Visa inlägg

Denna sektion lćter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i omrćden som du har tillgćng till.


Meddelanden - nessling

Sidor: [1]
1
DAMP- OCH ANDRA NORMALA BARN

Min son mobbades av en liten söt flicka i sin klass. Det yttre motsvarades inte av hennes inre. Hon gör det fortfarande. För nĂ„got Ă„r sedan berĂ€ttade hon grĂ„tande inför klassen att storebrodern ”pĂ„ skoj” brukat skrĂ€mma henne nĂ€r hon somnat. Hon kunde inte hĂ€mnas sĂ„ hon fann ett annat offer för sina aggressioner, min son. Jag tyckte att hon behövde hjĂ€lp och föreslog skolsköterskan att hon upprepade tidigare hĂ„llet föredrag om mobbing. Jag nĂ€mnde inte flickans namn. Efter nĂ„gra veckor fick min son och jag kallelse till skollĂ€karen. I tvĂ„ timmar testades syn, hörsel, lĂ€ngd, vikt, hans sĂ€tt att röra sig sidlĂ€nges etc. Detta hade sonen ingenting emot. Han tyckte bara det var skojigt. Doktorn avslutade med en suck: ”Jag vet inte vad jag ska göra. Han Ă€r inte DAMP.” Vad har det med flickans mobbning att göra? LĂ€karen hade inte förstĂ„tt nĂ„gonting. Jag skrev senare till honom och frĂ„gade hur mĂ„nga barn han satt denna etikett pĂ„. Inget svar.
I gamla dar (under kriget) var det ganska normalt, att mĂ€nniskor var olika och hade rĂ€tt att vara det. Den gĂ„ngen satte man inte diagnoser pĂ„ och ”behandlade” olikheterna. Skolkamrater kom resande in till stan frĂ„n landet, nĂ„gra med snuva, andra utan. Det idiotiska ordet ”allergi” existerade inte och efter nĂ„gra Ă„r var obehaget borta. Man visste att det inte smittade. Det var ökad kĂ€nslighet, som försvann. Jag skulle sjĂ€lv fĂ„ erfarenheterna och kĂ€mpa med dem och lĂ€karnas okunnighet i 25 Ă„r. Jag provade allt.
Sockersjuka fanns ocksÄ men vederbörande var tvungen att anpassa sig efter vad hon tÄlde. Jag kÀnde en gammal kokerska, som lagade mat till andra och provsmakade allt, men det var först efter hennes död som jag ficke veta att hon haft och kunnat leva med problemet. Det Àr lÀkemdelsfabrikerna och deras propaganda som resulterat i att stat och lÀkare nu reagerar sÄ hysteriskt mot alla som valt att stÄ utanför och sjÀlv bestÀmma. Det Àr man ju ÀndÄ tvungen till för ingen annan kan ta eller tar ansvar om behandlingen gÄr snett. DÀr jag bor kidnappade kommun och polis i strid med FN:s barnkonvention tvÄ vÀlfungerande barn frÄn deras vÀlfungerande hem och skyllde pÄ bristande vÄrd av nyligen sockersjuk storebror.
Cancerbehandling Àr ju ocksÄ nÄgot som lÀkarna förbjuder att man har egna Äsikter om. Man straffas för detta hÀr i Danmark, inte i Tyskland.
Det Àr ocksÄ normalt att man i en population har indivier som Àr mycket olika och har rÀtt att vara det. NÄgra Àr som barn stilla och lugna, kanske genom hela livet, andra aktiva och provocerande ocksÄ frÄn barndomen till högt upp i Ären.
Min fru var tillsammans med sin dÄvarande pojkvÀn nÀr han studerade pÄ psykologiska institutionen i början av 1970-talet dÄ förkortningen MBD (Minimal Brain Damage) kom och plötsligt var alla mycket engagerade i detta. Man skulle forska i problem som alls inte funnits tidigare. Nytt namn ersatte det, DAMP (Dysfunction Attention Motor control Peception), som hÀr i landet bytte namn 9-9-04 till ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder), rubbningar i uppmÀrksamhet, aktivitet och impulsivitet. Vad Àr normalt? UppmÀrksamhetsstörning, vaddÄ? Mobbande lÀrare pÄstod att min son inte kunde koncentrera sig, Struntprat! Hemma kunde han sitta i timmar utan att Àta nÀr han spelade datorspel. Han kunde lÀsa och dÄ hörde han inte pÄ vad man sagt. UppmÀrksamhetsstörning sÀges vara ett handikapp primÀrt hos barn och unga. Jag kÀnner gamla som har svÄrigheter med uppmÀrksamheten. NÀr min far lÄg pÄ sitt yttersta var han totalt likgiltig inför allt det som vi berÀttade om livet utanför, men dagen innan han dog rÄkade jag nÀmna nÄgot medicinskt som jag sett i tidningen. Eftersom han varit lÀkare i hela sitt liv sparkade detta liv i honom. Han nÀstan satte sig upp och ville höra mera. SÄdant som trÄkar mig har jag ingen lust att koncentrera mig pÄ. UppmÀrksamhetsstörning upptrÀder med eller utan samtidig över- eller hyperaktivitet. Finns andra alternativ? Det gÀller ju alla. MBD-barn. MBD. minimal brain damage, fumlare (föraktfull term!), hyperkinesiska barn. NÀr jag fick stroke blev jag fumlig men det gick att öva bort (som tur var).
Beteckningen anvÀndes huvudsakligen i Norden. Jag kan tÀnka mig att andelen DAMP-individer var hög hos vikingarna men lÄg bland mediterande gurus Indien.
Överaktiva barn handlar ofta innan de hinner tĂ€nka. GĂ€ller inte detta alla, tills ödet lĂ€rt oss?
Problem i samspelet med andra barn gÀller ocksÄ alla. Jag tycker det Àr sjukt att man skall gradera normala funktioner och pÄstÄ att nÄgot Àr abnormt, annat inte. Vem avgör det? LÀkarna? Psykologerna? Jag har mött mÄnga konstiga typer. Att nÄgra individer hÀnger upp sig pÄ detaljer Àr vÀl inte sÄ underligt? NÀr t.ex. en historia ska ÄterberÀttas, kan barnet gör det nÀstan ordagrannt men har svÄrt att sjÀlv dra ut det vÀsentligaste ur den. Min hustru kommer ihÄg berÀttelser pÄ ett sÀtt, jag pÄ ett annat. Detta gör ocksÄ att hon som författare skriver berÀttelser pÄ annat sÀtt Àn vad jag gör. Vi har med oss genetiska koder som prÀglar oss och det Àr naturligt.
Jag sÄg ett program om ett DAMP-barn. Han fick centralstimulerande medel, Ritalin alternativt Dexamfetamin, för att det skulle öka centralnervsystemets vakenhet. Han satt framför en play station och spelade maniskt. Hela pojken var spÀnd och det sÄg förryckt ut. SÄ skall det inte vara. Hans spel producerade energier som han inte kom av med utan fick mer och mer. VÄr son tycker om datorspel. Han fÄr inte sitta dÀr utan omvÀxling, psykiska och fysiska aktiviteter ska balansera varandra. Om han skulle lura oss (han försöker) och sitta för lÀnge kan vi se det i ansiktet. Han fÄr tics, men dessa behandlar vi med B-vitaminer som inte har biverkningar. Han fÄr heller inte snask nÀr han arbetar med dessa spel för att inte öka dessa energier. Barn som har (normala) problem med att styra energierna ska givetvis inte Àta hela tiden, dricka coca-cola och andra drycker med socker.
En medicinsk artikel skriver att DAMP-barn ska ges strategi-inlÀrning, social trÀning, individuell terapi, men det fÄr ju alla av livet.

