Nordiska kommittén för Mänskliga rättigheters - Diskussionsforum

RĂ€ttsvĂ€sendet, Polismyndighet m.m. => HandlĂ€ggning av Ă€renden => Ämnet startat av: Anonymous skrivet 21 januari 2003, 05:19:02 AM

Titel: Preskriberingstid
Skrivet av: Anonymous skrivet 21 januari 2003, 05:19:02 AM
Hur lÄng Àr
preskriberingstiden för att anmÀla socialtjÀnsten för brott mot
mÀnskliga rÀttigheter i samband med ett tvÄngsomhÀndertagande?

VÀnliga hÀlsningar,
Anders
Titel: Preskriptionstid för att anmÀla socialtjÀnsten för brott
Skrivet av: Ruby Harrold-Claesson skrivet 21 januari 2003, 12:00:41 PM
Hej Anders,

Du stÀller en mycket viktig frÄga angÄende preskriptionstiden för att anmÀla socialtjÀnsten för brott mot mÀnskliga rÀttigheter i samband med tvÄngsomhÀndertagande av barn.

SjÀlv kÀnner jag inte till ett enda fall dÀr ett numera vuxet fosterbarn har polisanmÀlt - och Ätal har vÀckts i - ett tvÄngsomhÀndertagandefall.

DÀremot pÄgÄr det ett skadestÄndsmÄl ang. tvÄngsomhÀndertagande och familjesplittring i VÀxjö tingsrÀtt, dÀr en man, 30 Är efter tvÄngsomhÀndertagandet, krÀver kommunen pÄ skadestÄnd. Kommunen hÀvdar att saken Àr preskriberad, men den drabbade hÀvdar att det ett perdurerande förhÄllande. Det finns tvÄ artiklar om fallet i NKMR:s artikelsektion

Kommunen stÀms pÄ en miljon. Av Robert Owen

och

30 Är efter omhÀndertagandet krÀvs kommunen pÄ skadestÄnd. Av Ruby Harrold-Claesson

Det vore mycket intressant om de fyra systrarna i TV4-dokumentÀren "Tryggare kan ingen vara?" skulle stÀmma kommunen för skadestÄnd för det lidande och den totala familjesplittringen som de har utsatts för.

 
Med vÀnlig hÀlsning

Ruby H-C
Titel: Preskriberingstid
Skrivet av: svenab skrivet 21 januari 2003, 12:40:02 PM
"30 Är efter omhÀndertagandet krÀvs kommunen pÄ skadestÄnd. Av Ruby Harrold-Claesson"

HÀr Àr lÀnken! (Det Àr inte alltid sÄ lÀtt att hitta)

http://www.nkmr.org/omhandertagen_kraver_skadestand.htm

Jag Àr sur att jag missade det dÀr TV programmet men stÀm dem bara!
Det Àr nog den vÀgen vi mÄste vandra.
Titel: perdurerande förhÄllande
Skrivet av: anders skrivet 21 januari 2003, 18:14:11 PM
Vad Àr ett perdurerande förhÄllande? Vad har det för konsekvenser i lagen?
Titel: HandlÀggning av Àrenden
Skrivet av: madeleine karlin skrivet 23 januari 2003, 10:57:25 AMHej Anders


Predurerande brott kÀnnetecknas av att preskriptionstid inte börjar löpa i och med att brottet Àr fullbordat utan först sedan ett genom brottet ÄvÀgabragt tillstÄnd upphör.

Som ett exempel pÄ perdurerande brott Àr olaga frihetsberövande. Ett sÄdant brott förövas sÄ lÀnge tillstÄndet rÄder ex vis att nÄgon hÄlls inspÀrrad.

UnderlĂ„tenhetsbrott  kan ocksĂ„ rĂ€knas dit pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att man underlĂ„ter att upphĂ€va ett tillstĂ„nd.


Med vÀnliga hÀlsningar

Madeleien Karlin
Titel: Preskripsjon = norsk: foreldelse
Skrivet av: Marianne Haslev SkÄnland skrivet 24 januari 2003, 11:36:23 AM
Bergen 23 januar 2003


Du spĂžr i din mail til Ruby Harrold-Claesson om noe viktig:

 Hur lĂ„ng Ă€r preskriberingstiden för att anmĂ€la socialtjĂ€nsten för brott mot
mÀnskliga rÀttigheter i samband med ett tvÄngsomhÀndertagande?I praksis forsÞker vÄre land Ä innrette foreldelses-frister (= preskriberings-tider) slik at ingen blir i stand til Ä klage fÞr det er for sent. Vi har i Norge en uendelighet av sÄnne saker.

Men det burde ikke vÊre slik. Kanskje du kan ha litt interesse av noe jeg skrev i en artikkel "Misbruk av foreldelse" pÄ

http://www.rettsnorge.no/a-arkiv/260602_foreldelse_misbruk.htm

Se siste avsnitt.


