det är en kolsvart berättelse på 83 sidor om ett land som under 1900-talets första hälft betraktade romer som ”samhällsohyra” som försämrade ”vår svenska folkras” och som det gällde att bli kvitt.

Förföljelsen var officiell politik. På 20-talet beskrev flera polisdistrikt i dokument romer som ”fullständigt onyttiga människor” som borde ”utrotas”.

Under 1900-talets andra hälft försvann den rena folkmords­retoriken, men ”tattare” och ”zigenare” betraktades fortfarande som artfrämmande – en annan typ av människor som det var viktigt att myndigheterna hade särskild koll på.

Flera gånger fick polisen i uppdrag av Socialstyrelsen att åka ut och massregistrera romer. För att få ett tillförlitligt resultat skulle polisen, enligt ett direktiv 1954, ”en viss dag finkamma hela landet på zigenare”.

”Zigenarinventeringen” skedde den 10 december 1954, när poliser stegade in i svenska romers hem. Kartläggningen skulle omfatta ”alla zigenare i landet, såväl helzigenare som zigenare av blandras och såväl ambulerande som fast boende”, enligt statliga direktiv.

Några veckor senare fick de registrerade familjerna besök av en ”sakkunnig” som bland mycket annat skulle kartlägga ”släktförhållanden, religiösa förhållanden, utbildning, ekonomiska förhållanden och musikaliska och konstnärliga färdigheter”. Den sakkunnige värderade också de registrerade romerna:

”Hon verkar enfaldig, men snäll.”

”Hon ser fryntlig och hygglig ut, utan att förråda någon större intelligens.”

”Familjen ger ett fattigt och i viss mån efterblivet intryck.”

”Hon är svart som natten.”

Personuppgifterna sammanställdes i ett statligt register över Sveriges romer, där varje individ enligt regeringens vitbok ”fick ett z-nummer och varje familj fick ett z-familjenummer som senare kom att följa personerna i den statliga och kommunala förvaltningens arbete under många år”.

Så kallade ”z-nummer” fortsatte att tilldelas svenska romer i olika kartläggningar, bland annat i en inventering av romer i Stockholm 1962–1963. I rapporten delades de kartlagda in i ”helzigenare”, ”halvzigenare”, ”trekvartszigenare” och ”icke-zigenare”.

Socialstyrelsen använde fram till 1980 koderna ”Z”, ”1/2 Z”, ”¼ Z” och ”ej Z” för att sortera romer och ingifta. Så sent som 1981 upprättade Socialstyrelsen en förteckning över ”zigenare” i landet.

– Jag skäms över Sverige när jag läser det här, säger Erik Ullenhag när DN träffar honom i Rosengård i Malmö.

Integrationsministern säger att han förvånas över den enorma omfattningen av svenska myndig­heters övergrepp mot och katalogisering av romer, och att det är viktigt att skolbarn och vuxna lär sig om detta.

– Romer jag har träffat har ofta gett uttryck för en känsla av att man är följd i varje steg, att man är övervakad. Nu visar det sig att man faktiskt har på fötterna där.

Han påpekar att svenska myndigheter genom åren samlat in väldigt mycket information om romer – enbart för att de är romer.

– Syftet har säkert varit gott i flera fall. Men man måste förstå hur otroligt stigmatiserande det är att få hembesök bara för att man har en viss etnisk tillhörighet, säger Erik Ullenhag. Niklas Orrenius

 niklas.orrenius@dn.se

20

1.

2013-09-26

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17103400.ab


Siham, 5, kan ha blivit mördad

Femåriga Siham som i går morse hittades död vid en sjö i Horndal i Dalarna kan ha mördats.

– Efter den första undersökningen av rättsläkare är bedömningen att brott inte kan uteslutas, säger Bo Eriksson, presstalesman på Dalapolisen.


Det var i söndags kväll, vid 19-tiden, som den femåriga Siham anmäldes försvunnen. Hon hade flera timmar tidigare försvunnit när hon lekt på en lekplats i närheten av sitt hem.

Hittades i vattnet

En stor sökinsats inleddes och vid halvniotiden på måndagsmorgonen hittade hemvärnsmän Sihams kropp invid en mindre sjö, 350 meter från flickans hem.

Att kroppen bara delvis låg i vattnet förbryllar polisen som inlett en förundersökning om mord.

Kan inte utesluta brott

Och under tisdagenmeddelade polisen att rättsläkarens första bedömning, innan den rättsmedicinska undersökningen gjorts, är att "brott inte kan uteslutas".

Polisen vill inte i detalj gå in på vad som föranlett bedömningen eller om flickan hade några synliga skador.

Kroppen är förd till rättsmedicin i Uppsala där den under torsdagen ska genomgå en rättsmedicinsk undersökning för att fastställa dödsorsaken.

"Känns hemskt"

Siham har somaliskt ursprung och bodde med sin mamma på ett flyktingboende i centrala Horndal.

De boende i Horndal är skärrade över att flickan hittats död.

– Jag brukade se flickan och mamman när de gick utanför vårt hus. Att hon nu hittats död känns hemskt, säger en närboende äldre kvinna.

Enligt en vän till Sihams familj mår de mycket dåligt.

– Flickans mamma fick föras till sjukhus i går, hon hade ont i hjärtat.
 Eric Tagesson  

2.
Polisen: Vi misstänker brott
1/9

HORNDAL. Femåriga Siham, som hittades död vid sjön Lumsen, dog genom drunkning.

Det visar det preliminära resultatet från den rättsmedicinska utredningen.

– Fynd som gjorts på platsen där flickan hittades och andra omständigheter gör att vi fortsätter utreda som om ett brott begåtts, säger Bo Eriksson, presstalesman vid Dalapolisen.

Det är tryckt stämning bland de boende i Horndal. Polisens besked lugnar inte småbarnsföräldrarna.

På lekplatsen varifrån flickan försvann följer flera föräldrar barnens lek på nära håll.

– Det känns otryggt att inte veta riktigt vad som hänt, säger Jonas Bivelöv, 41.

”Vi är rädda”

Han sitter på en bänk vid lekplatsen där Siham försvann och håller koll på sin femårige son.

– Det är inte lika många barn här nu som det brukar, säger han.

En mamma leder sin flicka från lekplatsen.

– Vi är rädda, säger och ser sig oroligt omkring.

Många är oroliga och alla pratar om den döda femåringen och vad som kan ha hänt. Ingen av de närboende Aftonbladet talat med tror att flickan gått till sjön på egen hand. Att hon bara låg delvis i vattnet är också en förbryllande omständighet.

Platsen där flickan hittades är fortfarande avspärrad och polisen fortsätter utreda som ett mord begåtts.

”Vill ha in tips”

Polisen försöker nu kartlägga hur flickan tagit sig från bostaden vid Hällvägen till sjön där hon hittades. En sträcka på runt 400 meter.

– Vi vill gärna ha in tips från allmänheten. Varje iakttagelse kan vara en viktig pusselbit för utredningen, säger Eriksson.

Vet ni i dag vilken den mystiske mannen är som setts under flera dagar vid lekplatsen före flickans försvinnande?

– Nej, de uppgifter jag har är att denne fortfarande är okänd för oss, säger Bo Eriksson

Flickan försvann från en lekplats nära bostaden vid lunchtid i söndags. Hon var då klädd i en lilafärgad sjal, ihopsydd med ett hål för ansiktet. Sjalen hade pärlor i glitter och guld. Pärlorna var placerade vid sidan av huvudet.

Hon hade en randig tröja i rosa och vitt med ett rosa hjärta på bröstet, rosa byxor samt skor i gymnastikmodell, ljust rosa och vita till färgen.

– Den som har några iakttagelser eller upplysningar ring 114 14 och knappa vidare till tipslämning, säger Bo Eriksson.
Tord Westlund  
Martin Schori  
 

21
1.
2014-07-23
Barnet dödades i socialernas fosterhem och utredning om barnets död blev kastad av kommunanställda i soporna på slutet.....

http://www.expressen.se/kvallsposten/utredningen-om-yaras-dod-hittad-i-soptunna/
Utredningen om Yaras död hittad i soptunna

Publicerad 21 jul 2014 12:59

TIDIGARE ARTIKLAR

Mördade Yaras pappa drabbad av mer sorg| 16 jul

Misstänkt polisman i Yara-fallet har förhörts| 08 jul

Yaras styvföräldrar: "Har aldrig slagit dem"| 04 jul

Barn kan ha sett när Yara, 8, blev dödad| 03 jul

Så brast kommunens jobb kring Yaras död| 30 jun

Polisman i Yara-fallet misstänks för brott| 27 jun
Orosanmälningarna till Socialförvaltningen i Karlskrona fortsätter att öka efter åttaåriga Yaras död.
Men trots att personalen slagit larm dröjer nyanställningar, rapporterar BLT Sydöstran.
Samtidigt har en privatperson lämnat över en utredning kring Yaras död till polisen efter att ha hittat den i en pappersåtervinning i ett hyreshus, skriver tidningen.
Rekommendera9 Tweeta14
Två veckor innan den åttaåriga flickan hittades svårt skadad i en lägenhet i Karlskorna på Valborgsmässoaftonen hade polisen faxat över en orosanmälan till Socialförvaltningen. Faxet kom till den obemannade kommunen på långfredagen och blev sedan liggande.
Därefter uppmärksammade ingen anmälan förrän Yara redan var död.
Sedan i maj har kommunen fått ta emot över 200 orosanmälningar. I en lex Sarah-anmälan slår nu personalen larm om anmälningarna inte hinner hanteras på grund av brist på resurser.
I nio av tio fall har socialförvaltningen inte hunnit träffa de berörda familjerna och gjort en bedömning inom två veckor. Enligt anmälan har utredningarna i stället dröjt i upp till två månader.
Nyanställningar i höst
Socialnämndens ordförande, Ingrid Hermansson (C), säger att kommunen tacklat den svåra situationen genom att ta in personal som egentligen gått i pension samt flyttat anställda mellan avdelningar. Bland annat har fyra anställda från Fältgruppen omplacerats och de ersätts i stället med bemanningsanställda.
Ingrid Hermansson uppger också för BLT Sydöstran att kommunen "scannats" på socionomer.
Just nu annonserar kommunen efter personer som ska fylla fyra socionomtjänsten. Men några nyanställningar blir inte aktuella förrän till hösten menar, Ingrid Hermansson. Hon bedömer samtidigt att den nuvarande personalen klarar den rådande situationen fram till dess.
– Jag tror att det reder sig. Personalen tittar på alla anmälningar och prioriterar de som är akuta, säger hon till BLT Sydöstran.
"Väldigt dåligt omdöme"
Samtidigt fortsätter kommunens hantering av ärendet att uppröra.
I fredags ska en anonym uppgiftslämnare till BLT Sydöstran dessutom ha hittat en stor mängd kommunmaterial i en pappersåtervinning i ett hyreshus i centrala Karlskrona. Enligt uppgiftslämnaren ska pappershögen bland annat ha innehållit en utredning kring Yaras död, men även en stor mängd handlingar med personnummer och arvodesräkningar.
– Hela den här historien om Yara förföljer på något vis kommunen. Alla misstag som har gjorts. Det är något sjukt som måste upp till ytan. Att lägga dessa handlingar, som handlar om ett barns tragiska död, i en offentlig soptunna i ett hyreshus kanske inte bryter mot lagen, men det måste visa på ett väldigt dåligt omdöme. Det kan inte vara ett korrekt förfarande, säger uppgiftslämnaren till tidningen.
Uppgiftslämnaren uppger också att denna omedelbart efter fyndet tog kontakt med polisen och överlämnade materialet.
Ber om ursäkt
En ledande politiker, som bor i området, erkänner för BLT Sydöstran att det är han som slängt de kommunala papperen i återvinningen. Samtidigt säger han att allt slängt material varit offentligt och inget ska ha varit belagt med sekretess. Utredningen kring Yara var "maskad" och politikers arvoden är offentliga uppgifter, menar han.
Politikern förklarar den stora mängden material med att han just nu är mitt uppe i en flytt.
– Jag blir illa berörd när jag hör om personens reaktion och beklagar om den personen upplevde det som obehagligt, säger han till BLT Sydöstran.
Av Helena Sjögren   
Av Helena Sjögren
helena.sjogren@kvp.se

2.
2014-06-20
http://www.expressen.se/nyheter/husrannsakan-efter-bombhot-i-stockholm/
Om hur det går till,när 1 medborgare uttrycker sitt missnöje både mot M och S personligt till politikera. Hela Stockholm spärras för det, och människa förklaras för "bombmannen" utan bomben som "hotar spränga alla i luften".

Husrannsakan efter bombhot i Stockholm

Kaos i kollektivtrafiken efter bombhotet| 19 jun

 
Fastnade mitt dramat: "Väldigt läskigt"| 19 jun

 
Reinfeldt och Stefan Löfven inte på platsen| 19 jun

 
Bombman i centrala Stockholm är gripen| 19 jun

I samband med bombhotet gjorde polisen i går en husrannsakan mot en adress i Stockholmsområdet.

I dag hoppas polisen på att få en förklaring till hotet som lamslog centrala Stockholm i går.

– Förhoppningsvis får vi möjlighet att fortsätta förhöra den misstänkte tillsammans med försvarare under dagen, säger Towe Hägg, presstalesman hos Stockholmspolisen.

Bombmannen lamslog på torsdagen stora delar av centrala Stockholm efter att han uttalat ett bombhot mot Moderaterna och Socialdemokraterna.

Klockan 14.24 på torsdagen gick mannen in på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders lokaler på Stora Nygatan i Gamla stan.

Han ska där ha uppgivit att han hade med sig någon sorts farligt föremål och uttalat hot mot de båda riksdagspartierna.

Hittade föremål i byggnaden

Polisen spärrade av stora delar av Gamla stan och ett stort område runt Socialdemokraternas lokaler på Sveavägen.

Efter flera timmars väntan och förhandlingar gav mannen till slut upp och kunde gripas utanför byggnaden.

Polisen har inte funnit att mannen hade tillgång till något farligt föremål.

– Föremålet som hittades i byggnaden var ett ofarligt föremål, säger Towe Hägg, presstalesman hos Stockholmspolisen.

Kontrollerade fordon

Vid Sveavägen kontrollerades ett fordon som även det kunde konstateras vara ofarligt.

De enorma säkerhetsavspärrningarna påverkade många boende och besökare som hade ärenden inför midsommar.

– Det är ett säkerhetsarbete för att inte någon ska komma till skada. När vi inte vet, så måste vi tänka utifrån ett värsta-scenario. Säkerheten för polisanställda, boende och turister är vår primära uppgift och då blir säkerhetsavstånden stora, säger Hägg.

Gjorde husrannsakan

I samband med bombhotet gjorde polisen i går en husrannsakan mot en adress i Stockholmsområdet.

– Det uppdagades information i utredningsarbetet och i samband med det gjorde vi en husrannsakan, säger Towe Hägg.

Vad som eventuellt beslagtagits vid fastigheten vill polisen i nuläget inte kommentera.

Mannen anhölls vid klockan 00.30 natten till fredagen av jouråklagare.

Fortsatta förhör

På fredagsmorgonen hade mannen ännu inte tilldelats någon försvarsadvokat. Ett inledande underrättelseförhör har hållits där mannen delgivits misstankarna.

– Förhoppningsvis får vi möjlighet att fortsätta förhöra den misstänkte tillsammans med försvarare under dagen, säger Towe Hägg.

Teknikerna är nu helt klara med sitt arbete i byggnaden på Stora Nygatan 26 och alla säkerhetsavspärrningar är hävda.