2
Övriga frĂ„gor / PSYKIATRI OCH RÖRELSE
« skrivet: 06 mars 2005, 13:40:30 PM »
PSYKIATRI OCH RÖRELSE

Alla har sett tigrar och lejon i zoologiska trĂ€dgĂ„rdar. I en liten bur gĂ„r de fram och tillbaka. Jag har sett och hört intagna brottsmisstĂ€nkta gĂ„ fram och tillbaka pĂ„ samma sĂ€tt i sina smĂ„ celler eller i promenadgĂ„rdens “tĂ„rtbitar”.
Efter en bilolycka fick jag knĂ€et och revbenen skadade. Jag tvingades under en tid att hĂ„lla mig till sĂ€ngen och “fick spader” av allt stillaliggandet och stillasittandet.  
Vi Ă€r gjorda för rörelse! Det Ă€r inhumant och tortyr att hĂ„lla mĂ€nniskor inspĂ€rrade i smĂ„ utrymmen under lĂ„ng tid. Det förvĂ„nar mig inte alls att mĂ€nniskor med redan instabilt psyke blir sĂ€mre och gör nĂ„got oöverlagt. Jag har talat med brottsmisstĂ€nkta frĂ„n SĂ€ters mentalsjukhus, som beskrivit “vĂ„rden” dĂ€r. Det var en primitiv vĂ„ldsvĂ€rld, dĂ€r vĂ€ktarna (vĂ„rdarna kan jag inte kalla dem) kastade sig över och dopade alla som verkade pĂ„ minsta sĂ€tt störande. Rutinerna fick inte Ă€ndras. Man fick inte ha sin egen vilja och Ă„sikt t.ex. nĂ€r det gĂ€llde den personliga, privata ekonomin.
Jag skulle dÀrför vilja föreslÄ att man först i liten skala, och om det sen föll vÀl ut sprida det till fler och fler anstalter, provade militÀra hinderbanor pÄ mentalsjukhus dÀr patienterna istÀllet för att dopas med livsenergistjÀlande gifter gör aktiva mÀnniskor till vÄrdpaket avreagerade sig fysiskt.
I danska fÀngelser vill man nu förbjuda skrotlyftning ty representanter frÄn t.ex. organiserad kriminalitet trÀnar sig till muskler som de anvÀnder mot vÄrdarna som inte Àr fysiskt starka nog att kunna försvara sig. Frustrerat frÄgar de nu: Om vi inte har skrot att lyfta, hur ska vi dÄ fördriva tiden vi mÄste sitta hÀr. Jag vet. Det kommer att bli mera vÄld. Man kommer att springa pÄ vÀggarna, slÄss med varandra, provocera vÄrdarna.
I England satt en intagen som hade behov av att röra sig. Han hade av fÀngelsedirektören fÄtt tillÄtelse att springa rundor pÄ kvÀllstid. En vakt fanns hela tiden med, kanske tog tiden för honom. Och efterÄt gick han lugnt tillbaka till sin cell. Med tiden gjorde de överenskommelsen att han kunde fÄ löpa utanför fÀngelsets murar om han bara kom tillbaka. Det var ett förtroende som han aldrig svek.
En del kriminella eller psykiskt sjuka vÄldsmÀn behöver kanalisera de extra engergierna pÄ ett sunt och ofarligt sÀtt.
Nu göds de och fÄr inte avreagera sig.
Är detta praktiskt och tidsenligt?

3
MAGTMISBRUG: HELSINGØRSAGEN...IGEN.

Politibetjente med skarpe vĂ„ben angriber en velfungerende mor og hendes velfungerende bĂžrn i hendes hjem og kidnapper dem. Nogen indenfor politiet lyver sĂ„ nĂ„r manden kommer hjem fra arbejdet bliver han arresteret og mĂ„ sidde i varetĂŠgtsarrest i 24 timer og politimesteren “ved ikke noget”. Familien placeres pĂ„ ukendt sted men ikke mere hemmelig end at en socialmedarbejdere kan ringe modern og lyve om mandens sexliv sammen med andre kvinder. Ældste sĂžnnen har lige fĂ„et konstateret sukkersyge. Efter en uge mĂ„tte familien komme hjem og faderen flygter til andet land sammen med sine to ĂŠldste sĂžnner hvor han gemmer sig i lang tid. Politiet snyder, lyver for moderen og gĂžr alt for at fĂ„ fat i manden. Dette er en mareridt hvor ansvarsfulde mennesker med magt misbruger den pĂ„ det groveste. Dette er kriminellt og strider ogsĂ„ mot FN’s bĂžrnekonvention som Danmark har ratificeret.
Med tiden fÄr familien komme sammen og familien fÄr en ny medlem. Da slÄr kommunen pÄ ny til igen og kidnapper nu de to Êldste som ikke fÄr trÊffe familien. PÄ hvilken mÄde fremmer dette bÞrns tarv if. konventionen?
Man har forlangt ren straffeattest af alle som pÄ nÄgon mÄde skal tage sig af bÞrn. Jag vil nu spÞrge dansk socialminister og offentligheden, I borgere, skulle det ikke vÊre et minimum for ansÊttelse ved kommun, amt/lÀn og stat, at alle ansatte kan opvise ren straffeattest. Vi og andre ved ogsÄ at plejehjem kan misbruge deres magt. Nogle er pÊdofile. Har de styrende i HelsingÞr rene straffeattester, jeg har ikke set sÄdan nogle. Skulle det ikke efter alle desse snyd- og bedragerisager som kommet fram i Folketinget blive en selvfÞlge at journalister fik se hvem som ikke har noget pÄ sig nÄr de som nu forvalter almindelige midler og alt andet i riget, totalt set?

Jag Àr inte riktigt sÀker pÄ följande men jag tror att far och tvÄ söner tog sin tillflykt till Malmö och dansk polis fick hjÀlp av svenska kolleger att slÄ in dörren till familjens lÀgenhet, men lyckligtvis var de ej hemma. Detta pÄminner om Gestapo, eller hur?

4
Myndigheternas metodik / Barn far illa i fosterfamiljer.
« skrivet: 22 februari 2005, 22:42:23 PM »
Dansk ny socialminister svarar inte trots löfte.
VĂ„gar du inte? Kan du inte? FĂ„r du inte?
Socialminister Eva Kjer Hansen, nÀr du tilltrÀdde och jag gratulerade dig passade jag pÄ att frÄga efter din instÀllning till att kommunen med hjÀlp av polis kidnappade skötsamma förÀldrars vÀlartade barn, Àr detta inte ett brott mot FN's barnkonvention? Jag frÄgade eftersom det gÀllde ett konkret fall. Jag har ocksÄ sett/hört diskussioner i tv dÀr man försvarar denna metod att splittra en vÀlfungerande familj. Din företrÀdare har trÀffat familjen men svek sitt löfte att hjÀlpa dem. SÄ tillkom du som en frisk flÀkt. Jag frÄgade och du lovade att genast Äterkomma med svar. Det var den gÄngen du tilltrÀdde. De vet vÀl att Danmark har ratificerat denna konventionen dÀr barnens behov ska gÄ före allt annat?

I dag har det debatterats i pressen att barn i fosterfamilj far mycket illa, nÄgot som du förnekar. Hur vet du det, har du egen erfarenhet?

Jag beklagar att att du hör till det slags politiker som anser sig ha rÀtt att ljuga för allmÀnheten. Jag tycker det Àr fegt, ynkligt. Vad Àr det som fÄr en folkvald politiker att svika vÀljarna och ÄtergÀlda förtroendet genom att visa sÄdant förakt för dem att ni ljuger?

Svara pÄ det i stÀllet, dÄ! Tack pÄ förhand.

