Nordiska kommittén för Mänskliga rättigheters - Diskussionsforum

SocialtjĂ€nsten => Biologiska familjens betydelse => Ämnet startat av: Ruby Harrold-Claesson skrivet 07 mars 2010, 16:01:57 PM

Titel: Mormors-farmorsdag
Skrivet av: Ruby Harrold-Claesson skrivet 07 mars 2010, 16:01:57 PM

Första söndagen i mars dvs idag den 7 mars 2010 firas Mormors-farmorsdag i Frankrike.

I Storbritannien firas Grandmother’s Day nĂ€st sista söndagen i januari. Grandparents’ Day Ă­ Ă„r firas den 12 september.

I Sverige betraktas inte mor- och farförÀldrar som familjerelationer. I stÀllet ser socialstaten den utvidgade familjen som besvÀr. Enligt svenskt mönster bestÄr familjen av mor och far och socialtjÀnsten med sin stab av fosterförÀldrar och deras anhang. Att mor- och farförÀldrar inte Ätnjuter nÄgon aktning bekrÀftas med att det var sÄ sent som i nÄdens Är 1997 som vi fick en lag tack - Mormorsupproret - om att mor- och farförÀldrar skulle utredas pÄ samma sÀtt som utomstÄende om ett barn behövde ett annat hem Àn sina förÀldrars att bo i. Men, fortfarande Àr det ytterst fÄ barn som slÀktingplaceras.

Det vore mycket trevligt, tycker jag, om vi kunde börja fira Mormors-farmorsdag med början idag.

Och Mor- och farförÀldradagen med början den 12 september 2010.

TyvÀrr har jag inte hittat nÄgon Morfars-farfarsdag/Grandfather's Day, men vi borde kunna bestÀmma en egen dag dÄ vi firar farfar.

Ska Sverige införa speciella dagar för att fira Mormors-farmors, Morfars-farfarsdag och Mor- och farförÀldrardagen?

OmröstningsfrÄga
Titel: SV: Mormors-farmorsdag
Skrivet av: XENIA skrivet 07 mars 2010, 19:45:54 PM
Bra idé!
FöreslÄ idéen till Svenskt NÀringsliv och/eller till Företagarförbundet.
Det blir ju presenter som gynnar företagare.
Titel: SV: Mormors-farmorsdag
Skrivet av: Ruby Harrold-Claesson skrivet 08 mars 2010, 22:45:12 PM
Det har inkommit flera positiva svar via e-mail pÄ detta inlÀgg, eftersom jag Àven skickade ut som grupp-mail till NKMR:s medlemmar och sympatisörer.

Jag har inte alls tÀnkt att Mormors-farmorsdag eller att Mor- och farförÀldradagen ska bli nÄgot kommersiellt jippo. I stÀllet vill jag hedra den Àldre generation för det vÀrde de har som normöverförare inte bara till sina egna barn, utan ocksÄ till sina barnbarn.

Far- och morförÀldrar spelar en mycket viktig roll i sina barnbarns liv. Min mormor dog nÀr jag var fyra Är sÄ jag kommer knappt ihÄg henne, men min syster och jag och vÄra kusiner har bara glada och positiva minnen av vÄr morfar. Och, eftersom jag studerade i Frankrike har jag mÄnga vÀnner frÄn min studietid, och jag har blivit en del av deras familjer. I en av dessa familjer i Paris, turnerar farfar, som hade fem egna barn och 14 barnbarn och som Àr Ànkeman sedan mÄnga Är, runtom i Frankrike för att tillbringa tid med sina barnbarn varje sommar. Och givetvis, reste familjerna till honom emellanÄt. Han har ocksÄ passat barnbarnen sÄ att förÀldrarna har kunnat ta kortare semestrar etc. Men höjdpunkterna enligt dem alla har varit att han har tagit varje barnbarn med sig pÄ utlandsresa nÀr de hade tagit studenten! Papy, som han kallas för, fyller 100 Är i sommar och det Àr tÀmligen uppenbart hur mycket han Àr Àlskad och uppskattad av sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Förresten, Laila Freivalds hedrade sin mormor den gÄngen dÄ hon var sommarpratare i P1!Titel: SV: Mormors-farmorsdag
Skrivet av: XENIA skrivet 09 mars 2010, 23:55:24 PM
TyvÀrr Àr man nog tvungen att dra nytta av de kommersiella makterna i Sverige om man verkligen seriöst vill genomföra nÄgon idé.

Mormödrar blir uppvaktade pÄ morsdag, och farfar pÄ farsdag.
SÄ det Àr morfar och farmor som hamnar utanför.