Senast på måndag klockan tolv måste åklagare besluta om mannen ska släppas eller häktas.

Av Fredrik Lennander
 fredrik.lennander@expressen.se  

Publicerad 20 jun

2.
2014-06-10
http://www.dn.se/debatt/ta-ansvar-for-psykiskt-sjuka-och-stoppa-kvacksalveri/
”Ta ansvar för psykiskt sjuka och stoppa kvacksalveri”

Publicerad i dag 11:00

Många olegitimerade terapeuter är beredda att ta emot en ung person med självmordstankar, trots att de helt saknar kompetens för att bedöma självmordsrisken, skriver debattörerna.
Foto: Alamy Många olegitimerade terapeuter är beredda att ta emot en ung person med självmordstankar, trots att de helt saknar kompetens för att bedöma självmordsrisken, skriver debattörerna.
 

Det finns strikta regler för vilka fysiska diagnoser man inte får behandla om man inte har rätt kompetens, men psykiskt sjuka, exempelvis personer med självmordsrisk, skyddas inte från kvacksalvare. Vi kräver en lagändring som förbjuder olegitimerad personal att behandla svår psykisk sjukdom, skriver 20 psykologer, politiker och organisationsföreträdare.


Det finns strikta regler för vilka fysiska diagnoser man inte får behandla om man inte har rätt kompetens, men psykiskt sjuka, exempelvis personer med självmordsrisk, skyddas inte från kvacksalvare. Vi kräver en lagändring som förbjuder olegitimerad personal att behandla svår psykisk sjukdom, skriver 20 psykologer, politiker och organisationsföreträdare.

Psykiska sjukdomar har länge haft lägre status än många kroppsliga åkommor. Detta märks inte minst i patientsäkerhetslagen, som inte skyddar psykiskt sjuka mot kvacksalvare och olegitimerade terapeuter verksamma utanför den offentligt finansierade vården. Socialminister Göran Hägglund är medveten om problemet – nu är det dags att han agerar och ändrar patientsäkerhetslagen.

”Jag mådde så dåligt att jag inte ville leva längre. Jag betalade hundra tusen kronor för terapi hos en olegitimerad terapeut i ett år. Sedan erbjöd de mig att få mer terapi i utbyte mot att jag själv hjälpte till och gav terapi till andra. Det här är nu två år sedan. Jag har mått psykiskt dåligt sedan dess och inte velat leva.”

Så berättar ”Anders, 38” i Psykologförbundets broschyr ”Håll koll på titlarna”. Terapi hos en person utan legitimation är i de flesta fall harmlöst, men det blir ett allvarligt problem när klienten lider av en allvarlig psykisk sjukdom. I värsta fall kan det vara en fråga om liv och död.

När Ekot i Sveriges Radio 2011 gjorde en rundringning till olegitimerade terapeuter i Sverige visade det sig att hälften av de 90 som ringdes upp var beredda att ta emot en ung person med självmordstankar, trots att de helt saknade kompetens för att bedöma självmordsrisken. Danuta Wasserman, professor i självmordsforskning, säger i reportaget att det innebär en stor risk för patienterna och att man kan orsaka stora skador om man försöker behandla den här typen av problem utan att ha rätt utbildning.

Exemplen som beskrivs ovan kan med dagens regelverk inte stoppas. Den som inte är legitimerad psykolog, läkare eller psykoterapeut behöver inte föra journal, har inte tystnadsplikt och kan inte kontrolleras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) eller beläggas med yrkesförbud. Med andra ord är det fritt fram för vem som helst i Sverige i dag som är olegitimerad att försöka sig på att bota svåra psykiska sjukdomar och tillstånd.

Så sent som i april i år sade Göran Hägglund till Expressen att han ”känner avsky” inför situationen att personer utanför IVO:s kontroll behandlar kroppsliga sjukdomar. Tidigare har han även fått höra om riskerna när det gäller behandlingar av psykiska sjukdomar och beklagat situationen. Men ett beklagande räcker inte långt.

I patientsäkerhetslagen regleras vad personer som arbetar inom vården måste och får göra. Där ingår bland annat att man ska föra journal och hur man rapporterar fel och missförhållanden. I lagen finns också ett avsnitt om alla som inte arbetar inom vården eller har legitimation som läkare, psykolog etcetera. Av avsnittet (som tidigare kallades kvacksalverilagen) framgår vilka diagnoser man inte får behandla om man inte har rätt kompetens, exempelvis cancer, särskilt smittsamma sjukdomar eller epilepsi. Inte en enda allvarlig psykisk sjukdom finns med i uppräkningen. Det är alltså fritt fram för vem som helst att försöka behandla schizofreni, bipolär sjukdom, personlighetsstörningar, anorexia och personer som är självmordsbenägna.

Psykiska sjukdomar kan vara minst lika allvarliga som kroppsliga och måste därför också omfattas av patientsäkerhetslagen. Att utöka patientsäkerhetslagen är bara ett första, men nödvändigt, steg mot att börja komma åt alternativbehandlare som utsätter sina klienter för fara.

I radioprogrammet Kropp och själ i P1 kunde vi för ett tag sedan höra om behandling av cancer med så kallad frekvensterapi, som helt saknar vetenskapligt stöd. Trots att cancer redan är förbjudet att behandla utanför sjukvården tyckte sig inte myndigheterna kunna göra något för att stoppa verksamheten. Lagen måste också på sikt ändras så att den uppfyller sitt syfte: att värna patientens säkerhet i den svenska vården.

Det är inte konstigt att alternativterapeuterna får kunder. Enligt boken och forskningsprojektet ”Den mediterande dalahästen” av religionsvetarna Liselotte Frisk och Peter Åkerbäck finns det över 300 utövare av alternativbehandlingar enbart i Dalarna, och tusentals personer besöker dem minst en gång i veckan. En av orsakerna till att det finns så många olegitimerade terapeuter är att det är svårt att få en terapeutisk behandling i den vanliga vården. När väntetiderna drar ut på tiden är det begripligt att patienter i desperation vänder sig någon annanstans. Eftersom patienterna ofta inte vet vilka risker det innebär så går de ovetande in i en mycket riskabel situation.

Sverige bör arbeta på många fronter för att förbättra situationen för patienter med psykiska problem. En av dem är att utvidga patienternas säkerhet när de söker behandlingar utanför den offentligt finansierade vården. Vi kräver därför att regeringen tar sitt ansvar för de psykiskt sjuka och genomför en lagändring, som gör det förbjudet för olegitimerad personal att behandla svåra psykiska sjukdomar och personer med självmordsrisk.Linda Strand-Lundberg, ordförande Vetenskap och Folkbildning

Gunilla Burell, vice ordförande Vetenskap och Folkbildning

Anders Wahlberg, ordförande Psykologförbundet

Lars Joelsson, ordförande Föreningen för barn- och ungdomspsykiatri

Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet

Lena Flyckt, ordförande Psykiatriska föreningen

Linda Jüris, ordförande Beteendeterapeutiska föreningen

Anders W Jonsson, riksdagsledamot C

Helene Öberg, landstingsråd Stockholm (MP)

Finn Bengtsson, riksdagsledamot (M)

Barbro Westerholm, riksdagsledamot (FP)

Lena Hallengren, riksdagsledamot (S)

Håkan Jörnehed, landstingsråd Stockholm (V)

Kjell Asplund, före detta generaldirektör Socialstyrelsen

Jenny Klefbom, legitimerad psykolog

Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog

Malin Edlund, legitimerad psykolog

Martin Forster, legitimerad psykolog

Dan Katz, legitimerad psykolog

Emil Nordin, jurist2.
2013-09-26
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17548121.ab
84-åringen hoppade från balkongen under möte med kommunen

”Hon var gammal, hon orkade inte längre”, berättar barnbarnen till kvinnan som tog sitt eget liv.    ”Hon var gammal, hon orkade inte längre”, berättar barnbarnen till kvinnan som tog sitt eget liv. Foto: SVT/Västnytt


84-åringen ville desperat bo med sin man på äldreboende.

Mitt i mötet med kommunen gick hon ut på balkongen – och föll mot sin död.

Stenungsunds kommun har startat en utredning om hur en 84-årig kvinna kunde ta livet av sig medan två av kommunens handläggare fanns i lägenheten. Kvinnan ville ha hjälp – hon och hennes make ville bo på ett äldreboende. Under mötet med kommunens ansvariga gick hon ut på sin balkong och störtade till gatan.

– Hon ville ha hjälp, hon var gammal, hon orkade inte längre. Hon ville att någon skulle ta hand om henne på gamla dagar, säger ett barnbarn till kvinnan till SVT Västnytt.

Reste sig och gick

Noomi Holmberg, vård- och äldreomsorgschef i Stenungsund säger att kommunen bara handlagt kvinnans ärende i några dagar innan dödsfallet.

– För två och en halv vecka sedan fick vi signaler att kvinnan ville ansöka om särskilt boende för sig och sin man, några dagar senare gjordes ett hembesök.

Vid mötet kom två biståndshandläggare från kommunen hem till kvinnan och hennes makes gemensamma hem i Stenungsund. I vardagsrummet satte sig kvinnan och en nära anhörig för att prata med kommunens representanter.

Enligt Noomi Holmberg gavs inga besked vid mötet då handläggarna var där för att samla information innan en utvärdering gjordes.

"Tragisk händelse"

– De satt och samtalade om utvärdering. I samband med det reser sig kvinnan och går lugnt ut på balkongen, handläggare fortsatte prata med den anhöriga som fanns i rummet, då ser hon kvinnan försvinna över balkongräcket, säger Noomi Holmberg till Aftonbladet.

Fallet från balkongen på första våningen var några meter. Medan en handläggare ringde 112 sprang den andra ner till kvinnan. I byggnaden fanns en sjukmottagning med läkare som tillkallades, trots det gick kvinnans liv inte att rädda.

– Det är en stor tragisk händelse för alla inblandade, såväl anhöriga som de som var närvarande, säger Noomi Holmberg.

Dödsfallet utreds nu av polisen och leder enligt kommunen till en lex Maria-anmälan och troligen också till en granskning enligt lex Sarah.

– Alla vill självklart ta reda på vad som hänt, säger Noomi Holmberg.
.


 Anders Clark  
 


22
1.2014-12-17
http://mobil.dn.se/sthlm/kvinna-i-polisregistret-dodades-av-fore-detta-polis/
Kvinna i polisregistret dödades – av före detta polis

Publicerad i dag 06:23


Foto: Mikael Fritzon/TT
Polisens kvinnoregister motiveras med att det skulle skydda kvinnor från våld. Men en kvinna som tidigare fått armen bruten av sin man fick bedömningen att det var en låg risk att hon skulle drabbas igen. Ett år senare dödas hon av sin man – som varit polis.

Annons:
 
I det kritiserade kvinnoregistret som Södertörnspolisen har finns tusentals kvinnor som utsatts för våld – och syftet med att registrera uppgifter om dem var att skydda dem, hävdar polisen.

Det hemliga registret, som avslöjades för ett par dagar sedan, innehåller en mängd ovidkommande och kränkande uppgifter om kvinnorna, och Södertörnspolisen har nu anmält sig själv för att utreda om hanteringen av registret varit laglig. Sveriges Radio publicerar i dag ett fall där risken för en av de registrerade kvinnorna sattes till ”låg, låg”, den lägsta nivån.

Hon var gift med en polis, som 2003 dömdes till fängelse och fick sparken efter att ha brutit armen på henne.

Enligt SR larmades polisen till parets lägenhet i Flemingsberg 2009, och det var då riskbedömningen gjordes. Det framkommer att man väl kände till ex-kollegan. Ett år senare dödas kvinnan av ex-polisen med ett knivhugg i bröstet.

Han sitter i dag i fängelse.

Juan Flores

juan.flores@dn.se

Dela  

2.2013-09-26

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17547826.ab

Barn kan ha orsakat femårings död

Avesta. Ett annat barn kan ha dödat den femåriga flicka som hittades i vattenbrynet vid sjön Lumsen i Dalarna i somras. Enligt uppgifter till Aftonbladet pekar mycket på att ett eller flera andra barn orsakat flickans drunkning.

– Det är huvudspåret, säger Aftonbladets källa.

Åklagaren, Gun-Britt Ström, vill bara säga att barns inblandning är ett av flera alternativ som utreds.

– Det behöver då inte vara ett brott då det är tänkbart att barn vill dölja en olyckshändelse också, säger hon till tidningen.

23
1.
2014-11-06
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19814917.ab
Full läkare får fortsätta jobba
KARLSKRONA. En läkare från Blekinge fick hämtas av polis efter att ha varit full på jobbet. Trots att läkaren erkänt missbruk av narkotikaklassade tabletter och alkohol får han behålla sin läkarlegitimation, rapporterar P4 Blekinge.
Läkaren, som arbetade som hyrläkare utanför Blekinge, ska ha begått misstag i tjänsten på grund av sitt missbruk, enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Läkaren ska bland annat ha skrivit ut tabletter till sig själv, och skickat hem en sjuk pojke som senare fick läggas in på sjukhus.
Läkaren står under en prövotid på tre år. Men trots att IVO vill dra tillbaka läkarens legitimation och se till att han inte får skriva ut narkotikaklassade läkemedel anser Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) att det saknas juridiskt stöd. Enligt HSAN finns det inte heller några bevis för att läkaren har skrivit ut tabletter till sig själv.
TT

2.
.2014-10-03
http://www.expressen.se/gt/kvinna-frias-for-att-ha-greppat-fyra-mans-kon/
Kvinna frias för att ha greppat fyra mäns kön

Det var under hösten 2013 som händelsen inträffade. Det var i samband med en allsvensk fotbollsmatch som kvinnan i 40-årsåldern arbetade som publikvärd. Fyra män som gick på matchen anmälde kvinnan då de ansett att hon vid visitationen "greppat tag om deras könsorgan". OBS: Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Ulf Ryd
Fyra män anmälde att den kvinnliga publikvärden ska ha "greppat tag om deras könsorgan".
Händelsen ska ha inträffat vid en visitation inför en allsvensk fotbollsmatch.
Nu frias publikvärden av tingsrätt och hovrätt, skriver Dagens Juridik.
Dela
Tweeta
Mejla
Det var under hösten 2013 som händelsen inträffade. Det var i samband med en allsvensk fotbollsmatch som kvinnan i 40-årsåldern arbetade som publikvärd.
Fyra män som gick på matchen anmälde kvinnan då de ansett att hon vid visitationen "greppat tag om deras könsorgan".
Två av männen beskrev händelsen i tingsrätten som att visitationen börjat som vanligt men att publikvärden mot slutet slog till mot deras könsorgan och greppade tag om det, skriver Dagens Juridik på sin webbplats.
"Högt tryck"
De fyra männen ska inte vara närmare bekanta med varandra sedan tidigare och har beskrivit situationen på liknande sätt. Den kvinnliga publikvärden har hela tiden nekat till anklagelserna.
"Hon gjorde omkring 150-200 visiteringar. Det var högt tryck på matchen med mycket folk som ville in så snabbt som möjligt. Hon minns inte i vilken ordning hon visiterade målsägandena, men hon visiterade som man ska göra. Hon har aldrig greppat dem om könsorganen." skrev tingsrätten i sin dom.
Överklagade till hovrätten
Enligt kvinnan ska anmälan mot henne vara ett sätt för männen att pröva var gränsen för en visitation går och ett sätt att helt sätta stopp för visitation vid fotbollsmatcher, skriver Dagens Juridik.
Kvinnan friades av en oenig tingsrätt och åklagaren överklagade till hovrätten.
Nu har också hovrätten friat kvinnan. Hovrätten finner ingen anledning att inte instämma i tingsrättens ursprungliga bedömning, skriver Dagens Juridik.
Av Johan Sköld
Publicerad 02 okt 2014 21:14


3.2014-08-26
http://www.expressen.se/kvallsposten/barn-fastnade-i-gardin-pa-dagis---medvetslos/
Barn fastnade i gardin på dagis - medvetslös
Ett barn under tre år skadades i går svårt efter en kvävningsolycka på en förskola i Malmö.
Barnet fastnade i en snodd till en rullgardin. Personal inledde omedelbart hjärt- lungräddning men barnet var medvetslös när ambulans anlände, säger Lisbeth Mårtensson, utbildningschef på förskoleförvaltningen i Malmö.
Barnet hålls nu nedsövt i väntan på att läkare ska klarlägga barnets skador.

