Nordiska kommittén för Mänskliga rättigheters - Diskussionsforum

SocialtjĂ€nsten => Övriga frĂ„gor gĂ€llande socialtjĂ€nsten => Ämnet startat av: Morgan Ohlson skrivet 16 december 2008, 13:56:20 PM

Titel: Övergrepp - teori - debatt - sanning
Skrivet av: Morgan Ohlson skrivet 16 december 2008, 13:56:20 PM
.

Övergrepp - teori - debatt - sanning


I det hÀr forumet vet de flesta redan att Sverige har betydligt mer problem med övergrepp Àn vad den officiella versionen sÀger.

Hur illa Àr det med dels socialtjÀnsten och dels... finns det en bakomliggande smygfascism som flera nu vet att jag anser!?

Hör vad Janne Josefsson sa, citat.
/Bakom detta svarta hÄl, har jag sett att det döljer sig en rÀttsröta och övergrepp som jag Àr livrÀdd för!/
Ligger 30 dagar sĂ„ passa pĂ„ nu! ÖnskegĂ€sten 15dec: http://www.sr.se/sida/Sandningsarkiv.aspx?ProgramID=3208

# Hur stora Àr problemen?
# Är det slump, inkompetens eller maffiastyre?

Finns det en organiserad smygfascism? Lyssna pĂ„ det hĂ€r inslaget om Leo som hĂ€ktespersonalen lĂ€t hĂ€nga i cin cell i NIO minuter... och sedan ville hindra vĂ„dpersonalen dĂ€rför att de skulle FOTOGRAFERA LEO HÄNGANDE!  http://www.sr.se/webbradio/?Type=broadcast&Id=1502300&isBlock=1

Ja, dumskallar, misstag eller folkligt, smygfascistiskt "virus"? Vad Àr sant?

.
Titel: Qvick, smygfascismen, rÀttsrötan och socialtjÀnsten
Skrivet av: Morgan Ohlson skrivet 19 december 2008, 12:45:41 PM
.

Qvick, smygfascismen, rÀttsrötan och socialtjÀnsten

Vi tycks vara mÄnga som uppfattat det sÄ att personer som sticker ut nÀsan vÀldigt ofta Äker pÄ den kollektivistiska diktaturens "dÀng" t.o.m Äratal efter. Men, observera dÄ att andra personer med "stor kÀft" gör karriÀrer pÄ mÄnga omrÄden. Mest tÀnker man vÀl pÄ media, men det Àr vÀl ocksÄ för att de syns mycket.

Inte minst tĂ€nker jag dĂ„ pĂ„ den nya trenden med blonda bimbosar som löper amok med olika stolle-utspel i debatten. BlondinBella och vissa andra vars största meriter antagligen Ă€r silikon. Min poĂ€ng, och det som jag tycker man bör fundera över Ă€r varför vissa belönas för dumma Ă„sikter, medans andra i stĂ€llet kan bestraffas massivt Ă€ven för kloka Ă„sikter. Är det bystmĂ„ttet, tandraden eller den gamla klyschan om "sĂ€ngvĂ€gen" som Ă€r förklaringen?

En kanske lite mer seriös tanke: Dumma uttalnden hotar aldrig det tysta etablissemanget, men det gör ofta kloka Äsikter. Plötsligt har de nya karriÀristerna blivit komiker, sportkommentatorer och mode-flamsor (av bÄda könen).

För inte lÀnge sedan satt en bisittare pÄ Sveriges radio och sa att:
" - Jag tycker gott dom kan döma den dÀr Titi Beltran till vÄldtÀkt, han Àr ÀndÄ en sÄn som ska ha Äsikter om allting sÄ han mÄr nog bra av att buras in ett tag."

