Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Alina

Sidor: [1] 2 3 ... 19
1
1.
2016-06-08
Aftonbladet.se
"Det känns som att de tagit död på min son"

Sköterskan tryckte på fel knapp och gav för tidigt födde Edwin en alltför hög dos dopamin – dagen därpå var han död.
Nu väljer Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att avsluta ärendet utan kritik.
– Allt rivs upp igen, säger mamma Johanna Kedemyr, 26.
Efter ett akut kejsarsnitt föddes Edwin den 15 september 2015. Pojken vägde blott 560 gram och trots den dramatiska inledningen såg allt ut att stabilisera sig.
I samband med att en sköterska skulle spola bort en luftbubbla ur en slang tryckte hon på fel knapp. I stället för att ta bort luftbubblan gav hon Edwin en hög dos av det blocktryckshöjande ämnet dopamin.
Pojkens blodtryck skenade. Men när Edwin undersöktes senare samma kväll verkade allt normalt igen och under natten var läget stabilt.
Men dagen därpå blev Edwin plötsligt mycket sämre. Läkarna upptäckte både en blödning på pojkens lungor men också en allvarlig hjärnblödning.
Samma förmiddag dog Edwin i sin mors armar.
Dödsfallet anmäldes till tillsynsmyndigheten IVO som nu utrett händelsen.
I sitt beslut skriver myndigheten att det står klart att sköterskan gjorde ett misstag. Sköterskan har själv också erkänt misstaget, men förklarat det med att hon blev störd och avbruten ett flertal gånger.
"Jag beklagar av hela mitt hjärta det inträffade", skriver sköterskan i ett yttrande.
Men eftersom det inte går att säga att det var den extra dopamindosen som orsakade pojkens död eller inte väljer IVO att avsluta ärendet utan vidare åtgärder.
Familjen har redan fått avslag om ersättning både från patientnämnden och Löf. I båda fallen handlar avslagen om att det inte har gått att fastställa till hundra procent om det var felmedicingering som tog Edwins liv eller inte.
IVO:s beslut blir nu ännu ett bakslag.
– För mig är det ingen tvekan om vad som hänt. Innan det här hände var han stabil och sedan upptäcker man de här blödningarna. Det känns som att de har tagit död på min son, säger Johanna Kedemyr.
Överväger att anlita jurist
Hon påpekar att det inte handlar om pengar, utan om upprättelse.
– Vi har så många frågor som vi aldrig kommer att få svar på.
Familjen har nu fått rådet att anlita en advokat för att överklaga Löf:s avslag.
– Det är mitt barns liv det handlar om. Det kanske finns andra där ute som också är drabbade men som inte orkar kämpa. För mig är det viktigt att det inte tystas ner, säger Johanna Kedemyr.


2.
2015-04-22
http://www.dn.se/nyheter/sverige/namndeman-tros-ha-valdtagit-flicka-pa-gruppboende/

Nämndeman tros ha våldtagit flicka på gruppboende

Publicerad i dag 08:18

En man som misstänks för att ha våldtagit en tonårig flicka på ett gruppboende är politiskt aktiv i sin hemkommun och dessutom nämndeman, rapporterar P4 Skaraborg.

Mannen arbetade på boendet som vikarie men slutade kort efter händelsen. När det inträffade anmäldes hade han börjat som vikarie på ett liknande boende.

Mannen har suttit anhållen sedan i måndags och i morgon ska åklagaren besluta om han ska begäras häktad.

Mannen nekar till brott.

3.
2016-03-30
aftonbladet.se
Anders Lindberg

Varje dag vräker vi minst ett barn

Fjolårets julkalender handlade om barn i svunna tider. Avsnittet från 1920-talet skildrade hur människor vräktes från
sina hem i dåtidens Stockholm, en hård tid av rättslöshet innan välfärdens genombrott.
På en skramlande kärra fördes en fyrabarnsfamilj bort genom Stockholms gränder med sitt bohag. Familjefadern höll hårt i en flaska sprit.
Men julkalendern berättar inte bara om Sverige för snart hundra år sedan. Faktum är att antalet barn som vräktes ökade förra året.
– Antalet avhysningar var oförändrat men något fler barn vräktes, säger Johan Krantz på Kronofogdemyndigheten.
Lever inte på 30-talet längre
De senaste åren har annars antalet barn som vräks minskat, från 569 barn 2012 till 459 år 2014. Men minskningen har upphört och förra året ökade antalet igen till 472.
Myndigheterna vet inte varför, men de sociala konsekvenserna för barnen kan bli mycket stora av att ryckas upp från kompisar och skola. Och oavsett om vräkningar har sin orsak i sjukdom, arbetslöshet eller exempelvis missbruk har
barnen rimligen inget ansvar för det.
Varför kan då inte välfärdssamhället kliva in?
Vi lever faktiskt inte på 1920-talet längre.
Främst ensamståendes barn
Enligt Kronofogdemyndighetens statistik är det främst barn till ensamstående som drabbas och det handlar då nästan uteslutande om kvinnor. Dåvarande barn- och äldreministern, Maria Larsson (KD) lovade 2007 en ”nollvision”, att inga barn alls skulle vräkas från sina hem.
Men varken hennes regering eller den nuvarande har klarat att leva upp till detta. Bara de senaste fyra åren har över 2 000 barn vräkts. Och Kronofogdemyndigheten har protesterat ett flertal gånger mot att politiken inte lever upp till målen.
– Jag tror inte vi kommer att nå ner till noll vräkta barnfamiljer, så ser inte bostadsmarknaden ut. Men nyckeln om det ska bli bättre ligger i att arbeta förebyggande, säger Johan Krantz.
Kan inte förhindra
Socialtjänsten har inga rättsliga möjligheter att förhindra vräkningar och heller ingen allmän skyldighet att betala hyra eller hyresskulder då barn riskerar vräkning. Det finns flera motiv till detta. Om barnfamiljer inte skulle gå att vräka kan barnfamiljer få svårt att få hyra bostad och vem vill betala hyran om man kan strunta i det?
Det är viktiga perspektiv.
Men om mer än ett barn vräks varje dag verkar balansen trots allt ha blivit fel. Och någon ”nollvision” är det inte eftersom politiken uppenbarligen inte fungerar.
Att en feministisk regering som vill göra barnkonventionen till lag inte gör något åt detta är en gåta.
 2
1.2015-01-19
http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/sex-och-smisk-under-julfest-pa-skola-uppror-alanningar/

2.2015-01-10
RFSU folket sprider sexpropaganda även till små barnen på SVT Barnkanalen.
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article20129073.ab
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article10332484.ab
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article18435618.ab
Snopp- och snippstorm på Barnkanalens Facebook
Nya trailern fick föräldrar att se rött mot barnprogrammet
Dansande snoppar och snippor väcker viralt vredesmod.
Barnkanalens tecknade film utsätts för hatstorm av föräldrar på Facebook.
– Det finns ett pedagogiskt syfte med den, säger Kajsa Peters, programmets projektledare.
    Dela   
    Tweeta   
Kommentera


I programmet ”Bacillakuten” på Barnkanalen dansar och sjunger tecknade snoppar och snippor.
”Snippidippsnippididoo, snippan är häftig kan du tro. Till och med på en gammal tant, snippan sitter där så elegant”, går ett parti av texten.
Barnkanalen lade ut musikvideon på sin Facebooksida för spridning, men överöstes av en kritikstorm.
Tvingades tillrättavisa vuxna
Över 500 kommentarer dök snabbt upp under klippet. Många uppmuntrande, men en hel del rasande.
”Hej, vi tar till oss av alla synpunkter vi får in, men det är också värt att påpeka att många barn följer oss här på Facebook så tänk på hur ni uttrycker er när ni inte gillar något i vårt utbud”, kommenterar Barnkanalen själva utbrotten i kommentarsfältet.
Bacillakutens projektledare Kajsa Peters hälsar genom SVT att musikvideon utgår från en efterfrågan om undervisning om könsorganet från föräldrar och barn.
”Helt naturligt för barn”
– Vårt program bygger på frågor från barnen och vi har fått in massor av frågor om snoppen och snippan. De ämnen som vi får in flest frågor om gör vi också program om, säger hon.
I varje program av ”Bacillakuten” görs en ny låt.
– För barnen är det helt naturligt, som vilken kroppsdel som helst. Vi hoppas att den här låten ska bidra till att det blir lättare för föräldrar att prata om snoppen och snippan med sina barn, det finns ett pedagogisk syfte med den, hälsar Kajsa Peters.
 
Fotnot: Se klippet på Barnkanalens Facebooksida
 Rebecca Haimi
8 januari 2015  20:47

2275
    Dela   
28
    Tweeta   
67
Kommentera

LÄS MER

Bolibompa-draken får nytt hem
 I januari får nya "Bolibompa" premiär på SVT:s Barnkanalen. I det uppdaterade barnprogrammet får Bolibompa-draken liv och flyttar in i ett rosa hus tillsammans med…

Toarullar spöar skiten ur ”Idol”
 Fuck Melodifestivalen. Spola ”Så mycket bättre”. Kamma dig, ”Idol”. När det gäller musikunderhållning får programmen dyngspö av toarullar.

SVT tar bort rasismen ur Pippi
 Pippi Långstrump kommer inte längre att kalla sin pappa ”negerkung”, utan bara kung. Hon kommer inte heller att leka ”kines” genom att sträcka ut huden runt ögonen.

Barnprogramledare på porrsajter
 Hon är barnens favorit i SVT:s nya barnkanal. Samtidigt sprids nakenbilder på Sandra Wimark, 26, på flera stora porrsajter. – Det är någon som vill jävlas med mig, säger…

Kringlan lämnar barnprogrammet efter knarkbråket
 Förra veckan berättade han om sitt knarkbråk med SVT. Nu lämnar ”Kringlan” Svensson barnprogrammet ”Sommarlov”. – Det gick inte längre, säger han.
Visa fler

3.2014-12-19
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20043110.ab
Lärare anhållen för sexutnyttjande
VÄXJÖ. En lärare i Växjö kommun har anhållits som misstänkt för sexutnyttjande av en elev. Läraren har frivilligt sagt upp sig och fick i gengäld tio månadslöner, rapporterar P4 Kronoberg.
Utredningen gäller en tonårspojke, som enligt anmälan utnyttjats under lång tid. Anhållandet gjordes efter förhör med mannen, som nu på sannolika skäl är misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn i beroendeställning.
TT
18 december 2014  11:39


4.2014-12-02
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/skolverket-sexistiskt-satt-att-trycka-ned-flickor-pa/
Skolverket: Sexistiskt sätt att trycka ned flickor på

Publicerad i dag 12:02

Skolverket tar avstånd från hur ordet madrass används i ett prov på Östlyckeskolan i Alingsås. Undervisningsråd Annika Hjelm menar att det strider mot skolans värdegrund. ”Det här är ett sexistiskt sätt att trycka ned flickor på”, säger hon.

Annons:

Sex- och samlevnadsprovet på Östlyckeskolan, där en av frågorna var vad en tjej som ligger runt kallas (rätt svar: madrass) har fått hård kritik i sociala medier.

Annika Hjelm, undervisningsråd på Skolverket, tycker att det låter som en konstig provfråga. Dessutom går den stick i stäv mot skolans värdegrund.

– Syftet med sex- och samlevnadsundervisning är ju att motverka stereotypa könsroller som begränsar pojkar och flickors olika möjligheter. Det handlar om frågor som jämställdhet, likabehandling och antidiskriminering, säger hon.

Även orden bordell, hallickar och torskar fanns med i provet. De anser Annika Hjelm kan vara relevanta, eftersom de används i svenska språket. Däremot har hon svårt att se någon anledning till att ha med ordet madrass i ett prov.

– Madrass har en annan karaktär, det är ett sätt att tala nedsättande om flickor. Skolan har ingen anledning att lära ut ord som används för att göra ned människor.

Riksorganisationen för kvinnojourer, Roks, anser att provfrågan är ganska symptomatisk för den sexualundervisning som finns i svenska skolor.

– Den trivialiserar och förminskar sexuellt våld och diskriminering av kvinnor. Den här händelsen gör det väldigt tydligt. Det är nästan som ett skämt att kvinnor kallas madrass, men det är jätteallvarligt, säger vice ordförande Beatrice Unander-Scharin.

Hon tycker att sexualundervisningen behöver ses över.

– Om skolor och andra instanser inte tar ansvar för att prata om diskriminering och sexuellt våld finns det en ganska stor risk för att ungdomar inte granskar sina egna värderingar.

Cecilia Knutsson, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Alingsås, kan inte svara på hur frågan kom med i provet – men menar att den är helt malplacerad.

– Att kalla det för ordprov blir helt tokigt. Man kanske inte skulle ha haft något prov alls eller valt att formulera det på annat sätt. Att ha med den här typen av frågor i ett skriftligt sammanhang blir jättefel, säger hon.

Under tisdagen har rektorerna samlat elever, lärare och föräldrar för att diskutera saken.

– Vi är helt eniga om det som har hänt inte är okej. Vi tar helt avstånd från användandet av nedsättande och könssterotypa uttryck.

DN har sökt rektor Kerstin Sondefors för en kommentar.

Marit Sundberg

marit.sundberg@dn.se

5.2014-11-20
Elever bojkottade HBTQ-dagar
Publicerad 19 november 2014 kl 22.41
INRIKES.När Centralskolan i Pajala höll temadagar om HBTQ-frågor hölls högstadieelever från laestadianska familjer hemma. Anledningen är att föräldrarna anser att skolan förmedlar ensidig propaganda för en homosexuell livsstil.

Gilla artikeln på Facebook
Dela och skriv ut
Rektorn Ingegärd Mäki "ser allvarligt" på saken.

– Vi har en likabehandlingsplan där det står att vi ska ha respekt och ha förståelse för varandra oavsett kön och sexuell läggning. Vi har ju skolplikt i Sverige och det hör ju till läroplanen att alla elever ska ta del utav det här, säger hon till Haparandabladet.

En av föräldrarna, Håkan Kero, påpekar att homosexuella enligt väckelserörelsens uppfattning ska leva i celibat.

– De som skulle företräda olika grupper var alldeles för ensidiga. Alla var positiva till HBTQ och det fanns ingen representant för grupper som bekännande kristna som är homosexuella men som på grund av sin tro avstår från att leva ut sin homosexualitet och hellre lever i celibat, säger Håkan Kero till P4 Norrbotten.

6.
2014-11-20
Mängder av RFSU medlemmar är pedofiler. Varje år läser vi i tidningar om pedofila RFSU ordföranden, kvinnor(hen) och män(hen). RFSU med Skolverket och med kommunala Utbildningsförvaltningar samt Regeringens Utbildningsdepartamentet tvinger Sveriges barn, så unga som f.om 9 års ålder redan från åk3-4 att genomgå "sexundervisning". Åk5 barnen redan tvingas att praktisera sex på en docka. Någon måste stoppa det, kanske BEO? Eftersom sexundervisning för eleverna är till nytta bara till pedofiler från RFSU till ex.RFSU borde avskaffas över huvudtaget och deras sexsaker , inkl "sexundervisning" för barn/tonåringar borde inte skattefinansieras, om man vill stoppa pedofili i Scerige.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19887168.ab
Erik, 25: ”Får jag runka till din bild?”
”Får jag runka till din bild?”
Så skriver 25-årige Erik till ”Elin”, 12 år, på nätet.
När Aftonbladets startar fiktiva nätkonton på Kamrat.com och Kik får vi hundratals svar från vuxna män.
– Det skulle kunna vara din eller min dotter, säger kriminalinspektör Jörgen Lindeberg.
    Dela   
    Tweeta


Han heter Hans, är 45 år, och vill träffa mig.
”Hej sötis”, ”E du modell?”, ”Rakad?”
Att jag heter Elin, är 12 och gillar fotboll bryr han sig inte om. Han vill att jag visar mig naken i webbkameran. Överkroppen, till att börja med.
I utbyte ska han köpa saker till mig. Trosor, väskor – vad jag vill.
Han är inte ensam. När Aftonbladet utger sig för att vara en 12-årig och 14-årig tjej på nät­forumet Kamrat.com får vi kontakt med 23 respektive 70 olika män på ett dygn. Efter fyra veckor har vi fått över 1 000 svar.
Erbjuder oss sex
Vi blir tillfrågade att skicka nakenbilder eller Skypeadresser. Andra erbjuder oss att sälja sexuella tjänster. ”Vill du ha 20 centimeter i din tighta lilla fitta?” ”Får jag runka till din bild?” ”Vad gör du för 500 kronor?” Det trots att Kamrat.com har ett strikt förbud mot sexuella kontakter. De som bryter mot reglerna utesluts ur forumet, enligt hemsidans ordningsregler.
Signaturen Rawks93 skriver: ”Hej (: du är riktigt snygg, är du intresserad av att tjäna pengar?” Han betalar 1 000 kronor för en avsugning och kan tänka sig att betala resan till Skövde om ”Elin” ställer upp.
”Krillesthlm1” vill också betala för sex. Han skriver till 14-åriga ”Emma” och berättar att han är 39 år och väktare. Han har varit med yngre tjejer förut. I utbyte mot sex erbjuder han vitt vin och fyra paket cigaretter.
Har ökat lavinartat
Andra pressar Elin och Emma att skicka bilder. ”Skicka en bild på dig så kanske jag slutar”, skriver ”Biffulicious”. Får han inga bilder kommer han att fortsätta skicka nakenbilder på sig själv.
Antalet groomingfall har ökat lavinartat de senaste åren. Hur många kontakter som sker utan polisens vetskap är omöjligt att säga, menar Jörgen Lindeberg, kriminalinspektör vid gruppen mot sexuella övergrepp på barn vid Rikskriminalpolisen.
– Det är ett enormt mörkertal. De här fallen brukar börja med några få anmälningar men när vi sätter oss in i dem sväller de ofta betydligt. Hur många kontakter som faktiskt sker kommer vi nog aldrig veta.
Offrens medelålder är 13 år. Den genomsnittliga gärningsmannen är 35 år och man.
– De brukar kallas hebefiler. De är sexuellt intresserade av barn och ungdomar som nått puberteten. Ungdomarna kan vara 12 eller 18 år, egentligen spelar det ingen roll, så länge de inte hunnit bli vuxna kvinnor, säger Jörgen Lindeberg.
Mötet grundar sig ofta i en nyfikenhet hos barnet, enligt Anna Norlén, psykolog och psykoterapeut vid Ericastiftelsen.
– Barn och ungdomar är nyfikna på sex, ofta i tidigare ålder än vad vi vuxna vill tro. Chattforumet blir en arena att utforska det. När för­övaren tar det första initiativet kan ju barnet vara med på det, utifrån sin nyfikenhet. Och det vore inga bekymmer om det skedde i ett forum där man bara mötte jäm­bördiga. Men så är det inte, de här personerna är ofta ute efter något annat. De manipulerar och lurar, till och med hotar, barnen som till slut tappar kontrollen över situationen.
Hoten tilltar snabbt
Tillvägagångssättet är ofta detsamma.
I början är tonen vänlig. Komplimanger, småprat. Men hoten kommer snabbt, ibland redan efter några minuter.
– De här männen är bra på att manipulera och kan påstå att de har en nakenbild på flickan som de hittat på nätet. Det räcker för att pressa de här flickorna att gå med på nästan vad som helst. Det sista de vill är att mamma och pappa ska få se den där bilden, säger Jörgen Lindegren.
– Det är det som är så läskigt. Det skulle kunna vara din dotter, eller min.
Han beskriver hur spårning av gärningsmännen blivit allt svårare.
– De unga har alltmer börjat
röra sig bort från vanliga nätforum som Hamsterpaj och Kamrat och finns mer och mer på internationellt ägda applikationer i mobilen. Då är det bara i extrema undantagsfall som vi kan få fram upp­gifter. Vårt jobb blir helt enkelt att lägga pussel.
Skaffar nya alias
Han uppmanar fler att anmäla.
– Förutsättningen för att vi ska kunna gå vidare är att anmäla. Hur fruktansvärt det än känns.
Flera av de meddelanden som skickats till Elin och Emma är ”solklara regelbrott”, enligt Kamrat.com.
– Personer som uttrycker sig så här skulle slängas ut direkt och vi skulle även försöka spärra personen från att registrera sig igen, säger Tobias Lind, en av grundarna.
Men metoden är ofta verkningslös, berättar han. Personerna återkommer hela tiden – med nya alias och från nya IP-adresser.
– Att det finns personer i vårt samhälle som intresserar sig för barn sexuellt är tyvärr en realitet. De som är lite bevandrade på nätet kommer alltid att hitta ett sätt att kringgå reglerna.
 Ida Persson
20 november 2014  06:05

7.2014-11-16
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19864888.ab
Tvillingarna hade dyslexi – sattes i särskola
Nu har Robin och Rasmus Sjöholm, 26, fått skadestånd för felplaceringen
I fjärde klass placerades tvillingarna Robin och Rasmus Sjöholm från Anderslöv i särskola – trots att de bara led av dyslexi.
I dag är de 26 år gamla och har nu efter en lång rättslig process fått upprättelse och ett skadestånd på 300 000 kronor var för felplaceringen.
– Det är skönt att det är över till sist, säger Robin Sjöholm till Aftonbladet.
    Dela   
    Tweeta


Som barn hade tvillingarna Robin och Rasmus Sjöholm, 26, från Anderslöv svårt att hänga med i skolan. Båda lider av dyslexi och hade svårt för läs- och skrivövningar.
När bröderna skulle börja fjärde klass blev de placerade i särskola. Deras föräldrar fick skriva på ett papper för att godkänna omplaceringen och när familjen året därpå flyttade till Trelleborg fortsatte Robin och Rasmus Sjöholm att gå i särskolan.
”Här ska inte jag gå”
Beslutet fattades av både Trelleborgs och Vellinges kommuner – utan att det vid något tillfälle gjordes någon ordentlig utredning.
Båda bröderna kände att de inte hörde hemma i särskolan.
– Jag kände att här ska inte jag gå. Det uppdagades inte förrän jag gick in på tionde året, som det kallas inom särskolan. Jag skulle in på möbelsnickarutbildning och då krävdes det att jag skulle testas om. Det visade sig att vi båda var normalbegåvade. Samma dag skrevs vi ut ur särskolan, berättar Robin Sjöholm för Aftonbladet.
Sammanlagt hade de gått i särskola i fem år.
– Det är under de fem åren som man bildar sin identitet. Jag gick miste om tonåren då man håller på med djävulskap, för vi blev behandlade som barn, säger Robin Sjöholm.
– Det var mer som ett fängelse än som något annat. Det sista året var för jävligt. Jag hade repeterat alla kurser i två års tid. Jag kände att lärarna inte lyssnade på en. Hur man mådde brydde de sig inte om.
Kommunen hade gjort fel
År 2007 började familjen Sjöholm att driva rättsprocessen, först mot Vellinge kommun och sedan mot Trelleborgs kommun.
Fem år senare, 2012, kom domen, som slog fast att bröderna hade blivit felplacerade. Kommunerna hade gjort fel i att placera tvillingarna i särskola från årskurs fyra.
För några veckor sedan fick bröderna Sjöholm sitt skadestånd – 300 000 kronor var, varav hälften betalades av Vellinge kommun och hälften betalades av Trelleborgs kommun.
– Det är ett plus, men samtidigt känns det som att du i det svenska rättsystemet måste bevisa varje krona. Även om man hade velat ha mer pengar i fickan så måste man vara realistisk, säger Robin Sjöholm.
Pengar till studierna
Han läser just nu matematik C för att senare läsa till geolog vid Lunds universitet. Hans bror Rasmus Sjöholm jobbar som bagare i Falsterbo.
Vad kommer du att göra för pengarna?
– Jag kommer förmodligen att använda det till mina studier. Om jag ska plugga i Lund behöver jag inte oroa mig för att ha arbete för att klara studierna, säger Robin Sjöholm.
Känner du att du och din bror har fått upprättelse, till slut?
– I slutändan, ja. Det här banar väg för andra som har suttit felplacerade i särskola. Så att alla kan se hur man kan ta sig vidare.
– Det är gött att man kan lämna det här bakom sig till slut. Samtidigt känns det lite bittert om man tänker på hur lång tid det har tagit. Men det är skönt att det är över till sist.
 Anna Lindberg
16 november 2014  05:53
451
    Dela   
23
    Tweeta


8.
RFSU är en organisation som bland annat,genom Skolverket organiserar obligatorisk sexundervisning på Sveriges skolor,som ingår i  skolprogramm (inom Socialkunskap och biologi).
2014-08-14
http://www.friatider.se/rfsl-topp-misst-nks-f-r-nnu-en-v-ldt-kt
Den 44-årige RFSL-ordföranden arbetade med unga som sålde sex.

RFSL-topp misstänks för ännu en våldtäkt
Publicerad 14 augusti 2014 kl 15.12
Inrikes.Den 44-årige RFSL-mannen står åtalad för att ha sexuellt utnyttjat flera unga män och fått dem att prostituera sig. Nu presenterar åklagaren nya brottsmisstankar mot honom. HBTQ-profilen ska ha hållit ytterligare en ung man frihetsberövad och våldtagit honom grovt.


Gilla artikeln på Facebook


Dela och skriv ut


Share on email
 
Share on print
 
Share on twitter
 
More Sharing Services
 
1 
Som ordförande för den skattefinansierade lobbyorganisationen RFSL i Halland engagerade sig mannen i kampanjer för att hjälpa killar som säljer sex. Samtidigt ska han själv ha drogat och sexuellt utnyttjat flera unga män i beroendeställning som bott hos honom.

För att finansiera sina knarkvanor ska mannen dessutom ha förmått de unga männen att prostituera sig – samtidigt som han som RFSL-ordförande profilerade sig som engagerad för att motverka prostitution.

– Vi kör ju en kampanj som heter "män som köper och säljer sex". Vi har varit ute på stan och vi delat ut informationsblad om föreningen. Och det har då hört av sig ett antal ungdomar, berättade 44-åringen i en intervju med P4 i juli 2012.

Rättegången inleddes under sommaren men fick avbrytas när nya bevis framkom.

Nu har åklagaren lämnat in en tilläggsstämning mot mannen, rapporterar Expressen. Det rör sig bland annat om ytterligare en ung man som träder fram med anklagelser mot HBTQ-profilen. Den unge mannen ska ha hållits frihetsberövad i sju dagar i april och blivit grovt våldtagen.

– De nya brottsmisstankarna kommer från en person som har gått och burit på detta sedan det hände, och nyligen berättat för polisen vad som har inträffat. Jag anser att detta ska rubriceras som ett grovt brott, säger Sonja Pettersson Wallin till Hallandsposten.

9.
Homosexhångel på storbildsskärm
Publicerad 28 juli 2014 kl 15.49
INRIKES.Barnfamiljer som passerar Stureplan i centrala Stockholm kommer nu att få titta på Scandics bilder av homosexuella par som tar en "hångelpaus" under Pridefestivalen.

Gilla artikeln på Facebook

Dela och skriv ut
Share on email Share on print Share on twitter More Sharing Services
1
Det är hotellkedjan Scandic som har satt upp ett mobilt hotellrum på Norrmalmstorg i Stockholm, rapporterar Dagens Media.

Dit ska lystna hbtq-personer kunna gå och för en stund på tu man hand.

Bilder på de par som tar en "hångelpaus" visas därefter på storbildsskärmar runt om i Stockholm, bland annat på Stureplan

Scandic uppmanar personer som deltar i kampanjen att ladda upp bilder på Instagram under hashtaggen #HångelToGo.

3
1.
2014-07-14
http://www.expressen.se/gt/smapojkar-bakom-flera-sexofredanden/
Barnen i Sverige tvingas till obligatorisk "sexundervisning",f.om. 9 års ålder,ÅK4,eftersom RFSU med Skolverket och kommunanställda bestämde göra så,enligt politikernas  uppdrag. DE utbildar barnen i sex,traumatiserar dem svårt och sen barnen går kollar upp och vill göra om det är verkligen så som skolfröken förklarade,dvs.de duktiga barnen gör skolläxan om sex,utan att förstå vad de gör eftersom de är bara barn.Fröken förklarade också hur man gör det och att flickor och pojkar tycker om det.
Pedofilt pornografisk s.k.Sexundervisning på SO lektioner till barnen är obligatorisk.Men det är skolbarnen som ska skuldbeläggas,inte fröken och inte pedofiler.Det finns en mängd dömda och åtalade samt anmälda pedofiler inom RFSU,som består av HBTQ personer,bl.annat RFSU ordförande åtalades för grova sexuella övergrepp på barnen.Skolverket med kommunanställda samarbetar just med dem, för att upfostra svenska skolelever.RFSU har uppdrag (skattefinansierad):utforma sexundervianing och tollerans till HBTQ till alla svenska små barn och ungdomar,f.om. ÅK4.Och på dagisar/fritidsaktiviteter/i samhället/media etc.

Småpojkar bakom sexofredanden
Uppdaterad i dag 10:48. Publicerad i dag 05:56


Skriv ut

En grupp pojkar, mellan åtta och tolv år gamla, ligger bakom flera ofredanden i Trollhättan under våren och sommaren, skriver TTELA.

– Pojkarna har gått ihop i en grupp på cirka fem personer och valt ut ett offer som de har omringat, säger Sten Melander, utredningsbefäl på polisen i Trollhättan, till tidningen.