Olyckan inträffade under torsdagen på en kommunal förskola i Malmö. Olyckan inträffade i ett rum där flera barn och delar av personalen var närvarande. Enligt uppgift inträffade olyckan på en avdelning för barn under tre år. Barnet ska av någon anledning ha fastnat i en snodd till en rullgardin. Snodden var enligt uppgifter till Kvällsposten inte fäst i väggen utan hängde löst.
Det stämmer, varför vet vi inte. Det är en oerhört allvarlig händelse och vi håller just nu på att utreda hur säkerhetsansvaret ser ut, säger Lisbeth Mårtensson.
Krissamtal för personalen
Enligt henne inledde personal omgående hjärt- lungräddning. Man larmade samtidigt ambulans och fick hjälp över telefon tills sjukvårdspersonal anlände till förskolan.
Barnet var medvetslöst när ambulans kom till platsen. Vi vet inte vilka skador barnet har eftersom det hålls nedsövt.
Personalen har nu tagits ur tjänst och har under torsdagen och fredagen suttit i stödsamtal med psykologteam.
Det handlar om sex personer. De är frigjorda från arbetet och vi kommer att fortsätta stödarbetet under fredagen och måndagen, säger Lisbeth Mårtensson.
Händelseförloppet under tillbudet beskrivs som snabbt och de barn som bevittnade händelsen verkar inte ha uppfattat hur allvarligt det var.
Kommunen tar bort snören
Det verkar inte så. De har inte vittnat om att de sett något otäckt. Och ambulans och polis var väldigt bra, de kommer också under nästa vecka att komma tillbaks till förskolan för att följa upp och prata med barnen.
Efter olyckan har man från kommunen agerat genom att avlägsna samtliga löst hängande snoddar av denna typ på stadens förskolor.
Det är en sak vi har gjort. Nu måste vi se över alla säkerhetsrisker, vilket vi gör kontinuerligt. En sådan här sak ska inte få förekomma, det ska inte få hända.
Enligt polisen finns en anmälan om vållande till kroppsskada upprättad.
Den upprättades av poliser på plats och är nu överlämnad till åklagarkammaren, säger Nils Norling, informatör på Skånepolisen.
Förundersökning pågår
Åklagaren Magdalena Tesfai bekräftar att hon har fått fallet på sin lott.
– En förundersökning är inledd och vi jobbar med ärendet, säger hon.
– Ärendet är rubricerat som vållande till kroppsskada och det finns i detta läget ingen misstänkt. Nu ska vi försöka reda ut vad det är som har hänt.
Magdalena Tesfai säger också att det inte är självklart att något brott alls har begåtts. Det är en av de saker som ska utredas.
Av Alexander Vickhoff
Av Claes Carlson
Publicerad 26 sep 2014 13:51

4.
2014-09-25
http://www.expressen.se/kvallsposten/mamman-misstankt-efter-spadbarns-dod/
Mamman misstänkt efter spädbarns död

Mamman skulle gå och hämta en handduk och lämnade under en kort stund den nio månader gamla babyn utan uppsyn i familjens badkar. Barnet avled senare. Foto: Peter J Olsson
Mamman lämnade sitt spädbarn ensamt i badkaret för att hämta en handduk. Åklagaren Elena Severin bekräftar att det är bakgrunden till att modern misstänkts för grovt vållande till sitt barns död.
-Det känns väldigt uppenbart att det är frågan om grov oaktsamhet, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och rättslig expert åt bland annat Kvällsposten
Dela
Tweeta
Mejla
Annons:

Kvällsposten avslöjade i går att en kvinna misstänks för att ha dödat ett spädbarn. Kammaråklagare Elena Severin bekräftar nu att det handlar om en mamma som lät sitt nio månader gamla barn vara ensam i badkaret.
Mamman, bosatt i Malmö, skulle gå och hämta en handduk och lämnade under en kort stund den nio månader gamla babyn utan uppsyn i familjens badkar. När hon kom tillbaka var barnet livlöst, har Kvällsposten tidigare berättat.
Barnet fick också hjärtstopp och fördes till akuten i Malmö. Två timmar senare hade barnet börjat andas, fått tillbaka sin puls och reagerade på ljus, enligt vad polisens ledningscentral uppgav senare samma dag.
Förnekar brott
På kvällen fördes spädbarnet vidare till universitetssjukhuset i Lund. Barnets tillstånd bedömdes då på nytt vara kritiskt.
Läkare beslöt i det läget att söva ned spädbarnet. Det var också vilka skador barnet fått.
I det skedet fanns ingen brottsrubricering, men polisen hade varit i kontakt med en åklagare.
Barnet avled i förra efter att ha vårdats på universitetssjukhuset i Lund fram till i förra veckan. I måndags kallades mamman till förhör och delgavs misstanken grovt vållande till annans död.
Mamman förnekade brott när hon förhördes.
-Ett nio månader gammal spädbarn lämnar man definitivt inte ensamt i ett badkar, konstaterar Sven-Erik, Alhem. Han beskriver mammans agerande som grov oaktsamhet.
Av Micke Ölander
Publicerad 26 sep 2014 10:01

5.
2014-06-24
http://www.dn.se/nyheter/sverige/tafsande-larare-utkopt-fem-ganger/
Tafsande lärare utköpt fem gånger
Publicerad i dag 00:25


Skriv ut
Öka textstorlek
Rätta artikeln
LÄSARREAKTIONER

Tipsa via e-post
En lärare i Skåne har tvingats sluta på fem skolor sedan han anmälts för att ha tafsat på elever. Nu vill Skolinspektionen stoppa mannen från att arbeta i skolan.

Alla polisanmälningar har lagts ned och i stället har läraren köpts ut av arbetsgivaren för sammanlagt närmare en miljon kronor. Mannen har sedan 2006 köpts ut från en rad kommuner i Skåne.

I Landskrona kostade det 64.000 kronor, i Kävlinge 321.000. Örkelljunga betalade nio månadslöner för att läraren skulle säga upp sig, och Malmö betalade 79.000 för att bli av med honom. I slutet av februari i år kom så den senaste utbetalningen – 282.000 kronor från Lunds kommun.

ANNONS:

Skolinspektionen, som granskat anmälningarna, anser att mannen är ”olämplig att bedriva undervisning”, skriver Sydsvenskan.

Fallet har skickats till Lärarnas ansvarsnämnd med en rekommendation att dra in mannens yrkeslegitimation.

– Till stöd för vårt yrkande åberopar vi intyg från sju rektorer som har uttalat att den här personen inte lämplig att arbeta med barn, säger Marie Axelsson, rättschef på Skolinspektionen till Sydsvenskan.

I förhör har ett stort antal barn berättat att läraren tagit på dem och tryckt sin kropp mot dem. Läraren har också slagit en pojke med en pinne och en flicka berättar att mannen rört vid hennes bröst, skriver tidningen.

TT
DN
www@dn.se


6.2013-09-26

http://www.expressen.se/kvp/anna-31-fick-sin-arm-bruten-av-en-polisman/


Anna, 31, fick sin arm bruten av en polisman


Systrarna hade en helkväll på krogen men festen slutade med våld när Anna, 31, slogs i bojor av polisen.

Under tumultet bröt poliserna armen på småbarnsmamman - men så fort hon anmälde händelsen lade åklagaren ner utredningen.

- Det känns fruktansvärt, de skyddar varandra, övervåld kan väl aldrig vara okej, säger Anna.

Åklagaren menar att polisen inte använde övervåld mot Anna som själv är misstänkt för våld mot tjänsteman.
 
Anna sitter i soffan och håller sig för sin gipsade vänsterarm, smärtan är stor.

- Jag har inte kunnat sova sedan det här hände tidigt i söndags morse. Det gör så ont, säger hon med tårar i ögonen.

Anna och hennes syster var på en nattklubb på Bergsgatan i Malmö. Anna berättar att båda var berusade, och framåt morgonen behövde lillasystern gå ut för att få luft.

- Vi satt utanför, plötsligt började min syster blöda näsblod. Då bestämde vi oss för att gå hem till mig, säger Anna.

Knakade i armen

Enligt Anna hann de aldrig gå innan en polispatrull dök upp på gatan. Patrullen skulle omhänderta systern på grund av hennes berusning.

- Men jag tyckte att vi kunde gå hem till mig, jag sa det till poliserna men de lyssnade inte. I stället brottade de ner mig på marken och satte ett knä i ryggen på mig.

- När de sedan böjde bak armarna bakom ryggen knäckte det till i armen, säger Anna.

I sin anmälan till polisen säger Anna att hon lyckades krångla ur ena armen ur handfängslet när hon satt i bilen. När polismannen som satt bredvid henne upptäckte det försökte han, enligt Anna, tvinga in armen bakom henne varpå det knakade till igen.

- Jag grät av smärta och sa åt dem att släppa mig men de brydde sig inte. Men de förstod att något allvarligt hade hänt.

Timmar i fyllecellen

Enligt Anna ska poliserna ha viskat mellan sig och sagt "undrar om vi tog i för hårt".

Poliserna körde henne till sjukhuset i stället för till arresten. Där röntgades armen och läkarna konstaterade ett benbrott. Därefter kördes Anna till polishuset.

Efter flera timmar i fylle- cellen släpptes hon. På måndagen återvände hon till polisstationen för att anmäla händelsen.

- Eftersom jag var rädd för polisen efter det som hände hade jag med mig mina föräldrar.

Hennes uppgifter togs emot och skadorna fotograferades. Men på onsdagen kom dråp- slaget.

- Åklagaren lägger ner ärendet, de menar att det är mitt eget fel, att det var jag som var våldsam. Enligt åklagaren har polisen inte använt övervåld.

Anna är ledsen över beslutet och säger att hon har tappat förtroende för polisen.

- Jag kommer att överklaga det här, polisen kan inte få bete sig hursomhelst. De misshandlade mig och de kränkte mig. Det kan aldrig bli okej att göra så utan att det får konsekvenser.

"Det händer ibland"

Åklagaren bedömer att våldet inte varit överdrivet.

- Det händer ibland att människor skadar sig vid polisingripanden, säger åklagaren Mats Eriksson.

Mats Eriksson är åklagare vid riksenheten för polismål i Malmö och det är han som har lagt ner utredningen. Själv har han inte förhört Anna utan fattat sitt beslut utifrån polisens anteckningar och Annas eget vittnesmål efteråt.

- Kvinnan i ärendet är misstänkt för våld mot tjänsteman. Det framgår tydligt av handlingarna i ärendet att den här tjejen först lade sig i ett LOB-ärende (lagen om berusade personer) och att hon gjorde rejält motstånd när hon skulle avlägsnas.

- När hon sedan i bilen lyckas få loss ena armen vevar hon med handbojorna mot en polis, för att hon inte skulle få in en träff försökte han tvinga in armen bakom ryggen igen. Då hörde de att det knäckte till och körde henne till sjukhus för kontroll, säger han.

Inget övervåld

Mats Eriksson tycker inte att poliserna använde något övervåld.

- Skadan beror säkert på det som hände vid greppet men det är inget konstigt, det händer i bland att man blir skadad under polisingripanden. Polisen behövde i det här läget använda ett visst tvång för att få in armen bakom ryggen på henne.

Beslutet om att lägga ner ärendet är inte hugget i sten. Anna kan välja att begära omprövning av ärendet.
.
Av Magnus Andersson Av Magnus Andersson
 magnus.andersson@kvp.se  
7.
2014-11-02
http://www.dn.se/debatt/repliker/varfor-vager-polisens-upplevelse-tyngre-an-filmbevis/
”Varför väger polisens upplevelse tyngre än filmbevis?”
Publicerad 2014-10-30 16:28

SLUTREPLIK. Frågan vi ställer oss är varför tingsrätten låter polisernas upplevelse av händelsen i Varberg när en knivman sköts ihjäl väga tyngre än både filmbevisningen och de samstämmiga oberoende vittnena, skriver Civil Rights Defenders.

I sin replik på DN debatt måndag den 27 oktober levererar försvarets expertvittne Bengt Arnetz en partsinlaga där han menar att den skjutande polisen agerade kontrollerat och till och med återhållsamt när han sköt mannen i Varberg förra året. Att beskriva situationen som att den allvarligt skadade mannen ”positionerar sig” och att han har ”kniven i högsta hugg” när det sista skottet avlossas stämmer dock illa med vad som framgår av den film som presenterades som bevis i rättegången.

Bilderna, som också stöds av oberoende vittnen, visar i stället hur mannen halvt liggande hasar sig fram när det sista skottet avlossas. Det är uppenbart att den skjutande polisen hade gått om tid att retirera om han var orolig för en attack i stället för att skjuta det femte skottet. Frågan vi ställer oss är varför tingsrätten låter polisernas upplevelse av händelsen väga tyngre än både filmbevisningen och de samstämmiga oberoende vittnena.

Professor Arnetz för dock fram en rad viktiga synpunkter som vi håller med om. Att en så oerfaren polis får agera insatschef och att han inte fick något stöd av de övriga poliser inklusive den hundförare som fanns på plats, visar på brister i planeringen och genomförandet av insatsen. Civil Rights Defenders menar också liksom Arnetz att bristande utbildning är en viktig anledning till att poliser inte kan hantera den här typen av situationer på ett adekvat sätt och utan att stress påverkar deras omdöme och prestation. Dessa brister är uppenbara i många av de dödsskjutningar som sker. Det är emellertid inte godtagbart att människors rättigheter i förhållande till staten är beroende av den enskilde myndighetsutövarens erfarenhet, förmåga och kompetens.

När nödvärnsrätten tolkas så långtgående som den gjorde av Varbergs tingsrätt faller ansvaret för polismyndighetens och polisers brister mellan stolarna. Den dom som på torsdagen föll i Svea hovrätt i fallet med hundföraren som i centrala Stockholm gick till angrepp med batong mot en berusad man visar på samma problematik. Ur ett människorättsperspektiv är den situationen oacceptabel. När staten och dess företrädare inte lever upp till de krav som ställs i internationell rätt måste de drabbade kunna utkräva ansvar.

Regeringen och ansvariga myndigheter måste ta situationen på allvar och omgående åtgärda problemen. Vi måste kunna kräva en poliskår som har förutsättningar att hantera hotfulla personer adekvat och professionellt, även de som lider av psykisk ohälsa.

Robert Hårdh, chef Civil Rights Defenders

John Stauffer, chefsjurist Civil Rights Defenders
8.
2014-11-06
http://hd.se/lokalt/helsingborg/2014/11/06/poliser-begick-tjanstefel-frias/
Poliser begick tjänstefel – frias ändå
Dela denna artikel
Facebook Twitter Google Plus Tipsa Utskrift
HELSINGBORG Publicerad 6 november 2014 kl. 15:14
Två poliser som tidigare dömts för att de inte tog upp en misshandelsanmälan från en 16-årig frias nu av hovrätten. Poliserna anses vara skyldiga till tjänstefel men eftersom brottet de begått är ringa frikänns båda.