(Du kan inte slippa ifrÄn genom att svara att Henriette KjÊr var familjeminister för ditt löfte avgav du innan hon fÄtt den utnÀmningen. Detta Àr en social frÄga som du ska kunna besvara..)

5
Hörde ikvÀll att man skulle pröva en engelsk modell betr. skydd för barn. KÀnner ni till NKMR, Nordiska Kommittén för MÀnskliga RÀttigheter, <http://www.nkmr.org/>?
Ni kanske skulle studera alla de fall dÀr myndigheterna agerat mot barnen i strid mot barnkonventionen. Missbruket gÀller ocksÄ i Danmark. Det finns domare i domstolar som avsiktligt gÄr in för att sabotera familjen och det finns fall dÀr socialvÄrden agerat kriminellt till barnens nackdel. Barn har dött och ansvariga inom socialtjÀnsten frikÀndes inför rÀtta. Kolla upp och gör nÄgot Ät detta medan ni ÀndÄ hÄller pÄ.

6
Övriga frĂ„gor / Terrorister?
« skrivet: 17 november 2004, 23:06:41 PM »
Varför talar nyhetsmedias journalister och redaktör om oprĂžrere, upprorsmakare, terrorister? Vet man inte vem fienden Ă€r? Är ockupationsmakts Vichy- eller Quisling-regering den enda lagliga regeringen? Under nazisternas besĂŠttelse kallade danskarna dessa sina motsvarande upprorsmakare, terrorister mm för modstandsmĂŠnd, hjĂ€ltar. De skrev senare böcker dĂ€r de berĂ€ttade som sina hjĂ€ltemodiga sabotage mot individer och egendom. Och om avrĂ€ttning av stikkere, som kanske inte alltid var det. Var traditionens och sagornas Wilhelm Tell, Robin Hood, Ivanhoe m fl simpla terrorister och upprorsmĂ€n?
Alltsedan vi ovetande dragits in i Bushs privata oljekrig i Irak har jag pÄpekat att nyhetsmedias tjÀnstemÀn anvÀnder som jag tycker felaktig beteckning. Man tackar artigt för upplysningen men varje dag visas koalitionens busar nere i Irak bete sig som om det var deras land som ockuperats av irakiska gamla gubbar, gummor och smÄbarn m fl och andra terrorister. Dvs samma terrorister som Palestina Àr sÄ full av.
Vem har bestÀmt att det Àr denna bilden som i objektivitetens namn ska gÄ ut till allmÀnheten? För att vÄra barn ska lÀra sig sanningen...

7
“Lite stryk fĂ„r de (kvinnor) vĂ€l tĂ„la.” Var gĂ„r grĂ€nsen för att polis, Ă„klagare, domare ska orka göra sitt arbete?
“Ni Ă€r en sjuttioĂ„rs gubbe i sĂ€llskap med frun en tidig trafiktom morgon dĂ„ ni bakom er hör en ankommande skĂ„pbil med tvĂ„ stora Björnbusar. Det Ă€r uppenbart för alla inom rĂ€ttsvĂ€sendet att ni ensam och utan anledning hoppade ut pĂ„ gatan mitt framför bilen och stoppade den med vĂ„ld, slet ut de stackarna och misshandlade dem. Ni fĂ„r skylla er sjĂ€lv.“ Vad dĂ„ vittnen...?
“Den Ă€ldre kvinnan slogs till marken, huvudet dunkades mot stenlĂ€ggningen och hon blev blind. Förövaren vĂ„ldtog henne. Jag kan bara utdöma tvĂ„ Ă„rs fĂ€ngelse för ynglingen anvĂ€nde ju inget farligare verktyg att skada henne med.”
“Pojkarna körde ihjĂ€l fotgĂ€ngarna men jag kan inte utdöma ett lĂ€ngre frihetsstraff för Ă„klagaren har inte kunnat styrka att de haft uppsĂ„t att döda.”
“Pojkarna kunde pga sin Ă„lder inte förstĂ„ att kvinnan inte ville bli vĂ„ldtagen av alla i gruppen.” “Pga sin onykterhet, klĂ€dsel osv fĂ„r hon finna sig i att bli vĂ„ldtagen.” Det Ă€r en mans rĂ€ttighet att vĂ„ldtaga?
“Pga sin ringa Ă„lder har de inte förstĂ„tt att vĂ„ldet varit dödande.” Är man gammal nog att mörda Ă€r man gammal nog att förstĂ„ och taga konsekvenserna för det man har gjort!

Ni Ă„klagare och domare...
Detta Àr ett öppet brev till alla er konfliktskygga, bekvÀma, fega Äklagare och domare som inte sköter ert arbete som ni förvÀntas göra det. Jag hoppas ni har integriteten och modet att lÀsa igenom det och försöka förstÄ.
Ni Àr satta att tillvarataga rÀttvisan i vÄrt samhÀlle. NÀr ni sviker denna som skett t.ex. i fallet som redovisades i tv hÀromveckan dÀr misshandlade kvinnor nekades hjÀlp dÀrför att de fortfarande levde - ni agerar tydligen inte förrÀn offren Àr döende? - dÄ sviker ni ocksÄ er sjÀlva. Ni begÄr inte bara tjÀnstefel men ni sviker er sjÀlva som mÀnniskor.
Detsamma gÀller domare som inte ens orkar eller vill hjÀlpa familjer som splittras i strid med barnkonventionen, barnen kidnappas frÄn sina familjer, som utgör tryggheten för dem. För att staten ska tjÀna pengar, va? Det gÀller ocksÄ alla de domare som dag in och dag ut sitter och dömer mot bÀttre vetande nÀr ni som lagkunniga kan och borde ta upp fel med lagstiftarna. Man dömer inte en mÀnniska som hjÀlpt polisen. Ett brott som inte ens existerar i brottsbalken. Man dömer inte mera vÀlvilligt hÀnsynsfullt en vÄldsman för att han inte anvÀnt ett mera destruktivt vapen vid t.ex. en vÄldtÀkt.
Hur Àr det med alla mordhotade kvinnor och döttrar i familjer frÄn andra kulturer? Varför denna totala hjÀlplöshet? För att ni Àr mÀn, de bara kvinnor?
Är sunt förnuft en brist eller tillgĂ„ng i ert arbete? Som offer för misshandel blev jag en gĂ„ng i alla rĂ€ttsinstanser definierad som förbrytaren. Trots vittnen som aldrig hördes, trots bristande fysiska förutsĂ€ttningar.
Ert agerande gör att rÀttsapparaten kommit att tolkas som tillhörande fienden. Den skall man akta sig för.
I alla de fall dÀr polismÀn varit inblandade i misshandel och mord har de friats, varför? Jo, lagen har tydligen gradvis blivit olika för olika mÀnniskor. T.o.m. landshövdingar har fÄtt obehagliga pÄminnelser om detta. Men Àr inte lagen menat att vara lika för alla? Varför ser ni dÄ inte till att den Äter blir det?
Jag tycker att nÀr ni mÀrker att ni inte orkar med arbetet (eufemistiskt uttryckt) sÄ skall ni stÀlla era platser till förfogande. Ni Àr uppenbart inte rÀtt man/kvinna pÄ rÀtt plats.
Hur Àr det med moralen? Vi ser och hör alla de fall dÀr ni bryter mot moraliska lagar och regler, begÄr olagligheter, frÄn Högsta Domstolens domare som inte fÄr ta extrakneg för att slippa jÀvmisstanke - och nerÄt, men ÀndÄ sitter ni kvar och dömer andra för betydligt mindre brott. Jag behöver vÀl inte gÄ in i enskilda fall, för det gör ju aldrig ni sjÀlva nÀr ni intervjuas. Den som har integritet tar konsekvensen och anmÀler sig sjÀlv.

