Visa inlägg

Denna sektion lćter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i omrćden som du har tillgćng till.


Visa inlägg - svenab

Sidor: [1]
1
TvÄngsomhÀndertagande och andra ingripanden / Insider om Fidaie
« skrivet: 30 januari 2006, 19:17:25 PM »
Insider Àr ett program pÄ TV3 som ibland lyckas göra bra saker.
Det senaste handlade om Fidaie, en flicka, som kom med sina förÀldrar tillsammans med mÄnga andra Kosovoalbaner 1992.
År 2000 blev hon omhĂ€ndertagen första gĂ„ngen och anledningen till detta fick man tyvĂ€rr inte mycket information om. Flickans far sades ha haft en krigspsykos men min gissning Ă€r att detta bara Ă€r en diagnos pĂ„ nĂ„gon som pĂ„ Ă„tta Ă„r inte har lyckats lĂ€ra sig de svenska kulturkoderna.
Fidaie visade tydligt att den hjĂ€lp hon fick utav socialen var oönskad och dĂ€rför rymde hon gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng. Socialen skickade henne allt lĂ€ngre bort frĂ„n hemmet i Motala för att försvĂ„ra rymningar men det hjĂ€lpte inte. Hon blev allt mer obstinat och besvĂ€rlig och eftersom hon inte förstod att Ă€lska storebror sĂ„ skickades hon till slutna anstater och t.o.m till rĂ€ttspsykiatriska avdelningar. Hon behandlas dĂ€rför som kriminell skyldig till brottet att inte uppskatta den goda staten. Hon fick som 12-Ă„ring dela rum med en knarkande 18-Ă„rig pojke (för hennes eget bĂ€sta) Hon blev som 13-Ă„ring  inslĂ€ngd naken i en isoleringscell (Ă€ven detta för hennes eget bĂ€sta)
I fem Är var hon placerad pÄ 28 olika stÀllen men hade ÀndÄ inte vett att förstÄ att det var för hennes eget bÀsta.

Den fantastiska slutpoÀngen Àr att socialen till slut gav upp och lÀt henne flytta hem efter att ha spenderat 10 prestigefyllda miljoner!Till redaktionen:
Tack för ett otÀckt program.
Jag kan sÄ hÀr dagen efter inte skaka av mig de kÀnslor av obehag jag fick igÄr efter att ha tagit det utav Fidaies historia. Jag vill veta mer om flera saker.
Vilka var de ursprungliga problem som föranledde det första ingripandet?
Hade fadern verkligen en krigspsykos eller Àr det de Äterigen sÄ att kulturella skillnader fÄr en svensk diagnos? Hade Fidaies förÀldrar misshandlat sin bÄngstyriga dotter?
Det första ingripandet gjordes vad jag förstÄr för att hjÀlpa Fidaie. Hur kan i sÄ fall hennes ovilja att acceptera denna hjÀlp leda till att hon blir behandlad som kriminell?
Hur kan svensk lagstiftning som har gÄtt sÄ lÄngt i sin ambition att skydda barn, att det t.o.m. Àr förbjudet att rikta kritik mot barn under 18 Är, tillÄta, att de sÀtts nakna i isoleringscell, bara för att de vÀgrar erkÀnna de sociala myndigheternas överhöghet.
Föreslogs aldrig nÄgon form uta medicinering för Fidaie?
Jag saknade en efterföljande diskussion.

Till politiker:
Återinför tjĂ€nstemannaansvar och straffa omedelbart samtliga ansvariga för detta. Som det Ă€r nu kan socialsekreterare göra precis vad som faller de in utan att de nĂ„gonsin riskerar nĂ„gon pĂ„följd. Detta Ă€r för djĂ€vligt.

Till Fidaie:
Du riktar din ilska Ă„t rĂ€tt hĂ„ll. Dina förĂ€ldrar hade inte varit i Sverige sĂ„ lĂ€nge nĂ€r ni drabbades av myndigheternas ”omsorg”. Det kan inte ha varit sĂ„ lĂ€tt för dem att förstĂ„ hur Sverige fungerar. NĂ€r du kom hem efter tvĂ„ Ă„r pĂ„ institutioner sĂ„ visste de inte hur de skulle hantera dig. Det Ă€r ledsamt och jag önskar att du kan Ă„terfĂ„ en bra kontakt med dem.
De personer som du sÄ fint bad dra Ät helvete har redan sina platser dÀr reserverade. Det Àr jag helt övertygad om.

Till NKMR.org
Tack för att ni finns och fortsÀtt er kamp

2
Övriga frĂ„gor / Tidsangivelser för inlĂ€gg
« skrivet: 28 oktober 2003, 14:33:48 PM »
Jag har varit borta en lÀngre tid och till min glÀdje ser jag att detta forum har blivit mycket vitalt sedan jag besökte det senast.

NÀr jag nu funderar pÄ att svara vissa inlÀgg sÄ har jag lite svÄrt för att se hur aktuella de Àr. Den enda tidsangivelse jag kan se Àr söndag 07 eller mÄndag 03.

