Nordiska kommittén för Mänskliga rättigheters - Diskussionsforum

SocialtjĂ€nsten => TvĂ„ngsomhĂ€ndertagande och andra ingripanden => Ämnet startat av: Skribenten skrivet 23 mars 2005, 19:52:33 PM

Titel: Funderingar kring LVU och övriga placeringar
Skrivet av: Skribenten skrivet 23 mars 2005, 19:52:33 PM
Jag lĂ€ser i Forumet och jag lĂ€ser pĂ„ övriga sidor pĂ„ NKMR, ena historien förskrĂ€ckligare Ă€n den andra. MĂ„nga sĂ€tt Ă€ro prövade och fĂ„ verkar lyckas, frĂ„gan Ă€r VARFÖR?

Jag stĂ€ller mig mĂ„nga frĂ„gor, tex. jĂ€mförelsen, har vi hĂ€r 10  LVU domar som Ă€r grundade pĂ„ tvivelaktiga uppgifter och usla underlag. Hur kan det fĂ„ försekomma?
Skulle vi jÀmföra detta med vilket brott som helst skulle de knappast ens leda till Ätal. Jag stÀller mig frÄgan varför Àr straffet sÄ hÄrt mot barn/förÀldrar nÀr det inte finns nÄgon rimlig motsvarighet till andra brott.
 
Varför har man hjÀlp, rehabilitering och resurser till samhÀllsanpassning vid vanliga brott, men inte tillstymmelse till Äteranpassning och hjÀlp för att knyta samman LVU separerade familjer igen?

Varför fÄr brottsdömda förÀldrar umgÀnge och vÄrdnad om sina barn fast de borde anses som sÀmre förebilder eller rent utav olÀmpliga som förÀldrar medan andra icke kriminella förÀldrar inte inte ens fÄ veta vistelseort pÄ sina barn?

Jag stÀller frÄgan till de jurister som Àr med hÀr - Hur mÄnga av Era LVU fall har gÄtt pÄ förÀldrarnas fördel. Dvs. friandes och mot socialnÀmnderna?

Jag har sÄ mÄnga frÄgor och funderingar och jag blir mer och mer pÄ det klara med att vi kanske behöver nÄgon form av statistik.
Tex. alla de fall som beskrivs hĂ€r och alla andra Ni vet om, finns det nĂ„got mönster om hur spritt/samlat det Ă€r i landet. Är det vissa kommuner/lĂ€nsrĂ€tter som utövar LVU mer Ă€n andra osv. Finns det nĂ„got mönster i vilka metoder man anvĂ€nder eller om vissa anledningar/orsaker Ă€r vanligare Ă€n andra som underlag?

Men jag tror ocksÄ det Àr av vikt att inte bara stÀnga in sina tankar kring LVU, för en stor mÀngd skulle jag tro blir familjehemsplaceringar, vilka ocksÄ skiljer familjer Ät och kan pÄgÄ Äratals med samma psykiska lidande som ett LVU.

Det som hitintills NKMR och mÀnniskor privat försökt, tycks inte hjÀlpa och det verkar inte heller som Europadomstolen bryr sig sÄ vÀrst mycket om de drabbade och den rÀttsröta vi har i Sverige.

Nu har jag inte samlade fakta eller ett bra underlag för allt vad som försökts, men ÀndÄ vill jag uppmana allesammans att inte tappa hoppet om ett Äterförenande med era barn.
Kanske mÄste man pröva andra vÀgar och metoder och om det hoppas jag Ni vill diskutera.

Just nu verkar det inte vara nÄgon större aktivitet i forumet, vilket Àr synd för möjligheten finns ju att spinna pÄ nya idéer och förslag.

Jag undrar hur mÄnga av er planerar att Äka pÄ NKMRs Symposium
lördagen den 18 juni ? .. Det kanske vore ett bra tillfÀlle för oss att prata och utbyta personliga erfarenheter över en helg.! ?
Titel: LVU fallen ökar
Skrivet av: patricia skrivet 29 mars 2005, 22:39:31 PM
Jag lĂ€ste socialstyrelsens statistik, Ă„r 2003 var antalet tvĂ„ngsomhĂ€ndertagningar uppe i 7700 barn per Ă„r. Är det nĂ„gon som kan hitta nya siffror?
Titel: Re: LVU fallen ökar
Skrivet av: Skribenten skrivet 29 mars 2005, 23:37:08 PM
Citat frćn: "patricia"
Jag lĂ€ste socialstyrelsens statistik, Ă„r 2003 var antalet tvĂ„ngsomhĂ€ndertagningar uppe i 7700 barn per Ă„r. Är det nĂ„gon som kan hitta nya siffror?