8
Uppfostran av barn och ungdomar / Barnaga?
« skrivet: 04 november 2004, 22:26:40 PM »
Vi ingÄr i naturen, Àr en del av den. MÀnniskor Àr dÀggdjur, vad Àn EU:s politiker tror och hÀvdar. Alla dÀggdjur har en instinkt, att lÀra avkomman (= barn, politiker!) överlevnad. DÄ skall den ocksÄ kÀnna vilka lagar som gÀller. Enkelt kan vi ta rovdjuren som exempel. Den unge som inte reagerar ÀndamÄlsenligt dödas direkt. Inte bara för ungens egen skull men ocksÄ för flockens överlevnads skull.
   NĂ„gra ungar Ă€r dumt halsstarriga och envisas med att tro att universum rör sig kring dem och följer deras godtyckliga vilja, de anar inte ens konsekvenserna. NĂ€r Danmark föll till föga för EU:s trams frĂ„gade jag Folketinget hur anvariga menar att man ska fĂ„ ett barn att förstĂ„ nĂ„got det aldrig upplevt. Ord Ă€r bara ord. Folketingets svar var typiskt politiskt enfaldigt. Man ska prata med barnet, diskutera med det. Ord sĂ€ger ingenting alls, kĂ€nns inte.
   Jag hade en granne som hade en stor Golden Retriever, som Ă€lskade att jaga bilar, skrĂ€mma förarna halvt frĂ„n vettet. Den stackars Ă€garen försökte tala till rĂ€tta och visa. En dag nĂ€r ingen var hemma smet den ut frĂ„n den skyddande trĂ€dgĂ„rden och angrep en bil i farten framifrĂ„n. Den överlevde utan allvarligare fysiska men och den hade lĂ€rt sig lĂ€xan. Den visste hur hĂ„rd en bil kan kĂ€nnas. Den angrep aldrig en bil efter detta. PĂ„ brukshundsklubb körde man försiktigt pĂ„ de hundar som inte ville eller kunde förstĂ„. De lĂ€rde sig ocksĂ„.
   Ledaren för lejonflocken kom hem med bytet och skulle Ă€ta först, dĂ€rför att en kraftig, stark jĂ€gare Ă€r förutsĂ€ttningen för flockens överlevnad. En av ungarna förstod inte detta. Ingen politiker hade sagt att man mĂ„ste diskutera med och förklara detta för ungen. Han fick ett slag med tassen som fick honom att flyga 25 meter genom luften. Sedan dess förstod han. OcksĂ„ nĂ€r han sjĂ€lv blev jĂ€gare.
   En lejoninna gick med sin lilla kull genom högt grĂ€s. Hon hade fĂ„tt vittring av en hjort. Familjen hade svultit i Ă„tskilliga dagar och modern var matt, svag. Hon spĂ€nde sig för det slutliga sprĂ„nget. I det ögonblicket fann en av ungarna hennes lĂ„ngsaamt viftande svansspets mycket intressant. Hon anföll den. Modern kom av sig, ungen straffades och kullen fick fortsĂ€tta sin svĂ€lt.
   Aga eller inte? Debatten Ă€r ingalunda ny. Jag deltog i mitten pĂ„ 1950-talet, men förstod att mĂ€nniskoslĂ€ktet inte har utvecklats sĂ€rskilt lĂ„ngt. Vi ser det i dagens tv-nyheter. Politikerna vet inte att det finns en markant skillnad mellan aga med efterföljande kĂ€rleksfull tröst och förlĂ„telse och misshandel till döds, mord. En dag hörde jag Sveriges justitieminister född 9-4-62, sjĂ€lv med fyra barn, hĂ€vda att barnagalagen Ă€r förtrĂ€fflig. Har han uppfostrat efter antiagalagen? DĂ„ har han haft tur som kunnat diskutera fram lĂ€rdom och utveckling.
   Sverige var (naturligtvis!) första landet i Europa som antog lagen 1979. Men vad betyder detta praktiskt? PĂ„ vilket sĂ€tt hjĂ€lper och skyddar den individer i nöd? Det var pĂ„ vĂ„ren. Sommaren samma Ă„r kom tyskt campingpar till norra Sverige. Andra tĂ€ltande turister anmĂ€lde att parets barn grĂ€t hela tiden. De anmĂ€lde detta till socialen och senare till polisen men ingenting skedde. Inte kan man lĂ€gga sig i, inte. Barnet dog av misshandeln som hade kunnat förhindras men man ska ju inte lĂ€gga sig i. Det ska man fortfarande inte, för nu finns ju myndigher som har ansvar för att förhindra, inte sant?
   Jag kom ihĂ„g nĂ€r man började diskutera hjĂ€lp Ă„t barn i nöd. Det var nĂ€r en amerikansk soldat med tvĂ„ Viet Nam-kontrakt bakom sig som sjukvĂ„rdare deserterade pĂ„ 1960-talet och övertalade en tyska och hennes lilla dotter att följa med bilen genom tullen som maskering. De kom till Stockholm, dĂ€r en förening deserterade veteraner stödde honom ekonomiskt. NĂ€r pengarna var slut tog ocksĂ„ tĂ„lamodet med flickans dotter slut. Hon skulle uppfostras. Hemma i USA var den unge mannen positivt kĂ€nd, Ă€lskad av alla barn som kom i hans nĂ€rhet. Den lilla flickan dog av misshandeln. Hans familj som kom till rĂ€ttegĂ„ngen frĂ„n USA var chockad. Han Ă€lskade ju barn, alla barn. Barnets mor var slött passiv hela tiden. I grannlĂ€genheten satt en mormor med örat tryckt mot vĂ€ggen. Hon vĂ„ndades nĂ€r hon natt efter natt hörde förtvivlad grĂ„t frĂ„n grannlĂ€genheten. Hon sökte förtvivlat i gula sidorna efter nĂ„gon som kunde eller vĂ„gade ringa pĂ„ och lĂ€gga sig i, men fann ingen. Hon försökte trösta den lilla genom brevspringan i trappuppgĂ„ngen, men vĂ„gade inte ta steget fullt ut och ringa pĂ„ nĂ€r de vuxna var hemma. SĂ„ hur ska vuxna kunna hjĂ€lpa? BRIS (Barnens rĂ€tt i samhĂ€llet) bildades 1971. Speciell talesman för barn och unga hade diskuterats i riksdagen vid flera tillfĂ€llen under 1980-talet och början pĂ„ 1990-talet. Den 1 juli 1993 fick Sverige sin första barnombudsman. Vad hade hĂ€nt under alla dessa mellanliggande Ă„r? Diskussioner?! Hur mĂ„nga barn hann dö?
Sverige var först i vÀrlden med förbud mot barnaga 1979. Förbudet mot aga markerar att förÀldrar aldrig fÄr anvÀnda vÄld i barnets fostran. Enligt förÀldrabalken (6 kap 1 §) fÄr barn inte utsÀttas för kroppslig bestraffning eller annan krÀnkande behandling. FÄr barn slÄ sina förÀldrar, slÄ andra barn, döda dem? SÄvÀl fysiskt vÄld, slag, luggningar och nyp, som psykisk bestraffning, att lÄsa in ett barn i en garderob, att hota, skrÀmma, frysa ut eller förlöjliga barnet, Àr förbjudet. Men samhÀllet idag hotar skrÀmmer inte bara barn utan ocksÄ vuxna. HÀromdagen tog man stÀllning till aga i Storbritannien och dÀr Àr tillÄtet för förÀldrar att anvÀnda sig av aga som bestraffning. EngelsmÀnnen kallar det för "reasonable chastisement". Tror nÄgon att en lag förhindrar en alkoholiserad narkoman att slÄ? Genom Ären har vi uppvaktat politiker och myndigheter, hÀr hemma och utomlands, för att stÀrka skyddet för de barn som utsÀtts för vÄld i sina familjer. Det har vi inte sett paraktiskt. Vi genomför studier och anordnat utbildningar för t ex olika yrkesgrupper som arbetar med barn, om effekter av vÄld mot barn. Behöver man sÄdant? VÄld mot kvinnor ocksÄ? Mot invandrarflickor ocksÄ, en del Àr barn. Barn har rÀtt till skydd mot alla former av fysiskt och psykiskt vÄld enligt Barnkonventionen. Ja, men detta struntar ansvariga ministrar i. Man vet helt enkelt inte vad man ska göra.
   Ă…r 1990 ratificerade Sveriges riksdag FN:s konvention om barnets rĂ€ttigheter (barnkonventionen). Det betydde att Sverige band sig folkrĂ€ttsligt till att genomföra konventionen. HĂ€pnadsvĂ€ckande har ocksĂ„ Danmark gjort det. Men vad betyder det för barnet? Ansvariga politiker kanske kĂ€nner texten, men vad hjĂ€lper detta ett nödstĂ€llt barn som Ă€r i nöd. Det vĂ€rsta ett barn kan rĂ„ka ut för Ă€r inte anpassad smisk nĂ€r det vid enstaka tillfĂ€llen i en mĂ€nniskas liv Ă€r motiverat, men att hela dess trygga miljö tages ifrĂ„n barnet. Detta brott sysslar socialtjĂ€nstemĂ€n, poliser, sjĂ€lvutnĂ€mnda kvackande psykologer, migrations- och andra invandrarmyndigheter med. Jag vĂ€nde mig till nytilltrĂ€dd dansk socialminister som artigt tackade och lovade att Ă„terkomma samtidigt som hon hoppades att jag skulle glömma frĂ„gan för jag vĂ€ntar fortfarande. Flickebarnet som hade ministerposten tidigare svarade inte ens, tackade inte heller. Men en tjĂ€nsteman vid ministeriet har givit mig internetadressen till texten sĂ„ jag vet att man vet om dess existens. Ministrarna lĂ€gger inte tvĂ„ strĂ„n i kors för att förhindra kommuners kidnappningar med vĂ„ld och skarpladdade vapen (ordet Ă€r frĂ„n engelskans kid napping).
   Varför kan inte anvariga se vĂ„ld som vĂ„ld oavsett vem det riktats mot. VĂ„ld mot barn Ă€r hemskt, vĂ„ld mot kvinnor likasĂ„, vĂ„ld mot gamla, handikappade, försvarslösa djur likasĂ„. HĂ€r i Danmark finns individer som roat sig med att sexuellt plĂ„ga ihjĂ€l utegĂ„ende hĂ€star. Individer frĂ„n frĂ€mmande kulturer underkastar döttrar sin hembys giftermĂ„lskrav och den moderna tidens och kulturens friare Ă„sikter undertrycks och döttrarnas mördas, slĂ„s ihjĂ€l, brĂ€nns levande med eld eller syra.
   Aga Ă€r krĂ€nkning av barnets fundamentala, mĂ€nskliga rĂ€tt till respekt för hans eller hennes
vÀrdighet och fysiska integritet. Man kan skÀlla ut barnet och detta kan uppfattas som mycket, mycket vÀrre. Jag vet flickor som fÄtt höra av klasskamrat som inte menade nÄgot med det att hon var en tjockis. Resten av livet gick Ät att banta (modernare metoder anorexi, bulimi fanns inte den gÄngen). Hon var mager som en skrika men det gick aldrig ur henne. Inte ens psykologer kunde hjÀlpa henne 30 Är senare.
   Min son Ă€r idag 11 Ă„r. NĂ€r han hörde en TingsrĂ€tt i Halland kalla en lusing pedagogisk utbrast han spontant ”hurra”. Han har haft den meningen som liten att det hade varit bĂ€ttre att fĂ„ smiskt pĂ„ ett mjukt stĂ€lle, sĂ„ hade han inte gĂ„tt omkring och plĂ„gat sig sjĂ€lv med sitt dĂ„liga samvete. I Oskarshamn klargjordes att cyklade pojke som inte lyder fĂ„r flyttas med lindrigt vĂ„ld.
Ni anar inte hur mĂ„nga lĂ€rare som flyttat frĂ„n lĂ„gstadiet till mognare klasser eller helt lĂ€mnat lĂ€raryrket för att de trakasserat av ohyvlade smĂ„barn i maskopi med förĂ€ldrarna. De krĂ€vde förödmjukelser och ersĂ€ttningar. Jag har mött dem nĂ€r jag sjĂ€lv lĂ€ste pedagogik. Och jag har arbetat inom kriminalvĂ„rden dĂ€r flickor i femtonĂ„rsĂ„ldern anvĂ€nt lĂ„nga spetsiga saxar för att döda den sjuksköterska som pĂ„pekade att hon luktade syfilis och mĂ„ste undersöka sig enl. Lex Veneris. En annan ville slĂ„ sönder en stol mot mitt huvud för att jag sa ”nej”. Ordet polis var nog för att hon skulle löpa amok.
   I min sons skola sa rektorn till vĂ„r stora lĂ€ttnad: Mobbing förekommer inte hĂ€r. För han satte handflatorna mot öronen och blundade. Mobbing förekom överallt. Undervisningsministeriets ambitiösa mobbingmappe krĂ€vde ett viss mĂ„tt av mod. LĂ€rarna mĂ„ste konfrontera elever och förĂ€ldrar. Hur hanterar dĂ„ den lĂ€rare detta som sjĂ€lv mobbar sina elever?
(Kopia till dansk socialminister.)

