Nordiska kommittén för Mänskliga rättigheters - Diskussionsforum

Socialtjänsten => Biologiska familjens betydelse => Ämnet startat av: Ruby Harrold-Claesson skrivet 01 oktober 2010, 10:27:07 AM

Titel: Mor-och-farföräldrarsdag, Grandparents' Day
Skrivet av: Ruby Harrold-Claesson skrivet 01 oktober 2010, 10:27:07 AM
Grandparents' Day i år firas den 1 oktober 2010. Den brittiska TV-kanalen ITV1 morgon programmet, Daybreak, kommer att viga en stor del av sin sändning åt göra ett mor-och farföräldrar och deras värde för sina familjer och för samhället i stort.

I Sverige värdesättas inte mor- och farföräldrar som familjerelationer. I stället ser socialtjänsten den utvidgade familjen som ett besvär. Enligt svenskt mönster består familjen av mor och far och socialtjänsten med sin stab av fosterföräldrar och deras relationer. Att mor- och farföräldrar inte åtnjuter någon aktning bekräftas med att det var så sent som i nådens år 1997 som Sverige fick en lag - tack vare Mormorsupproret - om att mor- och farföräldrar skulle utredas på samma sätt som utomstående om ett barn behövde ett annat hem än sina föräldrars att bo i. Men, fortfarande är det ytterst få barn som släktingplaceras.

En av eldsjälarna bakom Mormorsupproret var Margareta Palm, Stockholm. Hon deltog i Norra Magasinets program om Mormorsupproret under 1990-talet och hon var en av föredragshållarna på NKMR:s Symposium i Göteborg den 21 augusti 2010.

Det vore mycket värdefullt, anser jag, om vi kunde ansluta oss till Storbritannien och andra EU-länder och börja fira Mor-och-farföräldrarsdag med början idag den 1 oktober 2010.

Se även tråden ”Mormors-farmorsdag (https://forum.nkmr.org/index.php/topic,1718.0.html)” nedan