Polisen i Trollhättan fick in den första anmälan i april och sedan dess har ytterligare minst nio fall av ofredanden kommit till polisens kännedom.

ANNONS:

– Men det var inte förrän i juni vi förstod att det verkligen var ett gäng som håller på med det här, säger Marie Uppström, utredare på polisen i Trollhättan, till TT.

Två bröder som är 12 och 10 år har varit drivande i gänget som hållit till i bostadsområden och andra offentliga miljöer.

– Det är inte bara tjejer som blivit utsatta men till största delen handlar det om sexuella ofredanden. De har tagit på kroppar och hållit fast dem, och omringat folk så de inte kunnat ta sig därifrån.

De utsatta flickorna, som är mellan 8 och 16 år, kommer att få hjälp och stöd, säger Marie Uppström.

Polisen har hittills identifierat fem pojkar, och jobbar vidare för att se om det finns fler som kan vara aktuella i utredningen.

– Tillsammans med socialtjänsten kommer vi gå till botten med det här. De är ju unga så det blir inget straff i den bemärkelsen men det är viktigt för dem att veta vad det vore för brott, ifall de hade varit över 15 år. Det är ju allvarligt.

TT

2.
2009.o4.28
http://www.aftonbladet.se/wendela/relationer/article11789172.ab
Händerna under täcket!
Nu ger RFSU ut bok om onani
 Råd om onani i ny skrift.
  Råd om onani i ny skrift.
Foto: Jupiter Images
Dra en handtralla eller rulla bäret.
Vill du skippa omskrivningarna och läsa om onani i klarspråk så ger RFSU nu ut ”Onanipraktika”.
En skrift med handfasta råd och tips om hur, när, var och varför man har sex med sig själv.
– Onani anses fortfarande tabubelagt och omgärdas av skamkänslor, säger Maria Bergström på RFSU.
Boken riktar sig till alla åldrar och kan laddas ner på RFSU:s hemsida.


3.
2014-03-10
https://www.realisten.se/2014/03/10/barnpornografi-till-utlaning/
Barnpornografi till utlåning

VÄXJÖ En barnpornografisk bok författad av en tidigare ordförande för RFSU fanns att låna på bibliotek. Efter att detta uppmärksammats backar dock bibliotekarierna.
Publicerad 2014-03-10, klockan 15:24
  
0 Kommentarer
Liknande nyheter:

Lundström får krypa till korset
SSU Kronoberg klarar sig undan åtal
45-årig svensk pedofil dömd till fem års fängelse
Finsk medborgare åtalad för barnpornografi
23 kvinnor dömda för barnpornografibrott
På stadsbiblioteket i Växjö fanns boken I last och lust att låna, den är skriven 1982 av liberalen och dåvarande RFSU-ordföranden Hans Nestus. Boken innehåller bilder med barnpornografiskt innehåll, vissa av Rikskriminalen betecknade som särskilt hänsynslösa.

Detta bekymrade inte bibliotekschefen Anna-Karin Axelsson, i en intervju med P4 Kronoberg, som menade att biblioteket är objektivt, att dom bara tillhandahåller information och kunskap till landets befolkning gratis.

Björn Sellström, chef på Rikskriminalpolisens barnpornografigrupp, tycker att det är högst olämpligt att en bok med grovt barnpornografiskt innehåll finns tillgänglig för allmänheten. Då barnen som utsätts för övergreppen lätt kan identifieras kan bilderna räknas som grovt barnpornografibrott och detta brott ger ett minimistraff på sex månaders fängelse.

Efter att radion uppmärksammat att boken med grova barnpornografiska bilder lånades ut på biblioteket, hörde Växjös kulturchef Erica Månsson och Anna-Karin Axelsson av sig till P4 Kronoberg. De ansåg nu det vara fel att låna ut boken I last och lust.

4.
2014-02-20
http://www.skolvarlden.se/artiklar/rfsus-varldsbild-behover-utmanas
”RFSU:s världsbild behöver utmanas”
PUBLICERAD 20 FEBRUARI 2014
DEBATT: Det talas mycket om den psykiska ohälsan bland dagens unga. Att den normupplösning som har skett på sexualitetens område är en bidragande orsak torde vara uppenbart. I det läget kan inte skolan – som RFSU gör – gömma sig bakom en förment ”värdeneutralitet” eller ägna huvuddelen av sitt krut på att vara ”normkritiska”, skriver Olof Edsinger, generalsekreterar för Salt.

RFSU tycks ha blivit en allt viktigare samarbetspartner i skolans sex- och samlevnadsundervisning. Inför höstterminen fick alla svenska skolor ett exemplar av RFSU:s material ”Sex i skolan”, och tillsammans med RFSL Ungdom har man under våren bjudits in att medverka vid Skolverkets fortbildningskonferenser.

Ibland kan man nästan få intrycket att RFSU skulle vara någon form av statlig myndighet. Men så är naturligtvis inte fallet. De är en lobbyorganisation, som dessutom har betydande ekonomiska intressen i form av försäljning av kondomer, sexleksaker med mera. Deras material ”Sex i skolan” är visserligen kreativt, men det kan knappast sägas leva upp till läroplanens tal om allsidighet och om att på ett sakligt sätt förmedla fakta.

Något som förtigs i RFSU:s material är till exempel det positiva med att koppla samman sex med kärlek och trohet. Detta trots att regeringens egen Framtidskommission slår fast att goda, hållbara kärleksrelationer påverkar vår hälsa, vårt välbefinnande och vår livslängd minst lika mycket som sunda matvanor, motion och abstinens från alkohol och tobak.

RFSU uppvisar också en förbluffande naivitet när de exempelvis föreslår att man i högstadiet ska fördjupa sig i ”konsumtion av pornografi i lusthöjande syfte”. Enligt lärarhandledningen ”Sexualkunskap” får lärarna inte heller antyda att det är ytterst få tjejer som vill delta i gruppsex. Då framställer de nämligen gruppsex är något ”skumt” och begränsar våra barns frihet att fritt utforska det sexuella landskapet.

Detta är så mycket mer problematiskt när vi tar i beaktande den utveckling vi just nu ser i fråga om ungas sexualitet. I ett reportage i Dagens Nyheter uttryckte två poliser sin förfäran över attityderna de möter till sexuella övergrepp hos både tjejer och killar. ”Att 10–15 tonårskillar samtidigt förgriper sig på en tonårstjej är inte längre ett ovanligt ärende”, skriver journalisten. Och polisen konstaterar: ”gråzonen mellan det som är okej och det som är kriminellt [har] blivit ännu gråare”.

Det talas mycket om den psykiska ohälsan bland dagens unga. Att den normupplösning som har skett på sexualitetens område är en bidragande orsak till denna torde vara uppenbart. I det läget kan inte skolan – som RFSU gör – gömma sig bakom en förment ”värdeneutralitet” eller ägna huvuddelen av sitt krut på att vara ”normkritiska”. I stället behöver vi förmedla hållbara värderingar som på ett konkret sätt skyddar våra unga från att bli offer för internetporrens ideal. Och då behöver vi fler inspirationskällor än RFSU och RFSL.

Olof Edsinger
Generalsekreterare för Salt – barn och unga i EFS

5.
2013-06-24
http://www.mises.se/2013/06/24/frankfurtskolan-och-vastmarxismen-del-iii-sverige/
Frankfurtskolan och Västmarxismen del III: Sverige
22 Författare: Nikodemus Ungh   
Publicerades 2013-06-24 08:00
israel
Joachim Israel

I denna series föregående två artiklar nämndes Frankfurtskolans bristande vetenskaplighet och att ideologisk dogmatism ofta styrde skolans arbete. Den kritiska metoden tycktes vara antiauktoritär till innehållet, i teorin, men auktoritär ifråga om teorins förkunnelse, praktik, och sättet att hantera personer med avvikande åsiktsmeningar och idéer. Ett exempel härpå är Teodor Adornos och Max Horkheimers uteslutning av psykoanalytikern Erich Fromm för bristande renlärighet. Jag gav även exempel på hur olika artiklar i ”Studies in Prejudice” sjukförklarade motsatta företeelser som barns tillit till sina föräldrar liksom barns misstro mot sina föräldrar. Jag berörde även den sexuella revolutionen och Alfred Kinsey som, även om han inte tillhörde Frankfurtskolans krets, kom att ha en betydande roll för den nya synen på sexualitet vilka Herbert Marcuse och Wilhelm Reich, båda kritiska marxister, teoretiserade om. I denna del kommer jag att fortsätta diskussionen om framförallt Wilhelm Reichs bidrag till den sexuella revolutionen och västmarxismens introduktion i Sverige av bland andra Joachim Israel. Jag kommer även att ta upp andra viktiga tänkare och vetenskapliga pionjärer vars forskning och idéer legat nära Frankfurtskolans och hur de tillsammans med de kritiska marxisterna förändrat diskurserna om kultur och sexualitet och kulturella och sexuella minoriteter. Jag kommer även summariskt att ta upp grundandet av RFSU och RFSL och hur västmarxismens idéer inspirerade dessa och andra rörelser under femtio, sextio och sjuttiotalen.
I Sverige introducerades Frankfurtskolans teorier av sociologen Joachim Israel som kommit till Sverige 1938 på grund av nazisternas förföljelser i Tyskland. Under sina första tio år arbetade han som lantarbetare och därefter som barnterapeut. Under denna tid kom han att intressera sig för psykoanalysen och skrev boken: ” Det finns inga elaka barn”. Han kom även att intressera sig för Herbert Meads symboliska interaktionism. Israel blev sedermera professor i sociologi vid Lunds universitet (1971-1987) och under hans tid förekom en intellektuell debatt vid universitetet mellan de kritiska ”västmarxisterna” och de mer traditionella, strukturalistiska, marxisterna. Israel hävdade, i likhet med sina amerikanska kollegor, att barnuppfostran måste vara fri och att konservatism i alla dess former var något förtryckande. Intressant i sammanhanget är även att Israel skrev sin Licentiatavhandling tillsammans med det forskningsteam som arbetade med serien: ”Studies in Prejudice”. Israel hävdade att all samhällsvetenskap måste välja sida i klasskampen. Sitt installationsanförande som professor avslutade han med: ”All makt åt folket”. Det var emellertid med boken ”Alienation: från Marx till modern sociologi” som han fick ett genombrott. Boken kom ut 1968 och hade inflytande på studentrevolten samma år. Joachim Israel menade att den radikala rörelsen måste arbeta för att nå makt och inflytande på alla väsentliga samhälleliga institutioner. I en artikel i Stockholms-Tidningen den 27:e februari 1966 skriver Israel: ”Vi måste bygga vår strategi på en sociologisk analys av samhällets maktcentra och gå in för att använda den politiska makten till att systematiskt skaffa oss inflytande över alla samhällets institutioner.” I samma artikel skriver Israel om att målet med denna kamp (över kulturen och dess institutioner) är: ”det obegränsade socialistiska inflytandet”. 1980 var Israel handledare åt Per Gahrton när denne skrev sin avhandling om riksdagen. Mot slutet av sitt liv var Joachim Israel en av initiativtagarna till miljöpartiet. Joachim Israel medverkade även i den erotiska filmen ”Kärlekens XYZ” som hade premiär 1971.

För att förstå den tidsera vari den kritiska marxismen slog igenom internationellt och i Sverige, måste man även förstå att de idéer som skolan förkunnade så att säga låg rätt i tiden och tog tacksamt emot av en växande ungdomsrörelse som hade det materiellt sett mycket bra under 1960-talet. I Sverige utgav de kritiska marxisterna ut tidsskriftserien: ”Häften för Kritiska Studier”. Unga vänsterintellektuella refererade gärna till Marcuse, Adorno och Reich i sina uppsatser och artiklar.  I den förra artikeln nämndes Alfred Kinsey vars idéer fick stor betydelse för det som kom att kallas den sexuella revolutionen. I Sverige försvarades liknande idéer av psykiatern och sexliberalen Lars Ullerstam, känd för boken: ”De erotiska minoriteterna”(1964). Ullerstam menade att det samtiden många gånger uppfattade som ”perversioner” som djursex, pedofili och nekrofili i själva verket var normala företeelser. Man får komma ihåg att detta kom samtidigt i en tidsera där västmarxister var i färd med att sjukförklara kärnfamiljen, barn som växer upp i kärnfamiljer och det heterosexuella äktenskapet. Wilhelm Reich , som nämndes ovan, upprepade i flera av sina skrifter att det sexuellt och psykologiskt friska ofta är att följa sina sexuella impulser på ett ansvarsfullt sätt, oavsett om de sexuella handlingarna är riktade mot det egna könet. Endast psykologiskt friska personer kan uppnå sann orgasm och inte bara ett sexuellt klimax. Herbert Marcuse hade försvarat en fri utlevelse av libido i boken ”Eros and Civilisation” och menat att den kristna kärnfamiljen var en förtryckande institution som hämmade barnens utveckling. Fri homosexualitet var i sammanhanget det friska och sunda alternativet till borgerlig sexualmoral.

En svensk bok som försökte påverka den negativa synen på sex med minderåriga hette ”Udda eros”  (1971) och var författad av en av gayrörelsens viktiga representanter i Sverige, Michael Holm. Holm var bland mycket annat utgivare och redaktör för tidskriften Revolt som ville bryta ner sexuella fördomar i samhället. I Udda eros ställer Holm frågan om pedofili:

”En grupp som har det ännu mycket svårare än de homosexuella att finna en partner, är pedofilerna. De som älskar barn sexuellt. På dem ligger ett fruktansvärt samhälleligt tryck. Ändå är det i alla kulturer vanligt att vuxna känner sexuellt för barn. I vår kultur finns det många, som undviker kontakter med barn, för att slippa bli oroade. Det sitter så djupt rotat i oss att barn skulle ta skada av intim fysisk kontakt med vuxna. Ändå finns det inga bevis för att det är så. Vi vet att barn kan bli chockade av närmanden. Men vi vet också, att barn som uppfostrats med en naturlig sexualsyn, inte blir chockade. Ett barn kan naturligtvis bli skadat om en vuxen man försöker inleda ett regelrätt samlag. Men kärleken kan ta sig många andra uttryck. Är den skadlig då också?”

Under 1970-talet bildade RFSL den ”pedofila arbetsgruppen” som hade som syfte att lobba för sänkning av åldern för tillåtet sex med minderåriga. Svaret kom snart från den socialdemokratiska regeringen. 1972 tillsatte socialdemokraten och justitieministern Lennart Geijer (senare känd för sin inblandning i den så kallade Geijeraffären där han köpt sex av unga prostituerade) en statlig utredning i syfte att utreda bland annat fördomar om människors sexualliv. När utredningen presenterades 1976 (SOU 1976:9) rekommenderade den bland annat att åldern för sexuellt umgänge skulle sänkas och att frivillig incest skulle legaliseras.

Geijer
Lennart Geijer, känd från Geijeraffären på 70-talet.

Under 1980-talet uppstod en rad pedofilskandaler som ändrade den internationella opinionen om incest och pedofili. RFSL skrotade då namnet på denna arbetsgrupp. Självklart representerar inte förbundet idag pedofiler eller ser detta som en viktig fråga, men man har heller inte gjort upp med förbundets politik under 70-talet eller bemödat sig om att bemöta Holms idéer utifrån ett kritiskt perspektiv. Tvärtom hedrar man honom. I en runa på QX över Michael Holms arbetsinsatser för gayrörelsen skriver den före detta förbundsordföranden Stig-Åke Petersson endast i positiva ordalag om Holms skriftställarskap och ser honom som en banbrytare för nya idéer inom gayrörelsen.(1) Holm var emellertid inte ensam om sina åsikter, vilket jag nämnde i min förra artikel. Alfred Kinsey hade försvarat incest i boken: ”Sexual behavior in the human male” och regelbundet använt sexualbrottslingars och dömda pedofilers utsagor i sin egen forskning. Kinsey hedras än idag som en av de största pionjärerna inom den internationella gayrörelsen.

En institution för vilken Kinseys, Reichs och Marcuses idéer fick stort genomslag och där man ofta refererade till deras arbeten i tidskriften Ottar var RFSU. RFSU grundades 1933 av bland andra Elsie Ottesen-Jensen som var förbundets ordförande fram till 1959.Förbundets viktigaste sexualpolitiska fråga är den ”fria aborträtten” och motstånd mot alla former av konservatism på sexualpolitikens område. Förbundets valspråk är: ”Att vara, välja och njuta.” Ottesen-Jensen åkte ofta land och rike för att undervisa om preventivmedel och sexualupplysning. Hon turnerade även bland den svenska arbetarklassen och spred kunskap om aborter och preventivmedel. Hon var även med att grunda International Planned Parenthood Federation (IPPF) och var organisationens ordförande under några år. I en artikel i den socialistiska tidsskriften Brand 1926 ställde hon sig bakom den svenska rashygienens tankar då hon menade att det var skillnad på rätten att leva och rätten att ge liv. Hon sa då bland annat: ”Rashygienikernas strävan över hela världen kämpa därför för, att allt må göras, som göras kan, för att hindra dessa undermåliga individer från att skaffa avkomma. Detta kräva de i vetenskapens namn.” (2) RFSU delade ut så kallade ”knullborgarmärken” till konfirmander i den svenska kyrkan fram till 2007.”Det sprids myter och halvsanningar om kostnader och problem med invandring och minoriteter, särskilt på internet. Här har vi samlat några av de vanligaste myterna och fördomarna och besvarar dem med fakta. I marginalen finns länkar till mer läsning för den som vill fördjupa sig. Fördomar måste alltid bemötas.”


De egenskaper som det politiska systemet uppmuntrar hos den svenske mannen skiljer sig därför tydligt från traditionella västerländska manlighetsideal. Det är exempelvis inte familjen, utan staten, som antas ha det yttersta ansvaret för barnens uppfostran och värderingar. Traditionellt manliga yrken får jämställdhetsplaner. Barn blir uppfostrade av genuspedagoger. Genusfrågor blir obligatoriska i brandmansutbildningar. Därtill har den kritiska marxismen bidragit till att sjukförklara åsikter som i dessa sammanhang försvarat konservativa alternativ. Det finns endast en hälsosam och politiskt korrekt inställning i liknande frågor som staten, den stora modern, lär ut. Detta system är därför särskilt gynnsamt för “problembarn” som får allt stöd de behöver emedan de barn som klarar sig själva förväntas att betala och ta ansvar för alla andra. Det är ett slags vuxendagis av trygghetsnarkomaner som inte vågar säga ifrån om deras barn blir misshandlade eller våldtagna. Allt moraliskt ansvar tycks istället ha förts över på “experter” inom det terapeutiska systemet.

I den fjärde och sista delen kommer jag att göra en ansats till en lite djupare analys av västmarxismen och även nämna något om vilka ekonomiska och politiska intressen som finansierat skolan och dess idéer.

(1) Stig-Åke Petersson: ”Michael Holm till minne” på QX.se: http://www.qx.se/Xtra/liv/23881/michael-holm-till-minne(2)Lena Lennerheds. ”Steriliseringar och sexuell reform” i Fem uppsatser om steriliseringen i Sverige, red. Broberg, Johannisson, Tydén. Lunds universitet 2000

4
1.2014-11-09
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article19830821.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19830917.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19830948.ab
Skattemiljoner på byggtjänster går till bluffare
Svenska kommuner spenderade förra året drygt 30 miljarder ­kronor på byggtjänster.
Men när kontrollen brister hamnar mång­miljonbelopp i fickorna på rena bluffmakare, ­visar Byggnadsarbetarens granskning.
Och i slutändan är det skattebetalarna som får stå för notan.
    Dela   
    Tweeta
Fler kommunskandaler på byggfronten
    Dela   
    Tweeta


Botkyrka
 Hösten 2013 polisanmälde Botkyrka kommun ett företag och en numera pensionerad byggprojektledare ­efter att flera märkliga fakturor upptäckts. Organisationsnumret på fakturorna tillhörde en person utan f-skattsedel, dessutom dömd för ekobrott, skriver Byggnadsarbetaren. Till slut insåg kommunen att företaget ­inte ens existerade. Revisionsföretaget Ernst & Young har kommit fram till att härvan omfattade 200 misstänkta fakturor från ett flertal olika företag till ett värde av 25 miljoner kronor. Polisen har ännu inte börjat utreda ärendet.
Varberg
  När en stor entreprenör förra året fick i uppdrag att renovera fasaden på Varbergs kommunhus anlitade de en underentreprenör som anlitade en underentreprenör. Längst ner i kedjan fanns sju rumänska arbetare som först fick svarta löner och sedan inga löner alls.
Råcksta
  När det kommunala parkeringshuset i Råcksta i Stockholm började rustas upp sommaren 2013 avslöjade fackförbundet Byggnads att en underleverantör betalade löner under avtalsnivå – och att deras underleverantör inte hade betalat ut lön över huvud taget.
Ekerö
  När Ekerö kommun 2010 byggde ett nytt äldreboende kontaktade anställda hos en underentreprenör Byggnads eftersom de inte fick betalt. Det visade sig senare att företaget ­inte heller hade betalat in skatt på ­tidigare löner. Facket drev lönekrav på 970 000 kronor, men företaget gick i konkurs och de drabbade fick i stället pengar via den statliga lönegarantin.
Solna
  SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade våren 2012 att Solna stad an­litat tre byggbolag som verkade ha ­lurat kommunen på pengar. Bakom bolagen fanns samma personer. Kommunen hade anlitat företagen trots att de hade skatteskulder och obetalda arbetsgivaravgifter. Kommunen betalade även för jobb som inte gjorts. De tre bolagen fakturerade totalt 7,5 miljoner kronor.
Solna
  När Kramfors kommunala ­bostadsbolag 2012 handlade upp en rivning av skollokaler valde de ett ­företag vars bud låg på 830 000 kronor, framför ett företag som budat 480 000. Bostadsbolaget menade att det var orimligt billigt. Domstolen tyckte dock att kommunens bostadsbolag gjort fel och företaget med det lägre budet fick uppdraget. Det slutade med lönekrav, konkurs och ett oavslutat jobb som Peab fick färdigställa.
 
Källa: Byggnadsarbetaren
 Fredrik Palmqvist

När Söderledstunneln i centrala Stockholm ­renoverades 2011 och 2012 försvann drygt 27 miljoner kronor på mindre än ett år.
På stadens trafikkontor satt en projektledare och godkände uppblåsta eller helt falska fakturor, ­skriver Byggnadsarbetaren.
Men kommunens kontrollsystem reagerade ­inte.
Bedrägeriet uppdagades inte förrän Leksands Sparbank larmade finanspolisen när ett privat­konto plötsligt fyllts på med 19 miljoner kronor. Pengarna på kontot kom från ett företag som fakturerat 27,4 miljoner kronor för tunnelrenoveringen. Som av en händelse ­visade det sig att kontoinnehavaren dessutom hade ett konsultuppdrag som samordnande byggledare i tunnelprojektet.
När utredningen drog igång avslöjade den att ­andra som hade arbetat i tunneln, aldrig hört talas om det aktuella företaget. Och företagets egna ­arbetare kunde inte dra sig till minnes att de ­jobbat i tunneln.
Attunda tingsrätts slutsats blev att företaget över huvud taget inte hade ­utfört något arbete på platsen.
Dömdes till fängelse
I augusti i år dömdes mannen med privat­kontot, trafikkontorets projektledare och de två inblandade byggföretagarna till mellan två och ett halvt och fem års fängelse.
Tre av dem fick dess­utom näringsförbud.
I januari ska domen prövas i hovrätten.
”Gör fler stickprov”
Åklagare Elisabeth ­Börjesson menar att kommunen har brustit i sina rutiner. Men Lars Jolérus, avdelningschef på Stockholms trafikkontor, säger att ”inget system är fullständigt vattentätt” om någon luras.
Kommunen har dock infört nya rutiner efter tunnelhärvan.
– Vi har lagt till saker, exakt vad vill jag inte säga. Men vi går in med externa resurser, gör fler stickprover, säger Lars Jolérus till Byggnadsarbetaren.
Tidningens granskning visar att Stockholms kommun är långt ifrån den enda som de senaste åren har missat fusk av den här typen, se tillägget här ­intill.
Saknas utrymme
Bara sex procent av de upphandlingsansvariga i kommunerna tycker att de har tillräckligt ut­rymme för att kontinuerligt följa upp upphand­lade verksamheter, enligt undersökning, som ­fackförbundet Vision ­presenterade förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
 Staffan Dickson
10 november 2014  06:22
 
    Dela   
 
    Tweeta

2.2014-04-05
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18670072.ab
Ställdes på gatan med nyfödd son
Uppsala kommun stängde Stadsmissionens härbärge.

Nu står den rumänska familjen Sardar på gatan med tre veckor gamla sonen Denis.

– Det är inhumant, det är nollgradigt ute, säger läkarstudent Julia Enqvist, som gett familjen tak över huvudet.

Uppsala stadsmissions natthärbärge för EU-migranter med minderåriga barn öppnades 1 mars men stängdes efter bara en månad.

– Förklaringarna var att huset skulle renoveras och så var det väl tillräckligt varmt ute, säger Julia Enqvist som parallellt med läkarstudierna arbetat som volontär på härbärget.

Tog emot familjen

Hon och många andra uppsalabor har engagerat sig i två av barnfamiljernas öden.

Den ena, med ett fyraårigt barn, har sovit i en bil utan värme men har nu fått bo några dagar hemma hos en väninna till Julia.

Den andra familjen, som födde sin son under månaden på härbärget, blev helt utan tak.

– Jag trodde verkligen att kommunen skulle ge dem akut hjälp. Även om man  inte behöver hjälpa dem enligt socialtjänstlagen så har Sverige skrivit på FN:s barnkonvention och då ska inte nyfödda tvingas sova ute, säger Julia Enqvist som bor med sin sambo och två barn, 6 och 2, i ett hus.

Där har de nu också välkomnat den rumänska familjen Sardar som fruktar för bebisens liv om de tvingas tillbaka till Rumänien.

Vädjar om förståelse

– De är superstressade. De har redan två barn där som bor med sin mormor i ett skjul utan värme, vatten eller el. De hoppas att bebisen åtminstone ska få växa till sig.

Den nyförlösta 24-åriga mamman visste enligt uppgift inte exakt i vilken månad hon var när familjen kom till Sverige för några månader sedan.

– Hon tiggde fram till dagen hon födde. Hennes man Mures har sökt jobb.

När många uppsalabor började höra av sig om familjernas situation skrev kommunen i veckan en förklaring på sin hemsida:

"De härbärgen som kommunen hade ordnat var en tillfällig lösning under årets kallaste månader och sträckte sig fram till 31 mars".

I ett mejl till kommunen har Julia Enqvist vädjat om förståelse för familjens Sardars situation.

”Oansvariga föräldrar”

Svaret från Anders A. Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga:

"Jag har hört om den familj du skriver om. De kan inte ha varit omedvetna när de gav sig i väg till Sverige om att ett barn var på väg. Det är enligt min mening oansvarigt av föräldrarna att i det läget ge sig ut på en lång resa och till en i högsta grad osäker situation i Sverige."

– Man blir frustrerad över socialnämndens bemötande. Jag hoppas av hela mitt hjärta att kommunen öppnar ett tillfälligt härbärge, säger läkarstudenten Julia Enqvist.

Ander A. Aronsson säger till Aftonbladet att han står fast vid sitt resonemang:

– Jag kan förstå den desperation de kände, det visar på den eländiga situation de måste haft hemma. Men det är ändå inte att ta sitt föräldraansvar, att ge sig i väg så långt med ett väntande barn.

”Finns en dialog”

Han säger att familjen i akutfall kan vända sig till socialtjänsten.

Matilde Hardt, kommunikatör Uppsala Stadsmission, bekräftar att det finns en dialog med kommunen.

– Men vi har inte fått besked att starta något annat. Det är här vi är, säger hon.
.


 Britt Peruzzi  
  

5
1.
2016-03-08
www.dn.se
Eritreansk kvinna fick gå utan vård”
 
Elever har hoppat av sin undersköterskeutbildning på grund av rasism.