Skulle nÄgon vilja ta reda pÄ om det inte Àr möjligt med en datumangivelse istÀllet? Det borde vara det iallafall.

3
Det fall av omhÀndertagande i min bekantskapskrets som fick mig att söka mig till NKMR:s sidor, har nu Àntligen fÄtt en lösning.

Efter ett halvÄr av utredningar bÄde av socialen och polisen dÀr mamman t.ex filmats nÀr hon umgicks med sin son har det nu beslutats att hon skall ÄterfÄ vÄrdnaden.

Dock inte förrÀn om en mÄnad av nÄgon outgrundlig anledning.

Psykologen som studerade filmerna menade att deras umgĂ€nge inte visade nĂ„gra som helst tecken pĂ„ pojken misshandlats vare sig fysiskt eller psykiskt.  

Socialassistenterna verkade missnöjda med psykologens utlÄtande och ville försöka förhala besluten men hon stod pÄ sig.

Jag hade bl.a. gett henne rĂ„det att i alla hĂ„lla sig lugn och aldrig visa tillstymmelse till aggressivitet.  Det har hon lyckats bra med men jag mĂ„ste sĂ€ga att jag sjĂ€lv aldrig hade klarat av att förhĂ„lla mig lugn om jag hade blivit utsatt för de horribla provokationer som hon har blivit.

T.ex. kan jag nÀmna att nÀr de skulle meddela henne beslutet att sonen kommer hem igen om en mÄnad sÄ Àr det en tokfan som stÀller henne frÄgan:
-Är det Ă€ndĂ„ inte bra det som har hĂ€nt?
-Öh, va?
-Ja har du inte lÀrt dig nÄgot för framtiden?
-Jag förstÄr inte frÄgan!
-Tror du inte att du och din son kommer ha en bÀttre relation framöver?
-BÀttre Àn vadÄ?
...

SĂ„ dĂ€r höll de pĂ„ ett tag och trots att det kokade inom henne sĂ„ insĂ„g hon att det vore farligt att svara nĂ„got oförskĂ€mt. AlltsĂ„ svarade hon till slut jakande för att komma ur greppet.  
Hon bad mig om ursÀkt för sin underlÄtelsesynd men dÀr Àr hon förlÄten. Hon gjorde det rÀtta. Det Àr bara i sagorna som det lönar sig att vara principfast. Jag hade förmodligen gjort nÄgot riktigt dumt i samma situation och dÄ heller aldrig fÄtt tillbaka min son.

De har torterat henne, hennes son, pojkens far, och dessutom skapat lidande för flera personer i deras omgivning, dÀrefter krÀver de av offren att tala om hur bra det var, annars riskerar offret att misshandeln fortsÀtter.

5
TvÄngsomhÀndertagande och andra ingripanden / En god nyhet
« skrivet: 16 februari 2003, 15:08:20 PM »
Som lite ovÀxling kommer hÀr en god nyhet.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=108772&previousRenderType=1

Men dock:

De familjebehandlare som vittnade till förÀldrarnas fördel har nu inte lÀngre kommunens förtroende att arbeta med familjen. Det har gjort att förÀldrarna Àr oroliga för att kommunen inte vill ge dem en Àrlig chans att ta hand om sitt barn.

Man kan undra varför just de som vittnat till förÀldrarnas fördel rÄkar ut för detta.

6
Bemötandet ifrÄn myndigheten / fri-skola
« skrivet: 25 januari 2003, 01:34:11 AM »
Jag kan inte skriva i klartext om det fall i min vÀnkrets som engagerar mig men pÄ ett ungefÀr Àr det sÄ att barnet har en hysterisk fröken.

Denna har anmÀlt familjen vilket har lett till att pojken tagits frÄn modern
och styvpappan och under udredningen placerats hos den biologiska pappan. Den biologiska pappan vill nu byta skola för pojken för att separera honom frÄn "fröken knasig".

DÄ ingriper bÄde skolan och socialen med argumenten att de har byggt upp ett förtroende mellan sig och pojken. Vi hÀvdar att pojken VILL ABSOLUT byta skola dÀrför att han starkt ogillar sin fröken. De hÀvdar att vi har "tutat i honom det". De vinner sÄklart.

De har för tusan placerat honom hos den biologiska pappan men han fÄr ÀndÄ inte vÀlja skola Ät barnet.

Han Àr aldrig misstÀnkt för nÄgonting varför fÄr han ÀndÄ inte fatta ett enkelt beslut om att byta skola?

7
Invandrarfamiljer / BÀst i vÀrlden?
« skrivet: 24 januari 2003, 02:05:57 AM »
Jag mÀrker att mÄnga skribenter hÀr pÄ forumet inte har Svenska som modersmÄl.

Det kanske har sin förklaring i den ignorans som Svenska myndigheter visar de mÀnniskor som levt halva sitt liv i en kultur och plötsligt befinner sig i vÄrt egenartade land.

