Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - leif

Sidor: 1 [2] 3
16
Hej

I ett sevärt reportage från danska TV2's "Dags dato", får den tragiska historien ett "lyckligt slut". Föräldrarna flyttade 500 meter till en annan kommun, och vips löstes problemet.

Mvh, Leif

17
Rättssäkerhet och Bevisvärdering / Socialdomstol.....Brukarhögskola
« skrivet: 08 april 2003, 15:05:34 PM »
Intressant idé, men hur är det med maktens vilja att bära fram förslaget? Mycket av nutidens problematik handlar om just svårigheter med "demokratisk" maktfördelning.

Är jag t.ex. vald till min post släpper jag inte ifrån mig den makten hur som helst, är i princip beredd att kämpa för det med näbbar och klor. Till varje pris, makten berusar som bekant.

Men helt klart, något behövs verkligen för att minska behovet av kvalificerad konflikthantering överallt där maktens stövlar trampar fram. Bl.a. i de möten och gnissel som hela tiden uppstår mellan myndigheter och enskilda.

Finns det några av våra norska vänner som har mer koll på konflikthantering? Har hört att det forskas mycket i Norge inom området.


Mvh, Leif

18
Det finns minst ett fällande JO-yttrande där en rådman i en tingsrätt ertappats med att sitta och fatta "olagliga rättsbeslut". Utöver det har absolut intet hänt. JO har av någon anledning valt att inte driva det till åtal.

Rättsväsendet skulle förmodligen riskera att börja krackelera om så skulle ske. Det är inte mycket som behövs.  Därför ser jag det som ett gott förslag, att utrymme ges för ett sådant debatterande, med tanke på att utifrån spillrorna går det att bygga upp något nytt och mer nutidsanpassat. Förmodligen tjänar vi alla på det.


Mvh, Leif


 ---Utdrag ur yttrande av JO Claes Eklundh 990928, d.nr 2148-9

Tre av kärandena var enligt det i målet ingivna registrerings beviset styrelseledamöter och utgjorde bolagets styrelse. Vidare var en av dessa också registrerad som bolagets verkställande direktör.
Enligt min uppfattning hade, till följd av jävsbestämmelserna, varken styrelseledamöterna eller verkställande direktören rätt att företräda bolaget i målet.
Således saknades lagliga förutsättningar för tingsrätten att godta den processhandling som styrelsen givit uttryck för genom verkställande direktörens medgivande.


(Det handlar om en bolagsstyrelse som stämde sig själva och svarade på sin egen stämning).

19
Övriga frågor / Samhället är aldrig bättre än dess rättsmyndigheter
« skrivet: 14 mars 2003, 07:48:06 AM »
Hej

Läste en artikel i dagens DN om en "incident".

Att personal inom rättsmyndigheter helt enkelt nonchalerar människors behov av skyddade adresser. De kan inte föreställa sig att det finns. Utifrån målets innehåll är det lätt att räkna ut att det mycket väl kan finnas. En miss som säkert är väldigt obehaglig för de drabbade med familjer. Men myndigheterna gör aldrig fel, helt otänkbart.

Kan någon av de drabbade fortsättningsvis lita på myndigheterna?


Mvh, Leif

20
Övriga frågor / DNA i all ära, men ibland skenar myndigheterna.
« skrivet: 12 mars 2003, 09:23:21 AM »
Hej

Läste i dagens DN en artikel om felaktiga DNA-tester som gjorts om på nytt och friar dödsdömda.

En rad av de allra värsta övergreppen med "DNA som tveklösa bevis med 99,99% säkerhet", har skett i Texas. Jag tror idag att få förvånar sig, att det finns dem som hellre vill tillrättalägga olika ting och tolkningar så de bättre passar till deras världsbild såväl paradigm.

Hur som helst tror jag det tål att tänkas på även om dödsstraff inte förekommer i Sverige.


