Nordiska kommittén för Mänskliga rättigheters - Diskussionsforum

SocialtjĂ€nsten => TvĂ„ngsomhĂ€ndertagande och andra ingripanden => Ämnet startat av: EmmaJoel skrivet 29 maj 2012, 22:38:29 PM

Titel: Hur kommer vi ur socialtjÀnstens klor?
Skrivet av: EmmaJoel skrivet 29 maj 2012, 22:38:29 PM
Hej

NedanstÄende Àr det senaste brevet vi skickade till socialtjÀnsten i BorlÀnge men vi fÄr inga svar. Vad ska/kan vi göra?
Är det nĂ„gon hĂ€r som kan hjĂ€lpa oss?
Vi kommer att fylla pÄ bÀst vi kan och orkar men vi börjar med detta.
FrÄga gÀrna om ni har frÄgor.
VÀsentligt i fallet Àr att förskolan gör en orosanmÀlan efter en mÄnad pÄ den nya orten.

Varken mamma eller styvfar har nÄgra som helst psykiska problem eller drogproblem. HemförhÄllandena Àr ordnade. Vi förekommer inte i straff eller misstankeregistret.

Enligt socialtjÀnsten Àr dock det enda som Àr bra med oss att vi har ett hem och inkomst. De övriga barnen fÄr vara hemma dÄ de sÀger att inget konstigt förekommer och att Emma och Joel ljuger. Detta begravs och det enda som syns i journalerna Àr vilka som deltog i mötet.

Emmas ADHD-utredning ligger halvfÀrdig och pÄ vÀnt sÄ att hon fÄr landa i allt det nya. Kontakter tas för att den skall Äterupptas men dÄ kommer allt detta emellan.

I förvaltningsrÀtten ska vi försvara oss mot anklagelser som vi inte vet nÄgot om. Vi har inte fÄtt veta vad barnen sÀger för det rÄder sekretess. Det Àr vÀrre Àn i Kafkas "Processen".

Att brevet Àr utformat som det Àr krÀver egentligen en lÀngre förklaring. Jag har Àndrat lite i det för att vÄr situation ska bli lÀttare att förstÄ för utomstÄende. En god vÀn övervÀger att publicera dokument och namn pÄ alla inblandade inom en snar framtid. Detta kommer i sÄ fall ske pÄ Internet. Vidare övervÀgs att lÄta nÄgon professionell utreda utredningarna och Àven de skulle isf publiceras tillsammans med resten.

Det finns dock hopp om vettiga socialsekreterare i BorlÀnge ocksÄ. Katarina Rödlund gör om S1 o S2s utredning, om mina styvbarn, efter att de blivit utbytta. Hon kommer snabbt fram till att "det finns ingenting som indikerar pÄ att barnen sett eller upplevt psykisk eller fysisk misshandel".

--------------------------------------
Hej

Det Àr med förvÄning vi noterar att ingen av er lÀngre svarar pÄ vÄra frÄgor. Vi har under hela förra veckan försökt komma i kontakt med enhetschef A utan att lyckas. Vad jag förstÄr sÄ lÀser nÄgon i alla fall As internmail. NÄgon lÀste hennes mail fre 25-05-2012 kl 13:19 om att P vill komma i kontakt med henne men ingen hör av sig? Vad jag förstÄr vidare sÄ gick alla ni en kurs förra vÄren om hur viktigt det Àr att svara pÄ frÄgor och att vidarebefordra mail om man Àr oantrÀffbar.
 
Vi kan inte acceptera att G skall utreda oss för att hon Àr jÀvig efter att vi redan under mars mÄnad anmÀlt henne till JK för att per fax förbjudit mig att kritisera behandlingen som jag och barnen utsÀtts för. Vidare anvÀnder hon tidningsurklipp som bevismaterial i utredningen. NÀr vi, pÄ direkt förfrÄgan frÄn G, försöker förklara vad som hÀnt sÄ drÀmmer hon handen i bordet, sÀger Ät oss att vara tysta och ifrÄgasÀtter om vi förstÄr allvaret i artikeln. Hon fortsÀtter alltsÄ att förneka oss vÄr yttrandefrihet, vÀgrar att lyssna pÄ vÄr sida av saken. Hur ska vi kunna sÀga nÄgot till henne nÀr hon behandlar oss och lagen som mindre vÀrda?
 
G vill heller inte sÀga att mÄlet med utredningen Àr att familjen skall Äterförenas. IstÀllet sÀger G att mÄlsÀttningen inte alltid Àr att barnen Äterförenas med familjen trots att det enligt förarbetena till LVU stÄr att "mÄlsÀttningen med ett omhÀndertagande Àr den slutliga Äterföreningen av familjen". Vad behöver vi göra för att familjen skall Äterförenas? Förutom som S1 o S2 sÀger "om mamma bara sÀger att hon slÄr er sÄ fÄr ni komma hem" (enl Emma). Vi har inte slagit eller lÄst in barnen eller pÄ nÄgot annat fysiskt eller psykiskt sÀtt misshandlat barnen och det vet ni efter att S2, S1 och L pratat med alla mina tre styvbarn!!! Vi har Àven visat pÄ lÀkarjournaler som bevisar att hÀndelser omöjligen kan ha gÄtt till som Joel sÀger. Att S1 och S2 underlÄter att journalföra och att berÀtta detta för bÄde SocialnÀmnd och FörvaltningsrÀtt leder till LVU. Detta LVU har pÄgÄtt sedan 17-02-2012.