9
En Ă€ldre utlandssvenska, en vĂ€n, besöker Sverige dĂ„ och dĂ„. Hon har den gamla uppfostran som man fick förr i tiden. Den som visade vad som vara socialt accepterat och var grĂ€nserna gĂ„r. Hon tror gott om alla trots att hon bor i ett land dĂ€r konkurrensen Ă€r mycket större Ă€n i Sverige. HĂ€romdagen var hon pĂ„ ett överfullt lunchstĂ€lle och rĂ„kade vrida huvudet Ă„t sidan nĂ„gra sekunder. Hennes vĂ€ska lĂ„g framför henne pĂ„ bordet. NĂ€r hon vĂ€nde huvudet tillbaka var vĂ€skan borta! Och med den pengar, nycklar till bostad i tvĂ„ lĂ€nder, pass, biljetter, sjukkort (procent invaliditet ger vissa ekonomiska förmĂ„ner i utlandet), bibliotekskort, adressregister med telefonnummer till lĂ€kare (hon har cancer), fĂ„ bekanta och vĂ€nner (vid hög Ă„lder brukar folk dö), myndigheter, vicevĂ€rden i huset och andra som kan ordna nya lĂ„s. “Ingen hade sett nĂ„got” och detta undrar jag över. Har alla blivit kollektivt blinda? Hon anmĂ€lde stölden till en kvinnlig polis, som berĂ€ttade, att det numera aldrig var behövande som stal för att överleva. Det var barn och ungdomar som bara ville ha pengar att strö omkring sig för att imponera pĂ„ kamraterna. De ville ha lattjo och nu pĂ„ hennes bekostnad.
- Dessutom vet vi idag att polisen aldrig utreder brott begĂ„ngna av brottsomyndiga individer. DĂ€rför lĂ„ter halvvuxna brottslingar smĂ„barn begĂ„ brotten för dessa anhĂ„lles inte. Men vi vet att tioĂ„ringar mördat. Vi vet att smĂ„barn inte alla alltid Ă€r smĂ„, nĂ€r det gĂ€ller kriminalitet. Men min Ă„sikt Ă€r den att var och en som Ă€r vuxen nog att begĂ„ vuxna brott Ă€r vuxna nog att ta konsekvenserna. Det ska inte vara sĂ„ att en grupp 11-14 Ă„ringar ska halvt slĂ„ ihjĂ€l nĂ„gon och vĂ„ldtaga och sen bara fĂ„ sitt namn antecknat hos nĂ„gon socialtjĂ€nsteman. Eller nĂ„gra mĂ„nader pĂ„ ungdomsvĂ„rdsskola dĂ€r de betraktas av de andra som ett slags hjĂ€lte, “kung”, och personalen fjĂ€skar med saft och bullar, frigĂ„ng, hempermissioner trots att fattade beslut konsekvent nonchaleras och ensidigt brytes. Jag vet 15-16 Ă„riga flickor som suttit pĂ„ sĂ„dana avdelningar försöker mörda med sax vem som helst som uttalar ordet “polis”. Jag har sjĂ€lv blivit utsatt under tid dĂ„ jag hospiterade pĂ„ sĂ„dan anstalt. De mördar alla som pĂ„stĂ„r att de har smittsam syfilis. De motsĂ€tter sig vĂ„rd enligt Lex Veneris. PĂ„ andra institutioner för narkotikamissbrukare tillhandahĂ„ller personalet förbjuden norkotika. Man stĂ€ller in sig. Detsamma hĂ€nde nu nĂ€r personal hjĂ€lpte mördare att fly frĂ„n rymningssĂ€kra anstalter.
- Förr i tiden lade man sig i. Vuxna som sÄg barn snatta stoppade dem vid dörren, upplyste personalen, polis kallades till platsen och förÀldrarna fick veta. Idag fÄr en vuxen en kniv i magen. Barn och ungdom provocerar vÄldsamt i tÄg och bussar och ingen vuxen vÄgar sÀga till för antingen fÄr de stryk eller sÄ reagerar de genom att provocera ytterligare. Ev. slutar det med mord.
- I Danmark ser man mord pÄ öppen gata men vi fÄr lÀra oss att man skal ikke blande sig. Björnbusar överfaller och slÄr ner gamla oskyldiga pÄ gatan och polisen gitter inte ens utreda. Vittnen har inte sett nÄgot. Unga flickor Ätminstone hÀr i Danmark har börjat dricka och knarka lika mycket som pojkar hitintills. VÄldsstatistiken nÀr det gÀller flickor ökar.
- Kvinna ringer till polisen. Hon sluddrar, behöver hjĂ€lp. Polismannen avbryter bryskt: “Ring igen nĂ€r du nyktrat till.” Kvinnan var inte full, hon förblödde till döds...
- Grannens barn misshandlas till döds.
- Grannens hustru slĂ„s ihjĂ€l. Alla hör och stoppar proppar i öronen för att slippa höra, “blande sig“.
- NĂ€r vietnamveteran flydde frĂ„n Tyskland till Sverige hörde grannfrun, sjĂ€lv mormor, hur ett barn grĂ€t. USA-veteranen och hans tyska flickvĂ€n-modern klarade inte av att “klubbpengarna” var slut sĂ„ lillflickan skulle lĂ€ra sig disciplin. Hon stod hela natten i skamvrĂ„n och grĂ€t medan de vuxna sov. Kvinnan hörde, led, men vĂ„gade inte lĂ€gga sig i. Man hörde barnskrik ute i trappuppgĂ„ngen. Efter mordet kom Barnombudsmannen till i Sverige. Svensk justitieminister förstĂ„r inte skillnaden mellan misshandel till döds och kĂ€rleksfull uppfostran, som ocksĂ„ finns hos djuren (mĂ€nniskan Ă€r djur, Thomas Bodström!) för att lĂ€ra dem att överleva. Detta Ă€r sjukligt och visar att nya tidens mĂ€nniskor har rubbade instinkter. Han vet inte, eller vĂ„gar inte veta, att mĂ€nniskor som Ă€r primitiva nog att slĂ„ ihjĂ€l ett barn eller skaka det till döds han/hon vet inte ens om att det skulle finnas nĂ„gra lagar som förbjuder dem att döda. De existerar inte pĂ„ den nivĂ„n.