En allvarligt sjuk eritreansk kvinna fick inte vård. En överläkare hävdade att alla män från Afrika har hiv. Elever hoppade av undersköterskeutbildningen på grund av rasism.
Många har hört av sig till Aftonbladet med berättelser om rasismen i vården:
– Har jobbat som tolk i vården. Mer rasistisk plats har jag aldrig varit med om, säger en tidigare tolk.
Efter Aftonbladets granskning om rasismen i vården har många mejlat berättelser om rasistiska incidenter:
– Som civil utredare inom polisen utredde jag ett ärende där en överläkare 2014 på en vårdcentral högljutt inför cirka 20 personer frågade kvinnorna som hade bokat massage hos en inhyrd massör — som råkade vara svart — om de testat sig för hiv efter att de blivit masserade. Han grundade sin fråga på att alla män från Afrika hade hiv, enligt honom. Han använde sig av ordet neger dessutom. Läkaren blev misstänkt för förolämpning och hets mot folkgrupp, då mannen i fråga stod utanför dörren och hörde läkaren säga detta. Åklagaren valde att lägga ner ärendet, berättar den civila utredaren.
En sjuksköterska som gör praktik inom ambulanssjukvården berättar:
– En ambulanssjukvårdare kallade en romsk kvinna som tiggde för en "kärringjävel som brukar sitta och skaka mugg".
Vi har också fått mejl från en undersköterskeelev:
– Där jag går och läser till uska finns flera som är mer eller mindre öppet rasistiska. Det finns elever som valt att sluta för de orkade inte med rasismen de mötte öppet så fort inte lärare är i närheten.
”Fula och värdelösa”
En kvinna som är adopterad från nordöstra Asien skriver om hur en sköterska bemötte henne efter en tuff förlossning:
– Hon gick på om hur fula och värdelösa vi var, men ändå lyckades upprätthålla en vettig sjukvård i det landet. Till slut sade min man till henne att lämna mig i fred.
Vid en annan undersökning drabbades samma kvinna av en läkare:
– Under undersökningen hade han en långdragen monolog med sexuella insinuationer kopplat till mitt asiatiska ursprung. Han menade att jag måste tänka på min sexualitet, för asiatiska kvinnor är mycket sexuella.
En undersköterska skriver:
– Jag jobbar som undersköterska på ett boende för dementa och jag kan ärligt säga att jag aldrig skulle vilja att mina föräldrar vårdas av några som jobbar där, deras människosyn och inställning till invandrare är sjuk.
”Sök vård i hemlandet”
En man som arbetade som tolk i den svenska vårdapparaten mellan 1990 och 1996 berättar:
– En kvinna i 30-årsåldern från Eritrea som inte kunde andas fick frågan "har du kommit till Sverige för att få pension?" av den kvinnliga sjuksköterskan. Sedan skickade hon hem kvinnan, utan någon vård. En vecka senare var patienten tillbaka och hamnade i respirator.
Tolken minns ett annat tillfälle:
– En kvinna från Eritrea eller Etiopien sökte vård för att hon hade ont i öronen och inte kunde sova. Den kvinnliga sjuksköterskan svarade att "du kunde ha sökt vård i ditt hemland". Då valde patienten att resa sig och gå.
En sjuksköterska är missnöjd med Aftonbladets granskning:
– På min avdelning har jag aldrig hört något rasistiskt. Det känns som hela vården blir smutskastad av några få som uppmärksammas i er granskning.

2.
2014-12-18
Läkarna okompetenta och struntar i människan.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20039081.ab

Freja, 5, fick svåra fosterskador av vanlig epilepsimedicin
Nu varnar europeiska läkemedelsmyndigheten fertila kvinnor för substansen
Jonna Linderdahl, 36, medicinerade under graviditeten med en epilepsimedicin som kan ge svåra fosterskador.
Dotter Freja, 5, föddes med fetalt valproat syndrom - som orsakades av medicinen.
– Idag har jag en multihandikappad dotter, säger Jonna.
Nu skärper europeiska läkemedelsmyndigheten rekommendationerna för substansen valproat till fertila kvinnor.
 
Jonna Linderdahl i Bålsta medicinerade under sju år med en epilepsimedicin, Absenor. Den innehåller substansen valproat (valproinsyra) som kan ge allvarliga fosterskador. När Jonna blev gravid med Freja 2008 ifrågsatte hon medicineringen.
– Då varnade min läkare för att det var farligare om jag inte tog medicinen och fick ett epilepsianfall, att det skulle skada fostret mer, berättar hon.
Det finns epilepsimedicin utan valproat, men Jonna säger att hon aldrig erbjöds ett sådant alternativ.
Dottern Freja, som fyller sex år i januari, föddes med omfattande fosterskador, men läkarna visste inte vad som var fel.
– De har letat på henne sedan hon föddes, säger Jonna.
Freja har genomgått otaliga undersökningar och utredningar. När hon var ett år insjuknade hon i blodcancer och behandlades i 2,5 år med cellgifter.
”Hilma hade hål i hjärtat”
Det var först i somras som Freja fick sin diagnos - fetalt valproat syndrom. Det skedde vid enheten för klinisk genetik vid Karolinska universitetssjukhuset. Syndromet omfattar en rad fosterskador orsakade av valproat.
– Det var skönt att få en diagnos. Den förklarar allting.
Freja har en lindrig utvecklingsstörning, motorisk utvecklingsförsening, nervskada, ledskada, svag muskulatur, andningsuppehåll, språkstörning, nedsatt hörsel, självskadebeteende och är hyperaktiv. Hon kan bara säga enstaka ord och kommunicerar med taltecken.
– Jag har en multihandikappad dotter, säger Jonna.
Freja kräver ständig tillsyn och omvårdnad. Varje halvtimme nattetid och varje timme dagtid måste hon inhalera medicin mot andningsuppehållen. Föräldrarna sover aldrig mer än fyra timmar. Båda är slutkörda. Frejas pappa Niklas är nu sjukskriven.
Sedan november har de avlösarservice tre nätter i veckan. De har nu begärt personlig assistans till Freja.
På dagarna går Freja i förskolan. Hon gillar att pyssla med pärlor, gunga och cykla på sin trehjuling.
Jonna Linderdahl blev gravid igen 2010 medan hon fortfarande medicinerade. Fosterdiagnostiken visade att även det väntade barnet var svårt skadat.
– Hilma hade hål i hjärtat. Hon hade bara överlevt en till två veckor efter födseln, så vi valde att avbryta graviditeten, berättar Jonna.
”Vill varna andra”
Valproat används mot både epilepsi och bipolär sjukdom. Frejas föräldrar vill nu uppmärksamma andra på riskerna med valproat under graviditet.
– Vi vill varna andra. Jag vill ifrågasätta medicinen. Det finns andra man kan ta, säger Jonna Linderdahl.
Nu varnar PRAC, europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté, för preparatet under graviditet. I oktober skärpte PRAC kraven för användningen av läkemedel med valproat, på grund av ökad risk för missbildningar och försenad utveckling hos barn som exponerats för valproat i livmodern.
Enligt de nya rekommendationerna ska valproat inte användas av flickor och kvinnor som är eller kan bli gravida, om inte behandlingsalternativen är ineffektiva eller kvinnan inte tål dem. Nu uppdateras produktinformationen i alla EU-länder med den senaste kunskapen. Man har också tagit fram ett utbildningsmaterial för sjukvårdspersonal och patienter.
– Man känner till sedan tidigare att det finns en ökad risk för missbildningar hos foster. Nu vill man försäkra sig om att ingen kvinna är ovetande om riskerna med valproat, säger Jane Ahlqvist Rastad, specialistläkare på Läkemedelsverket och ledamot av PRAC.
”Prata med din läkare”
Risken för försenad utveckling är 30-40 procent bland barn i förskoleåldern som exponerats för valproat i livmodern. Det visar färska studier, enligt PRAC. Det kan röra sig om försening i att gå och tala, minnesproblem, språksvårigheter och lägre intellektuell förmåga. Risken för autismspektrumstörning och autism är tre respektive fem gånger högre än i normalbefolkningen. Risken för missbildningar som ryggmärgsbråck är också förhöjd
Jane Ahlqvist Rastad varnar dock kvinnor och gravida för att avsluta medicineringen på egen hand.
– Du ska inte sluta ta ditt läkemedel akut utan att prata med din läkare. Det är allvarliga sjukdomstillstånd som behandlas och riskerna för epileptiska anfall och bipolär sjukdom kan innebära stora risker för både mamma och barn. Det är komplicerade sjukdomar och man måste väga nyttan med behandlingen mot läkemedlets risker, säger hon.
När Jonna Linderdahl och hennes familj flyttade uppsökte hon en ny neurolog för sin "epilepsi" 2013. Då fick hon veta den obarmhärtiga sanningen.
– Jag fick veta att jag var feldiagnostiserad. Läkaren sa att jag kunde sluta med medicinerna, att jag inte hade epilepsi. Jag hade ju aldrig haft några anfall. Utan jag hade en sömnstörning, berättar hon.
 Mary Mårtensson
17 december 2014  21:55
FAKTA
Vet mer/Valproat:
 Valproat (valproinsyra) är en verksam substans i flera läkemedel mot epilepsi och bipolär sjukdom.  Om kvinnor tar den under graviditet finns stor risk för fosterskador.
 Färska studier visar att risken för försenad utveckling är 30-40 procent bland barn i förskoleåldern som exponerats för valproat i livmodern bla vad gäller tal och gång.
 Risken för missbildningar som ryggmärgsbråck är förhöjd.
 Risken för autismspektrumstörning och autism är förhöjd med tre respektive fem gånger jämfört med i normalbefolkningen.
Källor: Europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté, PRAC.
 
 Läkemedel som innehåller valproat (valproinsyra), enligt FASS:
 Absenor
 Absenor Depot
 Ergenyl
 Ergenyl Retard
 Orfiril
 Orfiril Long
 Depakine Retard

3.
2014-11-25
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19912856.ab
Elsie, 10 månader, fick svart falukorv
Elsie, 1 år och 8 månader, är ofta inne på sjukhus.
När hon var 10 månader fick hon falukorv, potatis och morötter.
– Hon kunde inte äta det och jag ville inte ens smaka, säger mamma Susanna Pärlfjärd.
    Dela   
    Tweeta


Elsie behöver hjälp med att få i sig föda. Hon sondmatas hemma och går på utredning på sjukhuset eftersom hon inte växer som hon ska.
De många sjukhusbesöken har gett Elsie och hennes familj en inblick i sjukhusmatens kvalitet på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
När Elsie var 10 månader kom en tallrik med skivad falukorv, hela potatis och morotsbitar in till henne.
– Det är så pinsamt och det har hållit på länge. Det är svårt sjuka barn som ska äta den här maten. Är det inte maten som gör så att våra barn växer och blir friska? Borde inte den då rimligtvis vara anpassad till barn eller åtminstone se aptitlig ut, säger Elsies mamma, Susanna Pärlfjärd.
Sjukhuset har medgett för familjen att maten inte är bra, men att man ska börja laga sin egen mat framöver. Men under det år familjen besökt sjukhuset har ingen förändring skett.
Numera tar Susanna och pappa Daniel med sig egen mat till Elsie när man ska till sjukhuset.
Susanna säger att man kämpat i motvind på flera håll, förutom på sjukhuset också med försäkringsbolag. Hon vill lyfta fram Sigtuna kommun och särskilt förskolechefen Pia Wretler som hjälpt och stöttat dem.
 Erik Melin
25 november 2014  00:12

4.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-limmade-ihop-5-arings-oga/
Läkare limmade ihop 5-årings öga

Publicerad i dag 14:16
En 5-årig flicka fick ena ögat ihoplimmat av en läkare. Efter ett misslyckat försök att bända upp ögat skickades flickan hem och fick senare söka vård på annat håll. Händelsen har anmälts till Socialstyrelsen.

En 5-årig flicka fick ena ögat ihoplimmat av en läkare. Efter ett misslyckat försök att bända upp ögat skickades flickan hem och fick senare söka vård på annat håll. Händelsen har anmälts till Socialstyrelsen.

Enligt anmälan ska flickan i början av november i fjol ha ramlat och fått ett cirka 1,5 centimeter jack i pannan. Läkaren beslutade att såret skulle limmas men råkade samtidigt limma ihop flickans högra öga. Efter försök att bända upp ögat, vilket enligt anmälan var mycket smärtsamt för flickan, skickades hon hem med rekommendationen att använda ögonsalva och skölja ögat med ljummet vatten.

Enligt flickans pappa ska man ha gjort detta under resten av dagen och kvällen men utan att det hjälpte. Dagen efter tvingades han uppsöka akuten med sin dotter och fick då en remiss till Mölndals ögonakut. Där fick man till slut upp ögat, men tvingades bland annat klippa av en del av ögonfransarna.
Flickan ska ha blivit rejält skrämd av upplevelsen att inte kunna se ordentligt. Under det cirka ett och ett halvt dygn som ögat inte gick att öppna var hon dessutom orolig för att själva ögat fått permanenta skador.

Det är pappan som har upprättat anmälan och ärendet hanteras därmed som ett enskilt klagomål av Socialstyrelsen.

 Erik Olsson

 erik.olsson@dn.se


5.
2014-04-21
Nazistflaggor hissas vid kommunhus och på cenralplatser i Sverige.
http://www.expressen.se/nyheter/nazistflaggor-hissade-pa-flera-stallen-i-norr/

Nazistflaggor hissade på flera ställen i norr
 
Nazistflaggor hängdes upp vid kommunhus| 20 apr 2013

 
"Just nu saknas det spaningsuppslag"| 21 apr 2013

Under påskhelgen har nazistflaggor hissats på flera ställen i norra Sverige.

Tidigt i går morse vajade en flagga med ett hakkors utanför Stadshuset i Luleå - och i Piteå utfördes en liknande aktion.

– Det kan ha att göra med att det är Hitlers födelsedag, säger Camilla Österlund, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, till NSD.

Förra året under påsken  hängdes nazistflaggor upp på flera ställen i Sydsverige, bland annat vid kommunhuset i Lingby och Stadshuset i Vimmerby.

I år har det inträffat i norra Sverige. Tidigt på söndagsmorgonen upptäcktes att någon hade hissat en röd flagga med en svastika i mitten i en av flaggstängerna på Rådstugatan utanför Stadshuset i Luleå, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Även i Piteå inträffade en liknande händelse under natten mot söndagen. En banderoll med texten "Heil Hitler" och bilder på hakkors hissades på en viadukt över E4 norr om centrala Piteå. Händelserna är polisanmälda som hets mot folkgrupp och flaggan och banderollen har tagits i beslag.

– Än så länge vet vi inte om det är samma personer, säger Camilla Österlund, jourhavande FU-ledare hos polisen.

125 år sedan Hitler föddes

Tidigare i veckan skev Norrbottens-Kuriren att även Hortlaxkyrkan i Piteå och Framnäs folkhögskola hade blivit nedklottrad med nazistsymboler. På Hortlax kyrka användes mjölkchoklad för att skriva nazistiska slagord och rita symboler på kyrkans ytterväggar, skriver Kuriren.

I går, den 20 april, var det 125 år sedan Adolf Hitler föddes. Polisen ser en koppling mellan årsdagen och händelserna.

– Det kan ha att göra med att det är Hitlers födelsedag, säger Camilla Österlund till NSD.

 
Av Rebecka Martikainen

 rebecka.martikainen@expressen.se  

6.
Diskriminering kallad för "BRIST PÅ KOMMUNIKATION", när rasistiskt sjukhuspersonal slarvar och t.om. mördar utlandsfödda mödrar(barn) i samband med förlossning.

Mödradöd vanligare hos utlandsfödd

Publicerad i dag 11:10
2014-03-17
http://www.dn.se/nyheter/sverige/modradod-vanligare-hos-utlandsfodd/

Risken att dö i samband med graviditet och förlossning i Sverige är flerfaldigt högre för kvinnor födda utomlands, jämfört med svenska kvinnor. Det visar en avhandling från Uppsala universitet.

Mödradödligheten är mycket låg i Sverige, i genomsnitt dör sex kvinnor per år. I avhandlingen har 75 mödradödsfall under åren 1988 till 2010 granskats. Brister i vården var vanligare bland de utlandsfödda kvinnorna. En orsak kan vara problem i kommunikationen, enligt avhandlingen.

7.
2015-01-26

Olle, 10, får rätt – efter fem år med narkolepsi

FIRAR. Olle Erikson och lillebror Vide, pappa Fredrik och mamma Jenny firade i beskedet om att Olle får upprättelse med en skål i cider. Foto: Mats Holmertz
Olle Erikson, 10, vaccinerades mot svininfluensan. Ett år senare, under en semester på Kanarieöarna, märkte familjen att den vanligtvis badglade Olle mest låg och sov.
Han hade drabbats av narkolepsi. Nu, fem år efter att Olle Erikson fick sprutan som gav honom symptomen, får han upprättelse.
– I fredags fick vi ett mejl där de stod att reglerna ändrats och Olle får ersättning från Läkemedelsförsäkringen, säger Olles pappa Fredrik Erikson.

Vintern 2009-2010 massvaccinerades svenska barn mot den fruktade svininfluensan. En av dem var Olle Erikson i Färjestaden. Vaccinationen var inget som ifrågasattes då.
– Nej propagandan var "Ska ditt barn vara det som smittar alla andra". Det var ingen som ifrågasatte vaccinationerna, säger Fredrik Erikson.
Redan efter några månader hade Olles föräldrar märkt att något förändrats. Ett år efter vaccinationen var familjen på Kanarieöarna.
– Olle var alltid väldigt aktiv och simmade och badade hela tiden. Men nu låg han mest och sov eller vilade. Vi tyckte det var konstigt men sa att han hade kanske badat tillräckligt. Vi försökte nog förklara bort det hela.
"Läkarna visste väldigt lite"
I skolan dåsade Olle till på lektionerna. Sedan accelererade sjukdomen snabbt.
– Vi kontaktade läkare i april-mars 2011. Men de visst väldigt lite, narkolepsi bland barn var väldigt ovanligt då, säger Fredrik Erikson.
Men runtom i Sverige dök fler och fler fall upp. Det skulle dröja till kopplingen till vaccinet Pandemrix klarlagts från officiellt håll, men Olle Eriksons föräldrar fick kontakt med fler och fler drabbade.
– Vi googlade och facebookade dygnet runt. Vi undrade "vad fan är det som händer", säger Fredrik Erikson.
Plötslig kraftlöshet
Olle hade drabbats av grov narkolepsi. Förutom sömnattacker drabbades han av kataplexi, attacker av plötslig kraftlöshet i musklerna. Men när Olle väl diagnosticerats tog nästa kamp sin början.
För att få ersättning från staten krävdes att det var klart att sjukdomen kunde kopplas till vaccinationen, och då var regelverket sådant att diagnos skulle ställas senast åtta månader efter vaccinationstillfället. Olles diagnos kom senare – alltså ingen ersättning.
– Det är galet. I andra länder är det andra regler som gäller. Finland har till exempel 24 månader. Och även med de nya reglerna finns det drabbade barn som hamnar utanför tidsspannet.
Firade med cider
För i förra veckan kom beskedet att reglerna ändras. Den nya tidsgränsen mellan vaccination och diagnos är 16 månader. Beskedet kom i fredags och familjen Erikson firade med en skål i cider,  rapporterade Barometern. Att Olle Erikson nu inkluderas i Läkemedelsförsäkringen är så klart viktigt för familjen, även om det på kort sikt inte gör någon större skillnad.
– På kort sikt betyder det ingenting. Men på längre sikt har Olle nu ett statligt ställningstagande som förhoppningsvis innebär mer och snabbare hjälp om han till exempel inte blir arbetsför som vuxen.
Nu medicineras Olle Erikson så pass att de flesta symptomen hålls i schack. Men den senaste tiden har varit tung, berättar Fredrik Erikson.
– Det har varit tufft. Olle har börjat förstå sin sjukdom, han är i en ålder då han jämför sig med andra. Det är jobbigt.
Av Alexander Vickhoff
Publicerad 26 jan 2015 14:55
FLERA HUNDRA DRABBADES AV NARKOLEPSI EFTER VACCINERINGEN
 Narkolepsi är en nekrologisk sjukdom som orsakar sömnighet och sömnattacker.
 Andra symptom är plötslig kraftlöshet i musklerna, så kallad kataplexi, och hallucinationer och förlamning i samband med insomning.
 Flera hundra barn har diagnosticerats med narkolepsi och sökt ersättning efter att ha vaccinerats med Pandemrix mot svininfluensa för fem år sedan.
KÄLLA: Läkemedelsverket, Läkemedelsförsäkringen och Socialstyrelsen

6
1.
2015-10-04
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21519504.ab
Svårt diabetessjuk nekades ambulans
Diabetikern Mickaela, 25, spydde galla och kunde knappt röra sig.
Men när ambulansen kom sa de att hon själv kunde ta sig till sjukhus.
Inte nog med det.
Den ena ambulanssjukvårdaren var en bluffmakare utan utbildning.
Redan klockan fem på morgonen märkte Mickaela Larsson, 25, att något inte stod rätt till. Hon mådde illa och kräktes. Några timmar senare kunde hon inte lyfta sina armar. Hon var oerhört törstig men behövde ändå gå på toa och kissa hela tiden.
Mickaelas blod var surt
Mickaela är diabetiker så hon förstod att det berodde på att hennes blodsocker var för högt. Hon ringde sjukvårdsupplysningen, men personen som svarade visste inte mycket om diabetes och kunde inte ge några svar.
– När man är magsjuk som diabetiker brukar man behöva mer insulin, så jag trodde det var det som behövdes. Men jag ringde min diabetessköterska och hon sa att det lät som ketoacidos, säger Mickaela.
Det visade sig stämma. Mickaelas kropp kunde inte ta upp blodsockret. Istället blev blodet surt och risken var stor att hon skulle hamna i koma. När hon testade det så kallade ketonvärdet så var det skyhögt. Ketacidos är ett livshotande tillstånd.
– Det var som att jag inte hade ätit på flera dagar. Man orkar verkligen ingenting. Munnen är torr som en Saharaöken. Så fort jag rörde mig så kräktes jag, så fort jag åt eller drack så kräktes jag.
Hon var nära koma
Ambulans tillkallades. Men väl på plats så tyckte ambulanspersonalen att hon kunde ta sig till sjukhuset på egen hand. De menade att sjukhuset låg så nära. Mickaela kunde sitta upp och ge sig själv insulin, så ambulanspersonalen bedömde att hon var frisk nog.
Mickaela fick istället skjuts till akuten av sin familj. Där hon snabbt lades in på intensivvårdsavdelningen. Hon vårdades på intensiven i två dagar.
– De sa att det var ren tur att min kropp hanterade det så bra. Det handlade om minuter eller timmar innan jag hamnade i koma. Jag hade rent tur som var vid medvetande när jag kom till sjukhuset, säger Mickaela.
Det var i Sollefteå i december 2014 som hon blev sjuk. I år anmälde Mickaela till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som har utrett vad som hänt. IVO konstaterar att det handlar om en ”fördröjd behandling” med ”betydande allvarlighetsgrad”.
Ambulanssjukvårdaren var en bedragare
Men det slutar inte där. IVO-anmälan avslöjade att en av ambulanssjukvårdarna som bedömde att hon inte behövde ambulans är en bedragare. Han har fått sluta sin tjänst och blivit polisanmäld. Mannen har förfalskat både sin yrkeslegitimation och sitt examensbevis och på sätt lyckas ljuga om att han är ambulanssjukvårdare i flera års tid, skriver tidningen Vårdfokus.
– Jag är väldigt chockad. Jag trodde att det skulle finnas kontroller som förhindrade att sådant här händer, men tydligen inte, säger Mickaela Larsson.
Men det är inte säkert att det gjorde någon skillnad eftersom den andra personen i ambulansen höll med om beslutet, menar Mickaela. Hon är dock besviken på att varken ambulanspersonalen eller sjukvårdsupplysningen hade tillräcklig kunskap om hennes diabetes.
– Jag hoppas att landstinget skärper sina kontroller och att de utbildar personalen i diabetessjukdomar.
Rutinerna ändras
Rutinerna för alla nyanställda ska ändras uppger Anders Lundin, länsverksamhetschef vid ambulansen i Västernorrland, för tidningen Vårdfokus.
– Vi måste hitta en rutin så att vi inte hamnar i den här situationen igen.
Sollefteå
 Anton Kasurinen

2.
2014-09-22
http://www.expressen.se/gt/lexgt/mikael-avled-i-cancer-efter-ar-av-vardmissar/
Mikael avled i cancer efter år av vårdmissar

Tommy Ivarsson är kritisk till hur hans lillebror Mikael behandlades av vården. Allt började med att de inte tog hans smärta på allvar.
– Han kanske skulle ha tagit det vidare och krävt en andra och tredje åsikt men man måste kunna lita på vården, säger Tommy. Fotograf: Christian Örnberg
SÄFFLE. Mikael Ivarsson misstänkte att hans växande och smärtande analknöl var cancer men vårdcentralen sa att det var hemorrojder och gav honom en receptfri salva.
Men Mikael hade rätt. Han hade en tumör i ändtarmen.
Detta blev början på två mardrömsår med en lång rad av vårdmissar. Och till slut gick hans liv inte att rädda.
– Att se någon som man tycker väldigt mycket om mer eller mindre torteras till döds. Det är så svårt att sätta ord på det, säger Tommy Ivarsson, Mikaels storebror.
Knölen på utsidan av ringmuskeln var stor som en ärta och ömmade kraftigt. I början av maj 2011 ringde Mikael Ivarsson, då 44 år, Svea vårdcentral i Säffle och uttryckte sin oro över att det kunde vara analcancer.
– De skrattade åt honom på vårdcentralen när han ringde första gången och sa att han inte skulle ställa en diagnos utefter vad han läst på internet, säger Tommy Ivarsson, Mikaels bror.
Sköterskan ska också ha sagt att det skulle dröja 10-20 år innan han kunde få den typ av cancer. Hon sa att det var hemorrojder och att Mikael skulle testa en receptfri salva i tre-fyra veckor. Någon undersökning var inte aktuellt.
– Hur kan man neka någon en undersökning? Det är så vansinnigt. Det som är så viktigt när det gäller cancer är att den ska upptäckas i tid, säger Tommy.
Svimmade av smärtan
Mikael gjorde som han blev tillsagd men salvan gjorde honom bara sämre. Knölen växte och värken blev allt värre. Toalettbesöken kunde ta tre timmar och vid flera tillfällen svimmade han av smärtan. Han kontaktade vårdcentralen flera gånger men först i september fick han träffa en läkare. Eftersom Mikael hade så ont kunde läkaren inte genomföra undersökningen. Lösningen blev ytterligare en hemorrojdsalva.
Det skulle bli ytterligare ett besök på vårdcentralen innan Mikael skickades vidare till sjukhus. Drygt fem månader efter första vårdkontakten fick Mikael sin oro bekräftad - han hade en ändtarmstumör. Den ärtstora knölen hade blivit sju centimeter.
Mikael akutopererades och sedan började nästa serie av vårdmisstag.
På grund av oklarheter i dokumentationen och bristande kommunikation mellan sjukhus föll Mikael mellan stolar. Det dröjde nästan två månader innan han fick cellgifter och när strålbehandlingen sattes in i januari hade cancern spridit sig.
– Det är så tragiskt eftersom de visste från början att detta är en så aggressiv och elakartad cancerform, säger Tommy.
"Luktade infektion och ruttet"
Behandlingen tycktes ändå till en början ha gett resultat. Men i juni fick han veta att cancern var kvar. I ett sista försök att besegra sjukdomen beslöt läkarna att göra en total bäckentömning.
Men innan det skulle ändtarmen tas bort och Mikael skulle få en kateter inopererad, detta vid centralsjukhuset i Karlstad. Men av misstag plockade sjuksköterskorna bort katetern när operationen var klar. Detta ledde till att allt urin blev kvar i kroppen vilket orsakade fruktansvärd smärta. Efter en vecka upptäcktes misstaget. I stället satte man in två njurkatetrar men dessa glömde vårdpersonalen att tömma. Vid flera tillfällen gick de sönder och vätska läckte ut genom ett dräneringshål i ljumsken.
– Smärtan och vidrigheten i detta... Tänk situationen där man ligger i sitt eget urin och sårvätska. Det luktade infektion och ruttet, berättar Tommy.
Det ledde även till infektioner och operationen med bäckentömningen fick flyttas fram. Först i oktober kunde han opereras. En operation som tog ungefär 15 timmar då de tvingades sanera infektionerna först.
Cancern var obotlig
Detta efterföljdes av en period där Mikael fick slåss mot infektion efter infektion.
– Jag var så säker på att det bara handlade om att ta sig igenom detta. Sedan skulle vi laga kroppen så gott det gick, säger Tommy.
Men i februari kom beskedet om att cancern var obotlig.
– Jag blev chockad. Vi andra klarade det sämre än vad han gjorde. Mikael har under hela tiden tagit allt med fattning. Han tog tag i allt det praktiska och planerade för sin död. Han tänkte på sina söner och sin sambo, säger Tommy.
I oktober 2013 somnade Mikael Ivarsson in efter två och ett halvt års olidlig smärta och kamp mot både cancern och för att sjukvården skulle ge honom rätt vård.
Han var 46 år och lämnade kvar en tonårsson, en treåring som tvingas växa upp utan sin pappa och kvinnan han planerade att gifta sig med.
"Frustrerande att se"
Och Tommy förlorade sin lillebror.
– Vi har alltid varit mer än bröder. Vi har alltid funnits där för varandra, säger han och berättar om en glad, och energisk man.
– Han hade en "allt är möjligt"-mentalitet och var en väldigt stark och kraftfull person.
Hur var det att se hur han blev allt sjukare?
– Att se någon som man tycker väldigt mycket om mer eller mindre torteras till döds... Det är så svårt att sätta ord på det. Det har gjorts så otroligt många misstag under den här resan. Du står bredvid och ser att det blir sämre utan att kunna göra något. Det var så fruktansvärt frustrerande att se.
Misstagen har anmälts till inspektionen för vård och omsorg. Tommy driver processen för att detta inte ska drabba någon annan för han vet att han aldrig kommer få tillbaka sin lillebror och kräver inte att de ska be om förlåtelse.
– Det finns ingen ursäkt i världen för det här.
Erkänner misstag
Vårdcentralen som via telefon bedömde Mikaels cancer som hemorrojder säger att de inte agerade fel.
– Vi har följt de rutiner som vi hade då, säger Ulrica Törnings, pressansvarig på Praktikertjänst hälso- och sjukvård som driver den privata vårdcentralen.
Sjukhuset däremot erkänner att en rad misstag begicks i Mikaels fall. De har nu ändrat sina rutiner så att det inte ska hända igen.
– Det är något som vi verkligen har tagit på allvar, säger Thomas Hallgren, överläkare på sjukhuset.
Läs mer om sjukhusets och vårdcentralens kommentarer här.
Av Sandra Divinyi
Publicerad 22 sep 2014 19:04
ANALCANCER
■ Ändtarmscancer är vanligt och drabbar 2 000 svenskar varje år. Analcancer, när tumören sitter i yttersta delen av ändtarmen, är en annan och ovanligare typ av cancer. Den diagnosen får 100-150 personer per år. Många av symtomen är likartade.
■ Symtom på analcancer är:
✓ Blod i avföringen.
✓ Ändrade avföringsvanor.
✓ Knöl vid ändtarmsöppningen.
✓ Smärta.
■ Har man sådana symtom ska man alltid bedömas av läkare. Det är viktigt att hitta och behandla all slags cancer i tid, då är chansen att bli helt frisk oftast mycket stor. Nio av tio fall av analcancer upptäcks tidigt. Av dessa kan man bota tre av fyra.
■ Analcancer behandlas med strålning, ibland även med cellgifter och operation.
Källor: Onkologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset, Vårdguiden.