Mvh, Leif

21
Jag har precis kollat på en kassett med den omtalade filmen "Living with Michael Jackson" av ITV's Martin Bashir.

Det lilla barnet, sonen hålls av "Jacko" utanför hotellfönstret på femte våningen. (Incidenten i Berlin). Jacksons förhållande till de barn som han tar till Neverland verkar minst sagt oroväckande, men han bor i USA och är ganska rik "where money talks".

Filmen är intressant och sevärd. (Gärna ihop med Jacksons egna film som följde när han blev urförbannad).

Här i forumet beskrivs det ena mer märkliga svenska händelsen efter varandra. Förut trodde jag att det inte förekom, men det var före jag av en händelse kom att läsa den tragiska berättelsen om Daniel Sigström. Jag läste halva natten och kunde sen inte sova. Visste bara "att det finns ännu fler därute" som ständigt råkar ut för oliak former av beskäftiga myndighetsövergrepp.

Mycket riktigt så förstod jag att det är fundamentala samhällsproblem man dagligt inte talar om, varav endast fåtalet drabbade blir uppmärksammade.

Därför undrar jag varför inte någon av Sveriges duktiga dokumentärfilmare kan ge sig på problematiken..?

Bakgrundsmaterial och nätverk finns. Men sen kom jag att läsa hur mycket staten/SVT har skurit ned på alla pengar som går till just dessa filmare. Numera köper TV-folket hellre såpor och olika "äventyr" än dokumentärer om vårt samhälle.

Jag tror att debatten i samhället skulle må bra av flera avslöjanden. Alla kan förvisso inte vara "JJ i Uppdrag Granskning", tack och lov finns det många duktiga svenska filmare värda att uppmärksamma. En film kan sätta igång debatter och föredrag i skolorna, dvs skapa förändringar i samhället.

Mvh, LeifMvh, Leif

22
Övriga frågor / Välkommen till Sverige?
« skrivet: 08 mars 2003, 08:18:00 AM »
Enligt obekräftade uppgifter från Finland, så är gränsen mot Ryssland "tvärstängd". Förut åkte ryssar i alla åldrar in i Finland för shopping, m.m. Nu är det en 50-års gräns som gäller för både män och kvinnor. Yngre än så medför nobben och inget inresevisum.

Kanske ett utslag av "tyst diplomati" för att komma tillrätta med trafficking-problemet*. Någon som vet mer?

Mvh, Leif


*Trafficking är "affärsverksamhet med levande varor", företrädesvis kvinnor och barn. Mer lönsamt än handel med narkotika.

23
Övriga frågor / Hur mycket tjänar fosterfamiljer?
« skrivet: 03 mars 2003, 20:47:06 PM »
Fick som svar på en fråga, veta lite närmare vad ovan nämnd fosterfamilj tjänade på sina fosterbarn. Det rörde sig om belopp motsvarande en vanlig institutionsplats, exklusive extra för kläder, övrigt, osv. Jag vet att månadskostnaden per barn för ett slutet LVU-hem kan ligga på 90.000:-. (Där de får passning dygnet runt).

Visst sjutton ligger det pengar i att erbjuda fosterhemsplatser. Som alltid när det finns pengar med i spelet, så finns det girighet. Men turligt nog smittas inte alla i omgivningen av det, får vi åtminstone hoppas.

Visiting associate professor Eva Meyersson Milgrom vid Stanford University, Internationella Studier verkar ha en del andra intressen än sina nordiska medsystrar.

Jag har inte detaljstuderat hennes 12 rapporter vilka återfinns som pdf-filer på hennes websida: www.meyersson.com.  Men jag har ögnat igenom en del och funnit dem underhållande.
Mvh, Leif

24
Övriga frågor / Hur mycket tjänar fosterfamiljer?
« skrivet: 03 mars 2003, 17:17:57 PM »
Hej Tjohanna,

Inte skall vi väl missunna fosterfamiljer deras inkomster? Barnen placeras ju därmed inte i några direkt fattiga förhållanden. (Förutom om de råkar hamna hos några "snåljåpar").