Strax efter, hördes ocksÄ pÄ radio en person som berÀttade att Beltran, nÀr han skulle sjunga i Italien hade vÀgrat att betala beskyddarpengar till maffian... DÄ framstÀlldes det plötsligen av den personen som att det bara var "rÀttshaverister" som vÀgrar samarbeta och betala maffian pengar. Jammenar, sÄna uttalanden jÀmstÀller ju verkligen den Svenska tystnadskulturen med maffiaverksamhet! ...och sÄdant dÀr kan en del hÀva ur sig i b.a radio, och inte skÀms dom för det heller. Vad har de egentligen för TokFacsistiska Äsikter? Det Àr vÀl inte konstigt om det sker totala lynchningar i Sverige nÀr somliga öppet kan hylla sÄdan fullstÀndigt stenÄldersmÀssig övergrepps-mentalitet.

Tomas Qvick [TQ] Àr ett mycket tragiskt mÀnniskoöde. Men, man fÄr aldrig glömma att Qvick som civil person har rÀtt att fÄ vara knepig. Jag tror inte det har varit bra för honom sjÀlv, men han har rÀtt att vara den som han "Àr". Men, nÀr giriga jurister och psykiatriker sÀtter klorna i sÄdana personer, manipulerar dem och anvÀnder dem som en "karriÀrs-stege" att klÀttra pÄ... dÄ gÄr skam pÄ torra land! Det Àr uselt, verkligen girig, hÀnsynslöst. Dessutom gör de personerna inte karriÀr genom yrkeskompetens utan genom att jÀvlas bÄde med offret (t.ex Qvick) och hela övriga samhÀllet. Deras kompetens ligger mer inom sektorn psykopati Àn inom juridik /psykiatri. Qvick har vÀl antagligen i princip varit "sönder-drogad" genom psykiatrins försorg sedan 35 Är, kanske mer.

Se dokumen innifrÄn om Tomas Qvick (Hannes RÄstam, kÀnd fr. bl.a fallet "Ulf")
http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?a=1344074&d=13395
Bakom isbergens topp döljer sig massor av okÀnda fall som ocksÄ behandlas mycket illa, fast kanske inte riktigt lika illa. Qvick har nu en bra advokat (Tomas Olsson fr. Silbersky advokatfirma). Jag tror att fallet Qvick kommer att belysa hur vissa oseriösa "hantlangare" jagar i flock, enbart för den egna karriÀrens skull. Ska ocksÄ bli roligt att höra om de fÄr "stolligt stöd" nÄgonstans ifrÄn?


LÀnken i f.g inlÀgg av Janne Josefsson: Det han sÀger dÀr Àr bland de starkaste ord nÄgon offentlig person (journalist /politiker/beslutsfattare) nÄgonsin fÀllt om Svensk socialtjÀnst. Det citatet tas bort ur SR's öppna arkiv efter 30 dagar. Kanske skulle NKMR försöka fÄ det programmet att publicera pÄ hemsidan!?


.
Titel: Ondskan
Skrivet av: Morgan Ohlson skrivet 23 december 2008, 11:01:33 AM
.

OndskanBoken /filmen "Ondskan". PĂ„  http://www.imdb.com/title/tt0338309/  har "Ondskan" mycket höga tittarbetyg.  Filmen rankar nu troligen bland de 50 högst betygsatta dramorna av alla genom alla tider. Dramer har lite lĂ€gre toppbetyg Ă€n andra genrer, kanske för att imdb's anvĂ€ndare dras Ă„t action - triller-hĂ„llet.

Som de flesta vet utspelas Ondskan pĂ„ internatskolan Solberga (StjĂ€rnsberg) dĂ€r lĂ€rarna undervisar men överlĂ€mnar all annan sammordning till eleverna, som ju faktiskt uppvisar en viss liknande grymhet som ocksĂ„ uppstĂ„r mellan de strandsatta barnen i boken /filmen "Flugornas herre".  Ă„ven om man inte tror att unga Ă€r onda, sĂ„ Ă€r de möjligen mindre empatiska och inte socialiserade att följa normer. Ska ett samhĂ€lle ha normer, eller ska man ha nĂ„got som liknar anarkism, fascism? T.ex vikingarna hyllas stĂ€ndigt, faktiskt i hela vĂ€stvĂ€rlden och de var ganska rejĂ€lt fascistiska enligt min bedömning.