3.
2014-07-02

Förskoleplacering prövas i domstol
Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) ska pröva frågan om en kommuns beslut att placera en elev i en förskoleklass i en annan skola än den önskade, ska upphävas.
Ärendet gäller placeringen av en elev i Lund. Kommunen har tagit hänsyn till avståndet mellan de sökande elevernas adresser och skolan. Samtliga som har fått en placering till hösten bor närmare skolan än den aktuella eleven.
Föräldrarna har överklagat beslutet och fick rätt i förvaltningsrätten som upphävde kommunens beslut. Lunds kommun klagade då till kammarrätten som avslår överklagandet. Kommunen går nu vidare till HFD.
Av TT

4.
Påkörd pojke låg mitt på dagen på skolans och vårdcentralens stora parkeringen tills han dog. Kommunens tingsrätt beslutade att lastbilschaufför som körd på pojken och smet från olycksplatsen gjorde också allt rätt.
2014-05-08
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18846188.ab
Inget brott bakom nioårig pojkes död
Nioåringen dog efter att ha blivit påkörd på en parkeringsplats i Kramfors.
Nu läggs utredningen ner.
– Jag kan inte styrka brott från chaufförens sida, säger åklagare Daniel Brodén i ett pressmeddelande.
"Utredningen pekar på att det hela rör sig om en mycket ovanlig och tragisk olycka", står det vidare i pressmeddelandet från polisen i Västernorrland.
Avled på sjukhus
Det var i februari som en förbipasserande kvinna såg hur pojken låg skadad på parkeringsplatsen i centrala Kramfors. Han kunde berätta för henne att han blivit påkörd och polis och ambulans larmades till platsen.
Pojken hade svåra inre skador och fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han opererades. Men hans liv gick inte att rädda. Tre dagar efter olyckan meddelade sjukhuset att nioåringen avlidit av sina skador.
Polisen har utrett händelsen och det visade sig att pojken blev påkörd av ett tyngre fordon.
Chaufför var misstänkt
Många personer har förhörts under utredningen, bland annat en lastbilschaufför som arbetade vid olycksplatsen vid den aktuella tidpunkten. Mannen var skäligen misstänkt för vållande till annans död, men frihetsberövades aldrig. Och förundersökningen läggs nu alltså ner eftersom brott inte kan styrkas.
Den tragiska olyckan har påverkat Kramfors och Aftonbladet har också tidigare berättat att den påkörde pojkens mamma och bror ska utvisas från Sverige.
– Det är inte möjligt. Hur ska jag kunna lämna mitt barn? Jag vill kunna besöka hans grav och vårda hans minne, sa mamman Racheal Lugard, 40, då.
 Sofia Roström Andersson
8 maj 2014  11:17

5.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/pojken-i-kramfors-avliden/

2014-04-17
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18736950.ab

Påkörd pojkes familj utvisas
Kramfors. Familjen till den 9-årige pojke som dog efter att ha blivit påkörd på en parkeringsplats i Kramfors i februari ska utvisas, skriver allehanda.se. Familjen kom till Sverige i augusti förra året. Utvisningen sköts tillfälligt upp efter pojkens död.
En lastbilschaufför är misstänkt för att ha kört på pojken, men ännu har inget åtal väckts.
TT

6.
2014-02-24
www.aftonbladet.se
Svårt skadad pojke hittad på parkering

Frida Lindvall, 35, mammaledig, Kramfors och Dennis Eriksson, 26, drifttekniker, Kramfors med Adrian, 10.
– Det är hemskt. Skolan ligger alldeles bredvid och många barn går där, säger Frida Lindvall. Fotograf:Jonas Forsberg
.
Svårt skadad pojke hittad på parkering

En nioårig pojke hittades i fredags svårt skadad på en parkeringsplats i centrala Kramfors.

Polisen misstänker att pojken har blivit överkörd och efterlyser nu vittnen.

Pojken vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala och hans tillstånd är kritiskt.


Pojken hittades på parkeringen mellan gallerian och vårdcentralen i Kramfors i Ångermanland och polisen larmades klockan 12.52 på fredagen. En kvinna, som polisen nu vill komma i kontakt med, hörde pojken när hon klev ur sin bil.

– Hon hörde någon ropa på hjälp, säger Mikael Bladh vid Kramforspolisen.

Kvinnan gick fram till pojken som då låg på sidan.

– Han var initialt vid medvetande och säger att han har blivit påkörd, säger Robert Öhman vid polisen i Västernorrland.

Ytterligare tre kvinnor kom fram till platsen och en av dem larmade polisen.

– Han var inte helt medvetslös när han hittades, men väldigt illa däran, så det var svårt att få en klar bild av vad som hänt, säger Robert Öhman.

"Famlar i mörker"

Pojken fördes först till sjukhuset i Sollefteå och sedan vidare till Uppsala. Hans skador bedöms som mycket svåra.

– Skadorna är rejäla inre skador på buk och bäcken, vilket gör att skadebilden stämmer väl överens med att han till och med kan ha blivit överkörd av ett fordon, säger Robert Öhman.

Pojkens föräldrar informerades i ett tidigt skede om det inträffade och har varit med pojken på sjukhuset, enligt polisen.

Trots ett intensivt utredningsarbete under helgen har det inte kunnat fastställas vad som hänt pojken.

– Vi har i princip inget att gå på. Vi famlar i mörker, säger Mikael Bladh.

Behöver kartlägga

Ett av polisens huvudspår är att pojken blivit påkörd av någon form av fordon.

– Vår huvudteori att pojken har blivit påkörd och den teorin stärktes i dag efter att hört de som har varit först på plats, säger Robert Öhman.

Under söndagen ville polisen komma i kontakt med den kvinnan som först var på plats vid pojken. På eftermiddagen kontaktade hon polisen.

- Hon har hunnit prata med pojken innan han inte längre är kontaktbar. Han säger då själv att han har blivit påkörd. Kvinnan har två barn med sig som gör att hon måste gå därifrån när andra personer kommer fram dit, säger Robert S Öhman vid polisen i Västernorrland till allehanda.se.

Polisen misstänker i nuläget inte att någon med uppsåt skadat pojken. En förundersökning om vållande till kroppsskada är inledd.

"Man blir orolig"

Händelsen har skakat Kramfors.

Lillemor Stenholm, 42, har en son i samma ålder som den skadade pojken som dessutom går i samma skola.

– Det är fruktansvärt. Hur en människa bara kan köra på ett barn och inte stanna, det begriper jag inte, säger hon.

Hon säger att många i Kramfors nu delar nyhetsartiklar om händelsen på Facebook. Och folk vill ha svar på vad som har hänt.

– Man blir orolig. Jag är också förälder och likväl som att man inte vill att något sådant ska hända sitt eget barn vill man inte att det ska hända någon annans barn heller.

Frida Lindvall, 35, har också barn i samma ålder. Hon säger att många i Kramfors nu spekulerar i vad som han ha hänt.

– Det är hemskt. Skolan ligger alldeles bredvid och många barn går där. Det är klart att man blir orolig, säger hon.
.

 

7
1.
2015-03-25
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20519186.ab
Självmord på ungdomshem utreds
BROTT. Polisen ska utreda om tjänstefel har begåtts när en ung elev på ett ungdomshem i Jönköpingstrakten begick självmord.
På hemmet vårdas tonårspojkar och unga män med allvarlig psykosocial problematik, kriminalitet och/eller missbruk. En fjärdedel av dem anses vara suicidala.
I det nu aktuella fallet, då pojken begick självmord på den låsta akutavdelning han vårdades på, fanns inga sådana indikationer.
– Det fanns inga tecken man kunde se, säger institutionschefen till Jönköpings-Posten.
Händelsen har polisanmälts och en utredning rörande eventuellt tjänstefel har startats. Även ungdomshemmet har satt i gång en egen utredning.
TT
24 mars 2015  11:43


2.
2014-08-05
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19315492.ab
Tvingas sova med larver i sängen
Autistiske Robert, 27, uselt behandlad av kommunen

Bildspel: Klicka för att starta

1/6
Gravt förståndshandikappade Robert, 27, tvingas sova med larver i sängen och bajs på kroppen.
Nu riktar hans anhöriga kraftig kritik mot biståndshandläggaren:
- Det räcker inte med 58 timmars hemtjänst i månaden, han borde ha personlig assistent dygnet runt. Robert kan inte vara ensam själv, säger svågern Alireza Akhondi.


Robert Lindström är autistisk, gravt förståndshandikappad och väger omkring 200 kilo. Han bor ensam i en trerummare i Vällingby sedan mamman togs in på ett korttidsboende för sju månader sedan.
Sedan dess har systern Sara Lindström och hennes make Alireza Akhondi gjort allt de kan för att Stockholms kommuns biståndshandläggare ska ge Robert den hjälp han behöver. Biståndshandläggarens beslut om 58 timmars hemtjänst i månaden räcker inte, enligt Alireza Akhondi:
- Boven i dramat är biståndshandläggaren, inte hemtjänsten. Hemtjänsten gör så gott de kan, men de har inte rätt utbildning för att handskas med en förståndshandikappad pojke, säger han.
Bajs på kläderna
Efter två veckors semester åkte paret hem till Robert i söndags:
- När vi vände på lakanen var det larver i sängen och han hade bajs på kläderna. Sedan tidigare har han sår på hela kroppen, det har de inte heller gjort något åt.
Alireza är också kritisk till att det aldrig finns någon mat i Roberts kyl när de kommer på besök, att han inte har något trygghetslarm och att han är helt understimulerad.
Hemtjänstbolaget Colonia Care har anlitats av kommunen för att hjälpa Robert. Företagets verksamhetschef Kerstin Johansson säger:
- Han har haft fel boende hela tiden. Vi har gjort mycket mer än vi borde göra, men vi har inte resurser att sköta honom på bästa sätt. Han äter upp all mat i kylen väldigt snabbt.
Hemtjänsten får inte gå in
Hon konstaterar samtidigt att Robert ibland säger nej till att bli duschad, och att de då inte kan tvinga honom. Kerstin Johansson säger också att larverna (som förmodligen är pälsängerlarver) hittades i mammans säng, i ett rum i lägenheten som hemtjänsten inte får gå in i.
Alireza Akhondi känner inte till om biståndshandläggaren förbjudit hemtjänsten att gå in i mammans rum, men säger:
- Det finns två sängar i lägenheten. Ibland sover han i den ena, ibland i den andra. Vi har varit tydliga med att han sover i båda rummen, eftersom mamman inte har bott där på sju månader.
”Kan inte ha det så här”
I dag måndag hade Alireza och Sara ett möte med biståndshandläggarens chef, Kerstin Medin. Hon är vikarierande avdelningschef på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning. Medin hänvisar till sekretess och vill inte diskutera Roberts situation när Aftonbladet ringer upp.
Enligt Alireza slutade dagens möte med att Medin lovade att byta ut Roberts biståndshandläggare. Dessutom ska Robert inom kort få flytta in i en gruppbostad för förståndshandikappade.
Alireza är fortsatt kritisk till att Robert ännu inte fått alla insatser han har rätt till enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade):
- Robert kan inte ha det så här, det är inte värdigt. Han har rätt till en personlig assistent och en kontaktperson.
 Joachim Kerpner

3.
2014-07-10
http://www.expressen.se/kvallsposten/sjuaring-fick-kalla-handen-efter-legobrev/
Politisk korrekt av socialistisk-feministiskt hjärntvättade och  indoktrinerade sjuåringarnas vanföreställningar.och svenska pressens hyllning av det.

Sjuåring fick kalla handen efter Legobrev
Publicerad 10 jul 2014 11:37


Sjuåriga Charlotte skrev ett brev till Lego där hon klagade över leksakstillverkarens stereotypiska könsroller.
Brevet spreds snabbt och hyllades i sociala medier världen över.
Men Lego imponerades inte över den virala succén, skriver Ekstrabladet.
Rekommendera1 Tweeta1
Charlotte Benjamins handskrivna brev till Lego åkte på världsturné över de sociala medierna i februari i år. Den sjuåriga flickan klagade på det hon såg som allt för traditionella könsroller bland Legos minifigurer.
Charlotte menade att de kvinnliga figurerna ofta gjorde tråkiga saker som att sitta hemma eller gå till stranden medan de manliga figurerna var ute på äventyr eller arbetade.
Flickan avslutade brevet med att fråga Lego om de inte ville börja tillverka kvinnliga figurer som åkte ut på äventyr och hade det kul.
Omskrivet brev
Brevet blev omskrivet i bland annat USA Today, The Independent, Daily Mail, Huffington Post och Ekstrabladet. Det delades dessutom flitigt i sociala medier runtom i världen.
Den lilla flickans ord tycktes beröra många - förutom Lego.
– Den konkreta förfrågan från Charlotte har inte fått oss att ändra strategi. Vi har som ambition att ha en bredd i vårt sortiment och att ha leksaker som både flickor och pojkar med olika intressen tycker om. Och vi tycker att våra produkter når en bred publik, också när det kommer till kvinnliga minifigurer, säger Legos presschef Roar Rude Trangbæk till Ekstrabladet.
Vanlig behandling
Han berättar att leksaksgiganten varje år tar emot 1,5 miljoner förfrågningar via telefon, brev eller mail.
– Det är inte avgörande för oss om en förfrågan blir viral. Alla frågor som kommer in behandlas och blir tagna på lika stort allvar oavsett om de är virala eller ej, säger Roar Rude Trangbæk.
Presschefen bekräftar för Ekstrabladet att sjuåriga Charlottes därför blev behandlat som vilken annan förfrågan som helst.
– Och så skickade vi förstås ett svar till vidkommande, säger Roar Rude Trangebæk till tidningen.
Av Anna Dahlbeck   
anna.dahlbeck@kvp.se


4.
2014-07-09

http://www.dn.se/nyheter/sverige/autistisk-12-aring-forsvunnen/
Autistisk 12-åring försvunnen
Publicerad i dag 14:22


Polisen söker efter en autistisk 12-årig pojke som försvann under en utflykt i Vårdinge söder om Södertälje på onsdagen.

Pojken försvann vid Lilla Horssjön vid 12.30-tiden och polisen larmades cirka en halvtimme senare.

– Vi har flera patruller på plats och har satt in en helikopter i sökandet. Man ska även söka med fyrhjulingar, säger Sven-Erik Olsson på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Marit Sundberg
marit.sundberg@dn.se

http://www.dn.se/sthlm/autistisk-11-aring-forsvunnen/
Autistisk 11-åring försvunnen
Uppdaterad 2014-07-09 22:05. Publicerad 2014-07-09 14:22


Polisen sökte under onsdagen en autistisk 11-årig pojke som försvunnit vid en utflykt i Vårdinge söder om Södertälje. Strax innan klockan 22.00 hittades pojken.

– Pojken är anträffad. Han hittades i trakten där vi letade. Efter omständigheterna mår han bra, säger Stockholmspolisens pressinformatör Towe Hägg till TT.

Pojken försvann vid Lilla Horssjön vid 12.30-tiden och polisen larmades cirka en halvtimme senare.

– Vi har letat och letat och letat men inte hittat honom. Nu har vi begärt hjälp av Missing people, sa Björn Svensson, befäl vid Stockholms länskommunikationscentral vid 18-tiden.

De sökte under eftermiddagen och kvällen efter pojken med hjälp av helikopter, fyra hundpatruller, motorcyklar och fyrhjulingar. Under slutet av kvällen bidrog även Missing people till sökandet. Att området är otillgängligt försvårade insatsen. Att han har autism kan också ha gjort det svårare att hitta pojken.

– Risken är att han kanske går och gömmer sig. Han har försvunnit tidigare och då har han gått långt. Men han tycker inte om att vara ensam heller, förklarade Björn Svensson.

Pojken var tillsammans med två assistenter på en utflykt från sitt elevhem i Järna när han försvann, skriver Länstidningen på nätet.

Vid ett liknande fall i juli ifjol försvann två autistiska pojkar i samma område.

– Den ena hittade vi ganska omgående men den andra pojken hittade vi inte förrän 23.30, så det gäller att inte ge upp, säger Björn Svensson.

Marit Sundberg
marit.sundberg@dn.se
Åsa Welander
asa.welander@dn.se
Emma Österberg
emma.osterberg@dn.se

5.
2014-07-07
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19183892.ab
Pojkarna har hittats
STOCKHOLM/SKARARP Polisen i Kronoberg sökte i natt och under förmiddagen natten efter tre pojkar som försvann i går kväll vid sjön Exen i trakterna mellan Ljungby och Markaryd.
Nu har pojkarna hittats.
– De är till rätta nu och det är vi tacksamma över, säger Jonas Ek på Kronobergspolisen till Aftonbladet.
    Dela   
    Tweeta

De försvunna pojkarna kan vara hittade. Vid lunchtid hörde den yngste av pojkarna, 11-åringen, av sig till en anhörig.
– En stund senare fick vi tips från allmänheten om att även de båda andra pojkarna hade sett i Traryd. De är 14 och 15 år. Alla är nu återförda till hemmet, säger Jonas Ek på Kronobergspolisen till Aftonbladet.
Undanhållit sig frivilligt
Polisen har i nuläget ingen information om hur pojkarna mår, men de tror att de försvann frivilligt.
– Det är olika anledningar, jag kan inte gå in på konkret vad det är. Men mycket tyder på att de undanhållit sig frivilligt, säger Jonas Ek.
Polisen har i nuläget ingen information om varför pojkarna försvann eller hur de mår. Pojkarna har sedan försvinandet förflyttat sig cirka en mil.
– Vi vet ännu inte hur, deras cyklar fanns ju kvar på platsen. Men min spekulation är att de gått till Traryd, säger Jonas Ek.
Försvann efter bad
Det var vid niotiden i går kväll som anhöriga till de tre pojkarna hade telefonkontakt senast.
– De har varit och badat med en båt och de har kommit i land med båten. De berättar att de lastat ett batteri som jag förmodar går till elmotorn. Och sedan har de satt sig på cyklarna, säger Jonas Ek, vid Kronobergspolisen.
Polisen hittade deras cyklar utmed vägkanten ungefär 500 meter från båtplatsen i Skararp i Småland. Efter det var det ingen som såg till pojkarna eller hörde av dem. Enligt SVT bor de tre pojkarna vid någon form av familjehem eller behandlingshem.
Stort sökarbete
Under natten har hundförare och polispatruller från Halland, Skåne och Kronoberg sökt efter pojkarna som är i åldrarna 11, 14 och 15.
– Men de har inte hittat något som tyder på att de varit i området, säger Reinhold Liljedahl, vid Kronobergspolisen till Aftonbladet vid 09-tiden.
Sökarbetet trappades ned under morgonen.
– Nu utvidgar vi sökområdet och bedriver inre spaning - vi håller förhör och pratar med folk, säger Jonas Ek vid 10-tiden.
Enligt Kronobergspolisen har de inte fått in några uppgifter om att pojkarna skulle befinna sig hos en kompis.
Polisen misstänker inget brott.
 Ida Gustafsson  Pelle Tagesson

6.
2014-06-10
http://www.dn.se/nyheter/sverige/kranktes-pa-barnhem-nu-stammer-han-staten/
Kränktes på barnhem – nu stämmer han staten

Publicerad i dag 07:37

Johnny Lindén placerades vid tio års ålder på Skärsbo barnhem utanför Alingsås. Där blev han slagen och kränkt. I förarbetena till lagstiftningen pekas det ut som ett barnhem med kända problem med vanvård och försummelser.
Foto: Joakim Roos Johnny Lindén placerades vid tio års ålder på Skärsbo barnhem utanför Alingsås. Där blev han slagen och kränkt. I förarbetena till lagstiftningen pekas det ut som ett barnhem med kända problem med vanvård och försummelser.

Ersättningslagen och Ersättningsnämnden

Sedan 1920 talet har minst en kvarts miljon barn vuxit upp på barnhem eller i fosterhem. Efter en SVT-dokumentär 2005 om vanvård på barnhem, ”Stulen barndom”, och flera andra vittnesmål tillsatte regeringen året efter en ­utredning som så småningom ledde fram till en ursäkt och en ny utredning om ersättning till de drabbade.

Ersättningslagen, en tillfällig lag, började gälla den 1 oktober förra året och gäller till årets slut. Efter ansökan till Ersättningsnämnden kan de som utsatts för vanvård och kränkningar på barnhem eller i fosterhem 1920–1980 få 250 000 kronor. I lagen står uttryckligen att nämndens beslut inte kan överklagas.

Av dem som sökt ersättning fram till 12 maj i år hade 48,5 procent, cirka 1 000 personer, fått avslag. Det är en hög avslagsnivå jämfört med motsvarande lagstiftning i andra europeiska länder som infört liknande regler. I november 2013 hade till exempel bara sju procent av ansökningarna avslagits i Norge.
Johnny Lindén, som utsatts för vanvård och kränkningar på flera barnhem under 1960-talet men nekats ersättning enligt ersättningslagen, kommer att stämma staten. Enligt stämningsansökan strider lagen mot rätten att få ett beslut överprövat i domstol – och mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga ­rättigheterna.

Johnny Lindén, som utsatts för vanvård och kränkningar på flera barnhem under 1960-talet men nekats ersättning enligt ersättningslagen, kommer att stämma staten. Enligt stämningsansökan strider lagen mot rätten att få ett beslut överprövat i domstol – och mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga ­rättigheterna.

– Det här är inte en bevisfråga om vanvård eller inte, utan en rättsfråga. Beslut enligt ersättningslagen kan inte överklagas. Det strider mot rätten till en opartisk domstolsprövning, säger advokat Jens-Victor Palm, som är på väg att lämna in en stämningsansökan mot staten i Johnny Lindéns fall och ytterligare ett antal liknande fall.

I dag, tisdag, får Justitiekanslern, som i den här typen av skadeståndsmål fungerar som statens advokat, ta del av stämningsansökan. Om inte JK vill nå en uppgörelse går stämningen till Högsta domstolen som är första instans när skadeståndskrav grundar sig på beslut av riksdag eller regering.

  
I stämningsansökan hävdas också att bristerna i lagens utformning och Ersättningsnämndens summariska prövning gör att handläggningen inte uppfyller kraven på en rättvis rättegång och rätten till ett effektivt rättsmedel enligt Europakonventionens artiklar 6 respektive 13.

Johnny Lindén var tio år när han omhändertogs för samhällsvård första gången. Han tillbringade stora delar av sin barndom och ungdom på olika institutioner. Där utsattes han bland annat för kränkningar genom att bli slagen, inlåst, isolerad, ibland i en bastu, mot sin vilja duschad i kallt vatten och tvingad till tvångsarbete.

Johnny Lindén, som tidigare var aktiv i föreningen Stulen barndom, fick nej av Ersättningsnämnden i början av maj i år.

– Efter åtta år får jag ett avslag kastat i ansiktet. Och man tar ifrån mig mina rättigheter, och jag kan inte överklaga beslutet. Många som drabbats befinner sig i dag på samhällets botten. Jag gör inte detta bara för min skull utan också för mina kamraters. Jag är redo att kämpa, slår han fast.

Han lägger till att han tror att myndigheterna kallt räknar med att de drabbade ska resignera eller hinna dö.

Johnny Lindén hade lämnat in ett omfattande skriftligt underlag inför nämndens beslut. Han förvägrades att inhämta ett medicinskt yttrande, och nämndens möte med honom tog bara 30 minuter. Avslaget tog nämnden senare samma dag.

Mycket summariskt, konstaterar advokat Jens-Victor Palm, och hävdar i stämningsansökan att nämnden också höjt beviskraven genom att omtolka lagen till att gälla bara dem som utsatts för ”de allvarligaste formerna” av övergrepp eller försummelser. I lagtexten finns en mildare skrivning, att ersättning ska utgå ”om det kan antas” att den sökande utsatts för övergrepp eller försummelser ”av allvarlig art”. Det är, enligt Jens-Victor Palm, i båda fallen brister i nämndens hantering som strider mot konventionsrätten.

Jens-Victor Palm driver också ett annat skadeståndsfall mot staten, i Stockholms tingsrätt. Det handlar om författaren och artisten Sofia Rapp Johansson, som utsattes för omfattande sexuella och andra övergrepp både i sitt föräldrahem och som omhändertagen i familje- eller behandlingshem mellan 1980 och 1998.

Ersättningskraven grundas dels på att staten inte levt upp till artikel 3 och 8 i Europakonventionen om skydd mot förnedrande eller omänsklig behandling och skydd för privat- och familjeliv, dels på att övergreppen mot henne skedde efter 1980 och inte omfattas av ­ersättningslagen. Därför saknar hon rätt att få sin sak prövad, och det kan ifrågasättas om lagen uppfyller det grundläggande kravet på att alla är lika inför lagen i en rättstat, argumenterar Jens-Victor Palm.

I morgon, onsdag, visas i riksdagen dokumentärfilmen ”Att skära sig fri” om henne och hennes kamp för upprättelse.


 Staffan Kihlström

 staffan.kihlstrom@dn.se

7.
2014-05-05
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18825438.ab
Flicka hölls fast vid tandborstning

MALMÖ. Den rullstolsburna flickan hölls fast av tre personer, medan en fjärde borstade hennes tänder. På samma sätt gick det till när hon skulle ta sin medicin. Nu anmäls ett av Malmö stads korttidsboenden för handikappade barn till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), skriver Sydsvenskan.
Redan i december kom rapporter om att personalen använder tvångsåtgärder trots att det är förbjudet enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Bland annat ska ytterdörr, toalettdörr och köksdörr ha hållits låsta.
Sociala resursförvaltningen, som har anmält boendet, föreslår att personalen bör gå igenom hur barnen ska skötas utan tvångsåtgärder.
TT

8.
2014-02-12
http://www.expressen.se/gt/personalen-satte-sig-pa-en-13-arig-pojke/
Personalen satte sig på en 13-årig pojke

LIDKÖPING. Det var dags för eftermiddagsvila och personalen försökte få en 13-årige pojke att gå till sin korridor – genom att sätta sig på honom. Därefter tog de ett polisgrepp på honom.

Nu lex Sarah- anmäls händelsen.

Händelsen skedde på ett särskilt ungdomshem i Lidköping i våras. Personalen satte sig på pojken för att få honom att gå till eftermiddagsvilan. Pojken ska då ha tagit sig loss och rusat in på sitt rum med personalen springandes efter. Väl inne på rummet tog de ett polisgrepp på honom och lade honom ner på marken, bara för att därefter föra honom i ett fortsatt polisgrepp till ledningen för avdelningen.

Grät och ville till sitt rum

I samma anmälan beskrivs en annan incident på boendet där personal har föst ner en pojke på golvet i köket. Sedan bar de honom till vård i enskildhet där de brottade ner honom för att sedan sätta sig på honom. Pojken låg ner och grät samtidigt som han bad att få komma till sitt rum.

8
1.
2015-05-14
http://www.dn.se/ekonomi/bolag-tjanar-miljoner-pa-flyktinglagenheter-for-ungdomar/
http://www.dn.se/ekonomi/vardboenden-gor-extrema-vinster-fran-skattemedel/
Vårdboenden gör extrema vinster från skattemedel
Publicerad i dag 06:18
Bolag tjänar miljoner på flyktinglägenheter för ungdomar 2015-05-05
En av tre svenskar känner klimatångest 2015-03-24
Så ger du dricks i USA 2015-03-04
Revisorn med flest uppdrag i Sverige 2015-03-12
Här riskerar var fjärde invånare att drabbas av hjärtinfarkt 2015-02-13
Många privata företag som har hvb-hem och gruppboenden har vinstmarginaler som vida överträffar börsbolagen, skriver Dagens Samhälle. ”Så höga vinster i den här verksamheten är inte rimligt” kommenterar Marie Sallnäs, professor i socialt arbete.

Drygt 140 av de 365 granskade bolagen i Dagens Samhälles undersökning hade en vinst på över 10 procent – redan det skulle vara ett bra resultat i näringslivet. Men nästan 50 av bolagen har över 20 procent i vinst före skatt, och ett par så mycket som 40-50 procent.