Jag har inget precist svar till dig i kronor och ören, men antar att det utgår från någon slags av myndigheterna fastställd mall. Att uppfostra och passa barn är ett hårt och ansvarsfyllt arbete som måste skötas. (Uppenbarligen går det dock inte alltid helt så bra när myndigheterna sköter det, men dem kan vi inte omhänderta).

En familj med flera fosterbarn känner jag till

De tog sig an det jobbet, i en bygd med i övrigt stor arbetslöshet dvs långt ute på landet. Lugnt och fredfullt samt mycket nära till byskolan. Omgivet av praktfull natur. De medelålders fosterföräldrarna brydde sig om barnen, ja. Men pratet gick ute på bygden om liknande ting som du nämner, "tänk de köper Merca, bygger till i sommarstugan, osv... Fosterpappan snålar".

Är det nån slags avundsjuka, jantélag?

Vad vi lätt glömmer är att fosterfamiljen faktiskt arbetar hemma och inte dagligen pendlar till ett arbete som kanske ligger 5 mil bort.

Alternativet till ett slags stressat stadsliv som drar pengar, kan t.ex. vara ett betalt hemarbete som fosterfamilj, vilket innebär bättre möjligheter för sommarhus, båt eller något annat som kan förhöja livskvalitéten. Och sist inte minst trygga ålderdomen...

Fosterfamiljen ute på landet slipper de fördyrande levnadskostnader som ett hektiskt stadsliv medför. Jag ser ingen anledning till att varken fosterfamiljer eller kvinnor    skall ha mindre lön, eller ens någon som hemmavid har hand om barn. Däremot tål säkert myndigheternas organisation och administration en hel del putsning.

Mvh, Leif

(Kvinnor lär i genomsnitt ha 20% mindre i lön för samma arbete som männen. Eftersom det förekommer måste det ju följaktligen fortfarande finnas dem som propagerar för att så skall det förbli).

25
Övriga frågor / I vems intresse ljuger "samhällets stöttepelare"?
« skrivet: 25 februari 2003, 10:47:52 AM »
Varför "skär det sig" mellan myndigheter och människor?

Vad är det för mänskliga egenskaper som utgör incitament för personliga intressekonflikter?

Är det månntro "opassande" i dagens samhälle att anse annorlunda än mot vad den traditionella gruppen och etablissementet gör? Bygger vi omedvetet in fundamentala systembrister i vår livsföring?

För att ha en chans att finna möjliga svar på dessa frågor hjälper det ibland att vara en läsande person. Häromdagen läste jag en tänkvärd artikel i DN om Naturfilm som befäster könsrollerna.

Är det möjligen samma slags bakomliggande "mekanismer" som styr de olika myndigheternas paradigmer?

Mvh, Leif

26
Övriga frågor / Välkommen till Sverige?
« skrivet: 21 februari 2003, 09:05:18 AM »
En tjänsteman vid Migrationsverket har till närstående berättat, att efter fullgjort utrikes uppdrag, gick de på bordell... Han underströk noga att det inte skedde på arbetstid.

Vid ett senare tillfälle hemma i Sverige ringde han från sitt arbete (säkerligen med svett på pannan), till en kvinnlig svensk bekant sedan många år och beklagade inför henne sitt dilemma. Han satt med en sjuttonårig afrikansk flyktingtjej som han skulle förhöra, men problemet var bara att han hade "haft ihop det" med henne...

En ung kurdisk flyktingtjej fick flytta in hos honom, istället för att bo på flyktingförläggning. Ganska snart började de med osvenska kulturtraditioner i huset. Tjänstemannen försedde kurdtjejen med hasch när helst hon önskade.

Det var officiellt för att "hålla henne gömd" som tjejen fick bo hos honom. Hon skulle vara huvudvittne i en mordrättegång. När det blev dags fick hon resa dit själv. Tjänstemannen försåg henne välvilligt med "proviant" inför den långa färden. Bestående av: en 1.5 liters PET-flaska hembränt (som hon enligt uppgifter drack som magisk läsk). Väl framme avstod hon att vittna, trots ett vänligt och hänsynsfullt mottagande av poliserna.

