Visa inlägg

Denna sektion lćter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i omrćden som du har tillgćng till.


Visa inlägg - Gudrun

Sidor: [1]
1
Jag kan inte förstĂ„ varför allt detta som har hĂ€nt och hĂ€nder just nu, varför det ska komma upp lagom till Jul. Det var vid jultid som hemlĂ€ngtan var som störst. Julklappar eller hemresa var det inte tal om. Och hur Ă€r det med alla dessa myndighetspersoner som ska sitta och utreda dessa barn som har varit drabbade under sina barndomsĂ„r, Är det inte just dessa som sĂ„g till att vi tvingades hemifrĂ„n vad Ă€r det som sĂ€ger att dom tror pĂ„ barnen eller dom som var barn, men som Ă€r vuxna nu. NĂ€r inte det var nĂ„gon som vare sig lyssnade eller tog till sig vad barnen sade under omhĂ€ndertagandet. Jag Ă€r sĂ„ trött  att inte bli trodd , vad jag har gĂ„tt igenom under dessa 4-5 Ă„ren har satt sig som en stĂ€mpel i pannan. Jag har burit mitt straff för det Ă€r sĂ„ det kĂ€nns, ett livslĂ„ngt straff.
Jag kan bara tala för mig. Vem bryr sig om att jag fick bestĂ„ende men av en abort som ledde till sterilitet. Eller att nĂ€r aborten skulle göras var det ingen som kontrollerade att jag var sövd eller att bedövningen hade tagit. NĂ€r ingreppet skulle utföras sĂ„ skrek jag som nĂ€r du sticker en gris och vred mig som en Ă„l. Jag hörde bara lĂ€karen svĂ€ra och ryta till sköterskorna. Är det ingen som kan hĂ„lla henne stilla.


Vem skulle tro pÄ att detta har intrÀffat? Inte nÄgra myndigheter för dom lÀser i mina handlingar, att aborten var frivillig för sÄ stÄr det i handlingarna. Vem har frÄgat mig om den var frivillig. Du ska ta bort barnet för du Àr en skam. Du Àr minderÄrig 14 Är du har ingen talan. Du ska inte vara hemma du ska placeras pÄ fosterhem du Àr ett dÄligt föredöme för dina syskon. Var jag ute pÄ byn var barnavÄrdsnÀmnden mig i hÀlarna. DÄ fick jag höra att nu Àr hon ute pÄ dÄliga Àventyr. Försvarade du dig och sa nÄgot anat, ja dÄ var du uppstudsig mot myndigheterna. En gÄng gick det sÄ lÄngt att min förmyndare eller barnavÄrdsman hoppade pÄ mig sÄ mamma fick gÄ i mellan. Jag tycker synd om mamma i dag nÀr jag tÀnker pÄ alla saker som utspelades pÄ grund av min graviditet. Jag sÀger bara fy fan men det fÄr jag inte skriva, för myndigheternas grymheter som aldrig kommer fram.

Vad Ă€r det för personer som ska döma och bedöma sanhetshalten i vad som berĂ€ttas för dom. Jag tror att det blir som med steriliseringsersĂ€ttningen att mĂ„nga föll igenom dom stora maskorna, Vem bryr sig om den drabbade eller vad de utstĂ„tt  under alla Ă„r.
Steril av ett ingrepp som gick snett fÄn början, men klassas som ett normalt och utan komplikationer. Det skulle jag ocksÄ skriva för vem vill ha obehag sedan.

Jo jag fick det nÀr ja pÄpekade att det hade blivit fel. HÀr gör vi inga misstag inom sjukvÄrden. Den utskÀllningen fick jag av en söterska pÄ lassaretet inför öppen ridÄ.
Vem bryr sig? Jag som drabbas fÄr ytterligare ett blÄmÀrke pÄ sjÀlen. Och fogar mig i de tystas och plÄgades skara. Varför sÀga nÄgot jag fÄr bara fan för det.

Jag plÄgades fruktansvÀrt efter ingreppet. Jag tror det tog dryga halvÄret innan smÀrtorna slÀppte sÄ jag kunde gÄ upprÀtt, stÀndig vÀrk imagen jag trodde min sista stund var kommen bÄde en och tvÄ gÄnger. Vem vÄgade sÀga att jag har ont eller jag hÄller pÄ att förblöda. NÀ jag teg, jag hade lÀrt min lÀxa, du ska inte vara uppstudsig.
Det kostade mig mina Àggstockar 10 Är senare vid 25 Ärs Älder var jag tvungen att operera bort Àggstocken pÄ höger sida, Àven vÀnster skulle tas bort men det vÄgade inte lÀkaren göra. DÄ hade jag varit i övergÄngsÄldern redan vid 25 Ärs Äldern.
   