Eftersom verksamheten består av hvb-hem, gruppboenden och behandlingshem kommer pengarna från kommunerna, skattepengar alltså. Ofta handlar det om höga dygnsavgifter på omkring 4.000 kronor per dygn som ligger bakom omsättningen.

– Det handlar om utsatta människor, i vissa fall tvångsplacerade. Så höga vinster i den här verksamheten blir inte rimligt, säger Marie Sallnäs, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, till Dagens Samhälle.

Enligt Sallnäs har man inte heller kunnat konstatera om det finns någon koppling mellan priset och kvaliteten på vården.

Ett företag som under 2015 fick sitt tillstånd indraget, och som var inriktat på vård av ensamkommande flyktingbarn, gjorde 26 miljoner i vinst på 53 miljoner i inkomster, 50 procent.

Företaget hade så dålig koll på grundläggande saker som vilka barn som var inskrivna att tillståndet drogs in, ett beslut som överklagats.

Enligt en annan aktör är det dock inte så lätt att tjäna mycket pengar om man har högskoleutbildad personal, och bra bemanning. Då kommer vinsten i stället från att man har full beläggning, något som kräver att kommunerna är nöjda med verksamheten.

Ett annat sätt är att själv äga lokalerna och slippa betala hyra.

Undersökningen omfattar 365 företag, 144 hade minst 10 procent i vinst och 47 minst 20 procent i vinst. Enbart företag med en omsättning som var större än 10 miljoner år 2013 finns med.

Juan Flores
juan.flores@dn.se

2.
2013-11
Åtalas för att ha utsatt fosterbarn för stor fara

LUDVIKA

En kvinna i Ludvika är misstänkt för att ha förfalskat olika sjukdomssymtom och därigenom utsatt ett fosterbarn för bland annat ett tillstånd som kunde ha varit livshotande. Kvinnan har åtalats för grov misshandel.

Relaterat

Kort efter födseln placerades barnet hos en familj i Ludvika. Och från och med maj 2012 och fram till 1 mars i år misstänks kvinnan i familjen genom förfalskning av olika sjukdomssymtom hos barnet, förmått läkare vid Falu lasarett och Akademiska sjukhuset i Uppsala att utsätta barnet för en stor mängd onödiga undersökningar, operativa ingrepp och medicinering.

Något som enligt åtalet tillfogade barnet smärta, undernäring och infektionsrisker. Dessutom ska barnet i februari i år ha försatts i ett tillstånd som hade kunnat bli livshotande. I mars i år placerades barnet i en annan familj.

Åklagare Christel Anderberg anser att misshandeln ska bedömas grov då det den pågått under en lång tid, riktat sig mot ett litet barn, inneburit ett svårt lidande för barnet och präglats av hänsynslöshet.

Vittnesförhör har hållits med ett antal personer av vilka några har berättat att inga av de symtom som fostermamman angivit hade stöd av de kliniska fynden. Och en överläkare vid Akademiska sjukhuset har tillstyrkt att barnets besvär inte stämde överens med erhållna undersökningsresultat.

http://www.dt.se/nyheter/ludvika/1.6493103-atalas-for-att-ha-utsatt-fosterbarn-for-stor-fara

3.
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/8-aringens-dod-karlskrona-kommun-stanger-av-rektor/
http://www.aftonbladet.se/incoming/article18872497.ab
Skolan gör inte orosanmälningar om barnen om de far illa i fosterfamiljer försvarade av socialtjänster.
2014-05-13
Skolan: Ingenting har föranlett en orosanmälan
Åttaåriga Yara kom ofta sent till skolan.
Hon bar för lite kläder, hade synliga blåmärken och flera personer som mötte henne reagerade och anmälde misstänkta missförhållanden – till både socialen, polisen och Yaras skola.
Men på skolan reagerade man inte.
– Ingenting har föranlett att man gjort en orosanmälan, säger förvaltningschefen på barn- och ungdomsförvaltningen, Maria Persson.
Som Aftonbladet berättade i går så har Yaras skola kontaktats av bland andra butikschefen Therese Andersson, som var orolig för Yara.
Therese var i kontakt med Yaras klassföreståndare, som lovade att de skulle föra informationen vidare.
Flera personer anmält
Men under det år som Yara gick på Tullskolan i Karlskrona har skolan inte någon gång skickat en orosanmälan till socialen. Trots att minst tre privatpersoner oberoende av varandra sett tecken på att Yara farit illa och larmat myndigheterna har alltså skolan inte märkt något, eller åtminstone inte agerat.
Nu är Yara död, enligt åklagaren mördad av det par hon bodde hos.
Yaras klassföreståndare vill inte svara på vad hon gjort, eller inte gjort.
– Jag vill inte kommentera detta. Det är jättejobbigt. Du får ringa till vår förvaltningschef, vi har blivit tillsagda att inte säga någonting, säger hon till Aftonbladet.
"Skolan har ett ansvar"
Klassföreståndaren hänvisar frågorna till förvaltningschefen på barn- och ungdomsförvaltningen, Maria Persson.
Vad gjorde skolan med informationen från butikschefen?
– Den information jag har fått om den kontakten är att de kom överens om att butikschefen skulle återkomma om det här upprepades, men att ingen förnyad kontakt togs.
Minst tre privatpersoner har anmält att flickan varit för tunt klädd, haft blåmärken och de har misstänkt att hon farit illa.
Har inte skolan under det år hon gått hos er märkt någonting av detta?
– Som framgår har inte skolan gjort någon orosanmälan. Det är det jag kan svara på.
Har skolan inte märkt någonting, eller har skolan varit försumliga?
– Skolan har sitt uttalade ansvar och har självklart haft ett uppdrag omkring den här flickan under tiden som hon har gått här. Men ingenting har föranlett att man gjort en orosanmälan.
Hon har haft hög frånvaro, haft synliga blåmärken, gått tunt klädd. Som vuxen, borde man inte reagerat på det?
– Vi kan inte kommentera det eftersom det som sagt inte gjorts någon anmälan, och det är där vi befinner oss i dag.
Med facit i hand ser det konstigt ut, håller du med om det?
– Jag tror att det är många som rannsakar sig själva. Det som har hänt är oerhört tragiskt, det vore konstigt om man inte gick tillbaka och tänkte: Borde jag ha sett eller borde jag ha gjort något. Det är en mänsklig reaktion.
Kommunen ska nu "tillsätta en extern utredning" för att se vad som borde gjort annorlunda.
Misstänkta nekar
Inga nya förhör har hållits med den mordmisstänkte mannen.
– Men jag ska träffa honom i dag, och eventuellt blir det ett förhör under eftermiddagen/kvällen, säger hans advokat Christer Holmqvist.
Han säger att hans huvudman säger att han inte gjort sig skyldig till något brott i samband med Yaras död, men vill inte gå in på vilken förklaring mannen lämnat, eller om han lägger skulden på sin hustru.
– Jag har inget att tillägga i nuläget.
Aktiv på Twitter mordkvällen
Enligt SOS Alarm kom larmsamtalet 21.59 på Valborgsmässoaftonens kväll, och alltså inte vid 21-tiden vilket polisen tidigare uppgett.
Klockan 21.05 var den mordmisstänkte mannen aktiv på Twitter.
Den mordmisstänkta kvinnan fick i dag en ny advokat, efter att hennes tidigare advokat hamnat i en jävssituation – hon har tidigare arbetat hos den advokat som varit god man för Yara i samband med vårdnadsprövningen.
– Jag har träffat henne, men kan inte säga någonting om vad hon sagt om vad som hänt den aktuella kvällen, säger den nya advokaten, Eric Widner.
– Men hon förnekar brott.
Inga nya förhör med kvinnan är enligt advokaten planerade förrän nästa vecka.
 Eric Tagesson
4.
2014-05-04
http://www.expressen.se/kvallsposten/kommunens-svar-till-yaras-foraldrar/

Kommunens svar till Yaras föräldrar
LÄS MER OM

Misstänkta mördarna i häktningsförhandling| 11:39

Yaras pappa: "Varför skyddades inte Yara"| 03 maj

Tung bevakning av det misstänkta paret| 03 maj

Par begärs häktat för mordet på 8-åriga Yara| 03 maj

Britta Svensson: Var fanns den vuxna som värnade om Yara?| 03 maj

Familjen sörjer sin dödade dotter Yara, 8| 03 maj

Pappan: "Vi såg blåmärken i ansiktet"| 02 maj

Pappan: ”Kommer som en total chock"| 02 maj

Döda flickans föräldrar har blivit informerade| 02 maj

När man jobbar med barn som far illa får man aldrig göra fel| 02 maj
– Varför fick vi besked om vår dotter Yaras död via Facebook och inte av polisen?
– Varför skyddade svenska myndigheter inte vår dotter?
Den mördade åttaåringens mor och far i Gaza är förtvivlade och kräver svar.
Både Karlskrona kommuns kommunikationschef Ulla Nelson och Blekingepolisens informationschef Lotta Hansson lider med föräldrarna.
Här försöker de svara dem.

Sociala myndigheterna i Karlskrona fick larm om att Yara for illa, ändå hände ingenting.
När Expressen läser upp Yaras pappas frågor, säger kommunikationschefen Ulla Nelson:
– Självklart förstår jag att det är en chock för föräldrarna och det är olyckligt att de har fått dödsbeskedet via Facebook. Jag hade önskat att föräldrarna hade fått beskedet på ett värdigt sätt. Jag förstår att det är förfärligt för dem.
– Jag förstår självklart att alla dessa frågor finns hos flickans biologiska föräldrar. Sedan måste jag säga, att det inte är kommunen som kan svara på alla frågor som pappan ställer i artikeln. Det är till exempel polisens sak att underrätta familjen om ett dödsfall, det är inte kommunens sak eftersom det är en polisiär uppgift. Det finns många delar i ärendet – det finns till exempel ett tingsrättsbeslut om vårdnaden av flickan.
– De svar som vi ska ge ska vi naturligtvis redovisa i Expressen. Det är svårt för de sociala myndigheterna att svara på lördagskvällen, men jag lovar att under söndagen försöka svara på frågorna.
"Komplicerat land"
Lotta Hansson vid Blekingepolisen säger att polisen gjort allt vad man kunnat för att spåra Yaras föräldrar.
– Varför de fick besked via Facebook kan jag inte svara på, det var någon utomstående som förmedlade beskedet. Det är inget som polisen kan kontrollera eller skydda familjen från.
– Varför det tog två dagar tills vi nådde föräldrarna beror på att det var en komplicerad situation i ett komplicerat land. Vi arbetade på två fronter, dels via enheten för polisens internationella arbete vid Rikskriminalpolisen, dels har vi haft två man vid polisen i Blekinge som har arbetat med saken. Vi har tagit hjälp av svenska ambassaden och konsulatet. Vi har haft namnen, men att försöka lokalisera personer i ett så stort och komplicerat område tar sin tid.
"Ville inte lämna dödsbud över telefon"
– Vi fick fram telefonnumret till föräldrarna och lämnade det till polisen i Gaza, för att de skulle kunna lokalisera föräldrarna. Vi ville inte lämna ett dödsbud via telefon – det gör vi aldrig – utan vi ville att en representant för myndigheterna i Gaza skulle åka hem till föräldrarna och lämna dödsbudet. Det är det mest värdiga sättet. Det är beklagligt att det tog så lång tid, men jag kan försäkra att vi har gjort allt vi har kunnat göra för att nå föräldrarna.
Pappan frågar: varför skyddade inte polisen vårt barn trots tydliga varningssignaler?
– Ja, varför skyddade socialen inte barnen trots tidiga varningssignaler? Varför har de inte gjort mer? Varför har inte grannar kontaktat polisen? Varför har inte samhället gjort mer för att skydda flickan? Det finns inget svar på det, det finns inga förklaringar, det finns inga ursäkter. Det som har hänt är en fruktansvärd tragedi. Om någon av oss hade kunnat förhindra den är jag övertygad om att vi hade gjort det, säger Lotta Hansson.
5.
2014-05-01
http://ekuriren.se/nyheter/sverige/1.2314137-tva-anhallna-for-8-arig-flickas-dod
Fosterfamilj dödade en 8årig flicka,medan hennes föräldrar fanns utomlands.
Två anhållna för 8-årig flickas död
Karlskrona/TT
Relaterat

En åttaårig flicka hittades i går kväll död i Karlskrona. Två personer har anhållits misstänkta för mord, bekräftar polisen för TT.
De misstänkta är en 31-årig man och en 30-årig kvinna som greps under natten. De sitter nu anhållna misstänkta på sannolika skäl.
Polisen larmades till en adress i Karlskrona under valborgsmässoafton med anledning av att en flicka skadats allvarlig.
- Flickan konstaterades avliden på Blekingesjukhuset, säger Lotta Hansson, informationschef på Blekingepolisen, till TT.
En 31-årig man och en 30-årig kvinna sitter anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord på flickan. De ska ha befunnit sig i lägenheten tillsammans med flickan.
- De är inte hennes föräldrar. Hennes föräldrar är inte underrättade och befinner sig utomlands.
Enligt Lotta Hansson hade de två anhållna "en viss relation" till flickan, som bodde i lägenheten.
Polisen är förtegen kring vad som ligger bakom flickans död. Under dagen hålls förhör.
Publicerad 11:08Uppdaterad 12:01

6.
Socialtjänsternas utredare Håkan Ceder från IVO beslutade liksom:"vi vet inte hur många fosterfamiljer misshandlar och våldtar barn,men i de flesta fall det går bra för fosterbarnen i Sverige"

2014-02-11
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18337761.ab
Kontroller ska stoppa övergrep

Stockholm. Hårdare kontroller av familje- och jourhem ska hindra att barn och unga som tvångsplaceras där utsätts för övergrepp och vanvård. Det föreslår regeringens utredare.

Det förekommer fortfarande övergrepp och vanvård i jour- och familjehemsvården, konstaterar Håkan Ceder på Dagens Nyheters debattsida.

På tisdagen överlämnar han ett delbetänkande av utredningen om tvångsvården av barn och unga.

Han föreslår att hemmen utreds i två steg, med bland annat kontroll av föräldrarna mot polisens belastningsregister.

Ceder föreslår också att varje kommun som använder sig av ett jourhem måste utreda det, och sedan lämna ett medgivande som omprövas varje år.

Han vill också se krav på att familjehems- och jourhemsföräldrar ska ha genomgått en obligatorisk utbildning, att privata förmedlare av hem behöver ha tillstånd och att statens tillsyn över hur kommunerna sköter verksamheten skärps - samt att ett nationellt centrum kring familjehemsvården inrättas.

För att få fler familje- och jourhem föreslår utredaren en informationskampanj till allmänheten. Ceder anser att det ytterst är en fråga om säkerheten för placerade barn att det finns tillgång till ett tillräckligt antal hem.

Kvaliteten på familjehemmen höjs inte enbart med ökade krav, nya regler och kontroller. Det behövs även andra saker, som kunskapsstöd, utbildning och samverkan över kommungränserna, enligt Sara Roxell, samordnare vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och expert i utredningen.

– Hur vet vi att en familj är bra? För att svara på den frågan behövs något mer än bara kontroller, säger hon.

Ett förslag är att föräldrarna där barnen ska placeras ska genomgå en utbildning och att föräldrarnas eventuella kriminella förflutna ska kontrolleras.

TT: Det känns mer märkligt att detta krav inte redan finns i dag?

– Det kan man tycka. Många kommuner har redan infört både utbildningar och kontroll av belastningsregistret, men nu föreslår utredningen att det ska bli ett lagstadgat krav.

TT: Sverige har väldigt många små kommuner. Klarar de av denna uppgift?

– Många kommuner har nu börjat samarbeta över kommungränserna och det är inte en minut för tidigt.

Hur stort problemet med vanvård och övergrepp är vet ingen, men Sara Roxell berättar om en enkät till kommunerna som visade på ett par hundra fall under en tvåårsperiod.

– Men det är viktigt att komma ihåg att familjehemmen i de allra flesta fall fungerar bra.
TT

7.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/karlskronapolis-forhors-om-tjanstefel-i-samband-med-attaarings-dod/
2014-07-08
Karlskronapolis förhörs om tjänstefel i samband med åttaårings död

Publicerad i dag 14:16
MISSTÄNKTA MORDET PÅ 8-ÅRINGEN
MER OM
Stora brister i Karlskrona kommun kring dödad 8-åring
Lex Sarah utredning kring åttaårings död
8-åringens död: Karlskrona kommun stänger av rektor
De häktas för 8-årig flickas död
Begärs häktade för mord på 8-åringen
Socialtjänsten larmade om överbelastning i februari
Polisen anmäler sig själv efter åttaårings död
Stor sorg på döda åttaåringens skola
Två personer anhållna för mord på 8-årig flicka
ALLT OM:
Misstänkta mordet på 8-åringen
En 45-årig polis i Blekinge misstänks för tjänstefel i samband med 8-åriga Yaras död. Nu har ett första förhör hållits med honom. ”Han förnekar brott och menar att han har följt de normala rutiner som tillämpas”, säger 45-åringens advokat Vidar Wahlestedt till DN.

Riksenheten för polismål i Malmö granskar sedan några veckor hur polisen i Karlskrona hanterade larmuppgifter om att åttaåriga Yara for illa. En person ringde polisen och berättade att åttaåringen hade ett blåmärke och var utomhus utan vare sig ytterkläder eller skor.

En förundersökning har inletts mot en polis i 45-årsåldern, enligt SVT Blekingenytt. Polisen ska ha mottagit larmuppgifterna och skickat ett fax till Socialtjänsten, som blev liggande till efter flickans död. Kritik har riktats mot polismyndigheten för att man i stället inte ringde på Socialtjänstens larmnummer och i söndags hölls ett första förhör med 45-åringen.

– Han förnekar brott och menar att han har följt de normala rutiner som tillämpas, som tillämpas av alla och som han har fått lära sig, säger advokat Vidar Wahlestedt till DN.

Den som ringde polisen uppgav att flickan hade ett blåsvart blåmärke samt saknade både ytterkläder och skor. Hur agerade din klient på de här uppgifterna?

– De här närmare detaljerna kan jag kanske inte kommentera just nu, på grund av den pågående förundersökningen med sekretess. Men det är en strid ström av uppgifter och samtal som kan komma in till den här typen av avdelning i polisen, så jag kan tänka mig att det inte är alldeles ovanligt att det kommer in uppgifter om barn som far illa.

– Man agerar utifrån de uppgifter man får. Det kommer in många uppgifter som ska hanteras, man får värdera dem från fall till fall på olika sätt.

45-åringen mår enligt sin advokat ”hyfsat”.

– Han tycker det är tråkigt att han är misstänkt för brott, han menar att han inte har felat och förstår inte hur man kan ifrågasätta hans agerande. Han är kvar i sin normala tjänst, så polisledningen har inte funnit anledning att ändra på någonting, säger Vidar Wahlestedt

I början av nästa vecka väntas överåklagare Mats Åhlund ta beslut om förundersökningen mot polisen ska fortsätta eller läggas ned, rapporterar Blekingenytt.

Emma Löfgren
emma.lofgren@dn.se


9
1.2014-11-29
http://www.expressen.se/gt/13-aring-misshandlad-av-skotare-pa-bup/
13-åring misshandlad av skötare på BUP

Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Foto: Anders Ylander
Den 13-årige pojken var intagen på Barn och ungdomspsykiatriska avdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Han behövde få vård – i stället blev han nedsparkad och misshandlad av en manlig skötare.
Trots att skötaren dömdes för misshandeln jobbar han kvar med barn på BUP.
Dela
Tweeta
Mejla
Annons:

Pojken var intagen inom BUP på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Där vårdas barn med diagnoser som anorexi, depression, ångest, social fobi och psykiatriska funktionshinder.
Den 18 mars 2013 blev den 13-årige pojken arg och sparkade en manlig skötare på benet. Då fällde den manlige skötaren honom till marken genom att sparka på hans ben. Pojken föll handlöst bakåt.
Men skötaren satte sig dessutom gränsle över pojken och höll fast honom.
I domen har mannen berättat att han gjorde som han lärt sig på 80-talet.
Två vittnen
Två andra personer ur personalen bevittnade misshandeln. De menade att pojken bara vägde 40 kilo och var 140 centimeter lång – och att det inte fanns något som tydde på att situationen var hotfull för skötaren. De tyckte att hans beteende var obehagligt och att han agerade i affekt, har de berättat i domen.
Den ena skötaren säger att hon aldrig varit med om något liknande under 14 års arbete inom BUP.
I september i år dömdes mannen till villkorlig dom för misshandel.
Mannen var avstängd från sin tjänst några månader efter händelsen skett då sjukhuset gjorde en utredning - sedan fick han fortsätta arbeta på en annan avdelning inom BUP.
Joakim Kenndal, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska, bekräftar att mannen arbetar kvar.
– Tjänsten han har är mest administrativ, men han är fortfarande skötare. Han har hand om saker som vårdprogram, statistik och miljö. Han är också ett stöd för patienterna i deras matsituation.
Han har då direktkontakt med barnen?
– Han träffar tonåringar som har ätstörningar och andra psykiska problem och är ett stöd för dem i deras matsituation. Han är ett stöd i situationen på avdelningen, men även i deras hem, säger Kenndal.
Hur kommer det sig att han arbetar kvar trots att han är dömd för misshandel av ett barn som han har behandlat?
– Det finns flera aspekter kring det. Det är ett arbetsrättsligt svårt läge eftersom vi inte vet vad som skulle ha skett om vi drivit frågan. Vi har också gjort bedömningen att han inte kommer upprepa händelsen eftersom han har arbetat inom psykiatrin länge och gjort det bra. Dessutom har han fått en mer administrativ roll än tidigare.
Av Nathalie Joo
Publicerad 29 nov 2014 10:07

2.2014-10-20

158 glada saker skulle förhindra självmord

Publicerad 2014-10-19 23:02
www.dn.se

Listan i sin helhet. Första sidan.
 
Elin var bara nio år när hon första gången hade kontakt med psykiatrin. I dag är hon 24, har två diagnoser, tre självmordsförsök och långa perioder av medicinering bakom sig.

Nyligen fick hon en akuttid hos en terapeut vid landstinget. Där fick hon en lista – på 158 saker som skulle kunna göra ­henne glad.

 
– ”Punkt 137: Sköta om ett akvarium.” När jag kom till den punkten hade jag i och för sig redan fått nog, men just då kände jag att något brast mig.

Elin skakar långsamt på huvudet. Vi ses i den lägenhet med boendestöd som hon hyr via Stockholms stad. Just den här dagen är det hittills en bra dag, hon har ingen ångest, är mest less. Och arg.

Att bo här innebär att hon varje morgon klockan 8, tryggt nog, blir väckt av personal. På kvällarna finns det ett fik på hennes våningsplan, ett fik dit hon kan gå om hon vill ha sällskap. Och två gånger i veckan får hon träffa sin boendestödjare som kollar hur hon mår, hur det går för henne.

Det går så där.

I år har hon varit inlagd på psyket på Sankt Göran tre gånger. Alltid mest på grund av att hon är så rädd för sig själv, sin ångest och sitt självskadebeteende.

Hon har bedömts vara en border­linepersonlighet. Sedan i juni har hon en adhd-diagnos. Hon är för närvarande sjukskriven. I en korg på diskbänken förvarar hon sina pillerburkar; sömnpiller, ångestdämpande, känsloutjämnande, anti-depressiva, adhd-medicin.

– Jag har ätit nästan alla former av psykofarmaka och neuroleptika sedan jag var 15 och gjorde mitt första självmordförsök. Men jag har aldrig fått någon seriös hjälp att hantera min ångest, min psykiska ohälsa, säger hon.

Men det var inte hit, bakom de nerdragna persiennerna, hon ville. I perioder han hon försökt plugga, hon har haft ett högintensivt jobb som hon klarade galant under en period innan hon ännu en gång brakade ihop.

– Och nu sitter jag här. Jag har ramlat mellan stolarna hos BUP, socialen och landstinget i hela mitt liv. Jag har aldrig haft en bestående samtalskontakt, alltid blivit bemött med receptblock och oförstående.

Det var hennes boendestödjare som hjälpte henne att få en akutsamtalstid för ett par veckor sedan. När hon kom dit fick hon träffa en samtalsterapeut. Enligt Elin kom samtalet mest av allt att handla om att Elin har en allt för negativ syn på livet.

När hon skulle gå fick hon ett kuvert som hon uppmanades att öppna vid hemkomst.

Det gjorde hon. Med påföljande chock och förvirring.

Elin läser högt: ”Punkt 21. Äta något läckert. Punkt 46. Gå ned i vikt. Punkt 98. Klara av en bantningskur.”

– Som många andra i min situation har jag haft allvarliga ätstörningar i perioder. Hur ska jag hantera det här? Nu råkar jag vara så skadad och härdad av allt jag redan blivit utsatt för så jag kan tänka att de kan dra åt helvete. Men tänk om de ger den här listan till någon som just i det läget är skörare än jag råkade vara just nu?

Om en månad har Elin sin nästa inbokade tid på en för henne ny behandlings­enhet. Trots hennes numera luttrade och cyniska bild av den vård hon hittills fått hyser hon ett visst hopp: den ­adhd-diagnos hon nyligen fick.

– Jag har förstått och ­accepterat att jag är sjuk, att jag behöver hjälp. Men nu har jag sett för mycket av hur dåligt det fungerar, jag vet inte om jag orkar mer. Men en sak känner jag starkt: det är dags att någon berättar hur illa ställt det är.

Elin heter egent­ligen något annat.

Den omskrivna listan är översatt från engelska och har i originalform rubriken ”Skills training manual for treating personality disorder”. Den publicerades första gången 1993 i ”Journal of ­consulting and clinical physology”.

3.2014-07-02
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/skolpersonal-festade-pa-fritids/
Skolpersonal festade på fritids

Publicerad i dag 08:19

Personal på en skola i Blekinge får bannor från skolans rektor sedan de festat med alkohol i skolans fritidslokaler.

Annons:
 
De ska även ha bjudit in vänner till lokalerna och delat festbilderna på Facebook så att skolans elever haft möjlighet att se bilderna.

Rektorn på skolan säger till Sydöstran att festerna inte förekommer längre och tar avstånd från alkohol i skolans lokaler.

– Visst kan man få ha fester i våra lokaler, men då ska det vara typ födelsedagskalas dagtid, inga nattliga fylleslag, säger han till tidningen.

4.2013-10-01

http://www.expressen.se/nyheter/charlie-79-drogades--krop-runt-pa-golvet/
Charlie, 79, drogades – kröp runt på golvet

Svartlistade läkemedel

 Här är socialstyrelsen lista över läkemedel som är direkt olämpliga för äldre eftersom de innebär hög risk för besvärliga biverkningar, som minnesproblem och förvirring. Dessa läkemedel ska undvikas om det inte finns särskilda skäl.

 Smärtstillande (Tramadol)

 Gemadol

 Nobligan

 Tiparol

 Tradolan

 Tramadol

 Smärtstillande/kramper i mag-tarmkanalen

 Buscopan

 Egazil

 Ketogan

 Morfin-Skopolamin

 Oxikodon-hyoscin

 Spasmofen

 Hjärtreglerande

 Robinul

 Durbis

 Durbis Retard.

 Psykiska besvär (ångest, depressioner, beteendestörningar, med mera)

 Akineton

 Anafranil och Anafranil Retard

 Atarax

 Clozapine

 Klomipramin

 Leponex

 Levomepromazine

 Ludiomil

 Maprotilin

 Nozinan

 Pargitan

 Pargitan mite

 Saroten

 Sensaval

 Truxal

 Lugnande, sömnmedel (bensodiazepiner/propiomaz)

 Diazepam

 Stesolid

 Apodorm

 Mogadon

 Nitrazepam

 Flunitrazepam

 Propavan

 Illamående och yrsel, allergier, även lugnande

 Amosyt

 Calma

 Desentol

 Scopoderm

 Theralen Lergigan.

 Finns även som Lergigan comp, Lergigan forte, Lergigan mite.

 Inkontinens

 Detrusitol och Detrusitol SR

 Ditropan

 Emselex

 Kentera

 Oxybutynin

 Tolterodin

 Toviaz

 Vesicare

Källa: Socialstyrelsen

 OBS! Sluta inte på egen hand. Vill du ändra eller avbryta din läkemedelsbehandling så diskutera det med din läkare, i första hand den läkare som skrev ut medicinen.

 

 Sjukhuset vårdade med piller, piller och piller...

 När Charlie Lindberg hamnade på den psykiatriska mottagningen på sjukhuset i Karlshamn åt han de tre översta medicinerna på listan. Efter fyra veckor på avdelningen var antalet läkemedel uppe i nio. Charlie fick då tre sömnmedel, ett läkemedel mot depressionen och två tunga antipsykospreparat. Här är listan på Charlies alla läkemedel:

 Trombyl, 75 mg (blodförtunnande).

 Salures. 2.5 mg (vätskedrivande, blodtryckssänkande).

 Enalapril, 5 mg (ACE-hämmande, blodtryckssänkande).

 Haldol, 1 m (antipsykosmedicin).

 Risperidon, 1 mg (antipsykosmedicin).

 Citalopran, 10 mg (antidepressiv medicin).

 Imovane, 7,5 mg (sömnmedel).

 Propavan, 25 mg (sömnmedel).

 Heminevrin, 300 mg (sömnmedel).
.