Emmas och Joels förskola har heller inte haft oro för mammans förÀldraförmÄga utan endast för barnens beteende. Ingen av de socialsekreterare vi hittills har trÀffat pÄ i BorlÀnge har grundlÀggande kunskap om ADHD. Det rÀcker med att lÀsa "Kort om ADHD hos barn och vuxna - en sammanfattning av Socialstyrelsens kunskapsöversikt" eller "Barn som utmanar - Barn med ADHD och andra beteendeproblem" för att förstÄ dem bÀttre om ni inte vill kontakta BUP. Det har snart gÄtt 6 mÄnader pÄ er utredning och fortfarande har ni inte kontaktat BUP.
 
Vad vi förstÄr vidare Àr att ingen kontaktat BUP som kan upplysa er om min omsorgsförmÄga och barnens beteende. Varför Àr 7-8 dagars utredning under kaotiska former pÄ CederÀngen viktigare Àn 4 Är hos BUP? Jag skriver 7-8 dagar för de första 8 dagarna fanns inget utredningsuppdrag och ingen visste varför jag och barnen var dÀr eller vad som skulle utredas eller hur lÀnge jag totalt sett skulle vara dÀr. Det enda jag visste var att barnen skulle LVUas om jag inte var dÀr. 1-2 dagar var vad ni sa att det skulle ta nÀr vi Äkte dit. Att dÄ anvÀnda det faktum att jag under dessa förhÄllanden var distrÀ emot mig visar bara att jag fungerar normalt, vem fungerar normalt nÀr barnen inte mÄr bra? Att jag Äker dÀrifrÄn Àr för att jag konstant försökt fÄ er att förstÄ att barnen inte mÄr bra pÄ CederÀngen men ni ignorerar mina synpunkter helt. Enda sÀttet för mig att fÄ barnen dÀrifrÄn Àr att Äka och trÀffa en advokat, dÄ LVUar ni barnen. Att CederÀngen sedan fÄr utredningen till 3 veckor Àr för oss obegripligt och vad vi förstÄr sÄ utreds CederÀngen nu av Socialstyrelsen i utredningen med dnr 9.1-2410/2012.

Fler frÄgor som vi fortfarande, trots att vi frÄgat i mÄnader, inte fÄtt svar pÄ Àr:
Är det ok för S1 att högt lĂ€sa ur barnens journaler för utomstĂ„ende?
Varför har ni inte utrett möjligheterna att placera barnen bland slÀkt och nÀrstÄende?
Varför har ingen utrett hemförhÄllandena?
Varför fÄr barnen inte trÀffa övriga slÀkt och nÀrstÄende?
Varför fÄr inte barnen ha sin telefon?
Varför fÄr inte barnen ringa mamma trots att alla ni socialsekreterare hört frÄn barnen att de vill det? Jag Àr deras enda förÀlder i livet och barnens trygga anknytning till mig Àr dÀrför vÀldigt viktig och skadas av denna behandling.
Varför fÄr jag veta vad som hÀnder mina barn hos familjehemmet via första jourfamiljen?

Hur menar ni att nÄgot av det ni gör Àr för barnens bÀsta?

Vi vill helst ha svaren skriftligt och med motivering.

Mvh
Emma o Joels mamma
Titel: SV: Hur kommer vi ur socialtjÀnstens klor?
Skrivet av: Ruby Harrold-Claesson skrivet 07 oktober 2012, 09:51:58 AM
Även om det inte har framgĂ„tt hĂ€r, genom att inget inlĂ€gg har gjorts pĂ„ denna post, kan jag meddela att NKMR har haft kontakt med Emmas och Joels mamma.

Ruby H-C
Titel: SV: Hur kommer vi ur socialtjänstens klor?
Skrivet av: Alina skrivet 08 oktober 2012, 21:49:31 PM
Hej!  Jag hoppas att din dotter är redan tillbaka hemma. Om inte, det enda du kan göra,det är att filma upp dina träff&samtal med kommunanställda och alla andra du har kontkat med i ärendett, inkluderat din dottter om du får träffa henne med någon dold kamera,det finns at köpa sådana på internet och lägg upp intressanta videofakta på youtube. Du borde varken skämmas/ vara rädd för att göra det,för att du har inget att förlora utan bara att vinna,om du har chans. Jag känner till (indirekt)en flicka vars familj lagt upp video filmat med dold kamera av "tvångsomhändertagande" och efter att hela danmark hade sett filmen, då flickan blev släppt från kommunanställdas klor. Vanliga människans berättelser ingen tror på,varken myndigheter eller privata personer,eftersom alla har ju sina egna problemer och ingen vill blanda in sig heller och hjälpa samt kanske utsätta sina barn för fara ,om de där på socialen verkligen korkade, med en stor polisiär makt, då vet man ju aldrig vad de kan få göra, eller hur? Bara video och journalister som kan hjälpa lite "dra sig ut ifrån svenska tjänstemannens klorna",om din dottter forttfarande inte hemma utan i samhällets vården.Hälsningar.
[/quote]
Titel: SV: Hur kommer vi ur socialtjÀnstens klor?
Skrivet av: rillenyfiken skrivet 10 januari 2013, 22:54:11 PM
NÀr jag först hittade detta forumet sÄ tÀnkte jag, fan vad skönt att jag inte Àr ensam... Men ju mer jag lÀser hÀr inne ju mer deprimerad blir jag. Sveriges socialtjÀnst verkar ju sjukare Àn ngt annat jag stött pÄ!
Hoppas iaf innerligt att allt ordnat sig för er!
Titel: SV: Hur kommer vi ur socialtjÀnstens klor?
Skrivet av: EmmaJoel skrivet 05 augusti 2013, 10:00:47 AM
Barnen hemma sedan april i Ă„r.

Kommunen har stÀmts inför tingsrÀtten för krÀnkning av familjens mÀnskliga rÀttigheter.

Mer i fallet finns att lÀsa pÄ www.socialotjansten.org