Nordiska kommittén för Mänskliga rättigheters - Diskussionsforum

SocialtjĂ€nsten => Övriga frĂ„gor gĂ€llande socialtjĂ€nsten => Ämnet startat av: Stockholm skrivet 26 maj 2009, 15:51:12 PM

Titel: Nytt frÄn regeringen
Skrivet av: Stockholm skrivet 26 maj 2009, 15:51:12 PM
Nytt frÄn Regeringen.
För kÀnnedom till dem som detta berör.

Regeringen överlÀmnar psykiatriproposition

- " Regeringen överlÀmnar idag propositionen Vissa psykiatrifrÄgor m.m. till riksdagen. I propositionen föreslÄr regeringen bland annat en lagstiftning för att stÀrka patientens rÀtt nÀr patienten har insatser frÄn bÄde sjukvÄrd och socialtjÀnst. Förslaget innebÀr att patienter ska fÄ en individuell vÄrdplan, dÀr bland annat ansvarsfördelning och kostnadsansvar för hjÀlpen tydliggörs.

- Det hÀr kommer att betyda mycket för de personer som fÄr vÄrd och stöd frÄn bÄde sjukvÄrd och socialtjÀnst. Det kan handla om Àldre personer, psykiskt sjuka eller personer som fastnat i ett missbruk. Det Àr alltför vanligt att de hamnar mellan stolarna och inte fÄr den hjÀlp som de har rÀtt till, sÀger socialminister Göran HÀgglund.

Individuella planer.
Den individuella planen ska innehĂ„lla de insatser som personen behöver, bĂ„de pĂ„ kort och lĂ„ng sikt, vem som Ă€r ansvarig för att samordna insatserna och vilka insatser respektive huvudman Ă€r ansvarig för att utföra och finansiera. Även insatser frĂ„n andra aktörer Ă€n kommun och landsting som kan vara av stor betydelse för den enskilde - till exempel rehabiliterande arbetsmarknadsĂ„tgĂ€rder frĂ„n FörsĂ€kringskassan och Arbetsförmedlingen - ska anges i planen. Patienten ska sjĂ€lv medverka till utformningen av planen.

Stöd till barn.
Propositionen innehÄller Àven förslag kring stöd och hjÀlp till barn nÀr förÀldrar exempelvis drabbas av psykisk sjukdom eller fÄr missbruksproblem. Förslaget innebÀr att hÀlso- och sjukvÄrdspersonal blir skyldig att se till att barn fÄr information, rÄd och stöd om barnets förÀlder eller nÄgon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med har en:

. Psykisk störning eller psykisk funktionsnedsÀttning
. En allvarlig fysisk sjukdom eller skada
. Ett missbruk av alkohol eller annat beroendeframkallande medel
. Om barnets förÀlder eller nÄgon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med plötsligt dör

Samarbete mellan kommun och landsting.
Regeringen föreslÄr dessutom en lagÀndring för att kommuner och landsting ska förbÀttra samarbetet kring vÄrd och stöd för psykiskt sjuka personer.

Propositionens förslag avses börja gÀlla den 1 januari 2010. " -

.