Jag diskade 50l mjölkflaskor 4-5 till antalet varje dag, under den tiden som jag hade som vĂ€rst ont. Vem vĂ„gade protestera och tycker du att det var lĂ€mpligt arbete för en 14 Ă„ring? Detta var pĂ„ en bondgĂ„rd i  Dalsland. Till slut höll det inte för mig klara inte av att tiga, sĂ„ jag talade om det pĂ„ mitt sĂ€tt. Jag stack. Stack frĂ„n förnedringen trodde jag men det blev vĂ€rre efterĂ„t. Ett nytt stĂ€lle nya förnedringar.
Förbud att trÀffa mina förÀldrar, förbud att ringa till dom, det enda dom inte kunde hindra mig frÄn var att skriva.

Idag har jag fĂ„tt ta del av mina handlingar, som var försvunna enligt Soc. Men nĂ€r jag hade talat med en reporter pĂ„ lĂ€nstidningen Östersund. SĂ„ kom handlingarna bara efter ett par dagar.
NÀr jag ser dessa handlingar och tÀnker tillbaka pÄ denna tid, och under dessa fÄ Är skulle jag ha varit en sÄ dÄlig person.
Varför Àr det sÄ svÄrt att tala om dessa saker till andra utomstÄende? Att fÄ till svar att det Àr inget att bry sig om i dag. Du Àr ju sÄ gammal och det mesta Àr glömt. Vem har glömt inte den som har varit utsatt för en förnedrande behandling av myndigheter! Och spÄren efter en abort som misslyckades, och ingen vill ta ansvar för.
Förutom jag som blev drabbad.
Det vÀrsta Àr att det finns ingen som vill tro pÄ det som jag har berÀttat. Det Àr bara fantasier och att jag skulle ha diktat ihop hela historien. Varför dÄ? Har ingen förstÄelse för att jag skulle utsÀtta mig för ett sÄdant Ätlöje. NÀr sanningen kommer fram ska jag stÄ dÀr med skammen, nej tack det Àr inget för mig.

Nu nÀr jag ser handlingarna, och förstÄ att det Àr sant, det jag har misstÀngt hela tiden att B-nÀmnden ja Àven andra myndigheter, far med osanning Hur kan vi ha sÄ olika uppfattning om saker och ting, och vem Àr det som fÄr stÄ till svars för att myndigheter far med osanning. JO jag som var omhÀndertagen.
Som jag har upplevt under ett antal Ă„r i min ungdom 4-5 Ă„r. Skulle jag inte veta vad som hĂ€nde runtomkring mig? Är det sĂ„ myndigheterna arbetar? Att förvirra ljuga sĂ„ du inte blir trodd nĂ€r du vill berĂ€tta din egen version.

Vad jag fick lÀsa i handlingarna, jag var lat och inte ville hjÀlpa till i hemmet dÀr jag bodde. SÄ var jag skitaktig av mig, badade inte eller tvÀttade mig. Vad dom har fÄtt detta ifrÄn vet jag inte. Och jag har svÄrt att förstÄ varför man vill förnedra mig pÄ ett sÄdant sÀtt och en sÄdan falskhet gent i mot mig? Jag bÄde hjÀlpte till efter bÀsta förmÄga. Men nÀr deras egen son ville att jag skulle spela hans hemlÀxa pÄ fiol, samt stÄ och peka pÄ noterna nÀr han spelade, tyckte jag att det gick lite för lÄngt.
Och nÀr dom ville att jag skulle omvÀnda mig till pingstkyrkan eller om det var Jehovas.
Ville jag inte vara med lÀngre. Men det stÄr det inget om i handlingarna att jag blev utsatt för. Detta var pÄ det första fosterhemmet som jag utsattes pÄ detta sÀtt.
Vad betrÀffar orenligheten vet jag inte varför dom far med dom lögnerna? Jag fick inte bada eller avvÀnda deras toa pÄ övervÄningen jag fick bada i kÀllaren dÀr jag tvÀttade rent mjökfaskorna.

Jag har vÀldigt svÄrt att ta till mig dessa lögner som spreds ut frÄn fosterhemmet om mig. Varför denna falskhet som var riktad mot mig? Var det bara för att fÄ mera betalt frÄn B-nÀmnden? SÄ har jag uppfattat att det Àr i dag. Ju sÀmre vi kan sÀga att barnen beter sig hos fosterhemmen desto mera betalt fÄr vi. Det finns mÄnga exempel pÄ detta beteendet frÄn myndigheternas sida och fosterförÀldrarnas.