De två poliserna kallades en kväll för drygt två år sedan till en adress i Helsingborg. Detta sedan en 16-årig pojke och hans kamrater spelat musik på hög volym och oenighet uppstått mellan pojken och grannen huruvida musik skulle fortsätta att spelas.

Grannen uttryckte då sitt missnöje genom att skalla pojken med näsblod som följd. Det var åtminstone vad pojken och en släkting till honom flera gånger berättade för de två poliserna.

Men i stället för att skriva en anmälan om misshandel föreslog poliserna att grannen och pojken skulle skaka hand. Pojken uppmanades att glömma det hela medan släktingen upplystes om att en anmälan skulle innebära onödigt pappersarbete utan att leda någon vart.

Vid rättegången i tingsrätten hävdade den ena polismannen att pojken inte ville göra någon anmälan och att hon själv tänkte att det kunde vara frågan om ett ofredande, som därmed krävde en anmälan från brottsoffret.

Den andra polisen påstod att hon inte hörde något om att pojken skulle ha blivit misshandlad.

Tingsrätten konstaterade att brottsrapportering är en central del av polisarbetet och dömde båda poliserna till dagsböter för tjänstefel.

Domen överklagades till hovrätten, som resonerar annorlunda. Det anses inte vara utrett att poliserna förstått att pojken och hans släkting ville göra en anmälan. Däremot anses det vara klarlagt att båda poliserna hörde och förstod att pojken sa att han blivit skallad av sin granne.

Hovrätten anser att de båda poliserna gjort sig skyldiga till tjänstefel genom att uppsåtligen åsidosätta sin skyldighet enligt polislagen när de inte upprättade en brottsanmälan.

Men eftersom tjänstefelet bedöms som ringa frikänns båda. Hovrätten motiverar domen med att de två poliserna endast hade tjänstgjort i två respektive nio månaders tid och att tjänstefelet inte lett till någon skada.

Grannen åtalades för skallningen men friades i både tingsrätten och hovrätten.

Robert Dujmovic
robert.dujmovic@hd.se 042-489 93 61

Läs mer
Poliser vägrade ta upp anmälan

24
1.2014-12-22
http://www.expressen.se/kvallsposten/karins-kamp-for-johan-hoppas-pa-mirakel/
Kampen för Johan: ’Vi hoppas på ett mirakel’

Den mördade Yara.
5/5
När döttrarna kommer in i sjukrummet glittrar det till i Johans ögon.
– Jag tycker att han kan se och uppfatta mig också. Ibland, säger Karin Johansson, 42, i Ronneby.
Det var på midsommarafton 20 juni som livet slogs sönder för familjen.
Johan Johansson försökte köra ihjäl sig med bilen. En följd av den djupa depression han led av efter att ha stängts av från sin rektorstjänst i Karlskrona.
– Jag hoppas på ett mirakel, fortsätter Karin. Efter helgerna ska Johan påbörja en ny behandling i Hässleholm.
Dela
Tweeta
Mejla
Karin är också realistisk. Hon vet att Johan kanske aldrig blir bättre. För alltid förlamad i ett komaliknande tillstånd.
– Jag är ärlig mot flickorna. Tillsammans går vi igenom det här och gör vad vi kan för att hjälpa Johan. Och för att leva som han skulle önska att vi gjorde.
I veckan hölls slutpläderingarna i rättegången mot paret som misstänks ha mördat åttaåriga Yara. Det var på hennes skola Johan Johansson var rektor. Prestigelös, engagerad, omvittnat mycket kompetent och driftig. Omtyckt av kolleger, jättepoppis bland eleverna.
Men av skolchefen och kommunledningen utsågs han snabbt till syndabock bakom de missförhållanden och misstag som ledde fram till tragedin med Yaras död. På en presskonferens meddelades att Johan Johansson stängts av från sin tjänst, fråntagits mobiltelefon och datakommunikation, knuten till uppdraget.
Orättvist behandlad
Johan kände sig orättvist behandlad. Han hade slagit larm, han hade upprepade gånger vänt sig till socialförvaltningen och påtalat att skolan var orolig för Yara, att man såg att flickan inte mådde bra. Nu var det han som fick skulden. Han blev djupt deprimerad.
Men det är först under den utdragna rättegången som hela vidden av Johans och hans familjs öde nått offentligheten. Det var Karin som valde att berätta. Hon har suttit i tv-soffor, ställt upp på åtskilliga intervjuer, deltagit i utredningssamtal och manifestationer. Samtidigt som hon kämpat för att Johan ska få den allra bästa vård, tröstat och varit mamma för döttrarna, återupptagit sitt jobb som lågstadielärare på deltid. Och försökt hantera sina egna känslor av sorg, saknad, förtvivlan, ilska och hopp.
Hur orkar du?
– För Johans skull. För hans upprättelse, för vår kärlek, våra barn och för framtiden, svarar Karin och tonar samtidigt ner sin egen insats:
– Stödet för Johan är enormt. Det väller in sympatiyttringar. Det ger kraft. Jag har ju också en fantastisk hjälp av alla underbara människor i familjens närhet. Grannar, föräldrar, syskon, kolleger till Johan.
– De skänker oss tröst och mod. De ser också till att allt praktiskt går runt.
Hemma en gång
Vi träffas i familjens välskötta villa i Ronneby. En gång under hösten har Johan varit hemma. Det var till en födelsedagsfest och vänner hade ställt i ordning en ramp så att hans specialrullstol skulle kunna köras in i huset.
– Jag vet inte om han var medveten om att han var hemma och vilka som var här. Men det kändes bra. Rampen får vara kvar, säger Karin.
Både hon och Johan är födda i Blekinge. De träffades i 20-årsåldern på diskoteket Rainbow i Ronneby. Johan gjorde militärtjänst i Kallinge och Karin studerade.
– Vi förälskade oss. Vi blev ett par. Men det dröjde innan vi skaffade barn. Det var jag som ville vänta till hans ishockeykarriär var över.
Johan var hängiven hockeyn, och mycket framstående redan i tonåren. Han avslutade den aktiva karriären i moderklubben KRIF (Kallinge Ronneby IF) efter ett par år som lagkapten i Växjö Lakers och sju år som backankare i Tingsryd AIF.
– Det tog väldig mycket tid. Johan var engagerad nästan varje kväll, men hann ändå ta sin lärarexamen. Han är duktig på alla plan, säger Karin.
Fick dotter 2002
Johan kompletterade utbildningen och blev rektor. 2002 föddes deras äldsta dotter.
De flyttade runt en del, men fastnade för Ronneby och det vackra huset på höjden. Flickorna har en egen häst på landet några mil bort. En modern, utåtriktad och samhällsorienterad familj. Med trygg och stimulerande försörjning. Stabil och lycklig gemenskap. Harmonisk och meningsfull framtid...
– Så var det fram till i våras. Då förändrades allt. Johan var hårt belastad på arbetet. Han hade redan året innan larmat om det ansträngda läget på skolan, fortsätter Karin.
– Jag vet att han var bekymrad över måendet hos en del elever och att han hade kontakter med socialtjänsten. Men några namn nämnde han inte då.
Mordet på Yara var en chock för skolans elever och personal.
– Johan jobbade hårt för att informera, trösta och finnas till för alla. Han var förstås själv mycket tagen, säger Karin.
Johan grubblade på om något kunde gjorts annorlunda för att rädda Yara. Han fick stöd för sina vidtagna åtgärder och sitt ansvarstagande av lärarvänner och av rektorskollegiet. Men sorgen släppte inte.
Blev avstängd
Den tilltog när kommunens skolchef Maria Persson gav besked att han var avstängd från sin tjänst under utredningen. Hon förklarade på en presskonferens att det fanns brister i rektorns agerande. Någon anmälan om de missförhållanden som Yara levde under hade inte gjorts.
Det visade sig senare vara helt felaktigt. Johan Johansson hade följt exakt de rutiner som gäller för att slå larm till sociala myndigheter.
Maria Persson urskuldade sig med att hon formulerat sig felaktigt. För det bad hon om ursäkt. Än en gång genom ett pressmeddelande.
– Jag fick ett sms dagen efter. Men en ursäkt för en felformulering betraktar jag inte som att kommunen ger Johan den upprättelse han förtjänar efter deras felaktiga anklagelser och påhopp, säger Karin.
Vid det laget var Johan sedan flera månader borta från medvetande efter att länge ha svävat mellan liv och död. Någon ursäkt fick han aldrig före självmordsförsöket på midsommarafton.
– Efter avstängningen tilltog hans depression. Han kände sig förföljd och uppträdde helt irrationellt. Han gick in i ett psykosliknande tillstånd, men var medveten om att han behövde hjälp, psykiatrisk hjälp, fortsätter Karin.
Genom vårdcentralen fick han en remiss till psykmottagningen, men den återvisades. Företagshälsan tog inte initiativ till några uppföljande samtal efter avstängningen. Han sökte på nytt till vuxenpsykiatrin, men hänvisades till primärvården.
Med stöd av Karin sökte han sig till psykiatriska akutavdelningen i Karlskrona.
– Jag ville få honom inlagd. Han var förvirrad, hade ångest. Han var då i mycket dåligt skick, säger Karin.
”Måttlig risk”
Men läkaren bedömde "suicidrisken som måttlig". Han hänvisades på nytt till primärvården.Detta var dagen före midsommarafton.
– Han hade då ältat sin egen värdelöshet, omgivningens förföljelse av honom vecka ut och vecka in. Den här midsommarmorgonen kände han inte igen mig. "Du är inte min fru", sa han och frågade vem jag var. Samma med döttrarna.
– Han hyperventilerade och skrek -"Det är inte mitt fel".
De befann sig vid hästgården när Karin bestämde sig för att få hjälp av Johans föräldrar så att han kunde köras in till psykakuten. Han måste tas om hand. När hon ska ringa på mobilen snappar Johan åt sig bilnycklarna, rusar iväg och hinner sätta sig bakom ratten innan de andra kommer fram. Han är stark och knuffar bort dem. Motorn är i gång och han kört fort därifrån.
Larmar SOS
Karin larmar omedelbart SOS. En granne tar sin bil och kör efter Johan. Ett par kilometer därifrån hittas han.
– Det var länge osäkert om han skulle överleva. Han hade svåra frakturskador i vänster fotled, punkterade lungor, skär- och skrubbsår över hela kroppen. Men det mest kritiska och livshotande var förstås de omfattande skallskadorna, berättar Karin.
Johan har vårdats i Karlskrona, på neurointensiven i Lund och som en second opinion på Danderyds sjukhus i Stockholm.
Han är infektionskänslig, men läget är stabilt. Hela vänstra kroppssidan är förlamad. Han kan inte reglera några andra funktioner eller rörelser än andningen. Han ger en del ljud ifrån sig, men de går inte att tolka som tal.
– Det kan glimma till i hans ögon. Särskilt när döttrarna kommer, säger Karin.
Vännen och grannen Bengt-Åke Claesson tycker sig ha sett klara reaktioner när han pratat om ishockey till Johan.
Det är Bengt-Åke som har letat upp en internationell världsledande forskare på den typ av hjärnskador som Johan har.
– Han heter Esteban Fridman och är för närvarande verksam i New York. Hans behandling med det dopaminhämmande ämnet apomorfin har visat sensationella resultat på patienter med ytterst låg medvetandegrad, säger Bengt-Åke, som sedan en tid tillbaka har daglig mejlkontakt med den argentinskfödde läkaren och hjärnforskaren.
Mött stor förståelse
Karin tycker att hon genomgående mött stor förståelse och hög kompetens hos den vårdpersonal som behandlat Johan sedan olyckan.
– Preparatet är godkänt och jag är glad att teamet på sjukhuset i Karlskrona tillåter att det används till Johan. Han har fått en remiss till Hässleholm där det finns en läkare som har satt sig in i Fridmans metod och är villig att pröva apomorfin på Johan.
Karin vägrar se sin man fastna i ett vegetativt tillstånd.
– Jag vill kämpa för att alla möjligheter som kan göra Johan friskare, kanske helt frisk ska prövas. Han ger inte upp i första taget själv. Det gjorde han aldrig på rinken, inte i skolan och inte i privatlivet.
– Jag och tjejerna handlar i hans anda. Och längtar efter att få se honom vinka när han tar sig upp för rampen här hemma.
– Går det inte i den riktningen ska vi i alla fall kunna säga att vi gjort allt som står i vår makt för att få Johan tillbaka.
Av Lars Klint
Publicerad 21 dec 2014 13:02
Dela
2320
T
23 nov 26 nov 27 nov 01 dec 21 dec
Yaras rektor får offentlig ursäkt

Rektorns fru rörd av fackeltåget: "Tack alla"

Yaras rektor sökte hjälp – innan olyckan

Avstängningen av Yaras rektor får kritik

Hanteringen av Yaras rektor utreds

Karins kamp för Johan: ”Hoppas på mirakel”

MEST LÄST PÅ KVP

Kampen för Johan: ’Vi hoppas på ett mirakel’
Karin Johanssons man blev syndabock när Yara mördades

2.2014-12-06
"Feminism driver svenskar till självmord"
Publicerad 5 december 2014 kl 16.45
UTRIKES.Anledningen till att så många begår självmord i Skandinavien är den feministiska politik som förs av ländernas regeringar. Det hävdar Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Gilla artikeln på Facebook

Dela och skriv ut
Share on email Share on print Share on twitter More Sharing Services
10
– Hur kan det komma sig att bruttonationalprodukten i de skandinaviska länderna och i många andra länder är på den högsta nivån, samtidigt som också självmordsfrekvensen är som högst där. Varför? frågade sig premiärministern under ett tal inför AKP-partiets kvinnoförbund enligt Sputnik.

Han konstaterade därefter att en jämställdhetspolitik av skandinavisk modell saboterar könens "kompletterande livsrelation". Davutoglu påpekade att kvinnor har ett särskilt "gudomligt uppdrag" i och med moderskapet.

– Våra kvinnor uppfyller detta gudomliga uppdrag att hålla mänskligheten vid liv. De har därför rätt till vila före och efter att de har blivit mödrar och till fritid för att umgås med sina barn, sade Ahmet Davutoglu.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan väckte i slutet av november internationell uppmärksamhet efter att ha sagt att kvinnors främsta uppdrag är att föda barn, och att det vore "mot naturen" att försöka "jämställa kvinnor och män".

3.
2014-10-09
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19668352.ab
En av tre unga har skadat sig själv
STOCKHOLM. En av tre unga uppger i en studie att de skadat sig själva någon gång det senaste året. Sju procent av dem har skadat sig upprepade gånger.
Studien omfattar 3 000 ungdomar i Östergötland mellan 15 och 17 år. På frågan om de avsiktligt skadat sig själva utan att vilja dö svarade 17 procent ja. Men när frågan vidgades med en checklista uppgav 35 procent att de hade haft någon typ av självskadebeteende under det senaste året.
De vanligaste metoderna var att avsiktligt bita eller slå sig själv, sudda på huden och att skära sig.
Studien är bland de första där självskadebeteende tas upp som en egen diagnos.
TT
9 oktober 2014  10:01

4.
2014-05-23
http://mobil.dn.se/sthlm/en-av-tio-unga-soker-hjalp-hos-psykiatrin/
En av tio unga söker hjälp hos psykiatrin

Publicerad i dag 06:33

Var tionde tonåring i Stockholm går till BUP.