Hilsen
Marianne Haslev SkÄnland
(forĂžvrig medlem av nkmr)
Titel: preskibering
Skrivet av: Anonymous skrivet 27 januari 2003, 13:46:08 PM


Hej Marianne

Är man inte nöjd med ett agerande frĂ„n en myndighet Ă€r det vanligaste att göra en anmĂ€lan antingen till JO eller till tillsynsmyndigheten som nĂ€r det gĂ€ller socialtjĂ€nsten Ă€r lĂ€nsstyrelsen.

JO tar inte upp Àrenden som Àr Àldre Àn tvÄ Är. Det finns dock undantag.

NÀr det sedan Àr frÄga om skadestÄnd sÄ Àr normalt preskriptionstiden 10 Är.

Brottsbalken har olika preskriptionstider beroende pÄ straffvÀrdet av brottet frÄn 2 Är och upp till 25 Är om man kan dömas till livstids fÀngelse som vid ex vis mord.

Vill man fÄ ett Àrede prövat i europadomstolen sÄ skall detta ske inom sex mÄnader frÄn domen i högsta instans i Sverige.

Vi har ju inte deltagit i nÄgra krig under 1900 talet som mÄnga andra lÀnder i Europa gjort varför lagstiftaren i Sverige inte behövt ta stÀllning pÄ samma sÀtt som gjorts i bla Frankrike som du nÀmner i din artikel.

Hur som helst sÄ Àr det givetvis ett problem med alltför korta preskrip-tionstider. Ruby har i sitt inlÀgg hÀnvisat till ett pÄgÄende Àrende i VÀxjö dÀr av vad som framgÄtt gjorts en preskriptionsinvÀndning.

Med vÀnlig hÀlsning

madeleine karlin
Titel: fler exempel?
Skrivet av: anders skrivet 28 januari 2003, 02:04:50 AM
Tusen tack för mycket vÀrdefull information! Finns det exempel pÄ andra fall (alltsÄ förutom tvÄngsomhÀndertaganden) dÀr preskriptionsinvÀndning har lyckats i samband med stÀmningsansökan gentemot myndighet?
Titel: Preskriptionstid - fler exempel
Skrivet av: Ruby Harrold-Claesson skrivet 06 mars 2003, 22:35:58 PM
Hej Anders,
 
Du efterlyser fler exempel i preskriptionsdiskussionen.

HÀr kommer en artikel frÄn SmÄlandposten som Àr mycket intressant. Det handlar inte om LVU-fall utan om en vaccinationsskada dÀr den drabbade har blivit skadestÄndberÀttigad efter 28 Är. HÀr gÀller ingen preskription utan perdureringsaspekten Àr tydlig och paralleller finns till LVU-Àrenden.

28-Äring fÄr ersÀttning för vaccinationsskada (http://www.smp.se/artikel_standard.php?id=270382&avdelning_1=101&question=2&news=LOKALA+NYHETER&color=666666)

Ruby H-C
Titel: Brittisk dom - rÀtt för offren att stÀmma socialtjÀnsten
Skrivet av: Ruby Harrold-Claesson skrivet 02 augusti 2003, 14:21:08 PM
En epokgörande dom avkunnades i en brittisk appelationsdomstol den 31 juli 2003. Domarpanelen bestÄende av tre domare beslutade att medicin- och hÀlsovÄrdspersonal och socialtjÀnstemÀn inte lÀngre skulle Ätnjuta immunitet för felbehandlingar och felaktiga ÄtgÀrder.

Domen öppnar vÀgen för barn - dock inte deras förÀldrar - att stÀmma myndighetspersonerna för onödiga tvÄngsomhÀndertaganden el dyl fram till 21 Ärs Äldern dvs tre Är efter myndigblivande. Domen kan ocksÄ Äberopas av - och tillÀmpas pÄ - barn som har varit offer för systemet under de senaste 21 Ären.

Artikeln finns i NKMR:s engelska sektion "Articles".

Denna dom torde vara intressant för tvistemĂ„let i VĂ€xjö tingsrĂ€tt dĂ€r en jĂ€gmĂ€stare stĂ€mmer kommunen som tvĂ„ngsomhĂ€ndertog honom nĂ€r han var i 10-Ă„rs Ă„ldern pĂ„ 1 miljon kr i skadestĂ„nd. Se  Kommunen stĂ€ms pĂ„ en miljon (http://www.smp.se/artikel_standard_ukom.php?id=240133&avdelning_1=101&avdelning_2=0&question=2&news=LOKALA+NYHETER&color=666666) och 30 Ă„r efter omhĂ€ndertagandet krĂ€vs kommunen pĂ„ en miljon (http://www.nkmr.org/omhandertagen_kraver_skadestand.htm)

Ruby H-C