Nordiska kommittén för Mänskliga rättigheters - Diskussionsforum

SocialtjĂ€nsten => Incest och andra sexuella övergrepp => Ämnet startat av: PĂ„rĂžrende, mann skrivet 09 september 2003, 14:20:42 PM

Titel: Manglende forstÄelse i NKMR
Skrivet av: PĂ„rĂžrende, mann skrivet 09 september 2003, 14:20:42 PM
Det som slÄr meg etter Ä ha lest tartikler og innlegg pÄ denne siden, er at det mÄ vÊre en manglende forstÄelse av forskjellen pÄ barn og voksne blant de som sympatiserer med det NKMR forfekter.

Et eksemplel pÄ dette:

Falske overgrepsanklager mot en mann blir sett pÄ som vÊrre enn faktiske overgrep mot barn.

Et barn som blir pÄtvunget en voksens seksualitet vil mest sannsynlig bli skadet av dette for livet. Skadene kan vÊre alvorlige psykiske lidelser som angst og depresjoner og manglende livskvalitet. En del velger nok ogsÄ Ä ta sitt eget liv, da de ikke klarer Ä leve med overgrepene som har skjedd mot dem.

Disse lidelsene skyldes en bevisst handling fra en voksen persons side, for Ä tilfredsstille sine seksuelle lyster. AltsÄ en voksen skader et barn for sin egen nyttes skyld. Er ikke det forkastelig?

At barnevernensfolk feiltolker barn og dermed feilaktig beskylder menn for overgrep, kan skyldes manglende kunnskap og dÄrlig dÞmmekraft. Og det er tragisk for de som blir beskyldt for falske overgrep, men forbrytelsen er ikke pÄ langt nÊr sÄ ille. Det er ingen bevisst Þdeleggelse av et annet menneske/barn for sin egen nyttes skyld!