Att mamma var orolig det förstĂ„r jag mer Ă€n vĂ€l, hon och min Ă€ldre syster var ute och letade efter mig. Strax efter det att jag hade försvunnit. DĂ„ uppfattades det att dom var dĂ€r och hĂ€mtade mig. För fosterförĂ€ldrarna ville söka igenom deras bil innan dom fick Ă„ka dĂ€r ifrĂ„n. Det mĂ„ste ha kĂ€nts förjĂ€kligt  att bli misstĂ€ngt för bortförande av mig.
Lika sÄ att min far skulle ha tutat i mig att jag inte skulle hjÀlpa till pÄ gÄrden med nÄgra sysslor. Det Àr sÄ löjligt att bara komma pÄ en sÄdan lögn.

NÀr jag kom tillrÀtta sÄ fick jag bo hos min Àldre syster ett tag tills b-nÀmnden hade hittat ett nytt fosterhem, att jag inte fick stanna kvar var att det inte fans nÄgot arbete pÄ orten. Det tror jag som jag vill om den saken.

En dag nÀr jag var ute och plockade potatis, det var pÄ höstkanten. SÄ kom BorÄs polisen för att hÀmta mig. Det kom som en överraskning för ingen hade sagt nÄgot till mig, det vÄgade dom sÀkert inte. Jag skulle till ett nytt Fosterhem till NygÄrd.
DÀr skulle jag bo för som B-nÀmnden utryckte det fÄ en bÀttre uppfostran. Det har ju inte mina förÀldrar klarat, enligt B-nÀmnden. Nu ska jag fostras enligt B-nÀmnden normer. Jag fÄr inte hÀlsa pÄ mina förÀldrar och dom fÄr inte hÀlsa pÄ mig. Dom Àr ett dÄligt föredöme för mig. Min mor arbetade och slet för att fÄ det att gÄ ihop. Som alla för göra, Àven idag.

Det stod att fostermamman hade sett till att jag fick gÄ till tandlÀkaren. Men vad jag vet sÄ var det mamma som ordnade den saken. Jag blev aldrig fÀrdig med min behandling. 35 hÄl hade jag nÀr behandlingen började. Det kallades för god tandstatus!

Hur var det ringde jag sÄ vÀldans mÄnga samtal under min vistelse i fosterhemmet? Har svÄrt att tro det, vi fick inte anvÀnda telefonen. Förutom nÀr det var nÄgon som ringde till fosterhemmet. DÄ stod alltid nÄgon pÄ vakt och över vakade samtalet. Har svÄrt att tala i telefon Àn i dag nÀr det stÄr nÄgon och lyssnar.
Och att B-nÀmnden skulle ring sÄ mÄnga samtal för att förhöra sig om att jag hade det bra, finns ingen sanning i. Dom har inte talat med mig. Ej heller mins jag resorna hem till förÀldrarnas födelsedagar. Den enda gÄngen jag var hemma under min vistelse pÄ fosterhemmet var nÀr farfar skulle begravas. DÄ var jag 17 Är.

Att jag skulle vara skyldig fostermamman pengar, har jag inget som helst minne av. Jag betalade varje mÄn 170kr som dom drog av frÄn B-nÀmndens kostnader för mitt omhÀndertagande. SÄ jag kan sÀga att jag fick betala för mitt eget omhÀndertagande. Men det var för att jag skulle lÀra nig handskas med pengar hette det. Jag viste inte dÄ att B-nÀmnden drog av den summan frÄn sitt eget arvode till fosterhemmet.
KlÀder skulle vist ha köpts till mig? Hade vist fÄtt dietmat en lÀngre tid? Har inget minne av detta .

Varför alla dessa lögner om mig och jag tror det gÀllde Àven dom andra som bodde pÄ samma hem.
Att jag skulle vara sÄ dÄlig och inte vilja hjÀlpa till under min vistelse pÄ fosterhemmet
Vad fick vi som betalning 30 kr om jag var riktigtduktig kunde det bli 50kr, och det hĂ€nde nĂ„gon gĂ„ng detta kallades för flitpengar.  Det var mĂ„nadspeng.
Jag mjölkade korna morgon eller pĂ„ kvĂ€llen, var med ute pĂ„ Ă„krarna och bĂ„de hĂ€ssjade hö och senare körde in det. Var med och tröskade pĂ„ hösten samt alla dessa potatisar som skulle tas upp, efter det skulle kona mjölkas. Om det inte var stortvĂ€tten som skulle tvĂ€ttas, en heldag tog det i ansprĂ„k. En gammal tvĂ€ttmaskin Ă€r sĂ€kert antikvĂ€rde i dag.  