Tidigare artiklar

 
"En pratstund kan också dämpa oron"| 08:25

KARLSHAMN. Demenssjuke Charlie Lindberg, 79, lades in på psykiatrisk avdelning när det inte fanns någon mottagning för äldre på sjukhuset.

Där fick han massor av tunga mediciner.

- Förut kunde Charlie gå och prata, men efter fyra veckor på psyket var han neddrogad, hade blöja och kröp runt på golvet, säger sambon Birgitta Karlsson, 77, som anmält vården till socialstyrelsen.
 


 
Birgitta Karlsson och yorkshireterriern Gordon tar hissen upp till tredje våningen på äldreboendet Solrosen i den benvita trälängan i centrala Karlshamn. Från livskamraten Charlie Lindbergs rum strömmar födelsedags-cd:n med Evert Taubes visor ut i korridoren.

- Hej älskling! Är det bra med dig i dag? säger Birgitta och lutar sin panna mot Charlies.

- Ja, nickar Charlie nerifrån rullstolen när han höjer sin nästipp mot Birgittas.

Lades in

Han strålar med hela ansiktet och skrockar nöjt när hunden Gordon hoppar upp i knäet för att få vara med och pussas.

Nuförtiden kan Charlie Lindberg krama Birgitta.

- Här på Solrosen har han fått träna upp rörligheten i armarna igen. Han mår mycket bättre och är mindre orolig än tidigare, säger Birgitta Karlsson.

Annat var det i november 2011, då Birgitta Karlsson efter tre år av dygnet-runt-passning av sin demenssjuke sambo inte längre orkade med vaknätterna när Charlie naken rymde ut på gatorna. Charlie Lindberg fick komma till ett korttidsboende, men inte heller där kom man till rätta med hans nattstök. Då det inte fanns plats på någon mottagning för äldre lades Charlie Lindberg in på en psykiatrisk avdelning på sjukhuset i Karlshamn.

"Var neddrogad"

Birgitta Karlsson bläddrar i sina pärmar och letar fram listan över de nio läkemedel Charlie Lindberg fick där.

- Det var inte klokt att Charlie skulle vara inlåst på psyk. En annan patient som jobbat inom äldrevården försökte hjälpa Charlie, men Charlie blev förvirrad och aggressiv av alla mediciner. Han var neddrogad, hallucinerade, fick börja med blöja, övergick till flytande föda för att han inte fick ha sin tandprotes och kröp på golvet.

Låg under ett blytäcke

Till slut vände sig Birgitta Karlsson till Blekinge Läns Tidning, som uppmärksammade Charlies situation. Snart ordnade kommunen en plats på ett demensboende. Där begärde Birgitta Karlsson ett möte med läkaren för att Charlies mediciner skulle gås igenom och man kom gemensamt överens om att minska antalet läkemedel från nio till tre-fyra.

- Det gjorde skillnad. Men det var hög personalomsättning och många som inte hade så mycket erfarenhet av arbete med äldre och Charlie var fortsatt orolig. Då upptäckte jag att de lade Charlie under ett blytäcke för att lugna honom, men det gjorde att hans leder förtvinade, säger Birgitta.

Hon anmälde sjukhuset i Karlshamn till socialstyrelsen och fick rätt. I mars i år kom beslutet, där sjukhuset fick kritik för felaktig vård och för mycket mediciner.

Aktiviteter varje dag

I april fick Charlie plats på äldreboendet Solrosen, ett stenkast från parets gemensamma lägenhet på Drottninggatan.

Här anordnas varje dag olika aktiviteter som korsord, ordspråkslekar och musikstunder. Charlie får lyssna på taltidningen om morgnarna, kan umgås med de åtta andra boende och tas om hand av erfarna sköterskor.

- På Solrosen får Charlie så mycket stimulans att han blir trött och somnar av sig själv, utan sömntabletter, om kvällarna. Han får också själv bestämma när han ska lägga sig, säger Birgitta.

Hon och hunden Gordon kommer på besök varje eftermiddag. Då brukar Birgitta och Charlie bläddra i fotoalbumen med bilder från de tio friska år som de fick tillsammans, då de reste, golfade och dansade.

- Det var faktiskt på dansbanan i Mörrum vi först lärde känna varandra, 1997 när vi båda hade mist våra äkta hälfter i sjukdom. Charlie var bergsingenjör och hade en sådan utstrålning när han kom fram och bjöd upp mig. Och han har alltid varit så hjälpsam.

"Han har det jättebra"

I dag är det mest Birgitta som hjälper Charlie. Hur hans liv skulle ha sett ut om hon inte larmat vill hon inte tänka på.

- Charlie har fortfarande biverkningar av alla mediciner han fick på sjukhuset och på det första boendet. Men numera gråter han inte längre när jag ska gå. Han har det jättebra här på Solrosen och får komma ut på promenader och delta i kräftskivor.
.
Av Karin Sörbring Av Karin Sörbring
 karin.sorbring@expressen.se  

5.
http://www.expressen.se/halsa/anna-basen/en-pratstund-kan-ocksa-dampa-oron/

"En pratstund kan också dämpa oron"

Vanliga biverkningar

 Här är några av de vanligare biverkningarna av fel- och övermedicinering:

 Muntorrhet.

 Trötthet.

 Dåsighet.

 Minnesstörningar.

 Förvirring.

 Yrsel.

 Nedsatt aptit.

 Förstoppning.

 Fallskador.

 Benbrott.

 Blödningar.

 Magblödningar.

 Njurskador.

 Leverskador.


 Äldre är mer känsliga för läkemedel - och förbrukningen har ökat med 60 procent

 Äldre är känsligare för läkemedel. Organen åldras, man får nedsatt njur- och leverfunktion och därmed sämre omsättning. Det gör att läkemedel finns kvar längre i kroppen och man får förlängd effekt. Sömnmedel kan exempelvis finnas kvar till dagen efter vilket lätt ger trötthet och ökar risken för olyckor.

 Att äldre har mer fettmassa och mindre muskelmassa gör också att fettlösliga läkemedel lagras längre i kroppen.

 Hjärnan blir också känsligare. Äldre blir oftare trötta och förvirrade av läkemedel som påverkar hjärnan, exempelvis smärtstillande opioider och psykofarmaka.

 Äldre har också högre risk för många läkemedelsbiverkningar. Ett exempel är antiinflammatoriska värkmediciner, NSAID, som ibuprofen och diklofenak, som oftare ger magsår, blödningar och njurskador hos äldre.

 Personer över 80 tar i genomsnitt 5 läkemedel per dygn. Det är en ökning med 60 procent jämfört med slutet på 1980-talet då siffran var 3,4 läkemedel.

 Upp till var tredje inläggning på akutsjukhus orsakas i dag av läkemedelsbiverkningar.

Källa: Johan Fastbom, professor i geriatrisk farmakologi vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på Karolinska institutet.
.
Många äldre drogas. Mer än var tionde som är över 75 år och bor på äldreboende får mediciner som är farliga för äldre.
 Äldre tål läkemedel sämre än yngre. På socialstyrelsens svarta lista finns en lång rad mediciner som är direkt olämpliga för gamla eftersom de lätt orsakar förvirring, minnesproblem och andra allvarliga biverkningar. Dit hör lugnande medel, sömnmedel och psykofarmaka, men även medel mot inkontinens, smärtläkemedel och allergimediciner. Olämpliga läkemedel gör de gamla sjuka, leder till fallskador, sjukhusinläggningar och dödsfall.

Men upp till hälften av biverkningarna kan undvikas, visar studier. Om man rensar i medicinlistorna mår de äldre bättre och de akuta sjukhusbesöken minskar.

Det handlar förstås inte om att äldre ska nekas effektiv behandling för sina sjukdomar. Det handlar om att alltid noga väga risk mot nytta, ge rätt läkemedel och rätt dos.

Ny statistik, som Expressen kan presentera i dag, avslöjar att hur många gamla som drogas med fel mediciner skiljer sig enormt från kommun till kommun.

I Öckerö kommun får 16,5 procent av de gamla som är 75 år och äldre och bor i särskilt boende svartlistade olämpliga läkemedel. I Skinnskatteberg är motsvarande siffra 5,7 procent.

Orsaken till så stora skillnader kan förstås inte förklaras med att de gamla i Öckerö skulle vara tre gånger sjukare, tre gånger oroligare eller tre gånger mer sömnlösa än de gamla i Skinnskatteberg.

Alla läkemedelsexperter jag intervjuat säger att det snarare handlar om lokala traditioner och vårdkultur. Att det handlar om vad läkarna är vana vid att skriva ut, vad de har för favoritmediciner. Västra Götaland har i åratal utmärkt sig för att ha en generellt högre förskrivning av lugnande, sömnmedicin och annan psykofarmaka. Västkusten kallas ibland därför för valiumbältet. Det mönstret syns även i den nya statistiken.

Sen handlar det också om vad personalen i äldreomsorgen vill ha av läkaren. Antipsykotiska läkemedel kan verka lugnande på demenssjuka, men har en rad svåra bieffekter och gör att de riskerar att dö i förtid. Om äldrevården ska lyckas röja upp bland de farliga medicinerna måste man också satsa på omvårdnaden. Minskar man på psykofarmaka blir de äldre piggare och friskare - men det behövs kanske lite mer personal för att ta hand om dem. Ska man ta bort sömnmedicinen bör man erbjuda något annat i stället, som en liten pratstund, en macka och ett glas mjölk. Svensk forskning har faktiskt visat att en så enkel åtgärd som rejälare kvällsmat gör att de äldre sover bättre och behöver mindre sömnmedicin!
.
Av Anna Bäsén Av Anna Bäsén
 anna.basen@expressen.se

6.2014-12-14
http://www.expressen.se/kvallsposten/dog-av-undernaring-pa-vardboende-i-lund/
Dog av undernäring på vårdboende
Lund/TT
Relaterat
En 78-årig kvinna blev svårt undernärd på ett korttidsboende i Lund. Den utmärglade kvinnan fördes efter två månader akut till sjukhus och dog strax därpå, rapporterar Sydsvenskan.
Händelsen, som inträffade i slutet av sommaren, har utretts av kommunen som konstaterar flera misstag. Bland annat ska personal på boendet vare sig ha känt till att läkare ordinerat näringstillskott eller att kvinnan på grund av psykisk sjukdom hade mycket svårt att äta och behålla mat.
Det är inte klarlagt att dödsorsaken varit svält, men kvinnans kropp kollapsade på sjukhuset på grund av undernäring och organsvikt, skriver tidningen.
Nu har nya arbetssätt och rutiner införts på vårdboendet och Inspektionen för vård och omsorg, som utrett händelsen, tycker att åtgärderna är tillräckliga.
Publicerad 13:55Uppdaterad 16:28

10
Fosterhem och institutioner / Svensk lärare band fast en skolelev vid stol
« skrivet: 01 oktober 2013, 15:13:52 PM »
1.
2015-10-02
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article21514253.ab
Anställd på förskola anhållen – misstänks för våldtäkt mot barn
Den förskoleanställde i Upplands-Bro som anhölls i går är misstänkt för våldtäkt mot ett barn.
Det uppger polisen i ett informationsblad som gått ut till föräldrar som har barn på förskolan.
Anmälan om misstänkt brott på en förskola i Upplands-Bro, nordväst om Stockholm, upprättades i måndags. I går kväll kunde Aftonbladet berätta att en man anhållits. Polisen har varit mycket förtegen om utredningen, med hänvisning till förundersökningssekretess.
Misstänks för barnvåldtäkt
Men i ett informationsutskick som skickats till föräldrar vars barn går på förskolan skriver polisen nu att mannen misstänks för våldtäkt mot ett barn.
”Förundersökningen är inne i ett mycket känsligt skede och berör misstanke om brott där målsägande är minderårig så därför råder mycket sträng förundersökningssekretess. Med anledning av detta kan polismyndigheten tyvärr i nuläget inte gå ut med någon ytterligare information”, skriver polisen.
Leds av åklagare
Eftersom det rör sig om minderårig målsägande så leds förundersökningen av åklagare.
– Vi vidtar sedvanliga utredningsåtgärder. Vi analyserar material som inkommit, genomför förhör och inväntar nya direktiv från åklagarmyndigheten, har Christian Jofur, förundersökningsledare på polisen i norrort tidigare sagt till Aftonbladet.
 2.
2015-07-31
http://www.expressen.se/gt/forskoleanstalld-var-hansynslos--atalas/
Förskoleanställd var "hänsynslös" – åtalas
Nu åtalas den förskoleanställda kvinnan för olaga tvång mot det 2-åriga förskolebarnet.
Enligt åklagaren har beteendet varit hänsynslöst.
En kvinna i 50-årsåldern, anställd vid en förskola, åtalas nu vid Borås tingsrätt för olaga tvång.
Enligt stämningsansökan så har hon med hjälp av våld tvingat ett 2-årigt förskolebarn att släpa en leksaksback och med våld tvingat barnet att sätta sig ner i en barnmatstol.
Åklagaren menar att kvinnan skakat barnet, bänt i hans fingrar och tryckt ner pojken i stolen flera gånger samtidigt som hon skrek och gapade på honom.
"Agerandet har under alla förhållanden utgjort ett hänsynslöst beteende mot ett litet barn som stått under kvinnans vård/tillsyn", står det i åtalet.
Tidigare uppträtt olämpligt
Kvinnan i 50-årsåldern förnekar brott. En tidigare kollega till kvinnan vittnar om händelsen som utspelade sig i februari tidigare i år och enligt förskolechefen så har kvinnan även vid tidigare tillfällen uppträtt olämpligt mot barn på förskolan.
Enligt en mamma till ett annat barn på förskolan så har den anställda kvinnan på förskolan vid tidigare tillfällen skrikit och gapat inne på förskolan.
Hon åtalas nu för olaga tvång, i andra hand ofredande.
Av Johanna Rapp
Publicerad 31 jul 2015 16:05
3.
2015-07-07
http://www.sydsvenskan.se/malmo/forskola-tystade-att-chef-var-full/
LOKALA NYHETER | MALMÖ
idag  06:41
Förskolechef var berusad på jobbet – tystades ner
Vid minst två tillfällen var en kvinnlig förskolechef på en privat förskola berusad på jobbet. Vid det ena tillfället skulle kvinnan gå med ett barn till inskolning på en skola när hon stoppades, skriver Sydsvenskan.
Efter händelsen har chefen hållit sig borta från att arbeta med barnen, men någon information om det inträffade gavs först inte till föräldrarna. Anledningen är enligt företagets styrelseordförande att chefen och en släkting till henne utgör två tredjedelar av styrelsen och helt enkelt bestämde att hålla händelserna hemliga.
Barnomsorg Malmö Skåne län
KÄLLOR
Förskola tystade ner att chefen var berusad på jobbet
Sydsvenskan
Var så berusad att hon ramlade omkull
TT
4.
2015-05-15
http://www.aftonbladet.se/lokala-nyheter/e2a09033-814e-4651-b41d-5d0e36032873@omni
LOKALA NYHETER | MALMÖ
mindre än 3 tim sedan
Vikarie åtalas för misshandel på dagis
Nu väcks åtal mot en vikarie som misstänks ha misshandlat ett barn på en förskola i Staffanstorp. Den tidigare förundersökningen lades ner, men nu har åklagare beslutat att ta upp fallet igen, rapporterar Sydsvenskan.
Förskolans personal ska ha sagt att vikarien bland annat knuffat barnet så kraftigt att han trillade ner på sina knän, slog sig och började gråta.
KÄLLOR
Mamman: Vikarien var insatt som särskilt stöd till min son
blogg.sydsvenskan.se
5.
2015-02-25
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20368695.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/inlast/article20365407.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/inlast/article20367185.ab
Mamman: Släpp ut min son
Efter Aftonbladets avslöjande om Elinor – nu reagerar föräldrar som har sina barn på Långanäs.
Päivi Svensson, 54, vill inte ha kvar sin son på ungdomshemmet.
– Släpp ut min son och se till att han får rätt vård. Han sitter som ett djur, det är inte mänskligt, säger hon.
Päivi Svenssons son placerades på Långanäs så sent som i onsdags efter att tidigare ha varit placerad på ett utredningshem i Skåne.
Sonen, som fått diagnosen atypisk autism, kunde på så sätt få rätt vård och vara nära hemmet i Jönköping.
– Jag tänkte att det var bra att det bara var en halvtimme härifrån och att vi kunde hålla oss uppdaterade.
Fick inte gå ut i fem minuter
Men redan när hon besökte sin son för första gången i söndags ringde varningsklockorna. Socialnämnden i Jönköping har tagit beslut om att sonen ska få vård i enskildhet, vilket innebär att han är avskild från de andra ungdomarna. När Päivi frågade om hon fick gå ut med sin son i fem minuter blev svaret nej.
– Jag kunde inte andas. Att vara inne i det där rummet hela tiden kan ju sätta griller i huvudet på vem som helst. Jag fick sådan fruktansvärd ångest och ville bara därifrån.
Efter att ha sett Aftonbladets reportage om Elinor Schyman, som var instängd i exakt samma rum fram till början av februari, är Päivi Svensson ännu oroligare.
– Jag blir så ledsen när jag ser den där flickan. Det är inte okej, inte för någon, säger hon med gråten i halsen.
”Jag är livrädd”
Nu är Päivi Svensson rädd för att hennes son ska råka ut för något liknande. Hon upplever att det inte finns någon genomtänkt plan för hur vården av hennes son ska utföras, och att det bara handlar om förvaring.
– Jag är livrädd att Elinor-fallet upprepas. Att min son bara placeras där och att inget händer, säger hon.
Hon fortsätter:
– Min son ska inte sitta inspärrad. Vi är införstådda med att han behöver hjälp, men inte på det här viset. Det är inte okej att vara inlåst och inte träffa någon annan än personalen.
Nu kommer Päivi Svensson göra allt i sin makt för att Elinor-fallet inte ska upprepas.
– Jag är beredd att gå hur långt som helst. Jag kommer göra allt för att mina barn ska ha det bra, säger hon.
 Sebastian Hagberg
25 FEBRUARI 2015  09:35
AFTONBLADET AVSLÖJAR: Elinor hölls inlåst i flera år
Elinor Schyman var 15 år när hon låstes in på en av statens institutioner på obestämd tid.
Under långa perioder levde hon instängd i ett sterilt rum ständigt övervakad. Samtidigt tvingades hon upprepade gånger genomgå kränkande nakenvisiteringar.
Nu kan Aftonbladet med hjälp av dolda inspelningar och hemliga dokument avslöja hur hon har suttit inspärrad i tre år – trots att tjänstemän, vårdare och ansvariga på hemmen krävt att hon ska släppas fri.
För Elinor börjar problemen hösten 2011.
Stödet i vardagen försvinner när hon byter från en resursskola till vanlig skola. När hon i en konflikt vrider om armen på en lärare stängs hon av från undervisningen. Och efter ytterligare bråk och våldsamheter tvångsomhändertas hon enligt lagen om vård av unga.
De följande åren är ett virrvarr av flyttar och rättsprocesser i en nedåtgående spiral. Det enda som är konstant är kravet från alla som lär känna Elinor att hon ska släppas fri.
 Lindah Mohlin
24 FEBRUARI 2015
Flyttat 13 gånger – på tre år
I stället för ett normalt tonårsliv har Elinor under de senaste tre åren flackat runt på Statens institutionshem. Hon har placerats på 13 olika ställen. Varje gång har hon mött ny personal och tvingats förklara sin situation för över 100 vuxna.
– Det har varit jobbigt att behöva träffa nya människor hela tiden. Att behöva lära känna dem och sedan ska man bara flytta. Det har varit jättetufft, säger hon.
6.
2014-08-24
http://www.expressen.se/gt/elev-misshandlad-medvetslos-pa-skola/
Elev misshandlad medvetslös på skola

En ung pojke ska ha blivit misshandlad av en annan elev på en skola i Lysekil.  Foto: Google Maps
En pojke i 15-årsåldern ska ha blivit misshandlad av en jämngammal elev på en skola i Lysekil.
– Pojken blev medvetslös och vaknade till, men sen blev han medvetslös igen. Det är väldigt otäckt när man har egna barn som går på skolan, säger Tony, vars dotter går där.
Den skadade pojken fick föras med ambulanshelikopter till Östra sjukhuset i Göteborg.
Larmet om en misshandel kom till polisen strax efter klockan halv nio på onsdagsmorgonen. Det var SOS som larmade efter att de skickat en ambulans till skolan.
– Det verkar som att två elever som slagits. Den ena skadas i samband med misshandeln, säger Niklas Johansson, inre befäl på polisen i Uddevalla.
Polisens presstalesman utvecklar:
– I samband med misshandeln ramlar en av dem på något sätt och slår i huvudet i någon form av stenmur. De gör bedömningen att han behöver någon form av ambulanshelikopter, säger Christer Fuxborg på länskommunikationscentralen i Västra Götaland.
Ambulanshelikopter
Misshandeln ska ha ägt rum inne på skolan.
Ambulanshelikoptern förde den skadade pojken till Östra sjukhuset i Göteborg.
– Men jag vet inte hur skadad han är, säger Niklas Johansson.
Inte heller polisens presstalesman har några uppgifter om skadeläget mer än att han ska ha skadat huvudet.
Polisen på plats har pratat med både elever, lärare, föräldrar och kuratorn har kopplats in.
– Vi vet inte bakomliggande orsaker, säger Christer Fuxborg.
De båda pojkarna är i 15-årsåldern. Den misstänktas ålder kan leda till att sociala myndigheten kommer att kopplas in i ärendet tillsammans med polis.
Bråk började på nätet
GT skrev i våras om ett annat skolbråk på en skola i Alingsås. Den gången var upprinnelsen en konflikt som börjat på ett chatforum på nätet. På sajten är det möjligt att vara anonym och att skriva i någon annans namn. Två elever sökte därför upp en tredje elev som misshandlades så allvarligt att han fick föras till sjukhus. Ytterligare en elev fick stryk när han försökte avbryta bråket.
Av Elias Andersson
Av Sandra Divinyi
Publicerad 24 sep 2014 10:44
7.
2014-06-13
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19048240.ab
Totalt fotoförbud på skola
JÖNKÖPING. Barnen på Hisingstorpsskolan i Jönköping får inte ta bilder på kompisarna på klassresan. Eller på skolavslutningen. Det råder totalt fotoförbud på skolan.
Skolans rektor, Catharina Bergelin, hävdar att det är nödvändigt med ett förbud eftersom bilder kan läggas upp i sociala medier och någon riskera att bli kränkt.
– När barnen är i skolan är skolan ansvarig. Barnen måste få känna sig trygga här och vi följer lagstiftningen, säger hon till Jönköpings-Posten.
TT

8.
2013-10-01

http://www.dn.se/nyheter/larare-band-fast-elev-vid-stol/

Lärare band fast elev vid stol

Publicerad i dag 12:37
En lärare på en högstadieskola i Norrköping har polisanmälts och stängts av efter att ha bundit fast en elev vid stolen under en lektion.
Det var i onsdags förra veckan som eleven blev fastbunden på en stol under en lektion. Det bekräftar Ylva Svensson, rektor på skolan.

– Så fort vi, i torsdags morse, fick informationen av föräldrarna ordnades stöd av personalkontoret som tog kontakt med läraren. Läraren blev i första hand arbetsbefriad under torsdagen och fredagen, säger Ylva Svensson till Norrköpings Tidningar.
Eleven har varit i skolan sedan händelsen. Läraren är fortfarande avstängd.

– Medan vi arbetar med att utreda saken ska eleven känna sig lugn och trygg. Och eleven har varit i skolan sedan händelsen.

Varför läraren band fast eleven är än så länge oklart.

– Vi ser allvarligt på ärendet och har agerat utifrån såväl elevens mående som personalens mående, säger skolchefen Mats Olsson till Norrköpings Tidningar.

Både föräldrarna och skolan har polisanmält händelsen. Norrköpings Tidningar skriver att de har varit i kontakt med läraren men att han inte vill uttala sig om händelsen i media. Anton Säll

 anton.sall@dn.se
9.
2014-09-14
http://www.expressen.se/gt/vardare-misshandlade-en-13-arig-patient/
Vårdare misshandlade en 13-årig patient

Sahlgrenska sjukhuset. Foto: Jan Wiriden
En vårdare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset dömdes i tingsrätten på måndagen – för att ha misshandlat en 13-årig patient.
Nu ska vårdaren betala 20 000 kronor i böter och 7 000 kronor i skadestånd till pojken.
Händelsen inträffade den 19 mars förra året.
En vårdare på en ungdomspsykiatrisk avdelning på Sahlgrenska sjukhuset dömdes under måndagen för att ha misshandlat en 13-årig pojke. Händelsen ska ha inträffat i mars förra året medan vårdaren i en situation tillrättavisade patienten.
I polisens förhör med vårdaren framkommer det att pojken har sparkat vårdaren på benet. När han gjort ansats för att sparka igen ska vårdaren då ha tagit tag i pojkens ben, sedan sparkat undan hans stödjeben. Det fick pojken att falla handlöst bakåt, och därefter ska vårdaren ha satt sig gränsle över pojken och hållit fast honom.
Överskred gränsen
Tingsrätten anser att vårdaren har överskridit gränsen för hur situationen skulle hanteras och att pojken utsatts för smärta.
Dessutom var pojken panikslagen under tiden och två kolleger till vårdaren har vittnat om att ingripandet var onödigt.
Vårdaren är en man i pensionsålder och hävdar att hans agerande skedde i självförsvar och för att skydda pojkens pappa som också befann sig i rummet.
Får villkorlig dom
Nu döms vårdaren till villkorlig dom och ska betala 20 000 kronor i böter och 7 000 kronor i skadestånd till pojken. Straffvärdet för misshandeln sänktes dock med hänsyn till att vårdaren anses av tingsrätten ha missuppfattat situationen och trott sig agera i nödvärn.
Av Christer El-Mochantaf
Publicerad 15 sep 2014 17:54

11
1.
2015-01-07
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article20121567.ab
Förhör utan advokat – ett hot mot rättstatens principer
Än en gång har ett barn som misstänks för brott förhörts utan att ha haft en advokat vid sin sida.
Hur länge ska Sverige leva med en skam som har lett till kritik från FN och Europarådet?
    Dela   
    TweetaEn 15-årig pojke som misstänks för en våldtäkt och ett våldtäktsförsök i Stockholmstrakten anhölls för ett par dagar sedan.
Huvudregeln är anständigt nog att ett barn ska ha en advokat med sig då hen förhörs av polis eller åklagare.
Ungdomar har inte ett färdigutvecklat omdöme och kan erkänna brott som inte har begåtts i förhoppning om att släppas fria, av rädsla eller börja ljuga om ovidkommande saker.
Inte minst behöver de juridiskt stöd och någon som upplyser en om ens rättigheter.
Men pojken förhördes utan advokat. Något som polisen i efterhand har förklarat med att det var natt, att det inte gick att få tag på ett biträde och att socialtjänsten faktiskt var närvarande. Och att det var åklagare som fattade beslutet om förhör.
 
Det här är dessvärre inte första gången som poliser eller åklagare tar lätt på bestämmelserna om hur brottsmisstänkta barn ska behandlas.
JO har under 2000-talet vid några tillfällen kritiserat polismyndigheter för att ha struntat i reglerna på denna punkt.
En genomgång som Ekot gjorde för några år sedan visade sig att polisens ungdomssektion i västra Stockholm inte alltid var så petig med bestämmelserna.
Och i samband med en utredning om en uppmärksammad misstänkt gruppvåldtäkt förra året bloggade en polis om förhör som hölls med en av de misstänkta pojkarna utan advokat.
 
Viljan att lyssna på till exempel Europarådets tortyrkommitté, som 2009 kritiserade Sverige för att polisen tar in ungdomar till förhör utan att upplysa dem om sina rättigheter och att det förekom förhör utan närvarande försvarare, är med andra ord på sina håll begränsad.
Inte heller FN har fått gehör för sina klagomål på Sverige för denna underlåtenhet.
Hur vanligt förekommande är det att rättsäkerheten sätts ur spel på detta vis? Advokater jag har pratat med hävdar att det är satt i system.
En anklagelse som indignerade poliser med kraft tillbakavisar: det går inte alltid att få tag på advokater och det händer även att de grymtar något om att förhör kan hållas utan deras närvaro och sedan somnar om.
 
Oavsett utbredning är det dock bevisligen så att oacceptabla metoder används mellan varven.
Det finns en uppenbar risk för att det här och där inom polisväsendet har uppstått kulturer där genvägar tas för att uppnå resultat, där erkännanden kläms fram ur livrädda ungar utan att någon jobbig advokat som är petig med förhörsmetoder och rättssäkerhet är närvarande.
Detta är något som måste tas på största allvar.
Artikel 37 D i FN:s konvention om barns rättigheter föreskriver med all önskvärd tydlighet att ett barn som berövats sin frihet har rätt att snarast få tillgång till juridiskt biträde.
Det är inte smickrande för en rättsstat som gör anspråk på att vara anständig att svårigheten att leva upp till denna självklara regel är så uppenbar.  
 Oisin Cantwell
7 januari 2015  15:36
74
    Dela   
37
    Tweeta


2.
2014-07-01
http://www.dn.se/nyheter/sverige/hd-provar-anmalningsplikt/
HD prövar anmälningsplikt
Publicerad i dag 15:10


Skriv ut
Öka textstorlek
Rätta artikeln
LÄSARREAKTIONERTipsa via e-post
Högsta domstolen (HD) ska pröva frågan om skolpersonal som väntar med att anmäla övergrepp gör sig skyldiga till tjänstefel.