Det finns en intressant sak som man kan göra nÀr man ser /lÀser Ondskan och det Àr att man genom hela handlingen tÀnker sÄ hÀr:

LĂ€rarna = staten /myndigheterna
RĂ„dsmedlemmarna = Lokalt tyst, smygfascistiskt etablissemang
Erik Ponti = Alla samhÀllskritiker med civilkurage

Vad tror du? Kan man lyfta hela handlingen i Ondskan och betrakta Solberga som en samhÀllsmodell, fast förkrympt till en skolmiljö? Vad skiljer? Vad Àr lika?

Jag tror att man lĂ€r sig och utvecklas allra mest genom att ta del av basal kunskap. Moderna debattböcker blir tyvĂ€rr alltid en form av "överkurs" eftersom man ofta mĂ„ste vara mycket vĂ€l pĂ„lĂ€st med bra grundskolning för att kunna ta in den dagsaktuella debatten. Men ibland berör ocksĂ„ debatten de mest basala frĂ„gorna och jag har i mĂ„n av tid dĂ„ spelat in, laddat hem och lyssnat pĂ„ sĂ„dan debatt eller intervjuer gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng. För nĂ„gra Ă„r sedan spelade jag in Alexander Bards sommarprat och lyssnade pĂ„ det sĂ€kert 30 gĂ„nger. JAG TYCKTE INTE HAN HADE RÄTT men han argumenterade för sina Ă„sikter pĂ„ ett konsekvent och logiskt sĂ€tt. I slutĂ€ndan tror jag det mest var hans strategi och argumentationsteknik som var mest intressant. PĂ„ liknande sĂ€tt Ă€r Ondskan mycket intressant att plugga och inte minst att analysera. Vad har boken /filmen Ondskan att lĂ€ra oss?

Personligen anser jag dĂ€rför att bĂ„de SR och SVT borde koncentrera sig mer pĂ„ baskunskap. SĂ€rskilt inom beteendevetenskap och filosofi. Program som sedan kunde laddas ned via weben. SĂ„ kan man skriva debattartiklar under tiden :wink:  . TyvĂ€rr tycks det som att vissa krafter anser att det Ă€r fel. I stĂ€llet vill man ha ytlig "informations-underhĂ„llning" och pladdriga TV-debatter.


Morgan Ohlson
Titel: Övergrepp - teori - debatt - sanning
Skrivet av: susanna svensson skrivet 23 december 2008, 12:11:56 PM
Det finns massor av studier som visar att mÀnniskan Àr ond framför allt om man ges makt över andra finns en tendens att missbruka den. http://hd.se/utrikes/2008/12/19/de-flesta-redo-tortera/
Titel: Övergrepp - teori - debatt - sanning
Skrivet av: Stockholm skrivet 23 december 2008, 12:24:46 PM
Enskilda mÀnniskor som representerar ondska i dess olika former Àr ofta sjuka.
I vissa kulturer utövas dödsstraff pÄ "ondska" som en god guds vilja.

Jag tror mer pÄ "grupp-psykoser" (nazismen t ex).

Dagens samhÀlle med en utvecklad "vÀlfÀrd" i vissa lÀnder, och hyper-egoistiska mÀnniskor, utvecklar Àven empatilösa mÀnniskor.

Enskilda drabbas av myndigheter som handlÀgger enskilda Àrenden (arbetsfömedling, socialkontor, försÀkringskassan, skatteverket, förvaltningsdomstolarna, etc). DÀr Àr inkompetens och maktlystnad det vÀrsta problemet.

Sedan antalet universitet och högskolor har ökat i antal i Sverige, och Àven antalet utbildningsplatser, har det inneburit att kvaliten har försÀmrats pÄ utbildningarna, i kombination med att mÄnga har gjort "klass-resor" och fÄtt hybris pÄ kuppen.