Det hela kom så småningom upp i dagsljuset och den kvinnliga chefen "landsförvisade" honom till en avlägsen utpost men fortfarande inom Sveriges gränser, istället för att sparka denne tvivelaktige person. Som för övrigt är väl universitetsutbildad och har en fin bakgrund från FN.

Varför? Trots nära insyn kan jag inte se någon rimlig orsak till en så mild behandling. Möjligen det faktum att det finns fler som uppträder på samma sätt, eller tom värre.  Kanske är han bara en liten del av de fundamentala bristerna i systemet?

En kvinnlig kollega till tjänstemannen har under lång tid bott samman med en latinamerikansk flykting. Enligt vad hon själv har berättat så rökte de hasch varje dag. Vad som har hänt nu i det fallet, vet jag inte.

Jag tycker det inte alls ser bra ut. Att jag överhuvudtaget skriver om det här har att göra med att jag saknar en efterföljande debatt och förslag på lösningar till de problem som bl.a. belyses av den prisbelönade och omtalade filmen "Lilja 4-Ever". Lite om vad Lukas Moodysson själv tycker framgår av denna artikel i DN.

Mvh, Leif

27
Övriga frågor / Inga övergrepp alls men förvisso förekommer vinningslystnad.
« skrivet: 14 februari 2003, 02:12:47 AM »
Folks ovetskap är just vad dessa slags företelser och lever på, avskärmade från omgivningen.

Vet varken du eller jag om arbetsförhålladena kring den produkt vi köper, så fortsätter företagen att låta "producera" med högsta möjliga avkastning (egen förtjänst). Profithunger hjälper inte våra medmänniskor.

(Storföretagen numera är endast varumärken, med en outsourcad, kostnadseffektiv produktion och oräkneliga underleverantörer).

Genom att välja förbli ovetande, understödjer vi dessa negativa (men för få aktörer mycket lönsamma) faktorer. Vi underhåller på så sätt en märklig samhällsstruktur där övergrepp frodas. Varje sådan slags "sten" kastad i vattnet, bildar ringar på omgivningen. Där folk förlorar jobben, osv. Inklusive kvinnor och framförallt barn som drabbas hårdast.

Jag kan bara föreslå att läsa den läsvärda boken som Naomi Klein har skrivit, (finns säkert på biblioteket). Innehållet finns knappast djupare debatterat eller nämnt i media, eftersom det idag ej är kommersiellt lönsamt att ens nämna problemen.

Varför går Göran Persson och Rosengren för att dinera tillsammans med ex-ministerns nya arbetsgivare och Stenbecks toppdirektörer, på en Stenbeckägd restaurant i Gamla Stan? För att det är trevligt att umgås..?

Bara en ultraliten detalj fjärran från övergrepp, men makten visar dock tydligt att han förvisso i skymundan stödjer den dolda samhällsstrukturen... Är det något som känns igen? Att allting deras sinnevärld går att köpa..? T.o.m. Telia-aktier för en billig penning.

Med hjälp av sådan vetskap har jag fått syn på en rad mer handfasta övergrepp mot privatpersoner i Sverige.

Mvh, Leif

28
Övriga frågor / Inga övergrepp alls men förvisso förekommer vinningslystnad.
« skrivet: 13 februari 2003, 20:48:08 PM »
Det här är om några av mina funderingar kring de avkastningsinnade och välklädda "företagsshoppare" vilka reser runt som charterturister bland  världens ekonomiska frizoner, och de problem som uppstår.
 
Små avskilda, skattebefriade och välordnade områden inuti företrädesvis låglöneländer, där allting kan produceras till en absolut minimikostnad utan någon som helst inblandning av några besvärliga lagar och förordningar. (Känns det igen, viljan att sätta sig över lagen?)
 
Kvinnor anställs på 28-dagars kontrakt i en del av dessa "ekonomiska frizoner" och får omedelbart avsked ifall de råkar bli gravida Exempel på olika former av övergrepp är otaliga. -Vi känner väl igen dem?
 
