Visa inlägg

Denna sektion lćter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i omrćden som du har tillgćng till.


Meddelanden - AS76

Sidor: 1 ... 6 7 [8]
106
I mitten av 90-talet nÀr jag gick ut gymnasiet i HÀrnösand fann jag mig sjÀlv boende hos min mor efter att mina alkoholiserade förÀldrar separerat, och jag hade inte foten inne pÄ nÄgon arbetsplats eller mycket hum hur jag skulle gÄ tillvÀga för att fÄ jobb, sÄ jag fick vÀnda mig till socialen för försörjningen. De hade dock helt andra planer Àn de jag hade, de som gick ut pÄ att jag skulle fÄ ett jobb, och bara gick till socialen eftersom jag inte hade nÄgra pengar; De började visa ett krÀnkande intresse för mig som person, sa att jag var "mörk", "konstig" och frÄgade om jag sov gott om nÀtterna. De tog mig ocksÄ till habiliteringsenheten i Sundsvall och försökte fÄ mig att acceptera vistelse pÄ vÄrdhem, nÄgot jag naturligtvis avböjde. Vidare sÄ anstÀllde de en ledsagare Ät mig, nÄgot jag aldrig efterfrÄgade och inte ville ha, och de fortsatte i nÄgon mÄnads tid försöka fÄ in mig pÄ olika slags institutioner för mentalt handikappade personer, samt göra regelbundna besök hos mig hemma i den lÀgenhet jag fick. Jag hade mycket svÄrt att förstÄ vad som pÄgick eftersom jag vet att jag Àr mycket intelligent, och ingen hade nÄgonsin ifrÄgasatt detta, sÄ jag sÄg inte varför jag skulle vistas bland förstÄndshandikappade.

Denna upplevelse gjorde mig klart asocial. Man kan gott sÀga att de skrÀmde bort mig frÄn samhÀllet. Visserligen har jag alltid varit inÄtvÀnd, men med ett visst intresse för att knyta kontakter, vilket detta dock förÀndrade. Jag har insett efterÄt hur traumatiskt detta var nÀr jag tÀnkte tillbaka och funderade pÄ vad som hÀnde under denna tid, och insÄg att jag hade förtrÀngt mycket av det eftersom det gjorde mig sÄ upprörd att bli bemött pÄ detta sÀtt. I efterhand har jag insett att jag har vissa autistiska drag och stÀmmer bra in pÄ diagnosen Aspergers syndrom, men det var inte nÄgot de nÀmnde i denna veva, de försökte aldrig ens motivera för mig varför jag skulle in pÄ de olika sakerna.

NÀr jag tackat nej till alla dumheterna och Àven ett dumt AF-pÄhitt att jag skulle ta datakörkortet, nÄgot jag försökte fÄ AF-handlÀggaren att förstÄ inte skulle vara av nÄgon anvÀndning i min tilltÀnkta karriÀr, mina IT-kunskaper var lÄngt ovanför detta, sÄ fick jag se mig utan ens socialbidrag, allt jag kunde fÄ var matrekvisitioner, vilket innebar att jag inte ens kunde betala hyran. De informerade mig inte ens om att jag sÀkerligen skulle kunna ha fÄtt förtidspension pga Aspergers-diagnosen, bemötandet svÀngde snabbt efter att jag inte erbjudit dem de arbetstillfÀllen de hade hoppats att jag skulle utgöra.

Som jag ser det hade denna episod en oerhört negativ inverkan pÄ min karriÀr, att jag dragit mig undan frÄn samhÀllet har inneburit att jag inte har nÄgra arbetsreferenser eller kontakter som jag kan fÄ jobb genom, och arbetsförmedlingen har aldrig ordnat nÄgot jobb Ät mig, trots att jag trots min intelligens och mina kunskaper sagt att jag kan arbeta i butik eller dylikt, bara de ordnar det Ät mig. Med andra ord har jag fÄtt leva pÄ socialbidrag, tidvis avbrutet nÀr jag inte velat gÄ heltid pÄ nÄgon dum AF-ÄtgÀrd som jag insett aldrig skulle kunna leda till ett jobb, utan endast var nÄgot AF gillade att debitera skattebetalarna för.

Tror ni det finns möjlighet att stÀmma HÀrnösands kommun med anledning av detta? Det jag skulle vilja fÄ skadestÄnd för om möjligt Àr det kÀnslomÀssiga traumat av detta obefogade bemötande, samt den ekonomiska förlust det resulterade i nÀr jag antagligen hade varit vÀl etablerad pÄ arbetsmarknaden om det inte varit för denna intervention. Jag har endast haft minimala bekymmer med att leva sjÀlvstÀndigt, sÄ de habiliteringsÄtgÀrder de föreslagit kan endast ses som vansinniga. De som utan att jag frÄgat om det började utreda mig, gjorde det nog enbart av ekonomiska motiv för att sysselsÀtta alla de kunde i den offentliga karusellen.

Jag lÀste hÀromdagen att det var en muslim som stÀmde en kommun pÄ 160'000 för att han blev avstÀngd frÄn sin praktik/jobb nÀr han inte ville skaka hand med en kvinna pga sin religion. Om nÄgot sÄdant har en chans att gÄ igenom svensk domstol sÄ borde det ju vara sjÀlvklart att jag ska fÄ upprÀttelse för det jag gÄtt igenom, en fullstÀndigt obefogad krÀnkande behandling.

Sidor: 1 ... 6 7 [8]