Hemlöshet har diskuterats pÄ TV senaste tiden, samtidigt som en lÀnsrÀtt i Sverige indirekt avslÄr medel till hyra, som i mitt fall.
Titel: Övergrepp - teori - debatt - sanning
Skrivet av: susanna svensson skrivet 23 december 2008, 14:21:52 PM
Men lÀnken jag gav visar pÄ det ges mÀnniskor makt bildas ibland en form av gruppsykos dÀr mÀnniskans sÀmmre sidor som man kan kalla ondska kommer fram. Hur man ska stoppa detta vet jag inte samma fenomen finns nÀr mobbing förekommer i skolan eller pÄ arbetsplatser. Liknande tendenser finns Àven bland andra flockdjur. Fundera lite pÄ vad som ligger bakom uttrycket hackkyckling.
Titel: Övergrepp - teori - debatt - sanning
Skrivet av: Stockholm skrivet 23 december 2008, 14:44:26 PM
Sannolikt Àr det dels ett sÀtt att kanalisera gruppens egna (vars och ens) resp. gruppens frustrationer, dels ett sÀtt att överleva för var och en i gruppen och Àven för sjÀlva gruppen som sÄdan och som en enhet.

Som vanligt slÄr de dÄ pÄ dem som redan ligger av olika skÀl, ett djuriskt och primitivt sÀtt att selektera.
Titel: Övergrepp - teori - debatt - sanning
Skrivet av: Stockholm skrivet 23 december 2008, 16:31:13 PM
Förutom vissa "sickors" inte ovanliga "grupp-psykos", sÄ kÀnner vÀl de flesta hÀr i detta forum till "sickornas" förvrÀngda dokumentation i sina persondatabaser, vilket de sprider runt omkring sig vitt och brett.

SjÀlv har jag under det gÄngna Äret hÄllit igÄng en stort antal handlÀggare pÄ ett 10-tal arbetsstÀllen med delikata arbetsuppgifter:

MÀrkta hÀr nedanför med en * har hittills inte nÄtt upp till generella krav.

*De kommunla handlÀggarna, inkl. deras chefer, och lokala politiker.
*LÀnsrÀtten
*KammarrÀtten
RegeringsrÀtten
*LĂ€nsstyrelsen
*JO
JK
*Kommunala diskrimineringsfunktionÀren
*Centrala kommunala juridiska enheten
Kommunalt revisionskontor
*AMS
*Af

Vi vÀntar diverse svar under januari 2009, och har inget hÀnt dÄ som för Àrendet framÄt, sÄ blir det TingsrÀtten och/eller Europadomstolen direkt.

Det ska verkligen bli skönt med ett "jullov" nu. Pust  :!:
Titel: En fallande kung!
Skrivet av: Morgan Ohlson skrivet 23 december 2008, 19:27:10 PM
.

En fallande "kung" och ett psykodrama!


...om filmen /boken "Ondskan" Boken visar pÄ mÄnga frÄgor och en del svar.

#1.  LĂ€rarna undervisar endbart pĂ„ StjĂ€rnslund vilket ger fritt spelrum för eleverna, som sjĂ€lva inte lĂ€rt sig veta hut att styra klokt över andra.
Den intressanta frÄgan Àr förstÄs alltid hur mogen /vuxen en ledare bör vara för att inse att att sunda metoder ocksÄ ökar hela gruppens /samhÀllets prestation. Generellt Àr vÀl just samhÀllets funktion (lÀrarna) att upprÀtthÄlla en viss grundlÀggande ordning.

#2. (SĂ€rskilt för "Susanna"). Silverhjelm Ă€r ingen jĂ€vul, och knappast nĂ„gon mĂ€nniska Ă€r nĂ„gonsin det. Begrunda Scenen nĂ€r Silverhjelm slĂ„r Ponti sĂ„ blodet rinner och Marja skriker "Sluta!" i matsalen. Det som Hofström skildrar mycket skickligt genom Gustav SkarsgĂ„rd (Silverhjelm) i den scenen Ă€r ju den skrĂ€ck som Silverhjelm sjĂ€lv kĂ€nner. Han slĂ„r inte för att han Ă€r ond. Nej, han slĂ„r dĂ€rför att han sjĂ€lv Ă€r vetteskrĂ€md för att förlora sin pondus. Han har ju ett uppdrag och han vĂ„gar inte misslyckas. NĂ€r han slĂ„r och tappar kontrollen sĂ„ Ă€r det just sin egen makt han förlorar (men ocksĂ„ positionen för alla bakom honom) nĂ€r han tappar greppet.  ...men detta Ă€r hans sista försök, fyllt av desperation i det skedet. Han representerar ett sjukt system och vet inte vad han ska ta sig till nĂ€r Ponti bara genom att ta smĂ€rtan hĂ„ller pĂ„ att besegra deras pennalistiska system. ...Ă„tminstone för stunden.