Selv kvinner som bruker falske anklager mot sin mann for foreldrerettens sin skyld, noe som ogsÄ er forkastelig, utÞver uansett sin vold mot et annet voksent menneske, ikke et uskyldig barn.
Titel: RÀttssystemet mÄste fungera i bÄda fallen
Skrivet av: Rigmor Persson skrivet 14 september 2003, 23:23:57 PM
Debatten om sexuella övergrepp och incest i detta forum bör innefatta mĂ„nga olika aspekter av Ă€mnet. Mediadebatten just nu handlar mycket om de barn som utnyttjas för videoinspelningar  av  perversa övergrepp pĂ„ barn, vilket förekommer i Sverige men företrĂ€desvis utnyttjas barn i fattiga lĂ€nder, vilket inte gör det mindre upprörande. Filmerna distribueras perversa mĂ€nniskor emellan pĂ„ bl a Internet. Ecpat och andra organisationer arbetar internationellt för att i görligaste mĂ„n störa och stoppa distributionen av filmerna.
NKMR har klargjort och gör det igen, att faktiska sexuella övergrepp pĂ„ barn förekommer och Ă€r inte en ny företeelse. Detta Ă€r helt oacceptabelt och den som utnyttjar barn sexuellt skall straffas/ vĂ„rdas för detta avvikande beteende. Hur hög siffran pĂ„ verkliga pedofiler som utnyttjar barn Ă€r finns dock  flera olika och motstridiga uppgifter om. Det brukar benĂ€mnas i media som ”mörkertalet Ă€r mycket stort.”.
NĂ€r vi lĂ€ser i tidningar om sexuella övergrepp mot barn, handlar artiklarna nĂ€stan uteslutande om en man som misstĂ€nks ha begĂ„tt denna handling. Den allmĂ€nna tron Ă€r att det enbart Ă€r mĂ€n som förgriper sig pĂ„ barn, sĂ„ Ă€r inte fallet. Vi har svĂ„rt att tĂ€nka tanken att en kvinna kan begĂ„ sexuella övergrepp mot ett barn – vem ska vi kunna lita pĂ„ om en mamma kan göra detta?   Vid en undersökning som gjorts vid Psykologiska Inst. I Stockholm framkom att vart tionde sexuellt övergrepp mot barn begicks av en kvinna. Ytterst fĂ„ kvinnor fĂ€lls i domstol för sexuella övergrepp mot barn och blir det en fĂ€llande dom fĂ„r kvinnorna korta fĂ€ngelsestraff om de fĂ€lls.( till skillnad mot mĂ€nnen som fĂ€lls). De vanligaste pĂ„följderna för kvinnor som begĂ„tt sexuella övergrepp Ă€r vĂ„rd, skyddstillsyn, villkorlig dom och böter. Vi har en oförmĂ„ga att se kvinnor som förövare och detta drabbar Ă€ven professionella inom rĂ€ttsvĂ€sendet, sociala myndigheter , BUP mm. Brittiska experter menar att andelen kvinnor som begĂ„tt sexuella övergrepp Ă€r 25 % av de anmĂ€lda eller utredda övergreppsmisstankarna mot barn.
Vi kan och fĂ„r inte blunda för att det förekommer falska anmĂ€lningar om sexuella övergrepp mot barn och dĂ„ pĂ„fallande ofta i en umgĂ€nges/ vĂ„rdnadstvist mellan förĂ€ldrarna. Det effektivaste vapnet en mamma kan anvĂ€nda sig av för utesluta pappan frĂ„n umgĂ€nge/ vĂ„rdnad av barnen Ă€r just en anmĂ€lan om misstĂ€nkt sexuellt övergrepp. Pappan avstĂ€ngs frĂ„n umgĂ€nge med barnet under utredningen eller fĂ„r trĂ€ffa barnet med kontaktman nĂ€rvarande. NĂ€r det handlar om en falsk anmĂ€lan innebĂ€r detta ett trauma och en mycket grov krĂ€nkning för bĂ„de pappan och barnet. Psykoterapeuten Börje Svensson vid RĂ€dda Barnen menar att det finns mammor som pĂ„ grund av egna problem Ă€r övertygade om att deras barn utsatts för sexuella övergrepp.  JustitierĂ„det Torkel  Gregow skrev i SvJt  bl a ” barn kan pĂ„verkas av andra i frĂ„ga om uppgifter betrĂ€ffande övergrepp , tex i fall förhör inte frĂ„n början har skett förutsĂ€ttningslöst. PĂ„verkan kan Ă€ven ske av andra förĂ€ldern tex i anledning av att det uppkommit en vĂ„rdnadstvist”.
Ett barn kan införliva en berĂ€ttelse som ett ”Ă€kta minne”. Detta har den amerikanske professorn Stephen Ceci visat. Man kan fĂ„ barn att berĂ€tta lĂ„nga, detaljerade historier om hĂ€ndelser som aldrig har intrĂ€ffat menar han. Vice riksĂ„klagren Catharina Bergqvist Levin uttalde i SvD 17/7 2002 att ”Barnets berĂ€ttelse kan inte hĂ€nga ensamt som en ballong, ytterligare bevisning krĂ€vs” angĂ„ende RÅ:s nya riktlinjer för polis och Ă„klagare som utreder brottmĂ„l gĂ€llande sexuella övergrepp pĂ„ barn.
Bo Severin fd rÄdman anser att vi saknar kunskap om att mÀnniskor Àr beredda att ljuga avsiktligt inför polis och domstol. SamhÀllet kommer om nÄgra Är att drabbas av stora skadestÄndskrav dÄ oskyldigt dömda begÀr ersÀttning för sitt lidande. I en del fall har barn manipulerats till oriktiga uppgifter. Vi mÄste lÀra oss mera pÄ detta omrÄde annars kommer vi inte att vÄga ingripa dÀr brott verkligen har skett.
Docenten i straffrĂ€tt Hans Gunnar Axberger skrev i en artikel i DN om problematiken i incestmĂ„l bl a ”Beviskraven i incestmĂ„l Ă€r alltför lĂ„ga och man löper dĂ€rför risken att döma oskyldiga.”  Enligt Axberger förekommer motsvarande lĂ„ga beviskrav inte i nĂ„gon annan brottskategori. Under 90-talet har alltför mĂ„nga och höga skadestĂ„nd betalts ut till mĂ€n efter friande dom i HD .Det Ă€r en katastrof att detta intrĂ€ffar. I mĂ„nga av fallen har mannens hela liv slagits i spillror och mĂ„nga av dessa mĂ€n har stora svĂ„righeter att Ă„tergĂ„ till ett normalt liv igen. Att som man bli falskt anklagad och kanske dömd för detta brott Ă€r en krĂ€nkning mot person och ett livslĂ„ngt mentalt lidande. Alkoholmissbruk, depressioner och sjĂ€lvmord följer i de falska anklagelsernas spĂ„r bland flera av dessa mĂ€n. Man Ă€r ”mĂ€rkt” pĂ„ flera sĂ€tt. Att se mannen som ett offer och inte förövare Ă€r absolut ingen orimlighet. En av mĂ€nnen i de falskt anklagades skara uttryckte det sĂ„ ” Tiden gĂ„r, men den lĂ€ker inte sĂ„ren”.
De ofta mycket bristfĂ€lliga utredningarna och förundersökningarna som  bedrivs inom sociala myndigheter, polis och Ă„klagare kan fĂ„ till följd att en skyldig förövare gĂ„r fri och det utsatta krĂ€nkta barnet inte fĂ„r upprĂ€ttelse genom en fĂ€llande dom för förövaren. Lika illa Ă€r det nĂ€r en oskyldigt anklagad man anhĂ„lls, hĂ€ktas och döms till fĂ€ngelse pĂ„ slarvigt och ensidigt gjorda utredningar och förundersökningar döms för ett brott han aldrig begĂ„tt pĂ„ svag eller ingen bevisning alls. Det strider mot rĂ€ttsprincipen att förundersökning ska bedrivas förutsĂ€ttningslöst, att det som talar till den anklagades förmĂ„n skall tas tillvara och att den anklagades skuld skall faststĂ€llas bortom allt rimligt tvivel i domstol.
Man kan inte diskutera i termer av att det Ă€r vĂ€rre för barnet att bli utsatt för övergrepp Ă€n det Ă€r för en man att bli oskyldigt anklagad för sexuella övergrepp. Det finns ingen motsĂ€ttning mellan dessa bĂ„da senarion – tragedin och traumat Ă€r lika stort i bĂ„da fallen för de inblandade.