Ärendet gäller en föreståndare på en förskola i Malmö som väntade nio dagar med att anmäla ett sexuellt övergrepp till socialtjänsten. Övergreppet på barnet begicks av en anställd som hann förgripa sig på ytterligare ett barn innan föreståndaren slog larm.

Både tingsrätten och hovrätten friade henne från misstankar om tjänstefel. HD meddelade på tisdagen prövningstillstånd i ärendet, som nu ska avgöras inom ett år.

2.
2013-09-30


http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/samhalle-och-politik/article20157.ab

Barnen som svenskt rättsväsen struntar i

 Aftonbladets team har besökt Filippinerna och träffat de utsatta flickorna och en förövarna
Video

12
1.
2014-05-09
http://www.expressen.se/gt/visade-trosorna-for-sin-elev---ar-polisanmald/
Visade trosorna för sin elev - är polisanmäld
En elevassistent ska ha visat trosorna för en elev med funktionsnedsättningar.
Händelsen diskuterades sedan på Facebook.
Nu har det kommit in en polisanmälan, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Det var tidigare i vår som händelsen inträffade på en skola i Säffle kommun. En elevassistent ska ha visat trosorna för en elev med en funktionsnedsättning. Enligt Nya Wermlands-Tidningen berodde det på att eleven tidigare visat sina underkläder i skolan och för att motverka det ska assistenten då ha visat sina trosor.
Därefter diskuterades metoden på Facebook, skriver NWT.
"Äntligen! Mycket bra jobbat! Jag trixade med en annan metod sist jag var inne och jobbade, men det misslyckades totalt."
Ser allvarligt på händelsen
"Men du, du får testa min metod nästa gång. Det var riktigt kul faktiskt", svarade den utpekade elevassistenten och avslutade med en smiley.
ANDRA LÄSER NU: Toftby: Då sa kroppen stopp - hjärtat skenade
Händelsen har nu, enligt NWT, anmälts, både till polisen och kommunen, och bildbevis ska finnas.
"Jag uppfattar denna konversation, förutom att det är kränkande och ett brott mot sekretessen, även som att det skett ett sexuellt ofredande. Jag anser att allt detta bör utredas så att inte eleverna fortsätter att drabbas av personal som inte verkar ha någon kunskap eller pedagogiska redskap för att bemöta elever med funktionsnedsättning", skriver anmälaren.
Den tillförordnade skolchefen menar att man ser mycket allvarligt på det inträffade.
Av Therese Aronsson
Publicerad 08 maj 2014 09:20

2.
Svenska skola med dålig skolprogram, dåliga böcker och perversa kommunala ressurser klassas bland de sämsta i PISA untersökning.
2014-04-03
www.expressen/det-ar-jag-som-pratar-analsex-med-era-barn
Det är jag som pratar analsex med era barn

Jag är en av dem som pratar om analsex med era rara små oskyldiga barn. Jag lär ut avancerad teknik, pratar om ändtarmens brist på lubrikation och predikar prostatakörtelns välsignelse. Vill jag verka för samhällets slutgiltiga moraliska sammanklappning, väcka björnar som sover, eller helt enkelt mobba ungdomar som inte är sexuellt avancerade? Nej, det är inte riktigt målsättningen.
Det enda brott som jag har gjort mig skyldig till är att sakligt svara på frågor som ungdomarna ställer. Det gör jag för att ge realistiska föreställningar om vad analsex är för att möjliggöra en trygg och säker framtida sexuell praktik.
Analsex har sedan länge varit ett rött skynke för moralkonservativa. Det hävdas att unga tar varje chans till analsex och att det är det yttersta beviset för samhällets moraliska devalvering och slutgiltiga förfall.
Ändtarmen är ett politiskt slagfält och de sexuella handlingar som försiggår i regionen ses både som ett symtom på att någonting är sjukt i samhället och som själva sjukdomen.
"Jaha, så du tycker att när man knullar folk ska man göra det i röven", sa prästen Dag Sandahl i förra veckan angående samkönade äktenskap. Och på Svenska Dagbladets ledarsida har nyligen såväl Roland Poirier Martinsson som Göran Skytte dragit en lans mot RFSU:s analsexupplysning. Poirier Martinsson har deklarerat att hans dotter inte kommer att få delta i sexualundervisningen när hon börjar i högstadiet och Skytte vädjar till skolministern om att ta i med hårdhandskarna mot sexupplysningen i allmänhet och analsexpropagandan i synnerhet.

Jag har sedan ett antal år tillbaka föreläst för högstadie- och gymnasieungdomar och utbildat lärare i sex och jämställdhet. Min målsättning är inte att unga ska överge andra sexuella praktiker till förmån för analsamlag och jag får inte hemliga utbetalningar från glidmedelsföretag. Analsex ingår inte ens i min standardföreläsning. Men frågan väcks ofta av vetgiriga ungdomar. Att, som Skytte och Poirier Martinsson föreslår, vägra svara är ingen smart väg att gå. Jag tror inte att vetgirigheten stillas av varken upprördhet, tystnad eller pekpinnar. Det behövs adekvat undervisning. Någon som tar eleverna på allvar och ogenerat besvarar deras frågor.
För varken jag, Göran Skytte, eller Roland Poirier Martinsson kan hindra unga från att undra om sex. Oavsett hur intresserad eller ointresserad man är av ämnet så exponeras man för sex. Det är lätt att myter får fäste, men svårt att få svar på de frågor som man ställer sig. Där har sexualundervisningen en väldigt viktig roll att spela.

Det behövs en ambitiös undervisning kring såväl biologiska fakta som sexuella praktiker. För många ungdomar känner stress när det gäller sex. Tjejer förväntas fortfarande vara återhållsamma, för att undvika horstämpeln, men ska samtidigt vara tillräckligt intresserade för att slippa ett nördepitet.
Killarna å sin sida förväntas bygga sin maskulinitet genom att tillgodogöra sig så mycket (hetero) sexuella erfarenheter som möjligt. Risken är att kompisarnas normer gör det svårt att hitta sin egen sexualitet.

Sexualundervisningen bör arbeta bort pressen och visa att olika människors sexualitet ser olika ut. Genom könsrollsdiskussioner, hårda fakta, personliga berättelser och självförtroendepepp kan man skapa en sexuell frihet som gäller både för dem som ser sex som livets mål och mening och för dem som är helt ointresserade av ämnet.
Sedan 1955 har vi obligatorisk sexualundervisning i Sverige. Att den är obligatorisk är viktigt för att även barn till religiösa extremister som Skytte och Poirier Martinsson ska få sexualundervisning.

För om de två fick bestämma över sexualundervisningen skulle ungdomarna knappast ha mindre analsex, däremot skulle de drabbas av fler sjukdomar. Undersökning efter undersökning visar nämligen att sexupplysningen inte ökar ungdomssexandet. Däremot minskar den antalet könssjukdomar och oönskade graviditeter.
Herrar Skytte och Poirier Martinsson: Är analsex verkligen ett så pass olämpligt samtalsämne så att vi ska offra ungdomarnas hälsa på moralens altare?


MANNE FORSSBERG


3.
2014-04-03
http://www.expressen.se/gt/larare-gav-barnen-blodig-skracklaxa/
Lärare gav barnen blodig skräckläxa


Ett utdrag ur texten:

"Det var en flicka som skulle sova ensam hemma. Hon var inte rädd för hon hade sin lilla hund hos sej. Hunden brukade alltid sova under flickans säng och om flickan blev mörkrädd så stack hon bara ner handen under sängen och lät hunden slicka på handen.

......

"På kvällen låg flickan i sin säng... Då bröts sändningen och hallåmannen talade om att en köttätande mördare hade rymt från ett dårhus i närheten... Efter en stund vaknade flickan för att hon tyckte att någon kom uppför trappan... Hon stack ner handen under sängen och när hon kände hunden slicka på handen blev hon lugn...

.......

När flickan kom in i badrummet på morgonen fick hon se att hennes hund hängde i tvättställningen ovanför badkaret. Den var knivstucken och allt blodet hade runnit ner i badkaret. På spegeln hade någon skrivit med blod: "Människor kan också slicka".
.


10-åringarna fick hem en blodig skräckhistoria i läxa om hur en hund dödas och hur förövaren sedan slickar på en flickas hand i hopp om att hon skulle tro att han var hunden.

Flera elever vid Ljungarumsskolan i Jönköping kunde inte sova på natten – och föräldrarna rasar.

– Det här är helt oacceptabelt. Skolan ska stå för trygghet, säger Johan Liljeblad, pappa till en av eleverna.


 


 

Mejla  
.


En mellanstadieklass på Ljungarumsskolan i Jönköping fick förra veckan hem en udda läxa. 10-åringarna skulle läsa en skräckhistoria där en hund blir kallblodigt mördad.

Uppgiften som gavs på lektionen i svenska chockade bland annat Johan Liljeblad, pappa till en av eleverna som fick den blodiga skräckläxan.

– Jag blev rent ut sagt förbannad. Hur kan man ge det här till minderåriga barn?

Vad sa din dotter om läxan?

– Hon förstod inte innebörden, så vi fick förklara. Sen kom hon in på natten och ville sova mellan mig och min sambo, säger Johan Liljeblad.

Berättade om läxan på Facebook

Även dotterns kompis blev uppskrämd av historien, berättar han.

– Hennes kompis har en hund som brukar ligga under sängen. Den här läxan har fått barnen att börja fundera.

Efter det inträffade skrev Johan Liljeblad om läxan på Facebook. En status som delades över 2000 gånger under kort tid. Därefter tog han kontakt med skolan.

När han pratade med svenskläraren ville hon dra ett streck över händelsen.

– Hon sa att det inte var meningen att skrämma barnen. Nu ska hon skicka ut ett brev till alla föräldrar i klassen. Men som lärare måste man ha sunt förnuft att inte ge sådana läxor till små barn.

Läraren har bett om ursäkt

Johan Liljeblad berättar att flera föräldrar är upprörda över läxan, men att det var han som tog kontakt med läraren.

Hur motiverade läraren att läxan delades ut?

– Hon kunde inte svara på frågan vad som hänt, men hon tog bort läxan. De behöver inte göra den.

Hur kommer du gå vidare?

– Det kommer jag inte göra. Läraren har gjort ett fel, men bett om ursäkt.

Kommer du vara mer på din vakt som förälder nu?

– Ja, det kommer jag verkligen. Jag litar på skolan och så kommer de med den här skiten. Jag kommer ha ett extra vakande öga nu, säger Johan Liljeblad.

"Har nu tagit bort den boken"

Ljungarumsskolans rektor, Eva-Kristina Sandén-Östlund, är väl medveten om det inträffade och åtgärder har vidtagits.

– Vi har vidtagit de åtgärder som är lämpliga. Boken var rekommenderad för bibliotek hos skolor men vi har nu tagit bort den boken. Vi tror nog att det är utagerat, säger hon till GT.

Rektorn berättar också att hon talat med skolbibliotekarien som kommer att ta med sig boken till nästa möte med andra bibliotekarier.

– Då kommer hon också ta upp att vi inte tycker att den är lämplig

4.
2014-03-20
http://www.dn.se/nyheter/sverige/larare-slipper-skadestand-slet-ut-stokig-elev/
Sveriges Lärarförbundet och kommunal Utbildningsförvaltning jublar över att kommunens Tingsrätt tillåter grovt misshandel av barn på svenska skolor
Lärare slipper skadestånd – slet ut stökig elev

Publicerad i dag 13:36


Läraren tröttnade på den stökiga eleven och drog ut honom från klassrummet. Familjen krävde skadestånd men Höörs kommun har vägrat. I dag avgjordes saken i Lunds tingsrätt - som kom fram till att läraren inte gjort fel.


Läraren tröttnade på den stökiga eleven och drog ut honom från klassrummet. Familjen krävde skadestånd men Höörs kommun har vägrat. I dag avgjordes saken i Lunds tingsrätt - som kom fram till att läraren inte gjort fel.

Lunds tingsrätt anser att eleven inte har utsatts för kränkande behandling. Rätten bedömer att ingripandet har ägt rum i en situation då ordningen varit påtagligt störd och att det var nödvändigt att få ut eleven ur klassrummet.

De röda märkena runt handleden har enligt rätten tillkommit av lärarens grepp, men rätten bedömer att den grad av våld som användes var nödvändig för att utföra utvisningen av eleven och återställa ordningen i klassrummet.

 
Skolinspektionens talan ogillas därmed.

Barn- och elevombudet kommer att överklaga domen.

­– Det ingripande som en lärare använder sig av måste stå i proportion till syftet med ingreppet och jag menar att det i det här fallet har varit fråga om ett obefogat våld, Caroline Dyrefors Grufman, Sveriges barn- och elevombud.

Hon är oroad över de konsekvenser som domen kan få.

– Den ger uttryck för att möjligheterna för en lärare att använda våld är betydligt större än vad lagstiftaren har avsett.

Lärarnas Riksförbund är däremot positivt överraskat över utfallet i rätten.

– Det var skönt, hade det varit det motsatta hade vi haft ett ännu större problem i svensk skola. Då hade det blivit så att man aldrig får röra eleverna, säger Anders Almgren, vice ordförande i Lärarnas Riksförbund.

I flera liknande fall har arbetsgivare valt att göra sig av med lärare, utan någon rättsprocess, enligt Almgren.

– Det är glädjande att man nu stöttar lärarna i deras arbete att upprätthålla en arbetsro i klassrummet och att man får veta var gränserna går för att leva upp till de krav som skollagen ställer. På sätt och vis kan det bli lite prejudicerande i vårt arbete att lärarna nu vet ungefär vilken nivå det handlar om.

Det var när eleven inte lyssnade på tillsägelserna under ett prov som läraren tog tag om pojkens handleder, slet upp honom från bänken och släpade ut honom ur klassrummet.

Beskrivningen kommer från barn- och elevombudet som menar att behandlingen orsakat pojken smärta och rodnader på rygg och handleder.

Elevens familj hade krävt 15 000 kronor i skadestånd av kommunen. När samtalet mellan parterna havererade lämnade barn- och elevombudet in en stämningsansökan till Lunds tingsrätt, där ärendet nu avgjorts.


2014-03-20 Kommunanställd(lärare) misshandlade grovt sin elev i klassrumet och frias i kommunal Tingsrätt eftersom kommunanställda får misshandla barnen.
http://www.expressen.se/kvallsposten/lararen-lyfte-ut-stokig-elev--kommun-frias/
Läraren lyfte ut stökig elev – kommun frias

Hur hårt får en lärare egentligen ta i när det gäller besvärliga barn?

Den stökige sjätteklassaren blev för mycket för läraren som tog ett hårt grepp om pojken och lyfte ut honom ur klassrummet.

Höörs kommun stämdes på skadestånd, men nu väljer Lunds tingsrätt att gå på kommunens linje och ogilla käromålet.

Händelsen inträffade redan 2008 men först i dag, torsdag, kommer domen från Lunds tingsrätt. Det var i samband med att klassen på en mellanstadieskola i Höör hade diagnostiskt prov som eleven satt och filade med en linjal på sin bänk.

Fick nog

Trots att läraren flera gånger bad honom sluta fortsatte han att fila. Till slut fick läraren nog och lyfte ut pojken ur salen.

Till följd av lärarens grepp fick pojken röda märken på sina handleder och armar och han fick även en rodnad på ryggen, har Skånska Dagbladet tidigare rapporterat.

Familjen till sjätteklassaren anmälde händelsen till barn- och elevombudet (BEO) som efter utredning krävde Höörs kommun på 15 000 kronor i skadestånd för att läraren använde mer våld än nöden kräver.

– Vi har tillämpat den lagstiftning som finns på området och vi har också tittat på den tidigare praxis som finns på området, och då vill jag påstå att det här är ett klart fall, säger Caroline Dyrefors Grufman, Skolinspektionens barn- och elevombud, till TV4 Nyheterna.

Inte acceptabelt

Förlikningssamtal mellan parterna hölls men ledde ingenstans, i stället stämde BEO kommunen.

– Nämnden står mycket tydligt bakom att vi inte kan förlika oss. Elevens beteende kan inte vara acceptabelt. Han stör hela sin klass och sätter läraren i en svår situation. Det är viktigt att få det prövat, har Björn Andreasson, ordförande i barn - och utbildningsnämnden tidigare sagt till Skånskan.

Klockan elva på torsdagen meddelade Lunds tingsrätt sin dom i tvistemålet. Tingsrätten meddelade att käromålet ogillas.

I sin bedömning skriver domstolen att läraren var tvungen att få ut eleven ur klassrummet så fort som möjligt. Frågan som tingsrätten ställer sig är om det våld som använts varit i proportion till syftet. Rätten gör där bedömningen att läraren inte använt något övervåld, utan använde den mängd som krävdes för att få ut eleven och återställa ordningen i klassrummet.

Tingsrätten skriver också i sin bedömning att alla de hördas uppgifter måste bedömas med särskild försiktighet eftersom den aktuella händelsen inträffade för sex år sedan.

Lunds tingsrätt beslutar även att de båda parterna får bära sina egna rättegångskostnader.


5.
2013-09-30

http://www.expressen.se/nyheter/sjuaring-dodshotad-och-slagen-i-skolan/

Sjuåring dödshotad och slagen i skolan


En sjuårig pojke på en skola i Gävle vittnar för Arbetarbladet om mardrömslika förhållanden.

Pojken ska ha blivit slagen och dödshotad av sina skolkamrater. Enligt föräldrarna var skolans råd att dra tillbaka polisanmälan.

– De enda som inte tar det här på allvar är skolan, säger pojkens mamma till tidningen.
 

Redan för ett år sedan ska helvetet ha börjat för pojken.

När han började i ettan på grundskolan blev han utsatt för allt från glåpord och knuffar till att han fick byxorna neddragna på skolgården framför klasskamraterna.

– Han var helt blåslagen när han kom hem. Kroppen var täckt av skrapmärken, blåmärken och bulor. Han hade också skrapsår i ansiktet efter att ha legat med ansiktet mot is och grus, säger pojkens mamma till Arbetarbladet.

Strax före jul ska våldet ha trappats upp rejält. Flera elever ska ha gaddat ihop sig mot pojken, som ska ha fått knytnävsslag i bröstet och en karatespark i ryggen så att han föll i backen.

Kom hem med hjärnskakning

Två veckor fick pojken sitta hemma efter misshandeln, för blåslagen för att gå till skolan eller på hockeyträningarna.

Väl tillbaka på skolan, dröjde det inte länge förrän sparkarna och slagen började hagla igen, enligt föräldrarna. Han kom hem blåslagen och med en hjärnskakning, men till föräldrarnas förtvivlan flyttades inte klasskamraten som låg bakom mobbningen.

– De säger att den här killen måste få hundra, ja tusen chanser, om det krävs. Men hur många gånger ska vår son bli kränkt?, säger mamman till Arbetarbladet.

Tre polisanmälningar har det blivit.

Senast efter sommarlovet ska han ha blivit stucken i nacken med en pinne och dödshotad.

Skolans eget försäkringsbolag klassade det som grov misshandel och betalade ersättning. Men enligt föräldrarna ska skolan ha rått dem att dra tillbaka polisanmälan.

"Jag har inte gjort dem något"

Pojken själv vill inte byta skola.

– Jag har ju mina kompisar på skolan, säger han och tillägger:

– Jag undrar varför de är dumma mot mig. De sparkas, puttas, slåss och brottas. Jag brukar säga åt dem, men de lyssnar inte. Jag har inte gjort dem något.

Skolans rektor har sagt till Arbetarbladet att skolan inte kan uttala sig om det enskilda fallet, men att de arbetar för att förhindra mobbning.

– Vi arbetar med skolans värdegrund i alla klasser. Om det inträffar kränkningar eller mobbning kopplas trygghetsgruppen in och utreder händelsen. Skolan tar kontakt med vårdnadshavare och olika åtgärder sätts in, säger rektorn.

Expressen.se har sökt rektorn, som lovat att återkomma, samt företrädare för kommunen.
.
Av Callum Bloodworth Av Callum Bloodworth
 callum.bloodworth@expressen.se  

6.
2014-06-05
http://www.expressen.se/ledare/expressen-ledare-betygen-ar-flummiga/
Expressen Ledare:
Betygen är flummiga
Pisa-resultaten behöver inte vara så dåliga som vi trodde - den tesen framkastar Dagens Nyheter efter att ha jämfört svenska elevers Pisa-resultat (usla) med resultaten på nationella prov (bättre). De svaga Pisa-resultaten förklarar DN med att eleverna var provtrötta och omotiverade.
Detta system, med stegen A-E och F för underkänt, ersatte det gamla MVG-systemet. Detta hade för få betygssteg och var dessutom inflationsdrivande. Nu har man infört fler steg och mer detaljerade betygskriterier.

En annan kritik mot de nya betygen är att den sämsta prestationen avgör. En elev med delresultaten A A A A A E kan högst få ett D i betyg, medan en mindre briljant, men stadig elev med delresultaten CCCCCC, får ett C. Det blir alltså viktigare att inte misslyckas än att lyckas. Börjar man terminen med ett B är det ingen idé att sedan samla på sig A:n. Det är ingen idé att bli bättre!

Av Ledarredaktionen
ledare@expressen.se

13
1.
2016-05-05
www.expressen.se
Merima, 29, räddade sin ofödde sons liv
Publicerad 5 maj 2016 kl 20.37

Merima, 29, räddade sin ofödde sons liv – genom att låsa in sig på sjukhusets toalett när barnmorskan ville skicka hem henne.
– Efter förlossningen sa läkaren att han hade dött om jag hade åkt hem. Jag kommer att bära det här traumat med mig för resten av livet, säger Merima.
Nu har hon anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Sonen Dino såg för första gången dagens ljus för två månader sedan. Hade det inte varit för hans mamma Merima hade han kunnat dö i magen. Efter att ha blivit hemskickad från förlossningsavdelningen på Mölndals sjukhus återvände hon, en vecka efter beräknat datum.
När de täta värkarna upphörde uppmanades hon än en gång att åka hem.
– Jag kände att något var fel men barnmorskan sa att hon inte hade tid att prata med mig för att hon skulle åka hem och sova. Då låste jag in mig på toaletten och krävde att de skulle skicka en ny barnmorska, säger Merima.
"Hans puls var nere på noll"
Läkarna gjorde ett ultraljud och bedyrade att allt såg bra ut i magen. Förlossningen sattes i gång men ett dygn senare hade Merimas kropp fortfarande inte svarat.
Då fick hon mardrömsbeskedet.
– Plötsligt sprang barnmorskan in i salen och skrek att bebisen tappar puls. Hon skriker: "Nu blir det bråttom" och snabbt kommer ett team på 15-20 personer in i rummet. Dino höll på att dö i magen. Hans puls var nere på noll. Jag fick panik, säger Merima.
Dino kom till världen med hjälp av ett så kallat katastrofsnitt, en typ av akut kejsarsnitt som bara används när barnet måste ut omedelbart. När Merima några timmar senare vaknade upp från narkosen mindes hon ingenting. Hennes läkare berättade vad som hade hänt.
– Hon sa att Dino hade navelsträngen flera varv runt halsen och att han var alldeles för liten. Han vägde 2465 gram. Jag hade knappt något fostervatten kvar i magen, säger Merima med en röst som fylls av gråt.
– Läkaren sa att de hade missat att något var fel, trots att hennes kollega gjort ett ultraljud dagen innan. Sen tackade hon mig för att jag vägrat åka hem. Hon sa att om jag hade gjort det så hade bebisen dött i magen.
"Bad på mina bara knän"
I dag mår Dino efter omständigheterna bra. Men för Merima och hennes sambo Adis har skräckupplevelsen satt djupa spår.
– Jag sa flera gånger att något kändes fel och de bara dumförklarade mig. Jag bad på mina bara knän att de skulle göra något men de vägrade. Det ska inte få vara så här.
Nu har Merima anmält händelsen till både IVO och Patientnämnden.
– Jag vill att det här ska utredas grundligt så att det inte händer någon annan. Och jag vill säga till alla blivande föräldrar att stå på sig mot vården. Som mamma känner man om något är fel, oavsett vad läkarna säger.
Merima kan inte med ord beskriva hur tacksam hon är för att hennes lille pojke klarade sig. Samtidigt säger hon att upplevelsen har orsakat henne i värsta fall livslånga mentala sår som hon nu träffar en psykolog för att läka.
– Det känns helt underbart att Dino lever. Men han har en storebror som älskar honom och varje dag tänker jag på att jag skulle behöva säga till honom att hans bror dog på sjukhuset.
GT har pratat med presstjänsten på Mölndals sjukhus som ber att få återkomma för en kommentar.

2.
2015-07-16
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/sjukhus-kritiseras-for-sent-test-av-baby/
Sjukhus kritiseras för sent test av baby

Bokmärk artikel Publicerad i dag 10:11
Den tre veckor gamla babyn hostade så att han blev grå i ansiktet och tappade medvetandet. Föräldrarna var rädda för att det var kikhosta och ville att sjukhuset skulle ta prover.

Men personalen på sjukhuset ansåg att kikhosta var så ovanligt att det knappast finns i Sverige och tog inga prover förrän efter nio dagar, uppger P4 Skaraborg.

Då visade det sig att babyn hade kikhosta.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar nu Skaraborgs sjukhus för att man inte tog prover tidigare. Pojken mår i dag bra.

3.
2015-01-14
http://www.friatider.se/barnskratten-tystades-i-malm
Barnskratten tystades i Malmö
Publicerad 13 januari 2015 kl 17.22
INRIKES.Folkets park i Malmö har tagit bort en populär studsmatta efter klagomål från lättstörda innerstadsbor, rapporterar Sydsvenskan.

4.
2014-12-19
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/kerstinweigl/article20042648.ab
En ohälsosam pakt mellan polis och forskare har blottats
    
Utan vidare kunde forskare och studenter sätta sig hos poliserna och bläddra i pärmar om de våldsutsatta kvinnorna. Det är dagens nyhet i Ekots följetong om det så kallade kvinnoregistret.
Jag tycker det är bra att även den pusselbiten lagts till diskussionen. Att en inte så helt hälsosam pakt blir synlig.

Tillsammans skulle de engagerade poliserna i Södertörn och de hängivna forskarna i Sundsvall bli bäst på att skydda våldsutsatta kvinnor.
De arbetade nära, år efter år. Föreläste, skrev debattartiklar.
De delar arbetsgemenskap i ett mindre hörn av Polissverige. En huvudaktör finns: kriminologiprofessor Henrik Belfrage, internationellt erkänd forskare knuten till fyra universitet, författare till över hundra vetenskapliga artiklar. Han säljer även sin kunskap i företaget "Tillämpad och Evidensbaserad Kriminologi AB".
Det var han som översatte checklistan SARA utifrån nordamerikansk förlaga, och lanserade flera andra verktyg i Sverige.
Det var även han som 2007 utbildade poliserna i Södertörn att göra farlighetsbedömningar utifrån SARA, och följande år ville han undersöka resultatet. Något forskningstillstånd ansåg han inte behövdes.

Praktiskt gick det till så att hans forskarkollega Susanne Strand satte sig i Södertörnspolisens lokaler och förde över avidentifierade uppgifter i form av siffrorna 0–1–2.
Men Ekot har uppgifter om att både studenter och forskare dessutom fick bläddra fritt i pärmar med uppgifter om de enskilda kvinnorna, och där de kränkande formuleringarna funnits med i utskrift.
Ja – inte för att forskarna ville något illa.
Utan för att de kunde.
Men kvinnorna har inte gett sitt medgivande till att lämna ut sin historia för forskning.

Visst känns detta igen? I små sällskap sätts överordnade regler lättare ur spel. Samsyn råder. Gränser tänjs.
Forskarna Belfrage/Strand är begripligt nog rasande över kritiken. De som vigt sitt liv åt våldsutsatta kvinnor! Hur ska nu kvinnorna våga gå till polisen när de får stryk under julhelgen?
"Ett större bakslag i arbetet med att skydda våldsutsatta kvinnor har vi inte sett i modern tid", skriver nu kriminologiprofessor Henrik Belfrage i Svenska Dagbladet om Ekots avslöjande kring registret över misshandlade kvinnor.
Så kan jag inte se det. Forskningen måste tåla granskning. Och när allt lugnat ner sig ska poliser ska fortsätta arbeta i Excelfiler. Hur ska de annars kunna hålla ordning på våldsamma män, vad som gjorts och inte gjorts för att skydda kvinnorna?
Poliserna behöver register. Helt igenom etiska register.
 Kerstin Weigl
18 december 2014  12:01
 

5.
2014-04-23
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18769758.ab

Mannen föll ihop och dog - då gick läkarsekreteraren
LANDSKRONA. Den 41-årige mannen föll ihop och dog framför ögonen på den 62-åriga läkarsekreteraren.
”Jag gjorde inget, jag gick istället upp på min avdelning och började arbeta”, berättade hon senare för polisen.
– Man undrar ju hur hon tänkte, säger kommissarie Åsa Hofvendahl.
 