NĂ€r jag hade börjat min anstĂ€llning pĂ„ Bruket dĂ„ togs flitpengen bort och jag betala till fosterhemmet halva min lön togs som betalning.  Men fick arbeta lika hĂ„rt nĂ€r jag kom hem. Fick ofta höra att jag var sĂ„ dĂ„lig att om jag inte gjorde som dom sa skulle jag hamna pĂ„ ett vĂ€rre stĂ€lle, en anstalt som visste hur sĂ„dana som jag skulle fostras. Vad hade jag att sĂ€tta emot myndigheter nĂ€r dom fĂ„r nĂ„got i skallen.              
       
     

2
X-LĂ€n Den 060309                                        

                              Utnyttjad som OmhĂ€ndertagen I tvĂ„ Fosterhem                                                              
 I gĂ„r kom det ett stort brev frĂ„n Bollebygds kommun, det var handlingar som dom sa inte fans. Men tack vare en journalist pĂ„ L Ö, sĂ„ hittades alla handlingar, utan att behöva lösas ut
Vad jag fick lÀsa var bÄde vÀntat och ovÀntat.
I dag kĂ€nns det som om jag var en stor pengabörs, skall till varje pris talas illa om, till barnavĂ„rdsnĂ€mnden som idag kallas Soc. För att utvinna sĂ„ mycket pengar  som möjligt.
Utbetalningar för saker som jag inte har en aning om, klÀder, reser, dietmat nÀr jag var sjuk? TelefonrÀkning som skulle betalas, samtal som inte jag har ringt, vi fick inte anvÀnda telefon. NÀr dom Äkte bort lÄstes telefon in, hÀnde det nÄgot fick vi gÄ till grannen och ringa. Att dom fick barnbidraget var det ingen som yttrade det skulle gÄ till klÀder. Som vi aldrig fick se röken av.

Vilken falskhet frÄn dessa sÄ kallade uppfostrare. Men jag Àr inte förvÄnad över deras handlande, bara sÄ trött pÄ att fÄ bÀra skiten som lÀggs pÄ oss som skulle fostras av samhÀllet, till lydiga och medgörliga medborgare *PIIP* !
Men bli av med oss det ville dom inte, dĂ„ förlorar dom sin inkomst. SĂ„ smutskastning var det bĂ€sta sĂ€ttet att fĂ„ ha kvar oss som obetalda arbetskraft. Diska, stĂ€da, tvĂ€tta, laga mat, mjölka alla korna vara med ute och hjĂ€lpa till ute pĂ„ Ă„krarna ja allt som du gör pĂ„ en gĂ„rd plus att mĂ„nga av oss hade arbete utanför hemmet.  
Vad begÀrdes av oss omhÀndertagna barn. Jo vi skulle fostras sades det, till goda medborgare sÄ vi kunde arbeta för andra utan betalning. Resultatet blev att jag blev utsliten i förtid. Samt att jag fick betala för mitt eget omhÀndertagande, halva min lön togs som betalning ca, 200kr lönen var 400kr förutom att vi arbetade gratis pÄ gÄrden. Barnarbete fÄr inte förekomma hÀr i landet. Men det gÀller inte för omhÀndertagna barn, dÄ kallas det uppfostran.

Fosterhemmet kallades för att vara förnĂ€mliga!  Jo tack att suga pengar ur samhĂ€llet att sprida falska rykten om barnen att dom inte ville hjĂ€lpa till och att jag var slösint samt arbetsskygg. Citat ”NĂ€mnden kĂ€nner till att fosterhemmet Ă€r förnĂ€mligt. Fosterhemmet hade under rĂ€ttat b-nĂ€mnden att Björk inte hjĂ€lpte till nĂ„got sĂ€rskilt dĂ€rstĂ€des. Hon sköter heller inte tillfredssĂ€llande sin hygien. B-nĂ€mnden hade uppmanat att skriva till fosterhemmet.
NĂ€mnden stöder fosterhemmet.” slut Citat Detta Ă€r vad som genomsyrar mina handlingar. Inte att ord om hur vi fick slita under dom Ă„ren som jag var utplasered eller att vi gjorde nĂ„got bra. Bra att vi var sĂ„ dĂ„liga och Oanpassbara.

Idag ska jag och mÄnga med mig försöka fÄ fram vad det var som verkligen hÀnde. För min del sÄ rÄkade jag i olycka som det sÄ vackert heter. I och med det blev B-nÀmnden inkopplad och sÄ var karusellen i full gÄng. Abort och sterilisering, men den steriliseringen Àr det ingen som godtar. Det Àr bara jag som ljuger om det, enligt myndigheterna.

Till sist vill jag tacka journalisten Jennie –lie Kjörnsberg som tog upp detta i tidningen LĂ€nstidningen Östersund www.ltz.se att mina handlingar inte hittades i arkivet.

Gudrun Larsson

LÀnken till Artikeln hÀr nedan :

http://ltz.se/artikel_standard.php?id=307604&avdelning_1=101&avdelning_2=136
 

Sidor: [1]