#3. Boken filmens titel kommer ifrÄn, som jag uppfattar det av den absurda jÀmförelsen mellan en av inlednings-scenerna nÀr Wasa Reals rektor anklagar Ponti för att slÄss och kallar honom för "Den rena ondskan" dÄ i jÀmförelse med Solberga senare i filmen. Rektorn anklagar Ponti för att vara den onde sjÀlv. Ponti Àr förstÄs en vilsen tonÄring som sjÀlv fÄr prygel av sin styvfar.
Den lite makabra ironin Ă€r ju att detta prygel Ă€r det som fĂ„r Ponti, sĂ„ som det skildras att kunna stĂ„ emot den verkliga organiserade ondskan pĂ„ Solberga. T.ex Tanguy som kanske Ă€r den mest intelligente pĂ„ skolan, han Ă€r livrĂ€dd för smĂ€rta och blir handlingsförlamad, medan Ponti nog Ă€r vĂ€l utmanande i avsaknad av rĂ€dsla. Han Ă€r trött pĂ„ att fly. FrĂ„ga: Är det bara en pryglad "slav" som har tyglat sin rĂ€dsla som vĂ„gar resa sig mot en "pennalistisk diktatur" ?

#4. JĂ€mförelse. Hur mycket kan en rĂ€dd och försvarslös kuvas eller manipuleras? Kan man tĂ€nka sig att Tanguy under olyckliga omstĂ€ndigheter kuvas, tappar sjĂ€lvförtroendet, gĂ„r pĂ„ psykofarmaka och hamnar i klorna pĂ„ psykiatrin och en vidlyftig advokat och döms till mord efter mord nĂ€r han fyllt 30?  Skulle Tanguy under senare olyckliga omstĂ€ndigheter kunna bli en "Tomas Quick"?

Morgan Ohlson
.
Titel: Ondskan Àr inbyggd i systemet
Skrivet av: Ruby Harrold-Claesson skrivet 14 februari 2009, 11:03:05 AM
Det svenska socialsystemet Àr i grund och botten ond. Det finns de som anser att systemet har utvecklats för att ge stöd och hjÀlp Ät mindre bemedlade och för att skydda barn som far illa, men historien visar att det har anvÀnts av de styrande för att förfölja, förnedra och förtrycka vissa samhÀllskategorier t ex ensamstÄende förÀldrar, oavsett huruvida de tidigare varit gifta, mindre bemedlade, zigenare och numera invandrare.

Att förvaltningsdomstolarna fungerar som myndigheternas förlÀngda armar t ex i LVU-mÄl visar att det Àr frÄga om ett grundlÀggande systemfel. Efter att ha granskat Götenefallet (http://www.nkmr.org/kampen_om_barnen_gotenefallet.htm) uttalade förre justitieombudsman Bertil Wennergren att: Detta Àr ett ondskefullt mÄl (http://www.nkmr.org/gotene_forre_jo_ett_ondskefullt_mal.pdf).

Se Àven GT granskar Götenefallet (http://www.nkmr.org/gotene_gt_granskar_gotenefallet.htm)

Det Ă€r dĂ€rför synnerligen allvarligt och anmĂ€rkningsvĂ€rt att Peter Althin och Anton Strand, som ju egentligen inte sysslar med LVU-mĂ„l, i artikeln ”Inkompetenta socialarbetare ödelĂ€gger liv” (http://www.aftonbladet.se/debatt/article2335589.ab) hĂ€vdar att det inte Ă€r frĂ„ga om ett systemfel. Jfr Siv Westerbergs och Madeleine Antonsens artikel ”Inkompetenta socialarbetare ödelĂ€gger liv” (http://www.nkmr.org/inkompetenta_socialarbetare_odelagger_liv.htm). Det Ă€r ju Siv Westerberg som har vunnit nĂ€stan samtliga LVU-mĂ„l mot Sverige i Europadomstolen.