Det var tidigt i tisdags morse som läkarsekreteraren tog ett bloss i rökrutan utanför sjukhusets entré i Landskrona.
– Hon har uppgett att en man då kom fram till henne för att tigga en cigarett, berättar Åsa Hofvendahl, dödsfallsutredare vid polisen i Helsingborg. Hon nekade honom men när hon tände sin egen cigarett föll mannen plötsligt ihop.
Hittades av andra
– Hon gick då därifrån utan att se hur det var med mannen och utan att tillkalla hjälp.
På väg därifrån, fortfarande med den brinnande cigaretten i handen, mötte läkarsekreteraren en kollega som påtalade att hon inte fick röka där.
– Jag ville inte stå kvar i rökrutan eftersom det ligger man där, svarade läkarsekreteraren och därefter gick de båda kvinnorna tillsammans in på sjukhuset.
41-åringen hittades en stund senare av andra och polis tillkallades.
– Men ingen ambulans, konstaterar Åsa Hofvendahl. Trots att det fanns flera personer runt den döde när patrullen kom till platsen.
Då hade det gått en timme sedan mannen fallit ihop. Han var då död.
”Undrar hur hon tänkte”
För patrullen bekräftade läkarsekreteraren att hon sett mannen falla ihop.
– Men jag gjorde inget åt det utan gick upp min avdelning och bytte om för att börja mitt arbete.
Kommissarie Åsa Hofvendahl tycker att hennes agerande är anmärkningsvärt.
– Det är märkligt att man inte gör något, säger hon. Att man inte ens går fram och tittar på mannen och se vad som hänt honom och man inte tillkallar hjälp.
Hon konstaterar att man inte har någon juridisk skyldighet i att agera och att läkarsekreteraren inte är misstänkt för brott.
– Men det är en person som arbetar inom sjukvården och händelsen utspelar sig på sjukhusets område, säger Åsa Hofvendahl. Man undrar ju hur den här kvinnan tänkte när hon lämnade mannen där.
Ska obduceras
– Har man inte själv förmågan att göra något så kan man ju alltid tillkalla hjälp av någon annan.
Hon hoppas nu att sjukhuset ska göra en egen lexMaria-anmälan av fallet.
Den döde 41-åringen kommer att obduceras.
– Vi vet inte dödsorsaken förrän det är klart, säger Åsa Hofvendahl. Han var dock inte inskriven på sjukhuset och vi vet därför inte vad han gjorde på området strax efter klockan sex i tisdags morse.
Aftonbladet sökte under hela torsdagen ansvariga i sjukhusledningen och pressansvariga, såväl på plats på sjukhuset som via telefon men alla tycktes hänvisa till varandra.
Slutligen ringer förvaltningschef P-O Sjöblom upp och hävdar att uppgifterna om dödsfallet är felaktiga.
– Läkarsekreteraren var inte ensam där, det var flera personer och de larmade både ambulans och polis. Mannen låg ner hela tiden, säger han.
Men läkarsekreteraren har ju själv läst och godkänt det förhör där hon uppger att mannen kom fram till henne och tiggde en cigarett och att han föll ihop när han nekats detta. Där finns heller inga uppgifter om att de var flera på platsen.
– Har du läst det förhöret? säger Sjöbolm.
Nej, men den ansvarige polisen Åsa Hofvendahl har läst högt ur det förhörsprotokoll som läkarsekreteraren godkänt.
– Enligt den version jag fått så såg flera personer den liggande mannen som då var vid liv och de ringde både polis och ambulans.
Enligt uppgift tog det 37 minuter innan polisen larmades. Och varför ringde de ambulans när mannen låg bara 20 meter från akutmottagningen?
– Var det så nära akuten? Det är så klart irriterande men det gäller ju också att de här personerna tolkar situationen rätt, de kunde ju tro att det handlade om ett fall av psykosocial karaktär, säger P-O Sjöblom.
– Helt klart är att uppgifterna om vad som hänt går isär.
För säkerhets skull kontaktade Aftonbladet åter kommissarie Åsa Hofvendahl som än en gång läser högt ur förhöret med läkarsekreteraren och bekräftar att det är uppläst och godkänt.
– Hon säger att mannen kom fram till henne och att han sedan trillade ihop, och att hon då gick till sin avdelning utan att göra något, säger Åsa Hofvendahl.
Att sjukhuset nu ger en annan version förvånar henne inte.
– När sånt här händer är det inte alltid man vill stå för hur man agerat, säger hon.
– Men anledningen till att jag gått ut med uppgifterna är att det saknas lite mänsklighet i samhället. Vi måste bli bättre på att ta hand om varandra.
 Pelle Tagesson
24 april 2014  15:006.
2013-09-30

http://www.expressen.se/kvp/fullt-pa-bb--lilla-lo-foddes-i-familjens-bil/
Fullt på BB – lilla Lo föddes i familjens bil
 
Klinikchefen: "Tycker synd om föräldrarna"| 29 sep

LUND. Lilla Lo föddes i baksätet på mammas och pappas bil. När mamma Stina ringde BB hemma i Lund hade de inte plats – så paret fick själva köra till Malmö.

– Vi hann bara till Värnhemstorget sedan kom Lo, säger Stina Hallberg, 35.
 

Lo Catalina Vivika Hallberg Nilsson har hunnit bli fyra dagar gammal nu. Hon föddes 07.20 i onsdags morse i familjens Volkswagen Golf.

– Jag vaknade vid femtiden och hade smärtor. Halv sex väckte jag Markus och vid sex ringde jag till BB i Lund, säger Stina Hallberg.

Familjen bor centralt i Lund, tillhör Södertulls vårdcentral och har varit på ultraljud på lasarettets kvinnoklinik. Men när det var dags att föda fanns det inte plats för Stina Hallberg.

– Det var nobben direkt. De bad mig vänta i telefon medan de ringde till Malmö. Då hade jag en till två minuter mellan värkarna.

"Fick panik i baksätet"

Under tiden ringde Markus Nilsson, 30, sin mamma som barnvakt för 1-årige Linus. Hon kom efter några minuter, sedan kastade de sig i bilen.

Ambulanstransport fördes aldrig på tal. Markus fick själv sätta sig bakom ratten. De hann precis till slutet av motorvägen vid infarten till Malmö.

– Jag hörde hur Stina fick panik i baksätet och skrek "ungen är på gång", berättar Markus.

– Vi var just vid Värnhem där de håller på att bygga när hon sa att babyn var ute. Jag följde skyltningen och fortsatte till sjukhuset. Men jag har aldrig varit där förr så vi körde en stund och yrade runt på området innan jag hittade någon att fråga så vi kom rätt.

"Allt var bra"

Framme vid förlossningsavdelningen i Malmö rusade fem personer ut och tog emot mor och dotter.

– De visste att vi skulle komma dit, men inte mer. De sa spontant "de skulle ha gjort plats åt er i Lund", säger Stina Hallberg.

– Sedan konstaterade de att Lo hade hunnit bli lite nerkyld, hon hade bara 35,9 grader i kroppstemperatur. Men de sa att allt var bra annars. Jag fick ligga kvar över natten och åka hem sedan.

Nu har redan storebror Linus och familjehundarna Millie och Fiffi vant sig vid nykomlingen. Hon sover och äter som hon ska, och familjen känner sig väldigt nöjd och lycklig.

– Men man vill ju helst inte att någon annan ska råka ut för samma som vi, säger Stina – som själv är sjuksköterska.

Fick p-bot

– Nu gick det ju bra men det kunde ha gått riktigt illa. Tar kvinnokliniken i Lund detta som kritik så får de väl göra det.

Markus Nilsson fick ytterligare ett minne från Malmö. En böteslapp på 600 kronor för parkeringen utanför förlossningen.

– Det är typiskt. Jag stod där max tio minuter. Jag får väl kontakta p-bolaget.
.
Av Claes Carlson Av Claes Carlson

 claes.carlson@kvp.se  

7.
2012-12-12
http://www.expressen.se/gt/forvirrad-stack-fran-akuten--hittades-dod/
Förvirrad stack från akuten – hittades död

Den förvirrade mannen hittades utomhus och fördes med ambulans till akuten på Östra sjukhuset tidigare i år.  Foto: Anders Ylander
Mannen kom in till Östra sjukhusets akut i Göteborg efter att ha hittats utomhus.
Han uppfattades som förvirrad, men trots det tilläts han lämna mottagningen innan han träffat en läkare – några dagar senare påträffades mannen död.
Händelsen har nu lex Maria-anmälts.
– Vi ska vara mer alerta när det gäller patienter som kan vara lite förvirrade och fatta rätt beslut, säger Anne Olmarker, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Den förvirrade mannen hittades utomhus och fördes med ambulans till akuten på Östra sjukhuset tidigare i år. Han var inte alkoholpåverkad, men ska ha uppfattats som "inte helt orienterad" av personalen, enligt en lex Maria-anmälan.
Mannen fick hjälp med dusch och ombyte. Han ska också ha tittats till flera gånger i väntan på läkare. Men efter en stund lämnade mannen självmant akuten.
"Väldigt tragiskt"
Efter några dagar fann polisen honom avliden utomhus. Sjukhuset har nu anmält händelsen enligt lex Maria.
– Det är för att vara på den säkra sidan. Det här gäller ju en patient som valde att gå från vården själv. Men det var lite oklart här, och det blev väldigt tragiskt när man hittade patienten död senare, säger Anne Olmarker, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
– Här vill vi se hur vi kan stärka rutiner, att vi ska vara mer alerta när det gäller patienter som kan vara lite förvirrade och fatta rätt beslut.
Anmäld försvunnen
Senare kom det fram att anhöriga hade letat efter mannen och även anmält honom försvunnen.
Även om en patient uppfattas som förvirrad kan det vara svårt att avgöra om det finns skäl nog för att tvinga kvar personen, enligt Anne Olmarker.
– Egentligen är det bara när någon är svårt akut psykisk sjuk som vi han tvångsomhänderta patienten. Här är det ett gränsfall hur man ska göra. Men vi har ansett i den utredning som gjordes på avdelningen att vi ska vara mer alerta och se till att det blir en läkarbedömning mer akut. Här hanns inte det med, säger hon.
Betyder det att ni inte hade nog med resurser?
– Det här var mitt i natten och han hade fått duscha och byta kläder. När doktorn kommer är alltid en prioriteringsfråga.
Av Joakim Magnå
Publicerad 11 dec 2014 20:06

14
1.
2014-06-05
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article19004953.ab
Gravida skickas runt hela Sverige

I Uppsala uppmanas gravida kvinnor att ta semester och föda någon annanstans. På hemmasjukhuset får de inte plats.
De kvinnor som ändå blir kvar i stan riskerar transport till Gävle, vilket innebär att kvinnorna i Gävle kanske måste föda i Hudiksvall.
Sommaren har knappt börjat och förlossningskrisen är redan ett faktum.
Födande kvinnor skickas runt som om de vore flyttlådor som kan packas upp lite varsomhelst. På Uppsala läns landstings hemsida ligger en lång instruktion ”till dig som ska föda i sommar”. Normala graviditeter efter vecka 37 uppmanas helt frankt att söka sig till ”annan ort”.
Fullkomligt bisarrt
Bara de som inte har möjlighet att föda borta får komma till förlossningen
i Uppsala där de bott och betalat skatt, men där de inte längre kan känna sig välkomna. Det är fullkomligt bisarrt eftersom varje landsting enligt Hälso- och sjukvårdslagen måste erbjuda god
sjukvård till dem som bor i landstinget.
Fråga är också vad andra landsting tycker om att Uppsala dumpar sina patienter hos dem? Den föderska som väljer att åka till sommarstugan på Gotland lär ju knappast få plats på BB
i Visby för där drar man också ner på verksamheten över sommaren.
Uppsala skriver på sin hemsida att föderskor också kan åka till Stockholm, fast där har man en sådan kris att fem procent av kvinnorna får föda i ett annat län.
I en artikel i Svenska Dagbladet beskriver Vårdförbundets Sineva Ribeiro och Barnmorskeförbundets Eva Nordlund en förlossningsvård som totalt saknar
helhetsansvar. Vem vakar över patienter som far över länsgränserna?
Socialminister Göran Hägglund brukar skylla på Socialdemokraterna, men det har gått åtta år och syndabocken hittar han nog på närmare håll. Hans partikamrat Anna-Karin Klomp är sjukvårdslandstingsråd i Uppsala och det var hon som vägrade att höja vårdpersonalens
löner. Då slutade 30 barnmorskor i protest och där har vi en orsak till BB-krisen i Uppsala.
Planering saknas
Men vi kunde lika gärna ha skrivit Stockholm, Norrköping eller Borås. Över hela landet saknas övergripande planering och det fattas personal. Enda positiva personaltillströmningen denna försommar rapporteras från Østervold i Norge. Det är dit svensk vårdpersonal söker sig. Inte bara för lönen, säger Karin Hörlind i SVT, utan för att stämningen är mjuk och välkomnande.
Nu är det ingen som tror att svenska sjukvårdpolitiker skulle vara särskilt kallhamrade, men de har givetvis en bak­tanke. Om den allmänna sjukvården försämras kommer patienter och personal att söka sig till privata alternativ. Och det är väl ändå en marknadsanpassning som får beskrivas som just kallhamrad.
 Eva Franchell


2.
2014-05-15
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18882077.ab
Deras son föddes i taxin
Diana Milena Quiceno, 35, skulle föda på Södersjukhuset.
Men sjukhuset var fullt och familjen skickades till Nyköping.
En halvtimme senare föddes sonen – i baksätet på en taxi.
    Dela   
    Tweeta


Dianas Milena Quiceno förlossning var planerad in i minsta detalj.
Men dagen - den viktigaste i hennes liv - blev inte som hon tänkt.
Vid 14.30 på måndagen började värkarna och Diana kördes till Södersjukhuset i Stockholm. Med sig hade hon fästmannen Juan Manuel Jamarillo och fotografen Jillian Pey.
– Vi hade planerat det länge. Det var vår första son och vi hade väldigt höga förväntningar. Vi hade tänkt fota hela dagen och dokumentera allt som hände, säger Diana.
Alla sjukhus var fulla
Efter en timmes väntetid kom chockbeskedet från sjuksköterskan: Alla sjukhus i Stockholmstrakten var fulla och familjen skulle sätta sig i taxin till Nyköping - en timmes bilfärd bort.
– Vi blev jätteoroliga. Jag kände att jag inte skulle klara en så lång resa. Men sjuksköterskan lugnade oss och sa att det inte skulle vara några problem att åka en timme till nästa sjukhus eftersom jag var förstföderska, säger Diana.
”Skrek: bebisen kommer”
Väl inne i taxin intesifierades värkarna och smärtan blev bara värre och värre, berättar Diana.
En halvtimme senare gick det inte att vänta längre - och sonen Mattias föddes rakt i famnen på Juan Manuel, 47.
– Jag kände att barnet var på väg ut. Jag skrek bebisen kommer, bebisen kommer, men min man trodde mig inte. Men det gick inte att göra någonting, säger Diana.
Där i taxin, helt utan läkemedel eller sjukvårdspersonal fick de ta hand om sin förstfödde son i en halvtimme - innan ambulansen kom.
”Mycket känslor”
– Alla försökte hjälpa till så gott de kunde. Vi gjorde allt för att hålla pojken varm. Jag lindade min halsduk kring honom, säger Lillian Pey som fångade den dramatiska händelsen på bild.
De kände sig hjälplösa, berättar hon.
– Det var väldigt mycket olika känslor. Man har ju sett filmer om hur en förlossning går till, men man vet ju inte hur det fungerar i verkligheten. I filmer är man ju oftast på väg till sjukhuset, nu var vi på väg ifrån, säger Lillian Pey.
”En akut händelse”
Familjen kördes till Huddinge sjukhus. Alla mår bra, om än lite omtumlade.
– Vi känner oss ganska lugna nu. Vi har väntat så länge på Mattias, han var så efterlängtad, säger Diana.
Men de är kritiska till hur sjukvården skötte deras ärende.
– Det här var en akut händelse. De borde ha prioriterat det här. Jag är orolig för hur det ska gå för andra familjer, säger Juan Manuel Jamarillo.
 Ida Persson
15 maj 2014  08:04
 
    Dela   
 
    Tweeta2.
Psykiskt friska svenska barn förklaras för gravt psykiskt sjuka och tvingas äta tunga mediciner.
Exempel.
2014-04-09
http://www.dn.se/nyheter/sverige/opererade-halsen-friskforklarades-fran-adhd/
Opererade halsen – friskförklarades från adhd och Asperger

Publicerad i dag 13:15

 Flickan hade svårt att koncentrera sig och var ofta trött, och fick diagnoserna adhd och asperger. Flera år senare upptäckte läkarna att problemen egentligen berodde på en missbildning i halsen.
Flickan hade svårt att koncentrera sig och var ofta trött, och fick diagnoserna adhd och asperger. Flera år senare upptäckte läkarna att problemen egentligen berodde på en missbildning i halsen.

Under en lång tid under sin uppväxt hade flickan, hemmahörande i Skåne, problem med sin hals. Vid födseln konstaterades det att hon hade andningsbesvär men att det skulle försvinna efter några år. Istället blev problemen värre och hon fortsatte att lätt sätta i halsen.

Under samma period kände flickan att hon hade svårt att hänga med i skolan och att hon ofta var trött, och diagnostiserades vid sju års ålder med adhd och Aspergers syndrom. I yngre tonåren fick hon dessutom antidepressiv medicinering.
Vid 14 års ålder satte flickan ännu en gång i halsen, och lades in för en akut operation. Då upptäcktes det att hon hade en medfödd missbildning i form av dubbla aortabågar, som senare opererades.

Efter operationen har flickan friskförklarats från så väl adhd- som aspergersdiagnosen då halsproblemen tros ha legat till grund för hur flickan mådde, allt enligt ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt den efterkommande internutredningen hade "en större envishet i undersökningen gett diagnosen" redan när flickan var yngre.

 Marcus Lindström

 marcus.lindstrom@dn.se

Till 1.En till exempel:
2014-04-08
http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/varfor-sa-manga-autismdiagnoser/
Varför så många autismdiagnoser?

Läs fler krönikor!
Här är Ann-Charlotte Marteus samlingssida  

Stockholms tonåringar verkar ha mer autism än någon annan grupp i världen.
 
Autismspektrumtillstånd (AST) är ett samlingsnamn för tillstånd med nedsatt förmåga att kommunicera och klara det sociala spelet. Enligt en ny studie hade nästan 7 000 barn i Stockholms län AST år 2011. Det är en ökning med 75 procent jämfört med 2007.


Ingen vet riktigt vad ökningen beror på. I Landstingets faktablad resonerar man kring möjliga orsaker. En är att uppmärksamheten kring autistiska symptom har ökat. En annat är att tillgången på neuropsykiatriska undersökningar har blivit bättre.

Det är något mycket civiliserat och civiliserande med neuropsykiatriska diagnoser. I stället för att avfärda människor utanför normalspannet som "konstiga" eller "knäppa", som man väl gjorde när jag var barn, sätter man en diagnos. Det blir ett sätt att inkludera den avvikande i gemenskapen. För den som får diagnosen kan det innebära en stor lättnad. Man var inte så annorlunda som man trodde. Och så får man hjälp att hitta strategier för att bemästra vardagens utmaningar, hjälp att bättre förstå omvärlden.

 

Men varför är det så många i Stockholm som har AST? Bland tonåringarna, 13 till 17 år, är det 2,6 procent. Det ska jämföras med den nivå som hittills har setts som normal, byggt på amerikanska siffror: runt en procent.

Den välvilliga tolkningen är att siffrorna speglar Stockholms utmärkta sjukvård: man satsar mycket på neuropsykiatri och professionen har blivit väldigt duktig på att diagnosticera. Vem vet, kanske har välutvecklat jämställdhetstänkande gjort att man fångar upp flickor bättre än på andra håll i världen.

En mindre solig tolkning är att fler barn och ungdomar får AST-diagnoser än vad som är befogat, därför att det finns fördelar med detta - eller, som Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin skriver: det kan finnas "en ökad 'efterfrågan' på diagnoser från vårdnadshavare".

 

Med en diagnos kan barnet nämligen få särskilt undervisningsstöd i skolan och omfattas av rättighetslagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Att ha problem i skolan, exempelvis, men inte så stora problem att en AST-diagnos är befogad, är ur stödsynpunkt att dra en nitlott. Och tyvärr tycks det ju vara lätt att ha det svårt i vår svenska skola. Den är inte bara stökig och stressig, kunskapsmålen ställer avancerade krav på eleven i det att hon självständigt ska söka information, analysera, se helheter och sammanhang.

 

Om de höga siffrorna i huvudstaden helt enkelt speglar en god och nitisk sjukvård, och alerta föräldrar, är det förstås bara goda nyheter. Och man ska minnas att det stora problemet för många vuxna i dag är de fick sin diagnos beklagligt sent i livet. Men vi kan knappast ta det med en axelryckning att Stockholms tonåringar har flest autismdiagnoser i världen.

Detta måste redas ut.
 
 
Andra läser just nu
Sjukt shoppande i hälsobranschen  
Marteus: Demokratin är på dekis  
Ge hemtjänst efter behov, inte ålder  

Av Ann-Charlotte Marteus

 ann-charlotte.marteus@expressen.se  

2.
2014-03-27
http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-frias-efter-skrackforlossning/
Läkare frias efter skräckförlossning

 Uppdaterad i dag 11:59. Publicerad i dag 11:13

Läkaren som var ansvarig vid en utdragen förlossning där barnet dog och kvinnan fick svåra skador frias av Eksjö tingsrätt. Läkaren stod åtalad för vållande av annans död och vållande av kroppsskada.

Läkaren som var ansvarig vid en utdragen förlossning där barnet dog och kvinnan fick svåra skador frias av Eksjö tingsrätt. Läkaren stod åtalad för vållande av annans död och vållande av kroppsskada.

Under mer än en timme gjorde läkaren nio försök att få ut barnet med sugklocka. Enligt åklagaren borde han ha slutat långt tidigare, och i stället förlöst kvinnan med kejsarsnitt – som hon själv önskade.

Till sist förlöstes kvinnan med tång. Då var barnet redan livlöst.
 
Läkaren hävdar att oförutsägbara omständigheter tillstötte under förlossningen, och att han gjorde sitt bästa för att rädda barnet. Händelsen ledde dock till att mannens legitimation som läkare drogs in.

Åklagaren hade yrkat att läkaren skulle få villkorlig dom och ett kännbart bötesstraff, enligt flera medier.

Enligt tingsrätten har läkaren inte skött förlossningen som han skulle. Han har inte handlagt den i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, som det heter i domen.

Men samtidigt säger domstolen att det inte är bevisat att barnet inte hade dött om kejsarsnitt använts eller att användandet av sugklocka i strid med anvisningarna som gällde lett till barnets död.

När det gäller åtalspunkten vållande till kroppsskada har tingsrätten ansett det bevisat att läkarens agerande lett till den då 25-åriga förstföderskans underlivsskador. Men läkaren går trots det fri och åtalet ogillas eftersom det inte motbevisats att läkaren befunnit sig i en nödsituation efter att en oväntad komplikation tillstött och att han då gjort vad han kunnat för att rädda barnets liv, resonerar rätten.


3.
2013-09-28

http://www.expressen.se/kvp/nyfodd-tvingades-att-amputera-efter-miss/
Nyfödd tvingades att amputera efter miss

En nyfödd pojke vid Blekingesjukhuset i Karlskrona drabbades av en elakartad tumör och tvingades amputera benet. Nu kräver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att landstinget utreder varför läkaren inte utredde svullnaden på pojkens underben ordentligt innan han skickades hem.
 
Pojken föddes efter en okomplicerad graviditet och förlossning. Läkarna upptäckte en svullnad på pojkens ena underben och det gjordes ett ultraljud på honom. Därefter fick familjen åka hem.

Tre veckor efteråt

Först när bebisen var tre veckor gammal upptäckte läkare tumören. Och strax därefter amputerades det sjuka benet av i lårhöjd.

IVO vill att landstinget utreder varför läkaren som hade hand om den nyfödde inte bad om hjälp av en mer erfaren kollega eller en röntgenläkare innan han skickade hem pojken.

Lidande

Läkaren själv menar att han inte brukar besluta om uppföljning av avvikande fynd utan att han då informerar föräldrar och uppmanar dem kontakta sjukhuset vid eventuell förändring.

Eftersom tumören var aggressiv och växte snabbt tycker barnets föräldrar att fördröjningen innan tumören kunde konstateras spelade stor roll både för tumörens utveckling och för deras sons lidande.
.
Av Johanna Darnéus Av Johanna Darnéus
 johanna.darneus@kvp.se  

15
1.
2014-12-27
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20079838.ab
15-åring häktad för sprängning
En 15-årig pojke som misstänks ligga bakom en sprängning i Rosengård i Malmö på julaftonskvällen häktas av Helsingborgs tingsrätt. Han häktas för grov allmänfarlig ödeläggelse såsom skäligen misstänkt (den lägre misstankegraden) för att ha utfört sprängningen på julafton ensamt eller tillsammans med någon annan person.
Sedan tidigare är han också misstänkt på sannolika skäl för grovt vapenbrott efter att polisen i oktober hittat vapen och ammunition hemma i hans bostad.
Trots att pojken är så ung så häktas han alltså, för att inte riskera att han undanröjer bevis och försvårar utredningen.
– Han är väldigt ung. Men domaren anser att det är av synnerlig vikt att han frihetsberövas för att vi ska kunna fullfölja utredningen. Det finns synnerliga skäl, trots att han är 15 år, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford till TT.
I nuläget finns inga fler misstänkta.
TT
27 december 2014  11:55
12
    Dela   
7
    Tweeta

2.
2013-09-28

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17555242.ab

Domaren: Hon kan mycket väl ha sagt nej

Sex pojkar frias från grov våldtäkt – av gammal lag


Hon sa nej flera gånger men fick sin mobiltelefon stulen och sina kläder avslitna i ett låst rum.

Gällande lag säger att 15-åringen blev våldtagen av sex pojkar.

Men hovrätten använde en gammal lagtext - och friade samtliga.

Från och med 1 juli i år har lagens formulering om våldtäkt ändrats. Från krav på att offret befunnits i “hjälplöst tillstånd”, som i praxis tolkas snävt och ofta kräver till exempel medvetslöshet, krävs det nu bara att personen befunnit sig i en “särskilt utsatt situation”, vilket allmänt anses öppna för att fler döms för våldtäkt.


De sex pojkarna är skyldiga till grov våldtäkt, menar åklagare, målsägarbiträde, Solna tingsrätt och en 15-årig flicka som inte längre vågar gå ut när det är mörkt.

Nu frias alla pojkarna av Svea hovrätt. Orsaken är hovrättens tolkning av en lagtext som byttes ut första juni i år.

”Kände dödsfruktan”

2 mars 2013 kom den 15-åriga flickan till festen i Tensta i Stockholm vid 20-tiden på kvällen. Mot slutet av festen var det bara flickan och hennes kraftigt berusade kompis kvar i lägenheten tillsammans med sex, för henne okända pojkar som kom in, låste rummet, tog hennes mobiltelefon och drog av henne kläder.

– Hon kände dödsfruktan, säger hennes advokat Magnus Eriksson, som menar att flickan inte vågade göra motstånd av rädsla för pojkarna och i stället låg blickstilla.

Efter det första samlaget gick pojken ut. De andra pojkarna berättar i förhör att de stod utanför rummet och väntade på sin tur. En efter en hade de sex med flickan.

Faller mellan lagar

I tingsrätten fälldes grabbgänget för grov våldtäkt, men nu frias de i Svea hovrätt.

"Vid en samlad bedömning av målsägandens tillstånd finner hovrätten att hon väl kan sägas ha befunnit sig i en mycket utsatt situation", skriver rätten. Hade händelsen skett tre månader senare hade det varit ett direktcitat ur lagtexten om vad som ska ses som våldtäkt. Men då händelsen inträffade 2 mars i år – tre månader och en dag innan lagändringen trädde i kraft – använde Svea hovrätt den gamla lagtexten där offret måste ha befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd:

– Uttrycket ("i en mycket utsatt situation") inbjuder naturligtvis till tanken att domen skulle ha blivit fällande, om den nya lagtexten hade tillämpats. Det är fullt möjligt att domen hade blivit fällande om den nya lagtexten tillämpats, säger Suzanne Wennberg, professor i straffrätt vid Stockholms universitet.

Domaren: ”Tjatsex”

Flickan ska ha sagt nej flera gånger, tagit på sig kläderna och varit på väg att gå när hon puttades ned i sängen och kläddes av. Men enligt domen räckte inte det:

– Hon kan mycket väl ha sagt nej, men även om det varit så blir det inte per automatik våldtäkt. Så kallat tjatsex är inte något som faller inom våldtäkt. De samlag som ägt rum kan mycket väl ha skett mot hennes uttryckliga vilja men om det inte varit utnyttjande av ett hjälplöst tillstånd är det inte våldtäkt.

Nu funderar kammaråklagarna Carolina From och Jenny Clemendtson på om de ska be Riksåklagaren ta fallet till Högsta domstolen. Den 15-åriga flickans advokat Magnus Eriksson menar att domstolens tolkning lämnat moralen bakom sig:

– Hon säger nej och gråter. Det faller på sin egen orimlighet att en 15-årig tjej vill ha sex med sex okända män i ett låst utrymme. Hon är försatt i vanmakt genom att de inte låter henne lämna rummet. Det här stämmer inte överens med de flesta människors värderingssystem.
 Anders Clark  
  Sidor: [1] 2 3 ... 19