Unga som söker psykiatrisk vård har fördubblats på bara tio år.

– Det är självklart att det måste finnas psykiatrisk kompetens på vårdcentraler, säger Christina Dalman, docent på Karolinska Institutet.

Annons:
 
Var tionde stockholmare mellan 13 och 17 år sökte psykiatrisk vård förra året. Bland unga vuxna mellan 18 och 24 behövde sju procent psykiatrisk hjälp.

– De unga har gjort sitt eget race inom psykiatrin. I slutet av 90-talet var unga mellan 18 och 24 år den minsta gruppen men sedan mitten av 2000 talet är de den största gruppen och ökar, säger Christina Dalman, docent vid KI och enhetschef på landstingets Centrum för Epidemiologi och Samhällsmedicin.

Unga som söker psykiatrisk vård har fördubblats på bara ett decennium.

– Vad ökningen beror på är oklart men tre möjliga förklaringar kan övervägas. En sänkt tröskel att söka hjälp, en verklig ökning av psykisk ohälsa eller att unga inte söker till vårdcentralerna.

Besöksstatistiken visar att unga sällan söker sig till vårdcentralen för psykiska problem utan går direkt till psykiatrin. Där ökar köerna trots en intensiv satsning att ge unga behandling snabbt. Förra året fick bara tre av fyra unga påbörja en fördjupad psykiatribehandling inom 30 dagar i Stockholm enligt landstinget.

– Psykisk ohälsa är vårt största folkhälsoproblem, mycket vanligare än diabetes. Ändå är vårdcentralen inte första anhalt att söka hjälp för vare sig unga eller medelålders. I stället söker man specialpsykiatri, det är helt fel och bidrar till stigmatiseringen, säger Christina Dalman.

Hon menar att primärvården måste rustas ytterligare inför anstormningen av psykiatripatienter, vilket också flera partier både lovar och kräver inför valet.

– Man måste stärka upp primärvården så att det finns både resurser och kompetens. Dels behövs psykologer, kuratorer och terapeuter. Dels psykiatriker som hjälper till med svårare patienter, säger hon.

Primärvårdens ersättningssystem är inte heller anpassat för psykiatri.

– Primärvården måste få betalt för de psykiatriska patienterna. Nu lönar det sig att ha patienter som tar tio minuter. En psykiatrisk patient som tar 30 minuter uppmuntras inte av systemet. Psykiatri är enormt resurskrävande, det är inte alls som en infektion.

Konsekvenserna blir tydliga i valet av behandling. På vårdcentralen får unga mellan 18 och 24 år i snitt två läkarbesök, mot fem i snitt inom psykiatrin. Vårdcentralerna skriver också ut avsevärt mer antidepressiv medicin, framför allt till äldre.

– Antidepressiva har bra effekt, lika bra som kognitiv beteende­terapi. Det kan vara så att man är för restriktiv med mediciner till unga. Däremot vill patienterna själva ha samtalsterapi, inte medicin.

Just nu förbereds ett forskningsprojekt för att ta reda på varför unga i Stockholm mår så dåligt. Forskarna på Karolinska Institutet ska ut på mottagningarna och fråga vad patienterna söker för.

– Vi tror att unga söker för andra problem än äldre och kanske borde tas om hand på en annan nivå. Av socialtjänst, skola eller studenthälsa eller med förebyggande samhällsinsatser. De har problem att bli vuxna och att få jobb och bostad snarare än psykiatriska sjukdomar.

Mår Stockholms unga sämre än i övriga landet?

– Vi vet att storstadsmiljön ger sämre hälsa. I den nationella hälso­enkäten mår Stockholms unga sämre. Kanske är det inte lika stigmatiserande att ha psykisk ohälsa i deras värld. De kanske faktiskt är föregångare och gör något bra som söker vård, säger Christina Dalman.

Jessica Ritzén

jessica.ritzen@dn.se

 Väntetider för unga.

5.

2013-09

http://www.dn.se/ledare/signerat/barn-som-lever-i-sin-egen-varld/

Barn som lever i sin egen värld

Publicerad i dag 00:05

Det var något som inte stämde. Helena tyckte att hon inte fick kontakt med sin nyfödda bebis. Det kändes inte alls som med hennes första barn. Och det fortsatte att kännas fel. Varför började inte Mimmi prata?

På onsdag kväll visades den första delen av serien ”Liv med autism” på SVT 1. I åtta avsnitt får vi möta åtta barn med olika typer av diagnoser längs autismspekt­rumet. Och inte minst deras familjer.

Efter många utredningar och ett antal sidospår fick Mimmi äntligen en diagnos. Men då var familjen slutkörd. Mimmi betedde sig som ett övertrött barn – som aldrig somnar. I den vanliga förskolan fick hon ingen hjälp att bryta sina mönster, ingen hade haft kunskap eller tid nog att leta sig in i hennes labyrinter och skapa kommunikation och kontakt.

 
När Mimmis mamma till slut kontaktade en biståndshandläggare hade hon försökt allt för att få vardagen att fungera, kände att hon hade misslyckats och var rädd att hon skulle komma att slå sitt barn. Ganska kort därefter fick fyraåringen flytta till ett så kallat barnboende. Men föräldrarnas initiala lättnad övergick snart i svårare känslor. ”Har jag övergett mitt barn?” frågar sig Mimmis pappa Jocke i programmet.

Mycket har blivit lättare. Kunskapen är så mycket större i dag än för bara några decennier sedan. Vi vet mer om autism och om hur psykisk utvecklingsstörning, talsvårigheter och epilepsi samverkar med de autistiska symtomen. Barn kan diagnosticeras tidigare och slipper genomleva halva barndomen i inre och yttre kaos. Det finns hjälp och stöd att få. Specialpedagogerna som tar hand om Mimmi är hjältar. De använder leken för att nå fram till henne och ser hennes helt individuella förutsättningar – som dessutom skiftar från dag till dag.

Samtidigt sväller vår tids perfektionsnorm över alla gränser, den västerländs­ka medelklassmänniskans tillvaro blir i allt högre grad ett självförverkligandeprojekt. Att få ett barn med en svår neuropsykiatrisk störning raserar lätt allt sådant. ”Liv med autism” påminner om människovärdet bortom prestationen. Om varför det är värt att lägga stora samhälleliga resurser på att få en liten flicka som lever i sin egen värld att uppleva gemenskap.

 Susanna Birgersson

 susanna.birgersson@dn.se

25
1.
2014-11-28
http://www.expressen.se/nyheter/notan-for-nya-festen-31-miljoner-kronor/
Skattemyndigheternas chef försvarar mutor, korruption och skattestöld.
Notan för nya festen: 3,1 miljoner kronor

Dyr fest. Här på Saab Arena i Linköping ska Skatteverkets personal i den Östra regionen hålla konferens med middag. Kostnad: 3,1 miljoner. Foto: Bildbyrån
I förra veckan festade Skatteverket för 2,5 miljoner i Globen.
I dag är det dags igen - denna gång på Saab Arena i Linköping.
Totalkostnad: 3,1 miljoner kronor.
Dela
Tweeta
Mejla
prevnext
Nyheter | 7 av 50
5 tim sedan
Annons:

I förra veckan festade Skatteverkets Stockholmsregion för att göra sin nya regionchef Lars Herder känd bland de 1 600 medarbetarna. Kalaset i Globen kostade 2,5 miljoner kunde Expressen avslöja i måndags.
I dag står Skatteverket värd igen för nya festligheter. Den här gången är det Skatteverkets personal i den Östra regionen - som sträcker sig geografiskt mellan Sundsvall, Malmö, Visby och Göteborg - som bjuds in till konferens med avslutande middag.
Notan beräknas till 3 079 031 kronor för de 1 500 medarbetarna. Då ingår också resor och boende för 400 personer.
Hälsas välkomna
Personalen träffas vid 12 i Saab Arena i Linköping för en stående lunch. Klockan 13 hälsas de välkomna av regionskattechefen Andreas Elvén och Bella Goldman, moderator och tv-programledare.
När eftermiddagsfikat är avklarat är det dags för generaldirektören Ingemar Hansson att informera personalen om "Skatteverkets uppdrag och inriktning".
Syftet med arbetsdagen är att ge inspiration och kunskap om "hur vi tillsammans ger verksamheten rätt förutsättningar ur medborgarnas och företagarnas perspektiv", skriver Skatteverket i programförklaringen.
Klockan 19 rundas jobbdagen av med middag.
Så sent som för två år sedan ifrågasattes Östra regionen för en annan personalfest där Ingvar Oldsberg anlitades för en "På spåret"-lek. Totalnotan slutade då på 3,4 miljoner kronor.
- Då sa Skatteverket att man tog till sig av kritiken men det är ju helt uppenbart att man inte gjort det, säger den liberala debattören Rebecca Weidmo Uvell, som är slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarna.
- Det är dags att ställa betydligt högre krav. En viktig signal vore att återinföra tjänstemannaansvaret. Att hantera skattemedel är inget vanligt jobb, säger hon.
Träffas gemensamt
Elvén motiverar kostnaderna med att medarbetare som arbetar på drygt 20 orter nu träffas för första gången gemensamt i regionen som bildades den 1 september i år.
- Att kunna samla alla medarbetare för en gemensam arbetsdag är en investering i ett lång- siktigt utvecklingsarbete. Det kommer ge oss bättre förutsättningar att göra vår verksamhet ännu effektivare ur medborgarnas och företagarnas perspektiv, säger han.
Av Joel Holm
Publicerad 28 nov 2014 05:42

BUDGETEN FÖR SKATTEVERKETS REGIONFEST

2.
2014-10-14
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19689088.ab
Polisen misstänker: Känd advokat gjorde Hitlerhälsning
Den kände advokaten är misstänkt för hets mot folkgrupp efter ett bråk med ett gäng ungdomar.
– Enligt anmälan har den misstänkte helt oprovocerat börjat skrika på ungdomarna att de inte är välkomna på grund av deras etniska bakgrund och gjort Hitlerhälsning tre gånger, säger det inre befälet på polisstationen där anmälan upprättats.
Enligt flera vittnen ska advokaten sedan ha ringt en grupp kriminella som kom till platsen och misshandlade ungdomarna. Även dessa uppgifter utreds nu av polisen – men advokaten nekar till allt.
    Dela   
    Tweeta


Sent i lördags kväll hade en grupp ungdomar i femtonårsåldern samlats på ett torg i en välbärgad del av Stockholm. Flera av dem hade utländsk bakgrund.
Från en närliggande restaurang kom då den kände advokaten ut, märkbart berusad, enligt flera vittnen Aftonbladet talat med.
– Han skrek: "Sådana som ni är inte välkomna här" och gjorde Hitlerhälsning tre gånger, säger ett ögonvittne.
"Skicka lejonen på er"
Ett verbalt bråk uppstod sedan mellan ungdomarna och advokaten och enligt ett vittne skrek kändisadvokaten då: "Jag ska skicka mina lejon på er".
Ett annat vittne berättar, oberoende av det första vittnet, hur advokaten därefter talat högljutt i sin mobiltelefon och sagt: "Kom hit, ni behöver inga skjutvapen, ni ska bara spöa dem".
"Lejonen" är en kriminell gruppering i Stockholms västra förorter, och kändisadvokaten har tidigare varit försvarare i ett brottmål med kopplingar till gänget.
I polisanmälan står att mannen, efter att han gjort Hitlerhälsning, "uppett att han ska ringa några han känner". Tio minuter senare dyker tre män upp i en taxi som direkt ger sig på ungdomarna med sparkar och slag".
Ett av de vittnen Aftonbladet talat med berättar:
– Det kom en taxi med flera män som hoppade ut och började misshandla en av femtonåringarna. När en annan av ungdomarna försökte avbryta misshandeln slogs även han ner.
– Samtidigt stod advokaten och hejade på, säger ett annat vittne.
Vittne misshandlades
En vuxen man, som sett bråket inifrån en annan restaurang, sprang ut och försökte få stopp på misshandeln. Då slogs även han till marken.
– Det var en av våra gäster som försökte avstyra bråket, säger en anställd på restaurangen.
– Jag sa till alla gäster att hålla sig inne, sedan låste vi dörren och ringde polisen.
Ett vittne berättar vad som sedan hände:
– Jag såg hur advokaten stod och talade med gärningsmännen. Han sa: "Er kan man lita på".
Fick uppsöka sjukhus
Gärningsmännen lämnade därefter platsen och polisen kom strax därefter till torget.
Kvar var då ungdomarna och kändisadvokaten.
Såväl ungdomarna som advokaten blev förhörda på plats, men ingen greps.
Två av ungdomarna tvingades uppsöka sjukhus för vård av sina skador.
De våldsamma gärningsmännen har ännu inte kunnat gripas.
Polisen bekräftar
Polisen bekräftar bråket och uppger att det i nuläget finns en anmälan om hets mot folkgrupp och misshandel.
– Enligt anmälan har den misstänkte helt oprovocerat börjat skrika på ungdomarna att de inte är välkomna på grund av deras etniska bakgrund och gjort Hitlerhälsning tre gånger, säger inre befäl på polisen.
Kändisadvokaten är i nuläget misstänkt för hets mot folkgrupp. Om utredningen även kan komma att innefatta exempelvis anstiftan till misshandel är ännu oklart.
– Men vi håller alla vägar öppna, säger polisens utredare.
Förundersökningen leds av en åklagare.
– Men ingen person har frihetsberövats, säger utredaren.
"Har inget att säga"
Aftonbladet har varit i kontakt med den utpekade advokaten. Han nekar till anklagelserna:
– Jag och min flickvän tog bort en kille som blev slagen.
Du är misstänkt för hets mot folkgrupp.
– Hets mot folkgrupp?! Jaha, det kan jag säga stämmer inte.
Du uppges ha gjort Hitlerhälsning och sagt att "Sådana som ni är inte välkomna här".
– Ok. Det stämmer inte, kan jag säga.
Det finns också uppgifter om att du ringt en grupp människor som sedan kommit och misshandlat flera ungdomar.
– Det stämmer inte heller.
Har du någon förklaring på varför de här anklagelserna riktas mot dig?
– Det var ett grabbgäng därnere som jagade småpojkar, bland annat min ena son, och de betedde sig illa, så är det.
 Eric Tagesson
14 oktober 2014  06:08
 
    Dela   
 
    Tweeta

2.2013-09-26

Svenhttp://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-kyrkan-registrerade-romer/

Svenska kyrkan registrerade romer

Publicerad i dag 10:19

 Svenska kyrkan har varit involverad i övergrepp mot romer som begåtts i statens namn.  

Den slutsatsen dras i en ny rapport som handlar om Svenska kyrkans inställning till romer under åren 1900 till 1950.

Kyrkan var på den tiden ansvarig för den lokala folkbokföringen.

Enligt rapportförfattaren Ida Ohlsson Al Fakir, doktorand i historia vid Linnéuniversitet, innebar det bland annat att präster deltog i kartläggningar av romer och resande och gjorde noteringar i kyrkböckernas marginaler som antyder att prästen identifierat dessa som exempelvis ”tattare”.

26
1.
2015-02-16
http://tv.aftonbladet.se/webbtv/sport/sportmorgon/article66863.ab
Video
Hammarby Friidrotts tränare blottade sig framför hans dotter. Föreningsordförande ville inte polisanmäla det.