Jag hÀnvÀnder mig hÀr till vuxna och dit rÀknar jag förÀldrarna. Vi mÄste börja ingripa, lÀgga oss i. FörÀldrar som börjat visa sig i stadsmiljö sena kvÀllar Àr ett steg i rÀtt riktning, men vi mÄste ha lagligt stöd. Som det nu Àr kan lÀrare, vaktmÀstare och andra bli dragna inför rÀtta om man hutat Ät nÄgon annans barn. I stÀllet för att se det som omsorg om det komnmande slÀktet tar det dÄliga samvetet över och man ser det som kritik mot den egna personen - vilket det ju ocksÄ Àr!
- Ansvariga politiker har jag försökt att nÄ fram till i flera Är utan att lyckas. Deras lojalitet Àr större gentemot kollegerna i EU som förbjudit förÀldrar att uppfostra sina barn Àn mot barnen som ska lÀra sig att upptrÀda pÄ ett socialt acceptabelt sÀtt. TillstÄndet nÀrmar sig det som rÄdde i t.ex. det ockuperade Frankrike efter kriget. Barn hade vuxit upp i en miljö dÀr de lÀrt sig vem fienden var. Att döda fiender gjorde dem till hjÀltar. Namnteckningar gjorde slut pÄ kriget, men hur skulle dessa barn veta att dödandet nu inte lÀngre var tillÄtet, att mord var kriminellt som man sjÀlv kunde dömas för?