Beror nog lite pÄ hur man ser pÄ 'tvÄng' och om man ska rÀkna tvÄng pga förÀldrar eller tvÄng pga barnets beteende. Men jag ser det ocksÄ som en sorts tvÄng Àven om det inte Àr ett LVU utan en familjehems eller HVB placering. DÄ socialen tycks anvÀnda 'hotmetoder' att gÄr man inte med pÄ det frivilligt sÄ tar dom till LVU.

Jag tittade pÄ http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2005/8677/Sammanfattning.htm
dĂ€r det  bl.a stĂ„r
Individ- och familjeomsorg – LĂ€gesrapport 2004

* NĂ€stan 15 000 barn och ungdomar var placerade i heldygnsvĂ„rd den 1 november 2003, varav 10 700 i familjehem och 3 600 i hem för vĂ„rd eller boende (HVB). Antalet som varit placerade nĂ„gon gĂ„ng under Ă„ret har ökat i Ă„ldersgruppen 18–20 Ă„r. VĂ„rdtiderna vid placering har blivit nĂ„got kortare under senare Ă„r.
 
* SocialtjĂ€nstens insatser tenderar att omfatta nya grupper av barn och ungdomar, vars familjer inte har uppenbara sociala problem. Det kan till exempel röra sig om barn och ungdomar med psykiska eller neuropsykiatriska problem, dĂ€r insatser frĂ„n barn- och ungdomspsykiatrin och skolan inte rĂ€cker till. Det kan Ă€ven vara konfliktfyllda vĂ„rdnads- och umgĂ€ngestvister, andra allvarliga relationsproblem inom familjen och hedersrelaterat vĂ„ld.  

* Stöd- och behandlingsinsatser till barn, ungdomar och familjer ges i högre grad utan föregĂ„ende utredning och bistĂ„ndsprövning. Det Ă€r ett medvetet förhĂ„llningssĂ€tt för att nĂ„ familjerna i ett tidigare skede och för att öka samverkan med andra verksamheter.  

LÀser man sen fulltexten sÄ tycks det mig som att man inte vill sÀrskilja LVU utan rÀkna in det i heldygnsvÄrd .. kan det vara för att mörka antalet?
Men det stÄr iaf. "Kommunernas kostnader för socialtjÀnstens insatser
till barn och ungdomar 2003 var cirka 10,6 miljarder
kronor. Merparten avsÄg vÄrd utanför det egna hemmet,
antingen pÄ institution eller i familjehem."

En skrÀmmande kostnad som nog inte sÄ mÄnga mÀnniskor Àr medvetna om.

Tittar man pÄ socialstyrelsens statistik sÄ delar man visserligen upp siffrorna pÄ LVU och andra instatser. DÀr kan man ocksÄ jÀmföra Äldrar, kommuner osv.
http://www.sos.se/FULLTEXT/44/2004-44-9/2004-44-9.pdf

Men av texten sÄ framgÄr enligt nedan, sÄ allt beror tydligen pÄ var man lÀser och hur man tolkar.

Heldygnsinsatser
Antal barn och unga med heldygnsinsatser
Under 2003 pÄbörjade ungefÀr 6 900 barn och unga heldygnsinsatser enligt SoL och/eller LVU. Av dem var cirka 4 700 barn och unga nytillkomna, dvs. de hade inte varit föremÄl för nÄgon av de redovisade heldygnsinsatserna under föregÄende fem Är. Den 1 november var knappt 15 000 barn och unga föremÄl för heldygnsinsatser. NÀrmare 20 000 barn och unga var nÄgon gÄng under 2003 föremÄl för heldygnsinsatser.

Antal barn och unga fördelade efter olika heldygnsinsatser
Enligt samtliga mÄtt var vÄrd enligt SoL den insatstyp som flest barn berördes av 2003. Av de knappt 15 000 barn och unga som var föremÄl för heldygnsinsats den 1 november hade ungefÀr 10 400 vÄrd med stöd av SoL, cirka 4 300 barn och unga fick vÄrd enligt LVU och cirka 200 barn och unga var omedelbart omhÀndertagna enligt LVU.

Antal barn och unga fördelade efter olika placeringsformer
Familjehem var den vanligaste placeringsformen bland barn och unga med vÄrd enligt SoL eller LVU den 1 november 2003. 75 procent av de SoLvÄrdade och 66 procent av de LVU-vÄrdade barnen var familjehemsplacerade den dagen.

Hem med sÀrskild tillsyn enligt LVU, sÄ kallade 12 § hem, var betydligt vanligare bland de barn och unga som var omedelbart omhÀndertagna enligt LVU Àn för dem som var placerade för vÄrd. Av de omedelbart omhÀndertagna den 1 november 2003 var 25 procent placerade pÄ hem med sÀrskild tillsyn jÀmfört med 10 procent av de LVU-vÄrdade och 1 procent av de barn och unga som vÄrdades enligt SoL.