2.
2014-10-10

http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/domda-lakare-jobbar-kvar-i-varden/
Dömda läkare jobbar kvar i vården

Publicerad i dag 06:43

Över 50 läkare och psykologer har dömts för allvarliga brott – utan att ansvariga tillsynsmyndigheter fått reda på det. Därmed har de kunnat jobba kvar, utan att deras legitimationer prövats.

Annons:
 
– Det är helt uppenbart att detta är alldeles förfärligt, säger Aud Sjökvist till Sveriges Radio.

Hon är ordförande för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, den myndighet som har makt att återkalla legitimationerna.

Bland de dömda finns två barnläkare som dömts för barnmisshandel respektive drograttfylla och en psykiater som ofredat en patient sexuellt, enligt en P1-dokumentär som gjorts i samarbete med Ekot.

En överläkare har fällts för bland annat grov rattfylla, överträdelse av kontaktförbud, sexuellt utnyttjande och våldtäkt mot barn.

– Att en person får fortsätta att verka som läkare efter ett sådan brott är häpnadsväckande. Det är inte så systemet är tänkt att fungera. Det är ingen som kan hysa förtroende för en sådan person, säger Aud Sjökvist till SR.

När det gäller sjukvårdspersonal är domstolarna skyldiga att skicka in vissa typer av domar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), exempelvis rattfylla samt sexual- och våldsbrott. Men P1-dokumentären har hittat 53 läkare och psykologer som dömts utan att domstolarna underrättat IVO.

Ett lagbrott, enligt Domstolsverkets chefsjurist Agneta Kornstrand.

– Reglerna finns och expedierar man det inte som man ska så följer man inte reglerna, säger hon.

3.
2013-09-25

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17542957.ab

Åtalas för barnvåldtäkter

Linköping. En sjukgymnast i Linköping åtalas för barnvåldtäkt och barnpornografibrott, rapporterar lokala medier. Den åtalade mannen har tidigare dömts till fängelse för att ha sexuellt utnyttjat elva kvinnor.

Enligt åtalet ska det okända antalet barnvåldtäkter ha skett i mannens bostad. Offret var en sjuårig flicka. Dessutom ska ytterligare en minderårig ha befunnit sig i rummet under våldtäkterna, varför sjukgymnasten också misstänks för sexuellt ofredande.

Mannen nekar till anklagelserna.
4.
http://www.expressen.se/kvallsposten/prast-ville-ha-sex-med-en-15-arig-konfirmand/
Präst ville ha sex med en 15-årig konfirmand
  
Efter sommarlägret med konfirmanderna skickade prästen sms till en 15-årig pojke där han skrev att han ville ha sex med pojken.

När snusk-sms:en blev kända fick han sparken och nu har han dömts till böter för sexuellt ofredande.


Den 60-årige prästen från Växjö stift skickade flera sms till pojken efter sommarlägret. Som  Kvällsposten tidigare har rapporterat var meddelandena fulla med sexuella anspelningar, i bland av mycket tydlig art.

– Jag ska vara helt ärlig: jag ville förstås prata, men jag hoppas förstås att vi skulle hamna i sängen och ha sex. För att jag är bög och du är ung och snygg", skrev prästen i ett sms.

Utreddes av polisen

Pojken berättade om prästens meddelande för sina föräldrar. En utredning inleddes och prästen togs ur tjänst. Dessutom blev han föremål för polisutredning.

Prästen har erkänt de faktiska omständigheterna, att han skickade sms:en, men har i förhör konsekvent nekat till att ha begått något brott.

– Jag menade inget illa med det jag skrev. Det var helt fel, galet. En fantasi som bara dök upp i huvudet. Jag borde ha insett att det var fel, sade han i förhören med polisen.

Böter och skadestånd

Nu har prästen dömts av Kalmar tingsrätt till 1 500 kronor i dagsböter för sexuellt ofredande. Prästen ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till tonåringen.

Prästen har sedan han sparkades varit arbetslös.
5.

2014-11-06
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/lakare-vill-slappa-ut-psykiskt-stord-valdtaktsman-i-vaxjo/
Läkare vill släppa ut psykiskt störd våldtäktsman i Växjö

Publicerad i dag 09:58

Chefsöverläkaren vid den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö vill att en 30-årig man som dömts för ett 70-tal grova barnvåldtäkter ska få röra sig fritt i Växjö, skriver Smålandsposten. Förvaltningsrätten har stoppat planerna.

Annons:
  
Mannen dömdes för tre år sedan för mycket omfattande sexbrott mot barn. Förutom ett 70-tal grova våldtäkter ska han ha utnyttjat barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott, skriver tidningen.

30-åringen ska själv ha spelat in flera av övergreppen och sedan spridit materialet över nätet. En del av materialet har dykt upp på amerikanska, ryska, brittiska och danska internetsidor och -forum, enligt tingsrättsdomen som DN tagit del av. När polisen i Sverige slog till mot 30-åringen hittades 26.000 barnpornografiska bilder och filmer.

Av en rättspsykiatriska undersökningen framgick att mannen ”begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att han även vid tiden för undersökningen led av en sådan störning”.

Han dömdes till rättspsykatrisk vård och har sedan 2011 vårdats på regionskliniken i Växjö. Under pågående vård fortsatte mannen att titta på barnporr och dömdes hösten 2012 för barnpornografibrott.

Mannen ansökte för en tid sedan om att få tillstånd att på egen hand vistas i Växjö tre timmar i veckan. Chefsöverläkaren ansåg inte att det fanns någon risk för att mannen skulle återfalla i grov brottslighet och gav grönt ljus. Motiveringen var att 30-åringen ”behöver hjälp att utveckla sina friska sidor och intressen”.

Förvaltningsrätten avslog ansökan. Den pekar på den mycket grova sexbrottsligheten och ifrågasätter effekten av mannens behandling.

27
1.
2014-08-13

Lärare gjorde Hitlerhälsning i klassrum
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/larare-gjorde-hitlerhalsning-i-klassrum/
”Det var ett dåligt skämt.” Så löd förklaringen som den lärare gav som gick in i klassrummet i Gislaved och sade ”Heil Hitler” och gjorde en så kallad Hitlerhälsning.

Men det var inte bara ett dåligt skämt. Tingsrätten i Jönköping fann dessutom att det var hets mot folkgrupp, av ringa art, och nu döms läraren till böter på 8.000 kronor.

Redan före rättegången hade läraren sagt upp sig och börjat en tjänst i en annan kommun, skriver Värnamo Nyheter

2.
2014-04-25
http://www.expressen.se/kvp/tidlost/lararstudent-kordes-ut--for-sin-hudfarg/
Den 20-åriga lärarstudenten skickades ut ur skolsalen när klassen skulle se och diskutera en film där huvudpersonerna var svarta. Enda skälet var hennes hudfärg. OBS! Bilden har inget med artikeln att göra.  

Lärarstudent kördes ut – för sin hudfärg
Den 20-åriga lärarstudenten skickades ut ur skolsalen när klassen skulle se och diskutera en film där huvudpersonerna var svarta. Enda skälet var hennes hudfärg.

Kvinan är själv svart och har nu anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Hon läser till lärare på Malmö högskola. En del av utbildningen var i början av året förlagd till Eslöv.

I ett moment skulle lärarkandidaterna analysera och diskutera en förevisad film där svarta skådespelare dominerade handlingen.

"Läraren sa till mig att jag jättegärna fick vara med på andra lektioner, men inte just denna eftersom jag är svart, precis som personerna i filmen", skriver kvinnan i sin anmälan.

Vidare:

"Min närvaro skulle leda till att det inte skulle bli samma öppna diskussion i klassrummet. Att ha en svart lärarkandidat skulle hämma eleverna, fick jag förklarat för mig och av den anledningen fick jag inte delta i lektionen."

"Det var bara min hudfärg som hindrade mig från att få tal del av utbildningen, inget annat", konstaterar 20-åringen i sin anmälan till DO, som ännu inte hunnit handlägga ärendet.

Läraren motiverade sitt beslut med att klassen vid ett tidigare tillfälle sett en film med unga svarta kriminella pojkar, vilket inte fallit väl ut.

Skolans rektor rapporterade om incidenten till kommunens grundskolechef och till personalchefen på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Till Sydnytt säger rektorn:

-Jag har haft ett disciplinärt samtal med läraren. Nu inväntar vi vad DO kommer fram till, säger han.


Av Lars Klint
 lars.klint@kvp.se  
2.
2013-09-24
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12386734.ab

Utbildad rom – ett undantag

Emil Drivhall gick ut skolan – trots ”zigenarklassen”, hånen och sitt romska arv

Aftonbladets Peter Kadhammar har i månader intervjuat romer – ett folk utan rättigheter. Läs första artikeln här nedan. Aftonbladets Peter Kadhammar har i månader intervjuat romer – ett folk utan rättigheter. Läs första artikeln här nedan.

Emil Drivhall är en 33-årig familjefar som är trevlig, verserad och ser bra ut. Han är född i Sverige men har av omgivningen aldrig betraktats som svensk.

Emils liv präglas av en strävan att komma in i det svenska samhället, att bli en av oss. Han har ännu inte lyckats.

Emil är rom.

Han bor med sin familj i Malmö och anledningen till att jag rest hit för att träffa honom är en notis i en morgontidning. Enligt den uteblir nästan hälften av romernas barn i Sverige från skolan.

Så illa kan det inte vara tänkte jag.

Det visade sig att det är mycket värre.

Liten skandalartikel

Den notis jag läste säger i och för sig lika mycket som en stor braskande skandalartikel. Om en tidning på undanskymd plats och i en mening skriver att 40 procent av barnen i en folkgrupp inte går i skolan visar det hur resten av samhället värderar dessa människor.

Ni kan tänka er rubrikerna om hundratals barn med efternamnen Andersson, Pettersson och Lundström inte gick till skolan. Eller om det vore somaliska barn. Eller arabiska.

Vilken skandal! Vi har skolplikt i Sverige. Den infördes år 1842 inte bara för barnens skull utan för hela samhällets. Fattiga bönder fick inte hålla sin avkomma hemma för att arbeta i jordbruket. Det moderna samhället behövde utbildade medborgare och utbildning skänker i sin tur individen frihet.

Men när romska barn inte visar sig i skolan, när de regelmässigt misslyckas med studierna och lämnar grundskolan utan betyg, då händer ingenting. De är ju bara romer.


Emil Drivhalls föräldrar kom till Sverige från Tjeckoslovakien i början av 1970-talet. De insåg omgående värdet av att ha ett svenskt namn, som Andersson, Pettersson eller Lundström. De bytte därför från Lakatos, som är typiskt romskt, till Drivhall. Andra romer tog namnet Vävström eller något som knöt an till nordiska frukter.

Namnbytena var ett uttryck för deras iver att anpassa sig till det svenska samhället, att börja på nytt och bryta med ett tusenårigt utanförskap. Här är vi!

Emils far Juraj hade gått tre år i skola i Tjeckoslovakien, modern var analfabet. Nu skulle deras barn bli de första i familjens historia med fullvärdig skolgång.

  

Hotade med strejk

När det kom ut att zigenare skulle börja på Rosengårdsskolan hotade föräldrar till andra barn med strejk.

Detta berättar en person som fick i uppdrag av Malmö kommun att bistå romerna. Hon ber mig att inte sätta ut hennes namn eftersom hon bor ”i ett främlingsfientligt grannskap. Jag har fått nog med snubbor för att jag jobbat med invandrare”.

Även den korta kommentaren säger mer än spaltkilometer om romernas ställning i vårt samhälle: En person med hög status inom sitt yrke, jag törs säga en ärad person, vill inte skylta med sitt namn i samband med romer.

Barnen sa att han luktade

Emil Drivhall började ettan i Örtagårdsskolan i Rosengård 1983. Han minns hur andra elever ropade:

– Zigenarna kommer!

Han hamnade i slagsmål, i självförsvar säger han. Barnen sa att han luktade. Emil var rädd.

Han tyckte att det var skönt att bli förflyttad till Kryddgårdsskolan och en specialklass, zigenarklassen.

Där fick Emil gå med sina bröder, kusiner och några andra romska barn.

vågade inte fråga Emil Drivhall började skolka i högstadiet. Han skämdes när han inte förstod. ”De kunde säga: Läs sidorna 17 till 24 och skriv en uppsats om det. Jag hade aldrig haft en läxa. Hur gjorde man? Vem skulle jag be om hjälp?”, säger han.     vågade inte fråga  Emil Drivhall började skolka i högstadiet. Han skämdes när han inte förstod. ”De kunde säga: Läs sidorna 17 till 24 och skriv en uppsats om det. Jag hade aldrig haft en läxa. Hur gjorde man? Vem skulle jag be om hjälp?”, säger han. Foto: TORBJÖRN ANDERSSON  Det var en klass med barn i olika åldrar som hade sin etniska tillhörighet gemensam. Den var inte ett utslag av rasism utan av god vilja. Två lärare, Lena Dreyer och Gunilla Göransson, fick ansvar för gruppen.

– De här barnen ska vi satsa på. De ska få allt vi kan ge. Så tänkte vi. Vi kände att vi ville ge dem samma sak som våra barn hade. Leksaker. Böcker. Det fanns inte i deras hem, säger Lena Dreyer.

När barnen inte kom till skolan hämtade lärarna dem. Det hände ofta. Gunilla Göransson minns hur oroliga mödrarna var för att släppa iväg barnen. De tyckte att sönerna var för små. En mor kunde säga:

– Han är för liten för att gå till skolan!

– Då går vi tillsammans, svarade Dreyer och Göransson.

En pojke hade en uppsättning med fem sex färgglada nappar i ett band runt halsen, han var en orolig gosse som de omtänksamma lärarinnorna försökte lirka in i skolan.

När jag hör skildringen av de romska barnen tänker jag på berättelser om judar i Östeuropa före andra världskriget. Rädslan för det omgivande samhället. Den starka sammanhållningen i en fientlig värld. Fattigdomen. Överbeskyddade barn. Ständig ångest för att bli överfallen.

En hukande gång genom livet.

Lena Dreyer säger att föräldrarna var rädda för att skolan skulle ta barnen ifrån dem. Den välmenande skolledaren som startade zigenarklassen ansåg att det var viktigt för de romska barnen att vara i en grupp för sig så att de inte blev utstötta.

– Om de blir provocerade kan de bli aggressiva och då tror folk att det är deras rätta jag.

Hon bestämde att zigenarbarnen skulle sitta vid ett eget bord mitt i skolmatsalen ”så att de andra vande sig vid deras utseende”.

De skulle ha blivit den första generationen invandrade romska barn som fick fullgod svensk undervisning. Så blev det inte. Lena Dreyer och Gunilla Göransson misströstade när Emil och de andra barnen fortsatte till högstadiet.

– Vi gjorde vad vi kunde för att ge dem ett gott självförtroende och redskap för fortsatta studier. Men det var ingen som tog hand om dem i högstadiet, säger Lena Dreyer.

”Jag hade aldrig haft läxa”

Emil Drivhall började på Rosengårdsskolan. Han hade aldrig gått i en vanlig klass, hade aldrig haft klasskamrater utanför den trånga romska gruppen, aldrig ätit med andra än romerna.

Han visste inte hur man bar sig åt för att ta sig mellan olika klassrum. Tillsammans med sin storebror och en kusin fick han extralektioner i svenska. Han hade svårt att förstå vad läraren sa.

– De kunde säga: Läs sidorna 17 till 24 och skriv en uppsats om det. Jag hade aldrig haft en läxa. Hur gjorde man? Vem skulle jag be om hjälp?