10
RÀttssÀkerhet och BevisvÀrdering / Vilken rÀttssÀkerhet?
« skrivet: 21 augusti 2004, 00:18:24 AM »
Domstolarnas arbetsbelastning ökar och de skrÀmmer med att rÀttssÀkerheten hotas nu om de inte fÄr mera i lön. Men rÀttssÀkerheten - vilken? Under de senaste 50 Ären har brottsligheten gradvis tilltagit i kapp med polisens bristande tid och intresse.
- De som makten haver stiftar lagar som inte har förankring hos mÀnniskor, aktull tid och plats. Var finns sunt förnuft, rÀttvisa inför lagen? Skulle inte lagar vara mera elastiska med frihet för sunt förnuft? Att utdöma straff bokstavligt ger INTE större rÀttssÀkerhet, ty likhet inför lagen Àr en chimÀr.
- Makt, prestige och hög lön borde automatiskt innebÀra straffansvar, eller hur? Det Àr föraktligt att de, som har allt, ocksÄ förtroende, sviker detta, bedrager sina olyckligare medmÀnniskor, begÄr brott som trolöshet mot huvudman. Gode mÀn och liknande som fÄtt förtroendet att hjÀlpa ska inte ostraffat som nu kunna stjÀla och missbruka detta förtroende. Detta borde gÀlla ocksÄ ideella hjÀlporganisationers anstÀllda. Girigheten har löpt amok! Företagsledare med millioner i lön fÄr bonustillÀgg ocksÄ sedan de tömt sitt företag pÄ pengar och förtroende. AllmÀnhet och aktieÀgare/kunder ser aldrig att det leder till konsekvenser. Den lilla mÀnniskan synas i sömmarna nÀr de lÀmnar in sjÀlvdeklarationerna och varje öre ska redovisas.
- Barn fÄr inte lÀra sig etik i hemmen eller skolorna. Moralen försvinner. Politiker blir frÀcka, bryter oblygt mot gÀllande hedersbegrepp. Vi har EU-kommissionÀrer, lokala borgmÀstare, ministrar, som kanske inte i juridisk mening bryter mot lagen men vÀl moraliskt. Vi har sett ministrar brytra egna lagar och de skÀms inte ens över det. De vet inte hut! Ju mera pengar de redan har, desto mera kan och fÄr de mygla till sig utan att kÀnna av andra konsekvenser Àn journalisternas obehagligt logiska frÄgor.
- SocialtjÀnstens arroganta, mera eller mindre okunniga, opÄlÀsta tjÀnstemÀn begÄr grova felaktigheter, som borde fÄ konsekvenser för dem, men de gÄr fria. De samarbetar med polisen. De bryter mot socialtjÀnstlagen. Barn tvÄngsomhÀndertages, kidnappas, dör. Familjer vrÀkes, splittras pÄ blotta misstankar och anonyma anmÀlningar med tragiska konsekvenser för barnen och deras förÀldrar. Familjehem Àr inte garanterat mobbnings- och pedofilsÀkra. Men de tjÀnar pengar. Skulle inte dessa tjÀnstemÀn kunna utredas ocksÄ av oberoende instans?
- Det kusliga Àr att politiker, jurister, och bevÀpnade poliser med maktapparaten bakom sig anser sig stÄ över alla dessa lagar nÀr de trampar pÄ alla andra som inte tillhör deras grupp eller sitter i samma frimurarloge.
- För nÄgra Är sedan publicerades en lista med Hörsta Domstolens ledamöter med namn, foto och ungefÀrliga belopp, som de tjÀnat pÄ bisysslor. Det var inte litet! Men de skal bedöma fall med prejudikatbildande konsekvenser för andra, och bryter sjÀlva mot regler om opartiskhet. Inkomstbringande bisysslor kan medföra jÀv.
- Domstol dömer minst sagt underligt och oförstÄeligt för vanliga mÀnniskor med sunt förnuft. Man t.o.m. dömer en man till fÀngelse enbart (sic!) för att han har hjÀlpt polisen, vad sÀger det oss andra? Det finns groteska mÄl.
- TjĂ€nstemĂ€n och polis begĂ„r allsköns brott och gĂ„r fria och detta bĂ„dar inte gott för förtroendet mellan dem som makten haver och alla vi andra som hukar oss under den. I TV har vi sett polismĂ€n i Göteborg(-konferensen) bruka grovt, krĂ€nkande vĂ„ld mot sittande demonstranter osv. Man kan alltsĂ„ inte skylla pĂ„ att de kĂ€nt sig hotade och Ă„beropa nödvĂ€rnsrĂ€tt. De gĂ„r fria. Ansvarig omdömeslös, “ovetande” chef straffas inte heller. TvĂ„ polismĂ€n frikĂ€ndes och hyllades som hjĂ€ltar efter att ha misshandlat ihjĂ€l sitt hjĂ€lplösa offer inför vittnen (Karlstad). Ombudsmannen lĂ€mnade ett arrogant svar att han inte fann orsak att utreda. RiksĂ„klagren samma sak och han hade inte ens brytt sig om att skaffa fram relevanta fakta. Hela rĂ€ttsmaskineriet inkl. RĂ€ttsmedicinska Institutet ljög. I KĂžbenhavn har det hĂ€nt mĂ„nga underligheter som redovisats i fjernsyn. Rigsadvokaten hĂ€vdar att han Ă€r sista instans och slutresultatet angĂ„r inte allmĂ€nheten. Detta befĂ€ster borgarnas misstro mot polis och s.k. rĂ€ttvisa. Man döljer skumheter istĂ€llet för att ta fram dem i ljuset. Nu hymlar mĂ€nniskor över vad amerikanska banditer och deras allierade gör i Irak, men det förekommer ocksĂ„ hĂ€r. Enda skillnaden, det finns inte pĂ„ foto.
-Svensk justitieminister aviserar att brott av polismÀn ska utredas av oberoende instans, bra. Detta fruktar polisfacket och pÄstÄr lögnaktigt att utredningar alltid tidigare har skett ytterst bra och professionellt. NÀr tvÄ poliser intygar falskt för varandra fÄr de alltid rÀtt. Av 95 anmÀlda fall gick 0 till Ätal. Bra och professionella utredningar?
- UtÀndska flickor prostitueras, mördas, politiker hÄller vackra och svulstiga tal, lovar runt och tunt.
- Asylsökande kastas tillbaka till lÀnder, dÀr bödlarna vÀntar. Kunde inte ansvariga tjÀnstemÀn och ministrar kunna kontrolleras av oberoende icke-politisk instans?
- Ansvariga rÀttsvÄrdare vet nog ocksÄ att Barnkonventionen finns men antingen tycks de inte veta hur de ska ivarataga barns tarv eller sÄ struntar de i dem. I Danmark prioriterar justitieminister och socialminister högre helt andra saker.
- Är det nĂ„gon som har reflekterat över sambandet mellan rĂ„dande knivförbud och den massiva ökningen av just knivbrott pĂ„ senaste tid? Det gĂ€ller bĂ„de i Danmark och Sverige.
- 15-Ă„ring hĂ€ktas för sexualövergrepp mot 85-Ă„ring. Barn dödar varandra. Är det detta som Ă€r resultatet av EU’s fantastiska anti-smisk-lag? Barn har inte lĂ€rt sig att veta hut. Det vĂ€rsta Ă€r att dessa EU-barn nu vuxit, blivit Ă€ldre och fĂ„tt den vuxnes makt och möjligheter.
- HemligstÀmplar döljer inkompetens och fadÀser/brÞlere.
- Eftersom Danmark tyvÀrr Àr en plutokrati heter rÀttssÀkerheten pengar/förmögenhet.
- Politiker lever i sin egen lilla vÀrld med ett sprÄk som sÀkerligen majoriteten av oss inte förstÄr eller som i varje fall inte sÀger oss nÄgot. Procent hit, procent dit, vad sÀger det den lilla mÀnniskan, som sjÀlv mÄste taga sig till akutsjukhus lÄngt borta dÀrför att lokala sjukhus lagts ned. Vad angÄr det gamla, handikappade och förvirrade senila som inte fÄr nÄgon hjÀlp dÀrför att kommunkassan Àr tom? Men inte tommare Àn att kommunen kan höja lönen för sina anstÀllda till förhÄllandevis svindlande höjder, man bygger nya och flotta pompösa husmonster i glas och metall Ät sig sjÀlva, man skÀnker millioner till svÀltande lÄngt borta i lÀnder de aldrig hört talas om. Men lilla fru Jansson utan tak över huvudet fÄr gÄ utan matkuponger.
- NÀr vÄldsdrabbade skriker pÄ hjÀlp rycker polisen inte ut pga samma bristande resurser. Polisstationer lÀggs ned för man har misskött ekonomin. Men det finns pengar till rymningssÀkert fÀngelse, trots att den svaga lÀnken Àr den anstÀllde. Vari bestÄr logiken?
- Dryga, allsmÀktiga, vÀlbetalda tjÀnstemÀn behandlar hjÀlpsökande sÄ föraktfullt att det uppstÄr hat mellan kategorierna och SocialtjÀnsten mÄste barrikadera sig bakom galler, kodlÄs och har vakter anstÀllda - med polismans befogenheter?
- De som har mest betalt i samhÀlle saknar resurser till de andra.
- Nu vill DNA-fanatiker skapa heltÀckande register för alla, men de har inte tÀnkt pÄ att provresultat förvÀxlas och det skulle vara ganska intressant att höra en sÄdan person förklara varför han eller hon inte Àr skyldig nÀr det Àr deras DNA som hittats pÄ brottsplatsen. Cancerbesked har förvÀxlats. Andra ocksÄ.
- Jag vet att det finns mÀnniskor i alla ovan nÀmnda kategorier som gör ett gott arbete men de som tvingas arbeta i motvind dÀrför att de andra skapar sÀljande rubriker. Det Àr inte de skötsamma jag kritiserar, utan de andra, de ovan nÀmnda som jag lÀrt kÀnna igenom nyhetsmedia.

