Nordiska kommittn fr Mnskliga rttigheters - Diskussionsforum

Rättsväsendet, Polismyndighet m.m. => Övriga frågor gällande Rättssystemet, Polismyndigheten => mnet startat av: Caroline skrivet 23 april 2007, 21:11:28 PM

Titel: Oskyldigt dömd för våldtäkt!
Skrivet av: Caroline skrivet 23 april 2007, 21:11:28 PM
Jag gör ett examensarbete om män som blir oskyldigt dömda för våldtäkt i Sverige? Jag har fått lite information av NKMR, men inte tillräckligt!
Är det någon som vet ungefärliga siffror på hur många män det drabbar i Sverige per år. Även vad som får dom fällda och släppta!

All information är tacksamt!

Varma Hälsningar, Caroline.
Titel: Re: Oskyldigt dömd för våldtäkt!
Skrivet av: Ruby Harrold-Claesson skrivet 13 maj 2007, 13:07:22 PM
Hej Caroline,

Ursäkta det långa dröjsmålet med ett svar på ditt inlägg men du postade det samma dag som jag var i Malmö på en muntlig förhandling. Sedan dess har jag varit mycket upptagen med de 23 advokaterna och juristerna, däribland ett hyresråd tillika fd kammarrättsråd och en fd åklagare som har skickat en skrivelse till Justitiekanslern med rubrik "Barn tvångsomhändertas utan saklig grund (http://www.nkmr.org/lvu_utan_saklig_grung.htm)".

Du frågar efter ungefärliga siffror på hur många män som blir oskyldigt dömda för våldtäkt i Sverige per år och även vad som får dom fällda och släppta.

Jag svarar trots att jag vet att du har haft kontakt med jur. kand Rigmor Persson, som är moderator för den här sektionen och den i NKMR:s som alla vänder sig till när det är frågor om sexuella övergrepp m m.
 
I första hand vill jag hänvisa dig till JK:s stora utredning "Felaktigt dömda - Rapport från JK:s rättssäkerhetsutredning" och i andra hand till BRÅ och SCB.

Jag vet att Rigmor Persson har gett dig samma svar som jag lämnar här, men svaret kan vara till nytta för andra läsare.

Lycka till med ditt examensarbete!

Ruby Harrold-Claesson
Jur. kand
Titel: Oskyldigt dömd för våldtäkt!
Skrivet av: susanna svensson skrivet 05 juni 2007, 16:41:21 PM
http://www.sexcriminals.com/library/doc-1002-1.pdf Håller du på med ett arbete om oskyldigt dömda har du kanske nytta av det här i teoridelen.
Titel: Re: Oskyldigt dömd för våldtäkt!
Skrivet av: Ruby Harrold-Claesson skrivet 07 juni 2007, 14:51:04 PM
Tack Susanna att du delar med dig av dina kunskaper om intressanta studier.

Till Caroline: Billy Butt kanske kan komma att få resning efter sitt nionde försök.
Se artikeln i Aftonbladet den 30 maj 2007

Nytt hopp för Butt Vittne: Våldtäkten var en bluff (http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1081603,00.html).