Han skämdes och ville inte säga att han inte förstod. Han slutade gå på lektionerna och sprang i korridorerna och ibland struntade han i att gå till skolan.

Drivhall lämnade nian utan betyg. Han vandrade genom olika utbildningar, bland annat en som leddes av två före detta missionärer. De hade tidigare haft skola för barn i Tanzania och nu hade de skola för barn i Rosengård.

Det är en surrealistisk upplevelse när Emil Drivhall berättar om sin skolgång, denna långa rad av misslyckanden, rädsla, utanförskap och ... hjälplöshet.

Hjälplösheten stämmer inte med den person Emil ger intryck av att vara, med den han vill vara.

   Emil fick guldstjärna

Emil Drivhall lärde sig läsa i tredje eller fjärde klass och när han hade tagit sig igenom en bok fick han en guldstjärna. Han var den som läste mest i klassen. (Lena Dreyer minns Emil, eller Dollar som är hans romska namn, som ”duktig och söt”, en omtyckt elev.)

Han fick en bok, han minns inte vilken, i belöning men föräldrarna reagerade inte på utmärkelsen. Den sa dem inget. De hade inget att relatera till.

– Skolan var inte så viktig för dem. De tänkte bara på min hälsa. De ville att vi barn skulle vara säkra. De frågade: Ni går väl i samma klass, ni är väl tillsammans?

Under hela Emil Drivhalls skolgång var föräldrarnas första bekymmer att barnen mådde bra. Föräldrarna följde minsta motståndets lag.

– Om någon av oss sa, jag orkar inte gå till skolan i dag, svarade mor: Stanna hemma då!

När Drivhall i vuxen ålder kämpade för att få gymnasiekompetens kunde hans mor säga:

– Du är så trött. Du behöver inte gå dit mer.

Om det vore en film skulle historien sluta här. Emil Drivhall segrade över sin bakgrund och gick ut i det svenska samhället som en fullvärdig medborgare. Den förste i en ny generation romer som inte skiljer ut sig mer än vad judar eller samer eller någon annan folkgrupp gör.

Men historien slutar inte här.

Det har gått 27 år sedan Emil Drivhall började skolan i Malmö. Han kämpade sig till en utbildning. Men han var och är ett undantag.

Det kommer nya generationer romer till skolorna och praktiskt taget alla av dem misslyckas.

Ingen med godkända betyg

   Lars Birgersson heter rektorn för årskurs sex till nio på Rosengårdsskolan. Den har flest romer i Malmö. Som mest har där varit 60–70 samtidigt. För närvarande är där knappt 30.

Birgersson har varit rektor i sju år och under hans tid har ingen – ingen! – romsk elev gått ut med fullständiga betyg.

Oxievångsskolan är en annan med många romska elever. 4 050 har passerat genom lokalerna, samtliga utan godkända betyg enligt Josef Glindrönn.

Han är själv rom och anställd av skolan som brobyggare. Han har till yrke att hjälpa romska elever tillrätta, stödja dem, tolka om de inte förstår.

Innan Glindrönn började på skolan var det en 80-procentig frånvaro bland de romska eleverna. Fem barn hade tillsammans 1 896 timmars frånvaro under en termin. Det motsvarar ungefär 90 procent av studietiden.

”Varför fungerar det inte?”

De lärare och skolledare som jag intervjuar är lika frågande som läsaren av denna artikel sannolikt är. Lena Dreyer som var Emil Drivhalls lärare på 80-talet säger:

– Varför? Varför fungerar inte romerna i skolan?

Bellevuegymnasiet i Malmö provade med en speciell romsk klass i IV-programmet under ett par år. IV betyder individuellt val. Programmet är skapat för elever som inte är behöriga till vanliga gymnasielinjer. Jag har framför mig en klasslista med 13 elever för skolåret 2008–09. Ingen av dem har betyg från grundskolan, flera är inte läs- och skrivkunniga, enligt rektorn Anette Lawesson.

– Specialklassen fick inte de positiva effekter som vi hoppades på. Jag önskar att jag kunde svara på varför det inte funkar, säger rektorn Anette Lawesson.

Lämnar skolan i högstadiet

Mellan dessa två citat ligger drygt 20 år av olika försök att ge romska barn samma utbildning som alla andra i Sverige.

Praktiskt taget alla romer jag talat med har visat ett gemensamt mönster. För de flesta har det gått hyggligt eller åtminstone acceptabelt i låg- och mellanstadiet. När de har kommit upp till högstadiet har de klappat igenom och lämnat skolan.

Det är kusligt hur reaktionsmönster och till och med formuleringar återkommer. Emil Drivhall berättar om hur han skämdes i högstadiet. Han skolkade hellre än att han tillstod inför klassen att han inte förstod.


En kall vårdag sitter jag hemma hos en romsk familj i en stad i södra Sverige. Modern är hemma, och fem av barnen. Den yngste pojken är tolv år och jag frågar honom vad han drömmer om. Han funderar en lång stund.

– ... jobba.

Hans storasyster försöker hjälpa honom:

– Du vill ju jobba med bilar. Fixa.

– Jag vill fixa.

Han vrider med händerna i luften för att visa hur han arbetar.

Under vårterminen har han varit frånvarande en fjärdedel av skoltiden. Frånvaron är oftast sanktionerad av modern, som säger att han är mobbad. Skolan svarar att han inte är det, men att han ibland har svårt med samspelet med kamraterna.

Jag sitter i familjens kök och syskonen samlas runt bordet och berättar. Deras berättelser kretsar kring ett gemensamt tema, rädsla.

En av de större flickorna som lämnade skolan utan betyg säger att det gick ganska bra tills hon började sjuan. När hon inte förstod vad lärarna talade om vågade hon inte be om hjälp.

– Jag skämdes och tänkte att alla skulle flabba.

Så hon skolkade.

”Jag var liten och rädd”

Det är mitt på dagen och nu kommer en ung man in i köket, den äldste pojken i familjen. Han har just vaknat. Han är muskulös och rör sig avspänt, smidigt. När han ska berätta om sin skoltid säger han:

– Jag var liten och rädd.

På rasterna slogs han. Han slutade gå till skolan i högstadiet och fick så småningom börja i en specialklass för ungdomar som inte var kvalificerade för IV-programmet. Han var för okvalificerad för att vara med de okvalificerade.

I tonåren gjorde han inbrott för att skaffa fickpengar.

– Mor och far har sju barn. Jag kan inte ligga dem till last.

Han la av med kriminaliteten efter att två gånger dömts till samhällstjänst. Nu gör han inget särskilt. ”Tar det lugnt”.

Fem av de sju barnen är födda i Sverige. Känslan när jag talar med dem är precis som med Emil Drivhall. De är normala och trevliga och ändå är det något som gått fel. Modern säger till sina barn att skolan är viktig. Hon har många gånger talat med rektorn om sin yngste son. Rektorn säger:

– Hon vill följa pojken hela vägen till klassrummet. Vi gör det åt henne. Hon är mycket beskyddande. Hon kanske ska släppa taget lite.

Modern – hon är 45 år och lärde sig läsa och skriva för tio år sedan – reagerar som de nyanlända romerna för en generation sedan: Det är en farlig, fientlig värld utanför familjen. Barnen måste skyddas.

Försöker ”tänka positivt”

Hon är smärtsamt medveten om hur viktigt det är att gå i skolan. Hennes barn vet också att de är dömda till socialhjälp och utanförskap om de inte skaffar sig utbildning. De har till och med lärt sig ett av vår tids mantran, att ”tänka positivt”.

– Hon tänkte inte positivt, hon tänkte negativt, säger modern om flickan som skolkade bort sina studier.

– Man kommer ingenstans om man skäms och inte ställer frågor, säger flickan själv. Mina lärare i det individuella programmet har sagt att man alltid ska ställa frågor. Det är då man lyckas.


Mitt samtal med dessa barn och ungdomar blir lika surrealistiskt som samtalen med Emil Drivhall. De är vänliga och trevliga och det är inget fel på deras intelligens.

   Det kusliga är att det är så lätt att se ett mönster, från Emil Drivhall till den lille pojken som sitter och vrider händerna i luften när han förklarar att han vill jobba, fixa med bilar.

Tusen år av förföljelse

De flydde när de för första gången konfronterades med människor utanför den romska gruppen, när de skulle ta eget ansvar för att gå mellan klassrummen, göra läxor, ställa frågor till lärarna.

Till det räckte inte självförtroendet, ty i var och en av dem lever tusen års förföljelse, tusen år av rädsla, tusen gånger tusen besked: Försvinn, du duger inte.

Bagarens barn blir bagare, snickarens blir snickare. Romens barn flyr.
Peter Kadhammar  
 
2.
2014-03-20
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18572891.ab
Diskriminering av barn i svenska samhället.
Föräldrar stoppade mixade simlektioner

Förskolebarn från två olika skolor skulle lära sig att simma ihop som en del av ett integrationsprojekt.

Men flera föräldrar protesterade – och nu har rektorerna delvis avslutat samarbetet.

– Den här dolda rasismen gör mig väldigt upprörd, säger en pappa på en av skolorna.

Integrationsprojektet går ut på att två förskoleklasser från Sjuntorpskolan strax söder om Trollhättan och två från Kronan i det invandrartäta området Kronogården under vårterminen har haft simundervisning med varandra i två mixade klasser.

– För den ena klassen har det fungerat utmärkt. Barnen har blivit tryggare med varandra och träffarna känns bättre och bättre, säger Gunnel Wretlind, rektor på Sjuntorpskolan, till lokaltidningen TTELA.

”Inte utrymme för annan lösning”

Men föräldrar till elever från Sjuntorpskolan i den andra klassen protesterade mot att deras barn badar ihop med elever från Kronan. Enligt uppgifter till TTELA avsåg vissa att hålla sina barn hemma om inte simlektionerna i mixade grupper upphörde.

– Föräldrarna framförde att deras barn kände sig otrygga. De är inte emot integration men tycker inte att simundervisning är den rätta formen, säger Gunnel Wretlind till TTELA.

Nu har integrationsprojektet delvis avbrutits.

– Tillsammans med rektorn på Kronan tog jag beslutet att avsluta samarbetet i den klassen. Det är bara två badtillfällen kvar under våren, det fanns inte utrymme för någon annan lösning.

Varför barnen inte ska ha känt sig trygga är oklart. Gunnel Wretlind har avböjt att svara på Aftonbladets frågor och hänvisar i stället till artikeln i TTELA.

”Galet i ett integrationsprojekt”

En pappa till ett äldre barn på Sjuntorpskolan säger till Aftonbladet att han blev upprörd när han fick höra talas om rektorernas beslut att avsluta förskoleklassernas samarbete. Han är övertygad om att det är Kronogårdens dåliga rykte som ligger till grund för föräldrarnas protester.

– Vi hör det hela tiden: ”Jag vill inte att mina barn ska ha något med Kronogården att göra”, så det förvånar mig inte att föräldrarna är emot det här, men att skolan går med på att stoppa det, det tycker jag är galet, framför allt i ett integrationsprojekt.

 Staffan Dickson  
  28
2013-09-24

http://www.expressen.se/gt/barnet-dog-i-magen--efter-sjukhusets-miss/

Barnet dog i magen – efter sjukhusets miss

Den gravida kvinnan kom till Mölndals sjukhus eftersom hon inte känt några fosterrörelser under dagen.

Läkarna kontrollerade fosterljudet - men glappande kontakter gjorde att testerna inte gick att genomföra ordentligt.

Barnet dog - och sjukhuset anmäler nu sig själva då ett annat agerande kunnat rädda barnets liv.
 

Två veckor efter beräknad födsel kom den gravida kvinnan till förlossningen vid Mölndals sjukhus. Hon berättade att hon inte känt några fosterrörelser under dagen. En barnmorska lyssnade då av fosterljuden - men kurvan var svårtolkad. Ännu en barnmorska lyssnade av, och ytterligare en CTG-registrering planerades. Men kontakten var dålig, och de tekniska problemen - med bland annat glappande kontakter fortsatte.

Anmält

– Man gjorde sedan en bedömning av livmoderhalsen, och när fosterhinnan gjordes hål på var fostervattnet avföringsfärgat, skriver sjukhuset i sin anmälan till inspektionen för vård och omsorg.

En elektrod fästes på barnets skalp, och det förstärkte misstankarna om att det var mammans puls de hade känt. En förlossningsläkare kunde sedan konstatera att barnet dött, och att sjuklighet inte kunnat uteslutas om kurvan tolkats rätt. Hade man från början agerat utefter det skulle barnets liv ha kunnat räddas.

Fel agerande

Sjukhuset anmäler nu sig själv till inspektionen för vård och omsorg, eftersom ett annat agerande skulle ha kunnat rädda barnets liv, och händelseförloppet slutat annorlunda.
.
Av Johanna Rapp Av Johanna Rapp
 johanna.rapp@gt.se 


29
1.
2015-01-07
http://www.expressen.se/kvp/valdtog-17-aringen-i-ambulansen--atalas/
Våldtog 17-åringen i ambulansen – åtalas
Kvinnan var så kraftigt berusad att hon behövde vård.
Men i ambulansen på väg till sjukhuset ska 17-åringen ha blivit utsatt för våldtäkt av en ambulansvårdare.
Nu åtalas vårdaren för övergreppet men hävdar själv att flickan var med på det, rapporterar Ekstrabladet.
Dela
Tweeta
Mejla
Flickan hade varit på fest och var så kraftigt berusad att hon inte klarade av att ta hand om sig själv. Flickans väninna valde då att tillkallade en ambulans som skulle föra flickan till sjukhus.
Men under tiden föraren och väninnan satt i ambulansens förardel utsattes 17-åringen för ett övergrepp på ambulansbåren. Luckan mellan de två delarna ska ha varit stängd under hela färden och varken väninnan eller föraren hörde eller såg något av våldtäkten.
Enligt åtalet ska flickan utsatts för både oralsex och samlag. Väl på sjukhuset beskrev 17-åringen det som att något "märkligt" hade hänt under färden och att hon blivit "bedövad".
Sperma hittades både i bilen och på flickan och genom dna-analys kunde spåren knytas till den nu åtalade ambulansvårdaren.
Helt frivilligt
Enligt Ekstrabladet ska vårdaren ha erkänt att han haft sex med flickan men hävdar att det skett helt frivilligt. Vårdaren stängdes omedelbart av från sin tjänst och sa senare upp sig.
Louis Honoré, informationschef på företaget Falck som körde ambulansen, säger till tidningen att våldtäktsuppgifterna lamslagit henne helt.
– Det strider inte bara mot Falcks värderingar, utan även mot reglerna för förhållandet mellan personal och patient, säger hon till Ekstrabladet.
Nu har åtal väckts mot ambulansföraren. Han åtalas för våldtäkt och döms mannen riskerar han upp till åtta års fängelse.
Av Helena Sjögren
Publicerad 17 okt 2013 13:08
Dela
10355
Tweeta
244
Till Kvällspostens startsida

2.
2014-08-09
http://www.expressen.se/gt/sjukhuschef-atalas-for-barnpornografibrott/
I maj åtalades en chef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg efter att polisen hittat 100 barnpornografibilder i det beslagtagna usb-minnet.  Foto: Jan Wiriden  .

Sjukhuschef åtalas för barnpornografibrott

Publicerad 19 aug 2014 11:50

I början av september börjar rättegången mot den chef på Sahlgrenska som är åtalad för barnpornografibrott.

Sjukhusets säkerhetssystem slog till när han stoppade in ett USB-minne i sin jobbdator.

– Det var chattandet jag fick en kick av, säger mannen i förhören.