11
En far ser sin 10-Ă„rige son bunden vid en stolpe frĂ„n knĂ€na och upp till halsen. De tvĂ„ pojkar, som bundit honom Ă€r bara 13 Ă„r. De piskar honom med hemmagjord piska. De hotar ocksĂ„ med kniv. Instinkten tar över och han tĂ€nker inte i första hand pĂ„ EU:s aga-/revselsesforbud utan skyndar sonen till hjĂ€lp och ger de tvĂ„ varsin örfil/lussing. Saken gĂ„r nu till domstol för faderns del och polisman uttalar sig i tv/fjernsyn: “FörstĂ„eligt, men förbjudet”. Varför mĂ„ste myndigheter genast skuldförklara den som följt sin instinkt att skydda och bevara avkomman?
- För mĂ„nga Ă„r sedan kom EU med detta förbud till Sverige och bara nĂ„gon mĂ„nad senare kom ett tyskt par med ett litet barn till norrlĂ€ndsk kust pĂ„ campingsemester. Grannar hörde barngrĂ„t och skrik och larmade socialtjĂ€nsten. Ingen reagerade förrĂ€n barnliket Ă„terigen bevisade tesen/axiomet/aksiomet att “lagar enbart skrivs för laglydiga, som inte behöver dem, och de andra struntar i dem“. BeskĂ€ftiga EU-politikers naturvidriga (enl. naturlag har förĂ€ldragenerationen ansvar för uppfostran - detta gĂ€ller ocksĂ„ de flesta andra djurarter) dumsnĂ€lla pĂ„bud förhindrade inte denna dödsmisshandel. Heller inte i nedanstĂ„ende exempel pĂ„ övergrepp mot barn.
- En far med vĂ„rdnadsrĂ€tt ringer en kvĂ€ll polisen för att fĂ„ handrĂ€ckningshjĂ€lp dĂ„ psykiskt störd moder trĂ€ngt sig pĂ„ och krĂ€ver att fĂ„ tillbaka sitt barn. PolismĂ€nnen Ă€r osĂ€kra och kontaktar socialtjĂ€nsten, som inte kĂ€nner till Ă€rendet, gitter inte lĂ€sa in sig pĂ„ fallet och ger modern barnet. FörstĂ„r de inte att det finns skĂ€l till att fadern skulle ha vĂ„rdnaden? NĂ„gra timmar senare har hon dödat barnet och domstol konstaterar att socialtjĂ€nstemĂ€nnen inte kan klandras. Farligt omdömeslösa vuxna tycks alltid frias. Är det för att domstolarnas ledamöter hellre friar Ă€n fĂ€ller likar? Detsamma tycks gĂ€lla korrumperade EU-politiker, nationella, regionala och lokala politiker, poliser, giriga borgmĂ€stare och vĂ„rdpersonal pĂ„ ansvariga nivĂ„er.
- Om det nu Ă€r sĂ„ att EU-politiker Ă€r de mest lysande genier som har bĂ€st utvecklat sinne för rĂ€tt och rĂ€ttvisa varför ingriper de dĂ„ inte alltid i alla de fall dĂ€r medlemsstaterna begĂ„r brott mot t.ex. FN:s barnkonvention? Som dĂ€r kommuner kidnappar barn som i Danmark. Ett av mĂ„nga exempel Ă€r “HelsingĂžrs-sagen”, dĂ€r kommunen i samarbete med tungt bevĂ€pnad polis kidnappat barn frĂ„n vĂ€l fungerande familj, polismĂ€staren uppger sig inte kĂ€nna till att oskyldig fader suttit i arresten ett dygn pĂ„ fabricerade obefintliga bevis, sĂ„ fadern tvingas nu hĂ„lla sig gömd utomlands med de Ă€ldsta barnen, modern trakasseras och myndighetena ljuger och intrigerar hela tiden. Dansk polis har stormat mannens lĂ€genhet i utlandet och sprĂ€ngt dörren. Hur kĂ€nde den till hans hemliga adress? Justitie- resp. socialministrar kĂ€nner till fallet men antingen prioriterar de inte barnens behov/tarv sĂ€rskilt högt och/eller sĂ„ inkompetensförklarar de sig sjĂ€lva genom att inte vĂ„ga agera trots att detta Ă€r ett brott mot FN:s barnkonventionen som Danmark ratificeret. Interpol har kopplats in. De har inget brott begĂ„tt och familjen Ă€r skötsam. Det hela drivs av en enskild person, medlem i byrĂ„det. (Artikel 3 bestemmer, at hensynet til barnets tarv skal komme i fĂžrste rĂŠkke i alle foranstaltninger vedrĂžrende bĂžrn, hvad enten disse udĂžves af offentlige eller private institutioner, myndigheder m.v.” SĂ„ har inte skett.)
- I Lindome utanför Göteborg har sociala myndigheter pÄ samma sÀtt lierat sig med polis och fadern tvingas fly med barnen i bil. Detta skedde en jul för flera Är sen. Jag vet inte om han hetsades att köra ihjÀl sig och barnen, men det fruktade alla den gÄngen. ObekrÀftade rykten och inkompetens lÄg bakom denna tragedi.
- Invandrare frĂ„n frĂ€mmande kulturer agar (inte misshandlar) “naturligt” av tradition sina barn som förĂ€ldrar alltid har gjort i alla tider sedan grottstadiet. EU:s aga-/revselsesforbud har kriminaliserat alla Europas förĂ€ldrar, utom Englands, med bĂ„ngstyriga, provocerande, envisa barn som Ă€r farliga för sin egen och andras sĂ€kerhet och inte förstĂ„r verbal tillrĂ€ttavisning. I England har förĂ€ldrar fortfarande denna rĂ€tt. Lagen har sannolikt stor skuld till dagens nuvarande situation med allt yngre kriminella av bĂ„da könen och i Danmark föreslĂ„r politiker att tolvĂ„ringar ska kunna lĂ„sas in. Man har först nu förstĂ„tt att det barn som Ă€r vuxet nog att kunna mörda ocksĂ„ Ă€r vuxet nog att ta konsekvenserna.
- I de snedvridna fall dÀr kultur och tradition i hembyn krÀver att döttrar mördas för att upprÀtthÄlla familjens Àra och heder har vi sett och hört svenska kvinnliga politiker deltaga vid begravningar och hÄlla lÄnga rörande tal fulla med löften som de inte kan hÄlla för de har inga strategier. Inte polisen heller.
- Polisen behandlar vĂ„ldtĂ€ktsoffer som skyldiga för de saknar ocksĂ„ hĂ€r förstĂ„else. Unga vĂ„ldtĂ€ktsmĂ€n ger fingret till journalisterna, nĂ€r de glatt triumferande kommer ut ur rĂ€ttssalen som fria och oskyldiga i fall av gruppvĂ„ldtĂ€kter mot svenska och danska flickor i alla Ă„ldrar dĂ€rför att domstolarna inte kunnat styrka uppsĂ„t. Är dumhet ett villkor för att fĂ„ sitta med dĂ€r och bestĂ€mma? Skulle sjuttonĂ„ringar inte veta varför de trĂ€nger sig in hos och in i kvinnor?
- Borgerdebats familjesidor och Nordiska Kommittén för MÀnskliga RÀttigheter har ett otal exempel pÄ övergrepp mot barn. Men utan att EU:s domstol för mÀnskliga rÀttigheter hÄller sig à jour och aktiv för att hjÀlpa. Vem har ansvar för att FN:s barnkonventioner efterföljes?

Sidor: [1]