"Svenska företag gör minsann inte alls sånt, det som globala företag gör"

Men produkterna finns trots allt att köpa på den svenska marknaden. För mig uttrycker det hyckleri.
 
Svenska pedofiler reser gärna till Thailand, Ghana eller andra främmande ställen. Till sina egna och slutna "frizoner". Det vi inte ser på hemmaplan, "existerar inte" speciellt inte i vår fyrkantiga värld annat än i enstaka tragiska fall, tongångar som myndigheterna gärna vill få folket att tro. Men i vems intresse? (Nu senast upptäcktes en hög svensk militär i SLMM som anställdes av SIDA via Swedint för att bevaka freden på Sri Lanka. Men den mannen fick sluta på direkten "pga personliga skäl". Enligt uppgifter i dagstidningarna).
 
Tittar man för en stund bort från hemmaplan och de lokala problemen, kan man i många fall lättare förstå vilka ohyggliga och giriga krafter det finns i omlopp, genom bl.a. "ekonomiska maktintressen" som styr hela länder och regeringar.
 
När man väl har fått ögonen på det är det sen lättare att känna igen varje spår av liknande företeelser på svensk hemmaplan.

Citat från Naomi Klein's mycket läsvärda "No Logo":
 
I Sri Lanka är det olagligt att göra någonting som kan äventyra landets exportintäkter, inklusive  att låta publicera och sprida kritiskt material.

1993 dödades en Srilankesisk zonarbetare vid namn Ranjith Mudiyanselage för att han hade protesterat mot denna politik. Han hade klagat på en maskin som inte fungerade som den skulle och hade klippt av ett finger på en arbetskamrat till honom, och på väg ut från ett förhör om saken blev han bortförd. Hans livlösa kropp påträffades lemlästad och brinnande på en trave gamla däck utanför en kyrka i närheten. Mannens juridiska ombud, som hade biträtt honom under förhöret, mördades på samma sätt.

 
I detalj (vad jag vet i alla fall) är liknande övergrepp sannolikt inte vanligt förekommande i Sverige. Men precis samma trodde jag, när jag först läste om det tragiska fallet med Daniel Sigström och alla efterföljande, hårresande turer. Den natten kunde jag inte sova mer.
 
Jag visste bara att det "fanns ännu fler därute". Efter det har jag vid ett par tillfällen fått se mina djupaste farhågor bekräftade, om att det inte bara rörde sig om ett enstaka tragiskt "myndighetsmissöde". Oskarshamn dök upp på kartan.
 
Ogärna vill folk "se" de övergrepp som inte passar in i ens världsbild.

Men vad är det som säger att vinningslystnadens nackdelar inte alls förekommer hemma i Sverige, när produkterna och kulturen gör det? Eller är det bara beklagansvärda omkostnader som sker "därborta"? Är svenska myndigheter immuna mot priset för girighet? Det som t.ex. svenska charterturister gör på Mallorca är inte direkt så vanligt på hemmaplan, men sker ändå. Dock mest i det fördolda.
 
Jag tror att det är djupt bakomliggande orsaker som gör att företeelsen "intressekonflikter" överhuvudtaget förekommer. Därför får vi fortsätta med att gång på gång se det ena övergreppet efter det andra.
 
Mvh, Leif

29
Tvångsomhändertagande och andra ingripanden / ingrripanden
« skrivet: 08 februari 2003, 08:47:39 AM »
Det är inte bara myndigheter och deras personal som rycker undan mattan, så folk trillar och barn far illa

Läste en i sammanhanget högst aktuell artikel i dagens Norrbottenskuriren* om ett större företag där åtskilliga människor jobbar och är beroende av för sin familjeförsörjning, tidigare Scania i Luleå (lastbilstillverkaren).

Det avknoppades till att bli ett separat bolag Ferruform med fortsatt verksamhet som underleverantör till Scania, men utsatt för priskonkurrens på marknadens villkor.