Samtliga LVU-mĂ„l som redovisas pĂ„ NKMR:s hemsida, och samtliga fĂ€llande domar mot Sverige, Norge och Finland i Europadomstolen visar att brott mot barns och deras familjers mĂ€nskliga rĂ€ttigheter har begĂ„tts - och att detta sker systematiskt. Ett bevis för att det Ă€r ett systemfel - och ett grundlĂ€ggande sĂ„dant - Ă€r att ingen socialsekreterare eller socialnĂ€mnd eller domare i nĂ„gon förvaltningsdomstol har Ă„talats (http://www.nkmr.org/artikel_tjanstemen_bor_kunna_atalas.htm) eller ens blivit pĂ„förda disciplinĂ„tgĂ€rd -  trots de fĂ€llande domarna i Europadomstolen för de mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna i Strasbourg.

Den enda slutsatsen som jag kan dra av tidigare regeringars underlÄtenhet att agera mot de felande myndighetspersonerna Àr att det Àr sÄ hÀr de vill ha det i Sverige. Ondskan Àr inbyggd i systemet.

Min förhoppning Àr att den nya regeringen ska rÄda bot pÄ problemen.
Titel: Övergrepp - teori - debatt - sanning
Skrivet av: AS76 skrivet 14 februari 2009, 12:23:14 PM
Jag hÄller definitivt med om att det Àr medveten ondska. Jag har inte kunnat se nÄgon annan förklaring till varför jag behandlades som jag gjorde nÀr de var i fÀrd med försöka fÄ in mig pÄ en LSS-vÄrdplan. Det Àr rÀtt komiskt hur nÄgot som beskrivs som "rÀtt till stöd" anvÀndes för att försöka idiotförklara mig och hur de under tiden sÄg till att trakassera mig sÄ mycket som möjligt, kallade mig "mörk" och dylikt. Jag tackade nej till hela deras vÄrdplan, till deras stora förtret. En genomsnittlig LSS-klient kostar skattebetalarna 700'000/Är, det Àr mycket utebliven inkomst för vÄrdgivarna om deras tilltÀnkta patient inte vill ha deras tjÀnster.
Titel: Re: Ondskan Àr inbyggd i systemet
Skrivet av: Morgan Ohlson skrivet 25 februari 2009, 11:57:23 AM
Götenefallet

Götene: Finns det nÄgon typ av faktasammanstÀllningar angÄende Götenefallet? Jag har lÀst nÄgra av artiklarna och noterar att det som framkommer i dem Àr att pappan skulle beskylts för upprepade vÄldtÀkter mot dottern medan lÀkare intygar att dottern Àr "orörd". NÄgra fakta runtomkring framkommer inte och bakgrundsmaterial, kan man vÀl sÀga helt saknas i de artiklar jag lÀst.

Förhandling som ideologi: NÀr det fÀller ondska sÄ finns ju ett litet problem... eller megastort... Visst kan mÀnniskor agera ondskefullt och det kan vara sÄ att personer kommit in i livsmönster som Àr svÄra, nÀstan omöjliga att bryta. Min Äsikt Àr emellertid att mÀnniskan inte Àr ond utan att det finns en öppning hos alla. Dvs att det Àr lönt att "förhandla" och att lag och ordning kan göra vÀldigt stor skillnad.