Begrepp som familj och slÀkt Àr oerhört mycket viktigare i princip alla andra kulturer Àn i den nordiska. Varför vill vi dÄ ÀndÄ tro att vi Àr vÀrldsmÀstare pÄ detta omrÄde.

8
Adoptioner / Homoadoptioner
« skrivet: 23 januari 2003, 17:20:01 PM »
Jag vill försöka fÄ lite fart pÄ diskuterandet och brukar dÀrför slÀnga in lite inlÀgg för att se om jag fÄr igÄng nÄgonting.

Beslutet att lÄta homosexuella par adoptera internationellt tyckte enligt undersökningar (gjorda före beslutet) 75% av Svenska folket var fel.
Dessutom hade vad jag förstÄr alla remissinstanser sagt nej.
ÄndĂ„ röstade alla partier utom JD för förslaget.
Är det rimligt att det skall gĂ„ till sĂ„?

9
Uppfostran av barn och ungdomar / Semester i Frankrike
« skrivet: 21 januari 2003, 17:18:26 PM »
NÀr vi var pÄ semester i Frankrike senast sÄ kastade en liten femÄrig pojke stenar ned för en brant sÄ att de landade pÄ nÄgra parkerade bilar.

En kvinna gÄr fram till honom, rycker honom i armen, och skÀller ut honom ordentligt. Kanske var en av bilarna hennes det vet jag inte.

En annan kvinna kommer springande och min tanke var att det sÀkert var pojkens mor. SÄ nu blir det brÄk. Den tillskyndande modern ler till min förvÄning generat emot den som ingripit . Tar henne i hand och tackar henne.

DÀrefter grabbar hon tag i sin son och bannar honom. Hon ger honom Àven ett eller ett par smÀllar i baken.

För oss som inte var vana att se detta beteende var scenen uppseendevÀckande men för övriga runt omkring vekade den helt ointressant. Det var den naturligaste sak i vÀrlden att en mor tillrÀttavisar sitt barn pÄ detta bryska sÀtt.

Vi sÄg sedan pojken och hans familj flera gÄnger under vistelsen och det var en mycket sprallig och alltid glad liten krabat. Han var sÀkert inte sÄ lÀtt att hÄlla reda pÄ. Hans familj hade det mycket trevligt tillsammans pÄ den vidare semestern.

Jag och min fru diskuterade utifrÄn hÀndelsen hur denna hÀndelse skulle ha tolkats i Sverige och hur pass glad pojken skulle ha kÀnt sig efter BUP-utredningar och polisförhör etc. Hur hade hans syskon och förÀldrar kÀnt sig inför hotet att han helt enkelt tas ifrÄn dem.

Att leva under sÄdana förhÄllanden förhindrar naturligt beteende mellan förÀlder och barn. MyndighetsintrÄnget skulle förstöra familjen.

Vidare tÀnkte vi: Vad har vi för rÀtt att lÀgga oss i hur förÀldrar i Frankrike uppfostrar sina barn? Trots allt var detta moderns sÀtt att lÀra pojken nÄgonting. Hennes avsikt var just den och inte att skada honom.

Med vilken rÀtt lÀgger vi oss i samma företeelse i vÄrt eget land?
Jo lagstiftningen som har fastslagit att alla barn Àr identiska och gÄr att uppfostra pÄ samma sÀtt, oavsett kön och oavsett pÄbrÄ.

"SvÄra" ungar blir inte lÀttare att handskas med efter ett omhÀndertagande. Detta kan man förstÄs lÀtt förklara med att skadan skedde tidigare och Àr irreparabel men tÀnk om det inte Àr sÄ.

TÀnk om "svÄra" barn har detta i sig frÄn början och att detta leder till att förÀldrar till dessa mÄste ta i extra för att tygla barnet. Om det Àr pÄ det viset sÄ innebÀr det i sÄfall att ett omhÀndertagande aldrig kan göra mer Àn skada.

Som man förstÄr efter ett antal NKMR artiklar sÄ innebÀr omhÀndertaganden ett offantligt lidande för alla inblandade parter. Barnet, förÀldrarna, mor och farförÀldrar, syskon och inte minst vÀnner och bekanta. Allt detta lidande skapar man för att hindra skinksveda i fem minuter hos de iofs försvarslösa barnen. De enda som inte tycks lida i sammanhanget Àr de verkstÀllande myndighetspersoner som begÄr dessa övergrepp. De behöver inte bekymra sig ens nÀr folk begÄr sjÀlvmord. Inte heller behöver de vara oroliga för att ens bli nÀmda i pressen nÀr detas omhÀndertagna objekt dör av sjukdomar som ignoreras av vÄrdfamiljen.

Det hÀr Àr redan för lÄngt sÄ jag slutar hÀr.

10
Görs socialtjÀnstemÀn ansvariga för sina misstag?

Svara utefter din spontana subjektiva kÀnsla.

Sidor: [1]