Rekommendera1   Tweeta0  
.

I maj åtalades en chef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg efter att polisen hittat 100 barnpornografibilder i det beslagtagna usb-minnet.

Det var i mitten av februari i år som datalarmet utlöstes på mannens arbetsplats då mannen chattade via Skype. Mannen hade en meddelandeväxling med en annan person och det handlade om barnpornografi.

Det uppdagades att mannen vid flera tillfällen haft kontakt med likasinnade. Han ska även ha haft kontakt med barn.

Söka terapi

Mannen stängdes omedelbart av från sitt arbete efter att han blivit konfronterad med uppgifterna och han erkände att han är sexmissbrukare och skulle söka terapi för detta.

I mannens hem beslagtogs flera datorer, minneskort, hårddisk och ett usb-minne som polisens IT-forensiska grupp kunde hitta 100 bilder på.

30 bilder av dessa anses vara särskilt hänsynslösa.

Mannen hade raderat bilderna men glömt att radera de små bilderna, så kallade tumnaglar.

I förhör har mannen berättat att han tagit emot bilder på internet på både barn och vuxna som har sex med barn. Självuppskattar han att han tagit emot 15-20 bilder. Han förnekar dock att någon han varit med någon som är yngre än 18 år.

"Det var chattandet jag fick en kick av. Det jag skrivit i chattarna har jag inte velat förverkliga utan det är bara fantasier", uppger han i förhören.

Den 11 september börjar rättegången i Göteborgs tingsrätt.

– Jag talade med min klient för någon vecka sedan, nu går han bara och väntar på att rättegången ska börja, säger mannens advokat Bo Olsson. Han erkänner allt han ställ till svars för.

Vad säger din klient om det som hänt?

– Han tycker det är hemskt, säger Bo Olsson. Vilket straff han får beror på hur tingsrätten anser ur allvarliga bilderna är. Sen beror det på i vilket omfattning det varit.

Inte sålt bilder

Enligt Bo Olsson har mannen inte överlåtit eller sålt några bilder utan bara suttit hemma eller på arbetsplatsen och plockat upp bilderna på sina datorer.

Anses brottet mildare då?

– Ja, det allvarligt att överlåta till andra och sälja, säger Bo Olsson. Sen är det ju mängden. Det finns de som fått villkorlig dom och då haft tusen bilder och min klient hade hundra, varav 30, som åklagaren påstår är allvarliga. Mannen har också blivit av med sitt arbete och det gör att straffet mildras, så han kan få villkorlig dom.
.
Av Anette Fredriksson
Av Anette Fredriksson
 anette.fredriksson@gt.se  

3.
Pedofili utövad  av en svensk tjänsteman kallas för "sexuel relation med en patient " eller för "sexuel relation med en kvinna".Men det handlar om att en "läkare" är en pedofil eftersom han våldtog en flicka på en Ungdomsmottagning.
2014-04-17
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18736690.ab
Malmö. En anställd på en ungdomsmottagning i Malmö döms i hovrätten för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning - han inledde en sexuell relation med en ung kvinna i gymnasieåldern som sökte hjälp för psykiska problem. Därmed river hovrätten över Skåne och Blekinge upp tingsrättens friande dom. Tingsrätten menade att den anställde inte var tillräckligt drivande. Hovrätten anser att mannen påverkat kvinnan att genomföra handlingarna, att hon har haft svårt att avböja, skriver tidningen City. Han döms till sex månaders fängelse och ska betala 60 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Hennes mor slog larm om händelsen och mannen fick sparken i samband med att Socialstyrelsen gjorde en polisanmälan.
4.
2013-09-24

http://www.expressen.se/nyheter/lakaren-atalas-for-grov-valdtakt-mot-barn/

Läkaren åtalas för grov våldtäkt mot barn

Kvinna indragen i pedofilskandal| 12 sep
Läkaren misstänks ha våldtagit två pojkar, sex och åtta år gamla, inne på en vårdcentral.

Bevisningen – filmade sexövergrepp – fanns sparad i hans Iphone.

Nu kan Expressen.se avslöja det kommande åtalet – punkt för punkt.

– Minimistraffet för grov våldtäkt är fyra års fängelse, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.
 

22 maj i år slog polisen till mot läkaren som arbetade vid en vårdcentral i Stockholmsområdet. Sedan dess har han suttit anhållen och häktad.

Imorgon väntas åtalet mot honom och en kvinna vid Attunda tingsrätt. Samtidigt ska polisen hålla en pressträff och informera om det som framkommit under utredningen. Men redan nu kan Expressen.se avslöja åtalspunkterna.

 Grov våldtäkt mot barn, två pojkar sex och åtta år gamla, vid fem tillfällen inne på vårdcentralen.

–Samtliga övergrepp har, enligt misstankarna, skett i samband med undersökningar inne på vårdcentralen, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

 Grovt barnpornografibrott.

– Han har innehaft tusentals bilder och hundratals filmer. Han har också framställt barnpornografiskt material genom att filma med sin Iphone inne på vårdcentralen.

 Sexuellt ofredande mot fyra vuxna kvinnor och sexuellt fredande mot en flicka under 15 år.

– Även de övergreppen har skett inne på vårdcentralen, enligt mina misstankar.

 Dopningsbrott.

– Det hittades testosteron inne på arbetsplatsen som kunde kopplas till den här personen. Han har även i förhör medgivit att han tidigare använt dopningsmedel.

Den kvinna som dragits in i härvan och som nu också åtalas, arbetade tidigare vid samma vårdcentral. Hon åtalas misstänkt för barnpornografibrott i Märsta 2011-22 maj 2013. Den 5 september fick hon en advokat förordnad av tingsrätten.

– Hon åtalas för att ha tittat på barnpornografi och för innehav av barnpornografi. Det hittades en bild i hennes dator på ett barn som vi inte kunnat identifiera, säger Andreas Nyberg.

Han har ännu inte bestämt vilket straff han kommer att yrka på under den kommande förhandlingen.

– Det är för tidigt att säga, men minimistraffet för grovt våldtäkt är fyra års fängelse.

Läkaren förnekar de misstankar om sexövergrepp som riktas mot honom.
.
Av Magnus Hellberg Av Magnus Hellberg
 magnus.hellberg@expressen.se  

30
1.
2015-04-14
dn.se
Amanda Björkman: Barn försvinner och ingen bryr sig
Publicerad 2015-02-25 00:05

MER LÄSNING
Så många barn har försvunnit i Stockholm 2015-03-18
Ensamkommande barn kan vara utsatta för människohandel 2015-03-10
Så ska barnens rättigheter stärkas 2015-03-30
Porr och hot på nätet skrämmer 00:32
Niklas Orrenius: Jag känner inte igen Sverige 2015-02-13
Vissa saker känns för självklara för att ens uttala. Att ett barn är ett barn, till exempel. Oavsett om det är ensamkommande eller omhuldat av en familj.

Principiellt är det lika självklart att samhället har ett ansvar för att barn inte ska fara illa. Men hur det ska gå till är inte alltid lika givet.


När Katia Wagners och Jens Mikkelsens ”De förlorade barnen” kom ut 2013 blev den en ögonöppnare. De hade letat upp några av de barn som obemärkt rört sig ut ur samhällets synfält. I reportagen framkommer en sorglig bild av hur ensamkommande barn försvinner, och hur svenska myndigheter ignorerar det. Detta även när brott misstänks ligga bakom försvinnandena.

Sedan 2010 har antalet ensamkommande flyktingbarn tredubblats – förra året kom 7.049 till Sverige. Det innebär också att skälen att se över hanteringen av dessa fall ökar.

”Man blir lätt sargad som polis. Om en svensk 13-åring försvinner ordnas det skallgångskedjor och skrivs stora löp. Men dessa barn försvinner ut i ingenstans, faller mellan stolarna. De blir aldrig några rubriker”, berättade polisassistent Christian Frödén i måndagens DN.

Han uppskattar att det rör sig om ett par hundra ensamkommande barn och ungdomar som driver runt bara på Stockholms gator. Och enligt Migrationsverket försvann förra året 374 minderåriga, varav de allra flesta aldrig hittades. En tredjedel var under 15 år.

Wagner, Mikkelsen och Frödén pekar alla på hur barnen dras in i missbruk, prostitution och människohandel. Vissa är inte äldre än nio tio år, berättar polisassistenten.

Självskadebeteenden är inte ovanliga. Frödén menar att man därför i högre utsträckning borde placera dessa barn på låsta hem så länge de utgör en fara för sig själva.

Det är en rimlig slutsats. Även om orden inlåst och barn inte är vackra ihop, och även om det är helt avgörande att sådana frihetsberövande insatser görs med tydliga mål om vård och rehabilitering, så är det i vissa fall nödvändigt.

För en sak är säker: att passivt se på när barn försvinner ut på samhällets bakgård är ett större svek än att inte släppa taget om dem.


Amanda Björkman
amanda.bjorkman@dn.se

2.
2014-04-10
aftonbladet.se Röda korset-kvinna kränkte invandrare

Familjefar sökte hjälp hos Röda Korset-men blev förnedrad i stället

Röda korset-kvinna kränkte invandrare

Daban Ibrahim gick till Röda Korset för att be om hjälp till sin familj.

I stället möttes han av rasistiska svar från en av de anställda.

Nu har kvinnan bakom uttalandena lämnat Röda korset.

Daban Ibrahim bad Röda Korset om hjälp eftersom hans familj mår dåligt. När mannen som skulle hjälpa honom gick iväg för att hämta ett telefonnummer började Dabran Ibrahim diskutera med en kvinnlig Röda Korset-medarbetare.

Reagerar på uttalanden

Efter flera uttalanden från kvinnan som fått Daban Ibrahim att reagera, plockar han upp mobilen och börjar smygfilma diskussionen. På filmen säger kvinnan ”jag tycker vi ska hjälpa er där ni är, inte här i Sverige. Jag tycker man ska hjälpa våra ungdomar i första hand. Hur ska vi kunna hjälpa er om vi inte kan hjälpa våra egna ungdomar?”

– Jag blev väldigt ledsen faktiskt, jag blev väldigt kränkt, säger Daban Ibrahim.

Filmen lade han upp på Röda Korsets Facebooksida och där har kommentarerna inte låtit vänta på sig. Röda Korset var snabba med att tydligt ta avstånd från uttalandet och menar att man jobbar för att den här attityden inte ska finnas inom organisationen.

– Vi står för en medmänsklighet och ett inkluderande samhälle, absolut inte det som speglas här med ”de och vi”, säger Karin Tengby, pressekreterare på Röda Korset.

Har lämnat Röda Korset

Kvinnan som filmats har i dag lämnat sin position på Röda Korset.

– Man måste hela tiden arbeta med värdefrågor och visa att det här är inte okej. Är man engagerad inom Röda Korset så måste Röda Korsets värderingar gälla och annars är man inte välkommen, säger Karin Tengby.


 Karin Moberg  


3.
2013-09-24
http://www.dn.se/nyheter/politik/minister-fick-bistandspengar-i-lon/

Minister fick biståndspengar i lön

Uppdaterad i dag 07:59. Publicerad i dag 07:07

Biståndspengar gick till Gunilla Carlssons lön.
Foto: Henrik Montgomery/TT Biståndspengar gick till Gunilla Carlssons lön.

 Biståndsminister Gunilla Carlsson, som avgick förra veckan, har under fyra års tid fått sin lön betald med biståndspengar. Totalt rör det sig om över 20 miljoner kronor, rapporterar Ekot.


Beslutet kom 2009, då Utrikesdepartementet tittade på vilka avräkningar som skulle kunna göras från biståndsbudgeten eftersom anslaget skurits ned. Enligt Utrikesminister Carl Bildt (M) är det inget konstigt, han säger att det handlar om en rad kostnader som räknas av mot biståndsbudgeten.

Under fyra år 2009, 2010, 2011 och 2012, ska Carlssons och även hennes statssekreterares löner ha betalats med biståndspengar. Det rör sig om mellan fem och sex miljoner kronor om året.

Enligt Ekot har det aldrig förut skett att en ministers lön betalas med biståndspengar – pengar som ska gå till att bekämpa fattigdom. Inga andra ministrars löner betalas ur deras budgetanslag.

– När man är minister bör man vara betald som alla andra ministrar. Det är regeringskansliet, betald ur utgiftsområde ett som är rikets styrelse, säger Bodil Ceballos, biståndspolitisk talesperson för Miljöpartiet till Ekot.

Enligt Ceballos innebär den här typen av löneutbetalningar att det blir mindre pengar som går till fattiga människor ute i världen.

Gunilla Carlssons lön var 121.000 kronor i månaden, hennes statssekreterare lön är 91.800 kronor i månaden. Sedan januari i år betalas deras löner inte längre med biståndspengar.

 TT-DN
Läs mer:  

 Ministern: Jag bad att få gå  

 Reinfeldt sparkar minister

4.
20144-06-05
http://www.expressen.se/nyheter/man-greps-for-valdtakt-pa-t-banetag-i-stockholm/
Passagerarna blundade medan flickan våldtogs
TIDIGARE ARTIKLAR
Man greps för våldtäkt på t-banetåg i Stockholm| 12 feb 2006
OBS! Följande artikel publicerades 13 februari 2006 och är alltså över åtta år gammal. I dag sprids den som ny på sociala medier, framförallt Facebook och Expressen vill uppmärksamma på detta.
Mejla
Den 15-åriga flickan våldtogs mitt i tunnelbanevagnen.
Direkt efteråt greps en nygift 25-åring man.
- Flickan ropade på hjälp. Men de andra passagerarna satt bara kvar och blundade, säger Janina Przybylski, inspektör vid Västerortspolisen.
 
15-åringen och en jämnårig väninna skulle följa en tredje flicka hem. De ville inte att kompisen skulle åka tunnelbanan ensam mitt i natten.
Började tafsa på dem
Strax före klockan tre lämnade flickorna av sin vän vid Hässelby strand utanför Stockholm och tog t-banan tillbaka mot stan. - Då började en 25-åring antasta och tafsa på dem, mitt i vagnen där det satt massor av folk, säger Janina Prsybylski. Den ena flickan lyckades ta sig bort från mannen. Men inte den andra. - Hon var rädd. Hon försökte resa sig men mannen höll henne kvar. Han våldtog henne, säger Janina Prsybylski.
Ropade på hjälp
Flickan ropade förgäves på hjälp. - Det är hemskt men tyvärr inte särskilt ovanligt att ingen vågar ingripa, säger Janina Przybylski. När vagnen stannade vid Vällingby station sprang kompisen ut och ropade på föraren. - Han tog sig in i vagnen, grep tag i 25-åringen och lyckades få bort honom från flickan, säger Janina Prsybylski.
Registrerades av kamera
Polisen larmades. En halvtimme senare greps 25-åringen på tunnelbanestationen. Flickan fördes till Södersjukhuset. Övergreppen registrerades av tågets övervakningskamera. I går anhölls 25-åringen på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av den ena flickan och ofredande av den andra. Några timmar senare åker Jenny Samuelsson, 19, som vanligt med tunnelbanan från Hässelby strand. Hon blir chockad när hon hör vad som har inträffat. - Det är nästan alltid lugnt här. Det är många som åker just den här linjen när de tar sig hem från stan på kvällar och nätter, säger hon.
Mejla Skriv ut
Andra läser just nu
Saknad 17-åring hittad död i flygplans hjulhus
Här räddas ettåringen - barnvagn föll i vattnet
Döda dotterns hemliga brev till familjen
Av Jill Sjölund

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 19