Ondska: Om man anser att somliga personer fötts onda, ja dĂ„ Ă€r det ju inte mycket annat att göra Ă€n att hugga huvet av dem   :roll:  Om jag hade haft detta perspektivet att folk inte kan pĂ„verkas... dĂ„ hade jag nog ocksĂ„ hĂ€mnats pĂ„ nĂ„gon av de vĂ€rsta redan för lĂ€nge sedan och sĂ„ledes suttit i fĂ€ngelse idag.  ... om det hade varit sĂ€mre Ă€n sĂ„ som det nu Ă€r vet jag inte. TĂ€nker man att ondska Ă€r medfödd hos en del dĂ„ Ă€r ju det i sĂ„ fall en grund för att begĂ„ folkmord eller tvĂ„ngssteriliseringar och som sagt, sĂ„dana ideologier kan jag INTE instĂ€ma med.

Uppfostran: Men, jag vet ocksÄ att det finns folk i Sverige som menar att killar mÄste fÄ boxas och gÀrna dÄ slÄ varandra blodiga pÄ en kampsportsarena, hellre Àn pÄ gatan. Det finns ocksÄ, tydligen ganska mÄnga Svenska barn som redan i tonÄren drar omkring pÄ nÄgon sorts hÀmndbegÀr mot andra mÀnniskor, typ liknande som talats om att Hitler hade... DÄ mÄste man ju i sÄdana fall stÀlla sig frÄgan hur fan uppfostran och deras familjer fungerat (inte fungerat?).
FrÄn Svenskt hÄll skÀller man pÄ bÄde England som t.ex har mycket mindre problem med rasism Àn Sverige... och efter USA t.ex Dr Phil som nyligen fÄtt svarthyad president. Jag kan ibland tycka att Svensk barn-teori i flera avseenden tycks söka efter den "glade vilden", en teori som bevisligen Àr felaktig och Är efter Är upprepar samma misstag som Rosseau gjorde med barnen som fick "uppfostra sig sjÀlva"... och det gick ju Ät fanders.

Ondska finns definitivt och den pressas nog olyckligtvis fram genom dÄliga system och felaktiga teorier... men sÄklart mÄnga uppfostrar hellre sina barn till mobbare Àn till offer och det kan ju vara relevant i en pennalistisk kultur.


Morgan Ohlson

.
Titel: Re: Ondskan Àr inbyggd i systemet
Skrivet av: Avos skrivet 25 februari 2009, 14:42:34 PM
Citat frćn: "Morgan Ohlson"

 NĂ€r det gĂ€ller ondska sĂ„ finns ju ett litet problem... eller megastort... Visst kan mĂ€nniskor agera ondskefullt och det kan vara sĂ„ att personer kommit in i livsmönster som Ă€r svĂ„ra, nĂ€stan omöjliga att bryta. Min Ă„sikt Ă€r emellertid att mĂ€nniskan inte Ă€r ond utan att det finns en öppning hos alla. Dvs att det Ă€r lönt att "förhandla" och att lag och ordning kan göra vĂ€ldigt stor skillnad.

Ondska: Om man anser att somliga personer fötts onda, ja dĂ„ Ă€r det ju inte mycket annat att göra Ă€n att hugga huvet av dem   :roll:  Om jag hade haft detta perspektivet att folk inte kan pĂ„verkas... dĂ„ hade jag nog ocksĂ„ hĂ€mnats pĂ„ nĂ„gon av de vĂ€rsta redan för lĂ€nge sedan och sĂ„ledes suttit i fĂ€ngelse idag.  ... om det hade varit sĂ€mre Ă€n sĂ„ som det nu Ă€r vet jag inte. TĂ€nker man att ondska Ă€r medfödd hos en del dĂ„ Ă€r ju det i sĂ„ fall en grund för att begĂ„ folkmord eller tvĂ„ngssteriliseringar och som sagt, sĂ„dana ideologier kan jag INTE instĂ€ma med.

Ondska finns definitivt och den pressas nog olyckligtvis fram genom dÄliga system och felaktiga teorier... men sÄklart mÄnga uppfostrar hellre sina barn till mobbare Àn till offer och det kan ju vara relevant i en pennalistisk kultur..


Jag vet inte om du sÄg vad jag skrev för en tid sedan hÀr:

https://forum.nkmr.org/viewtopic.php?t=1037