Nordiska kommittén för Mänskliga rättigheters - Diskussionsforum

SocialtjĂ€nsten => Övriga frĂ„gor gĂ€llande socialtjĂ€nsten => Ämnet startat av: Inger skrivet 26 november 2003, 09:43:01 AM

Titel: Min son
Skrivet av: Inger skrivet 26 november 2003, 09:43:01 AM
Hej!
Jag vet inte om det Ă€r hĂ€r jag ska göra detta inlĂ€gg, men försöker i alla fall. Jag har berĂ€ttat innan om hur min son blivit behandlad av soc.Jag Ă€r i stort behov av hjĂ€lp. Han blev ju anmĂ€ld för sexuellt övergrepp pĂ„ en lika gammal tjej. ( bĂ„da var 14 Ă„r dĂ„ ). 16 Ă„r idag. Tjejen gĂ„r nu och sĂ€ger att det inte Ă€r sant att han har gjort nĂ„got övergrepp. Det har vi ju visst hela tiden, men det gick ju inte att rubba soc. pĂ„ detta. Vad kan jag göra för att fĂ„ rĂ€tsida pĂ„ detta elĂ€nde. Har hĂ„llit pĂ„ lĂ€nge nu, men kommer ingenstans, för att fĂ„ rĂ€tsida pĂ„ detta. Har varit i kontakt med advokater frĂ„n trakten. De vill ej hjĂ€lpa mig att fria min son frĂ„n detta. Han ska vĂ€l Ă€ndĂ„ inte behöva leva med detta.  GĂ„r det att fria honom. Han har fĂ„tt lida psykiskt för detta nu i snart 2 Ă„r. Han mĂ„r jĂ€ttedĂ„ligt. SnĂ€lla hjĂ€lp mig. Vart kan jag vĂ€nda mig?
Titel: min son
Skrivet av: susanna svensson skrivet 26 november 2003, 12:15:54 PM
Du skriver att han var 14 Är nÀr detta intrÀffade och dÄ var han vÀl inte straffmyndig och kunde dÀrigenom inte fÄ en normat rÀttegÄng. TyvÀrr Àr det lÀnsrÀtt och socialtjÀnst i detta fall som fattar besluten. Det du skulle han gjort i detta lÀge Àr att ha krÀvt ett normalrÀttegÄngsliknade förfarande som kallas för bevistalan. Detta anvÀnds sÀllan och frÄgan Àr om du som mamma informerades om den möjligheten. TyvÀrr tror jag att det Àr mycket vanligt att icke straffmyndiga personer klassas som kriminella av socialtjÀnsten utan att det finns tillrÀckliga bevis. Beviskraven i lÀnsrÀtterna Àr lÀgre Àn i brottmÄl i tingsrÀtterna.
Det jag kan rÄda dig Àr att ta kontakt med en jurist och undersöka om det Àr möjligt att söka resning om myndigheterna missat att informera om möjligheten till bevistalan.
Titel: Min son
Skrivet av: Anonymous skrivet 26 november 2003, 12:43:26 PM
Det enda vi kunde göra dÄ var att bestrida anklagelserna. Men till ingen nytta. Jag har varit i kontakt med den rÄdman som faststÀllde beslutet och frÄgade om de inte ifrÄgasÀtter sig soc. beslut nÀr vi bestred det. Han svarar att han förlitar sig pÄ att det soc . skriver Àr riktigt. Jag talade om som det var att de tagit med uppgifter som de visste om att inte var riktiga. Och sÄ frÄgade jag honom om de nu inte hade tagit med misstanke om andra brott hade du gÄtt pÄ soc. linje dÄ ocksÄ? Det ville han inte svara pÄ. Har pratat med advokater ,jurister, men ingen vill ta i det. Inte hÀr ifrÄn kristianstad. Jag vet ingen annan heller som skullle kunna tÀnka sig hjÀlpa mig. Vet du nÄgon som jag kan ta kontakt med.
Titel: Min son
Skrivet av: susanna svensson skrivet 26 november 2003, 18:42:36 PM
Nej eftersom att det rör sig om brottmÄl sÄ mÄste det nog vara en advokat som hjÀlper dig, du kan vÀl försöka att söka nÄgon av kÀndisadvokaterna som brukar ta komplicerade Àrenden, men det Àr dyrt och kostsamt. Jag har tyvÀrr inte tid att hjÀlpa dig dessutom Àr det nÄgra Är sedan jag avslutade mina rÀttsvetenskaps studier sÄ jag börjar att bli lite ringrostig eftersom att jag jobbar med ett helt annat arbete.