(Artikeln handlar om hur några av samhällets stöttepelare som av någon anledning sätter sig över lagarna och medvetet vilseför myndigheterna, PRV och förlängningen även de mindre aktieägarna, borgenärer, m.fl... Samt anhöriga familjer och barn).

Det är ägarnas avkastning som hela tiden gäller, inget annat. Med tanke på den inkompetenta styrelsen och VD som tillsattes, såg jag utifrån utsikten från en handelshögskolas fönster, att det högst tar fem år innan de får allvarliga problem. Jag hade delvis fel, det tog tre.

Mellan raderna i företagets agerande, står det ett meddelande till personalen "sök nytt jobb!"

* Snabbt nu på morgonen "bortstädades" artikeln från tidningens första sida och framträdande nyhetsplats. Den återfinns numera endast djupt ned i arkivet. Jag upptäckte det genom att en person mailade mig att länken gick till nåt om de trevliga artisterna Marie Bergman och Louise Hoffsten... Sökte i tidningens arkiv och återfann den "heta" nyheten. Ändrade länken till arkivet. Ingen ovanlig cencurform alls, ty sånt händer lätt i en -märkt stad. Där chefredaktörer sitter i knät på kommunalpolitikerna.

Jag menar att det är ett tydligt exempel på hur även ägarna av stora företag girigt belastar och påfrestar i samhället. Där de allra största förlorarna som vanligt är de mest oskyddade längst ned, dvs barnen...


Mvh, Leif

30
Jag fick ett och annat att fundera över

1. En sådan vettig farmor som ovanstående att rådfråga, skulle nog fler än mig också vilja ha. Hennes tips har kommit till hjälp för en drabbad farfar och syster/faster.  Vart och hur hittar man sådana slags betydelsefulla farmödrar? Man kan inte precis gå och köpa dem på Åhlens. Men vart de än åtefinns, vet jag trots allt att det lyser en klar stjärna över åtminstone en.

2. Kundsegmentet för: citat: barnevernet, psykologer, institusjoner, og fosterforeldre är förvisso barnen. Helt riktigt. Men det förklarar inte alla övergrepp och frånvaron av en strategi som säger att så skall affärerna skötas.

Därför tror jag att det handlar mer om ett systemfel i själva samhällsorganisationen som tillåter och ger utrymme för sådana slags övergrepp och misstag. Är det i en renodlad maktstruktur som vi arbetar i ger det oss omedvetna verktyg (incitament) att använda för att utöva makt och i dess förlängning uppnå personlig framgång.

Att t.ex. jämföra med den nyskilde statsministerns Göran Persons romans med Systembolagets VD Anitra Sten.

De allra lagklokaste i Sverige förklarade snabbt efter att problemet uppdagats "Det finns inga lagar som förhindrar det, statsministern kan bara gå ut ur rummet när beslut som rör Systembolaget skall fattas..."  Så talar sant fyrkantiga systemkomponenter.

Men finns det verkligen någon som tror att en underställd minister överhuvud taget vågar gå emot chefen? Även i hans frånvaro..?

Nu i veckan fotograferades Persson ihop med sin ex.minister Björn Rosengren dinerandes i Gamla Stan med Stenbecksfärens toppchefer, i den frånvarande "husses" restaurant.

Rosengrens politiska äventyr inom telecom-branchen torde vara välkända. Hans nya arbetsgivare styr Stenbecks Tele2, TV3, m.fl...

När man söker nytt jobb får man oftast med sig goda rekommendationer från sin gamla arbetsgivare. Och vem var det för ex.superministern Rosengren?

Folk tar på så sätt intryck och befäster systemfelen än mer

Uppenbarligen ovetandes om att alla sådana halsbrytande turer alltid slår i slutändan mot dem som är allra minst i samhället, dvs barnen. Man ser vanligtvis inte dem som befinner sig längre ned, möjligen springer förbi.

Barn är av födseln kloka och lär sig för sin överlevnad om inte annat, att ta efter de vuxna.

Kan vi på något sätt föregå med goda exempel?


Mvh, Leif

Sidor: 1 [2] 3